Restaurant: 811 Sichuan Cuisine (Nelson Street)
Info:

2022-05-23 58 views
行過旺角嘅時候,突然係轉角位間餐廳見到個牌寫住冷鍋酸菜魚,就比呢一個名吸引左,乜酸菜魚可以凍食架咩?我地就入去呢一間餐廳試一試冷鍋嘅真身! 👉🏻招牌冷鍋酸菜魚原來冷鍋酸菜魚嘅意思係,呢煲酸菜魚已經整好晒,隨時食得,唔係食落去凍冰冰!個侍應一上菜,就馬上比佢嘅色相吸引左,紅黃綠三種顏色襯埋好搶眼,令人食指為之一動! 最重要係,呢煲冷鍋酸菜魚好足料,除左有好多魚片同酸菜之外,入面仲有萵苣、豆芽、金菇同水晶薯粉,食完好滿足!雖然配料嘅數目未必多,但好食嘅野貴精不貴多,個水晶薯粉超滑,吸晒d精華,所以我地最後忍唔住另外加錢叫多份,至於豆芽、金菇同萵苣,配搭酸菜魚食令到佢更加提升左口感嘅層次,魚肉多得黎又滑又無骨,酸菜又夠多,難怪係必食推介! 至於最值得推介,係佢個湯底,盡收酸菜既精華,酸勁十足,辣同麻勁會慢慢係你食左第3啖左右開始湧上黎,令人驚喜嘅係佢加左菊花瓣唔單止係靚字,而且令個湯底有淡淡花香味,味道層次都一絕,食到最後真係差d連湯都飲晒! (記得忍口呀!! 因為食晒d魚可以用黎打邊爐嫁!! 大推) 呢個冷鍋酸菜魚真係非常用心,令人回味,個人認為應該叫必食『精品』冷鍋酸菜魚,因為佢每一樣配

👉🏻招牌冷鍋酸菜魚

呢個冷鍋酸菜魚真係非常用心,令人回味,個人認為應該叫必食『精品』冷鍋酸菜魚,因為佢每一樣配料都真係精心加上黎,發揮唔同功用!!

👉🏻夫妻肺片
呢個夫妻肺片,惹味程度中上,但出色既係牛展、牛肚同牛舌既口感真係洽到好處,牛肚夠晒爽口,唔會煮得淋左/爛左,牛展個筋位食落帶勁夠晒彈,肉質又夠結實,唔會鬆散!至於牛舌就夠薄身,唔鞋口!喜歡食牛既朋友都值得推薦!

👉🏻川北涼粉
市面上,好多川北涼粉都一夾就斷,但呢個好唔同,能夠保持滑身得黎,不輕易夾斷,加上佢個辣醬食得出濃濃既豆味,而且辣既後勁凌厲,撈埋碗底既黑醋一齊食,酸酸辣辣,易入口得黎又辣得過癮,唔錯!

👉🏻黑糖糍粑
食完辣野,當然要食下甜品解辣!不過,呢度個糍粑好特別,唔係跟紅糖,而係跟黑糖!個糍粑炸到外脆內黏,上面仲加左少少黃豆味提香,配搭黑糖食好特別,由於用黑糖,除左甜以外仲多左份麥味既香氣同味道,唔會令人覺得太甜膩!
2022-05-20 57 views
媽咪好鍾意食酸菜魚 所以嗰日就帶咗佢一齊嚟食😊價錢真係好抵 $200唔洗 已經有成大煲!魚肉好厚肉又夠滑 份量重好多 唔係用配菜嚟塞飽你😌識食落酸酸辣辣 好開胃呀!配菜都超豐富 兩個人食真係超級飽!
媽咪好鍾意食酸菜魚 所以嗰日就帶咗佢一齊嚟食😊
香港食酸菜魚嘅有唔少選擇,依間都係第一次食,因為我唔食辣嘅關係,同我一齊嚟嘅朋友話佢都係第一次食走辣嘅酸菜魚🤣必食冷鍋酸菜魚 (走辣)$218- 湯底清甜,唔辣但都有少少花椒調味- 啲魚好滑,足料- 配菜份量多,有酸菜、芽菜、少少粉- 有少少菊花花瓣點綴手切肥牛(細)$98- 擺盤靚,切得薄- 味道就一般,勝在唔太肥膩水晶寬粉 $42- 份量多又大條- 食落煙煙韌韌,似係薯粉紅糖桂花冰粉 $28- 比較清淡,有輕微桂花香,加埋紅莓食落酸酸甜甜咁- 聽講食冰粉係解辣,不過我哋食嘅酸菜魚走辣,所以試唔到效果🤣蜂蜜雪梨茶(凍)$26- 雪梨茶真係有雪梨!- 杯野飲刨咗啲雪梨絲落去,增加咗個口感,唔係用糖漿溝出嚟👍🏻烏龍茶 $15我哋兩個人total叫咗4樣食物,午餐嚟講都食得幾飽下,酸菜魚夠曬大份。可惜嘅係食唔到黑糖糍粑,見好多人推介😢

必食冷鍋酸菜魚 (走辣)$218
- 湯底清甜,唔辣但都有少少花椒調味
- 啲魚好滑,足料
- 配菜份量多,有酸菜、芽菜、少少粉
- 有少少菊花花瓣點綴

必食冷鍋酸菜魚 (走辣)

手切肥牛(細)$98
- 擺盤靚,切得薄
- 味道就一般,勝在唔太肥膩

手切肥牛(細)

水晶寬粉 $42
- 份量多又大條
- 食落煙煙韌韌,似係薯粉

水晶寬粉

紅糖桂花冰粉 $28
- 比較清淡,有輕微桂花香,加埋紅莓食落酸酸甜甜咁

蜂蜜雪梨茶(凍)$26
- 雪梨茶真係有雪梨!

蜂蜜雪梨茶(凍)

烏龍茶 $15

2022-05-14
Type of Meal
Lunch
必食冷鍋酸菜魚 (走辣)
蜂蜜雪梨茶(凍)
酸菜魚嘅好食程度真係沒法擋😍 酸酸辣辣好開胃。今次試咗呢間非常足料嘅酸菜魚, 一鍋夠三個人食,食極都仲有🤣 非常飽肚。不論係前菜、 主食定甜品,都好出色。👍必食冷鍋酸菜魚 Regular $218 酸菜魚鍋好大份,入面有萵筍、金菇、芽菜、寬粉等配料,索埋啲湯汁真係超惹味❤️ 魚肉非常彈口同埋滑捋捋,就算我哋當打邊爐咁食,煲咗一段時間都唔會有「梅」嘅感覺 。同行朋友平時唔鍾意食魚,都覺得呢個酸菜魚一啲腥味都冇,食到唔停口。寬粉比平時食開嗰啲更闊,煲淋咗索曬啲湯汁之後,好味到我哋決定加碼,散叫咗多一個寬粉火鍋配料。😆Rating ⭐️: 9/10香油海蜇 $45個人認為呢碟係一碟必食嘅前菜,佢嘅味道真係調校得好好,好重麻油香味,又唔會太鹹。而且海蜇嘅份量都幾多,亦非常爽口彈牙。💯💯💯Rating ⭐️: 9/10滷香牛展 $52牛展切到好薄,一片一片食到停唔到口🤭 質地方面完全唔會靭,連筋都滷到好淋。平時去街市買牛展都唔平架,所以呢個價錢食到都真係幾經濟。😂Rating ⭐️: 8.5/10炸嚮鈴 $38食火鍋點少得炸嚮鈴,放落酸菜湯底五秒鐘就食得,香脆可口。 😋Rating ⭐️: 8/10紅糖桂

必食冷鍋酸菜魚 Regular $218
Rating ⭐️: 9/10

香油海蜇 $45
Rating ⭐️: 9/10

滷香牛展 $52
Rating ⭐️: 8.5/10

炸嚮鈴 $38
火鍋點少得炸嚮鈴,放落酸菜湯底五秒鐘就食得,香脆可口。 😋
Rating ⭐️: 8/10

紅糖桂花冰粉 $28
本身想試佢哋另一個好出名嘅糍粑,可惜賣曬。但紅糖桂花冰粉都好特別,食落有少少似桂花糕味嘅蒟蒻,上面有杞子同桂花碎。涼浸浸咁, 幾適合解辣。🌸
Rating ⭐️: 8.5/10

涷杞子菊花蜜 $26
好香菊花味嘅一杯凍飲🌼 同樣都係好解辣,但係偏甜。呢間餐廳有好多特色飲品都未有機會試,希望下次可以試下!
Rating ⭐️: 7.5/10

捌壹壹 811 Sichuan Cuisine
Address: Shop F, G/F, 33 Nelson Street, Mong Kok, Hong Kong
2022-05-12 59 views
最近一直都想食酸菜魚,旺角諗緊食咩果陣,見到依間排緊隊就去試下。由於餐廳限時90分鐘,所以即使排曬隊都好快就入得, 店員嗌咗number之後,就畀咗個餐牌我哋係門口點餐,所以入去坐咗冇耐就已經有嘢食到👍我哋叫咗個冷酸菜魚,手切肥牛,油麥菜 同薯粉 ,另外在冇人去咗杯嘢飲。 原來個冷酸菜魚原本就已經好足料,有薯粉,芽菜,萵筍等配料,已經份量十足。建議大家可以唔洗叫肥牛,因為個湯底已經好入味,食其他配料吸味已經好夠,牛肉比較薄,牛味比較輕,同一價錢建議叫其他配料。

2022-05-11 67 views
捌壹壹 🥘🥢 📍 旺角奶路臣街33號地 下F號鋪❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎突然間好想食川菜🥺, 小編發現左旺角有間酸菜魚好好食😍,另外佢地既糍粑 同埋冰粉都好出名, 可惜去既當日,糍粑已經賣晒🥲,唯有下次再去啦。🌟必食冷鍋酸菜魚 $218酸菜魚可自由選擇辣嘅程度,而我就揀咗小辣💁🏻‍♀️,入口真係超好味😋,仲有薯粉係個鍋,簡直係正呀🤤。🌟麻辣肥腸 $58見到肥嘟嘟既豬大腸, 已經忍唔住想食,好有口感,辣味適中,呢個唔錯👏。🌟紅糖桂花冰粉 $28呢個係必食既😍。見到個樣都覺得透心涼,最適合夏日炎炎食😂, 食落口有陣陣既桂花香味。🌟芒果沙冰 $45🌟藍莓沙冰 $45整體推介指數:❤️❤️❤️❤️❤️❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎

捌壹壹 🥘🥢

🌟芒果沙冰 $45

🌟藍莓沙冰 $45

整體推介指數:❤️❤️❤️❤️❤️

2022-05-10 2070 views
☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:位於旺角的「捌壹壹」主打各款川菜其中以「冷鍋酸菜魚」同「重慶麻辣火鍋魚」最為受大眾歡迎食完滑捋捋嘅鮮魚後再黎個sʜᴀʙᴜsʜᴀʙᴜ真係好鬼正架📣('ᴗ' )و.◈ 冷鍋酸菜魚 $²¹⁸雖然只係ʀᴇɢᴜʟᴀʀ sɪᴢᴇ但裡面嘅魚肉份量,堅係好足料架有大量大豆芽,金菇,酸菜,寛粉,窩荀等酸酸辣辣,開胃又惹火「冷鍋魚」嘅意思係上枱時酸菜魚已經預熱好哂,可以即時食用同一般火鍋魚不同嘅係冷鍋魚肉肉質既可保持鮮嫩⚗︎·̫⚗︎營養同味道亦吾會隨著爐火而流失當然,食完後可以加湯利用濃濃湯頭搖身變成打邊爐啦❛‿˂̵✧.◈ 水晶寛粉 $⁴²識食酸辣魚,一定會配埋寬粉٩(ˊᗜˋ*)و寬粉盡吸湯頭精華,口感彈牙煙韌掛湯力強勁「冷鍋酸菜魚」本身配有寛粉若不夠,好值得加多一份架❛‿˂̵✧.◈ 炸小饅頭 $⁵²川菜中通常有炸小饅頭嘅出現製作手法簡單,但吾係個個地方都炸得好食炸饅頭外層薄脆香口內裡軟熟,咬落吾會有油膩感沾上甜甜的煉奶,超級邪惡(ง •̀-•́)ง.◈ 柑桔青檸雪碧 $³⁵ 。烏龍茶 $¹⁵
☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:
位於旺角的「捌壹壹」主打各款川菜
其中以「冷鍋酸菜魚」同「重慶麻辣火鍋魚」
最為受大眾歡迎
食完滑捋捋嘅鮮魚後
再黎個sʜᴀʙᴜsʜᴀʙᴜ真係好鬼正架📣('ᴗ' )و

◈ 冷鍋酸菜魚 $²¹⁸
雖然只係ʀᴇɢᴜʟᴀʀ sɪᴢᴇ
但裡面嘅魚肉份量,堅係好足料架
有大量大豆芽,金菇,酸菜,寛粉,窩荀等
酸酸辣辣,開胃又惹火
「冷鍋魚」嘅意思係上枱時
酸菜魚已經預熱好哂,可以即時食用
同一般火鍋魚不同嘅係
冷鍋魚肉肉質既可保持鮮嫩⚗︎·̫⚗︎
營養同味道亦吾會隨著爐火而流失
當然,食完後可以加湯
利用濃濃湯頭搖身變成打邊爐啦❛‿˂̵✧

◈ 水晶寛粉 $⁴²
識食酸辣魚,一定會配埋寬粉٩(ˊᗜˋ*)و
寬粉盡吸湯頭精華,口感彈牙煙韌
掛湯力強勁
「冷鍋酸菜魚」本身配有寛粉
若不夠,好值得加多一份架❛‿˂̵✧

◈ 炸小饅頭 $⁵²
川菜中通常有炸小饅頭嘅出現
製作手法簡單,但吾係個個地方都炸得好食
炸饅頭外層薄脆香口
內裡軟熟,咬落吾會有油膩感
沾上甜甜的煉奶,超級邪惡(ง •̀-•́)ง

◈ 柑桔青檸雪碧 $³⁵ 。烏龍茶 $¹⁵
Type of Meal
Tea
每次行經麥花臣球場上去旺角東站都會見到呢間餐廳【 捌壹壹 】門外大大宣傳牌印住「必食冷鍋酸菜魚」🐟已經好想食😆今日終於一試😚必食冷鍋酸菜魚 ➖ 💲218辣度可以自選,我地叫咗微辣。見到海報寫住酸菜和魚一樣好食,食落非常認同😍 酸菜口感脆嫩酸爽,係店家自家醃製嘅老壇酸菜👍🏻👍🏻酸菜加上泡蘿蔔、泡薑、泡椒加魚湯一齊烹製,出來的湯底令酸菜魚酸香開胃又鮮甜,魚肉肉質嫩滑。鍋入面有萵筍,芽菜同水晶粉。水晶粉吸哂湯底精華,好好味!酸辣炒土豆絲 ➖ 💲75大推👍🏻👍🏻份量好多。炒得非常夠鑊氣!爆炒至辣椒香氣滲入土豆絲,加入黑醋,酸辣有致,清脆惹味。芒果沙冰 ➖ 💲45香甜的芒果沙冰,清涼消暑。食完酸菜魚辣辣地,飲完好解辣。【 #捌壹壹 】#旺角奶路臣街33號地下F號

必食冷鍋酸菜魚 ➖ 💲218

酸辣炒土豆絲 ➖ 💲75

芒果沙冰 ➖ 💲45
香甜的芒果沙冰,清涼消暑。食完酸菜魚辣辣地,飲完好解辣。

【 #捌壹壹 】
#旺角奶路臣街33號地下F號
2022-05-08 448 views
好耐無食酸菜魚啦🐟呢排睇ig成日見到啲朋友仔食,自己都心郁郁想食💓心動不如行動❣️近近地去左呢間位於旺角麥花臣附近既酸菜魚專門店,其實除左酸菜魚外,店內都主打烤魚、雞煲🙆🏻‍♀️同樣都係可以加配料加湯當打邊爐食,川菜味相當出色❤️‍🔥大家都不妨黎試下唔同鍋底啦😁🐟必食冷鍋酸菜魚 $218酸菜魚一鍋送上時🍲已經熱辣辣食得😋如果唔食得辣嘅朋友仔都可以叫走辣🌶魚肉相當鮮甜幼滑,最中意就係塊塊都大大嚿又無骨既😍完全唔洗擔心自己或者小朋友哽親魚骨,相當貼心🥰而且湯底都有陣陣酸菜加菊花既味道🌼酸同甜之間恰到好處,真係食極都唔停🤩🤍加配料:水晶寬粉 $42食酸菜魚當然唔少得必食寬粉😆寬粉晶瑩剔透,相當彈牙❕而且索哂魚既湯汁,簡直一流🤤💚加配料:娃娃菜 $38娃娃菜味道當然同普通既娃娃菜無特別差別🥬但就如同平時打邊爐咁🍲最後一定會叫蔬菜黎食🤪索哂湯中精華既菜係最正🥳💛加配料:土豆片 $35爽爽脆脆嘅土豆片🥔為酸菜魚鍋帶來一啲口感🤣而且廚師將薯仔切成簿簿一片,食落肚唔會覺得濟😝🤍加配料:滑豆腐 $35豆腐好軟滑〰️啜一聲就滑入喉嚨啦😽清甜既豆腐絕對唔會食厭🙌🏻

🐟必食冷鍋酸菜魚 $218

🤍加配料:水晶寬粉 $42

💚加配料:娃娃菜 $38

💛加配料:土豆片 $35

🤍加配料:滑豆腐 $35
2022-05-01 88 views
之前朋友帶過食一次酸菜魚,一試愛上.最近見到這間酸菜魚幾吸引,於是約同朋友一齊去食😄這間除了有做酸菜魚之外還有雞煲和烤魚食,食完還可以加材料打邊爐,但基本上一份酸菜魚也很大份所以我們沒有加其他材料.💠必食冷鍋酸菜魚 $218(正常)BB辣 🌶🐟🥘Pickled Vegetable Fish辣度最小是BB辣,最高是辣度,不吃辣也可以走辣,當然去辣後便不會太癮味,所以叫bb辣.酸菜魚很大份,而且材料很足料,酸菜湯底味道濃郁,bb辣度不惹小,少少麻感.魚肉的份量比其他店多🥳魚肉超滑嫩,入口即溶.入面還有爽口的芽菜和滑溜溜彈牙的寛粉,食完超飽肚😋💠黑糖糍粑 $38(細)Sticky Rice Cakes w/ brown sugar 好煙韌,好似在食年糕☺️要沾黑糖漿食,味道大增😽🔹Somersby Crush $46🍾🍹超靚😍會發光的somersby ,清涼解渴又好飲.🔹荔枝沙冰 $45 🍹 Lychee Smoothie 荔枝味香味濃郁,而且很大杯,解辣必飲!

酸菜魚也很大份所以我們沒有加其他材料.

💠必食冷鍋酸菜魚 $218(正常)BB辣 🌶🐟🥘
Pickled Vegetable Fish

💠黑糖糍粑 $38(細)
好煙韌,好似在食年糕☺️要沾黑糖漿食,味道大增😽

🔹Somersby Crush $46🍾🍹
超靚😍會發光的somersby ,清涼解渴又好飲.

🔹荔枝沙冰 $45 🍹
Lychee Smoothie
荔枝味香味濃郁,而且很大杯,解辣必飲!
✨旺角川菜✨.星期六約咗朋友係旺角見面,雖然我本身唔係特別好川菜,但朋友好鍾意食就陪佢去食下~佢之前食過呢間嘅雞煲同小龍蝦覺得好食,所以就再去食下其他喇~當時3點左店內竟然都有唔少客人,似乎有佢吸引之處.▫️重慶麻辣火鍋魚 $298份量唔算少,配菜有豆卜、蔥、芫荽、芽菜、金菇等;我哋叫咗小辣,覺得辣度啱啱好,對我黎講唔會太辣亦唔會有種唔夠辣嘅感覺,條魚魚骨都比較粗大,唔係太識吐魚骨嘅我都吐得到同時食到啖啖肉,唯獨我覺得有少少腥味,但朋友就食唔出.▫️黃金芝士豆腐 $58朋友好鍾意食啲香口野,所以我叫咗,中間有啲軟芝士都唔錯啊.如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b
✨旺角川菜✨

▫️重慶麻辣火鍋魚 $298
重慶麻辣火鍋魚

份量唔算少,配菜有豆卜、蔥、芫荽、芽菜、金菇等;

▫️黃金芝士豆腐 $58
黃金芝士豆腐

朋友好鍾意食啲香口野,所以我叫咗,中間有啲軟芝士都唔錯啊

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Tea)
重慶麻辣火鍋魚
黃金芝士豆腐
2022-04-25 76 views
🥢捌壹壹 811 Sichuan Cuisine咁熱嘅天氣就好想食辣🤪朋友就介紹我去食呢間餐廳🐟必食冷鍋酸菜魚(小辣) $208冷鍋姐係已經煮好哂,唔洗加熱嚟食嘅意思呢個食法就可以keep住啲魚肉嫩滑魚肉大塊,肉質厚身爽滑,有少少骨嘅🤏味道係麻香後勁帶啲辣,越食越想食😂除咗魚之外,個底仲有寬粉、芽菜同金菇份量好多,3個人都夠食🥹🌶尖椒皮旦(例)(小辣) $42皮蛋透明度很高,口感好似啫喱,夠哂入味醬汁酸辣惹味,好食過譚仔🤣🍜川北涼粉(小辣) $45涼粉+花生+辣醬,味道酸辣開胃🍞炸小饅頭 $48睇個樣一啲都唔小🤣炸到金黃酥脆,正宗嘅外脆內軟,食落唔會成口油攤咗一陣食佢都冇淋哂仲係脆嘅,好岀色💯🍹柑橘育檸梳打 $35🍹峰蜜柚子梳打 $352個人埋單$454今次又嗌得太多野食,應該3個人都夠食🤣食物質素唔錯,價錢唔算貴份量又多想食川菜辣嘢都可考慮吓呢間🙌🏻📍旺角奶路臣街33號地下F舖(麥花臣場館對面)
🥢捌壹壹 811 Sichuan Cuisine

咁熱嘅天氣就好想食辣🤪朋友就介紹我去食呢間餐廳

🐟必食冷鍋酸菜魚(小辣) $208
冷鍋姐係已經煮好哂,唔洗加熱嚟食嘅意思
呢個食法就可以keep住啲魚肉嫩滑
魚肉大塊,肉質厚身爽滑,有少少骨嘅🤏
味道係麻香後勁帶啲辣,越食越想食😂
除咗魚之外,個底仲有寬粉、芽菜同金菇
份量好多,3個人都夠食🥹

🌶尖椒皮旦(例)(小辣) $42
皮蛋透明度很高,口感好似啫喱,夠哂入味
醬汁酸辣惹味,好食過譚仔🤣

🍜川北涼粉(小辣) $45
涼粉+花生+辣醬,味道酸辣開胃

🍞炸小饅頭 $48
睇個樣一啲都唔小🤣
炸到金黃酥脆,正宗嘅外脆內軟,食落唔會成口油
攤咗一陣食佢都冇淋哂仲係脆嘅,好岀色💯

🍹柑橘育檸梳打 $35
🍹峰蜜柚子梳打 $35

2個人埋單$454
今次又嗌得太多野食,應該3個人都夠食🤣
食物質素唔錯,價錢唔算貴份量又多
想食川菜辣嘢都可考慮吓呢間🙌🏻

📍旺角奶路臣街33號地下F舖(麥花臣場館對面)
2022-04-23 51 views
冷鍋酸菜魚好吃,但鍋內薯粉比較硬,似係未浸透就煮,夫妻肺片好吃。用openrice 訂座優惠主餐牌有85折,見openrice 有個openrice pay 可支付,但店員話:唔可以,嗰啲唔關我哋事,並話:唔用得原因係用左openrice 68折,必須要用現金付款,咁我都無得話唔得啦…用餐其間問店員取兩杯水,佢好唔願意咁,斟咗兩杯滾水…係滾水比我哋囉,但見佢啲眼神咁都費事有無啲無咁熱or 冰之類,感覺到佢覺得我哋唔叫飲品,咪比杯滾水您囉…其實感覺到嘅…可能餐廳真係得滾水,沒有準備常溫水比客人,但有心做,都可以講聲我哋得滾水比少少冰您中和下…(呢個要求我真心係過後先諗到,當時嘅我都唔敢有咩要求,見到佢哋覺得比左個85折您好似好巴閉咁…,您有本事咪叫老板唔好同openrice 合作囉…)

,您有本事咪叫老板唔好同openrice 合作囉…)

2022-03-30
  • 夫妻肺片
2022-04-22 81 views
今個星期六同朋友嚟旺角🔥人氣川菜食烤魚,好彩我哋預先book左枱,未夠1點鐘已經全店滿座重慶麻辣火鍋魚 💰2️⃣9️⃣8️⃣烤魚必點重慶口味,四川麻香辣好惹味😋烤魚用上原條新鮮鉗魚,自選辣度要咗小辣,鍋內仲有其他配菜有芽菜、青瓜、豆卜同芹菜唔夠食仲可以另加其他火鍋配料香油海蜇 💰4️⃣5️⃣食之前撈一撈碟底嘅香油,海蜇好爽口😋黑糖糍粑 💰3️⃣5️⃣見到好多朋友推介,叫咗一碟黎試,糍粑外脆內軟🎈捌壹壹🎈旺角奶路臣街33號地下F號舖

重慶麻辣火鍋魚 💰2️⃣9️⃣8️⃣
唔夠食仲可以另加其他火鍋配料

香油海蜇 💰4️⃣5️⃣
食之前撈一撈碟底嘅香油,海蜇好爽口😋

黑糖糍粑 💰3️⃣5️⃣
見到好多朋友推介,叫咗一碟黎試,糍粑外脆內軟

🎈捌壹壹🎈
旺角奶路臣街33號地下F號舖
星期四晏晝同女朋友上網搵咗一間喺旺角食酸菜魚做晚餐,咁就去試吓。大約晏晝5點去到,唔使等位就可以即刻入座。佢嘅招牌菜係冷鍋酸菜魚,因為女朋友唔食得辣,所以叫咗個走辣嘅冷鍋酸菜魚。除咗冷鍋酸菜魚之外仲叫咗一份炸墨魚丸,一份青瓜,一份黑糖糍粑同埋兩杯沙冰。可能因為人少嘅關係,上菜速度都幾快。店員都幾有禮貌。至於食物方面,酸菜魚味道唔錯,魚肉份量都多,價錢都合理。配菜方面都好足料,仲有唔少嘅闊薯粉。不過唯一美中不足嘅係,雖然我叫咗走辣,但係佢個冷鍋酸菜魚就落咗好多胡椒粉,搞到食起上嚟有好強烈嘅胡椒粉辣味,變咗唔係走辣嘅感覺,雖然唔太影響到本身酸菜魚嘅味道,但係就影響咗走辣嘅體驗。至於小食方面,味道就冇咩特別,份量都頗多。但係沙冰就好失望,杯蜜桃沙冰同埋提子沙冰完全冇味,淡到好似水咁。所以唔太建議飲沙冰,飲其他可能會比較好。

可能因為人少嘅關係,上菜速度都幾快。店員都幾有禮貌。

至於小食方面,味道就冇咩特別,份量都頗多。

2022-04-14
$200 (Lunch)