2023-03-05 77 views
行完山出荃灣食嘢,決定去阿荔車仔麵嘆番碗面。我哋愉景新城落車,行去荃灣廣場嗰邊都係10幾分鐘就到啦。呢條大壩街仲有好多其他唔同嘅嘢食添,下次再嚟都可以試吓其他。八寶嗱喳麵 3/5 $56 加豬手 $13B🐷 嗌油面底叫咗小辣加魔鬼辣汁🌶️,佢話個辣都幾出,都有啲辣度越食越辣,唔食得辣嘅人就會食唔到。湯底幾香,鮮制油面煙靭,八寶入邊有大大隻嘅蠔皇冬菇,爽口嘅玻璃魷魚同豬皮,清甜嘅蘿蔔同生菜,彈牙嘅魚蛋,入味嘅大腸同豬紅,仲嗌多咗豬手成為第九寶🤭🤭。最欣賞就係玻璃魷魚冬菇豬手,呢啲都係比較突出,其他就比較普通。冬菇好大隻又堅挺,質感好彈牙,有冰糖嘅甜味。玻璃魷魚好爽脆,適當嘅硬度,味道一流。豬手就啖啖肉,膠原豐富。五花腩嫩雞柳腐皮豬肉卷滷水豆腐河粉🍜 5/5 $58依個就係自由配嘅車仔麵,全部都好好食,建議大家可以參考,有豐富嘅蛋白質。滷水五花腩🐖,瘦肉同肥肉嘅分布平均,一啖瘦肉,一啖肥肉,滿足蛋白質。雞柳肉大大條,唔會好似譚仔碎濕濕,又係蛋白質,腐皮豬肉卷🫔好出色,煎香左個腐皮卷再包住豬肉,浸過湯底一咬落去好多湯汁。滷水豆腐都係充滿湯汁嘅味道,好滿足☺️☺️。小編好滿意嗌嘅所有嘢,仲加咗支樽裝

八寶嗱喳麵 3/5 $56 加豬手 $13

八寶嗱喳麵

五花腩嫩雞柳腐皮豬肉卷滷水豆腐河粉🍜 5/5 $58

依個就係自由配嘅車仔麵,全部都好好食,建議大家可以參考,有豐富嘅蛋白質。滷水五花腩🐖,瘦肉同肥肉嘅分布平均,一啖瘦肉,一啖肥肉,滿足蛋白質。雞柳肉大大條,唔會好似譚仔碎濕濕,又係蛋白質,腐皮豬肉卷🫔好出色,煎香左個腐皮卷再包住豬肉,浸過湯底一咬落去好多湯汁。滷水豆腐都係充滿湯汁嘅味道,好滿足☺️☺️。小編好滿意嗌嘅所有嘢,仲加咗支樽裝可樂🥤爽下。

地點:

超多嘢食嘅大壩街,唔驚冇嘢食,隔離有荃灣廣場,食飽飽行街又得😋😋。

環境:

見到入邊有啲高枱,高枱食麵都幾有趣,裝修都幾光猛,啲櫈係冇椅背,大隻啲嘅男人會撞到後邊嘅人🧐。

價錢:

每人$60,有咁多送嘅車仔麵又大大碗有嘢飲,質素幾好,小編覺得係值得下次再去🤪🤪。

服務:

自助式手機落單又得,叫人嚟落單又得,埋單要行出去counter俾錢,餐具係即棄式嘅餐具。
$60 (Dinner)
2023-03-02 71 views
天氣突然有涼返 一起身就好想食湯麵🍜所以我哋特登出咗荃灣 食呢間新式車仔麵✌🏻坐低之後 店員會示意你用QR code落單 都幾方便簡單 我哋一人揀咗一碗湯麵 另外仲加咗啲小食同飲品咁 好豐富🥰惹味之選一定係馬來喇沙湯車仔麵✅ 湯底奶香十足 辣辣地好正🌶️跟咗四餸同油麵 炸腐皮豬肉卷/枝竹/粒粒墨魚丸/炸厚切餐肉粒🐽大部份都係勁索湯 自己特別鍾意粒粒墨魚丸 夠鮮味!朋友仲食返原骨湯底車仔麵 炸淮山魚卷/生菜/清甜蘿蔔/蠔皇冬菇 跟油麵❣️仲揀咗牛腩汁+南乳汁 食落去都好濃味 冬菇入晒味 好腍好滑 其他都發揮唔錯👍🏻小食要咗黑松露醬炸單骨雞翼同椒鹽炸燒賣 全部炸得金黃酥脆 調味足 食到停唔到口☺️

2023-02-10 95 views
呢間新派嘅車仔麵店喺荃灣廣場附近,除咗平時常見嘅自選車仔麵外,仲有好多特色嘅麵食,今日放工同同事黎食,環境乾淨食物都幾有特色😇阿荔特濃沙嗲車仔沾麵🍝($68/3餸) - 無諗過車仔麵店有沾麵🤣 佢點嘅醬係沙嗲汁,非常濃郁同杰身,我叫左日本烏冬,點落去掛哂d汁上去,幾得意。我total叫左5餸,非常之豐富,必食溏心蛋同牛柏葉😋原骨湯底車仔麵🍜($78/4餸) - 同事叫左普通車仔麵,食番d傳統特色。佢揀嘅4餸包括牛筋牛肋腩,招牌南乳豬手,辣玻璃魷魚,甜酸齋。我食左佢一舊豬手,果然招牌菜👍🏼豬手炆到好淋好入味,入口滑捋捋膠質爆棚,必點!椒鹽炸燒賣🍡($15) - 即叫即炸,上枱熱辣辣,香口小食。麻辣香滷三寶🧆($20) - 呢味香滷三寶有雞翼尖,豬耳同豬肚3樣,食材先滷過入哂味,再配上麻辣醬,辣得好過癮🤣濃朱古力🥤($18)白桃烏龍冷泡茶☕️($15)

濃朱古力🥤($18)
白桃烏龍冷泡茶☕️($15)
  • 阿荔特濃沙嗲車仔沾麵
服務態度惡劣 不會再幫襯本來我朋友打算息事寧人 但我對朋友係餐廳所遭遇嘅事情太氣憤我同朋友見到網上評價都幾好所以前幾日黎呢間餐廳試下 朋友叫左碗喇沙牛腩麵但一上台就見到碗麵裡有4條 好像眼睫毛嘅毛髮當下我們都很有禮貌的跟侍應講碗麵有毛髮 要求換個碗新但所謂嘅換 只係整走表面見到嘅毛髮但根本係同一碗 餸同麵位置一樣我朋友話算啦 照食點知再撈幾下我朋友碗麵又發現多幾條毛髮然後我地又叫侍應黎睇下點知佢扮忙唔理當睇唔到店舖面積有幾大⁉️睇唔到⁉️然後另一位侍應過黎我地都好有禮貌講返成件事佢聽佢就係咁講我地無眼睫毛架又話牛腩不嬲有毛 之後呢位侍應突然發返我地脾氣大大聲講野同我朋友講一係就唔好食 取消訂單之後仲大大聲 同返d其他店員講 大聲度成間餐廳聽到哂 聽到我地都覺得好唔舒服其實點解要咁大聲講個店員仲要係咁講 牛腩不嬲有毛 換幾多次都係有 一係就取消訂單就算牛腩有毛都唔應該係碗麵到出現啦 係咪呀 仲要有4條❓同埋你地本身價錢都唔算平啦食物素質係咪應該做返好d❓出左錯,仲大聲夾惡❓仲要我地係客,竟然發返我地脾氣❓講真嬲嘅已經唔關食物事 最嬲係侍應服務態度惡劣 唔會再幫襯
服務態度惡劣 不會再幫襯

都唔應該係碗麵到出現啦
係咪呀 仲要有4條❓
同埋你地本身價錢都唔算平啦
食物素質係咪應該做返好d❓

出左錯,仲大聲夾惡❓
仲要我地係客,竟然發返我地脾氣❓

講真嬲嘅已經唔關食物事
最嬲係侍應服務態度惡劣 唔會再幫襯

2023-01-18 117 views
不嬲都中意食車仔麵,我覺得食車仔麵最重要係每樣餸都要有自己味道同入味,另外就係要食得乾淨衛生。今日我去到一間新式車仔麵店叫阿荔,佢店舖好光猛企理衛生,有自己品牌既餐具同logo,有啲design幾有heart。佢有好多款式既餸,亦有好多pre-set套餐,仲有自家製餐飲,十分有誠意。今日食完之後我覺得幾高質,絕對要推薦俾大家。今日我同朋友食左: 🔸️原骨湯底自選車仔麵(自選:秘製牛筋牛肋腩+香滷豬大腸+清甜蘿蔔+招牌南乳豬手)($54,8.8/10)揀左鮮製油麵,麵質彈牙,唔會太油膩😋。牛筋牛腩超焾超入味,蘿蔔超級甜,特別推薦南乳豬手,超級焾超好味!全部材料都清潔得好乾淨👍🏻另外加左佢既魔鬼辣汁,好正。 🔸️八寶嗱喳麵($56,9/10)有八款餸,唔駛揀,乜都有得食😋特別中意豬皮,豬紅同埋超級厚肉入味既冬菇!我仲加左$20轉左馬來喇沙湯底,本身覺得要加$20有啲貴,但飲完個湯底就覺得值回票價,好香濃,好惹味!超正! 🔸️椒鹽炸燒賣5粒($15, 8.2/10)唔錯,炸得幾香口。 🔸️惹味沙嗲三寶 ($20, 8.5/10)有豬皮,水魷同魚蛋。水魷特別正。 🔸️通菜 ($20, 8.2/10) 🔸️

🔸️八寶嗱喳麵($56,9/10)

🔸️椒鹽炸燒賣5粒($15, 8.2/10)
唔錯,炸得幾香口。

🔸️惹味沙嗲三寶 ($20, 8.5/10)
有豬皮,水魷同魚蛋。水魷特別正。

🔸️通菜 ($20, 8.2/10)

🔸️白桃烏龍冷泡茶 (+$15, 9/10)
🔸️四季春茶冷泡茶 (+$15, 9/10)
佢啲冷泡茶好好味,好有茶味,又解渴,又健康。

✏️總括而言,十分之乾淨衛生同食物質素高既新式車仔麵,推薦 😁

💬「一生只想 尋覓 一個肯陪你 食 車仔麵 的人」💭1️⃣原骨湯底車仔麵- �讚岐島冬+6- �豬皮/豬紅/滷水豆腐/菜心/木耳/秘製牛筋牛肋腩/招牌南乳豬手 /蠔皇冬菇/香滷豬大腸/炸淮山魚卷- 魔鬼辣汁- 小辣- 多蔥粒/芫茜/火辣辣菜脯揀咗呢個湯底係一個明智選擇!😍👹魔鬼辣汁好正,夠入味!🌶️我自己每次嗌嘢食都有選擇困難症!唔知揀咩餸好,所以咩都嗌啲!😅最鍾意就係豬皮、豬紅,車仔麵必嗌!蠔皇冬菇好入味,炸淮山魚卷好香脆!豆腐大大塊,唔會薄喫喫!😆見到堆到成座山咁真係好鬼興奮!🥰2️⃣馬來叻沙湯車仔麵- �讚岐鳥冬+6- �秘製牛筋牛肋腩/香滷豬大腸/招牌南乳豬手/炸雞粒卷/炸淮山魚卷/炸腐皮豬肉卷/豬紅/菜心/甜酸齋/香滷五花腩- �小辣- �多蔥粒/芫茜 /火辣辣菜脯- �多湯秘製牛筋牛肋腩啲筋好鬼正,燜到好冧!香滷豬大腸厚身啖啖韌😉招牌南乳豬手放左落湯度唔係好覺南乳味,不過食得出自家製,好好食😋甜酸齋好驚喜喔,味道好香!😯香滷五花腩都係厚身有幾層肉,無咩肥膏,正!餐廳好細心,分開上炸雞粒卷、炸淮山魚卷同埋炸腐皮豬肉卷,呢三樣炸嘢都好好食!😍😍😍3️⃣ 黑松露醬炸單骨雞翼(5件)雞翼啖啖肉,
💬「一生只想 尋覓 一個肯陪你 食 車仔麵 的人」💭

1️⃣原骨湯底車仔麵
- �讚岐島冬+6
- 魔鬼辣汁
- 小辣
- 多蔥粒/芫茜/火辣辣菜脯

揀咗呢個湯底係一個明智選擇!😍
👹魔鬼辣汁好正,夠入味!🌶️
我自己每次嗌嘢食都有選擇困難症!
唔知揀咩餸好,所以咩都嗌啲!😅
最鍾意就係豬皮、豬紅,車仔麵必嗌!
蠔皇冬菇好入味,炸淮山魚卷好香脆!
豆腐大大塊,唔會薄喫喫!😆
見到堆到成座山咁真係好鬼興奮!🥰

2️⃣馬來叻沙湯車仔麵
- �讚岐鳥冬+6
- �小辣
- �多蔥粒/芫茜 /火辣辣菜脯
- �多湯

秘製牛筋牛肋腩啲筋好鬼正,燜到好冧!
香滷豬大腸厚身啖啖韌😉

甜酸齋好驚喜喔,味道好香!😯

香滷五花腩都係厚身有幾層肉,無咩肥膏,正!

3️⃣ 黑松露醬炸單骨雞翼(5件)
雞翼啖啖肉,好鬼juicy!

4️⃣ 凍朱古力咖啡 +$18
要讚呢杯咖啡☕️,朱古力🍫味好香,即磨好正呀!

5️⃣ 人參烏龍冷泡茶 +$15
茶底香濃,人參味道夠香醇!清新味道好正!👍🏻

#香港美食 #香港好去處 #車仔麵 #荃灣美食 #noodles #noodleslover #車仔麵關注組 #麵 #童年回憶 #童年
2023-01-04 80 views
車仔麵呢啲地道嘢無食一排就會心掛掛見到OpenRice有人介紹呢間車仔麵唔錯今日就嚟試試佢有三款湯底揀,麵底除咗傳統嘅仲有得揀讚岐烏冬或者菜底車仔麵嘅餸好多選擇,花多眼亂🤩既然要解車仔麵癮,我就揀返傳統湯底同麵底用QR code落單,非常方便⬇️四餸車仔麵🙆🏻‍♀️幼麵(扣底)+豬大腸+蘿蔔+蠔油冬菇+滷水豆腐原骨湯底加牛腩汁、魔鬼辣汁(中辣)多蔥多芫荽,辣菜脯乜都要😆啲麵軟硬適中,唔會太淋不過如果用生麵會仲開心🤪豬大腸唔會好多肥膏又唔會太韌我呢啲冇牙阿婆都食到🤣🤣滷水豆腐好大舊,都算入味冬菇有成四粒,而且好厚身,蘿蔔清甜無渣👍🏻中辣都唔算太辣,菜脯爽口,增加碗麵嘅口感⬇️四餸菜底馬來叻沙湯底+豬大腸+牛柏葉+枝竹+酸齋湯底Creamy濃郁,牛柏葉爽口彈牙菜底份量好多,啱晒想食健康啲嘅人其他餸好似酸齋枝竹,份量都好足除咗車仔麵,仲有其他港式小食可以揀麵食方面,佢哋自家嘅車仔沾麵同埋招牌豬手撈麵都好吸引飲品仲有樽仔奶茶或者冷泡茶添咁多唔同嘢食未試,地點又方便一定會再嚟止癮🤭
車仔麵呢啲地道嘢無食一排就會心掛掛
見到OpenRice有人介紹呢間車仔麵唔錯
今日就嚟試試佢

有三款湯底揀,麵底除咗傳統嘅
仲有得揀讚岐烏冬或者菜底
車仔麵嘅餸好多選擇,花多眼亂🤩
既然要解車仔麵癮,我就揀返傳統湯底同麵底
用QR code落單,非常方便

⬇️四餸車仔麵🙆🏻‍♀️

幼麵(扣底)+豬大腸+蘿蔔+蠔油冬菇+滷水豆腐
原骨湯底加牛腩汁、魔鬼辣汁(中辣)
多蔥多芫荽,辣菜脯乜都要😆
啲麵軟硬適中,唔會太淋
不過如果用生麵會仲開心🤪
豬大腸唔會好多肥膏又唔會太韌
我呢啲冇牙阿婆都食到🤣🤣
滷水豆腐好大舊,都算入味
冬菇有成四粒,而且好厚身,蘿蔔清甜無渣👍🏻
中辣都唔算太辣,菜脯爽口,增加碗麵嘅口感

⬇️四餸菜底

馬來叻沙湯底+豬大腸+牛柏葉+枝竹+酸齋
湯底Creamy濃郁,牛柏葉爽口彈牙
菜底份量好多,啱晒想食健康啲嘅人
其他餸好似酸齋枝竹,份量都好足

除咗車仔麵,仲有其他港式小食可以揀

麵食方面,佢哋自家嘅車仔沾麵
同埋招牌豬手撈麵都好吸引
飲品仲有樽仔奶茶或者冷泡茶添

咁多唔同嘢食未試,地點又方便
一定會再嚟止癮🤭
2023-01-02
2023-01-03 47 views
Looks clean but tastes like old nostalgic childhood flavours.🐷overall: 7/10🐖Signature braised pork trotter with fermented red beancurd with dry-stirredFirst impression I’ll give a pass because the braised pork knuckle looks just like those sold in really old cart noodles food stalls on the street back in the old days. Just as this 40+ years old pork knuckle guru advocates, the pork knuckle is well fermented with a browny skin with an obvious layer of fats (or collagen lol) underneath. It might n

🐷overall: 7/10

First impression I’ll give a pass because the braised pork knuckle looks just like those sold in really old cart noodles food stalls on the street back in the old days. Just as this 40+ years old pork knuckle guru advocates, the pork knuckle is well fermented with a browny skin with an obvious layer of fats (or collagen lol) underneath. It might not be suitable for those who are looking for more meat than fats but anyways i like the collagen-y feel. Tastes flavourful and good to eat with the noodles. They also provided a cup of soup for you to pour in. The broth is relatively clean and light in flavour.

🥟Deep fried siu mai
Deep fried siu mai has become quite a popular way to eat siu mai these days. I’d say this is one of the best deep fried siu mais I’ve ever had. It’s added with just enough amount of salt and pepper. Wish it comes in a larger portion tho.

#阿荔車仔麵
#twfood
#cartnoodles
  • 自選車仔麵
🔮沖繩黑糖猪手麻辣撈麵    $68小店嘅signature 呀!猪手秘製鹵汁炆至軟腍入味, 再用沖繩黑糖煨煮,猪手入口膠質滿滿,十分有口感之餘又有黑糖的清甜味!再與麻辣撈來個甜辣沖擊,先甜後辣再回麻,感動味蕾呀! 🔮黑松露醬炸單骨雞翼    $28炸翼零失手啦!雞肉嫩清,外皮香脆,再蘸黑松露沙律醬,松露更提香 🔮自選車仔麵由細到大都好喜歡食車仔麵,店家以QR code落單,我點吓點吓,原來都點咗好多嘢🔸️白蘿蔔:爽甜無渣,又炆得好入味,大大舊,正!🔸️牛腩: 軟腍中間又有牛筋,入味又有口感🔸️肥牛 :用了本地肥牛,份量多而新鮮🔸️糖心蛋 :日本鹵水蛋都整到糖心仲有魚腐和枝竹,成個碗面都係餸😅唔緊要啦,大少話好食,所以最後KO哂!還要讚一吓個大原骨湯底,以猪骨,雞骨和其他蔬菜每更熬3小時而製成,鮮甜又不太咸,我都飲多幾啖呀! 🔮冷泡白桃烏龍茶 /冷泡人參烏龍茶店家自家泡製,食完辣嘢,最啱就係飲番個冷泡茶解膩又清熱氣喇! 還很喜歡店家在牆上的一句slogan"一生只想尋覓一個肯陪你食車仔麵的人”,我搵到喇❤!希望家都搵到啦🥰
🔮沖繩黑糖猪手麻辣撈麵    $68

🔮黑松露醬炸單骨雞翼    $28

🔮自選車仔麵
🔸️白蘿蔔:爽甜無渣,又炆得好入味,大大舊,正!
🔸️牛腩: 軟腍中間又有牛筋,入味又有口感
🔸️肥牛 :用了本地肥牛,份量多而新鮮
🔸️糖心蛋 :日本鹵水蛋都整到糖心

🔮冷泡白桃烏龍茶 /冷泡人參烏龍茶

還很喜歡店家在牆上的一句slogan
冷泡白桃烏龍茶 /冷泡人參烏龍茶
2022-12-19 65 views
高質車仔麵👍就算下午茶時間都逼爆哂人!呢間餐廳竟然有車仔沾麵 第一次見喎 經過大家可以試吓🫣不過今次我哋就揀咗自選配料的湯麵啦😍原骨湯底車仔麵 $14總共有四款湯底汁 分別係牛腩汁沙嗲汁南乳汁同埋魔鬼辣汁咁我就揀咗經典嘅牛腩汁啦!湯底好入味好飲啊👍今次就食豪點😆揀咗六個餸 分別包括加左牛腩牛筋,抹玻璃魷魚,招牌南乳豬手,日本糖心蛋,粒粒墨魚丸,清甜蘿蔔全部配菜都不錯 個人推薦蘿蔔同埋牛腩啊 蘿蔔好清甜入味 牛腩超級冧😍😍見到每一款配菜都有花心思 馬來喇沙湯車仔麵 $34呢個湯底推薦!好香濃椰奶味 後勁有辣度😚我自己就好鍾意食喇沙!呢個湯底就揀番啲吸湯嘅配料啦包括爽脆牛柏葉,紫菜,滷水豆腐,生菜同埋香滷雞翼牛柏葉係不錯㗎!滷水豆腐好特別第一次試 超級飽肚同埋紮實🫣樽裝可樂 $11我自己覺得樽裝可樂係好飲過罐裝架!😚😚有冇人有同感🙌惹味沙嗲三寶 $20有魷魚牛柏葉同豬皮!全部都好入味 豬皮好爽口滿滿的骨膠原👍阿荔車仔麵 (荃灣)荃灣大壩街41號地下6號舖#香港好去處#打卡#cafe#生活#小記錄#隨心一拍#相機先食#美食 #隱世cafe #hkcoffeeshop #hkbar #西式餐廳

原骨湯底車仔麵 $14

樽裝可樂 $11
我自己覺得樽裝可樂係好飲過罐裝架!😚😚有冇人有同感🙌

惹味沙嗲三寶 $20
有魷魚牛柏葉同豬皮!全部都好入味 豬皮好爽口滿滿的骨膠原👍

阿荔車仔麵 (荃灣)
荃灣大壩街41號地下6號舖

#香港好去處#打卡#cafe#生活#小記錄#隨心一拍#相機先食#美食 #隱世cafe #hkcoffeeshop #hkbar #西式餐廳 #foodiehk #hkig #hkgirl #食好西 #西餐 #餐廳 #香港美食 #香港好去處 #甜品控 #拍拖👫#打卡#香港#景點#打卡熱點#外賣 #疫情下的生活 #朋友聚會 #車仔麵 #荃灣西 #荃灣美食
2022-12-17 63 views
(๑⃙⃘◡̈๑⃙⃘)┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈創意沙嗲車仔沾麵✨荃灣一直都是美食地帶🤍最近下班後跟友人來荃灣吃個快飯價錢不貴又有熱湯的話車仔麵也是個好選擇~┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜阿荔特濃沙嗲車仔沾麵 $68 (4/5)除了傳統的自選車仔麵外,竟有車仔沾麵🤩喜歡沙嗲必需試🫶🏻一上桌濃郁的沙嗲香味撲鼻而來沙嗲非常濃稠帶有花生的香氣絕不是水狀的沾麵汁!有驚喜啊而麵類我選擇了烏冬非常掛湯,魚片頭及雞肉沾上沙嗲汁很惹味🤤┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜重慶麻辣湯車仔麵 $61 (3.5/5)友人愛辣選了麻辣湯底,還附送了辣椒油花生及芫荽呢,湯底麻香味足夠中辣不會太辣,如果喜歡辣的可以選大辣🌶蘿蔔清甜多汁,牛腩也很冧身🍲好吃!┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜黑松露炸單骨雞翼 $28 (3.5/5)正常味道~雞翼炸得脆卜卜的,不柴口┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜惹味沙嗲三寶 $20 (3/5)有豬皮,玻璃魷魚,牛柏葉三寶豬皮很厚很大塊✨口感彈牙有咬口不過個人比較愛玻璃魷魚🦑┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜白桃烏龍冷泡茶 $15𐂐 ⠜四季春冷泡茶 $15┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈Ig
(๑⃙⃘◡̈๑⃙⃘)
創意沙嗲車仔沾麵✨
荃灣一直都是美食地帶🤍
最近下班後跟友人來荃灣吃個快飯
價錢不貴又有熱湯的話車仔麵也是個好選擇~
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜阿荔特濃沙嗲車仔沾麵 $68 (4/5)
除了傳統的自選車仔麵外,竟有車仔沾麵🤩
喜歡沙嗲必需試🫶🏻一上桌濃郁的沙嗲香味撲鼻而來
沙嗲非常濃稠帶有花生的香氣
絕不是水狀的沾麵汁!有驚喜啊
而麵類我選擇了烏冬非常掛湯,魚片頭及雞肉沾上沙嗲汁很惹味🤤

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜重慶麻辣湯車仔麵 $61 (3.5/5)
友人愛辣選了麻辣湯底,還附送了辣椒油
花生及芫荽呢,湯底麻香味足夠
中辣不會太辣,如果喜歡辣的可以選大辣🌶
蘿蔔清甜多汁,牛腩也很冧身🍲好吃!

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜黑松露炸單骨雞翼 $28 (3.5/5)
正常味道~雞翼炸得脆卜卜的,不柴口

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜惹味沙嗲三寶 $20 (3/5)
有豬皮,玻璃魷魚,牛柏葉三寶
豬皮很厚很大塊✨口感彈牙有咬口
不過個人比較愛玻璃魷魚🦑

𐂐 ⠜白桃烏龍冷泡茶 $15
𐂐 ⠜四季春冷泡茶 $15

Ig @cheri_foodiary
2022-12-12 57 views
之前發掘到呢間高質新派車仔麵店,前日行開荃灣,再次到訪😌一樣都係咁好味..✅ 阿荔特濃沙嗲車仔沽麵🍜$68今次再次叫咗呢個麵。揀咗豬皮、雪花肥牛同蘿蔔做餸。3樣都好好味!份量又多🤩今次再叫係因為佢嘅沙爹醬實在太高質,仲要係唔辣🥹不過放心,好夠味架..✅ 秘制牛筋牛肋腩蒜油撈麵 🍜 $58啲牛筋好腍,配埋撈麵好惹口呢!牛肋腩有啲肥膏,我鍾意🤭而且2個餸份量都多,大食嘅我都好滿足..✅ 椒鹽炸燒賣 💛 $15呢個小食都值得一試~熱辣辣,外皮脆口,入面唔會過腍👍🏻..✅ 冷泡人蔘烏龍茶 🍵$15呢個好清新,不錯哦。佢仲有其他幾款茶,下次都會試埋👍🏻..✅ 樽仔奶茶🫙 $15上次飲完之後,真係覺得佢係我飲過嘅奶茶裡面嘅頭5好味(無誇大架🥺)奶香茶香,又唔過甜🥰
✅ 阿荔特濃沙嗲車仔沽麵🍜$68
阿荔特濃沙嗲車仔沽麵

✅ 秘制牛筋牛肋腩蒜油撈麵 🍜 $58
秘制牛筋牛肋腩蒜油撈麵

✅ 椒鹽炸燒賣 💛 $15
呢個小食都值得一試~熱辣辣,外皮脆口,入面唔會過腍👍🏻

✅ 冷泡人蔘烏龍茶 🍵$15
呢個好清新,不錯哦。佢仲有其他幾款茶,下次都會試埋👍🏻
✅ 樽仔奶茶🫙 $15
阿荔特濃沙嗲車仔沽麵
秘制牛筋牛肋腩蒜油撈麵
  • 阿荔特濃沙嗲車仔沾麵
2022-12-12 57 views
「一生只想 尋覓 一個肯陪你 食 車仔麵的人」一入到去見到呢句嘢覺得好有意思😆唔知大家搵到未呢💓♡ 八寶嗱喳麵 $56|辣玻瑪魷魚、沙暖辣魚蛋魚、滷水豬大腸、糖心蘿蔔、豬红、豬皮、蠔皇冬菇、時菜|油麵、沙嗲汁、小辣|凍泡沫咖啡 +$18 個人認為呢款最抵食🙌🏻 有成8個餸 單叫都唔平架😆十分推廌糖心蘿蔔🫶🏻 真係好甜無渣💓麵量都比得好慷慨 感覺係平時嘅1.5倍🤣自選車仔麵♡ 馬來叻沙湯車仔麵 $34|油麵 、小辣|凍泡沫咖啡 +$18 另加配餸:‧ 秘製牛筋牛肋腩 $18‧ 招牌南乳豬手 $13‧ 香滷豬大腸 $13‧ 炸腐皮豬肉卷 $13‧ 香滷五花腩 $11‧ 日本溏心蛋 $11‧ 清甜蘿蔔 $10‧ 紫菜 $8‧ 生菜$8 佢地既餸有成40款咁多😍真係樣樣都想試最後揀左9樣餸 盡量同八寶嗱喳麵既餸唔撞款咁就可以試多啲😚必點南乳豬手同牛筋牛肋腩 好淋好入味✨溏心蛋都好少車仔麵會有 整到好似拉麵店果啲咁好味😋♡ 黑松露醬炸單骨雞翼(5件) $28♡ 椒鹽炸燒賣(5粒) $15 佢地既小食都好吸引 雞翼炸得好香脆椒鹽炸燒賣好耐無食過 煙靭可口 加埋微微既椒鹽粉兩款都好惹味🫶🏻🫶🏻🫶🏻
「一生只想 尋覓 一個肯陪你 食 車仔麵的人」
一入到去見到呢句嘢覺得好有意思😆唔知大家搵到未呢💓

♡ 八寶嗱喳麵 $56
|油麵、沙嗲汁、小辣
|凍泡沫咖啡 +$18

佢地既小食都好吸引 雞翼炸得好香脆
椒鹽炸燒賣好耐無食過 煙靭可口 加埋微微既椒鹽粉
兩款都好惹味🫶🏻🫶🏻🫶🏻

2022-12-10 53 views
食車仔麵係肥米同班中同嘅回憶,之前lunch就會同班friend去食😍食日經過見到有車仔麵就想回味一下!✨自選車仔麵今次揀左個叻沙湯底🤤個叻沙好香好濃,勁香椰奶味!再夾埋同叻沙好夾嘅米線,真係好好食!佢個玻璃魷魚好彈牙同爽口👍🏻個麵都幾大碗,食完一碗勁飽🤣✨沖繩黑糖豬手麻辣撈麵個麵係真係自家手工製,好彈牙好好食😍同埋有少少辣辣地令個撈麵好惹味🤤而黑糖豬手好入味,甜甜地好正!仲要個豬手好冧,可以順便補下骨膠原😎好耐冇見過支裝汽水🤩支裝嘅係多汽好飲啲!當然要叫返枝過下口忍😜佢有自家樽仔奶茶都好吸引🥺如果唔係肥米怕夜晚瞓唔到一定會試,因為真係好得意!#阿荔車仔麵📍荃灣大壩街41號地下6號舖

✨自選車仔麵

✨沖繩黑糖豬手麻辣撈麵

#阿荔車仔麵
📍荃灣大壩街41號地下6號舖
2022-12-08 46 views
🚩 阿荔車仔麵呢排天氣好凍 就好想食啲熱辣辣既野!〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈 秘製牛筋牛肋腩麻辣撈麵$68本身係想叫2個車仔麵架,但見店員誠意拳拳咁推介!咁就試下啦~牛腩非常入味,炆得好林好軟熟!撈麵可以揀手工拉麵或者出前一丁!辣度揀咗小辣~但都真係幾麻幾辣😝好過癮!可以一試🌈自選車仔麵 (馬拉喇沙湯底, 招牌南乳豬手,炸腐皮豬肉卷,雪花肥牛,清甜蘿蔔)$81麵一黎到就聞到陣陣奶香味!湯底濃郁香甜!加埋我叫左吸湯既河粉!超好食!見到佢招牌係豬手就叫埋!豬手軟淋入味!補充骨膠原~朋友講食車仔麵睇好唔好食就睇蘿蔔!蘿蔔清甜多汁!有啲車仔麵係hea 你!唔會煮好耐~但呢個唔係!好食😋 肥牛同豬肉卷就正常水準啦!🌈 黑松露炸單骨雞翼 $28即叫即炸!熱辣辣好好食~出面有啲黑松露醬可能會淡味啲 但呢個唔係!🌈 麻辣香滷三寶 ( 豬耳,豬肚,雞翼尖 )$20 都係又麻又辣又好食!🌈 冷泡白桃烏龍茶 $15🌈 冷泡四季春茶 $15食麻辣野一定要飲下茶解下辣!兩杯都茶味出!不錯不錯
🚩 阿荔車仔麵
呢排天氣好凍 就好想食啲熱辣辣既野!

🌈 秘製牛筋牛肋腩麻辣撈麵$68

🌈 黑松露炸單骨雞翼 $28

🌈 麻辣香滷三寶 ( 豬耳,豬肚,雞翼尖 )$20
都係又麻又辣又好食!

🌈 冷泡白桃烏龍茶 $15
🌈 冷泡四季春茶 $15