2023-07-13 46 views
@a.o.m_hk was a delight for our taste buds🤤 The Grilled Pork Belly with lemongrass coconut milk sauce and Creamy Shrimps Spaghetti were our top picks. Highly recommended!.西營盤驚喜實力新店✨ 又一間行日啡夕酒嘅小店,主打各種新派西日fusion菜,其中香煎荷蘭三層肉一定係必食,靈魂在於餐廳秘製嘅香茅椰奶醬,味道堅係好上癮!另外蝦醬意大利粉舖滿大量櫻花蝦賣相幾吸引,口感creamy食落充滿蝦籽咸香好好食~ 其他小食飲品都唔錯,值得一試😛
🥚蛋美仲心心念住窩夫🥺🫶🏻北角幽暗神秘西日fusion餐廳🤍支持年輕人創業+必試窩夫同芝麻香芋奶昔‼️✨.呢間西營盤餐廳晏就主打西日fusion菜夜晚就變酒吧🤍餐廳裝修有格調以黑色為主行神秘風😛Lunch有兩款set可以揀~飲品唔一定要揀咖啡特飲望落超吸引🥺‼️今次最開心係食到好令人上癮嘅窩夫同飲到芝麻香芋奶昔🥺✨.1️⃣ Lunch Set - 餐湯+蝦子櫻花蝦青瓜意粉(💰$128)🤍餐湯係忌廉西芹底😛個人幾鐘意佢夠湯夠滑😽不過意粉先係主角🥺‼️大量櫻花蝦、洋蔥粒、忌廉、青瓜絲炒成✨勁欣賞意粉軟硬度剛剛好🥹而且用料好足又唔膩✨基本上你由頭到尾每一啖都好滿足🤭🤍2️⃣Combo Set - 前菜/烏冬+芝麻拌菠菜+蒲燒鰻魚+照燒雞肉丸 (💰$128+15)🤍個人認為呢款正常發揮😛前菜係中華沙律~菠菜用咗芝麻醬拌成🫶🏻烏冬湯底都簡單用咗清湯~所以鍾意清淡口味嘅朋友應該會幾鍾意😛蒲燒鰻魚好厚肉✨照燒雞肉丸都有四粒🫶🏻呢個套餐比較冇咩記憶點🙈3️⃣和風抺茶窩夫+雪糕(💰$68+15)🤍呢款真係幾上癮‼️🥺窩夫熱辣辣又脆好出色🥹上面嘅雲呢拿雪糕雖然係我影緊相嘅時候溶咗🥹但窩夫都依然keep到脆身🥺🫶🏻不過整體都偏
🥚蛋美仲心心念住窩夫🥺🫶🏻
北角幽暗神秘西日fusion餐廳🤍
支持年輕人創業+必試窩夫同芝麻香芋奶昔‼️✨

3️⃣和風抺茶窩夫+雪糕(💰$68+15)
🤍呢款真係幾上癮‼️🥺窩夫熱辣辣又脆好出色🥹上面嘅雲呢拿雪糕雖然係我影緊相嘅時候溶咗🥹但窩夫都依然keep到脆身🥺🫶🏻不過整體都偏甜~兩個人share就啱啱好啦😛

4️⃣Drinks - Blueyo |Black Purple(+💰$43@1)
🤍成餐除有驚喜真係飲品🫶🏻✨Blueyo入面用咗藍莓、草莓、牛奶、乳酪整成🤍飲落感覺幾清新😛不過我都係最鍾意Black Purple‼️上面係芝麻奶+芋泥做底✨成杯奶昔撈埋飲勁滿足🥺🫶🏻✨🤍
📍A.O.M (西環)
西環西營盤第二街32號地舖
🤍[8.5/10]
#蛋美在西環 #西環美食 #香港美食 #西營盤美食 #大館 #咖啡廳 #咖啡室 #鰻魚 #菠菜 #蝦籽 #拿鐵 #抹茶拿鐵 #咖啡 #溫泉蛋 #意粉 #沙律 #芝麻奶 #芋泥 #芋頭 #窩夫 #乳酪 #奶昔 #牛奶 #芝麻 #士多啤梨 #草莓 #藍莓 #雪糕 #烏冬 #日本菜 #西餐 #酒吧
如果食物都能賦予精緻既擺盤,的確係可以令人垂涎三尺,就好似要chill就要chill到極致,追求最舒適,最放鬆既體驗一樣,呢間主打西日菜式既餐廳「A.O.M」,睇完地址,下秒鐘就會bookmarked。👇🏻📌APPETIZER - ▪️ IKA YAKI - $138 ▪️ Gambas al Ajillo - $78▫️ 先菜我分別揀左「原條蒲燒日本魷魚」同埋「蒜片辣椒欖油蝦」,前者魷魚分開3個section,頭中尾均燒得均勻,入口滿滿既蒲燒汁,同埋蒜片,口感爽彈,鍾意既可以加埋蛋黃醬;而「蒜片辣椒欖油蝦」用上鳳尾蝦,岩哂我呢d懶人,一啖過夠哂彈牙,以墨西哥辣椒配上蒜片,濃香惹味,碟上附上既法國麵包,烤得相當香口,好食。📌MAIN -▪️ Scallop Squid Ink Risotto - $158▪️ A.O.M Carbonara - $138 ▫️ 而主菜嗌左呢個「火炙帶子墨魚汁意大利飯」,我絕對係墨汁控,佢個sauce底做到濃稠度岩岩好,帶子屬於日本刺身級,面頭輕輕火炙過,食到淡淡既焦香,飯粒配上魷魚鬚、芝士,墨魚汁脆片,整個層次相當豐富;我朋友既「A.O.M卡邦尼意粉」用上意大利豬
如果食物都能賦予精緻既擺盤,的確係可以令人垂涎三尺,

呢間主打西日菜式既餐廳「A.O.M」,睇完地址,

下秒鐘就會bookmarked。👇🏻

📌APPETIZER -
▪️ IKA YAKI - $138

▪️ Gambas al Ajillo - $78

原條蒲燒日本魷魚

濃香惹味,碟上附上既法國麵包,烤得相當香口,好食。

📌MAIN -

▪️ A.O.M Carbonara - $138
A.O.M卡邦尼意粉

佢個sauce底做到濃稠度岩岩好,帶子屬於日本刺身,面頭輕輕火炙過,
食到淡淡既焦香,飯粒配上魷魚鬚芝士墨魚汁脆片
火炙帶子墨魚汁意大利飯

整個層次相當豐富;我朋友既「A.O.M卡邦尼意粉」用上意大利豬臉頰肉
意大利羊奶芝士,一上枱已經感受到果種鹹香,而每條麵條都夠彈滑,
全因用上既蛋黃絕對唔少,呢個價錢我無辦法係其他地方搵到,性價比之高。

📌GROUND -
▪️ Grilled Pork Belly - $178
香煎荷蘭三層肉

▫️ 心思思忍唔住嗌多個meat,呢個「香煎荷蘭三層肉」食落一啖裡面
明顯一層係肉一層係脂肪,個口感係好鬆化爽滑,外層又帶少少焦脆;
香煎荷蘭三層肉

staff建議我地先點個香芽椰奶sauce試試,然後再點焦糖檸檬
係兩種唔同味道;side dish仲有新鮮西蘭花苗焗新薯,夠哂飽肚。

📌A.O.M Special -
▪️ BLACK PURPLE - $68

▪️ BLUE LEMONADE - $58
BLUE LEMONADE

▫️ 最後佢地既精緻飲品一定要推介,事關真係一試難忘,我自己叫左杯
BLACK PURPLE」,佢係將芋泥芝麻牛奶打成既一個smoothie
杯身明顯見到三層,飲落口感係相當滑溜,而且啖啖芝麻香,
BLACK PURPLE

底部仲食到一粒粒芋泥,面頭落左d焦糖脆脆,整體甜而不膩,好正;
而呢杯「BLUE LEMONADE」亦有驚喜,用七喜檸檬蝶豆花整成,
清爽透心涼,呢d天氣一流!
2023-06-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
2023-06-25 101 views
呢間餐廳由一班年輕團隊創立,食物貴精不貴多,每一道都係精心設計嘅主打菜🍴💗水牛芝士火腿 ($85)風乾巴馬火腿烘成脆片,充滿鹹香🥓加上一粒粒意大利水牛芝士同車厘茄,以黑醋調味,非常開胃🥗💗高湯花甲 ($98)新鮮花甲用上鰹魚湯、洋蔥煮成,特別鮮甜,花甲粒粒飽滿無沙🐚💗原條蒲燒日本魷魚 ($138)原條魷魚好大條,肉質彈牙完全唔韌,掛滿蒲燒汁甜味,重點係加咗炸蒜片係裡面,食落更香口🦑💗松葉蟹肉蟹膏木魚湯泡飯 ($148)將熱辣辣嘅木魚高湯加入飯中,拌均松葉蟹肉、蟹膏醬、蘑菇、紫菜成泡飯,鮮味非常特出🦀💗濃厚蝦醬意大利粉 ($138)意粉順滑彈牙,每條意粉都掛滿濃厚嘅蝦膏忌廉汁🍝特別加入大量櫻花蝦,蝦味非常濃郁,表面放上四隻鳳尾蝦,爽口鮮味🦐💗Yuzu-Man ($58)由柚子、芒果汁、綠茶、蜜糖調配,感覺清甜清新,底下仲有芒果肉🥭💗Passion Bee ($58)由熱情果、檸檬、蜜糖牛奶調配,味道偏酸夠哂清爽🍋

💗水牛芝士火腿 ($85)
水牛芝士火腿

💗高湯花甲 ($98)
新鮮花甲用上鰹魚湯、洋蔥煮成,特別鮮甜,花甲粒粒飽滿無沙🐚
高湯花甲

💗原條蒲燒日本魷魚 ($138)
原條蒲燒日本魷魚

💗松葉蟹肉蟹膏木魚湯泡飯 ($148)
松葉蟹肉蟹膏木魚湯泡飯

💗濃厚蝦醬意大利粉 ($138)
濃厚蝦醬意大利粉

💗Yuzu-Man ($58)
Yuzu-Man

💗Passion Bee ($58)
由熱情果、檸檬、蜜糖牛奶調配,味道偏酸夠哂清爽🍋
Passion Bee
水牛芝士火腿
濃厚蝦醬意大利粉
Yuzu-Man
Passion Bee
餐廳:A.O.M (西環)地址:西環西營盤第二街32號地舖開咗兩個幾月嘅西日式Fusion西餐廳——A.O.M ,由幾個後生仔一齊經營,餐廳糅合咗Cafe·Bar·Restaurant嘅概念,帶住神秘嘅光環嚟度西環同大家見面💫。無論你喺鍾意飲咖啡,定喺想試勻西式同日式美食🍽,你都可以喺呢度邊Chill邊嘆佢哋嘅飲品同食物,仲包你會有意想不到嘅驚喜🎉餐廳堅持每日購入新鮮嘅海鮮🦞、自己調製每道菜式嘅醬汁、不惜花費個幾月嘅時間去試味同研發每道菜嘅配搭,務求帶比大家最好食又有驚喜嘅新意🤪,希望嚟到嘅客人可以搵到其他餐廳無嘅特色✝️A.O.M沙律 $78不得不試嘅招牌沙律🥗,用咗薯片取代一般嘅麵包糠,以為會好唔夾但食落毫無違和感,為沙律帶嚟一番薯味「脆」意🤓;另外加咗足料嘅海草、蟹柳、飛魚子,同秘製嘅是拉差Mix蛋黃醬,食落帶有陣陣辣香又唔會有膩嘅感覺,確實與別不同,坊間少有😎✝️A.O.M卡邦尼意粉 $138少有咁用咗意大利羊奶芝士取代一般嘅巴馬臣芝士🧀,食落有輕輕一陣獨特嘅羊奶羶香,加咗蛋黃同黑胡椒,蛋漿提升咗意粉嘅質感仲帶嚟蛋香,仲唔會有好膩好重嘅忌廉味,喺接近傳統Carbonara嘅做法👍,
餐廳:A.O.M (西環)
地址:西環西營盤第二街32號地舖

✝️A.O.M沙律 $78
不得不試嘅招牌沙律🥗,用咗薯片取代一般嘅麵包糠,

✝️A.O.M卡邦尼意粉 $138
我最鍾意喺餐廳用咗意大利豬臉頰肉粒去襯托意粉,輕輕焦脆鹹香帶嚟濃厚滋味😋,可以Encore😌

✝️七彩雪球 $78
新鮮自家製嘅牛角包窩夫🧇,即叫即由生麵團開始去整比客人,所以整作需時🕒,七彩繽紛嘅脆片佈滿成個窩夫,加上本身酥脆嘅牛角包窩夫形成雙重脆脆口感,
配上雲呢拿雪糕🍨,冷熱口感嘅衝擊相當過癮😍,連埋草莓 🍓、藍莓🫐、芒果一齊食就更有一絲絲甜蜜滋味

✝️Caffè Latte $45
A.O.M用咗佢哋House-blend嘅招牌特濃咖啡豆,豆喺嚟自巴西、哥倫比亞同埃塞俄比亞三個地方,以220度高溫烘焙🔥,飲落有濃郁咖啡香而且帶有微酸香,整成奶啡更順滑同有薄薄清新甘草香味
2023-06-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
聽Foodie朋友說,前陣子有間餐廳在西營盤開幕✨,質素相當好😆,所以在上個星期五,便約朋友仔去試試啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)! 🖤AOM,由一班年輕團隊創立,感覺好青春呀o(^▽^)o! 食物款式貴精不貴多,全部都是主打菜,每一道都好吸引呢~ 「 AOM沙律🥗$78」 大大盆沙律,由海草、蟹柳、薯片、飛魚子等組成。口感豐富,味道不錯耶~ 「 現烤蒜香芝士麵包球🧀$58 」 麵包球好有驚喜(≧▽≦)! 外脆內軟,面層塗滿香草蒜蓉牛油🧈,內層抹著秘製忌廉芝士醬,好吃哦~ 「 原條蒲燒日本魷魚🦑$158 」 吃蒲燒鰻魚吃膩了,不如試試日本魷魚啦~肉質軟腍彈牙哦! 「 AOM焗慢煮雞柳墨西哥玉米片🥙$138 」 每次與朋友談天說地,我都會點一客玉米片。由慢煮奶油咖喱雞柳、馬蘇里芝士、車打芝士等組成的玉米片,更可配配奶油及芫荽牛油果醬🥑,有驚喜耶! 如果熱一點更好吃~ 「 一定要吃粗薯條🍟$58 」 不得不承認,真的一定要吃粗薯條呀😂! 炸得香脆可口,撒上印第安香料,已令我吃不停口啦~ 「 松葉蟹肉蟹膏木魚湯泡飯🐟$148 」 愛魚鮮味的朋友仔,記得試試蟹肉泡飯啦! 不但有松葉蟹肉,更有蟹膏及木魚湯,鮮

🖤AOM,由一班年輕團隊創立,感覺好青春呀o(^▽^)o!

食物款式貴精不貴多,全部都是主打菜,每一道都好吸引呢~

「 AOM沙律🥗$78」

「 現烤蒜香芝士麵包球🧀$58 」

「 原條蒲燒日本魷魚🦑$158 」

吃蒲燒鰻魚吃膩了,不如試試日本魷魚啦~肉質軟腍彈牙哦!

「 AOM焗慢煮雞柳墨西哥玉米片🥙$138 」

「 一定要吃粗薯條🍟$58 」

「 松葉蟹肉蟹膏木魚湯泡飯🐟$148 」

愛魚鮮味的朋友仔,記得試試蟹肉泡飯啦! 不但有松葉蟹肉,更有蟹膏及木魚湯,鮮味特出。

「 火炙帶子墨魚汁意大利飯🍚$158 」

意大利飯不但賣相討好,連味道都很好耶~墨汁香濃,飯粒彈牙又裏滿醬汁,好好吃\^O^/!

「 AOM卡邦尼意粉🍝$138 」

卡邦尼意粉味道濃郁,而且有大量黑胡椒,味道特別。

「 和風抹茶Croffle🥐$68 」

「 脆糖香草吉士🥐$78 」

甜品的賣相好吸引呀\(//∇//)\! 我超愛吃Croffle的!

一款是抹茶醬,一款是燒過的吉士,還有其他口味哦~ 食物用心製作,服務有禮親切🩷,值得試試呢~
2023-06-16
2023-06-18 44 views
同朋友幫襯新餐廳,好驚喜細細既廚房煮到咁高質既野食,店員nice,叫左個松葉蟹肉蟹膏泡飯set,有個茶壺裝住啲湯自己倒落去整泡飯,個feel好正😂我個朋友都係咁影相,個人覺得食物質素個環境都唔錯啦我會再去食
同朋友幫襯新餐廳,好驚喜
我會再去食
1K
週日喺西營盤呢間開咗唔係好耐嘅cafe食晏。全店面積唔算好大 (驟眼望到仲有個後花園)。裝潢以黑色為主,走型格路線,有種咖啡加bar概念。主理人都好後生,又有禮貌,對呢度印象幾好午市有套餐 (西式、日式),另有小食、甜品,晚市嘅單點餐牌會比較豐富,有機會再嚟試下。雞肉意大利飯 配紅菜頭湯 $128紅菜頭湯打到好綿滑,完全冇渣㗎!意大利飯用咗珍珠米,口感幾煙韌的 調味比較清 雞肉粒偏瘦 但唔會乾柴啊Combo Set $118 (前菜、烏冬/飯、小食、兩款主食)另一個餐好日式,小食揀咗明太子玉子燒;主食嘅照燒雞肉丸幾香口。蒲燒鰻魚(+$15) 正常發揮。脆糖香草吉士Croffle $78甜品不錯,牛角包窩夫扎實酥脆,加埋香草吉士醬同雪糕,微甜可以接受,收貨Black Purple $43Cafe Latte +$20芝麻芋泥沙冰幾好飲!芋泥保留芋粒,唔太甜又清爽。Latte都啱飲,nutty口味~

雞肉意大利飯 配紅菜頭湯 $128
紅菜頭湯打到好綿滑,完全冇渣㗎!

蒲燒鰻魚(+$15) 正常發揮。

脆糖香草吉士Croffle $78

Black Purple $43

Cafe Latte +$20
芝麻芋泥沙冰幾好飲!芋泥保留芋粒,唔太甜又清爽。
Latte都啱飲,nutty口味~

Type of Meal
Lunch
2023-06-07 178 views
慶祝母親節嘗試左呢間新開既A.O.M第一道-先食左沙律🤤開胃菜,用既材料都好新鮮第二道- 有龍蝦湯 同埋蕃茄湯 當日選擇❤️ 我地因為想試唔同湯品,所以兩個都叫哂😂龍蝦味道好濃郁,絕對值得一試🦞🦞第三道-高湯花甲 隻隻都開哂 湯入面有少量酒味但食都係好鮮甜😋第四道- 一定要食粗薯條即炸出來 好脆同熱辣辣 薯條上有辣粉 十分惹味 我地之後再order 多個 🤣🤣第五、六、七道 蒜香辣椒欖油蝦🦐辣椒味重 絕對冇偷工減料😙蝦大大隻照燒日本魷魚🦑我比較鍾意食既菜式 因為冇煮過頭時間 咬口岩岩好澳洲殼飼西冷牛扒🐮我地㨂左5成熟 食落會覺得牛味都重 ❤️第八道-松葉蟹肉蟹膏木魚湯泡飯湯由自己倒上去飯上面成個比我地清哂😳😳相片係我未落湯之前,會見到好足料☺️甜品🤩窩夫我哋叫咗兩隻唔同味全部都係即整,出面脆入面軟岩哂食完野 飯後甜品🥹🥹
慶祝母親節
嘗試左呢間新開既A.O.M

第一道-先食左沙律🤤開胃菜,用既材料都好新鮮

第三道-高湯花甲

我地㨂左5成熟 食落會覺得牛味都重 ❤️

第八道-松葉蟹肉蟹膏木魚湯泡飯
湯由自己倒上去飯上面
成個比我地清哂😳😳
相片係我未落湯之前,會見到好足料☺️

甜品🤩
窩夫
我哋叫咗兩隻唔同味
全部都係即整,出面脆入面軟
岩哂食完野 飯後甜品🥹🥹

照燒日本魷魚
朱古力窩夫
2023-05-13
$250 (Dinner)
Celebration
Mother's Day
照燒日本魷魚
朱古力窩夫
  • 澳洲穀飼西冷牛扒
2023-05-31 112 views
餐廳室內室外都有座位,室內環境偏向沉色系。食物方面以西日式fusion風格為主,例如有烏冬、鰻魚或者意大利飯等等。蝦籽櫻花蝦青瓜忌廉意粉 ($128)• Lunch Set 包括餐湯同飲品,當日係紅椒蕃茄湯。• 味道好清新自然,唔會有草青味,蕃茄味好香濃。• 意粉賣相幾吸引,上面舖滿大量櫻花蝦。• 口感本身好creamy,撈勻食材之後充滿咗蝦籽嘅咸香加上櫻花蝦卜脆口感。• 中間仲帶咗一絲清新嘅青瓜味,整體配合得好好。YUZU-MAN ($58)• 芒果味好突出嘅一杯飲品,酸味令人幾開胃。• 入面放咗好多果肉。• 糖漿嘅比例多咗,飲落有啲太濃郁。
餐廳室內室外都有座位,室內環境偏向沉色系。

蝦籽櫻花蝦青瓜忌廉意粉

蝦籽櫻花蝦青瓜忌廉意粉 ($128)

• Lunch Set 包括餐湯同飲品,當日係紅椒蕃茄湯。

• 味道好清新自然,唔會有草青味,蕃茄味好香濃。

• 意粉賣相幾吸引,上面舖滿大量櫻花蝦。

• 中間仲帶咗一絲清新嘅青瓜味,整體配合得好好。

YUZU-MAN
YUZU-MAN

YUZU-MAN ($58)

• 芒果味好突出嘅一杯飲品,酸味令人幾開胃。

• 入面放咗好多果肉。

• 糖漿嘅比例多咗,飲落有啲太濃郁。
蝦籽櫻花蝦青瓜忌廉意粉
呢間餐廳啱啱開業一個月,細細間但感覺幾𝗖𝗵𝗶𝗹𝗹🤩成個團隊都好後生,但食物好有質素 真心有驚喜❤️‍🔥,好值得推介俾大家🙌🏻 .📍水牛芝士火腿($85) 𝗠𝗼𝘇𝘇𝗮𝗿𝗲𝗹𝗹𝗮 & 𝗛𝗮𝗺𝗣𝗮𝗿𝗺𝗮 𝗵𝗮𝗺 烘成脆片🐽充滿鹹香,加上一粒粒嘅水牛芝士同蕃茄做返個平衡,係個唔錯嘅開胃菜 .📍𝗔.𝗢.𝗠餐湯($48) 𝗔.𝗢.𝗠 𝗦𝗼𝘂𝗽 紅椒湯味道清新,𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆得嚟唔會膩👅,帶少少微酸,好開胃👍🏻😋! .📍現烤蒜香芝士麵包球($58) 𝗚𝗮𝗿𝗹𝗶𝗰 & 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗕𝗮𝗹𝗹𝘀 一客2件,口感非常鬆軟,外層有芝麻同香蒜🧄,中間釀咗軟滑嘅𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 ,又邪惡又好食🤤! .📍𝗔.𝗢.𝗠焗慢煮雞柳墨西哥玉米片($88/半份) 𝗔.𝗢.𝗠 𝗕𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗡𝗮𝗰𝗵𝗼𝘀同平日嘅𝗡𝗮𝗰𝗵𝗼𝘀唔同,唔係平時個隻三角形薯片,香脆唔油膩,仲加咗𝗕𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻雞柳同芝士喺面🐣🧀️。食落鹹鹹甜甜,再配上乳酪同特製芫荽牛油果醬🥑,味道夠豐富,推薦❤️‍🔥! .📍一定要食粗薯條($58) 𝗖𝗮𝗷𝘂𝗻 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗙𝗿𝗶𝗲𝘀粗身薯條上枱已經非常香🍟,外脆內軟加上印第安香料夠晒惹

呢間餐廳啱啱開業一個月,細細間但感覺幾𝗖𝗵𝗶𝗹𝗹🤩
成個團隊都好後生,但食物好有質素
真心有驚喜❤️‍🔥,好值得推介俾大家🙌🏻

📍水牛芝士火腿($85)
𝗠𝗼𝘇𝘇𝗮𝗿𝗲𝗹𝗹𝗮 & 𝗛𝗮𝗺

📍𝗔.𝗢.𝗠餐湯($48)
𝗔.𝗢.𝗠 𝗦𝗼𝘂𝗽

📍現烤蒜香芝士麵包球($58)
𝗚𝗮𝗿𝗹𝗶𝗰 & 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗕𝗮𝗹𝗹𝘀

📍𝗔.𝗢.𝗠焗慢煮雞柳墨西哥玉米片($88/半份)
𝗔.𝗢.𝗠 𝗕𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗡𝗮𝗰𝗵𝗼𝘀

📍一定要食粗薯條($58)
𝗖𝗮𝗷𝘂𝗻 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗙𝗿𝗶𝗲𝘀
粗身薯條上枱已經非常香🍟,外脆內軟加上印第安香料夠晒惹味🌶️,熱辣辣🔥唔油膩,一定要食!

📍香煎荷蘭三層肉($178)
𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗕𝗲𝗹𝗹𝘆
豬腩肉有2大舊🐽,唔嚡口又唔會太油膩👍🏻,食落好有咬口,唔係入口就化嘅口感。配咗個香茅汁幾有特色🌿,加埋檸檬更加清香🍋。旁邊嘅焗薯🥔同西蘭花🥦都有認真烹調過,好食!

📍火炙帶子墨魚汁意大利飯($158)
𝗦𝗰𝗮𝗹𝗹𝗼𝗽 𝗦𝗾𝘂𝗶𝗱 𝗜𝗻𝗸 𝗥𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼
意大利飯口感飽滿又𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆🖤,食落都幾香😋。魷魚鬚炸得香脆🦑,仲有鮮嫩嘅日本刺身級帶子🤍。配埋個有焦香味嘅墨魚汁脆片口感更加豐富! 無論係食材嘅配搭、味道同賣相都花咗唔少心思💖欣賞!

📍脆糖香草吉士($78)
𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗖𝘂𝘀𝘁𝗮𝗿𝗱 𝗖𝗿𝗼𝗳𝗳𝗹𝗲
口感鬆脆,自家製嘅吉士醬加上檸檬皮香滑唔膩💛,頂層仲加咗個焦糖脆面,配上日本雪糕堅好食🍨!

📍𝗕𝗹𝘂𝗲𝘆𝗼($68)
雜莓乳酪沙冰賣相夠打卡📸,加咗藍莓🫐同士多啤梨🍓🍸,好清爽!.

📍𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗣𝘂𝗿𝗽𝗹𝗲($68)
味道似濃縮版芝麻糊,口感幼滑🖤,底層再加上芋泥,幾特別!

2023-05-28 97 views
新開的這家餐廳讓人有驚喜👍🏼餐廳內用時尚的風格,加上精緻的餐具以及體貼的服務(在烈日當空下來到店舖,為我端上一杯冰水)打造舒適的用餐體驗☺️在香港我甚少選擇意大利飯因為絕大多數烹調得很有問題不是煮到稀爛,就是吃得到生米但這家能完美拿捏👏🏼煮出al dente的意大利飯必須大大讚賞年輕俊俏的廚師🌟唯一挑剔的是店內使用開放式廚房油煙味在煮食時充斥整間餐廳我個人比較討厭這陣味道以及離開後油煙味還在身上的困擾但大概小型餐廳是很難避免😔
新開的這家餐廳讓人有驚喜👍🏼
餐廳內用時尚的風格,加上精緻的餐具
以及體貼的服務(在烈日當空下來到店舖,為我端上一杯冰水)
打造舒適的用餐體驗☺️

在香港我甚少選擇意大利飯
因為絕大多數烹調得很有問題
不是煮到稀爛,就是吃得到生米
但這家能完美拿捏👏🏼

但大概小型餐廳是很難避免😔
粟米爆谷意大利飯
蕃茄忌廉湯
2023-05-28
$170 (Lunch)
粟米爆谷意大利飯
蕃茄忌廉湯
首次來到AOM,位於第二街這條Café戰場,整體走型格黑路線,既有bar檯又有二至四人座,感覺舒適,令人可放鬆心情享受一下。《AOM慢煮雞柳墨西哥玉米片》:酸忌廉配芫茜醬,係清新而清爽的配搭。就算唔食芫茜的人,呢個醬都係偏向似香草,好易接受到。玉米片脆卜卜,配埋少辣雞肉,比一般玉米片多了一點刺激感。《原隻燒日本魷魚》:甜甜的醬汁,加埋口感爽滑的魷魚,份量都慷慨,可以大啖咁食一圈魷魚,好味喎!《蒜香辣椒欖油蝦》:十分驚喜,係我喜歡的爽滑蝦口感,加埋蒜油一齊煮,油香四溢。《高湯花甲》:呢間小店果然係充滿住日本的味道,新鮮花甲配一口熱辣辣的濃湯,好似去左日本居酒屋咁,鮮甜香味!《火灸帶子墨魚汁意大利飯》:誠意之作,墨魚汁黑而鮮,配埋爽彈意粉同大大粒帶子,會令人一口接一口。《一定要食的粗薯條》: 大愛薯條,永遠不能抗拒的Comfortfood,三五知己食飯必叫,但如果再多D就更好啦《牛角包窩夫》香噴噴,焗過後口感鬆脆,配上不同配料同埋呍哩拿雪糕,香甜美味,仲好適合打個卡。彩虹脆脆係童年回憶,見到都開心!Passion Bee個名好靚其實係熱情果特飲,本身自己唔飲得咁甜,呢杯特飲酸酸甜甜,而且係

food,三五知己食飯必叫,但如果再多D就更好啦

Passion Bee個名好靚其實係熱情果特飲,本身自己唔飲得咁甜,呢杯特飲酸酸甜甜,而且係落左蜜糖,相對健康d天然d
總結呢~ 呢間係實力派小店,環境舒服,食物有特色,睇得出店員用心製作,值得支持!
天黑之時燈光或明或暗,相當浪漫。置身其中,有時可能忘記了自己其實去了一個舊區西營盤呢。
Other Info. : 店員哥哥可愛得尼服務態度很好~ 加分!
2023-05-05
$300 (Dinner)
  • 火灸帶子墨魚汁意大利飯
  • 蒜香辣椒欖油蝦
  • AOM慢煮雞柳墨西哥玉米片
  • 原隻燒日本魷魚
2023-05-15 108 views
一行5人友誼小聚見新餐廳入去試下喜出望外❤️❤️地點十分方便距離地鐵站出口不到1分鐘路程食物出色 賣相吸引甜同鹹Waffle都十分吸引彩虹Waffle影相打卡亦好好食蒜片忌廉芝士Waffle味道獨得熟食都美味 擺碟都幾靚🥳職員態度友善當日落主店員主動借傘比我接朋友用
2023-05-14
$170 (Tea)
Combo  Lunch Set
香酥雞肶菇
明太子海鮮忌廉意粉
蒜片忌廉芝士
七彩雪球
脆糖香草吉子
夜晚都有咖啡嘅餐廳好少‼️裝修好有格調🤟🏻,菜式十分多樣化,唔係一般cafe野🤣,但飲品有進步空間:-1️⃣「松葉蟹肉蟹木魚湯飯🦀($128)」好健康,入口好smooth好舒服,啖啖蟹肉同埋濃湯香味,仲有菇粒~ Crab meat rice in soup with mushroom 👍🏻-2️⃣「A.O.M雞柳墨西哥玉米片(half)🌽($78)」好impressive嘅墨西哥玉米片🤣,有烤雞肉、牛油果🥑、同埋sour cream💁🏻‍♀️~ A.O.M tortilla chips 👍🏻-3️⃣「蒜香辣椒欖油蝦🌶️($68)」微辣,蝦仁好爽口彈牙,幾得意‼️~ Prawns in olive oil with chilli 👍🏻-4️⃣「一定要食粗薯條🍟($58)」係粗薯,幾惹味,炸到岩岩好~Fries -5️⃣「現烤蒜香芝士麵包🍞🧄($58)」自家製好正!麵包超重蒜香味,大滿足~Garlic cheese bread (homemade) 👍🏻-6️⃣「高湯花甲🥣($98)」超新鮮好鮮甜!Calms in soup-7️⃣「脆脆香草吉士croffle ($78)」好好食!有檸檬香味好fresh,croffle香脆~
1️⃣「松葉蟹肉蟹木魚湯飯🦀($128)」
3️⃣「蒜香辣椒欖油蝦🌶️($68)」
4️⃣「一定要食粗薯條🍟($58)」
係粗薯,幾惹味,炸到岩岩好~Fries
5️⃣「現烤蒜香芝士麵包🍞🧄($58)」
6️⃣「高湯花甲🥣($98)」
超新鮮好鮮甜!Calms in soup
7️⃣「脆脆香草吉士croffle ($78)」
好好食!有檸檬香味好fresh,croffle香脆~Homemade custard croffle 👍🏻
現烤蒜香芝士麵包
A.O.M雞柳墨西哥玉米片