2024-05-03 1238 views
有時候相約朋友聚會或約會,在選餐廳時都會很煩惱,想吃得稍為特別和有質素,但價錢又是大家負擔到的,真是不容易。不過最近發現於西環的A.O.M.西餐小店,就滿足到平常的約會或聚會需要,立即收藏,下次再約朋友去吃。西蘭花羅勒湯$48這個湯以新鮮西蘭花為基底,加入了羅勒的清新香氣,每一口都能感受到蔬菜的自然甘甜與羅勒的微妙香味,而兩者味道融和。芝士麵包球$68 平常不吃麵包的我,竟然一吃愛上,自家烘焙的麵包球外皮帶著酥脆,內裡有濃郁而柔軟的芝士,新鮮烘焙出來麵包的香氣令人無法抗拒。原條燒魷魚$138魷魚真是令人又愛又恨的菜式,喜歡吃卻怕食材不新鮮或煮得過老,但這個原條燒魷魚絕對可以一吃再吃,魷魚經過精心烹調,保持了肉質的彈性和鮮美,還有燒烤的香味,邊位微微焦脆。唐揚炸雞$68外皮炸得金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁,還可蘸上醬汁增添風味,也是一道我很喜歡的菜式。高湯海蜆$98海蜆盛載在一個透明的碗中,比較特別,火喉控制得好,蜆只每只都很鮮嫩,湯汁吸收了蜆只的鮮甜,並帶咸香,可以邊吃蜆邊喝湯。松葉蟹肉蟹膏木魚湯泡飯$158 這道菜的好玩之處,就是可以自行為飯加入木魚湯,蟹肉與蟹膏充滿鮮味,而木魚湯的加入,

西蘭花羅勒湯$48

芝士麵包球$68

原條燒魷魚$138

唐揚炸雞$68

高湯海蜆$98

松葉蟹肉蟹膏木魚湯泡飯$158
這道菜的好玩之處,就是可以自行為飯加入木魚湯,蟹肉與蟹膏充滿鮮味,而木魚湯的加入,令飯有著茶泡飯的風味,看你喜歡單吃飯,還是當作湯飯吃,也都可以。

和風抹茶牛角包窩夫$68 焦糖脆餅牛角包窩夫$78
窩夫絕對是今晚的亮點,真的不能錯過,又好吃又可以打卡,窩夫的口感在硬脆和柔軟之間取得平衡,和風抹茶味和焦糖脆餅味各有特色,後者附有一球雪糕,窩夫加雪糕,簡直是完美配搭。

A.O.M. Special - Yuzu-Man $58
這款特飲結合了柚子、芒果汁、綠茶與蜜糖的清新甜美,吃到柚子和芒果的果肉,真材實料夠濃郁,A.O.M. Special 的飲品值得一試。

A.O.M.的食物很用心,將食材發揮到最好,是對食材和客人的尊重,香港需要這些高質小店。

• 高湯花甲
  • 和風抹茶牛角包窩夫
  • 焦糖脆餅牛角包窩夫
  • 唐揚炸雞
  • 原條燒魷魚
  • 芝士麵包球
2024-05-02 1029 views
平日晚都爆滿既A.O.M,老闆對食物的出品要求是要一道道上,因為熱食才是最佳的品嘗狀態。超多蟹柳蟹籽既A.O.M 沙律,清爽幼滑的西蘭花羅勒湯都是前菜的健康之選。岩岩好番唔想飲酒的話,可以跟我點杯flavourful 但唔會太strong既Ginger Lemon 作 vitamin boost。喜歡邪惡野食既朋友就一定要點芝士麵包球,熱辣辣出爐既麵包球裡面有似半溶流心既芝士,睇到都已經流哂口水。 原條燒魷魚厲害在超級易咬、軟腍,燒完既魷魚鬚都完全唔乾硬。海鮮類既高湯海蜆鮮美無沙,松葉蟹肉蟹膏木魚湯泡飯,蟹肉蟹膏新鮮,木魚湯清甜不膩。以鐵茶壺倒出木魚湯,充滿儀式感,和風風味濃濃。能夠以挺親民既價錢,就可以享用到,性價比高。蝦醬意粉 大蝦彈牙,意粉煮得煙韌,掛滿滋味既醬汁。意粉上點綴了大量的alfalfa sprouts,好清新。Grilled Pork Belly荷蘭三層肉煎得金黃,一咬多汁,酥香油脂四溢,個香茅椰奶醬汁係專門為三層肉特別調配。牛角包窩夫有焦糖脆餅、 和風MATCHA味,由於各有所愛,點兩份牛角包窩夫for 4個人share就岩岩好。A.O.M既好處係無時限限制,想同朋

原條燒魷魚厲害在超級易咬、軟腍,燒完既魷魚鬚都完全唔乾硬。

Grilled Pork Belly

A.O.M既好處係無時限限制,想同朋友舒適地小聚享番餐,黎之前最好預約。
Dinner
A place for everything & everything in A.O.M...吃得好 是每日很重要的事情。❤️Good taste, Good life❤️今次就黎到西環一間西餐廳🍽,以黑色作主調🖤,設有室内 & 室外座位的型格酒吧餐廳;師傅👨🏻‍🍳 每日精選新鮮食材,每天即日採購,炮製橫跨歐亞風味的菜式,選擇多元化,定格合理又有水準!呢晚就等好朋友放工一齊黎吃飯聚聚。🔸A.O.M 沙律 $88(頭盤) 用薯片取代傳統麵包粒,加埋微辣嘅秘製醬汁,能刺激味蕾成為最好嘅開胃菜。🔸Ika Yaki 原條蒲燒日本魷魚 $138(精緻小品) 軟熟又唔韌嘅日本魷魚🦑,加上蒲燒汁焗製,又鮮味又惹味,鐘意可以蘸點蛋黃醬同吃另一番風味。🔸A.O.M 餐湯 高湯花甲 $98每日新鮮採購既新鮮沙白,加咗洋蔥嘅鰹魚洋蔥高湯份外鮮味,面層有獨特既紫蘇花點綴,記得飲埋個湯🍲 鮮味滿滿。🔸現烤蒜香芝士麵包球 $68收到order即時由生麵團焗製,配埋秘製忌廉芝士,外脆內軟,香噴噴又新鮮包包迷一定愛❤️。🔸香煎荷蘭三層肉 $188豬腩肉.西蘭花苗.焗新薯.香茅椰奶醬汁 焦糖檸檬汁,一層層肥瘦分明既豬腩肉🐽,
吃得好 是每日很重要的事情。
❤️Good taste, Good life❤️

🔸A.O.M 沙律 $88

🔸Ika Yaki 原條蒲燒日本魷魚 $138

🔸A.O.M 餐湯 高湯花甲 $98

🔸現烤蒜香芝士麵包球 $68

🔸香煎荷蘭三層肉 $188
豬腩肉.西蘭花苗.焗新薯.香茅椰奶醬汁 焦糖檸檬汁,一層層肥瘦分明既豬腩肉🐽,一口吃充滿油花香,再蘸點香茅椰奶醬汁同吃,椰香飄逸另一番風味。

🔸濃厚蝦醬意大利粉 $148
採用日本蝦頭整嘅蝦膏醬汁,加上櫻花蝦 & 鳳尾蝦🦐 煮製而成,成為大熱之選‼️ 紅燈籠椒.車厘茄.忌廉製成sauce 光滑細膩。

🔸牛角包窩夫 $78
焦糖脆餅果仁🥐令人著迷既牛角包窩夫🥐

新鮮即時焗製嘅牛角包窩夫,超級香脆‼️ 加上焦糖醬杏仁片,同埋最近大熱嘅Lotus 焦糖脆餅,配以Vanilla 雪糕 & 焦糖漿,一口甜蜜既幸福。

呢度仲提供 Cocktails or Special Drinks, 可以來跟朋友喝番杯🍸 聊聊天,特飲又靚又好味。

🔸Roselle Summer 洛神鳳梨 $78
roselle stuffed, pineapple, lemon, egg white

🔸NUTS NUTS $78
(Ultra rich & creamy) Peanut butter lover, smoothie is a must-try: sweet & mixed with hazelnut & almond.
×××[A.O.M]×××
©西環西營盤第二街32號地舖
2024-04-08 151 views
趁住放假,搵番啲舊朋友一齊食飯。已經好一段時間無去西營盤,有啲餐廳都換咗。今日試下新嘢 A.O.M 😋對哩個鋪位一啲都唔陌生,佢嘅前身係食西餐,半酒吧感覺嘅餐廳,以前都食過一次。餐廳格局同以前差唔多,都係一入去就係吧格位,沿住走廊有幾張細枱,最後面有戶外位。戶外位都幾靚,裝咗一把大嘅太陽傘,但叫職員無咁方便。Lunch set 有兩款,西式或者日式。西式的話,包湯 / 沙律、主食、一杯果汁;而日式就會有前菜、小食、主食,飲品就要另外加。今次同朋友同樣都係揀咗日式。珍珠米飯 + 明太子玉子燒 + 燒汁牛肉漢堡 + 蒲燒北海道帆立貝 ($135)稻庭烏冬 + 辣味三文魚 + 燒汁牛肉漢堡 + 香脆日本竹莢魚 ($135)日式午餐擺盤好靚,每樣都做得精緻。個燒汁漢堡好 juicy,唔會有好多肥肉。漢堡本人調味唔係好咸,點埋燒汁一齊食,味道岩岩好。帆立貝就稍為乾咗少少,但都可以接受。竹莢魚炸得鬆脆,但又唔會食到成口油👍🏻最緊要係無乜骨🐟😂成份午餐都整得好食,不過份量唔算多,男士可能唔夠食,要加小食。餐廳空間唔大,二人枱喺吧枱對面,就有啲逼,加上條走廊係所有客人同職員嘅必經之路,所以感覺有啲繁忙
趁住放假,搵番啲舊朋友一齊食飯。
已經好一段時間無去西營盤,有啲餐廳都換咗。
今日試下新嘢 A.O.M 😋

戶外位都幾靚,裝咗一把大嘅太陽傘,但叫職員無咁方便。

Lunch set 有兩款,西式或者日式。

今次同朋友同樣都係揀咗日式。

日式午餐擺盤好靚,每樣都做得精緻。
個燒汁漢堡好 juicy,唔會有好多肥肉。
漢堡本人調味唔係好咸,點埋燒汁一齊食,味道岩岩好。
帆立貝就稍為乾咗少少,但都可以接受。

竹莢魚炸得鬆脆,但又唔會食到成口油👍🏻
最緊要係無乜骨🐟😂

餐廳空間唔大,二人枱喺吧枱對面,就有啲逼,加上條走廊係所有客人同職員嘅必經之路,所以感覺有啲繁忙。
職員服務唔錯,可以好快回應客人,會定時定候幫客人加水。
不過記得要預先訂位,見到有啲walk in 客都無得食。
$150 (Lunch)
港島區向來好多隱世小店, 今次車車嚟到位於西環嘅一間西餐食晚飯, 餐廳環境暗暗地幾有情調, 食物質素十分高而且份量幾多, cp值極高, 適合三五知己或者情侶嚟食飯!⭐I'm always yuzu oolong入口微酸微甜, 尾段帶有烏龍茶嘅餘韻, 整體味道balance得好好⭐Roselle Summer酸酸甜甜嘅口味就岩哂車車, 果味香濃, 相當醒胃解渴!⭐希臘紅菜頭沙律沙律菜口感爽脆, 入面仲有芝士、紅菜頭同乳酪, 食起上嚟好清新, 沙律亦唔會比芝士味蓋過左⭐現烤蒜香芝士麵包球超級驚喜有誠意嘅一個麵包球, 即場搓麵團再現烤, 一份有兩個都係60+蚊, 真心讚, 上枱熱辣辣, 打開入面係流心狀, 食落麵包煙煙韌韌, 蒜味香濃突出但唔會有辛辣味, 食完亦唔會有口氣, 裡面嘅芝士流心完全唔會膩, 全部野都平衡得好好, 係車車食過最好食嘅蒜蓉包!⭐原條蒲燒日本魷魚蒲燒日本魷魚食落有種燴魷魚嘅香味, 食落爽彈柔軟, 佐酒不錯!⭐香煎荷蘭三層肉外層微脆, 肉味濃郁juicy, 可以沾上旁邊嘅檸檬食用, 味道更fresh⭐火炙帶子墨魚汁意大利飯意大利飯飯粒煙韌適中, 每一粒飯都食到被墨魚汁重重

⭐I'm always yuzu oolong

⭐Roselle Summer
酸酸甜甜嘅口味就岩哂車車, 果味香濃, 相當醒胃解渴!

⭐希臘紅菜頭沙律

⭐現烤蒜香芝士麵包球

⭐原條蒲燒日本魷魚

⭐香煎荷蘭三層肉

⭐火炙帶子墨魚汁意大利飯
意大利飯飯粒煙韌適中, 每一粒飯都食到被墨魚汁重重包圍住

⭐焦糖脆餅果仁牛角包窩夫
牛角包窩夫酥脆可口無膩感, 配上焦糖脆餅, 雪糕同果仁, 食落口感更豐富!
2024-03-25
Dinner
西環一向都多臥虎藏龍嘅小店,今次到訪位於西營盤第二街嘅「A.O.M」,聽人講佢地有多款菜式出面都好少見,即刻試吓先。A.O.M 沙律 $88我自己就鍾意叫返個沙律清吓腸胃,除咗有新鮮嘅沙律菜之外,面頭仲有蟹柳同埋飛魚子,配搭秘製醬汁都好開胃。現烤蒜香芝士麵包球 $68依款真係必試嘅菜式之一,因為係新鮮焗製,所以記得要提前落單啊。新鮮麵包球用咗香草蒜蓉牛油,加上秘製忌廉芝士醬,每一啖都係勁邪惡。油封蒜頭欖油蝦 $88用咗大隻嘅鳳尾蝦,加入大量嘅蒜頭、墨西哥辣椒同埋橄欖油,口感彈牙又充滿蒜香味。原條蒲燒日本魷魚 $138原條燒真係好少見,口感彈牙又有醬油嘅甜味。A.O.M 焗慢煮雞柳墨西哥玉米片 $138墨西哥脆片就成都食,配搭慢煮雞柳就真係第一次見,面頭加入咗芫荽牛油果醬同埋酸忌廉,所以食落一啲都唔會油膩。香煎荷蘭三層肉 $188脂肪同肉嘅比例都恰到好處,配搭香芽椰奶醬汁帶番少少椰香出嚟。松葉蟹肉蟹膏木魚湯泡飯 $158店員會即蓆倒入熱辣辣嘅木魚湯,配搭新鮮嘅松葉蟹肉同埋蟹膏真係超級鮮甜。A.O.M (西環)西環西營盤第二街32號地舖

A.O.M 沙律 $88

現烤蒜香芝士麵包球 $68

油封蒜頭欖油蝦 $88

原條蒲燒日本魷魚 $138
原條燒真係好少見,口感彈牙又有醬油嘅甜味。

A.O.M 焗慢煮雞柳墨西哥玉米片 $138

香煎荷蘭三層肉 $188

松葉蟹肉蟹膏木魚湯泡飯 $158

A.O.M (西環)
西環西營盤第二街32號地舖
2024-03-21 66 views
放閒日想hea 其實只想飲杯咖啡放空平身唸住揾室外地方但行過呢間餐廳嘅時候,見到門口個侍應同你笑咗一下然後我睇吓佢哋個Menu 有個忌廉蟹肉意粉吸引咗我入去,雖然冇室外坐一坐低侍應就有介紹lunch Menu我哋都好快落到決定朋友就叫咗忌廉蟹肉意粉但我就點咗鹹蛋黃意大利飯當個飯放低嘅時候身為食過唔少靚presentation食物嘅我都忍唔住望住個侍應講咗句好靚呀!至於口味忌廉蟹肉意粉非常之好味我嗰個意大利飯都唔錯另外令我最surprise嘅係侍應嘅服務 雖然係染晒頭髮嘅後生仔但服務態度10分良好 他會適時照顧你需要唔會阻住你哋傾偈 然後非常之有禮貌 好友善食完呢個午餐好開心
放閒日想hea 其實只想飲杯咖啡放空
平身唸住揾室外地方
但行過呢間餐廳嘅時候,見到門口個侍應同你笑咗一下
一坐低侍應就有介紹lunch Menu我哋都好快落到決定
朋友就叫咗忌廉蟹肉意粉
但我就點咗鹹蛋黃意大利飯

當個飯放低嘅時候
身為食過唔少靚presentation食物嘅我
都忍唔住望住個侍應講咗句好靚呀!

至於口味忌廉蟹肉意粉非常之好味
我嗰個意大利飯都唔錯

另外令我最surprise嘅
侍應嘅服務 雖然係染晒頭髮嘅後生仔
食完呢個午餐好開心
2024-03-19 59 views
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯西環其實有好多好味嘅嘢食,今次去幾間餐廳朋友都好推薦,今次去到真係覺得唔錯A.O.M 沙律 $88大大份沙律入邊有魚子,蟹柳,新鮮嘅沙律啱晒大家一齊分享(必點)現烤蒜香芝士麵包球 $68真係即焗新鮮麵包球!加上香草蒜蓉牛油中間係秘製忌廉芝士醬!食完就係回味無窮!油封蒜頭欖油蝦 $88蒜香味十足,用左鳳尾蝦加上墨西哥辣椒 之後用法國麵包點上蒜油食原條蒲燒日本魷魚 $138蒲燒汁 蛋黃醬A.O.M 焗慢煮雞柳墨西哥玉米片 $138慢煮奶油咖哩雞柳 馬蘇里拉芝士 車打芝士 墨西哥辣椒 酸忌廉 芫荽牛油果醬 黑橄欖香煎荷蘭三層肉 $188二種食法,原味食落有少少似叉燒味肉質軟諗用左豬腩肉,之後試下點上檸檬食口味更加酸甜松葉蟹肉蟹膏木魚湯泡飯 $158比較清新嘅一道,但我個人係幾鍾意泡飯上面個海膽好正,入邊有松葉蟹肉,蟹膏醬 ,蘑菇,紫菜等,加入木魚湯,清新可口如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️ ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯A.O.M (西環)西環西營盤第二街32號地舖
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

A.O.M 沙律 $88
大大份沙律入邊有魚子,蟹柳,新鮮嘅沙律
啱晒大家一齊分享

(必點)現烤蒜香芝士麵包球 $68
真係即焗新鮮麵包球!加上香草蒜蓉牛油
中間係秘製忌廉芝士醬!食完就係回味無窮!

油封蒜頭欖油蝦 $88
蒜香味十足,用左鳳尾蝦加上墨西哥辣椒
之後用法國麵包點上蒜油食

原條蒲燒日本魷魚 $138
蒲燒汁 蛋黃醬

A.O.M 焗慢煮雞柳墨西哥玉米片 $138
慢煮奶油咖哩雞柳 馬蘇里拉芝士
車打芝士 墨西哥辣椒 酸忌廉 芫荽牛油果醬 黑橄欖

香煎荷蘭三層肉 $188
二種食法,原味食落有少少似叉燒味
肉質軟諗用左豬腩肉,之後試下點上檸檬食
口味更加酸甜

松葉蟹肉蟹膏木魚湯泡飯 $158
比較清新嘅一道,但我個人係幾鍾意泡飯

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

A.O.M (西環)
西環西營盤第二街32號地舖
位於西營盤的A.O.M是一間多國菜餐廳,既有西餐亦有日式料理🍴🇯🇵 是次四人到訪可以嘗試多款菜式,真的每碟都有驚喜呢!-.A.O.M 沙律 $88.現烤蒜香芝士麵包球 $68麵包球絕對是必點!廚師即焗新鮮麵包球,配上香草蒜蓉牛油及秘製忌廉芝士醬,那種鹹甜交集的味道真的超impressed的😍 沙律包括精選沙律雜菜、海草、蟹柳、薯片及飛魚子,口感非常豐富!.油封蒜頭欖油蝦 $88.原條蒲燒日本魷魚 $138餐廳精選新鮮食材,鳳尾蝦和魷魚都新鮮爽口!油封蒜頭欖油蝦配上墨西哥辣椒香口惹味🦐.A.O.M 焗慢煮雞柳墨西哥玉米片 $138份量實在是太佛心了吧🤣 Nachos重點一定是醬汁,大廚用上多款芝士、墨西哥辣椒、酸忌廉和芫荽牛油果醬,味道層次超豐富又不會太膩,讓人一口接着一口呢🤪.松葉蟹肉蟹膏木魚湯泡飯 $158向來喜歡泡飯,清甜的木魚高湯加上鮮味十足的松葉蟹肉蟹膏,每口都是幸福的滋味🥹.香煎荷蘭三層肉 $188.濃厚蝦醬意大利粉 $148西式的主食也很不錯!豬腩肉口感豐富,可點香茅椰奶醬汁或焦糖檸檬吃,層次滿滿!而意粉櫻花蝦味突出,頗creamy的~.焦糖脆餅果仁 $78這裏的croff
.A.O.M 沙律 $88

.松葉蟹肉蟹膏木魚湯泡飯 $158

.香煎荷蘭三層肉 $188
.濃厚蝦醬意大利粉 $148

.焦糖脆餅果仁 $78
這裏的croffle即時由生麵團製作,超新鮮超好吃的🥹 真的與麵包球一樣絕對是必點!
Dinner
想搵間靜靜地有質素嘅𝗖𝗮𝗳𝗲,西環呢間𝗔.𝗢.𝗠都係我哋嘅心水🫶🏻每次去水準都𝗸𝗲𝗲𝗽到! .📍現烤蒜香芝士麵包球($68)-⭐️必食! 絕對係當日𝗠𝗩𝗣😍,麵包球內釀咗大量軟滑𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲芝士份量比以住更多,大滿足!❤️‍🔥 口感鬆軟,外層有芝麻同香蒜🧄,必食🤤! .📍原條蒲燒日本魷魚($138) 魷魚燒得啱啱好,軟熟唔會韌,有質素! .📍意式焗肉丸($78 )-⭐️必食! 肉丸係另一個𝗠𝗩𝗣🤩,軟腍唔粗嚡 加上酸酸地嘅蕃茄汁🥫同芝士🧀勁開胃 .📍牛油南瓜意大利飯($138) 意大利飯𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆又夠味🤤 可惜係面頭個幾舊南瓜煮得未夠腍,硬咗啲唔夠香軟🎃 .📍𝗔.𝗢.𝗠卡邦尼意粉($138)-⭐️必食! 超濃郁嘅 𝗰𝗮𝗿𝗯𝗼𝗻𝗮𝗿𝗮😍醬汁勁𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆 黑椒味重,味道豐富,好好食❤️‍ .📍澳洲榖飼肉眼牛扒($398) 3成熟嘅牛扒顏色粉嫩🥩,又夠大塊 軟腍有肉汁唔會乾喍 .📍焦糖脆餅果仁牛角包窩夫($78)-⭐️必食! 每次食都覺得超正,牛角包窩夫鬆脆🥐 加上焦糖醬、𝗟𝗼𝘁𝘂𝘀餅同雲呢拿雪糕🍨,超正❤️‍! .📍希臘紅菜頭沙律($88) 沙律菜混合菲達芝士、紅菜頭、果仁、紫蘇汁

📍現烤蒜香芝士麵包球($68)-⭐️必食!
芝士份量比以住更多,大滿足!❤️‍🔥
口感鬆軟,外層有芝麻同香蒜🧄,必食🤤!

📍原條蒲燒日本魷魚($138)
魷魚燒得啱啱好,軟熟唔會韌,有質素!

📍意式焗肉丸($78 )-⭐️必食!
肉丸係另一個𝗠𝗩𝗣🤩,軟腍唔粗嚡
加上酸酸地嘅蕃茄汁🥫同芝士🧀勁開胃

📍牛油南瓜意大利飯($138)
意大利飯𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆又夠味🤤
可惜係面頭個幾舊南瓜煮得未夠腍,硬咗啲唔夠香軟🎃

📍𝗔.𝗢.𝗠卡邦尼意粉($138)-⭐️必食!

📍澳洲榖飼肉眼牛扒($398)
3成熟嘅牛扒顏色粉嫩🥩,又夠大塊
軟腍有肉汁唔會乾喍

📍焦糖脆餅果仁牛角包窩夫($78)-⭐️必食!
每次食都覺得超正,牛角包窩夫鬆脆🥐
加上焦糖醬、𝗟𝗼𝘁𝘂𝘀餅同雲呢拿雪糕🍨,超正❤️‍!

📍希臘紅菜頭沙律($88)
沙律菜混合菲達芝士、紅菜頭、果仁、紫蘇汁
味道清新又開胃🌿

📍西蘭花苗($78)
西蘭花幼嫩冇渣🥦,仲配咗香滑薯蓉🥔

📍𝗬𝘂𝘇𝘂-𝗠𝗮𝗻($58)/幼稚烏龍($68)
2款特飲都好清爽好飲唔係死甜🍹
除了菜品本身菜式富趣味創意,餐飲環境就近西營盤地鐵站附近,雖然座位不多但勝在餐廳的環境可營造出舒適和輕鬆的氛圍,讓人感到放鬆和愉悅,特別喜歡酒包圍的柔和燈光,另外餐廳上的特飲也調製得非常漂亮。希臘紅菜頭沙拉以沙拉菜為基礎,配上紅菜頭和芝士等配料。這道沙拉非常適合作為開胃菜或輕食。沙拉菜的份量很足,讓人感到飽足。紅菜頭的甜味和芝士的鹹香相輔相成,增加了菜餚的層次感和口感。整道菜色彩豐富,給人一種視覺上的享受。A.O.M 餐湯濃郁的湯底和香氣四溢的蒜香芝士麵包球,湯的口感滑順,芝士麵包球則帶來了一種獨特的脆嫩口感。原條蒲燒日本魷魚融合了蒲燒的獨特風味。魷魚的質感鮮嫩,口感彈牙,蒲燒的醬汁則帶來了一種甜中帶著微微的炭燒香氣的味道。整道菜色澤金黃,讓人垂涎欲滴。意式焗肉丸肉丸經過烘烤,表面呈現脆爽的外皮,內部則保持著鮮嫩多汁。配以意式番茄醬和奶酪的搭配,有少量拉絲,使得菜品更加美味。香煎荷蘭三層肉伊比利亞豬經過香煎處理,表面呈現金黃色的酥脆皮膚,內部則保持著肉質鮮嫩,肥瘦度均勻,肉的油脂和脆皮的搭配得宜。牛油南瓜意大利飯以南瓜和意大利飯加入了牛油的香氣,南瓜的甜味和意大利飯的口感相互融合,味道

希臘紅菜頭沙拉

A.O.M 餐湯
原條蒲燒日本魷魚

意式焗肉丸

香煎荷蘭三層肉

牛油南瓜意大利飯
以南瓜和意大利飯加入了牛油的香氣,南瓜的甜味和意大利飯的口感相互融合,味道豐富而柔和。

濃厚蝦醬意大利粉
濃郁的蝦醬,味道鮮美。蝦醬的濃郁和意大利粉的彈牙口感相得益彰。
2024-01-28
$400 (Dinner)
  • 香煎荷蘭三層肉
有誠意既作品 值得以誠意支持🩵.《澳洲穀飼肉眼牛扒》大大塊 足足有12oz 係嚴選過既M2等級澳洲肉眼保證肉質優良 經過認證絕不含任何激素/抗生素油花均勻 又有適量脂肪 又有肉汁 一d都唔韌燒過後更加食到細緻既油香 十分滋味旁邊既焗新薯同法式邊豆 吸哂 d肉汁都零舍惹味.《濃郁蝦醬意大利粉》一上碟已經彌漫住蝦醬蝦膏既濃郁香氣意粉掛滿Creamy醬汁 更加有微微脆口既櫻花蝦加上面頭夠哂新鮮爽彈既鳳尾蝦成件事充滿海鮮既鮮甜風味中間仲穿插住紅燈籠椒同車尼茄 帶黎點點爽脆口感.《高湯海蜆》新鮮沙白一d沙都無 又大隻又爽甜沙白既鮮甜係濃香既鰹魚湯中更加突出啖啖都充滿豐富海鮮風味 洋蔥亦增添一絲絲甜味而我最中意的 係紫蘇花既獨特香氣 真係要食完沙白都要飲埋d湯.《芋泥牛角包窩夫》最後黎個簡簡單單既甜品酥脆鬆軟既牛角包成為窩夫的底部🥐🧇加上香濃順滑既芋泥 甜度適中為呢餐畫上滿足既句號

有誠意既作品 值得以誠意支持🩵

為呢餐畫上滿足既句號
Dining Offer
Tasting Event
2024-01-28 357 views
餐廳榮獲2023最喜愛食肆,我都同朋友去試吓!店內環境高雅,還有個小小戶外位,食物品質高,價錢合理,性價比高!現烤蒜香芝士麵包球熱騰騰的麵包球,外層香脆,內裡充滿了蒜和忌廉芝士。香氣誘人,口感軟滑,絕對是必試之選。原條蒲燒日本魷魚魷魚口感爽彈,搭配香而入味的醬汁,非常適合搭配酒類飲品享用意式焗肉丸醬汁非常豐盛,還加入了兩種芝士,增添了拉絲效果,使肉丸更加美味。希臘紅菜頭沙律香煎荷蘭三層肉即腹部五花肉,肉脂均勻,口感多汁爽彈,肉味香濃,而不會太膩,令人滿足濃厚蝦醬意大利粉醬汁濃稠,蝦味鮮甜,意粉掛汁,搭配鳳尾蝦,口感更加豐富。牛油南瓜意大利飯脆糖香草吉士牛角包窩夫人氣甜品,由焦糖牛角包窩夫、雪糕和其他配料組成。外層酥脆,內裡軟糯,搭配冰凍的雪糕,帶來口感的對比和令人興奮的味覺體驗美酒配佳餚,幾款Cocktail ,睇得又好飲,我揀嘅blue kamikaze,淺藍色,晶凝通透,份外迷人,好易入口,唔會太甜

現烤蒜香芝士麵包球

原條蒲燒日本魷魚
魷魚口感爽彈,搭配香而入味的醬汁,非常適合搭配酒類飲品享用

意式焗肉丸

希臘紅菜頭沙律

香煎荷蘭三層肉

濃厚蝦醬意大利粉
醬汁濃稠,蝦味鮮甜,意粉掛汁,搭配鳳尾蝦,口感更加豐富。

牛油南瓜意大利飯

• 脆糖香草吉士牛角包窩夫
  • 意式焗肉丸
  • 現烤蒜香芝士麵包球
2024-01-25 240 views
西營盤coffee shops就多,但就唔係好多高質嘅西餐廳,最近就發掘到一間食物高質、性價比又高嘅小店-A.O.M😍😍餐廳並非主打大路嘅西餐,而係將西式料理用日式手法處理,菜式精緻之餘配搭亦帶比人眼前一亮嘅感覺🤩而且呢度仲啱啱攞咗香港酒吧協會嘅優質酒吧標誌,可以同朋友嚟飲飽食醉😏享受一個fusion盛宴之旅。菜式價錢都唔貴,呢日一行四人食得好豐富只係人均$300頭,飲埋酒都係$400內🤑🤑店內座位不多,記得先bookmark呢個post再預早book枱呀😉🥗希臘紅菜頭沙律勁大碗😂一大班人share都ok。新鮮沙律菜加上紅菜頭、法邊豆,淋上greek yogurt dressing,輕盈無負擔。加入feta cheese,芝味香濃,仲有啲果仁增添咬口😙😙🌰A.O.M餐湯蘑菇栗子湯,濃稠嘅質感飲得出將蘑菇粒及栗子粒新鮮打製,純粹無添加嘅食材原味👍🏻👍🏻🧄現烤蒜香芝士麵包球比起坊間一啲麵包店不遑多讓😋😋酥脆麵包球充滿蒜香及忌廉芝士香,蒜蓉味香而不太重口味,正好襯托塗得滿滿香滑嘅cream cheese🥰🦑原條蒲燒日本魷魚蒲燒汁非常入味,又唔會過鹹,塗上彈牙嘅魷魚,簡單好食😚😚🧆意式焗肉丸特

🥗希臘紅菜頭沙律

🌰A.O.M餐湯

🧄現烤蒜香芝士麵包球

🦑原條蒲燒日本魷魚
蒲燒汁非常入味,又唔會過鹹,塗上彈牙嘅魷魚,簡單好食😚😚

🧆意式焗肉丸
特別地用上雞肉肉丸,口感好軟滑,番茄醬汁加上mozzarella cheese及cheddar cheese,經典嘅comfort food😽

🍖香煎荷蘭三層肉
豬肉類嘅主菜嚟講,呢個都幾高質😋😋切開後即見完美層層相間、層次分明嘅三層肉🤩中間滲出嘅肉汁💦教人口水直流👅脂肪位爽彈不油膩,中心嘅肉軟腍juicy,口感一流👍🏻特別地淋上帶點fusion味道嘅香茅椰奶醬汁,香氣四溢。食嘅時候仲要將豬肉裹上焦糖檸檬汁🍋味道更添層次。喜歡配菜嘅薯仔薯味香濃,外脆內粉,仲有爽口西蘭花苗。

🎃牛油南瓜意大利飯
南瓜意大利飯果真奉上原條南瓜,賣相好靚😻香甜嘅南瓜蓉包覆每顆飯粒,香滑creamy。巧妙地加入feta cheese同榛子碎,口感味道更上一層樓。

🦐濃厚蝦醬意大利粉
每條意粉都裹滿濃郁蝦膏醬汁,入口甘香味爆發😍😍醬汁香濃而不鹹不膩,啱啱好👏🏻配料有唔少鳳尾蝦以及車厘茄。

🥐脆糖香草吉士牛角包窩夫
甜品有多款口味嘅croffle,用生麵糰即叫即做,新鮮熱辣🔥脆糖吉士鋪上窩夫,形成焦糖面,暖暖地香甜嘅窩夫加上雪糕,一冷一熱嘅口感,為寒冷奄悶嘅冬天帶來一點刺激🤪

🥃I'm always yuzu oolong、Orion Cadanza Prosecco、Negroni、Blue Kamikaze
微醺之夜梗係要有酒😎餐廳嘅bar枱將不同酒類大晒冷,好多選擇。而Cocktail/Mocktail就好啱打卡📸Blue Kamikaze係燈光映照下,冰藍色通透迷人☺️Negroni係dry一點嘅酒,甜甜地;I'm always yuzu oolong就係signature mocktail,酸酸甜甜,帶點清新嘅烏龍茶香。

人均消費:$380
推介指數(10分為滿分):8.5分
2024-01-24
$380 (Dinner)
  • 濃厚蝦醬意大利粉
  • 蒜香芝士麵包球
終於來了早前朋友介紹的這家西餐😆整體裝潢風格走暗黑系,𝐰𝐞𝐞𝐤𝐝𝐚𝐲 𝐝𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫來這裡依舊好𝐯𝐢𝐛𝐞很𝐜𝐡𝐢𝐥𝐥,食物是意想不到的好好味超高質素,擺盤也是非常認真👍𝐡𝐢𝐠𝐡𝐥𝐲 𝐫𝐞𝐜𝐨𝐦𝐦𝐞𝐧𝐝呢❤️———✤ 現烤蒜香芝士麵包球|$𝟔𝟖需時𝟐𝟎分鐘的這個焗麵包有驚喜🥯餐廳從麵糰開始製作,上枱時離遠邊聞到超香的香草牛油味,切開鬆軟的麵包便看到店家秘制𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞,𝐦𝐮𝐬𝐭 𝐭𝐫𝐲🥯✰ 油封蒜頭欖油蝦|$𝟖𝟖𝐓𝐚𝐩𝐚𝐬常見的蒜片蝦居然這裡會看到!用上鳳尾蝦肉質特別爽口,墨西哥辣椒乾浸泡的橄欖油蒜味濃郁,浸泡的蒜頭軟爛塗抹在𝐭𝐨𝐚𝐬𝐭上超惹味🌶️✰ 焗西蘭花苗|$𝟖𝟖鮮嫩的西蘭花苗鋪在𝐡𝐮𝐦𝐦𝐮𝐬泥上,𝐡𝐮𝐦𝐦𝐮𝐬搭配芝麻醬特別𝐫𝐞𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡𝐢𝐧𝐠~✰ 火焰帶子墨魚汁意大利飯|$𝟏𝟔𝟖黑漆漆的這個𝐫𝐢𝐬𝐨𝐭𝐭𝐨有驚喜~飯的𝐛𝐚𝐬𝐞味道濃郁,𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲無比,稍微炙燒過的刺身級帶子雪白牙肉結實,鮮味無比,配料還有𝐝𝐞𝐞𝐩 𝐟𝐫𝐢𝐞𝐝過的酥脆魷魚鬚以及鹹香的𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞脆片🧀✰ 香煎荷蘭三層肉|$𝟏𝟖𝟖大推🌟外皮焦脆的豬腩肉切開可見三層肉肥瘦分明,入口瞬間融化,絲毫不會肥

———
✤ 現烤蒜香芝士麵包球|$𝟔𝟖

✰ 油封蒜頭欖油蝦|$𝟖𝟖

✰ 焗西蘭花苗|$𝟖𝟖

✰ 火焰帶子墨魚汁意大利飯|$𝟏𝟔𝟖

✰ 香煎荷蘭三層肉|$𝟏𝟖𝟖
大推🌟外皮焦脆的豬腩肉切開可見三層肉肥瘦分明,入口瞬間融化,絲毫不會肥膩,搭配的香茅椰奶𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞,泰式風味濃郁;貼心的店家預備了半塊脆皮焦糖檸檬,特別推薦大家把切開的三層肉沾取少許𝐜𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥𝐢𝐳𝐞𝐝 𝐥𝐞𝐦𝐨𝐧🍋立馬把豬腩肉推上另一個層次🥹

✰ 脆糖香草吉士牛角包窩夫|$𝟕𝟖
店家的𝐜𝐫𝐨𝐟𝐟𝐥𝐞即時由生麵團製作,然後烤焗成酥脆的𝐜𝐫𝐨𝐬𝐬𝐚𝐧𝐭,再把新鮮的𝐜𝐫𝐨𝐬𝐬𝐚𝐧𝐭🥐放進𝐰𝐚𝐟𝐟𝐥𝐞機製作成𝐜𝐫𝐨𝐟𝐟𝐥𝐞,切開的時候便感受到無敵酥脆的千層酥皮口感(第一次吃這麼酥脆的𝐜𝐫𝐨𝐟𝐟𝐥𝐞🧇)搭配𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦和𝐜𝐮𝐬𝐭𝐚𝐫𝐝,冰火交融🧊