2024-01-07 47 views
簡單的吧台座位及六七張餐桌看得到師傅在開放式廚房裡料理著純熟的技術、職人的用心輕鬆愉快的用餐氛圍推薦給喜歡西日式料理的人整體裝潢走暗黑系 別具格調!週末下午會點一份 ᴄᴏᴍʙᴏ sᴇᴛ 日/洋式再加份現烤ᴄʀᴏғғʟᴇ,享受午茶時光 ∗ 現烤蒜香芝士麵包球 $58小食點了這個店員大力推薦的麵包球食完後也成為了筆者的私心推薦麵包球烤得無敵酥脆、鬆軟,焦度可以說是完美!撕開可以發現滿滿的香蒜內餡,香氣濃郁雖然起司無期望中濃郁不過淡淡鹹香為每一口增添不少風味熱烘烘的蒜香更鮮明簡單一口也享有單純極致的幸福∗ 日式松葉蟹肉忌廉意粉配紅菜頭湯 $148很喜歡主廚松葉蟹肉奶油意粉 越吃越濃郁上頭飛魚子有畫龍點睛的效果松葉蟹肉量相當多 加入奶油醬與白芝麻調味蟹肉忌廉醬汁的調味不會過於複雜搭配甜甜的綿滑紅菜頭湯,簡單卻很好吃∗ ᴄᴏᴍʙᴏ sᴇᴛ $118 (前菜、烏冬/飯、小食、兩款主食)烏冬 | 明太子玉子燒 | 慢煮豚五花 | 燒汁牛肉漢堡ᴄᴏᴍʙᴏ sᴇᴛ 其實就是和食定食 先選烏冬/飯再選一款小食跟兩款主食 內容豐富!軟嫩的豚五花跟爆汁的牛肉漢堡都很愛烏冬相比之下湯底有點清淡呢 ~另外只需加$
簡單的吧台座位及六七張餐桌
看得到師傅在開放式廚房裡料理著
純熟的技術、職人的用心
輕鬆愉快的用餐氛圍
推薦給喜歡西日式料理的人
整體裝潢走暗黑系 別具格調!
週末下午會點一份 ᴄᴏᴍʙᴏ sᴇᴛ 日/洋式
再加份現烤ᴄʀᴏғғʟᴇ,享受午茶時光

∗ 現烤蒜香芝士麵包球 $58
小食點了這個店員大力推薦的麵包球
食完後也成為了筆者的私心推薦
麵包球烤得無敵酥脆、鬆軟,焦度可以說是完美!
撕開可以發現滿滿的香蒜內餡,香氣濃郁
雖然起司無期望中濃郁

很喜歡主廚松葉蟹肉奶油意粉 越吃越濃郁
上頭飛魚子有畫龍點睛的效果
松葉蟹肉量相當多 加入奶油醬與白芝麻調味
蟹肉忌廉醬汁的調味不會過於複雜
搭配甜甜的綿滑紅菜頭湯,簡單卻很好吃

烏冬 | 明太子玉子燒 | 慢煮豚五花 | 燒汁牛肉漢堡
ᴄᴏᴍʙᴏ sᴇᴛ 其實就是和食定食 先選烏冬/飯
再選一款小食跟兩款主食 內容豐富!
軟嫩的豚五花跟爆汁的牛肉漢堡都很愛
烏冬相比之下湯底有點清淡呢 ~
另外只需加$20-$23便可以搭配一杯咖啡

∗ 脆糖香草吉士ᴄʀᴏғғʟᴇ $78
冬天真的很需要來一球冰淇淋
香草口味 不會很甜很膩
自家製鬆餅上放了香草吉士醬
吉士表面加糖後用火槍燒過,形成焦糖脆脆口感
鬆餅口感是扎實的那種 表皮很酥脆!我們都很喜歡
跟友人每人兩三口光速吃完 大力推薦!
2023-12-24 81 views
用餐日期:2023年12月24日我在外賣平台點了一個泡飯$202、西蘭花$94和焗薯$70, 但是我感到有些失望的是,份量真的非常少。讓我覺得不夠飽。平台有折扣,但是差不多$300的一餐,這樣的份量確實讓人感到有些不滿。西蘭花只有6棵、薯仔有八小粒、 $200的泡飯的碗直徑跟iPhone差不多大小(不是iPhone Max)儘管份量不足,食物的味道,全部屬於正常,沒有不滿。並沒有給我留下深刻的印象。Date of Dining: December 24, 2023I recently ordered a meal through a food delivery platform, and I'd like to share my dining experience.Firstly, let's talk about the portion size. I ordered a bowl of rice for $202, broccoli for $94, and roasted potatoes for $70. Unfortunately, I was quite disappoin
用餐日期:2023年12月24日

Firstly, let's talk about the portion size. I ordered a bowl of rice for $202, broccoli for $94, and roasted potatoes for $70. Unfortunately, I was quite disappointed with the portion size as it was extremely small. The broccoli consisted of only six florets, the roasted potatoes amounted to only eight small pieces, and the bowl of rice was about the diameter of an iPhone (not iPhone Max).

Despite the small portion size, the taste of the food was average. It didn't leave a lasting impression on me.

2023-12-24
Waiting Time
30 Minutes (Delivery)
$300 (Dinner)
【#🦊🐰30秒食皮:CP值超高新menu!!少見可以自選和食/洋食套餐😋一個set $160有找食齊前菜主菜小食👍🏻超軟淋慢煮五花腩必叫💯】✨ 今次係🐰🦊二訪AOM!本身嗰日係去同樣喺西營盤第二街嘅Hemma~不過食完覺得唔夠喉,就決定入去AOM再食我哋心心念念嘅croffle😋撞正佢哋原來出咗新menu,可以自選和食風或洋食風嘅套餐!🦊🐰覺得呢個idea幾好,兩邊都有幾多可以畀你選擇嘅位,但價錢都係$160有找,好高CP值!!🌟🦊洋食 lunch set $158日式松葉蟹肉忌廉意粉🍝配紅菜頭餐湯+蘋果汁🧃口感同味道都一流嘅意粉😋一上枱已經聞到好香嘅蟹鮮味!蟹籽嘅份量一啲都唔吝嗇,做到食到最後每一口都脆卜卜🤩👍🏻蒜香配搭鬆軟嘅一梳梳蟹肉、蟹籽同芝麻融合喺忌廉汁入面,掛在意粉上非常有層次感但又好balanced👍🏻都係嗰句,味道一流,但私心希望如果意粉可以升級做手工意粉一定可以吸引更多意粉fanatics👍🏻🌟🐰和食 combo set $135慢煮豚五花要大讚佢嘅豚五花!!佢係比拉麵嘅叉燒更加厚切,肥瘦分明、肉質軟淋👍🏻重點係!脂肪部位入口即溶😋好香,無豬腥味!食得出舊肉調過味嚟👍🏻

🌟🦊洋食 lunch set $158

日式松葉蟹肉忌廉意粉🍝配紅菜頭餐湯+蘋果汁🧃

🌟🐰和食 combo set $135

慢煮豚五花

要大讚佢嘅豚五花!!佢係比拉麵嘅叉燒更加厚切,肥瘦分明、肉質軟淋👍🏻重點係!脂肪部位入口即溶😋好香,無豬腥味!食得出舊肉調過味嚟👍🏻不過如果係火炙嘅話有嗰種碳烤味應該會更加錦上添花!!🤩

油淋雞汁唐揚豆腐

酸酸甜甜嘅汁配上豆腐,雖然唔係脆皮,但係都幾開胃👍🏻

蒲燒北海道帆立貝

帆立貝配上甜燒汁😋大大粒、CP值高!

烏冬

烏冬湯用咗鰹魚湯,烏冬幾有咬口唔會過淋👍🏻清清淡淡幾好

前菜

前菜係default咗嘅中華沙律!唔食中華沙律嘅🐰私心建議可以畀大家揀味噌湯/其他前菜😋

🌟🦊🐰 lotus 焦糖脆餅croffle $78

最後梗係唔少得我哋心心念念嘅croffle!!!🦊🐰真係超愛AOM嘅croffle🥺係我哋心目中最好食榜入面嘅長青team😋佢哋做到好酥脆好light但又鬆軟煙靭、多重口感同時爆發真係唔講得笑!!😭如果唔係要過海我哋一定係常客🤣
焦糖脆餅croffle

📍A.O.M (西環)

焦糖脆餅croffle
  • 日式松葉蟹肉意粉
  • 焦糖脆餅Croffle
  • 火炙帶子墨魚汁意大利飯
2023-12-19 42 views
Weekend同屋企人食lunch,今次食呢間和洋fusion菜🥰餐廳走黑暗風,好型格😎餐廳仲有露天天井位可以坐。和食Combo Set $128明太子玉子燒玉子燒好甜,好鬆軟,明太子味都好出。燒汁漢堡牛肉漢堡無貨所以換咗做雞肉漢堡,都好好食,醬汁好濃味,送飯好正。蒲燒鰻魚(+$15)重口味之選,蒲燒汁顏色好靚,鰻魚油脂味好香濃,魚肉夠哂鮮嫩。中華沙律同珍珠米飯正常發揮。洋食Lunch Set $148日式松葉蟹肉忌廉意粉 睇落好似無乜蟹肉,但原來個底有好多蟹肉,蟹肉的份量比想像中多。意粉的忌廉汁好濃厚,仲加咗蟹籽,食落好有口感。餐湯 紫薯湯呢款紫薯忌廉湯都幾特別,紫薯味好濃郁,仲有少少薑味,味道好有層次。蒜香辣椒欖油蝦 $78蝦好爽口彈牙,但食落有少少辣,多士蘸欖油辣辣哋好惹味。食完正餐,再埋甜品同嘢飲,肥呀肥呀😝焦糖脆餅果仁 $78牛角窩夫好鬆脆,切開有聲。窩夫食到有煉奶同焦糖味,好甜好好食,仲有lotus 餅,配雲呢拿雪糕超正😍Virgin Strawberry Mojito 草妹 $68飲落唔算好甜,呢個梳打都幾清爽,飲到有薄荷味,仲勁多士多啤梨果肉。PASSION BEE $

餐廳走黑暗風,好型格😎餐廳仲有露天天井位可以坐。

和食Combo Set $128

明太子玉子燒
玉子燒好甜,好鬆軟,明太子味都好出。

燒汁漢堡

蒲燒鰻魚(+$15)

中華沙律同珍珠米飯正常發揮。

洋食Lunch Set $148

餐湯 紫薯湯

蒜香辣椒欖油蝦 $78
蝦好爽口彈牙,但食落有少少辣,多士蘸欖油辣辣哋好惹味。

食完正餐,再埋甜品同嘢飲,肥呀肥呀😝

焦糖脆餅果仁 $78

PASSION BEE $58
呢款好好飲,有好濃的熱情果味同蜜糖味,仲有淡淡的檸檬味,飲落好香甜,好啱夏天飲。

A.O.M (西環)

*上述文章只供參考及以當時價格為準
🍞現烤蒜香芝士麵包球 $58🦑原條蒲燒日本魷魚 $138🦐蒜香辣椒欖油蝦 $78🍝卡邦尼意粉 $138🐖香煎荷蘭三層肉 $178🖤火灸帶子墨魚汁意大利飯 $158🧇焦糖脆餅果仁 Waffle $78🫐Blueyo $78🥜Nuts Nuts $78❤️‍🔥Passionfruit Collins $88🍹Gin Tonic $78🔸今年食咗好多精彩嘅日本菜;反而西餐呢,有好多都唔錯,但未有一間去到S級魔王Level,但今次終於比我食到🤩🔸呢間西環小店真係道道菜都有驚喜,首先係現烤蒜香芝士麵包球,麵包球烤到表面金黃酥脆,入口香氣四溢❤️裡面嘅芝士融化,加埋蒜香味,好滋味又有層次感🔸接著就係原條蒲燒日本魷魚,魷魚烤得剛剛好,好嫩滑,仲有淡淡嘅炭燒味道,每一啖都好鮮美;再嚟就係蒜香辣椒橄欖油蝦🦐蝦肉彈牙,鮮甜,然後個調味辣辣地,好開胃😗🔸香煎荷蘭三層肉係其中一道主打菜,三層肉煎得金黃酥脆,肉質嫩滑多汁👌🏻每一口都有肉汁爆出,令人嘴齒留香,最特色係佢做咗個檸檬椰汁調味,出面好少見,但又真係好夾👍🏻🔸火灸帶子墨魚汁意大利飯都好推薦,四隻帶子煮得恰到好處,唔會過熟,非常動L😆墨魚汁意大利飯配合帶子,味
🍞現烤蒜香芝士麵包球 $58

🫐Blueyo $78
🥜Nuts Nuts $78
❤️‍🔥Passionfruit Collins $88
🍹Gin Tonic $78

🔸火灸帶子墨魚汁意大利飯都好推薦,四隻帶子煮得恰到好處,唔會過熟,非常動L😆墨魚汁意大利飯配合帶子,味道層次分明,令人回味無窮😍

🔸卡邦尼意粉都係一道招牌菜,配合卡邦尼醬,奶香味濃郁。加埋上面嘅芝士碎,更加豐富味道。好滿足嘅一道主菜

🔸最後我哋試咗焦糖脆餅果仁窩夫,超級驚喜,正過9成甜品店🥺焦糖脆餅烤得酥脆,帶有焦糖嘅香甜味道。配合果仁,增添咗一啲口感同層次感😁

🔸餐廳環境舒適,服務態度亦好好。價錢方面都相對合理,一定值回票價,係我今年最推介嘅西餐之選
A.O.M.裝修好有情調, 撞岩天氣好夠清涼餐廳特別開放outdoor用餐區,食野更Chill 更Romantic🤍 之前已經聽朋友極力推薦話好食,果然無介紹錯!最鐘意佢個豬肥而不膩,肥膏爽口肉質軟靭口感層次強烈,配埋脆嫩西蘭花BB真係好好食💯 甜品個窩夫脆到好似薯片咁超神奇!最值得一提餐廳嘅飲品全部都超好飲完全唔伏,我地竟然飲完又飲,一餐飯食足3個鐘飲咗好多杯,每款食物飲品無論外觀同味道都咁出色🫶🏻【Foods】1️⃣現烤蒜香芝士麵包球 58HKD2️⃣原條蒲燒日本魷魚 138HKD3️⃣蒜香辣椒欖油蝦 78HKD4️⃣香煎荷蘭三層肉 178HKD🤍5️⃣火灸帶子墨魚汁意大利魬 158HKD6️⃣A.O.M 卡邦尼意粉 138HKD7️⃣(窩夫)焦糖脆餅果仁 78HKD【Drinks】1️⃣Bluevo 78HKD2️⃣Nuts Nuts 78HKD 🤍3️⃣Passionfruit Collins 88HKD4️⃣Gin Tonic 78HKD5️⃣White Wine

【Foods】

3️⃣Passionfruit Collins 88HKD
4️⃣Gin Tonic 78HKD
5️⃣White Wine
  • nuts  nuts
🥚蛋美今次嗌咗兩次窩夫😹😹😹再食!西營盤幽暗神秘西日fusion餐廳🤍夜晚質素大大大大讚‼️✨.呢間西營盤餐廳上次已經食過🤭今次夜晚嚟食西日fusion🤍其實夜晚都幾有氣氛有格調行神秘風✨dinner基本上你要小食主菜定甜品咩都有~飲品款款望落都超吸引🥺‼️上次飲芝麻香芋奶昔飲到上飲😹😹今次試埋佢花生好味超啱我口味🥺✨.1️⃣ 高湯花甲(💰$98)🤍呢個食落真係哇一聲🥹一嚟佢個湯好鮮味❣️二嚟係每隻花甲都脹卜卜超新鮮🥹🥹佢係第一道菜上🥹我食完真係開晒個胃😹😹😹呢款係鍾意清淡口味或者係重口味嘅人士應該都幾鍾意~2️⃣A.O.M 焗慢煮雞柳墨西哥玉米片 (💰$88)🤍呢個聽名唔覺得好特別食就拍曬手😹😹😹佢上面配左sour cream同開心果醬😽🤍所以食到Doritos嘅時候完全唔會覺得單調✨ 食食吓食到雞柳同芝士感覺好驚喜🤭✨好欣賞創意同口味之間攞到平衡😛3️⃣焗西蘭花苗 (💰$78)我原本真係會以為就咁西蘭花🫣不過上到嚟佢顛覆咗我對烹調西蘭花嘅認知😹😹😹擺盤好有心機🥹配埋橄欖油同埋nuts🥹🙏🏻無論配搭定係賣相都抵讚🥹❣️4️⃣香煎荷蘭三層肉 (💰$178)呢度菜腩嘅位會可能偏多😛唔怕肥嘅絕對要嗌❣️切開咗一半嘅
🥚蛋美今次嗌咗兩次窩夫😹😹😹
再食!西營盤幽暗神秘西日fusion餐廳🤍
夜晚質素大大大大讚‼️✨
呢間西營盤餐廳上次已經食過🤭今次夜晚嚟食
1️⃣ 高湯花甲(💰$98)

2️⃣A.O.M 焗慢煮雞柳墨西哥玉米片 (💰$88)

3️⃣焗西蘭花苗 (💰$78)

4️⃣香煎荷蘭三層肉 (💰$178)
呢度菜腩嘅位會可能偏多😛唔怕肥嘅絕對要嗌❣️切開咗一半嘅檸檬上面有一陣焦糖✨用嚟點腩肉酸酸甜甜好好食🥹底下面仲有啲蒜口味蓉配襯🥹所以口味選擇來講係幾豐富🥹🙏🏻

5️⃣松葉蟹肉蟹膏木魚湯泡飯 (💰$148)
呢個真係好好食湯係精髓🥹佢個湯底撈埋蟹膏之後好鮮甜🥹✨蟹肉都有一小拳🥹如果下次大家要食嘅話一定要飲晒啲湯😹😹😹

6️⃣窩夫 - 脆糖香草吉士、焦糖脆餅果仁 (💰$78/1)
大家見到我嗌咗兩個就知咩事😹😹😹佢個窩夫太出色🥹又脆又熱🥹上面有陣甜甜地嘅糖漿🥹我個人認為焦糖脆餅係好食啲❣️lotus餅碎配雪糕超好味🥹加埋窩夫冰火交融😭最後決定一人一件食🤭😛🤍

7️⃣飲品 - 烏龍茶、Nuts Nuts (💰$40、$78)
🤍上次飲咗Black Purple超鍾意‼️今次帶咗呢杯係用花生同其他果仁整成嘅Smoothie🥺🫶🏻不過唔係講笑好味還好未飲完超飽😹😹我覺得好值得嗌唔會太甜又健康✨🤍
📍A.O.M (西環)
🤍[9.5/10]
#蛋美在西環 #西環美食 #香港美食 #西營盤美食 #大館 #咖啡廳 #咖啡室 #鰻魚 #菠菜 #蝦籽 #咖啡 #溫泉蛋 #意粉 #沙律 #堅果奶 #芋泥 #芋頭 #窩夫 #乳酪 #奶昔 #牛奶 #花生 #士多啤梨 #草莓 #粟米片 #fusion菜 #湯飯 #日本菜 #西餐 #酒吧
2023-12-04 37 views
很有心思的午餐,意粉& risotto都很好味😄另外,為慶祝生日,我們預先order了croffle, 店員有細心地在甜品碟寫上字句。一定會再來,下次試下日式午餐
很有心思的午餐,意粉& risotto都很好味😄

一定會再來,下次試下日式午餐

A.O.M 西營盤一間主打洋食、和食及牛角窩夫🧇的食店,亦是一間酒吧,裝修幾有格調,能給到一種休閒感,幾啱放鬆一下。 午市洋食以意大利飯及意粉為主,和食則可以選擇烏冬或米飯🍚,兩款主食及一款前菜。由於一段時間無返鄉下,所以當天選擇了和食。小食豆腐香滑,主食鰻魚個汁略為不足。 和食set:幾有日本民宿或酒店的早餐feel😂,味道正正常常。 脆糖香草吉士牛角窩夫:非常有驚喜,一上桌就有一陣清新的檸檬🍋香味,非常吸引食慾。吉士、焦糖脆脆、檸檬皮、牛角窩夫、香草雪糕組織成一道非常好吃的甜品。
A.O.M 西營盤

和食set:
幾有日本民宿或酒店的早餐feel😂,味道正正常常。

脆糖香草吉士牛角窩夫:
脆糖香草吉士牛角窩夫
脆糖香草吉士牛角窩夫
週末遊歷西環,呢間夜晚人氣都好唔錯,不妨同friend試下佢哋嘅dinner。蒜片辣椒欖油蝦 (78)西班牙風前菜小食,🌶辣椒惹味,🦐鳳尾蝦鮮嫩,法包可以夾埋蒜片點汁一齊食。松葉蟹肉蟹膏木魚湯泡飯 (148)🍚好適合天氣凍想食啲熱嘢。可以根據自己濃稠嘅喜好加木魚湯,細壺自己倒好有feel。鮮甜松葉蟹肉、🍄蘑菇、紫菜,🦀搭配蟹膏醬特別鮮味。NUTS NUTS (78)🌰Smoothie花生味好香!冰冰涼涼,🧊一啲都唔甜膩。

低調西餐廳,可食得出每個細節位嘅心思,前菜,主食,悉心安排,確保慢慢食唔會凍~🍠是日餐湯今次係紫薯湯,治癒淺紫色,紫薯味都好濃。再加入少少薑,更可驅寒。🦑原條蒲燒日本魷魚 $138啱啱熟,好爽口!微酸蛋黃醬似沙律醬,點少少非常醒胃。🥢高湯花甲 $98新鮮花甲肉質飽滿,肥美漲卟卟,鰹魚湯底配紫蘇,更可突出鮮味。🍝濃厚蝦醬意大利粉 $138第一啖已經覺得蝦膏好香好出,傳統港式蝦醬配上西式意粉,更有櫻花蝦脆身口感,味道有驚喜!

🍠是日餐湯

🦑原條蒲燒日本魷魚 $138
啱啱熟,好爽口!微酸蛋黃醬似沙律醬,點少少非常醒胃。

🥢高湯花甲 $98

🍝濃厚蝦醬意大利粉 $138
普通唔伏cafe,但冇記憶點。味道正常份量偏少~・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・洋食lunch set🥣 餐湯 - 大蒜忌廉湯 ・味道:淡淡蒜香配薄身忌廉湯幾light,唔會好鹹,幾開胃。・口感:薄身light但唔會好浠。🍝 日式松葉蟹肉忌廉意粉 HK$148・味道:高質蟹籽,一入口滿滿鹹香海水味,唔係出面啲急凍攝牙罅蟹籽。忌廉都幾濃厚,蟹肉夠多。但老實講係想像到嘅味,冇特別。・口感:意粉挺身有咬口,al dente但唔係手造意粉。忌廉醬夠掛汁但可以多啲醬。🥭 果汁 - 芒果汁・味道:唔算假甜味但都唔係鮮榨,普通啦,唔算好甜已經好感恩🙏。・口感:盒裝果汁冇果肉ver,普通。🍛 印第安雞肉蘑菇意大利飯 HK$128・味道:個醬有啲似醬油mix香料味,但唔係鹹又唔係香料味,普通「有味」XD?其他toppings正常冇特別。・口感:雞肉唔鞋唔嫩。意大利飯內軟外煙韌,不錯的。🦐 蒜香辣椒橄欖蝦 HK$78・味道:蒜味辣椒蝦好惹味,夠辣而且蒜味好足,辣椒香解咗油浸蝦嘅膩。脆口麵包配蒜辣橄欖油好正,吸晒啲鹹香辣精華。・口感:蝦好新鮮,彈口到一個點,去到脆口lv🫡!🥐 果仁朱古力croffl
普通唔伏cafe,但冇記憶點。味道正常份量偏少~

洋食lunch set

🥣 餐湯 - 大蒜忌廉湯
・口感:薄身light但唔會好浠。
餐湯

🍝 日式松葉蟹肉忌廉意粉 HK$148

🥭 果汁 - 芒果汁
・口感:盒裝果汁冇果肉ver,普通。
果汁

🍛 印第安雞肉蘑菇意大利飯 HK$128
・口感:雞肉唔鞋唔嫩。意大利飯內軟外煙韌,不錯的。
印第安雞肉蘑菇意大利飯

🦐 蒜香辣椒橄欖蝦 HK$78
・口感:蝦好新鮮,彈口到一個點,去到脆口lv🫡!
蒜香辣椒橄欖蝦

🥐 果仁朱古力croffle HK$78
・味道:croffle香口配偏甜嘅朱古力醬,但朱古力粒唔算好甜又未到黑朱,易入口的。雲呢拿雪糕重奶香,但冇雲呢拿味~
・口感:croffle煙韌的,冇咩特別。
果仁朱古力croffle

🤰性價比:中~
🤰9衝度:可試~
🤰結論:見啲foodie吹到好大喎,係咪午市同晚市有分別…?errr我覺得一般啫~

2023-10-14
$150 (Lunch)
蒜香辣椒橄欖蝦
果仁朱古力croffle
2023-10-23 25 views
終於到星期五!今次去咗公司附近嘅一間西餐廳,主打多款抵食西式料理同自家發酵烘焙嘅牛角窩夫🥐!小店菜式出品高質而且價錢唔貴,值得支持!餐廳唔係好大,專登採用高樓底嘅設計,另外仲有室外座位提供,務求令客人坐得舒服,所以嚟之前都記得要book位!餐廳冇限時限住客人幾點要食完,可以慢慢坐低傾個偈,平時星期五收工嚟漫活一下都唔錯~------------------------------🥗◖A.O.M沙律◗ $78呢個沙律有多配料,除咗有沙律菜,仲有海草、蟹柳、飛魚子同香辣蜜糖芥末,口感味道都唔錯。加入咗啲薯片,更加增添左啲口感,食落脆卜卜咁🥯◖現烤蒜香芝士麵包球◗ $58即叫即烤,需時20分鐘,麵包球烤出嚟外脆內軟,裏面搽咗蒜香芝士,口感軟滑,蒜味濃郁,正!🥠◖A.O.M焗慢煮雞柳墨西哥玉米片◗ $88佢有大同細兩個size可以揀,要咗一份細嘅,粟米片撈埋一絲絲嘅雞柳,伴牛油果醬🥑同乳酪,個人鍾意點乳酪,口感順滑帶有奶香!🐖◖香煎荷蘭三層肉◗ $178有兩條豬腩肉,搽上自家製嘅香茅蔗糖醬拎去煎,夠香甜甜地,肥肉又唔會太多,肉味都幾濃郁,仲可以點佢旁邊嘅焦糖檸檬,檸檬香令佢食落更清新,
🥗◖A.O.M沙律◗ $78

🥯◖現烤蒜香芝士麵包球◗ $58

🥠◖A.O.M焗慢煮雞柳墨西哥玉米片◗ $88

🐖◖香煎荷蘭三層肉◗ $178
有兩條豬腩肉,搽上自家製嘅香茅蔗糖醬拎去煎,夠香甜甜地,肥肉又唔會太多,肉味都幾濃郁,仲可以點佢旁邊嘅焦糖檸檬,檸檬香令佢食落更清新,頗有層次感!

🍝◖濃厚蝦醬意大利粉◗ $138
意粉煮得唔錯,口感啱啱好,有四隻鳳尾蝦,加入櫻花蝦、蝦醬去煮呢個意粉,夠掛汁食落去蝦味好濃郁,鮮味十足!

🥐◖台式芋泥奶蓋窩夫◗ $68
呢個甜品要15分鐘製作時間,用上自家發酵烘焙嘅麵團,新鮮烤焗而成。切落去脆卜卜,裏面夠鬆化,上面係凍冰冰嘅芋泥,仲食到粒粒芋頭嘅口感,再加上微鹹嘅奶蓋,整體都唔會好甜好漏!

🫐◖Blueyo◗ $78
呢杯嘢分咗兩層,上面係雜莓沙冰,下面係乳酪,整體味道酸酸甜甜,仲食到莓香,幾開胃!

🍹◖Melon Sour◗ $78
成杯嘢偏酸,帶有淡淡嘅蜜瓜香氣,味道幾清新

🌟 Encore指數:8.9/10
2023-10-08 156 views
呢間餐廳由一班年輕團隊創立,食物都係精心設計嘅主打菜,完美融合西日元素🍴💗蒜香辣椒欖油蝦 ($78)鳳尾蝦彈牙爽口🦐再配上由蒜片、墨西哥辣椒調製嘅香辣橄欖油,非常惹味開胃🌶️ 配上香烤法國麵包🥖💗A.O.M沙律 ($78)精選沙律雜菜混合海草、蟹柳,加上薯片同飛魚子,增添脆脆口感,再加上秘製醬汁,辣辣地幾開胃🥗💗香煎荷蘭三層肉 ($178)香煎三層豬腩肥瘦相間,肉質爽嫩有嚼勁🐖配上香茅椰奶醬汁,醬汁味道豐富有層次🥥將豬腩沾上原個焦糖檸檬,增添清香中和油膩感🍋配菜方面有焗新薯同西蘭花苗🥦💗火炙帶子墨魚汁意大利飯 ($158)墨汁意大利飯加入由意大利空運到港嘅墨魚汁,口感軟硬適中,軟香美味🐙帶濃濃芝士同忌廉香🧀配上火炙帶子日本刺身級帶子同酥炸魷魚鬚🦑用上墨魚汁脆片裝飾點綴💗果仁朱古力窩夫 ($78)牛角包窩夫由生麵團製作,新鮮即時焗製,食落超鬆脆!🥐配上朱古力醬、朱古力粒、榛子、杏仁🍫仲有雲呢拿雪糕,同時感受冷熱嘅口感衝擊🍨💗Blueyo ($78)由新鮮藍莓、士多啤梨、乳酪、牛奶打成嘅沙冰,飲落乳酸味重,仲有莓果嘅酸甜,加上鮮果粒粒🫐💗Apple Spritzer ($58)由蘋果、檸檬、

💗蒜香辣椒欖油蝦 ($78)
蒜香辣椒欖油蝦

💗A.O.M沙律 ($78)
A.O.M沙律

💗香煎荷蘭三層肉 ($178)
香煎荷蘭三層肉

💗火炙帶子墨魚汁意大利飯 ($158)
火炙帶子墨魚汁意大利飯

💗果仁朱古力窩夫 ($78)
果仁朱古力窩夫

💗Blueyo ($78)
Blueyo

💗Apple Spritzer ($58)
由蘋果、檸檬、薑汁汽水調配而成,飲落清新酸甜🍎
Apple Spritzer
蒜香辣椒欖油蝦
A.O.M沙律
香煎荷蘭三層肉
火炙帶子墨魚汁意大利飯
果仁朱古力窩夫
Blueyo
Apple Spritzer
難得打卡able仲好好味🥹🥹西營盤人情味西日fusion餐廳,高質出品,一試就知✨Lunch有分西式/日式,我哋叫咗兩款一齊試😍🦀松葉蟹肉忌廉意粉意粉唔會太淋,欣賞意粉質感挺身有口感👍🏻撈埋蟹肉,蟹籽食落卜卜脆。🍱日式和食前菜經典中華沙律,明太子玉子燒🥚上面燒過嘅明太子醬好香,明太子鹹香可口。燒汁牛肉漢堡切開好多汁,混合日本豬肉,軟熟肉香。蒲燒鰻魚夠滑,唔會太鹹,餸飯必備。🥔是日餐湯薯蓉好香,creamy幼滑。🍧Black Purple 芋泥黑芝麻沙冰特飲係好香嘅黑芝麻,沙冰夠細,超解渴🧊底下飲到自家手工製芋泥粒💗☕Mocha綿密奶泡加上心思拉花,🍫微甜朱古力香伴隨咖啡,香滑寫意。🌰果仁朱古力窩夫 $78由生麵團製作(唔係急凍焗熱超感動)係Nat目前試過最脆最酥嘅牛角窩夫🥹勁大粒雪糕好滿足,可以同窩夫一齊食,果仁粒、朱古力醬、雪糕配脆窩夫,lunch食到甜品實在太幸福💗p.s. 店長有禮超nice,快啲過嚟搵佢傾計!!

🦀松葉蟹肉忌廉意粉

🍱日式和食

🥔是日餐湯
薯蓉好香,creamy幼滑。

🍧Black Purple 芋泥黑芝麻沙冰

☕Mocha
綿密奶泡加上心思拉花,🍫微甜朱古力香伴隨咖啡,香滑寫意。

🌰果仁朱古力窩夫 $78

p.s. 店長有禮超nice,快啲過嚟搵佢傾計!!