2022-09-18 38 views
除咗深水埗之外,最近另外一個常去熱點就係將軍澳啦,因為車位充足易泊車,而且好多海邊餐廳,對住個海食野都幾chill! A Tavola Bar & Grill 位於Montery,歐陸裝修,有戶外位,雖然個門口唔係太起眼,但係入面裝修好靚,好有異國風情,食物都非常有質素!A Tavola House Special 12寸Pizza ,份量勁大,配料超多,除左辣肉腸、青椒、煙肉、蘑菇、火腿,仲有超多超多芝士,個皮非常鬆脆, 好惹味!另外Mussel 大大隻,仲有大蝦做配搭,味道creamy!酒精類超多選擇,但渣左車唯有飲smoothies,我叫嘅Blueberry同mixed berries smoothies ,超級fresh,好晴顯係新鮮生果打出黎!咁就hea 左成個下畫啦,hea 完再去海邊行下,完美嘅一天!

去完將軍澳donki,就睇下附近有咩餐廳好食,之後行前少少見到呢間食意大利菜嘅bar restaurant,幾多人飲酒,感覺氣氛唔錯,就入去試下首先叫咗個Buffalo Chicken Wings,有6隻雞中翼,兩款醬汁,blue cheese加埋辣醬夾埋黎食幾正之後叫咗個12吋House Special Pizza,材料有火腿、煙肉、辣肉腸、菠蘿、蘑菇同青椒,材料份量幾多,批底幾脆,味道亦都唔錯最後食埋甜品Apple Crumble,比我想像中大份,好多蘋果蓉,面頭仲有個雲呢拿雪糕,食完就飽哂

Buffalo Chicken Wings

Atavola House Special Pizza

Apple Crumble

2022-09-16
$229 (Dinner)
Buffalo Chicken Wings
Atavola House Special Pizza
Apple Crumble
仲未去到旅行嘅 we and us,都係不停咁去staycations 同去d好有風味嘅餐廳或者cafe 嚟麻醉下自己,俾自己抖一抖氣,當放咗個假。而我呢個師奶仔都唔例外,有時想落bar但又唔想咁夜出街 (咁矛盾嘅? 😂)就會去將軍澳南果頭chill下,果區一來近海邊,同埋呢家不停係咁開好多好正嘅餐廳,搞到我就嚟想搬過去住喇 😆🙈有日約咗老友食lunch,去咗呢度食,因為佢同佢個仔鍾意食pizza 😆呢度環境都唔錯丫,仲播哂我啱聽嘅英文歌 ❤️ 又好坐 😎 屋企都唔想返了 😁🍕 Pepperoni Pizza辣肉腸俾好多!好大方!芝士味夠哂濃,食咗一件就會想再即刻食多件 😋 我朋友個仔,細細個都食到2大塊 😮 連小朋友都鍾意 💕😙🍝 Spaghetti Carbonara勁多芝士!🧀 好香,好creamy 🤩咪睇碟意粉好似好細兜,隻碟好深架,我哋差d食唔哂呀 🙈🥧 Tiramisu點可以唔叫甜品啊 😁甜品喎... 飽都會食到嘅,少擔心🤣份量係大概平時餅店slice cake 2件嘅份量。酒味比例👌 唔會過重,好綿滑,正啊!😚🥭 Mango Smoothie朋友叫的,味道好香、濃、滑 😋🍹

🍕 Pepperoni Pizza

🍝 Spaghetti Carbonara

勁多芝士!🧀 好香,好creamy 🤩
咪睇碟意粉好似好細兜,隻碟好深架,我哋差d食唔哂呀 🙈

🥧 Tiramisu

點可以唔叫甜品啊 😁
甜品喎... 飽都會食到嘅,少擔心🤣
份量係大概平時餅店slice cake 2件嘅份量。
酒味比例👌 唔會過重,好綿滑,正啊!😚

🥭 Mango Smoothie
朋友叫的,味道好香、濃、滑 😋

🍹 Mango & Passion Fruit
呢個唔係奶昔嚟,只係鮮榨juice,即叫即榨,當然fresh又爽口啦 😙👍 同埋都好大杯,我飲唔哂啊 😆🙈

2022-08-29
Type of Meal
Tea
  • PepperoniPizza
  • Mango&PassionFruit
  • Tiramisu
2022-08-31 69 views
呢間Bar & Restaurant 位於將軍澳海旁,充滿歐陸風情,閒時就可以過嚟chill下😜🍕Atavola House Special 12’’ $180火腿、辣肉腸、煙肉、青椒、菠蘿同蘑菇,差唔多係最多配料既一款pizza,個皮偏薄,好有手工pizza既味道,而芝士都好多,可以做到拉絲效果🍝Beef Lasagna $178好多芝士!麵既質地都好厚實,加埋牛肉一次飲,食落好有層次感,層次分明得黎啖啖牛肉,唔會又好膩嘅感覺🍺Stella Beer HH $62Happy Hour 幾抵飲,閒日夜晚都有哩個價,下午好似仲會送薯條😆/🍻Goose IPA HH $72

🍝Beef Lasagna $178

🍺Stella Beer HH $62
🍻Goose IPA HH $72
2022-08-26 65 views
很喜歡這一帶的餐廳,朋友住這區,常常會和他找好吃的,這區舒適自在密度又比較低,感覺像外國似的😅今天早了入來行一回,我們就發現這家在海邊的酒吧餐廳感覺幾舒服😌餐廳原來主打正宗的意大利菜,看到menu好像特別是多款扒類的菜款,因為朋友愛吃肉,於是我哋便選擇這家,環境舒適又可傾偈。只是隨意點兩款菜試試-🍴Baby back ribs half : 應該是主打的主菜,醬燒豬仔骨肉質是很稔,香香的有點燒烤味,配上傳統燒烤醬,燒烤的做法令到少油,而順帶一提分量都偏大。🍴 Spaghetti Meatballs : 採用新鮮自家製的蕃茄醬,因很有鮮茄味,一吃下去便知道。配上手打肉丸,另外意粉是彈牙不會很淋,配上新鮮蕃茄仔,我很喜歡。環境舒服性價比高,晚上喝酒和友人聚聚都是不錯的地方。

環境舒服性價比高,晚上喝酒和友人聚聚都是不錯的地方。

將軍澳南除左多新樓外,樓下嘅商場仲開咗唔少餐廳,有幾間西餐廳都好近海旁,夜晚有陣陣海風吹過,環境非常舒適,好啱放工嚟呢度飲杯嘢Chill吓。今日同朋友相約喺MONTEREY樓下嘅一間酒吧餐廳食飯,餐廳係食意大利菜,裝修充滿異國風情,亦有吧台,唔食嘢嘅話嚟呢度飲杯啤酒或者cocktail又得🍸澳南依頭嘅餐廳價錢偏貴,A Tavola Bar & Grill算係性價較高嘅一間,所以平日晚上都坐滿人。見到隔籬枱啲嘢食嘅份量都幾大,所以我哋兩個人淨係嗌咗兩樣嘢食,最尾都夠飽,埋單都係人均200左右💸Porcini Risotto🍄 $148一上枱已經聞到牛肝菌嘅香氣,飯粒軟硬適中,醬汁香濃,仲加咗好多蘑菇同芝士碎,口感豐富,creamy得來又唔會覺得膩,調味十分出色,兩個人好快就食晒成碟😋Grilled Octopus🐙 $228有兩條八爪魚腳,份量一啲都唔細㗎幾抵食。雖然依道菜叫做Grilled Octopus,但其實係事先經過慢煮嘅,所以食落唔會話好乾好韌,而且慢煮過後肉質軟腍之餘,亦能保留八爪魚彈牙嘅口感,配埋特制醬汁,食落十分之開胃清爽!

Porcini Risotto🍄 $148

Grilled Octopus🐙 $228
2022-08-24 57 views
A Tavola Bar & Grill 🍕將軍澳海濱長廊有好多唔同嘅Cafe餐廳同埋Bar,今次就介紹 A Tavola Bar & Grill 😁Beef Lasagna:$178唔好以為佢望落份量唔多,但其實好足料,食完一定夠飽,薯蓉好綿密,肉醬味都好香,仲要焗到啲芝士有一層脆皮,香口得黎仲要口感十足!Wild Mushroom Pizza:$168做到極致嘅拉絲效果🥰我地揀咗薄批所以比較脆~好多蘑菇同埋夠cheesy好正🥰大家唔單止可以食嘢,仲可以嚟飲嘢,chill下🙌侍應都好Friendly~大家下次去到將軍澳海旁都可以黎試吓依間🙌。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。餐廳:A Tavola Bar & Grill Overall (Out of 5): 🔆🔆🔆🔆地址:將軍澳澳南海岸唐俊街23號
A Tavola Bar & Grill 🍕

Beef Lasagna:$178

Wild Mushroom Pizza:$168

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
餐廳:A Tavola Bar & Grill
Overall (Out of 5): 🔆🔆🔆🔆
地址:將軍澳澳南海岸唐俊街23號
2022-08-24 57 views
呢間位於將軍澳海傍嘅西式餐廳之前試過好正🌟,今日有機會黎到將軍澳海傍行下,就當然要再黎食啦🥳.Spaghetti Carbonara $155Carbonara一向都係我最鍾意嘅意粉❤️,呢個醬汁超級濃郁,特別係芝士味道都好香濃🔥,而且食落成個意粉都好creamy,份量方面亦都好足夠😛.Cranberry Juice $38呢度除左酒之外仲有各款新鮮果汁選擇🤤,cranberry juice平時都好少試,唔會太甜😎,又有少少酸味,用黎解膩就一流😙
Spaghetti Carbonara $155
Cranberry Juice $38
A 估唔到將軍澳Donki附近有間幾Chill嘅Bar & restaurant🤩好啱同朋友或者另一半嚟飲下酒食餐飯🥰餐廳裝修充滿歐陸風情,同埋又可以揀坐外面或者入面,天氣唔熱坐係外面都幾Chill🤩鋸下扒飲啖酒再傾吓偈都好開心☺️Angus ribeye 12oz $348未食之前已經聞到塊肉眼扒好香,有陣燒嘅焦香而又未到煎燶咁☺️今次叫咗Medium,一切就見到粉粉地色嘅肉,而medium嘅肉質啱啱好又唔會韌,食落好香肉味🤩食落啖啖肉好好食😋而且跟餐嘅厚切薯條都好正,外脆內軟,份量都好多👍🏻Beef Lasagana $178表面嘅有好多芝士,多到可以係咁拉絲😍而肉醬係用牛肉,但啲牛肉一啲都唔酥👍🏻而個麵皮再啲都唔會厚,食落層次分明🥰啖啖都食得出個layer,啲醬又唔會好多好重味,所以食完又唔會好濟❤️值得一叫☺️Long Island & Mojito $68/Glass嚟到呢啲Bar & restaurant 點可以唔叫番啲酒飲☺️兩杯嘅價錢好抵而且Cocktail款式都多,唔啱飲又可叫啤酒/紅酒/烈酒都得🤩所以大家都記得叫番杯❤️
A

Angus ribeye 12oz $348

Beef Lasagana $178
而個麵皮再啲都唔會厚,食落層次分明🥰

• Beef Lasagna
  • 安格斯肉眼扒
Grilled Fillet Mignon 12oz 烤菲力牛扒🐮餐廳有幾款牛扒揀,我揀左菲力牛扒,Medium-rare烤得啱啱好,表面烤得焦香,有炭燒味,肉質軟嫩冇筋,薯蓉可以轉做薯條,鍾意粗薯條嘅口感,另外仲有蘆筍同葡萄蕃茄做配菜,葡萄蕃茄酸酸哋好開胃。Make Your Own Pizza 🍕平時食到嘅pizza多數set好咗材料,呢度可以根據自己嘅喜好製作pizza實在太好😁喺十四款配料入面自選四款配料,我揀左意大利辣香腸、牛肉、雞肉同煙肉。醬汁我揀左燒烤醬,另外仲可以揀經典番茄醬。燒烤醬有啲甜味,配埋拉絲嘅芝士同四款惹味嘅配料,味道好豐富同有層次。Pizza邊好香脆,中間因為好多餡料同芝士就比較軟身,兩個人食到好飽😛環境好有情調,星期一至六12-10pm有Happy Hour,六點前仲有免費薯條,不妨放工之得嚟chill下🍻

Make Your Own Pizza 🍕

• 烤菲力牛扒
2022-08-21 46 views
今天和朋友一起在將軍澳的海邊悠閒地逛街,突然我們被一間餐廳的獨特裝潢所吸引了,於是決定進來一探究竟。這間餐廳是一間主打西餐的酒吧式餐廳,提供多種多樣的食物,我們根據餐牌點選了三樣特色美食,決定品嚐一下,看看這裡的大廚手藝如何。第一道菜是我們非常喜愛的Fisherman Burger魚排漢堡。魚肉搭配鮮嫩的醬汁以及鬆軟的麵包,吃到嘴裡令人口齒留香,吃了一口之後還想再吃下一口。第二道Pork Steak也是非常不錯的料理,豬肉選用的是上等的豬排肉,搭配濃郁的醬汁,通過燒烤之後端上來。吃到嘴裡外焦里嫩,回味無窮,是我最滿意的一道菜。還有一道是這裡的特色沙律Caesar Salad。許多生菜搭配醬汁以及醃肉,端上來之後是非常好的開胃菜,能夠補充足夠的膳食纖維和維生素C。總的來說,這是一間光彩奪目的西餐餐廳,真的很希望在下次的生日派對上能夠把自己的親朋好友都邀請過來,一起品嚐這裡的獨特美食,欣賞絕美的環境。

將軍澳Monterey Place呢邊有好多餐廳,今次我同老公黎左呢間bar,環境好chill,有室內外座位,坐室外可以望住個海吹下海風,室內係歐陸風裝修,氣氛都好好,感覺好relaxing,放工後或weekend可以同朋友黎chill chill~因為天氣熱,我地選擇坐室內🤣叫左份小食同pizza,都幾大份👍🏼Buffalo chicken wings 水牛雞翼 6pcs ($128)雞翼烤焗得剛好,肉質嫩滑,每隻都沾上自家制水牛醬,味道微酸微辣好開胃,再點藍芝士醬,味道更濃烈更惹味,同水牛雞翼係絕配!Prosciutto E Rucola 意大利火腿披薩 ($188)大大個Pizza🍕Parma ham係我至愛,火箭菜新鮮食落唔苦👍🏼芝士都幾多,拉到長長芝士絲,薄餅底唔算厚,外面焗得脆,入面都夠鬆軟,整體係好食既,Parma ham咸咸地,pizza食落都唔會好膩。Camomile tea 洋甘菊茶 ($35)係twinnings既茶包,茶好香,可以解膩。Oreo Smoothies ($78)Oreo點整點配搭都好好飲,呢杯smoothie好邪惡呀,味道好濃郁偏甜,質地幼滑,加上

Prosciutto E Rucola 意大利火腿披薩

Camomile tea 洋甘菊茶 ($35)
係twinnings既茶包,茶好香,可以解膩。
Camomile tea 洋甘菊茶

Oreo Smoothies ($78)
Oreo點整點配搭都好好飲,呢杯smoothie好邪惡呀,味道好濃郁偏甜,質地幼滑,加上oreo碎同oreo餅,口感更豐富😋
Oreo Smoothies

整體黎講呢到既環境同食物都唔錯,下次再過黎飲下嘢,見都有好多cocktail, mocktail, beer, wines選擇🍷

味道 ★ ★ ★ ★ ☆
Camomile tea 洋甘菊茶
Oreo Smoothies
  • Buffalo chicken wings
2022-08-20 45 views
今日嚟將軍澳南探朋友,順便喺度食個lunch,呢間酒吧充滿歐陸風情,有室外同室內座位。海鮮薄餅SEAFOOD PIZZA- 呢款係12吋厚批,另可選薄批- 份量好大,開咗六件好大塊,建議開8件更好- 海鮮配料幾豐富,有魚塊🐟,青口,魷魚🦑,帆立貝…- 芝士有拉絲效果, 配上特製醬汁和香草幾惹味- 批底比較厚實🦀蟹肉扁意粉CRAB LINGUINI🍝- 軟殼蟹炸到金黃色好香脆,咬落去唔會太油,味道鹹香- 扁意粉軟硬適中,中間會見到絲絲蟹肉- 特製醬汁有蒜香同橄欖油香味,不過食到底比較油意式奶凍 PANNA COTTA🍮- 賣相幾吸引- 奶凍質地Q彈, 入口Creamy,奶香味濃- 配上士多啤梨果醬同士多啤梨🍓酸酸甜甜好開胃

海鮮薄餅SEAFOOD PIZZA
- 呢款係12吋厚批,另可選薄批
- 份量好大,開咗六件好大塊,建議開8件更好
- 海鮮配料幾豐富,有魚塊🐟,青口,魷魚🦑,帆立貝…
- 芝士有拉絲效果, 配上特製醬汁和香草幾惹味
- 批底比較厚實

🦀蟹肉扁意粉CRAB LINGUINI🍝
- 軟殼蟹炸到金黃色好香脆,咬落去唔會太油,味道鹹香
- 扁意粉軟硬適中,中間會見到絲絲蟹肉
- 特製醬汁有蒜香同橄欖油香味,不過食到底比較油

意式奶凍 PANNA COTTA🍮
- 賣相幾吸引
- 奶凍質地Q彈, 入口Creamy,奶香味濃
- 配上士多啤梨果醬同士多啤梨🍓酸酸甜甜好開胃

A Tavola Bar & Grill @atavolabarngrill📍將軍澳澳南海岸唐俊街 23號MONTEREY Place 地下G08號舖將軍澳海濱旁酒吧餐廳同朋友來飲返兩杯🍸🍹Mojito $98🫶🏻呢款係我最愛嘅飲品✨每次飲野都係叫Mojito呢間青檸味好出🍸Mango smoothie $78用上新鮮牛奶🥛、芒果🥭、乳酪打成沙冰感覺好清新魷魚圈$148 即叫即炸~份量都好足😂小食來講好大份🤣配上檸檬🍋、泰式甜酸醬、特製辣醬魷魚🦑圈本身無落咩調味~沾上醬汁食味道就岩岩好👏🏻我係避開繁忙時間去🤣同朋友來☕️Chill下飲返兩杯~幾爽✨同埋裝修設計好靚~個酒吧位勁型☺️環境氣氛唔錯👌🏻好岩同朋友吹水傾計~
📍將軍澳澳南海岸唐俊街 23號

每次飲野都係叫Mojito
呢間青檸味好出🍸

Mango smoothie $78
用上新鮮牛奶🥛、
芒果🥭、乳酪打成沙冰
感覺好清新

魷魚圈$148
即叫即炸~份量都好足
😂小食來講好大份🤣
配上檸檬🍋、
泰式甜酸醬、
特製辣醬
魷魚🦑圈本身無落咩調味~
沾上醬汁食味道就岩岩好👏🏻

我係避開繁忙時間去🤣
同朋友來☕️Chill下
飲返兩杯~幾爽✨

同埋裝修設計好靚~
個酒吧位勁型☺️
環境氣氛唔錯👌🏻
好岩同朋友吹水傾計~
To be honest, food here are quite good quality. But this review is mainly written for the services provided.1. Set Lunch (available from Monday to Friday 11am-3pm) Buy 3 Get 1 Free offer is only available for FOUR persons seated but the restaurant did not mention to consumer before the order made (I went with parents, three people in total). This totally violates the Trade Description Ordinance (TDO) under HK policy. The TDO prohibits specified unfair trade practices deployed by traders against
1. Set Lunch (available from Monday to Friday 11am-3pm) Buy 3 Get 1 Free offer is only available for FOUR persons seated but the restaurant did not mention to consumer before the order made (I went with parents, three people in total). This totally violates the Trade Description Ordinance (TDO) under HK policy. The TDO prohibits specified unfair trade practices deployed by traders against consumers, including false trade descriptions of goods and services, forgery of trademarks or the false application of trademarks, misleading omissions, aggressive commercial practices, bait advertising, bait-and-switch and wrongly accepting payment.
2. The lunch set menu mentioned "Add On" for starters. It usually means some extra thing to add on for the set. According to the waiter, he means if you enjoyed the "add on" and you won't be allowed to have the set soup/ salad. From my view or general understanding, this is sort of upgrade instead of extra add on. These wordings are also not match with "choose any 1 " for dessert part, which shall be "add on dessert" as well.
At the end, we were trying to advise nicely the confusuion and suggest the ways for better menu presentation. The staff said you could have asked earlier before making decision.

NOT RECOMMEND ANYONE TO GO AGAIN.

總括而言,午市套餐買3送1,條款細則無標明,影響消費者決定,屬違犯商品說明條例;餐牌文字極度混淆不清,有待改善;服務態度,不要有任何期待。
Starters
Margherita Pizza
Salmon
Squid Ink Risotto
2022-08-19
$251 (Lunch)
Starters
Margherita Pizza