2016-12-23 1677 views
去開元朗,又到中午,搵個地方食lunch,咁岩見到間有d格調既西餐,咪入去試試。門口有個啤酒桶,幾得意。見佢d set lunch都係幾十蚊,都ok啦,入去坐低先算。入到去都見到唔同既小擺設,幾有意思。有幾樣野都想食,想試下羊架同法式油封鴨,不過最後都係食清一D,就叫左個f餐意大利扁意粉+慢煮蛋+煙肉芝士。侍應落單都幾快,唔使一陣就有得食。先黎左個湯同麵包。雖然係白湯,但唔咸,仲帶有蘑菇味,麵包很有口感同淡然的蕃茄香,好似係佢地自己焗架。pasta的份量剛好,食完都飽飽地,不過唔肥膩,以往食個D都幾咸,無諗過佢可以做得幾清,清得黎都試到佢D芝士味,意粉口感整得幾好,仲有個隻慢煮蛋,拮穿左個黃,將蛋汁撈入意粉中食,味道更佳。最後餐飲點左黑咖啡,黑咖啡唔加奶唔加糖,咁先試到咖啡既原味,咖啡酸味重,味道唔錯。
2016-11-29
2016-12-20 160 views
去南生圍之前, 係元朗食個LUNCH先黎左個餐包同忌廉湯,西班牙芝士忌廉湯, 湯好creamy, 又有西芹同白菌,增強口感, 份量剛剛好,可留番quota食個main, 而個包熱辣辣,浸落個湯度吸引晒湯既精華,特別好食意大利扁麵, 64度慢煮蛋,煙肉及拉客雷特芝士意粉口感富彈性, 慢煮蛋半礙固狀態, 我好狠心咁用叉吉穿佢, 蛋黃慢慢咁黎出黎,先是一陣淡淡的幽香,恰到好處的鹹鮮味慢慢散發出來, 意粉吸收蛋既精華, 再加埋煙肉既咸香同拉客雷特芝士既CREAMY, 好食!檸茶係跟餐包埋, 去左個MAIN的飽膩感
去南生圍之前, 係元朗食個LUNCH先
意大利扁麵, 64度慢煮蛋,煙肉及拉客雷特芝士

檸茶係跟餐包埋, 去左個MAIN的飽膩感
2016-12-19 166 views
又係我搵嘢食嘅時候,今次喺元朗教育路附近行街,其實成日都經過呢間餐廳,都冇行過入去食嘢,今日行到熱熱地,經過間餐廳所以就入去食下野,休息下我就叫左我最鍾意嘅意大利麵,煙肉及拉客雷特芝士餐,佢有餐前湯加麵包,湯係忌廉湯,個包都幾有咬口,幾好食意粉中間個慢煮蛋幾得兒,配合意粉一齊食,加埋芝士味口感好濃郁,意粉都好彈牙餐廳地方不大但坐得舒服,中午時段可以靜靜地自己一個食嘢,係一個唔錯嘅選擇
我就叫左我最鍾意嘅意大利麵,煙肉及拉客雷特芝士餐,
佢有餐前湯加麵包,湯係忌廉湯,個包都幾有咬口,幾好食
2016-12-18 123 views
想揾間有dinner set既西餐食飯,行過見到就入左嚟,店內有音樂幾relax,隔離咁岩係外國人好有feel。忌廉西蘭花湯既西蘭花蓉多,好濃味。個包又熱又好食,又有餅條,前菜好豐富。美國牛膈肌扒好香好林,紫薯配菜少甜,牛膈肌扒好濃味,肉質好好!64度慢煮雞蛋煙肉配拉客雷特芝士意粉超creamy,慢煮蛋好似食落滑點,煙肉大過平時個d又軟既唔會乾。煙三文魚菠菜法式薄餅有車打芝士,更濃味,皮脆唔錯。甜品蜜糖香蕉crêpe,食完咸味食甜味好滿足,香蕉份量多!飲品係英國茶都跟餐唔洗加錢,錫蘭茶都係。
忌廉西蘭花湯既西蘭花蓉多,好濃味。個包又熱又好食
,又有餅條,前菜好豐富。
2016-12-18 2281 views
今日去左元朗踩單車,去左教育路個邊揾野食,朋友想食英國菜就揾左間試下先。有dinner set,散叫,beef dinner set都係二百蚊有找,好似幾平!忌廉西蘭花湯,好creamy,西蘭花都多,無馬虎!個法國包好好食!好夠熱同軟,沾湯一流!另有長餅條配芝士醬,少少酸幾開胃。美國Prime牛膈肌扒係全天然,超過365天榖,店員話平較林同細,5-6成!紫薯配菜第一次食,甜甜地好粉,好食又健康!牛膈肌扒牛味重同唔會食到根,幾好喔,血水唔會太多都。64度慢煮雞蛋煙肉,拉客雷特芝士意粉。又係creamy之選,內有蘑菇。意粉硬度ok,雖然係細碟上,但都幾大份。雞蛋好靚haha。仲有法式薄餅餐,勁多元化擇。我地擇左煙三文魚菠菜法式薄餅,內有車打芝士,蛋白同另有沙津菜!賣相不錯,煙三文魚有少少似玫瑰花形haha,菠菜creamy份量都算多,薄餅就咁食有點甜味同邊係脆既,內係濃味。沙津菜係黑醋yummy!重點crêpe依個餐包甜品蜜糖香蕉or朱古力蜜桃crêpe,擇左前者!係法國返嚟都未食過crêpe,期待!蜜糖香蕉好甜好豐富口感,好飽啦!
好夠熱同軟,沾湯一流!另有長餅條配芝士醬,少少酸幾開胃。
雞蛋好靚haha。
Type of Meal
Dinner
本身諗住去元朗搵間西餐食下,就去左呢間永不會錄用的餐廳!首先,地方好細,得個幾張枱,得2個待應,要嗌佢地都好耐先應!嗌左個十安士西冷牛扒,但完全無味,肉質唔鮮!放左好耐的貨品!仲要好肥,真係有10安士?價錢218!真係0嘴!加左餐湯,無得簡白湯,得紅湯,但好酸,仲要得水,咩料都無!食到呢到已經好想走,無耐仲嗌左個甜品,仲要佢得翻香蕉!無其他口味簡!除左難食,都無其他形容完全未試過一間價錢又唔抵又難食到甘既餐廳!永遠負評!真係一次就乜都夠!
本身諗住去元朗搵間西餐食下,就去左呢間永不會錄用的餐廳!

加左餐湯,無得簡白湯,得紅湯,但好酸,仲要得水,咩料都無!
法式薄餅二重奏
2016-12-07
$200 (Dinner)
2016-12-06 130 views
週年紀念,就搵間西餐浪漫下平時去元朗多數食日本野,今次試下呢間阿茶茶館。一入到去環境不錯,好安靜舒適。首先就黎個十安士肉眼扒,加30元有埋餐包同湯,個湯酸酸地幾開胃。個牛肉叫左七成熟,熟度岩岩好,唔會太生,啲肉質幾嫩。再配埋個汁好夾。配菜叫左薯條,好厚身足料,食落去軟身唔太熱氣。另外試下個幾特別既法式煙肉薄餅,個皮同入面啲料加埋甜甜地,味道幾夾。最後甜品係香蕉薄餅,外脆內軟,加埋個蜜桃果醬岩岩好,陣陣香噴噴味。
週年紀念,就搵間西餐浪漫下

平時去元朗多數食日本野,今次試下呢間阿茶茶館。
一入到去環境不錯,好安靜舒適。
2016-12-04
$200 (Dinner)
Celebration
Anniversary
2016-11-29 2209 views
又到元朗覓食。經過見到呢間叫"阿茶茶"既餐廳,以為係食台灣野飲珍珠奶茶睇睇門口既menu 先知原來係食西餐。70 幾蚊就有羊架食包湯同飲品,就食呢間啦餐廳內環境係一間小店,做既應該係街坊生意。Lunch 坐滿晒人,睇黎都幾受歡迎。一早決定食羊架,再order 杯榛子牛奶。餐包同湯先上。餐包暖暖地,有好香既蕃茄味,點湯食一流餐湯應該係忌廉薯仔雜菜湯。個湯唔會太濃,所以唔易食滯。入面好多薯仔,而且煮到好林易入口。加埋好香既紅青椒味。呢幾日又得10 幾度有碗熱辣辣既湯飲,真係好味又温暖。榛子牛奶上面有一層厚奶泡。開頭見到甘白既?榛子牛奶唔係偏深色?心諗會唔會好淡。但係細心一聞已經聞到好香榛子味,飲落都覺得味道濃郁,係甜左少少。紐西蘭羊架+紫薯主菜來了,兩大舊羊架而且有一定既厚道。上面已經預先加左黑胡椒,香味四出。切開睇睇,唔會overcook, 7成熟差唔多。唔怪之得食落會甘juicy, 肉汁必晒出黎。而且個羊架本身靚,有一層厚脂肪,咬落去係脆的。估唔到lunch 會食到d 高質素既扒。平時一個茶餐廳鐵板雜扒都要呢d 價錢。而且呢度感覺氣氛好悠閒,慢慢啖。同樣價錢,有得食點解唔食好d?
餐廳內環境
一早決定食羊架,再order 杯榛子牛奶。
餐包同湯先上。餐包暖暖地,有好香既蕃茄味,點湯食一流
榛子牛奶
紐西蘭羊架+紫薯

2016-11-27 127 views
我哋一家四口去咗元朗嘅Achacha Cafe & Bistro食晚餐,位點旺中帶靜,餐廳環境優美,因為長身有幾幅畫,我覺得間餐廳充滿藝術氣息,我見店主對裝修擺設,演進心思。餐廳職員非常細心,見我推住BB車,即刻問我需唔需要BB坐位,並幫我安排妥當,態度值得一讚。我哋叫咗一份美國Prime 牛腹側扒,同埋一份羊架。餐前小食係餅乾條,口感鬆脆,兩位小朋友十分喜歡,食過不停。牛腹側扒,職員建議五成熟,但我比較喜歡熟一點,所以我點了七成熟。賣相一流。牛扒鮮嫩多汁,牛味豐富,配以醬汁,味道無懈可擊,食得津津有味。另外一份餐,羊架配紫薯。一向唔食羊肉嘅我,居然今次被香味吸引,勇敢嘗試一口。出奇地,羊架味道鮮甜,全無「蘇」味,今次一試,令我對羊肉完全改觀!這款羊架,可算是色香味俱全。最後值得一提,就係紫薯。紫薯入口即溶,口感非常幼滑,絕對有別於一般餐廳的薯蓉。值得一試!

我哋叫咗一份美國Prime 牛腹側扒,同埋一份羊架。

餐前小食係餅乾條,口感鬆脆,兩位小朋友十分喜歡,食過不停。

另外一份餐,羊架配紫薯。
一向唔食羊肉嘅我,居然今次被香味吸引,勇敢嘗試一口。
這款羊架,可算是色香味俱全。
2016-11-20 119 views
日前為咗同多年好友慶祝生日,特登去元朗試一間新開嘅美式餐廳ACHACHA。原本好怕係元朗食野,啲街條條都差唔多咁,而且食肆又多人又迫,好彩佢都唔算難搵。訂枱時話係ANNA餐廳附近,立即知係邊﹗哈哈估唔到入到去呢間餐廳又坐得幾舒服,雖然地方唔大,但好「骨指」。最鍾意佢牆上嘅粉筆壁畫,帶點歐陸風情咁,啱晒教美術嘅壽星女﹗好可惜壽星女份工好鬼「正經」,話我攞住部電話周圍影好「港女」,怕俾佢嘅學生家長見到唔多好,唔俾我影,所以冇得影。好唔俾我影牆,咁我唯有影食物囉﹗我同朋友叫咗兩份set,壽星女食羊,我食牛我叫咗餐廳嘅chef recommend $238餐,都唔錯,我鍾意食生生地,5成熟啱啱好塊牛都幾嫰,朋友唔鍾意點汁食,佢就話淡咗啲,但由於我係「汁怪」,點住汁食味道啱啱好﹗不過最有驚喜係佢叫嘅羊架,超正羊架上滿佈醃料,好入味而且又唔「蘇」,最最最鍾意係佢個配菜紫薯蓉,好味到極點,又CREAMY又有薯味,超香超滑,好似食緊雪糕咁,真係可以一人食一個當甜品。好可惜由於叫咗兩份扒餐,所以食唔落甜品,我見隔離枱份甜品好似好正咁﹗不過放心,為咗個紫薯蓉,我一定會ENCORE呢間餐廳,到時必定留肚食多

我同朋友叫咗兩份set,壽星女食羊,我食牛
不過最有驚喜係佢叫嘅羊架,超正
好可惜由於叫咗兩份扒餐,所以食唔落甜品,我見隔離枱份甜品好似好正咁﹗不過放心,為咗個紫薯蓉,我一定會ENCORE呢間餐廳,到時必定留肚食多個薯蓉同甜品
2016-11-12 167 views
周日去元朗揾好野食,找了一間西式餐廳,裝修有點特色,位置方便,又可以泊車,加上靜靜地,吾似最旺嗰幾條街成日咁嘈,不錯嘅選擇。點了黑松靈雜菌意粉,一上碟,好香黑松露味,雜菌份量比一般的多,好粗好大條,意粉好creamy味,吾知落左咩汁,整體黎講味道好夾,好好味。朋友叫了扒餐,我比較欣賞佢嘅紫薯,上碟時熱呼呼的,好香薯味,加上紫薯本身甜甜地,好正呀!好過其他只是配薯條薯角之類嗰啲,有啲新鮮感嘛!飲品點了凍咖啡,比一般餐廳的香濃,餐湯是忌廉湯,好濃好香嘅cream味,堅係好飲!配上這個香脆脆的包,好好味呀!大家可以試下價錢不算貴,我就是喜歡這些格局,容許我慢慢品嚐談天說地。
價錢不算貴,我就是喜歡這些格局,容許我慢慢品嚐談天說地。
2016-11-06
2016-11-12 215 views
今日11月11日,眾人口中講既「光棍節」,今晚我亦選擇做「獨」女,一個人晚餐,自我沉澱一番。今晚寧靜既achacha成為我沉思既好地方。點餐後店員馬上送上熱騰騰既蘑菇忌廉湯,在涼夜中帶來絲絲溫暖。微燙既溫度剛好入口,緩緩浮出深厚既蘑菇與忌廉香氣,濃郁纏繞住舌尖帶點稠濃。餐包麥香四溢,口感豐富,相當煙韌。餅乾實在太香脆,只係咬一口,清脆既餅乾聲音劃破寧靜既achacha🙊我都唔想打擾大家食dinner既氣氛。旁邊乳酪芝士可以比大家調調味,冇咁單調。餐牌主打有三款牛扒,各有吸引之處,最後心繫美國牛膈肌扒。呢度伴菜唔係平時食開既炸薯角,而係紫薯蓉,輕盈香氣加上淡淡甜味,豔紫色既紫薯蓉好有秋天繽紛感。牛膈肌扒冇太豐厚既油脂,全是軟嫩感,刀叉切下與細味時都感覺得到牛肉既嫩度,牛味迴盪口中。法式焦糖燉蛋口感綿柔而細緻,焦糖滋味挑逗口中既味蕾,空氣中彌漫著淡淡焦糖與蛋香,未食已經口水直吞。cafe mocha奶泡綿密細緻 ,咖啡香濃,口感滑順可口,值得一飲。
今晚寧靜既achacha成為我沉思既好地方。
餐牌主打有三款牛扒,各有吸引之處,最後心繫美國牛膈肌扒。
$227 (Dinner)
2016-10-30 215 views
元朗多左好多美食,今次朋友生日,揀左呢間,我都是第一次食,位置唔算顯眼,環境少少暗,侍應都好有禮貌又有笑容。由於友人不能食牛蝦類,於是我地叫左個All Day Breakfast, 一個甜(朱古力水蜜桃)和一個鹹(雜菌帶子)薄餅,黑松露雜菌意粉,加左3個set餐湯連烘麵包,仲有有麵包條配cream。All day breakfast好豐富,大啡菇、鬆餅、滑蛋、煙肉、火腿、茄汁豆、沙律菜、多士、薯蓉、鵝肝、雞肉腸,基本上都整得唔錯,賣相都好好,唯一係我地食到火腿變酸壞了,請侍應試下,係我地唔識食嘅問題定真的變壞,佢都好樂意試和解釋,最後開過新一包再煎返比我地,非常細心和充滿笑容,值得一讚!黑松露雜菌意粉,喜愛黑松露嘅朋友應該都愛,意粉煮得剛好,不會太腍,整體好香好味先上鹹薄餅,以為係pizza,原來係crepe,未食過呢類,有驚喜,雜菌帶子餡,一樣係好好食最後甜薄餅,好正常的朱古力水蜜桃crepe, 從此愛上crepe了,不限於甜,鹹都一樣咁得!小店似小本經營,裝潢幾特別,位置不多,雖未爆滿,但都有8成客,整體非常滿意!

2016-09-29
$150 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 法式薄餅二重奏
星期天趁著係屋企無野做,就決定同家姐兩個人係元朗嘆個好味brunch。見好多人推介阿茶茶館,於是就不假思索咁黎左。lunch款式有8款,我揀左french crepe。分別有兩隻味:一隻鹹(煙三文魚菠菜)一隻甜既(朱古力蜜桃)。跟餐有一杯飲品,但係偏偏crepe呢個set就唔會有餐湯。我揀左一杯earl grey tea, 味道一般,茶味比較淡。等左一陣就上左其中一份crepe,煙三文魚菠菜crepe。有少少意外既係,本來以為係兩隻唔同口味既係同一塊crepe上面,點知原來係各一塊,分類都幾多。呢個鹹crepe味道不錯,個crepe都幾香脆,帶點蜜糖既甜味。而且菠菜好似混合左忌廉,所以食落味道都幾豐富,同煙三文魚配合得幾好。不過旁邊既沙律菜就一般般,感覺沙律菜未算新鮮。食完鹹既之後就上左呢個朱古力蜜桃crepe。始終個人比較中意甜食,所以呢個crepe更合我胃口。蜜桃份量雖然不算多,但好彩食落都唔寡,而且可幸朱古力醬放埋另一邊,可以自己決定點幾多黎食。整體黎講食物質素都ok,價錢都合理。不過餐廳環境就麻麻,比較逼,cafe黎講唔係好chill。
見好多人推介阿茶茶館,於是就不假思索咁黎左。
lunch款式有8款,我揀左french crepe。

等左一陣就上左其中一份crepe,煙三文魚菠菜crepe。

不過旁邊既沙律菜就一般般,感覺沙律菜未算新鮮。

食完鹹既之後就上左呢個朱古力蜜桃crepe。
始終個人比較中意甜食,所以呢個crepe更合我胃口。

$90 (Lunch)
2016-10-23 215 views
中女梗係要hea下 咪行下食下又係一day都方便去。安娜牛扒隔離🤓服務就一般啦,我地去到3點左右。佢就話4點要交枱,因為佢有客。唔緊要啦都,但無人俾過個餐牌我地囉。個裝修就幾靚呀 但個餐牌其實都可以靚d😆加特飲都唔算太貴。分別叫左焦糖奶,榛子奶同英國早餐茶。反而最好飲係焦糖奶呀。個榛子奶無咩榛子味。個粗薯條口敏唔錯,但就無肉汁味同得面戈幾條有芝士。個牛係多汁既,面戈粒酸瓜係好食既。食左咁多大個漢堡再食咁多薯條再食呢個會好飽好飽同好飽。呢個岩早餐食多d。係中女一個可以坐既地方。👹
中女梗係要hea下 咪行下食下又係一day
都方便去。安娜牛扒隔離🤓

個裝修就幾靚呀 但個餐牌其實都可以靚d😆
加特飲都唔算太貴。
分別叫左焦糖奶,榛子奶同英國早餐茶。
反而最好飲係焦糖奶呀。個榛子奶無咩榛子味。
個粗薯條口敏唔錯,但就無肉汁味同得面戈幾條有芝士。
個牛係多汁既,面戈粒酸瓜係好食既。

係中女一個可以坐既地方。👹