今日心血來潮突然好想食韓國炸雞🍗於是就上網搵下附近有咩韓國餐廳,好快就搵到呢間喺樂富嘅韓式Cafe!我哋點咗個弘大二人精選套餐。個套餐都幾抵食,有齊晒前菜,沙律,炸雞,鍋物,主食,甜品,飲品一次過滿足晒我哋嘅願望。以下幾款係令我印象深刻嘅美食:醬油蝦配糖心蛋手握紫菜飯有兩隻大大嘅醬油蝦,啖啖肉嘅鮮味,仲有啲蝦膏喺蝦頭,好香好好食。糖心蛋細細件但味道同口感都啱啱好,紫菜飯亦好好食,估唔到個前菜已經咁高質。蜂蜜提子炸雞🍗個炸雞熱辣辣好香好吸引,呢個蜂蜜提子口味好香甜,外脆內嫩,一定唔可以錯過。鮑魚人蔘鴿配人蔘酒呢個主菜真係不得了,我本身好鍾意食人蔘雞湯,而呢個鮑魚人蔘鴿,比平時嘅人蔘雞湯更加濃郁,再落埋個人蔘酒,味道更加豐富。飲住熱騰騰嘅湯頭,令人有滿滿嘅幸福感店員仲會貼心地幫手將原隻嘅鴿剪開小件,方便食用。下次再嚟嘅時候,一定要試埋其他菜式!

一次過滿足晒我哋嘅願望。

以下幾款係令我印象深刻嘅美食:

醬油蝦配糖心蛋手握紫菜飯

蜂蜜提子炸雞🍗

鮑魚人蔘鴿配人蔘酒
店員仲會貼心地幫手將原隻嘅鴿剪開小件,方便食用。
下次再嚟嘅時候,一定要試埋其他菜式!
2022-10-01
2022-11-05 1489 views
呢間餐廳嘅嘢食好精緻又多選擇。喺呢度點set會抵過點main menu好多,精打細算嘅我梗係點返個豐富二人set。呢度嘅二人餐有兩款,分別係明洞同弘大,由於我哋兩個都非常為食,最後點咗個較為豐富嘅弘大二人套餐醬油蝦配糖心蛋手握紫菜飯醬油蝦夠大隻,鮮甜美味,仲配埋糖心蛋同紫菜飯,一個非常有誠意嘅前菜。脆米豬手沙律豬手好腍身好入味,沙律菜好fresh,加埋醬汁好好食。蜂蜜提子脆米炸雞🍗呢個炸雞係甜口味,炸得夠香肉又嫩,有水準鮑魚人蔘鴿配人蔘酒一鍋小小嘅湯盡是精華,湯頭濃郁,用料十足,滋補美味,個人非常推介。拉絲芝士BB豬肋骨伴泡菜炒飯呢個飯比起其他菜式冇咁出色,喜歡芝士嘅都可以試試。吉士蛋糕拼3.6牛乳奶凍熱蜂蜜生薑茶呢餐好豐富好滿足

醬油蝦配糖心蛋手握紫菜飯

脆米豬手沙律
豬手好腍身好入味,沙律菜好fresh,加埋醬汁好好食。

蜂蜜提子脆米炸雞🍗
呢個炸雞係甜口味,炸得夠香肉又嫩,有水準

鮑魚人蔘鴿配人蔘酒

拉絲芝士BB豬肋骨伴泡菜炒飯
呢個飯比起其他菜式冇咁出色,喜歡芝士嘅都可以試試。

吉士蛋糕拼3.6牛乳奶凍

熱蜂蜜生薑茶
呢餐好豐富好滿足
2022-10-01
Dinner
大件夾抵食樂富韓國野中午兩口子去樂富行吓街, 就隨機入咗呢間韓國餐廳食嘢。 🌈香燒牛扒蕃茄湯烏冬 $68香燒牛扒份量尚算足夠, 不過稍為乾身, 加分位係上面有幾粒芝麻嶺個樣靚啲😂🤤多數出去食湯底我都會揀番茄湯,佢嘅烏冬都好大牙,加埋少少紫菜同埋粟米, 我全個烏冬同埋湯底都可以清晒。🌈大醬黑豚粉絲鍋 🌶🌶 $68食韓國嘢固然就要揀一啲比較有韓國特色嘅餸菜。我哋今次揀咗大醬湯,因為覺得大醬湯每一間韓國餐廳都有啲唔同,所以就周圍去試吓。我哋覺得今次呢個大醬湯底少少鹹咗啲,而粉絲份量都可以增加,佢有兩條辣椒仔嘅符號唔適合BB辣程度嘅人進食。👍🏻👍🏻 比較大眾化一啲
大件夾抵食樂富韓國野

中午兩口子去樂富行吓街, 就隨機入咗呢間韓國餐廳食嘢。

🌈香燒牛扒蕃茄湯烏冬 $68

🌈大醬黑豚粉絲鍋 🌶🌶 $68

2022-10-29 49 views
之前返觀塘的時侯,不時與同事食小火焰。🔥今次黎到樂富既分店,呢間店好大 ,坐得好舒服,裝修係貨櫃工業風。🏗今次晚餐估唔到都幾抵食😋由於2個女仔🧍🏾‍♀️去食,份量唔需要叫太多。我地叫左一個主食同甜品🧀拉絲芝士BB豬肋骨伴泡菜炒飯呢個炒飯啲芝士有好多,每一口都可以伴到芝士,拉絲效果也滿分💯豬🐷肋骨焗得好諗而且味道係bbq 口味,我自己個人十分喜歡😘。芒果🥭窩夫🧇另外亦有港女最愛的甜品🍮,呢個窩夫好大件好抵食,窩夫上層佈滿芒果粒粒,宜家份量都算多同大粒。☺️不過果日既芒果🥭有少少酸😆下次再訪的話要多啲人先可以試更多美食🤣樂富分店都好易搵,一出地鐵站,入去樂富商場就系啦,下次都會黎返呢間分店😚小火焰韓式咖啡廳 (樂富廣場) (樂富)📍樂富聯合道198號樂富廣場A區1樓1171-1179號舖
之前返觀塘的時侯,不時與同事食小火焰。🔥

今次晚餐估唔到都幾抵食😋

由於2個女仔🧍🏾‍♀️去食,份量唔需要叫太多。
我地叫左一個主食同甜品

🧀拉絲芝士BB豬肋骨伴泡菜炒飯

芒果🥭窩夫🧇

下次再訪的話要多啲人先可以試更多美食🤣

小火焰韓式咖啡廳 (樂富廣場) (樂富)
📍樂富聯合道198號樂富廣場A區1樓1171-1179號舖
2022-10-26 62 views
#韓國菜 🇰🇷🥢工作出開樂富,約左朋友係附近行街,咁岩見到呢間韓國餐廳,幾大間又支持Mirror 就入去試下,叫左:* 炸紫菜卷* 蜂蜜提子炸雞(半份)* 蟹黃炒淮山麵* 糯米滋3.6牛奶乳雪花冰野食都ok, 而且都仲有好多選擇同埋地方大都幾好坐☺️
#韓國菜 🇰🇷🥢

* 炸紫菜卷
* 蜂蜜提子炸雞(半份)
* 蟹黃炒淮山麵
* 糯米滋3.6牛奶乳雪花冰

野食都ok, 而且都仲有好多選擇同埋地方大都幾好坐☺️
2022-06-15
韓國嘢食極都食唔厭,咁樣發現樂富廣場有間平靚正嘅韓國餐廳,座位又寬躺,仲有K-Pop聽,於是一於同朋友試試佢。我哋叫咗個明洞二人餐($368),包沙津、小食、鍋物、主食、甜品、飲品,超豐富!每款都有好多嘢揀,無hea你。沙律揀咗香芒炸雞沙津,份量勁多,有成六嚿炸雞,仲有好多菜同埋好甜嘅芒果。小食揀咗黑醋烤韓國豬肉餅,總共有四件,表皮烤得好脆。至於鍋物揀咗迷你滷豬手粉絲鍋,配料仲有好多翠玉瓜同埋年糕,每啖都係好豐富嘅口感,加埋濃豬骨湯味超正。主食就叫咗落辣豬肉蓋飯,味道唔算好辣,一般人都接受到,店家落咗大量紫菜,同埋豬肉都佔咗差唔多半碗,多到食唔晒。。。甜品仲有兩個牛乳奶凍,仲試咗杯白桃乳酸特飲,好清新。兩個人埋單加埋10%服務費,400蚊有找,抵食👍🏻😍

甜品仲有兩個牛乳奶凍,仲試咗杯白桃乳酸特飲,好清新。

兩個人埋單加埋10%服務費,400蚊有找,抵食👍🏻😍
2022-10-24 50 views
來到樂富廣場,朋友話好想食韓國嘢我就醒起曾經食過嘅小火焰,於是兜嚟兜去終於來到小火焰韓式cafe。呢度係用qr code點餸非常之方便,而且好多選擇花多眼亂,咁就叫啲有特色的korean food,两個人就叫咗“明蝦水冷麵”套餐和“泡菜肥牛炒淮山麵“套餐,本來諗住叫炒粉絲套餐,後來被"淮山麵"3個字戰勝了“粉絲”两個字😁套餐抵食之處就係嗌咗主食之後,仲可以加好少錢,就食到特色小食,可樂,雪碧啲飲品就唔使錢,其他凍飲都係加三蚊嘅啫,真係超級抵飲。水冷麵嘅配搭係的式韓式小魚餅,滋潤蜂蜜柚子茶,3.6牛乳奶凍;淮山麵餐的配搭係脆香牛油雞翼,雪碧同埋芒果雪糕。水冷麵入邊有半個流心蛋同埋啲紅蘿蔔,青瓜條,粉葛/白蘿蔔條?材料清新好味配埋小魚餅,好好;淮山麵揀咗小辣,都有D辣度,够惹味,還有大大隻香脆雞翼,好滿足。

2022-10-17 67 views
📌甜辣炸雞加$12可以加配一份,有三件無骨炸雞,上面有少少甜辣醬,serve嘅時候仲係好熱,以加配價黎講非常唔錯💁🏻‍♀️📌海鮮大醬湯大醬湯揀左小辣,裡面有唔少海鮮,例如魷魚、青口等等,連埋飯一齊食味道都幾好,午餐黎講cp值非常高!📌五花肉辣炒粉絲呢度嘅韓式炒粉絲可以選擇少油,明顯比一般街外嘅更少油。另外蔬菜同五花肉都好慷慨,整體份量都幾多😝📌玻璃蝦番茄沙律用咗凱撒沙律醬調味,份量比想像中細少少,不過所有食材都好新鮮👍🏻配搭其他食物可以解膩, 下次都會再食😽餐牌:環境:
📌甜辣炸雞

📌海鮮大醬湯

📌五花肉辣炒粉絲

📌玻璃蝦番茄沙律

餐牌:

環境:
2022-10-14 59 views
呢日諗住喺商場入邊搵間餐廳快食🍴🍴,無意間發現呢間性價比幾高嘅韓國餐廳😹醬燒豬頸肉蕃茄湯烏冬🍅🍅呢個係超級抵食既lunch set。啲豬頸肉烤得好香,上面仲有啲辣醬🌶️🌶️生色不少😆 烏冬嘅蕃茄湯底都夠濃郁,一個令人好滿意嘅lunch set。👍🏻👍🏻👍🏻紅柚荔枝梳打🍸🍸睇落去都好啱打卡,味道正正常常,keep到冰凍❄️❄️❄️幾十蚊黎講有咁豐富嘅午餐係香真係買少見少,仲要咁好味!😋😋😋

醬燒豬頸肉蕃茄湯烏冬🍅🍅

紅柚荔枝梳打🍸🍸
睇落去都好啱打卡,味道正正常常,keep到冰凍❄️❄️❄️

2022-10-12 48 views
剛剛經過樂富廣場,見到這間小火焰幾好,地方乾淨,環境闊落,服務都唔錯這裡是用QR code落單,好方便,餐牌價錢適中,好多韓國特色食物,有韓式煎餅、泡菜、石鍋飯、韓式炸雞和特式飯料等拉絲芝士BB豬肋骨伴泡菜炒飯:Mozzarella cheese 配上BB豬肋骨,煮得入味夠淋,豬肉輕輕一咬就食到,醬汁好多好濃,每一啖飯都有忌廉汁同燒烤汁;不過如果再熱D就更好食韓國嘢一定唔少得食炸雞,叫咗(半份)蜂蜜提子脆米炸雞,總共有四大件。炸雞熱辣辣,上面除咗蜂蜜之外,仲有提子和脆米,香脆又不會太多脆漿,炸得幾好,唔會乾,仲keep到juicy,餐廳仲提供手套熱紫薯拿鐵:奶味濃郁,紫薯味剛好,入口醇厚順滑熱綠茶拿鐵:綠茶味夠,又唔太甜,飲落亦都好creamy

拉絲芝士bb豬肋骨伴泡菜炒飯

蜂蜜提子脆米炸雞(半份)

熱紫薯拿鐵:奶味濃郁,紫薯味剛好,入口醇厚順滑
熱紫薯拿鐵
熱綠茶拿鐵:綠茶味夠,又唔太甜,飲落亦都好creamy
熱綠茶拿鐵
2022-10-11
$160 (Dinner)
拉絲芝士bb豬肋骨伴泡菜炒飯
蜂蜜提子脆米炸雞(半份)
熱紫薯拿鐵
熱綠茶拿鐵
  • 蜂蜜提子脆米炸雞
2022-10-11 43 views
今日局長去樂富上堂由於早收工又未夠鐘上堂大約6點鐘鬆啲 所以就食個飯先睇門面又幾靚仔得體 就決定係佢啦順便慶祝blackpink黎香港開show都幾多野揀 由於有選擇困難 galagala所以就食二人餐算先上飲品 梳打幾好喎 解辣又解渴檸檬茶就拍得住茶餐廳 有水準豬肉餅係前菜 幾特別既味道唔識形容 咸咸地但唔會過咸甜甜地幾開胃 好食既炸雞沙辣 份量大到嚇親兩個人食完已經飽左80%個炸雞都係有質素既 又熱又juicy唔會因為沙律就hea整塞爆既豬肉飯 唔會好辣有好多紫菜同調味係好惹味既主糧 老老豆豆真係食唔哂我敢講4個人share哩個二人餐都得最後甜品係奶凍埋尾 perfect
今日局長去樂富上堂
由於早收工又未夠鐘上堂
大約6點鐘鬆啲 所以就食個飯先

睇門面又幾靚仔得體 就決定係佢啦
順便慶祝blackpink黎香港開show

都幾多野揀 由於有選擇困難 galagala

我敢講4個人share哩個二人餐都得
甜品

最後甜品係奶凍埋尾 perfect
2022-10-11 35 views
去🔥小火焰韓式咖啡廳食晚餐😆 餐廳環境闊落,適合三五知己相聚牛肉石鍋飯($108)味道非常好,配料多,調味不錯,仲可以自行加辣醬🌶食物有石鍋熱住,熱辣辣好滋味😋 不過要撈勻,否則底部嘅飯/配料會好容易痴底🍹藍柑白桃梳打($55)大大杯🤩 倒插住一枝lemonade,冰塊溶化後味道都唔會變淡👍🏽 藍柑喺最底部,攪拌後顏色唔算好藍🧀芝味炸雞(半份$108),表面芝士味道偏鹹,炸粉略厚每枱有水樽自行斟水,但樽蓋有明顯污垢☹️

牛肉石鍋飯

藍柑白桃梳打

🧀芝味炸雞(半份$108),表面芝士味道偏鹹,炸粉略厚
芝味炸雞

每枱有水樽自行斟水,但樽蓋有明顯污垢☹️

2022-09-10
$135 (Dinner)
牛肉石鍋飯
藍柑白桃梳打
小火焰韓式咖啡廳 (樂富廣場) (樂富)♡︎𝗦𝗣𝗘𝗖𝗜𝗔𝗟 𝗥𝗘𝗦𝗧𝗔𝗨𝗥𝗔𝗡𝗧♡︎$188 浴岩芝士炸雞麵包(8/10🌟)❤️ꜰʀɪᴇᴅ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ʙʀᴇᴀᴅ ᴡɪᴛʜ ʟᴀᴠᴀ ᴄʜᴇᴇsᴇ❤️🫕芝士拉絲程度可以拉到好高,📸打卡一流,而芝士味都突出。炸雞食落有微微家鄉雞感覺🍗,唔算香脆,不果點咗芝士令口感味道提升唔少。另外有少少墨西哥脆片,同沙律🥗。$128 蟹膏海鮮炒年糕(9.5/10🌟)❤️sᴇᴀꜰᴏᴏᴅ ᴛᴛᴇᴏᴋʙᴏᴋᴋ❤️個人好鍾意食呢個炒年糕✨,因為醬汁龍蝦味濃厚突出🦞,亦都食到明顯蟹膏嘅味道🦀。年糕煮得好煙靭,有🦐蝦、青口同蟹子做配料,亦都有少少🍄菇、瓜同金菇,材料整體豐富,醬汁分量多。好食,會吸引再番兜😋。$68 吉列豬扒蕃茄湯烏冬(7.5/10🌟)❤️ɢɪʟʟᴇᴛᴛᴇ ᴘᴏʀᴋ ᴍᴇᴀᴛ ᴜᴅᴏɴ ᴡɪᴛʜ ᴛᴏᴍᴀᴛᴏᴇs sᴏᴜᴘ❤️🍅蕃茄烏冬就正正常常,價錢亦都唔算太貴。吉列豬扒炸得香脆,整體味道唔錯,份量都算大份🍜。📝呢間店之前已經介紹過,食物選擇款式多✨,味道吸引亦都可以打卡📷,而且環境非常寬敞,好適合一班朋友👯‍♀️隨意約坐埋一齊聚下會吹下水🗣食物:8.5/10環
小火焰韓式咖啡廳 (樂富廣場) (樂富)

♡︎𝗦𝗣𝗘𝗖𝗜𝗔𝗟 𝗥𝗘𝗦𝗧𝗔𝗨𝗥𝗔𝗡𝗧♡︎

$188 浴岩芝士炸雞麵包(8/10🌟)

$128 蟹膏海鮮炒年糕(9.5/10🌟)
❤️sᴇᴀꜰᴏᴏᴅ ᴛᴛᴇᴏᴋʙᴏᴋᴋ❤️

$68 吉列豬扒蕃茄湯烏冬(7.5/10🌟)

食物:8.5/10
環境:9/10
性價比:8.5/10

📍樂富聯合道198號樂富廣場A區1樓1171-1179號舖
其他分店:
📍大圍大圍道1-35號金山樓地下4號舖
📍觀塘觀塘道410號觀點中心1樓1號舖

#koreancafe #lavacheese #friedchicken #seafoodtteokbokki #tteokbokki #udon #tomatosoup #gillette #friendsgathering #hkdinner #hkfood #hkfoodblog #hkfoodie #樂富美食 #香港美食 #炒年糕 #芝士麵包 #蕃茄湯底 #朋友聚會 #芝士控 #拉絲 #打卡 #食好西 #小火焰韓式咖啡餐廳 #韓國餐廳
2022-10-08 37 views
今日放左工有啲攰想係公司附近食就見到呢間望落去好似幾好食既韓國野就決定去試下即使我同朋友得2個人 店員好好咁安排左我地坐4人位鋪頭都好闊落 又唔洗等好耐就有位一入到去就用QRcode叫野食見到野食既種類都好多除左有基本既韓國菜之外 仲有啲係創意料理 好特別有種fusion菜既feel我同朋友都幾肚餓 就叫左3樣野食~啲野食好快就送到 效率好高下~首先叫左個豬手沙律做前菜啲沙律醬好好食!加埋落啲菜到好fresh! 酸酸甜甜令到我地胃口大開!啲豬手仲唔會好柴配埋啲酸甜沙律食一流!~跟住叫左個主食 雜菜炒粉絲價錢唔算好貴 但好大份!岩岩炒完出黎 熱辣辣!啲醬調得好好!好夠鑊氣!啲粉絲都好有咬口 唔會太lum之後仲有啲餓 就叫左半份甜辣炸雞!新鮮炸完 上枱既時候仲係熱辣辣!即刻淋左醬 個皮都係脆既!啲雞肉好滑 唔會好柴!而且店員好貼手會比手套方便我地食仲會比個桶我地放骨!埋單300幾 性價比都算高既一餐!!
今日放左工有啲攰

一入到去就用QRcode叫野食
見到野食既種類都好多
除左有基本既韓國菜之外 仲有啲係創意料理 好特別
有種fusion菜既feel

我同朋友都幾肚餓 就叫左3樣野食~
啲野食好快就送到 效率好高下~

首先叫左個豬手沙律做前菜
啲沙律醬好好食!加埋落啲菜到好fresh!
酸酸甜甜令到我地胃口大開!
啲豬手仲唔會好柴
配埋啲酸甜沙律食一流!~

跟住叫左個主食 雜菜炒粉絲
價錢唔算好貴 但好大份!
岩岩炒完出黎 熱辣辣!
啲醬調得好好!
好夠鑊氣!啲粉絲都好有咬口 唔會太lum

之後仲有啲餓 就叫左半份甜辣炸雞
新鮮炸完 上枱既時候仲係熱辣辣!
即刻淋左醬 個皮都係脆既!
啲雞肉好滑 唔會好柴!
而且店員好貼手會比手套方便我地食
仲會比個桶我地放骨!

埋單300幾 性價比都算高既一餐!!
2022-10-07 59 views
#小火焰韓式咖啡廳 今日好夜先去到樂富,好彩呢間韓國仲有開門,見到個二人餐好吸引,但因為好多嘢食驚食唔晒,所以都係等下次多啲人先食我覺得個甜品超級好味🍧估唔到呢個松露曲奇脆脆3.6牛乳雪花冰咁好味,有勁多粒粒脆脆好有口感😜 牛奶味亦都好重,雪花冰嘅質感好滑,鍾意牛奶嘅一定會覺得好🍲 🥫燴牛肋准山麵好特別,啲麵條好幼細,但質感一流👍🏼食完唔會太飽太濟,蕃茄味濃,整體來講好味🍗 酥脆蘑菇雞翼,啲芝士蘑菇都好好味😋
#小火焰韓式咖啡廳

我覺得個甜品超級好味

🍗 酥脆蘑菇雞翼,啲芝士蘑菇都好好味😋
$120 (Last Night Supper)