2012-06-18 2063 views
大鄉里出城第一次見識鐵板燒~師傅在大家吃完龍蝦和喝完龍蝦湯後, 還會把龍蝦頭點燃, 吃完才來放火, 此行為對料理根本沒有意義^^; 開始前師傅會先通知大家, 讓大家先準備好照相機. 所以就說這大概是表演環節. 當鐵板燒料理人不只要有料理技巧, 還得會表演逗客人高興呢真辛苦XP4個人叫了兩款2人餐, 可以嚐到更多不同的款式. 師傅很細心地把原本只是2人份量的食物分成4份, 讓我們所有人都能嚐到.不要看每款才只有一點點又沒有主食, 我到第3道左右已經有飽肚感了XDDD 師傅一道一道菜的弄, 間中又有表演, 全程吃了3個小時!XD 高級料理店就是不一樣, 雖在爐邊也不會覺得油煙很大或很熱很難受, 師傅在時間控制上很熟練, 不會讓客人需要呆等, 同時又不會要吃的很急. 上盛的食材即使不怎麼調味, 每一款都很能吃到最原始的美味. 店裡雖有提供醬汁, 不過我大部份都喜歡它的原味呢~另一項表演時間, 師傅問各組客人喜歡什麼卡通人物, 原來是要在炒飯時堆砌出來. 因為是三組客人, 大家就可以一次過看到三個作品了~本來我是想gloomy的, 但總覺得我說「暴力熊」師傅不會知道是什麼東西, 二來粉紅色小熊

大鄉里出城第一次見識鐵板燒~

本來我是想gloomy的, 但總覺得我說「暴力熊」師傅不會知道是什麼東西, 二來粉紅色小熊好像沒有什麼炒飯材料可以弄耶, 所以還是標準地點了rilakkuma. rilakkuma的話大部份都是以蒜片拼出來的. 隔璧2組客人則沒有指定的, 師傅就弄了keroppi 和咸蛋超人, 咸蛋超人的眼睛真的是兩只生雞蛋XP

一開始我就奇怪為什麼師傅把keroppi 和咸蛋超人放一起, 我們的rilakkuma 則分隔這麼遠呢. 原來師傅要在中間的空位上寫字!

鐵板燒不像蛋糕有忌廉般放在嘴型筆上書寫, 只能讓雞蛋在鐵鏟子上流出絲型蛋汁地寫. 可是一個雞蛋裡還有分蛋白和蛋黃, 但熟了的話又不夠流質寫不出字來, 單是在什麼時候弄破雞蛋都需要相當的時間控制, 而且師傅不會用到手把雞蛋弄破, 而是很具表演性地讓雞蛋飛到鏟子上, (抱歉我形容得很爛XD 不明白的請自行想像)然後讓裂開了的雞蛋緩緩地流出蛋汁.

字是讓客人看的, 所以師傅還要反方向倒頭地寫啊!而且師傅亦相當有要求, 有個字寫得不夠完美會鏟掉重寫.

最初我有擔心像我們的rilakkuma炒飯不就只有蒜片可吃嗎, 不太算得上是炒飯^^; 原來這只是表演啦, 拍完照後師傅會再真正炒飯啦~
甜品還有銅鑼燒和雪糕. 另外好像是因為生日的關係, 店還會特地額外贈送蛋糕, 真的飽得不得了!贈送的蛋糕是三組客人都有的. 不知道是其中一組客人中有人生日, 同枱的其他組客人都會一起有得吃, 還是其實不論是否慶祝店裡都會有送蛋糕呢.
2012-06-15
$600 (Dinner)
Father's Day
2012-03-24 1988 views
Booked table for 8:30- Received a phone call to inform us that the table was ready at 8:00- Arrived @ 8:20- Ordered @ 830- 9:00 - still waiting for our food to be cooked- The problem here is that there are only two areas for a proper tappanyaki, we sat down just before another family sat down for dinner, and with one chef per area we had to wait until their food had been served before our food was ready to be cooked. I'm sorry but that is unacceptable when you are paying $600 per head. - The ser
Booked table for 8:30

- Arrived @ 8:20

- Ordered @ 830

- The service was poor and the food was mediocre. The chef was quite nice but after watching him fail to crack an egg for the 8th time it gets repetitive.

- Won't go back again. Too expensive and service was poor. Food was good though once we got it.

With drinks: $750 per head
2012-03-24
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
2012-03-01 1494 views
請恕我大鄉里,第一次寫食評,表達上有何不合意,敬請各位讀者見諒﹗進入正題,是日一行十二人,為媽媽慶祝生日,所以提議以特別形式歡度,選擇了秋田鐵板專門店,更在此一讚亦一謝是日主理師傅 - Ronald 及 Choco ,多謝兩位款待及整晚帶給我們一家人開心的晚上。菜序如下︰(可能次序有異,而將兩項目套餐整合共各人享用)鵝肝,飛魚子蒸蛋 蒸蛋嬴盡各人滑之感覺,以原隻蛋殼主理,確實一絕。 鮑魚每人一隻爽口鮑魚切粒狀處理,爽嫩非常,以我怕鮑魚的韌度會引致胃部不適,但食第一口已經不能肯定就是,前一眼所見而正在咀嚼之中的鮑魚呢?可見其爽嫩真的,假不了呢﹗蠔雖然大細各有差異,但其鮮味不能以外型定論,其技巧在於以鐵板封起了水份及鮮味,所以入口,美味非常龍蝦海鮮中的又愛又恨,愛當然鮮味無比,而恨就是肉與外殼不成比例,但其肉質爽嫩,經已令人齒頰留香,而中場穿插〝火舞龍蝦頭〞在場嘩聲四起,如演唱會特技,驚奇不已。大蝦恕我印象不深,到這刻真係記不起食後感,抱歉,而RONALD 對其舖砌處理細緻非常,值得讚嘆。鵝肝多士鵝肝外脆內軟,多士脆感油香,此項是我十分心庝的,因為當大家食得津津有味,我己攝影過後,待我進了

菜序如下︰(可能次序有異,而將兩項目套餐整合共各人享用)

鵝肝,飛魚子蒸蛋
蒸蛋嬴盡各人滑之感覺,以原隻蛋殼主理,確實一絕。
鮑魚

大蝦
鵝肝多士
鵝肝外脆內軟,多士脆感油香,此項是我十分心庝的,因為當大家食得津津有味,我己攝影過後,待我進了兩口,便失「足」了墮地了,未能完全享用它,但見家人都食得那起勁,都已經心領神會了
薄切牛 另將 當中套餐升級了可再嘗厚牛
先行厚燒日本牛,大家可算是淺嘗,以比成人手掌還大的日本牛,我們各人只可品嚐三至四小方粒,但已令我滿足,因為牛味芳香,入口即溶,次行牛薄燒,夾帶了香蔥及脆蒜片,另有一番之味,確實與厚牛參差不大。
翠玉瓜
食了那麼多既鮮味,以清新翠玉瓜調和一下,RONALD 雖提及少許耐火,但正合心意,喜歡其瓜囊中的一點軟身入味吧

砌卡通 – 黛斯 – CHOCO 主理
雖然不是媽媽喜愛,而在我們起哄下,特選角色誠邀CHOCO 主理,神態十足,此時各人已經急不及待舉機拍攝,在場情況有如〝新聞發佈會〞,可想像情況多麼震撼呢?
我在此都要讚一句︰CHOCO 你真捧呢﹗

櫻花蝦,飛魚子炒飯
以砌卡通用既材料,主理了炒飯,分量十足,大家雖然捧著肚皮,仍然把飯食清,可見飯美味非常

豆沙餅
對於未曾接觸正宗鐵板燒的我,我是不清楚豆沙餅的兩片餅可以即製的,以及豆紗也是隨即在鐵板上炒熱,所以可說是我第一次嚐得內外均熱辛辣辣的豆沙餅。
(要唱句 ︰ 多啦A 夢~吾……)

綠茶雪糕 及 芝麻雪糕
一行十二人,以一比十一的比數選取綠茶及芝麻,幸好我身傍的選了綠茶,交換淺嚐,近乎食純正芝麻糊,及飲純正綠茶味,當然略帶甜味,要視乎個人喜好,創新點子,留一片豆沙餅作伴,試下可妨呢?
2012-02-26
2011-12-01 1292 views
好友生日想食鐵板燒, 當中有朋友推介呢間秋田日式鐵板燒專門店, 地點都好就腳, 正正喺尖沙咀諾士佛臺既酒吧街, 唔駛上樓. 食飽飽仲可以喺隔離酒吧街嘆返杯tim. 未食之前都有喺open rice search過幾間食鐵板燒既餐廳, 但論食物, 環境, 服務, 地點同其他食評都覺得"秋田"值得一試, 果然不負眾望, 真係好好味呀....5粒, 我會比4.5個囉, 扣咗嗰嗰0.5就係因為價錢都比較貴, 我地12人叫咗6個2人套餐, 每人約$650我地一行12人, 可以book到一間獨立既房, (min. charge要$6000). 入到去有2個鐵板燒既爐頭, 即係有2位廚師serve我地啦, 我地12個人就U字型咁坐喺廚師面前欣賞佢地既表演.特別一讚係佢地既抽氣系統真係一流, 全晚真係唔會feel到有油煙味.因為我之前食過一d鐵板燒, 可能因為通風同抽氣既不足, 攪到成身都係一陣鐵板燒味.係人都知我食完鐵板燒啦. 頭盤係沙律, 有沙律菜, 粟米, 青瓜, 番茄同蟹子, 配埋佢地特製既醬汁(類似千島海鮮醬), 酸酸甜甜咁, 真係好開胃呀...呢個頭盤唔似其他餐廳既沙律咁求其, 你會fee

好友生日
, 我會比4.5個

頭盤係沙律, 有沙律菜, 粟米, 青瓜, 番茄同蟹子, 配埋佢地特製既醬汁(類似千島海鮮醬), 酸酸甜甜咁, 真係好開胃呀...呢個頭盤唔似其他餐廳既沙律咁求其, 你會feel到佢真係連咁簡單既前菜都咁有心機.
頭盤沙律 & 鵝肝魚子蒸蛋
食完咁好味既沙律後, 廚師就為我地準備一味小食,係鵝肝魚子蒸蛋, 你會見到都有好多魚子喺面, 而粒鵝肝就放咗入d蛋度一齊蒸, 食落去d蛋蒸得啱啱好同好滑, 唔會”鞋”口. Yummy!!!!

其中一度主菜嚟la…燈燈燈燈, 就係火焰龍蝦….
火焰龍蝦球
2位廚師每人負責3隻龍蝦, 3隻生猛既龍蝦就咁放咗落鐵板度, 廚師開始表演la, 我地個個都眼甘甘咁睇住, 細心既廚師事前話比我地知佢要放火la, 如果唔係實比佢嚇親(都幾大火架), 跟住廚師手起刀落就將龍蝦頭同身解體, 廚師將龍蝦肉切粒跟龍蝦膏一齊煮, 龍蝦頭就攞入廚房煲湯. 每人分到4-5舊龍蝦肉既份量, 咁既份量啱啱好, 唔會太膩, 因為我仲要留返個肚食其他嘢架嘛.

其實佢編排既時間啱啱好, 唔會有太多悶場時間, (人地唔知真係以為我睇緊show). 好快下一個主角出場la, 就係新鮮鮑魚,
鮑魚仔
咦!!點解咁細隻既, 我見其他食評既人話有成手掌咁大架喎, 我家姐食過佢都話係…細問之下, 原來大隻既鮑魚冇貨呀(有d失望咁囉…
)鮑魚又係活生生咁比廚師放上鐵板嗰度煮, 跟住廚師就將鮑魚切粒, 連同自製既醬汁一齊煮, 食落口鮑魚軟硬適中, 唔會係嗰d到趙唔開嗰d囉.應該係夠新鮮既關係.

Next Next…到鵝肝多士出場
厚過多士既鵝肝
件鵝肝size大到同厚到呢!!! 鵝肝放喺鐵板度燒, 睇下廚師幾細心咁煮就知會係好好味啦. 最後倒d紅酒落去煮, 睇見都口水流. 嘩…點解件鵝肝仲大過塊多士架, 真係值回票價. 鵝肝煎得皮脆肉嫩, 從未食過咁”肥大肉厚”既鵝肝架, 真係好滿足呀…胆固醇高既朋友就要say no啦…同場仲有牛肉卷, 翠玉瓜同銀鱈魚…

到我期待既炒飯時間喇
, (唔係化, 炒飯都期待?)
開心笑臉炒飯
係呀, 因為廚師會用白飯同所需既材料砌成公仔. 你可以要求廚師砌成你喜愛既公仔, 但梗係唔可以咁複雜啦.咁我生日個friend就想整個開心既笑臉, 意思係想人人都開心喎!首先張蛋炒飯做成一塊臉, 再用蔥花做成頭髮, 黑色魚子就做眼同口, 紅蘿蔔粒就用作鼻同領呔, 白飯再砌成白裇衫, 有人話想公仔着件黑色衫喎, 咁即係想用黑色魚子砌la(都幾大貪喎)哈哈哈
, 待我地影完相後,廚師就張所有材料一起炒, 咁就變成一碗色香味俱全既開心炒飯, 希望食咗之後日日都開心啦.

食飽飽後又點會少咗甜品呢, 首先嚟個雪榚先, 有綠茶同芝麻味, 2款都係我至愛呀. 之後就有即製既叮噹豆沙鍋餅.
叮噹都話正既豆沙鍋餅
廚師好細心咁張蛋漿倒落鐵板上砌成一個個圓圈, 再喺上面放上豆沙, 咁新鮮熱辣既豆沙鍋餅就食得啦, 餅皮煎得有少少脆, 豆沙餡又唔會太甜, 唔怪得叮噹咁鐘意食啦. 是夜咁美味既一頓晚餐就完結啦.
Other Info. : 生日既朋友會贈送一個birthday cake, 因為我地自己買咗既關係, 所以無要到...
2011-11-19
$650 (Dinner)
開心笑臉炒飯
頭盤沙律 & 鵝肝魚子蒸蛋
火焰龍蝦球
鮑魚仔
厚過多士既鵝肝
叮噹都話正既豆沙鍋餅
  • 鵝肝多士,豆沙鍋餅
2011-10-12 980 views
我和大家姐 (其實係我老婆嘅大家姐先啱) 係同月同日生,所以每年都一齊慶祝生日,今年都冇例外;老婆就特登係秋田book咗間房,幫我哋慶祝。其實要食好嘅鐵板燒,係香港島,尚有幾間可以選擇,但秋田卻總可以俾到一些驚喜給客人,尤其係一d未黎過嘅朋友。今次係book咗諾士佛臺嘅分店,雖然開咗都差不多一年,但係就未黎過。分店係座落於諾士佛臺中間位置,係”響”對面。一步入諾士佛臺分店,店舖唔大,中間係通道,兩邊係吧枱,左邊係鐵板燒枱,有兩枱,右邊係壽司枱;再行入d,就有兩間鐵板燒房,我哋就坐係最入嗰間房,如坐滿的話,可以容納十人。一坐下,先點一枝sake,我哋一行五人 (其中一位仲係中學生),對sake都冇咩認識,只要純滑,易入喉,唔辛口,就可以,以往飲過”上善如水”,覺得完全符合我哋嘅要求,所以就諗著照舊,但係服務員建議我哋試第二支sake”淡麗吟釀”,佢話”上善如水”真係清淡如水,唔夠香,呢支”淡麗吟釀”相比之下,必定比”上善如水”好,我哋有d猶疑,一來唔知是否啱飲,二來又唔知嗰服務員是否可信,嗰服務員見我哋猶疑之際,就二話不說,揣來兩杯sake,讓我們自行判斷;正所謂一試便知龍與鳳,兩杯sa
我和大家姐 (其實係我老婆嘅大家姐先啱
) 係同月同日生
,所以每年都一齊慶祝生日,今年都冇例外
;老婆就特登係秋田book咗間房,幫我哋慶祝

,尤其係一d未黎過嘅朋友

分店係座落於諾士佛臺中間位置,係”響”對面。

,但係服務員建議我哋試第二支
,讓我們自行判斷;正所謂一試便知龍與鳳
,兩杯sake一試,証明嗰服務員所言屬實
,”上善如水”果然比下去,”淡麗吟釀”比”上善如水”香甜,一樣易入口,唔辣喉,再看一看價錢,只需$438一支,不比”上善如水”貴,所以我哋就要了一支;同時,我哋亦對呢位服務員另眼相看;事實上,呢種服務態度及敬業精神,係完全值得我們學習,值得讚賞
”淡麗吟釀”比”上善如水”香甜,一樣易入口,唔辣喉
我哋點咗個”松板”四人前套餐,每位$888
,但係嗰服務員話依家已經冇再用松板和牛,轉用鹿兒島和牛,其他嘅食材都冇變,我哋冇所謂,照落單;因跟餐只得四件拖羅,所以我哋額外加多一件,另外再加多一份”竹”刺身盛$598和一碟雪場蟹拼松葉蟹$428

未食刺身前,我哋嘅King師傅
先為我哋炮製
鵝肝蒸蛋,其實做法都非常簡單,只要將鵝肝放入雞蛋內,一齊蒸熟便可以,火喉反而更重要,蒸得太耐或太短都唔好食,蒸熟後,再放些飛魚子上面,便大功告成;入口,熱騰騰,飛魚子味唔濃,並冇搶走蛋香和鵝肝嘅味道,只係俾食客嫩滑中帶丁點爽脆嘅咬感,發揮咗畫龍點睛嘅效用

刺身準備需時,服務員亦好醒目地揣上一碟
燒魚翅拼雞泡魚乾,等我哋可以一邊食,一邊等;兩者都燒得乾身,不過燒魚翅味較雞泡魚乾淡,而且亦比較韌,我就比較喜歡雞泡魚乾
鵝肝蒸蛋和燒魚翅拼雞泡魚乾,兩樣都係送嘅
”竹”刺身盛和拖羅一齊上,刺身盛內裡有牡丹蝦、海膽、秋刀魚 (因為池魚沽清,所以轉做秋刀魚)、赤貝、章紅、彷彿魚,仲有一種唔記得咩名嘅魚
;當中,
秋刀魚最難食,有少少腥味,質地亦唔爽甜
;另外,
彷彿魚就比較特別,平時比較少食,質地同一般白肉魚差不多,味唔濃,幾鮮甜
牡丹蝦亦頗大隻,非常甜美,入口仲有黏口嘅感覺
;最正嘅當然係
拖羅,跟餐嗰四件比較細,尚可稱半肥美,油脂唔算多,但均勻,入口都非常香滑
,散叫嗰件當然大d,不過要$100一件
,都頗貴,但比跟餐嗰四件更肥美
”竹”刺身盛和$100一件拖羅,下左圖為彷彿魚
刺身過後,就輪到
雪場蟹拼松葉蟹,每款四件,鮮味,肉汁充沛
,但雪場蟹唔夠肥大,有d瘦削,始終食肥大嘅雪場蟹係比較開心,比較滿足;至於松葉蟹,當然比雪場蟹更鮮味,更有蟹味
雪場蟹拼松葉蟹,每款四件
一輪衝刺後,King師傅開始為我哋下廚,首先,當然係海鮮啦,龍蝦與鮑魚
;龍蝦係印尼來的,都幾大隻 (每隻需加$80!
),非常生猛;鮑魚則是澳洲來的,大過隻手掌,更生猛,哈哈

King師傅先將兩隻龍
蝦放上鐵板,把龍蝦肚燒至半熟,跟著就用純熟嘅手法,把龍蝦嘅頭與身分開,再將龍蝦殼除掉,蝦膏就起出來煮汁,再淋上龍蝦肉,未食,已聞到濃郁嘅香味
,金黃色嘅蝦膏,鋪係煎香嘅龍蝦肉上,賣相已經夠吸引
,食入口,首先係嚐到濃郁嘅蝦膏香味
,再咬落去,就嚐到龍蝦嘅鮮味,蝦肉亦爽口彈牙
,五個人分享兩隻龍蝦,每人嘅份量都唔少。
兩隻印尼大龍蝦,每隻需加$80!
至於蝦頭和蝦殼,先擺好嗰堆,再贊酒,後點火,哈哈
,似玩把戲多d,不過,都幾過癮,可以將氣氛推高,及後,就會將d蝦頭和蝦殼,攞去熬湯。

龍蝦過後,輪到
鮑魚,亦都係一貫嘅做法,將鮑魚起殼後,再切簿片,加入適量嘅調味,包括鹽、黑椒、牛油、豉油等,好快就食得;食鮑魚,最怕韌,但King師傅嘅火喉,剛剛好,一d都唔韌,惹味之餘,亦唔會將鮑魚嘅鮮味蓋過,唔錯
澳洲鮑魚,大過隻手掌
接著下來,就係
鵝肝多士,原本諗著加多一份,但係King師傅話可以幫我哋分做五份,所以唔駛加錢加多一份,嘻嘻
,King師傅先將五塊法飽放係鐵板嘅邊緣,微微將佢烘熱烤焦,再用大火把鵝肝煎香,把鵝肝嘅油份鎖著,再加鹽、黑椒、紅酒同豉油,冇錯,係豉油
,我原本以為係黑醋,但King師傅話嗰支唔係黑醋,係豉油
,下次等我都試吓用豉油煎鵝肝先,哈哈
;鵝肝表面煎得焦脆
,放係法飽上面,可以讓多餘嘅油份流入法飽內,一來,入口時唔會有多餘嘅油份
,二來,嗰法飽又可以吸收鵝肝油嘅香味
,一舉兩得;外脆內軟,香味十足,但係法飽雖然可以吸油,但係我就比較喜歡煎鵝肝配青蘋果
,因為青蘋果嘅酸味,可以令人忘記咗鵝肝嘅油膩,口感上與心靈上都可以得到無限嘅慰藉
,反而法飽則令人有一種飽滯嘅感覺
,所以身旁兩位女仕,都冇法盡情享用呢件鵝肝多士,我哋兩位男仕只好一盡紳士風度,把什麼膽固醇、脂肪等等拋諸腦後,勉為其難地一人食多半件,哈哈
鵝肝多士,外脆內軟
主角出場啦,係
鹿兒島A5和牛,好大塊,服務員話足足有16安士
,頗厚身,中間嘅雪花都頗均勻,紅白交錯,幾吸引
,只可惜其他部位就比較差,有兩、三個位置,明顯地比較肥
,King師傅好細心地將中間最靚嘅部位切出,先用一塊肥膏起鑊,再用猛火把和牛兩面煎香,將肉汁鎖著,最後,把和牛四邊烘一烘,前後唔駛三分鐘,一塊medium rare嘅和牛已經處理好,King師傅把和牛切開,每人僅分配到兩小塊,哈哈
;外面香脆,入面呈粉紅色,清楚見到牛肉嘅紋理,睇見已經覺得肉汁豐富
,忍唔住,一啖咬落去,肉質非常柔嫩,有嚼頭,但唔韌,亦冇渣,肉汁豐富,香味十足,油份則比預期少,反而唔覺肥膩,上品
鹿兒島A5和牛,足足有16安士,頗厚身
至於其餘嘅部位,King師傅將d比較肥嘅部位切起備用,其他嘅半肥瘦,則加入鹽、黑椒、豉油等爆香,食落都頗重肉香味,有嚼頭,佐酒唔錯

正當我哋回味之際,服務員就為我哋揣上
龍蝦清湯,並非味噌湯底,係清湯,入面只有兩隻蜆仔和兩片蘿蔔,味道清甜,但海鮮味則欠奉,食完鵝肝與和牛,都好應該呷一口清湯來緩和一吓

同一時間,King師傅已為我哋準備
炒翠肉瓜,除咗一貫嘅鹽、黑椒、牛油、豉油外,仲加咗d水同蒜茸,炒起都頗香口惹味
炒翠肉瓜和龍蝦清湯
未正式炒飯前,當然係秋田嘅招牌表演
,今晚King師傅為我哋炮製咗一隻鬆弛熊
和一隻Winnie the Pooh
,等我哋兩個壽星仔女,一人一隻唔駛爭,哈哈
;King師傅跟著就使出拿手好戲,用鑊剷,將隻蛋拋高,待隻蛋趺落鑊剷嘅邊,等d蛋黃沿著鑊剷邊滴到鐵板上,為我哋寫上祝福嘅happy birthday,非常精彩,小朋友更睇得開心

攪完一輪後,加d煙肉、櫻花蝦,同埋頭先嘅和牛肥膏,就炒埋一碟,成為秋田嘅
和牛膏炒飯;飯,夠乾身,粒粒鮮明,炒得不錯,亦有香味
,因為有櫻花蝦和飛魚子,有爽脆咬感,唔錯
,反而和牛膏則不能帶來肉味,而且有d韌,不要也罷
鬆弛熊和Winnie the Pooh
甜品,當然係
叮噹飽啦,不過我哋要求唔要紅豆餡,換成雪糕餡
,我要綠茶味,佢哋四個都係要芝麻味;King師傅將d蛋漿放上鐵板,當餅皮差不多ok時,King師傅就用對講機,叫人把雪糕奉上,因為太早攞入來,溶哂都未攪掂
,King師傅隨手就將雪糕球一個一個咁放上去,再用另一塊餅皮蓋上,用鑊剷輕輕一壓,就迅速地放到我哋面前,仲叫我哋怏d食,否則後果自負
,哈哈
;一咬入口,嗰種外熱內冷嘅感覺,非常誘人
,除咗感覺到軟熟嘅餅皮同軟滑嘅雪糕外,咩嘢味道都感覺唔到,只係覺得暖中帶凍,非常過癮
,甜度,唔覺得好甜,相信好多朋友都可以接受得到,只要你一試,包你上癮
,其他甜品都唔駛試,哈哈哈
雪糕叮噹飽,非常正,必食
因為我哋生日,秋田仲特登送咗嗰
朱古力蛋糕俾我哋 (其實只要book枱時同佢哋講低,佢哋就會安排
),雖然細細個,味道亦都一般,但係就非常窩心
,令人每每幫朋友攪生日飯局,都會諗起秋田
生日蛋糕又係送嘅,雖然味道一般,但係就非常窩心
是日結算$5,800,平均每人$1,160,不過今晚係老婆請客,多謝老婆

$1160 (Dinner)
Birthday
兩隻印尼大龍蝦,每隻需加$80!
”淡麗吟釀”比”上善如水”香甜,一樣易入口,唔辣喉
”竹”刺身盛和$100一件拖羅,下左圖為彷彿魚
雪糕叮噹飽,非常正,必食
澳洲鮑魚,大過隻手掌
鹿兒島A5和牛,足足有16安士,頗厚身
鬆弛熊和Winnie the Pooh
  • 鐵板燒
2011-10-04 546 views
係openrcie見到秋田嘅食評不錯, 於是就book定檯同老公食飯~一去到, 已經有沙律放左係檯上面, 等齊人,師傅開整前菜,鵝肝蒸蛋鵝肝蒸蛋味道沒有特別...活生生燒龍蝦~師傅用龍幔膏做汁,真係又好睇又好食~!鮑魚及煎鵝肝~鵝肝煎得好香, 個面仲脆脆地, 超好味~讚!!!!!!Upgrade左澳洲和牛, medium rare, 啱啱好~龍蝦頭沒有浪費, 用來煮龍蝦湯, 淡淡嘅龍蝦麵豉湯, 沖淡之前嘅濃味食物炒翠玉瓜本人很喜歡hello kitty, 所以叫師傅整左個kitty 頭, 都好似呀!kitty頭之後變成好好味嘅秋田炒飯, 唔鍾意食飯嘅我都食曬成碗甜品有豆沙餅同雪糕, 師傅話豆沙餅嘅皮係用蜜糖, 而豆沙係少糖, 所以食落唔會太甜由於之前已經upload左8張相, 所以之後嘅相比唔到大家睇....整體黎講, 成餐飯都好味, 特別係鵝肝, 真係超級好味 成個晚餐嘅氣氛都好好, 師傅又表演魔術, 又講下笑, 大家都食得好開心但係如果上菜嘅節奏昌略為快一點就好了...因為我老公佢太肚餓了.....

鵝肝蒸蛋味道沒有特別...
活生生燒龍蝦~師傅用龍幔膏做汁,真係又好睇又好食~!
炒翠玉瓜

整體黎講, 成餐飯都好味, 特別係鵝肝, 真係超級好味
2011-09-03
$750 (Dinner)
  • 澳洲和牛
  • 鵝肝
2011-08-11 519 views
兩年前2009年第一次去秋田慶生, 相公好細心我好難忘, 當時我是不知道的他是造驚喜給我. 今年想不到在那裏慶生而我又想再到秋田, 發現開了新分店, 所以決定再戰秋田!!!!. 新分店坐落於新食肆地方諾士佛臺. 如在美麗華方向上, 在諾士佛臺要直行到街尾才見到秋田.當晚我們約六時45分到達. 店內不算大跟總店差很遠, 鐵板燒只有兩塊, 而另一邊是吧枱. 但待應說內裏還有包箱都是有鐵板燒的. 是給大伙人包箱.其他的擺飾跟總店差不多, 有很多師傅用來表演的調味工具. 蕃茄沙律是前菜, 新鮮清甜蕃茄不知是否來自日本呢..粟米蔬菜很清甜爽口.另一碟是師傅送的前菜, 一條條是來自日本的淮山, 很有藥材味道, 另一邊一粒粒的是日本蒜頭不似我們食開的蒜味, 完全不似蒜頭. 味道鹹鹹的. 而另一些是帶子裙邊.魚子醬一點也不少, 蒸蛋滑滑流~~~~~~~~~~一流呀...入面還有香甜的鵝肝.大大隻龍蝦出場, 活生生的龍蝦在鐵板上...........好殘忍..但對不起...你實在太美味了~爽口非常.師傅說龍蝦多來自澳洲的~蝦頭燒後用來作龍蝦湯之用. 內裏的膏師傅已取了出來. 很大火呀~~~~~~~~~鮑
其他的擺飾跟總店差不多, 有很多師傅用來表演的調味工具.
前菜
鵝肝魚子醬蒸蛋
燒龍蝦頭
鮑魚
鮑魚活生生頗大隻, 很快便切了一粒粒加上牛油和調味料. 但只可惜今次的鮑魚沒有上次那麼爽口啊~~~~~~
大大塊的鵝肝
...煎一煎後再放上多士上. 但我對鵝肝興趣不太, 鵝肝大得差點大過塊多士. 相公食得很滿足. 外脆內軟, 但我怕怕的, 真是不懂欣賞.
澳洲牛肩
我們升級薄牛肉為牛肩. 沒有記錯只是加$80元. 份量不多, 但味道真的不錯啊. 配蒜片一起吃..一流~~~~~師傅還說這些牛肩肉要七至八成熟才是最好吃的.
龍蝦湯 + 炒脆肉瓜
龍蝦湯上場了. 初初覺得比較淡口, 但再細心飲原來味道是剛剛好的, 師傅說淡口是因為一隻龍蝦不夠多膏, 如果食龍蝦最好加多一隻龍蝦, 師傅又說得對, 下次我都是散落單不叫套餐了
脆肉瓜是唯一的一道蔬菜, 比較普通只是椒鹽炒脆肉瓜但我很欣賞, 因我很喜歡吃.
秋田炒飯
師傅說我可以要求寫什麼. 但我想不到, 唯有寫12, 因為我跟相公渡過第十二個生日了~
. 師傅說十二個生日真是很難得, 其實都不是吧
他還加多兩個心心給我們. 多謝
北海道粟米
這個粟米是另外加的. 因上次的師傅送給我們作甜品. 這些粟米是由北海道來的. 七月份正是當造季節, 師傅說不是每一批都多水又清甜, 但我兩次吃都很清甜. 可能是合季節吧~雖然有點貴, $100半支, 每人有兩舊. 但不是周圍都可以吃到. 粟米沒有經過煮熟的處理, 是生食的. 每一粒粟米都充滿清甜的水份, 一咬之下真是水花四淺~~~~~~~~沒有誇張啊
. 清甜的味道在口腔內包圍住每一個角落, 真是一流~
綠茶雪糕 + 生日蛋糕
甜品有綠茶雪糕和芝麻雪糕, 我們都選了綠茶, 綠茶味不夠濃, 但奶味很重, 不是是否來自北海道呢. 北海道出名牛奶, 可能是這原因吧.
還有生日蛋糕, 總店是沒有的. 雖然蛋糕細少又很甜, 但都總算是一番心意. 真開心呀~

今次的生日飯花了大約$1500大元, 但食得很開心. 但經過兩次的經驗我想下一次會散叫的. 因可以叫兩隻龍蝦和不需要吃鵝肝. 對呀...還有下一次呀....我會再來的......秋田多謝你給我渡過兩個生日的日子呀~~~~~~~~~
2011-07-31
$750 (Dinner)
前菜
鵝肝魚子醬蒸蛋
燒龍蝦頭
澳洲牛肩
龍蝦湯 + 炒脆肉瓜
北海道粟米
正到呢 ﹗要再去再去再去,要經常去 ﹗之前都係去開天文台道既第一店,依間分店新開架 ~ 舖位比第一店細,但較新淨。第一店主打鐵板燒,依度就主打壽司同刺生,仲有間分店就主打日式火鍋 ﹗食物、環境同服務都超滿意,今日既主廚師父,見佢都好年青,健談、友善。食得非常開心 ﹗補祝 Zoe 生日飯 ﹗裝修好靚,寬倘舒服,唔好以為得睇見咁大,裡面仲有幾間 VIP 房架 ﹗大廳半邊做鐵板燒,半邊做壽司吧。最鍾意依類格局,可以面對面同師父有交流,談談食材、烹調、食經、時事、娛樂以至風花說月,談到興起,大家仲會舉杯暢飲,好好 feel。仲可以見到製作過程,食得特別愉快。活蟹仔呀 ﹗好可愛呀 ﹗爬黎爬去。師父仔話係用黎做炸蟹小食,即 order 即落油鑊,但大多食客見到咁可愛都唔捨得叫黎食。佢地會餵青瓜或其他素食比蟹仔,可以活一個月咁耐架。好多好多食材 ﹗壽司、刺生,仲有好多時令又較為罕有既鮮魚,好想試 ﹗太多都未食過架,要黎多幾次先得,但下次又未必有綠遇到。神之河燒酌,朋友未到,叫支酒飲住等。燒酌味辛但香醇,酒精度稍高,幾好飲,慢慢嘆。我愛淨飲,不過可加凍或鮮檸同飲。枝豆,簡單餐前小食,收錢架。枝豆充滿水

枝豆,簡單餐前小食,收錢架。枝豆充滿水份又爽脆,味帶淡淡咸味,助酒不錯。

富士蘋果鱈魚籽沙律,居然有巨形日本空運到港既溫室富士蘋果呀 ﹗真係非常清甜,越食越想食,跟新鮮蔬菜混和連薄薄沙律醬,全個配搭都超正,加上卜卜脆既鱈魚籽,加添多一份層次感。

松刺生盤,最高級。和牛、牡丹蝦、活赤貝、油甘魚、章紅魚、鵰魚 ﹗賣相藝術品一般,味道好食到呢:鮮、甜、嫰 ﹗太美味,救命,連加一多謝 HKD625,正到無得彈,大埔無可能食到如此質數。和牛雪花豐富又平均,入口牛味濃,質感幼滑。活亦貝鮮爽到脆口,貝類甜味突出。牡丹蝦口感黏、膠、爽,係一個極度新鮮既證明,味道甜到不能形容。充滿蝦膏既蝦頭,係我至愛。魚油勁豐富既油甘魚,我必食既魚,香甜至極。任款都好好味又肥美,未食晒已諗緊下一款叫咩刺生好喇 ﹗

油甘魚,剛才食完超肥美既油甘魚,得兩片厚切真係唔夠喉 ﹗要即刻叫多一客先頂到癮 ﹗太美味喇,好甜啊 ﹗

極上吞拿魚腩壽司,肥肥肥美美美,甜甜甜、魚油勁勁勁,食完香味完完全滲入口腔同牙縫每個角落,無得彈 ﹗一放入口已開始溶掉,腦裡一片空白,只剩下魚腩既魚油香味同滑不溜口既質感 ﹗

海膽壽司,海膽同壽司飯既份量差不多一比一,鮮味無比,馬屎海膽高級貨,頂 ﹗好想食多幾舊呀 ﹗鮮鮮鮮爽雜淡淡海水味,太正喇,好幸福啊。

塋光墨魚仔,師父哥哥免費請我地食,唔知係咪見到 Zoe 妹妹靚女所以獻吓殷勤呢?哈哈。Size 屬小朋友 size,係另一間日本料理食過,但 size 大 40% 啦。墨魚仔好爽口,天然海水咸味,跟留係墨魚身內既鮮甜墨魚汁混和,好食到不得了 ﹗而且墨魚肉起爽,食唔停口。

炸紫菜魚仔塊,依個都係大師父請既小食。口感好脆,仿如餅乾,味道有點寡同沉實,如果加海鹽調味可提升吸引力,今次麻麻。

太刀,係時候試吓啲較特別既鮮魚喇,師父推介火炙太刀,用火槍炙過,有淡淡燒烤味,增加不少嗅覺既吸引力。魚肉口感異常地彈牙,實淨,好得意,本身太刀味淡,但經火炙過,部份水量蒸發,令魚肉鮮味濃縮左,再加上燒烤香味,好好食。

雀鵰,較為罕有既刺生,唔係間間有得食,一條魚只切到四片,口感彈牙有趙口而且味鮮帶甜,魚細但味道鮮得緊要,good good good ﹗

活蟹仔
塋光墨魚仔
太刀
雀鵰
2011-05-10 203 views
訂位時職員已問定慶祝什麼節日,為的是有特別安排,就係師傅表演用雞蛋寫字喇,雖然失手咗好幾隻雞蛋,但最後亦順利完成五隻大字"結婚一週年",好驚喜呢 ^.^鵝肝蒸蛋 ~ 第一次食,好滑,好好嘅配搭~龍蝦 ~ 用埋龍蝦頭入面嘅膏嚟整汁,超讚!!!!! 不過一隻龍蝦仔要2個人分,份量少,唔夠喉呀!!!! 龍蝦湯 ~ 普通銀雪魚 ~ 超讚!!!!! 估唔到銀雪魚都可以咁好食,煎到外皮脆卜卜,但入面又唔乾仲好滑~鵝肝多士 ~ 超讚!!!!! 大大件每人一件,好滿足!! 和牛 ~ 落單時職員推介upgrade另一款和牛,我地揀咗中價加多$208,味道ok,質素就因為冇得比較,但感覺普通,而且份量好少~蒜香脆肉瓜 ~ 好香,好味秋田炒飯 ~ 訂位前睇過食評,個個師傅都會用材料堆砌一些圖案,然後才炒飯,但唔知點解我當晚嘅師傅冇整,令我有啲失望。紅豆燒餅 ~ 紅豆料如果可以甜多少少更好芝麻+綠茶味雪糕 ~ 正常貨色
訂位時職員已問定慶祝什麼節日,為的是有特別安排,就係
師傅表演用雞蛋寫字

鵝肝蒸蛋 ~ 第一次食,好滑,好好嘅配搭~
龍蝦湯 ~ 普通
鵝肝多士 ~ 超讚!!!!! 大大件每人一件,好滿足!!
蒜香脆肉瓜 ~ 好香,好味
紅豆燒餅 ~ 紅豆料如果可以甜多少少更好
脆肉瓜
紅豆燒餅
芝麻+綠茶味雪糕
2011-03-21
$651 (Dinner)
Anniversary
鵝肝蒸蛋