2015-10-08 986 views
今日相約好友到元朗Aldou Café lunch~~~見到門外精心o既擺設、內裡既簡單以白色為主o既裝潢,感覺好似走進韓國o既Café剛好放lunch時間,唔少學生及office友開始要門外等侯lu!!!!menu上有8款午餐,包括有精選餐湯+主菜+飲品每一口都充滿著南瓜蓉,香甜而且溫度夠熱,再配上餐包爽口大蝦用蒜、洋蔥炒香,加上酸酸甜o既甜茄醬,再拌入黑水欖及硬度適中意粉,好yummy!!!!是日特飲果茶淡淡果味配上柚子果蓉,可清減一下油膩o既感覺
今日相約好友到元朗Aldou Café lunch~~~

menu上有8款午餐,包括有精選餐湯+主菜+飲品
南瓜忌廉湯
每一口都充滿著南瓜蓉,香甜而且溫度夠熱,再配上餐包
是日特飲果茶
淡淡果味配上柚子果蓉,可清減一下油膩o既感覺
2015-09-16
2015-10-02 1105 views
每憑到元朗逛街,搵食也會亂行一通,因為總有一間好食店在左近,這次盲摸摸又摸到一間特色Cafe,看了openrice,很多好評,似乎質素有保證,就走進去了﹗﹗有set lunch 及 tea set,各有特色,價錢ok,可以一試﹗環境也有特色,坐著傾計品嚐美食也不錯﹗點了兩個下午茶餐,甜食先到~~~~雖然我想咸食先來,但看到賣相這麼漂亮,就只想食左先講﹗﹗以厚多士來說,這個是滿分,無論賣相、美味程度或是價錢,都是無得輸的級別。看一看這幅圖,不知是因為肚餓還是什麼,兩個人把這甜點清了,連汁都撈埋﹗吃完厚多士就吃雞堡了,雞堡份量很大,有兩塊雞扒在內,芝士泡菜和雞扒都是我至愛,所以這個雞堡我很喜歡。而薯條雖然特別厚的,不過味道就不太特出。很期待咖啡的質素,不過沒想像中好飲﹗Mocha算是合格以上﹗Cafe的食物不錯,不過咖啡質素絶對有待提升。我對這些特色cafe的咖啡要求很高的,我認為咖啡一定要逹到好的水平,才與cafe這名字相配襯。

環境也有特色,坐著傾計品嚐美食也不錯﹗
榛子香蕉蜜糖厚多士配雪糕
韓式泡菜芝士雞肉漢堡配薯條
很期待咖啡的質素,不過沒想像中好飲﹗
Amercano
Mocha算是合格以上﹗
2015-08-08
$68 (Tea)
榛子香蕉蜜糖厚多士配雪糕
韓式泡菜芝士雞肉漢堡配薯條
2015-09-30 709 views
青口,應該係青口bb黎,有啲黏殻,不過個汁煮得幾好食。虎蝦意粉,蕃茄汁酸酸地,虎蝦好大隻好爽口,意粉口感偏硬,但係唔會唔夠味,整體唔錯,值得一試。生蠔,店員話係愛爾蘭生蠔,唔算大隻,有小小海水味,幾新鮮,唔苦。

青口,應該係青口bb黎,有啲黏殻,不過個汁煮得幾好食。

早兩日,一早同同學入元朗做考察功課,做完之後,肚餓加上元朗好熱,令到我地更肚餓,附近見到有間超靚既cafe,你知啦,兩個女仔,有cafe,仲要靚,好自然就衝左去,門口有午市menu,價錢真心有啲貴,我地諗左一諗,見到入面又唔少人,最後都係決定入!橫掂都貴,我地就叫左兩個最貴既set,係燒焗羊西冷配燒汁 同埋 All day breakfast share食 開頭先上餐湯同面包,個人對南瓜湯無乜好感,見到既時候有啲失望,等fd飲完先問好唔好飲,話好飲,咁我姑且試下,結果係真係掂,南瓜蓉剛剛好,唔會有渣,個湯既咸甜度配合得好好,南瓜味好出,上面既忌廉令個湯更加滑,加埋個包點湯食,個包夠軟熟,好match燒焗羊西冷配燒汁($98) 一拎上黎已經勁香肉味,我地見到個肉好厚都wa左聲,一切落去,啲肉中間係淺粉紅色,啲肉汁真係bi哂出黎,wa忍唔住切一舊自己食左先,每一啖都有肉汁,個肉係有咬口但唔韌,就算有筋既位都唔韌,仲要好香羊油,羊既臭膻味係一啲都無。配菜都有處理,西蘭花係炒唔係白烚,雖然肥但係好味好多,粟米勁香牛油味,個車厘茄仲要燒到甩皮,我勁討厭食茄皮,所以呢個好方便,薯蓉都好滑,98

燒焗羊西冷配燒汁($98) 一拎上黎已經勁香肉味,我地見到個肉好厚都wa左聲,一切落去,啲肉中間係淺粉紅色,啲肉汁真係bi哂出黎,wa忍唔住切一舊自己食左先,每一啖都有肉汁,個肉係有咬口但唔韌,就算有筋既位都唔韌,仲要好香羊油,羊既臭膻味係一啲都無。配菜都有處理,西蘭花係炒唔係白烚,雖然肥但係好味好多,粟米勁香牛油味,個車厘茄仲要燒到甩皮,我勁討厭食茄皮,所以呢個好方便,薯蓉都好滑,98蚊,但真係要俾既~

All day breakfast($88) 一般女仔都好中意食,唔洗煩又夠種類多又夠飽,呢個all day做到哂,質素仲要唔差,88蚊既All day比起一般食肆上既係平少少,沙律菜企理,用黑醋,茄汁豆唔係難食,加上中意個茄汁豆獨立盛起,我個fd唔食茄汁咁就可以其他食物無受到污染,薯餅幾好,無油淋淋,個炸菇幾得意,好少all day會有,個腸係德國香草腸,係貴嘢黎~ 好開心有蜜瓜,因為我地都中意食水果,仲要係甜既,唔會hea兩舊爛鬼蜜瓜俾我,牛角包幾出色,出面夠酥入面夠軟。壓軸介紹既係黑松露炒蛋!竟然all day既炒蛋有黑松露!!!先唔講黑松露加持,炒蛋本身好滑,唔會炒到太熟,食得出仲有落牛奶炒,加埋個好香既黑松露醬,100分!

玄米茶好夠熱,應該用咖啡機水沖,呢個處理好好所以茶味好出

熱Cappuccion拉花靚就唔講,反而係個咖啡外圍既油脂,加上飲落係甜甜地帶甘,呢個唔係因為Cappuccion,係證明咖啡豆既質素真係好得!

一間cafe既咖啡同環境要好,係一定,食物既質素唔差,都係需要既。呢間cafe做到!不過如果價錢可以更大眾化就更加好了haha
2015-09-25
$100 (Lunch)
  • 燒焗羊西冷配燒汁
  • 咖啡
2015-09-23 1079 views
我們三個新界西之友,這晚的聚會依然是身處新界西的元朗,朋友說 Aldou Cafe 是新開的,而且環境唔錯,於是便決定來這裡了。雖然我已經入過黎元朗好多次,但係我行左好耐,轉左幾個圈,終於搵到喇,但已成身大汗。果然呢度無令我失望,門面都佈置得幾靚,尤其是門口架單車,令我覺得好有歐洲悠閒 cafe feel。餐廳面積雖然不能說大,但樓底都幾高,頗有空間感,光線都幾柔和,佈置裝飾等都幾雅致而且餐廳身處住宅區,望不到馬路,只是隔著玻璃看到對面籃球場的人在打球,外面的嘈音聽不到,感覺都幾寧靜,坐得都幾舒服。這裡的menu好像沒有套餐,但可以加$28,加享餐飽和餐湯。餐飽暖暖地,軟稔稔都幾好味。餐湯係黑松露雜菌湯,一上來便聞到濃濃的黑松露味,好香丫~已經攪拌至雜菌蓉的湯底,仲有少少粒粒雜菌,都幾有咬口,感覺好rich。英式炸魚薯條,炸魚好大份呀,外皮都幾鬆脆,而且不油膩,魚柳肉質都幾嫩滑,而且無骨既,實在太好了。薯條又長又粗切,外脆內軟又不油膩,不錯。香草檸檬焗原條立魚 配 黑水欖乾蕃茄醬,雖然賣相不過爾爾,不過味道是不錯的。魚皮表面有些油份,令到整條魚無咁乾身。魚骨都幾易拆開,魚肉也很鮮嫩滑溜

餐飽暖暖地,軟稔稔都幾好味。
餐飽
餐湯係黑松露雜菌湯,一上來便聞到濃濃的黑松露味,好香丫~
英式炸魚薯條
香草檸檬焗原條立魚 配 黑水欖乾蕃茄醬,雖然賣相不過爾爾,不過味道是不錯的。魚皮表面有些油份,令到整條魚無咁乾身。魚骨都幾易拆開,魚肉也很鮮嫩滑溜,滴些檸檬汁後味道更清新,而點些黑水欖乾蕃茄醬,又加了一些微酸微鹹味,味道又濃烈一些。
香草檸檬焗原條立魚 配 黑水欖乾蕃茄醬
燒焗豬鞍架 配 自家制紅椒汁,豬鞍架份量好大,厚肉之餘又肥美,口感既軟稔又帶點嚼勁。紅椒汁帶點香草,汁的味道微辣中帶甜,連同豬鞍肉一起的味道就更香濃。另外伴碟的焗薯軟硬適中,帶點香草香的薯味。
燒焗豬鞍架 配 自家制紅椒汁
火箭菜, 芝士, 燒紅波椒意大利飯,上面有些粒粒水牛之士都幾滑,但整體味道比較清淡,飯粒上的汁略為乾身,而且飯粒煮得太硬。還是舖在飯上面未煮過的火箭菜最取得我歡心。
火箭菜, 芝士, 燒紅波椒意大利飯
一路坐著吃晚飯,一路心諗,如果我屋企附近都有間咁悠閒雅致的餐廳就好啦。下次再來元朗的話,都想再來試呢度的甜品做下午茶。
2015-08-20
$165 (Dinner)
燒焗豬鞍架 配 自家制紅椒汁
來到元朗這個寧靜的小區,找到了一間熱鬧的cafe 午膳!這裡的裝修有著寧靜的感覺,但正值中午時份,氣氛十分熱鬧!餐飽是熱熱的......是日餐湯是南瓜忌廉湯,南瓜味香濃,是有南瓜蓉的!我點的是加拿大豬肉眼配蘋果燒汁 $78唔好以為豬肉眼咁厚會好鞋......,它是有質感,但一點也不鞋,還好有肉汁! 配蘋果燒汁,帶點酸酸甜甜,減低了吃肉的肥膩感!加上注重均衡飲食的有蔬菜與薯蓉配合,飽足豐富的一餐!餐飲加了$10來了個Flat White, 小店也有水準之上的作品,咖啡味道不錯,與奶的配合也很好!朋友點了這個意式茄醬大蝦黑水欖意粉,看似賣相也很好!

來到元朗這個寧靜的小區,找到了一間熱鬧的cafe 午膳!
這裡的裝修有著寧靜的感覺,但正值中午時份,氣氛十分熱鬧!

我點的是加拿大豬肉眼配蘋果燒汁 $78

朋友點了這個意式茄醬大蝦黑水欖意粉,看似賣相也很好!
2015-09-16
$88 (Lunch)
2015-09-21 345 views
漫無目的想著一個慢活一點既地方,香港地真的不易。本想試試日式家庭店,可惜要等45分鐘。向旁邊一看發現Aldou,最吸睛的除了門外的單車外,還有美國手工啤。有位,就入去試試吧。被安排靠窗的一檯,高椅可不是那些冷冰冰Metal dining chair,幾舒服。看見餐牌把原條立魚歸類為前菜,忍不住跟店員問了一句,店員說其實都唔細...百思不得其解。結果我們點了三個「前菜」。初初覺得有點九唔搭八,無咩信心。可是,今日又唔想食pasta, ristto。那burger就成為主糧了。雞扒兩塊,唔係死乾一塊柴皮雞肉,與很多burger店相比,這個更親民一點。蒜片辣肉腸炒椰菜仔,為這頓晚飯加少少纖維。立魚水份沒有被抽乾,根本不用靠黑水欖醬味蕾已經很滿足。唔夠味既話,旁邊有少少鹽為重口味人士吊味。這一頓,中上環食閒閒地收我每位$300落樓。全程服務又好,又無因為繁忙時間趕我地食快D。很有心的一間新店。元朗可不是非常慢活的一地,馬田街附近,離開大馬路一點,總算未被攻陷。這店要努力研發新菜式啊,期待下一次有新驚喜。
漫無目的想著一個慢活一點既地方,香港地真的不易。
本想試試日式家庭店,可惜要等45分鐘。

結果我們點了三個「前菜」。
雜菌湯連芝麻餐包
手工啤
雜菌湯
韓式泡菜芝士漢堡
蒜片辣肉腸炒椰菜仔,為這頓晚飯加少少纖維。
香草檸檬焗原條立魚

2015-09-19
$160 (Dinner)
手工啤
韓式泡菜芝士漢堡
香草檸檬焗原條立魚
2015-08-30 725 views
今晚又再來元朗,原因很簡單,無詥是公榦抑或是探朋友,再不是由元朗踏單車去大生圍,總是是經常會來到的地方,晚上回家以前總會在這區吃個晚飯才回家。Aldou Cafe 位於馬田路,雖然偏離了市中心,但是沿渠向南走,就不發現這間 Cafe。進入餐廳,雖然不大,但也有點氣氛吧,至少枱上有一燭台,營造一個燭光晚餐吧。看看餐牌寫著的是甚麼餐單,有意大利粉,意大利飯,喜歡吃肉的,當然會有扒類,而前菜除了有沙律外,也有不乏漢堡包,三文魚和鱲魚的供應。經過昨晚吃過牛扒,今晚不吃了,選了其他呢!餐湯是野菌湯,上桌的時候,有著殺那的松露的香味,但又隨即消散。湯頭有著白色忌廉,喝一口有著粒粒野菌,亦有柔滑的忌廉。選了一客阿根廷紅蝦龍蝦汁意大利飯,讓在下一嚐海鮮飯。紅蝦的蝦頭殼已剝去,留在紅蝦身上,米飯粒粒分明而乾身,吃起來蝦肉爽口彈牙,粒飯略為偏軟少許,硬一點也不怕的,龍蝦汁就略為偏淡一點,如果濃烈一點就好了。甜品是鮮果醬奶凍,上層紅豆覆蓋奶凍,最底層抹茶。甜品全紅豆的甜味帶起,亦有幼滑感覺,和有輕輕的果醬味覺,整個甜品甜而不膩呢!今晚的顧客不多,可安靜的享用晚餐。

甜品鮮果醬奶凍,上層紅豆覆蓋奶凍,最底層抹茶。甜品全紅豆的甜味帶起,亦有幼滑感覺,和有輕輕的果醬味覺,整個甜品甜而不膩呢!
今晚的顧客不多,可安靜的享用晚餐。
2015-08-20
$156 (Dinner)
見咁多好評走去試,中伏添。。預早一星期book位,所以唔使等。不過入面都唔係full, 可以揀位坐。環境都算清幽,岩小聚傾計,唔限時所以唔會趕人走。2個人食叫左2個set,一個帶子意粉,一個肉眼扒,餐湯係雜菌湯,味道一般,湯偏稀無乜味,同元朗區同類型餐廳的雜菌湯相比,一試便分高低,呢度水準真係唔夠好。店員哥哥唔知點解全程好緊張。。serve 湯既時候仲倒濕左我條裙。。不過算吧,好少意思。主菜:帶子意粉意粉偏硬身味道好普通。。無乜特別。。帶子有雪藏味,偏乾身,用料唔夠新鮮所以帶子失去了本身的清甜味肉眼扒 7成熟肉眼扒真係好失望。。。食物賣相係吸引,不過食落係另一回事,塊扒至少3分之1都係肥膏。。又唔係無juice但係唔知點解又鞋又乾,好似食緊有汁既牛肉乾咁。睇塊扒入面d 血色其實係偏紅似7成,又唔似overcook 喎,但就係又鞋又乾唔知咩事。。mocha latte拉花賣相係okay 既,但飲落都係好普通,偏苦但無乜香味,唔算出色。總括環境同食物賣相都好,但味道同埋食材用料真係雖要改善。
見咁多好評走去試,中伏添。。

預早一星期book位,所以唔使等。
不過入面都唔係full, 可以揀位坐。
環境都算清幽,岩小聚傾計,
唔限時所以唔會趕人走。

2個人食叫左2個set,
一個帶子意粉,一個肉眼扒,
餐湯係雜菌湯,味道一般,

店員哥哥唔知點解全程好緊張。。
serve 湯既時候仲倒濕左我條裙。。

不過算吧,好少意思。

主菜:

帶子意粉

帶子意粉

肉眼扒

肉眼扒 7成熟

mocha latte

mocha latte

總括環境同食物賣相都好,
但味道同埋食材用料真係雖要改善。
$152 (Dinner)
Celebration
Birthday
Dining Offer
Coupon
2015-08-23 639 views
假期前夕 與友人來到安興球場後這間cafe悠閒小聚 真好!我地每人點左1個前菜 1個頭盆咁我講我自己點果啲啦🙆🙆前菜 我點左 白酒羅勒煮大蜆我覺得味道好鮮甜 酒味都唔會話太濃郁 所以都幾好不過呢 我最欣賞都係個主菜 🙆🙆主菜我叫左個燒焗紐西蘭咖啡羊架拼牛仔腸哈哈 可能我大鄉里未試過咖啡粉既食物因為我平時唔愛咖啡味道今次咖啡粉 放落個羊架度個感覺好特別我唔識形容果個咖啡味(可能形容得唔好唔好見怪)🙊🙊果個味 我係鍾意架 就好似有陣苦苦甘甘既味道咬落個羊架既時候又唔係乾身 係好多汁咁樣好欣賞佢個羊架半熟既感覺都唔太so值得食完再食既主菜😋我同朋友 每人自己負責自己叫既頭盆同主菜 2個女仔好飽都食唔晒😔下次叫野食時都要注意下個份量😞我會再黎架 Aldou cafe😋😋
假期前夕 與友人來到安興球場後這間cafe悠閒小聚 真好!

我地每人點左1個前菜 1個頭盆

值得食完再食既主菜😋

下次叫野食時都要注意下個份量😞

我會再黎架 Aldou cafe😋😋
2015-07-30
$200 (Dinner)
  • 燒焗紐西蘭咖啡羊架拼牛仔腸
2015-08-23 758 views
甚麼?L小姐今晚帶小妹到那談心,有甚麼小妹也在!不用怕,肩膀任你靠的。好了L小姐我倆要到隱蔽一些的西餐廳,談談天吹吹水。今晚是為了談天,食物點了兩個主菜分享,加了飲品。蘑菇湯 蘑菇湯打至細滑的湯品,入口濃稠蘑菇味。入口帶點顆粒狀,頗香頗開胃的。溫度不太燙,微溫的溫入口順滑。 餐包隨餐附送 上餐湯接著附送餐包,榖麥包軟熟帶微溫,先塗些牛油,牛油打開已溶是溶身狀態。入口榖麥包帶點甜味,伴牛油一流,香味也逼出來。 澳洲草飼肉眼扒$168 草飼牛懂吃的當然要吃五成熟,肉眼扒上的烙印一格格,燒焗勻淨。切開肉汁滿溢,加上秘製汁醬,滿口也是液體,醬汁略帶鹹味。肉眼扒入口軟腍,外層帶點嚼性,切開也要動動力。火箭菜翠綠帶清新的味道。蔬菜 配搭也不少,先有焗薯兩件,薯蓉,翠玉瓜,茄子,紅蘿蔔及蕃茄。焗薯 炸至金黃乾脆,加點黑胡椒調味,入口帶粉,外皮香脆,帶點點鹽巴味。薯蓉 細滑沒有丁點兒顆粒,沒有些咬口感。不過在旁的蔬菜粒可以填補問題。 帶子香草醬扁意粉$118 扁意粉已成了小妹的必點主食,扁身的意粉咬口跟圓身的口感有別。扁意粉彈性也不俗,入口緊實有彈性,麵條之間不會黏黏的。香
好了L小姐我倆要到隱蔽一些的西餐廳,談談天吹吹水。

今晚是為了談天,食物點了兩個主菜分享,加了飲品。
蘑菇湯

餐包隨餐附送

澳洲草飼肉眼扒$168

肉眼扒入口軟腍,外層帶點嚼性,切開也要動動力火箭菜翠綠帶清新的味道。
蔬菜
配搭也不少,先有焗薯兩件,薯蓉,翠玉瓜,茄子,紅蘿蔔及蕃茄
焗薯
薯蓉
帶子香草醬扁意粉$118

香草醬加上橄欖油炒香扁意粉,油份要控制妥當,過膩會令扁意粉難入口。雞脾菇的肉帶淋有香草醬味
帶子煎香兩面便上菜,但小妹略嫌未夠香口,但肉質爽彈。洋蔥也未爆至爽脆狀態,有點生生的感覺,是小妹最不喜歡的洋蔥狀態。伴碟也有少許畫碟,可以令客人有點驚喜。
L小姐,小妹永遠在。走!我們去吃點好東西!
之前見到朋友post 這餐廳的照片,覺得環境不錯,是晚就約齊兩位好友來試試,店子本來是不難找的,只是Openrice 的定位錯晒,結果我在附近來回行了幾個圈,三十幾度高溫,搵了差不多廿分鐘,最後要硬著頭皮問附近餐廳的店員,終於找到,不過真心燥了!!門口真係幾靚的,有點巴黎的悠閒風!不過我好熱,都係入去涼下冷氣先~~入面大概可以坐到20-30人吧,樓底算高,空間感足夠,雖然桌與桌的距離近,但都叫做舒適吧!!小店風情,菜式選擇自然不多,餐牌也是一張過的~但都叫做有齊海鮮,豬肉,牛肉,意粉同意大利飯也有供應的,其實專心做好每樣出品,總好過餐牌成尺厚,但每種也是平庸沒特色吧~我們仨點了三個主菜,另加$28改為套餐,有餐湯及餐包~先來的是黑松露雜菌湯, 面層的黑松露也屬重手,所以一上桌就聞到濃濃的香味,湯身不算打得超滑溜那種,間中會吃都碎粒雜菌,我喜歡有點咬口的湯,好像比較真材實料 餐包質素只屬一般,應是來貨,不過店方烘至微熱才奉客也是加分位吧!英式炸魚薯條 $68炸魚挺大份,以68元來,除了抵食就是抵食,當晚還有加$10換一小客,至於小客是多大我就不知道了!炸魚油份不多,切開時聽到清脆的"卡"
終於找到,不過真心燥了!!

入面大概可以坐到20-30人吧,樓底算高,空間感足夠,
雖然桌與桌的距離近,但都叫做舒適吧!!
小店風情,菜式選擇自然不多,餐牌也是一張過的~
但都叫做有齊海鮮,豬肉,牛肉,意粉同意大利飯也有供應的,
我們仨點了三個主菜,另加$28改為套餐,有餐湯及餐包~
餐包
英式炸魚薯條 $68
炸魚挺大份,以68元來,除了抵食就是抵食,
當晚還有加$10換一小客,至於小客是多大我就不知道了!
英式炸魚薯條
炸魚油份不多,切開時聽到清脆的"卡"一聲,魚肉雪白嫩滑,唯魚味不太濃,
粗身薯條炸得金黃,不油膩,算是合格有餘~
香草檸檬焗原條立魚 配 黑水欖乾蕃茄醬
我是第一次嚐以焗的方式主理的立魚,竟然成品的外皮不是焗得乾巴巴的,
相反,是帶點油份,令立立的,感覺好像那些經過火炙的魚生,魚油都迫了出來~
香草檸檬焗原條立魚 配 黑水欖乾蕃茄醬
魚肉味鮮肉質嫩滑,魚骨明顯易拆,加少少檸檬味道更加清新,
不過我沒有試 黑水欖乾蕃茄醬 ,因為單吃已經覺得好夠味 ~~
燒焗豬鞍架 配 自家制紅椒汁
豬鞍架份量夠,肥肉都幾多,肉味濃郁質感有嚼勁~
燒焗豬鞍架 配 自家制紅椒汁
加上以大量蕃茄及青紅黃椒等調配的微辣的紅椒汁,味道提升得更有層次,
伴碟的焗薯也非常出色.薯味濃又夠粉糯!!
火箭菜芝士紅波椒意大利飯
本人不愛意大利飯,更不愛港式意大利飯,即是那些過乾,或者煮到淋晒的飯粒!
一上桌,看到這個中了第一點的乾巴巴意大利飯,我立時興趣大減,所以我不知道味道,
但相信應不屬於正統的菜式~
火箭菜芝士紅波椒意大利飯
最後點了一杯 Mocha 作結, 還畫上了超美的咖啡拉花,
一上桌先聞到香濃的咖啡香,飲一口,朱古力味就出來了,咖啡及朱古力味平衡得不錯,
很喜歡這杯咖啡,雖然回家後頭痛難當~唉~
Mocha
整體來說,食物質素屬中上,服務及環境方面都幾好,
她們聽到我踏入餐廳時,說在附近狂轉20分鐘圈也找不到時,就說可打電話來問路,
又問清楚是因為什麼問題,總之就是滿有熱誠的小店,
相信有時間的話,都會來試試午餐吧~~始終我都是喜歡日光的喔~
2015-08-17
$170 (Dinner)
2015-08-17 528 views
澳洲草飼肉眼朳肉質嫩滑,口感亦不太鞋,這個味道都不錯海鮮龍蝦汁意大利飯這個反而麻麻,飯煮得有些小硬 ,個汁稍為咸咗些小黑松露磨姑湯我覺得味道一般 ,我飲不出有黑松露味道,和普通磨姑湯分別不大麥包我覺得這個包又不錯,麥包尚算鬆軟,亦不會口感太硬英式炸魚薯條炸魚的肉質十分嫩滑,口感亦不會太亁,炸得好脆口,薯條選用粗身薯條,味道亦不錯元朗近10年來改變真是好大,交通比以前方便咗不大,在元朗長大的我 ,元朗改變得有些小陌生,元朗是我和新界朋友常約飯局地區之一,元朗比屯門選擇多,今晚相約了寫blog時代開始認識朋友,朋友是要見,我份人真是好慢熱,真正有keep住交往,10隻手指都數得出,能夠可以keep到友誼真的要珍惜,三個女生想傾耐些小,去cafe店鋪最合適,當然不是去星爸爸,元朗cafe真的好少,我上了openrice做下功課,見到aldou cafe新開已經有幾好評價,我同朋友商量下決定試下這間西餐廳,我預先打電話book位,這間位於元朗劇院後面一條街,之前去過附近吃飯,今次是我同朋友出來飯局以來,唯一冇行錯方向餐廳,事前打電話查詢餐廳位置,我比原定時間早了30分鐘,我行到入店鋪時候,有店
澳洲草飼肉眼朳
肉質嫩滑,口感亦不太鞋,這個味道都不錯

海鮮龍蝦汁意大利飯
這個反而麻麻,飯煮得有些小硬 ,個汁稍為咸咗些小
黑松露磨姑湯

麥包
我覺得這個包又不錯,麥包尚算鬆軟,亦不會口感太硬
英式炸魚薯條
元朗近10年來改變真是好大,交通比以前方便咗不大,在元朗長大的我 ,元朗改變得有些小陌生,元朗是我和新界朋友常約飯局地區之一,元朗比屯門選擇多,今晚相約了寫blog時代開始認識朋友,朋友是要見,我份人真是好慢熱,真正有keep住交往,10隻手指都數得出,能夠可以keep到友誼真的要珍惜,三個女生想傾耐些小,去cafe店鋪最合適,當然不是去星爸爸,元朗cafe真的好少,我上了openrice做下功課,見到aldou cafe新開已經有幾好評價,我同朋友商量下決定試下這間西餐廳,我預先打電話book位,這間位於元朗劇院後面一條街,之前去過附近吃飯,今次是我同朋友出來飯局以來,唯一冇行錯方向餐廳,事前打電話查詢餐廳位置,我比原定時間早了30分鐘,我行到入店鋪時候,有店員問我有冇book位,我話已經book咗位了,店員安排一張4人枱,靠近窗邊,我最近同浪漫環境餐廳好有緣分,可能因為吃晚餐才出現,這間的地方不大,座位之間亦不會太迫,坐得都舒服,服務又不錯,價錢平均165元一個,亦不算是太貴,食品整體水準亦不錯,可以下次再來,今晚同朋友在這裡坐了2小時,開心吹水又一晚了
2015-08-17
$165 (Dinner)
2015-07-30 924 views
又來到星期三一星期的中間最好就是找個好友食個晚餐閒聊一下今次來到一間元朗新開的小店環境十分舒適是嘆一個晚飯好的地方首先點來一份小食Parma ham 配蜜瓜$78來說都算抵食份量不少Parma ham味道適中配上清甜的蜜瓜絕配!然後就來了餐湯蘑菇湯濃濃的蘑菇味如果份量大小小就好🙊主菜就點了肉眼扒五成熟的熟度控制得不錯很重肉味的肉眼扒十分軟腍亦都充滿肉汁
又來到星期三

很重肉味的肉眼扒
十分軟腍
亦都充滿肉汁

2015-07-29
$250 (Dinner)
估唔到咁快又再嚟~ 今次係同朋友嚟~星期六下晝兩點幾...我地去到附近...佢話要揀cafe~ 所以去o左呢度~ 依然都係好多人同要等一陣位...e? 同我上次食個menu唔一樣wor~ 有另一款burger~ 泡菜雞扒~ 一於試o下先~餐湯同餐包一樣保持水準~ 今日仲要係蘑菇湯~ 勁正~ 等o左一陣就見到我o既burger上檯~wow~ 好大份呀!!! 原來有兩塊雞扒ga!!! 仲有大大塊芝士痴住佢地~雞扒d肉好滑~ 如果塊雞皮再煎得脆d就perfect~加埋上面好多o既泡菜...食起上嚟口感好豐富!!!我覺得比起平時o既牛肉burger無咁膩tim~薯條都係同上次一樣熱辣辣~ 不過好似無上次食咁脆~ 同埋今次唔夠味...可差唔記得灑少少鹽?anyway, 好味道好滿足~ 希望下次嚟可以試另一d特別o既burger~
泡菜雞扒漢堡
估唔到咁快又再嚟~ 今次係同朋友嚟~
星期六下晝兩點幾...
我地去到附近...佢話要揀cafe~ 所以去o左呢度~
依然都係好多人同要等一陣位...

e? 同我上次食個menu唔一樣wor~
有另一款burger~ 泡菜雞扒~ 一於試o下先~

餐湯同餐包一樣保持水準~ 今日仲要係蘑菇湯~ 勁正~
等o左一陣就見到我o既burger上檯~

wow~ 好大份呀!!!
原來有兩塊雞扒ga!!! 仲有大大塊芝士痴住佢地~
雞扒d肉好滑~ 如果塊雞皮再煎得脆d就perfect~
加埋上面好多o既泡菜...食起上嚟口感好豐富!!!
我覺得比起平時o既牛肉burger無咁膩tim~

薯條都係同上次一樣熱辣辣~
不過好似無上次食咁脆~
同埋今次唔夠味...可差唔記得灑少少鹽?

anyway, 好味道好滿足~
希望下次嚟可以試另一d特別o既burger~
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$78 (Lunch)
泡菜雞扒漢堡