2015-07-27 653 views
門面好靚,完全唔似身處元朗店內狗狗裝飾十分可愛,女朋友很喜歡放假起身過黎,一定要食個all day breakfast 先叫嘆~黑松露炒蛋未食已經聞到好香!腸係德國腸,多肉汁!最正既係配左幾粒生果,唔怕油~咖啡其實先係重點!奶香味濃,拉花又靚!嘆過呢到既咖啡,aldou cafe 成為我放假至愛~~
門面好靚,完全唔似身處元朗
店內狗狗裝飾十分可愛,女朋友很喜歡
2015-07-26
2015-07-26 758 views
唔知我呢篇野會唔會被批核到!下晝有時間,就去嘆下tea,於是去開左一段時間既Aldou cafe。不過,期間好似聽到有D幫餐廳係網上做寫手既公司係到同老闆SALE,之後老闆開左張支票。我唔關事,我係平民。我地叫左「韓式泡菜芝士雞肉漢堡配著條」、「榛子香蕉蜜糖厚多士配雪糕」、「英式炸魚薯條」、「煙三文魚蕃茄流心蛋多士」。呢間野餐牌既野食名夠曬gimmick,又長又有國家名!我覺得榛子香蕉蜜糖多士配雪糕係最好,因為佢上面各樣野都岩岩好配合到,佢係多士上搽左一層榛子,之後再鋪左切片既香蕉,再放上雲尼拿雪糕球,加埋幾片既薄荷葉,真係配得岩岩好,唔會太過膩,或者搶左各自既味。初初以為佢會太甜,或者唔太配合,所以非常驚喜!至於雞肉漢堡有兩大塊雞扒,表面加少少流菜,而塊扒有七味粉,又辣又惹味,不過D肉就無咩味!炸魚無咩特別,肉無咩味,雖然係表面上加左D鹽,不過好少。最後,大家一致覺得個三文魚最一般,大概因為個味好淡,料又少又普通。
唔知我呢篇野會唔會被批核到!

榛子香蕉蜜糖厚多士配雪糕
韓式泡菜芝士雞扒配薯條
炸魚無咩特別,肉無咩味,雖然係表面上加左D鹽,不過好少。
英式炸魚配薯條
煙三文魚蕃茄洗心蛋多士
2015-07-24
$248 (Tea)
榛子香蕉蜜糖厚多士配雪糕
韓式泡菜芝士雞扒配薯條
2015-07-24 620 views
元朗大馬路對面有間cafe好吸睛呢排天氣天陰陰,都係適合係室內打發下時間~Set lunch 包湯同飲品,是日係蕃茄濃湯,好濃好香,碗係座熱左的,貼心小店~ 提子包出奇地好食,熱哄哄加埋牛油,美味~~~八爪魚意粉,日式意粉既感覺,汁好濃味,意粉屬硬個隻,如果唔鐘意食咁硬記得同店員講聲~朱古力都有拉花,好濃好好味,用心製作!十分滿意呢間小店既環境裝修,比人好舒服既感覺!
元朗大馬路對面有間cafe好吸睛

呢排天氣天陰陰,都係適合係室內打發下時間~

朱古力都有拉花,好濃好好味,用心製作!

十分滿意呢間小店既環境裝修,比人好舒服既感覺!
2015-07-23
未試過元朗ALDOU滿懷祈望, 首先迎接的是30多度高溫下, 店內有兩張吉枱仍然要等15分鐘, 因為已經被其他貴客訂了, 可笑的是兩枱貴客都忘記了肚餓未有依時前來, 其中一張吉枱便這樣讓給眼巴巴地等了15分鐘的我倆.註明 : 星期日中午12時45分到達若是晚餐要訂枱還說得過去, 中午時段烈日當空下, 如果冇位要等枱我無話可說, 但訂枱制度似乎滿足了老闆的個人優越感, 同時亦令訂枱者覺得該西餐廳是何等尊貴, 只是苦了一眾在門外乾等著, 而且是饑腸轆轆的傾慕者.最後還是要寫點食評什麼的, 熱朱古力非常濃郁, 面頭泡沫深度適中, 未飲朱古力前先嘗一嘗這個泡沫, 可以作為飯後甜品, 而其後的朱古力濃郁得來滑度甜而不膩, 讓人一渴盡杯.我們點了蜆肉炒扁意粉, 有數隻蜆蓋打不開, 其實是全熟了的, 沒有太濃烈的芝士味, 就是要食客吃到單一蜆肉的鮮味.另一款是蟹肉意大利飯, 沒有驚喜.餐湯是南瓜湯, 味道淡了一點, 而且比較希.餐包是熱騰騰的提子麥包, 不是蒜蓉包.整體合格.仍需努力加油.
註明 : 星期日中午12時45分到達
另一款是蟹肉意大利飯, 沒有驚喜.
餐湯是南瓜湯, 味道淡了一點, 而且比較希.
餐包是熱騰騰的提子麥包, 不是蒜蓉包.
整體合格.
仍需努力加油.
Other Info. : 我們1點半結帳離開時仍然有數張吉枱. 恐怕訂枱制度比較適合晚餐的貴客
2015-07-19
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2015-06-21 1635 views
星期日下午出去搵食~ 同老公一齊揀o左呢間cafe~ 因為咁o岩今日唔係太多人排隊~坐低睇o左餐牌...叫o左兩個set~ 西柚鴨胸沙律 ($58), 手打牛肉漢堡 ($78) 另外揀o左是日o既西柚菠蘿冰茶~等o左一陣就有餐湯同包~ 餐包熱辣辣~ 餐湯都整得好精美~ 而且味道很好~ 再來就係冰茶~ 真係唔錯wor~ 西柚味一般...但係有好多菠蘿肉o係底~ 而且超級冰凍~ 酸酸甜甜好開胃~ 老公點o既沙律好快就到~ d薄荷乳酪醬真係好好味~ 都有d新鮮西柚o係入面~ 如果份量再多d就好啦~ 老公食晒佢份沙律...我個burger先到...d肉真係好juicy而且味道很好~ 唔會太咸~ 芝士又溶晒痴住塊burger~ 咁先係最好味~呢度d粗薯條比較林身...唔係我至愛...我都係鍾意脆口o既薯條~整體嚟講都係有heart之作~ 飲品同食物都好俾心機整~ 味道同賣相都ok~ 可以encore~ 下次試o下咖啡~
坐低睇o左餐牌...叫o左兩個set~
西柚鴨胸沙律, 手打牛肉burger

而且超級冰凍~ 酸酸甜甜好開胃~

如果份量再多d就好啦~
老公食晒佢份沙律...我個burger先到...

可以encore~ 下次試o下咖啡~
Other Info. : 除o左坐得比較逼之外...服務都很好~ 值得一試~ 很喜歡牆上面的狗狗裝飾~ 似乎係chow chow?
2015-06-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
西柚鴨胸沙律, 手打牛肉burger
  • 冰茶
  • burger
渡過了忙碌的一週,打算找個舒適地方和老公來一頓晚餐。在"開飯"遊走時,發現了一間新開的Cafe,由於我倆都偏愛西餐,二話不說便致電訂座。店舖一如其他Cafe般設計簡約,以灰及白為主色,店舖雖小,但對顧客都照顧周到,門外有數張椅供客人坐著等候。訂座關係,到店便即安排入座。當晚雖未至於人頭湧湧,但店內都接近滿座,而店員安排我們坐四人枱,所以都十分舒適。店員為我們遞上餐牌時,會介紹今日餐湯及當天進貨海鮮,相比其他小店需要客人自行查問,倍覺細心。當晚我倆點了兩款前菜,一款主菜,主菜加28元可以配餐湯及飲品/甜品。餐湯及面包:甘荀薑湯配甜麥包 - 薑味濃而不辣,甘荀清甜配合薑味,是一個令人甚有驚喜的配搭;                                                    雖然我們只點了一份主菜,都仍給我們跟上兩份餐包,毫不計較,                                              甜麥包十分鬆軟,沒有令人口乾之感。前菜1:燒菠蘿雞胸肉沙律 $68- 菠蘿經過處理,外脆內甜而多汁,開胃一流;雞肉也煎得香口,惹味非常。大量車厘

甜麥包十分鬆軟,沒有令人口乾之感。

前菜1:燒菠蘿雞胸肉沙律 $68- 菠蘿經過處理,外脆內甜而多汁,開胃一流;雞肉也煎得香口,惹味非常。大量車厘茄、黑橄欖、青瓜粒與沙律菜,實屬誠意之作。
菠蘿雞胸肉沙律
前菜2:烤原條"魚立"魚$98- 魚皮烤到十分香脆。切開魚身,魚肚位置放了四片檸檬,用作去腥,魚油由裏                                       面流出,香氣四溢。火候控制一流,魚肉剛熟,入口十分鮮嫩,再配以黑橄                                     欖蓉調製既醬料、海鹽及新鮮香草,令魚肉入口更加鮮味十足,店員所推介                                     當日新鮮到貨實在並無虛言,食後回味無窮。
煎原條「魚立」魚
主菜:芝士焗豬仔骨配洋蔥圈$158- 豬仔骨以芝士焗,兩種較濃味道走在一起,本以為是其中一種味道被蓋                                               過,誰知燒汁配芝士一醎一甜,反而令豬仔骨更有風味,再加上時間控                                           制得非常準確,肉質十分嫩滑,肉汁十足,加上搭配久違既洋蔥圈及生                                           菜令整碟主菜搭配得非常完美。
芝士焗豬仔骨配洋蔥圈
甜品:伯爵茶奶凍- 奶凍是分開兩層的。伯爵茶在上層,奶在下層。平常的奶凍都有很濃的奶騷味,這個並沒有,因此淡淡的伯爵茶味沒有被奶味蓋過。在碟旁有一小堆忌廉,眼見與平時即食忌廉唔同,小嚐一口,原來是新鮮打的鮮忌廉,果然毫不馬虎。甜品整體不會太甜,作為餐後一個味覺上的緩和點實在不錯。
本店不設加一,是晚兩口子共點了$352。walk-in晚餐有九折,我們在openrice用了八折coupon,折實後共$282.
由於Set Dinner 選了甜品所以沒有餐飲,我們翌日再次光顧小店,使用了openrice mobile coupon "flat white買一送一優惠"。星期六的下午5:15pm到達,不用等位,場內座了4、5台客。星期一至日都有tea set,5:45pm開始換晚市餐牌。

小店在餐牌強調咖啡豆是新鮮磨制,我們的flat white都點了skimmed milk,要是能提供soy milk就更好了。可能未有太多客人點咖啡,沖咖啡時店內並沒有彌漫著咖啡的香氣。喝下去咖啡味道倘算濃郁,沒有酸味。咖啡師實屬小店的水吧/甜品師傅。拉出來的心形也十分像樣。其他下一次嚐試小店其他的甜品及咖啡。
FLAT WHITE
2015-06-12
$150 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
菠蘿雞胸肉沙律
煎原條「魚立」魚
芝士焗豬仔骨配洋蔥圈
FLAT WHITE
2015-05-30 1463 views
元朗要搵一間環境清幽 舒舒服服既餐廳實在不易 已經第三次去 第一次試帶子意大利飯 感覺飯有點生硬 老闆每枱都會問下d feedback 於是照直講 😁😁原來真正既意大利飯係硬硬地 haha 不過老闆話會再調較下 啱返我地香港人口味👍👍👍至於係元朗搵一杯既冲既咖啡更加難 Aldou 每杯都係即冲 唔係普通咖啡 宜係用專業咖啡機做的 本人雖然不懂咖啡 但小小的店 用上專業咖啡機 實屬用❤️ 到了幾日後又再去試 廣島蠔意大利飯 yummy 吉列蠔好鬆脆 飯真係改善咗😍😍😍 軟硬適中 不過可能已經開始有人識這間小店 要排隊啦 不過都值得😆😆👍👍今日又去咗 轉咗Menu 推介三文魚白汁意粉 美味😁😁😁

今日又去咗 轉咗Menu 推介三文魚白汁意粉 美味😁😁😁
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2015-05-21 1360 views
話說有位好勝的朋友,係都要寫第一編食評,今次比我發現了呢間小店,基本上set lunch冇咩選擇,比快餐好一點,冇得選擇下就選了個日本廣島蠔野菌意大飯同雞肉螺絲粉沙律,送餐湯包飲品,湯是南瓜忌廉湯都有南瓜味,但比較稀,不夠甜普通餐包尚可,主菜,雞肉螺絲粉,其實幾好味,但螺絲粉好硬,似生生地,好在沙律醬ok,雞肉唔多廣島蠔野菌意大利飯,飯都唔錯,硬度適中,但配兩隻吉列蠔就好似怪怪地同份量少加錢可配埋薯條,被看穿,不夠飽的我加了一客,幾脆,也多薯肉荔枝特飲,有荔枝味同甜,但好勝朋友話淡總結整體普通,一般快餐尚可
都有南瓜味,但比較稀,不夠甜
同份量少
加錢可配埋薯條,被看穿,不夠飽的我加了一客,幾脆,也多薯肉
荔枝特飲,有荔枝味同甜,但好勝朋友話淡
總結整體普通,一般快餐尚可
$100 (Lunch)
2015-05-18 1158 views
話說有位好勝既朋友…總要快我一步發掘新食肆…今次就發現左呢間cafe...呢度正正係怡豐花園B座隔離既轉角位…算係大街大巷好易見到…所以新開張唔係好耐…已經好快有人流…呢度地方細細…乾淨簡潔…都有廿幾個位…但比較迫夾…餐牌得一個…無散叫…得set lunch…每兩星期會轉一次款式…睇menu ...飲品似乎主打係coffee…見到有部似是專業既cofffee機…但因為今日天氣較熱…所以無點選coffee…而點左杯冰凍果茶黎解渴…果茶話係荔枝味…仲加左塊西柚點綴…我就覺得無咩味…但朋友就覺得好夠甜…唔通我果杯唔記得左落糖漿??!!跟餐有餐湯包包…包包係法國硬條包…焗脆左…配南瓜忌廉湯…有足夠既南瓜味…幾ok...雞肉螺絲粉沙律~所謂沙律…有火箭菜、青瓜粒同蕃茄仔…都算新鮮…螺絲粉好似勉強夠熟…加左d白色醬…有d似奇妙醬…又有d似奶酪…雞肉得幾粒…細到幾乎睇佢唔到…除此之外…仲加左甜醋汁…味道幾清新…日式廣島蠔野菌意大利飯~取名有點古怪吧…又日又意咁…野菌少之又少…意大利飯軟中帶硬…應該啱哂朋友口味…但朋友卻覺得味道偏咸…炸蠔唔係好大粒…炸皮都ok脆…由於主菜份量都比較細碟…就算我幾細食都
由於主菜份量都比較細碟…就算我幾細食都好…都唔夠填滿朋友既肚子…於是乎再追加炸粗薯條…話粗唔粗話幼唔幼咁…唔似新鮮薯仔整成…只係勝在新鮮炸出黎…
野食好有限制…只得6款選擇…可能正正因為咁…所以先出爐快又新鮮熱辣…唯獨價錢同份量唔成正比…只可以中級快餐店黎形容…
$100 (Lunch)