一間變兩間🔥隱蔽日本嘢🇯🇵日式料理全都有🤤拉麵 丼飯 串燒 定食 刺身💎 一鳴香菜拉麵 $85值得一試‼️ (😋:8/10)👍🏻:如果你係香菜fans‼️一定要試呢個湯底🥬🍜如果你係豬軟骨肉fans💯一定要試呢個炆到勁淋勁入味嘅豬軟骨😍😍超好食🤤係會想encore的!👎🏿:。💎 唐揚雞軟骨 $38可以一試✅ (😋:7.3/10)👍🏻:份量好多,好似食都仲有咁🤭🤣好正👎🏿:。💎 汁燒鯖魚丼定食 $88正正常常👌🏻 (😋:6.8/10)👍🏻:定食有:鯖魚、白飯配飯素、沙律、漬物、麵豉湯。🐟當日鯖魚調味嘅時候應該犬重手,淨食嘅話會好咸,啲鹽落得唔平均。飯就比相像中大碗🍚女仔應該會好飽👎🏿:。環境:7.5/10服務:7/10 (冇加一服務價)價錢:人均約$100性價比:7.5/10 📍 一鳴拉麵 (大埔)大埔運頭街20-26號廣安大廈地下E號舖

💎 一鳴香菜拉麵 $85
值得一試‼️ (😋:8/10)
👍🏻:如果你係香菜fans‼️一定要試呢個湯底🥬🍜
超好食🤤係會想encore的!

💎 唐揚雞軟骨 $38
可以一試✅ (😋:7.3/10)
👍🏻:份量好多,好似食都仲有咁🤭🤣好正

💎 汁燒鯖魚丼定食 $88
正正常常👌🏻 (😋:6.8/10)
👍🏻:定食有:鯖魚、白飯配飯素、沙律、漬物、麵豉湯。
飯就比相像中大碗🍚女仔應該會好飽

環境:7.5/10
服務:7/10 (冇加一服務價)
價錢:人均約$100
性價比:7.5/10

📍 一鳴拉麵 (大埔)
大埔運頭街20-26號廣安大廈地下E號舖
2023-10-02 424 views
公眾假期嚟試下,夜晚7點左右到,排咗半個鐘就可以入座,叫完野食都要等20-30分鐘先上齊…overall真喺好慢好慢🦥🦥🦥(唔值得等咁耐🫣🫣)赤辛拉麵($85) 評分3.5/5幾好食,辣得好正~一鳴拉麵($82) 評分3/5-再另加咗一隻蛋普通,豬骨湯有啲太油🤣煎雞軟骨棒餃子 ($38) 評分4/5好食,食到雞軟骨口感幾特別🤤仲叫咗兩罐可爾必思,襯番日本feel🤤店員服務態度好好👏🏻埋單(連加一服務費)$270,記得過咗$300先可以俾信用卡

赤辛拉麵($85) 評分3.5/5
幾好食,辣得好正~

一鳴拉麵($82) 評分3/5
-再另加咗一隻蛋
普通,豬骨湯有啲太油🤣

煎雞軟骨棒餃子 ($38) 評分4/5
好食,食到雞軟骨口感幾特別🤤

仲叫咗兩罐可爾必思,襯番日本feel🤤
店員服務態度好好👏🏻
餃子
2023-10-02
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$135 (Dinner)
餃子
  • 赤辛拉麵
2023-09-30 187 views
[一鳴拉麵]初初去一鳴係俾佢的日本裝修所吸引🇯🇵🇯🇵入面有好多日本風的海報之前剩係得拉麵而家有埋丼食可以滿足又想食刺身又想食拉麵的你😋😋豚肉生薑燒丼飯$88🐷🐷❤️都幾入味 洋蔥好甜豚肉唔韌但不足的係唔夠薑味黑蒜拉麵 $85🍜🍜❤️叉燒好淋 唔會覺得肥膩亦吸收了湯汁香濃的味道❤️個黑蒜亦好濃烈 好香松露拉麵 $88🍜🍜❤️拉麵上會有少少松露醬❤️都幾特色我自己就鍾意食黑蒜多d回頭指數(10分) : 7分√√√√√√√價錢(5分):💰💰💰味道(5分):😋😋😋😋打卡(5分):😊😊😊😊
[一鳴拉麵]

價錢(5分):💰💰💰
味道(5分):😋😋😋😋
打卡(5分):😊😊😊😊
2023-08-30 287 views
大埔火車站附近的一嗚拉麵,和旁邊丼食堂是同一間店,內面豐富日本海報街招。他們的拉麵,亦好高質味道出色。雜菌松露醬油豬骨濃湯拉麵 (細麵)以雜菌松露醬油為特色,給予了湯底獨特的風味。湯底濃郁而濃稠,散發著豐富的松露香氣。細麵點了較硬質地,硬度適中,能夠完美地吸附湯汁,讓每一口都充滿豐富的味道。叉燒亦吸收了湯汁香濃的味道,肥瘦均勻,口感適中,不會太硬。一嗚豬骨濃湯拉麵(太麵)豬骨湯底醇厚而濃郁,充滿了豬骨的風味。太麵的寬麵條更加彈牙有嚼勁,能夠融合湯底的滋味,給予食物更豐富的口感。每一口都能品味到湯汁的濃郁和麵條的咀嚼感。額外點多了一份溏心蛋,蛋黃的生熟度剛剛好,帶點蛋黃汁,整體口感水潤,非常滋味。
他們的拉麵,亦好高質味道出色。
雜菌松露醬油豬骨濃湯拉麵 (細麵)

叉燒亦吸收了湯汁香濃的味道,肥瘦均勻,口感適中,不會太硬。

一嗚豬骨濃湯拉麵(太麵)
豬骨湯底醇厚而濃郁,充滿了豬骨的風味。

2023-07-16 424 views
三號強風信號下,冇心情去行街,兩兄妹求其搵啲嘢食吓,突然想起小店「一鳴拉麵」。叫咗兩個拉麵套餐:1. 黑蒜油豬骨湯配叉燒細麵、炸豆腐,烏龍茶2. 香菜豬骨湯配叉燒細麵加味筍、雞軟骨餃子、烏龍茶3. 一鳴創作醬炸雞埋單$277,價錢尚算合理可惜香菜豬骨湯比起之前冇咁濃郁,以前嘅芫荽醬多好,碗湯都係綠色㗎!希望能夠返回以前嘅水準,整體出品唔錯!

1. 黑蒜油豬骨湯配叉燒細麵、炸豆腐,烏龍茶
2. 香菜豬骨湯配叉燒細麵加味筍、雞軟骨餃子、烏龍茶
3. 一鳴創作醬炸雞
埋單$277,價錢尚算合理

2023-06-07 417 views
通常細細間既拉麵店都唔錯,呢間一鳴拉麵真係驚艷到我。我叫的是赤辛拉麵,飲第一啖湯我「哇」左一聲,湯頭口感好濃郁,辣味有既但唔過份,接受到。拉麵的麵條好有彈性,係我中意既軟硬度。食完會令人心心念念想再去食。
通常細細間既拉麵店都唔錯,呢間一鳴拉麵真係驚艷到我。

係大埔想食拉麵 選擇唔係好多🍜搵到大埔墟呢間一鳴拉麵位置MTR EXIT行去8-10分鐘到係條小巷入面 幾隱世😳裝修都好日系 木式為主 牆上有好多日本舊海報貼紙等座位十幾個到唔算好多 有BAR枱 亦有TABLE位感覺好溫馨🥰MENU都幾用心設計 手繪風👍🏻食物選擇上 有6款唔同既湯底麵條 麵質 好多野都可因個人口味揀選亦可以再加配菜同小食叫左2碗拉麵 已經好夠食🤤💥一鳴 豬骨濃湯拉麵🐷🍜招牌豬骨濃湯 豬骨味香濃揀左太麵配豬軟骨 麵少少粗身 口感彈牙豬軟骨炆得好軟好入味仲有木耳絲同溏心蛋🥚幾唔錯💥熟成海老豬骨濃湯拉麵🦐🐷🍜今期限定湯底 有大大隻熟成海老同叉燒海老爽口彈牙 湯底濃郁creamy😀除咗有濃郁既豬骨湯味 仲有豐富有層次既蝦鮮味🦐店員話用咗五種蝦加落去豬骨湯到熬😳勁香 但唔會好油🥰再加左D小辣唐辛醬 少少辣更惹味🤤揀左太麵 個麵掛汁一流 😀好正🤤
係大埔想食拉麵 選擇唔係好多🍜

再加左D小辣唐辛醬 少少辣更惹味🤤
揀左太麵 個麵掛汁一流 😀
好正🤤

2023-05-06 375 views
大埔一鳴拉麵,環境裝修有日本風味,拉麵湯底選擇相對較多,亦都有一啲特色嘅味道,幾吸引。餐牌設計更見心思,喺人手繪漫畫畫出每款拉麵嘅樣,令人食慾大增。我揀咗黑松露湯底配幼麵,朋友仔就揀咗黑蒜湯底配太麵,原來太麵先係我印象中嘅幼面,而幼麵係再幼少少,質感上嚟講我覺得太面比較好食。湯底嚟講,我同朋友仔都覺得各有特色,兩款都好食。我哋仲叫咗個三色凍豆腐,上面有櫻花蝦、木魚、蔥,呢款就相對較普通。另外,我哋再叫咗芝士明太子玉子燒,大大嚿,未到上偏甜,都幾好食。其實呢度除咗拉麵,仲有好多其他壽司、刺身嘅選擇,都睇到人眼花撩亂,下次嚟到仲想試佢其他嘅定食,係一間高質素值得回頭嘅餐廳。兩個人埋單三百蚊左右~~
其實呢度除咗拉麵,仲有好多其他壽司刺身嘅選擇,都睇到人眼花撩亂,下次嚟到仲想試佢其他嘅定食,係一間高質素值得回頭嘅餐廳。
兩個人埋單三百蚊左右~~
2023-05-03 278 views
今日來到一家位於大埔的『一鳴拉面』。今日嘗試了豬骨濃湯配以自家製黑蒜油湯底的招牌拉麵,而拉面還可選擇面條種類、硬度、蔥的份量以及配料。本次來到這裡品嘗了一番,感覺十分良好。先來談一下這家店最為人津津樂道的豬骨濃湯配以自家製黑蒜油湯底拉麵。這碗拉麵擁有令人難以忘懷的味道,湯底濃郁、豐富,黑蒜油的香味彌漫整碗湯底,令人垂涎三尺。我嘗試了普通硬度的麵條,口感彈牙,很好吃。而且店家還提供了可調整的蔥的份量、木耳和叉燒等配料,使整碗拉麵更加豐富美味。如果您喜歡辣味,店家還提供了可選擇的辣度,您可以依據自己的口味選擇。此外,店內的芝士明太子玉子燒也是值得一試的菜式。這道燒菜是一種日式燒餅,外皮酥脆,內裡則包裹著香濃的芝士和明太子醬汁,配上美味的蛋黃,入口即化,非常美味。最後,我叫左三色凍豆腐,這是一款非常清爽的甜品,豆腐口感細膩,加上三種不同的果凍,甜度適中,非常開胃。我非常喜歡這款甜品,覺得是一道很好的結尾。關於環境,店內充滿日式風情,以木枱木凳為主,燈光比較暗,有種居酒屋的感覺。店內播放著一些日本流行歌曲,讓氣氛變得輕鬆愉快。。而且,一鳴拉面的價錢也非常平民化,價格實惠,非常值得推薦。若要享受

若要享受一鳴拉面的美食,建議提早訂位,因為當日我6:30入座,到了7點左右,店內已經滿座了。

總的來說,一鳴拉面絕對是日式拉麵的極致享受。豐富的選擇、濃郁的湯底、適中的辣度以及實惠的價格,讓這裡成為了許多人心中的美食聖地。如果你是日式拉麵的愛好者,那麼一定不要錯過一鳴拉面。
2023-04-05 290 views
#20230319 🤍📍 一鳴拉麵 @amazingramenizakaya 大埔運頭街20-26號廣安大廈地下E舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#三色凍豆腐 $22💭 三色係蔥花、木魚同蝦米🦐豆腐食落幾香豆味,不過同上面啲料既味係完全分開,賣相幾的骰,大啖少少都可以一啖一粒,好有日式自己係超市買完返屋企整果啲家常菜既feel🇯🇵.#七味唐揚墨魚咀 $48💭 依家好似越尼越少見有墨魚咀食,🐷好鐘意叫尼食,炸完食落脆口又彈牙🤤配埋七味粉啲調味十分惹味,係略嫌份量有啲小.#赤辛 #太麵 #豬軟骨 $85💭 每碗拉麵除左湯底麵質果啲可以自己揀之外,連餸都可以自己揀要豬軟骨定叉燒😎剔紙既時候🐷揀左一條辣椒以為小辣🌶️原來條辣椒係指係辛辣湯底既面頭上再加幾多唐辛醬,結果辣死左🥵豬軟骨好淋膠質好豐富,甜甜地有啲糖醋骨咁既feel,好食到可以另外做一個小食都不為過.#香菜 #太麵 #叉燒 $85💭 湯底眼見芫荽都足料,但撈埋啲豬骨湯感覺有啲混濁,飲上口無咩清新既感覺🌱叉燒半肥瘦偏肥,油脂豐富呀😂個樣都幾特別,唔係平時食一塊圓圓咁,而係一條條好長咁,容易啲放入口👍🏼.#大埔美食 #🐷在大埔 #🐷_
#20230319 🤍

#赤辛 #太麵 #豬軟骨 $85

#香菜 #太麵 #叉燒 $85

#大埔美食 #🐷在大埔 #🐷_食
2023-03-24 279 views
💛好味指數:4.5/5💛💜回頭指數:4.5/5💜大埔墟隱世日式拉麵店,入面以日本拉麵店風格裝修😆,牆上貼滿左好多復古日本裝飾,好有氣氛😍。點餐紙上面有好多個人選項,可以跟據自己喜好去剔,拉麵係即點即做,等左大約5-10分鐘就上菜😍🍜雜菌松露醬油豬骨濃湯 $88估唔到呢個湯底松露味咁突出,麵上有松露醬,鐘意松露的朋友就岩哂,雖然個湯底係黑色,但唔會染黑啲牙,可以放心點😉🍜秘製地獄醬豬骨湯底 $85赤辛拉麵的湯底好濃郁紅卜卜咁,啲湯超掛汁望落會以為啲麵係辛紅色🤣,望落好似好辣咁,但其實辣度可以揀🍮土佐豆腐(3件)+ 烏龍茶 跟餐+$25豆腐好嫩滑,以日式醬汁調味,美味しい💕🐻總結點肉時好推薦點豬軟骨,炆到入哂味,好正🤤兩款麵會比較鐘意秘製地獄醬豬骨湯底💕質素唔差,絕對值得黎一試👍🏻📍 一鳴拉麵大埔運頭街20-26號廣安大廈地下E舖
💛好味指數:4.5/5💛
💜回頭指數:4.5/5💜

🍜雜菌松露醬油豬骨濃湯 $88

🍜秘製地獄醬豬骨湯底 $85

🍮土佐豆腐(3件)+ 烏龍茶 跟餐+$25
豆腐好嫩滑,以日式醬汁調味,美味しい💕

🐻總結
點肉時好推薦點豬軟骨,炆到入哂味,好正🤤

📍 一鳴拉麵
2023-03-08 235 views
🎈一鳴拉麵拉麵店🍜位於小巷內十分低調,仍然深受一眾食客推介,湯底味道主要有5款💁🏾‍♀️豬骨濃湯|黑蒜油豬骨濃湯丨秘製地獄醬豬骨湯丨清新芫荽醬豬骨濃湯|雜菌松露醬油豬骨濃湯,另外有餃子、炸雞等小食🥟環境好有日式拉麵店感覺🎈黑蒜 Black Garlic Oil Tonkotsu(豬骨濃湯配以自家製黑蒜油)豬骨湯配以自家製黑蒜油,湯頭口感濃厚可以自選配叉燒或豬軟骨🍜豬軟骨值得推介😚炆得軟腍又入味,帶有入口即溶嘅油脂感❣️拉麵可以自選硬度口感煙韌彈牙,十分掛湯🎈 松露Truffle & Mushroom Tonkotsu(雜菌松露醬油豬骨濃湯)有驚喜,西式黑松露同日式豬骨濃湯加埋一齊味道都可以好融洽✨食到黑松露香味又不失豬骨湯的鮮味配料揀咗叉燒,脂肪唔多口感依然軟腍嫩滑,仲有入味嘅溏心蛋都好正加上店內裝潢,成個感覺真係好似飛咗一轉日本咁😚🎈$20配小食及飲品✨午市時間食拉麵可以加$25 配炸雞/ 煎雞軟骨棒餃子/土佐豆腐及飲品煎餃子裡面嘅雞軟骨粒粒有咬口,外皮微脆幾香口,值得一試🤗
🎈一鳴拉麵

🎈黑蒜 Black Garlic Oil Tonkotsu
(豬骨濃湯配以自家製黑蒜油)
豬骨湯配以自家製黑蒜油,湯頭口感濃厚
可以自選配叉燒或豬軟骨🍜

豬軟骨值得推介😚炆得軟腍又入味,帶有入口即溶嘅油脂感❣️

拉麵可以自選硬度口感煙韌彈牙,十分掛湯

(雜菌松露醬油豬骨濃湯)
有驚喜,西式黑松露同日式豬骨濃湯加埋一齊味道都可以好融洽✨
食到黑松露香味又不失豬骨湯的鮮味

加上店內裝潢,成個感覺真係好似飛咗一轉日本咁😚

🎈$20配小食及飲品✨

煎餃子裡面嘅雞軟骨粒粒有咬口,外皮微脆幾香口,值得一試🤗
2023-02-15 1410 views
今晚去左大埔嘅一鳴拉麵食晚餐。一個人食返碗拉麵就最啱。平日晚上七點幾都幾多人已經喺餐廳出面等,可能適逢情人節。我一個人等左一陣就有位入得。😝見有未食過嘅雜菌松露口味,就一於試下~配料揀左豬軟骨。仲叫左一個汁燒茄子同明太子海鮮什錦御好燒。等左10分鐘左右,就上左拉麵同汁燒茄子。雜菌松露口味湯底,一上枱就聞到陣好香嘅松露味,發現有一小撮炸菇同好濃嘅黑松露醬,一撈埋落湯,更濃稠。飲左一啖,好香濃,有醬油味同淡淡嘅松露味,唔會只得死鹹味。麵質有咬口,冇點斷開嘅麵,吸左唔少湯汁,食落夠香濃,夠水份。溏心蛋熟度啱啱好,蛋黃黏而且好香。豬軟骨兩大件,炆得夠諗,醬油味入味好平均,食得出落左唔少功夫。汁燒茄子,調味味道偏甜食落唔會覺得重口味。明太子海鮮什錦御好燒,足料大份。蝦仁,魷魚等海鮮,加上切得超幼細嘅椰菜絲,姜絲,大蔥,咬落好爽脆,同明太子醬好夾。一鳴拉麵,湯底味道多選擇,鋪仔細細但都好多選擇,燒物,小食等。飲品無酒精,有酒精都有。環境都幾好氣氛~
今晚去左大埔嘅一鳴拉麵食晚餐。

見有未食過嘅雜菌松露口味,就一於試下~配料揀左豬軟骨。

仲叫左一個汁燒茄子同明太子海鮮什錦御好燒。
等左10分鐘左右,就上左拉麵同汁
燒茄子。

雜菌松露口味湯底,一上枱就聞到陣好香嘅松露味,

溏心蛋熟度啱啱好,蛋黃黏而且好香。

汁燒茄子,調味味道偏甜

食落唔會覺得重口味。

2023-02-14
2023-02-09 385 views
今日去開大埔墟,去到大明里附近,望過對面條橫街好多食店,八卦走去巡巡,有間店嘅店面好有日本感覺。咁啱,呢幾日彈返幾年前同兩個巧友去日本嘅相。唸返個trip都幾難忘,首先本來三條女係想去首爾喪shopping同食春川炒辣雞(因為男人們係唔會咁有耐性陪你睇skin care買mask,同埋佢地係唔食辣的,同佢地去韓國係好無癮的😝),當大家資料搜集完,整好晒行程,點知臨出發一星期撞正韓國爆MERS😵😵😵大家有老有嫩,決定放棄行程。點知最後狂打hotline之下竟然比我地轉到機票去日本名古屋。完全零preparation,求其咁book咗兩間酒店,就起行。日本真係唔需要research,無論點去都係唔會失望嘅~隨意一間店隨意一餐都有心心眼嘅位🥰🥰🥰既然突然勾起咗條日本癮,就入去坐低食餐好先。喺比較隱蔽嘅位置,有啲日本橫町嘅感覺。呢度主力係做拉麵,拉麵湯底都算多,有兩款比較特式,一個係香菜,一個係松露。由於第一次試,通常我都傾向於保守啲嘅選擇☺️以主力做拉麵嘅麵店黎計,佢都算多其他選擇😍😍仲要店嘅規模算細,要兼顧咁多種類都確實唔容易。師傅們真係好厲害👍🏻真係見佢地密密手無停過👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏

咁啱,呢幾日彈返幾年前同兩個巧友去日本嘅相。

既然突然勾起咗條日本癮,就入去坐低食餐好先。

喺比較隱蔽嘅位置,有啲日本橫町嘅感覺。

以主力做拉麵嘅麵店黎計,佢都算多其他選擇😍😍仲要店嘅規模算細,要兼顧咁多種類都確實唔容易。師傅們真係好厲害👍🏻真係見佢地密密手無停過👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

赤辛拉麵$85 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
個湯底辣味香濃,拉麵煮得啱啱好,彈牙爽口
濃湯掛麵,啖啖濃郁。😋😋😋😋

火炙义燒,肥瘦均勻,好味😋

爽口木耳,增加口感。另外佢嘅辛口肉醬都好好味👍🏻
雞肉京蔥燒(2串)$46
串燒要等比較耐,因為係即刻燒的。坐喺吧檯等嘅時候不斷聞到香氣,簡直流晒口水。

個烤雞醬汁香口,但雞肉略嚴燒得比較乾身

邊食邊聽住日本歌,加埋店內嘅燈光擺設,真係有一份跳出左香港,抽離嘅感覺。偶爾要有下呢啲moment,尤其呢段仲未會起行去日本嘅日子。

頂住先喇~☺️☺️☺️

2022-12-21 631 views
[大埔]隱世驚喜居酒屋放工後,想食日本野,上網搵到一間係大埔,好有日本feel 的日式拉麵店,裝修好有居酒屋的感覺,正🤩,就同屋企人試下佢。因為見到餐廳有好多人氣的食物,好吸引🥰,所以我今晚選擇唔食拉麵😂,下次先試。今晚未夠7點半,餐廳就已經滿座,好彩我地係等的第一張枱,所以等左陣就入得,之後keep 住出面有人等,都幾多人等。但要注意⚠️,叫以下的食物,因為師傅用心整🫶🏻,可能要等多陣。落單個時,侍應都有好好咁提我地要等多陣。☁️ 明太子海鮮雜錦御好燒 $78我好少覺得大板燒好食,因為好怕好多粉漿,好膩🥲。但這個大板燒有驚喜🤩,因為有好多爽口新鮮的菜做底,粉漿的比例非常好,八爪魚腳🐙,蝦🦐都好彈牙,又有櫻花蝦同明太子,增加整體的香口感和層次感。☁️ 芝士明太子玉子燒 $88好好食啊😍,玉子口感好嫩滑,看上去非常澎湃,好足料,有蛋汁,不會容易散開,整個玉子燒可以用「滑蛋」去形容🤪,蛋香配上明太子的海鹹香,加上微辣的口味,還能促進食慾😆。☁️ 煎雞軟骨餃子 $38餃子🥟煎得好香口,外脆內軟,又唔會好油,餡料份量十足,皮的厚薄適中,肉汁豐富,仲有一粒粒的雞軟骨係餃子中,增加口感😚。優點:☁️野食好味
[大埔]隱世驚喜居酒屋

☁️ 明太子海鮮雜錦御好燒 $78

☁️ 芝士明太子玉子燒 $88

☁️ 煎雞軟骨餃子 $38

優點:
☁️野食好味
☁️餐廳裝修好有日本風
☁️服務好

整體
味道:🌕🌕🌕🌗🌑
環境:🌕🌕🌕🌗🌑
地區:#arfan_foodie_大埔
類別:#arfan_foodie_小圈子聚會 #arfan_foodie_couple

——————
一鳴拉麵 (大埔)
——————
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #食好西 #相機食先 #hongkong #arfan_foodie #arfan_foodie_小圈子聚會 #arfan_foodie_couple #arfan_foodie_大埔 #拉麵 #大板燒 #大埔美食 #日本美食 #居酒屋 #日本餃子 #玉子燒 #明太子 #一鳴屋台料理 #一鳴拉麵