2023-12-02 76 views
行完街見到呢間餐廳嘅環境都唔錯,晚餐價錢亦好合理,座位都算多,一於入去試吓。期間唔小心整跌咗餐具,侍應即刻忙幫換過新的。叫咗兩個dinner set,🈶跟餐湯➕餐包,是日餐湯係南瓜忌廉湯,餐飲係熱檸蜜,味道不錯,唔會過酸或甜。主菜叫咗卡邦尼意大利粉配溫泉蛋$118,撈埋卡邦尼醬及蛋汁一齊食,口感濃郁香滑,意粉咬落彈牙。另一個揀咗慢煮摩洛哥春雞配燒汁$198,雞肉亦算香滑,味道不錯。📍Amica地址:太子彌敦道750號始創中心3樓315-317號舖

主菜叫咗卡邦尼意大利粉配溫泉蛋$118,撈埋卡邦尼醬
及蛋汁一齊食,口感濃郁香滑,意粉咬落彈牙。

2023-11-30 60 views
附近做完運動,嚟咗朋友介紹嘅西餐廳一試!朋友話呢間餐廳開業多年,行休閒慢活Cafe路線,而食物同飲品味道都唔錯!仲叫我要試吓黑毛豬或者比目魚!可惜今日自己一個食,只能試吓比目魚!🐟香煎格陵蘭比目魚配牛油忌廉汁 $198比木魚魚肉鮮嫩,細滑,煎得岩岩好,表面魚皮帶點金黃,好香脆!而魚肉食落好鮮味,醮上牛油忌廉汁,好Juicy,唔會煎得好乾!伴碟仲有薯蓉同蔬菜,薯蓉好好味,蔬菜好清新,配搭得10分好!朋友果然冇推薦錯👍🏻餐廳仲有多款特飲,可惜剛做完運動,不能飲甜的飲品。唯有下次再來光顧,試埋餐廳嘅特色飲料,以及黑毛豬!

🐟香煎格陵蘭比目魚配牛油忌廉汁 $198

2023-11-29
Type of Meal
Dinner
2023-11-29 64 views
行開始創中心,隨便入咗一間西餐廳試下,餐廳環境闊落,光線光亮,坐得舒服。🌟 卡邦尼意大利粉配溫泉蛋 $118一上枱暖粒粒,好香忌廉香草味,食落好Creamy,意粉烹調得軟硬適中,唔會太硬,將中間溫泉蛋同意粉攪拌一齊食,好滋味,仲有什菇+火腿作配料,口感豐富。🌟 曲奇窩夫,棉花糖,朱古力雪糕 $78叫咗一款窩夫做飯後甜品!原本以為曲奇窩夫係指曲奇味嘅窩夫,原來是原味窩夫,再配上曲奇、棉花糖及朱古力雪糕作為配料!窩夫好鬆軟,配埋曲奇餅、棉花糖及朱古力雪糕一齊食,口感超豐富有層次,而且唔會太甜,不錯。餐廳整體食物不錯,果然是慢功出細貨👍🏻,好適合同朋友慢慢食,慢慢坐下傾計。

🌟 卡邦尼意大利粉配溫泉蛋 $118

🌟 曲奇窩夫,棉花糖,朱古力雪糕 $78

2023-11-29 56 views
太子不少餐廳選擇,見有間價錢合理而且款式都多就同朋友嚟試吓,整體不錯,可以再過嚟食過豬肋骨配BBQ醬,豬肋骨餣得幾入味,上邊有少少醬汁就可以,不用另外沾醬汁,底部有烤蔬菜仲有一個蔬菜餅味道十分之好,原來仲要係自己做嘅加分不少什菜紅酒燴牛肋條仲有不少薯蓉,牛肋條炆得淋身入味,薯蓉口感滑仲有少少薯仔碎幾好食羽衣甘藍什菜無花果沙律,食咗咁多肉,當然要嗌一個沙律,啲菜十分新鮮,而且仲有無花果和蕃茄仔幾開胃同清新法式焦糖燉蛋,甜度可以口感夠滑身什果巴伐洛娃蛋白餅,蛋白餅幾脆放左一段時間都保持到,配上百香果微酸幾夾,份量激大份2人都吃不完飲品各自叫了綠茶牛奶和玫瑰士多啤梨牛奶,不太甜幾濃正常荃灣西樓角路荃昌中心昌安商場1樓39號鋪

法式焦糖燉蛋,甜度可以口感夠滑身

2023-11-29 59 views
朋友帶我食好西,於是來了Amica,這裏西餐果然出色,值得一試😄😄黃金意大利帆立貝意大利粉這道菜使用新鮮的意大利帆立貝與意大利粉結合。帆立貝具有豐富的鮮甜味道和柔軟的質地,與彈牙的意大利粉搭配,給予了豐富的口感和味道。炭燒加拿大豬鞍扒配柚子燒汁這道菜結合了炭燒的加拿大豬鞍扒與柚子燒汁。加拿大豬鞍扒則是一種嫩滑多汁的肉類,炭燒帶來了獨特的燒烤風味。柚子燒汁的酸甜味道與豬肉的香氣相互融合,帶來濃郁風味。忌廉薯仔湯這是一道使用忌廉(奶油)調製的薯仔湯。忌廉賦予湯品濃郁的奶香味道和滑順的質地,薯仔則為湯品增添了濃厚的口感。這道湯非常適合作為經典開胃菜。紫薯鮮奶這是一道使用紫薯和鮮奶製作的飲品。紫薯具有天然的甜味和淡淡的堅果風味,搭配鮮奶可以增添濃郁的口感和奶香味道,整體口感軟棉,是一款營養豐富且色彩漂亮的甜品。Amica (太子)地址:太子彌敦道750號始創中心3樓315-317號舖

黃金意大利帆立貝意大利粉

炭燒加拿大豬鞍扒配柚子燒汁

忌廉薯仔湯

紫薯鮮奶

Amica (太子)
地址:太子彌敦道750號始創中心3樓315-317號舖
1K
2023-11-28 62 views
Amica (太子)太子彌敦道750號始創中心3樓315-317號舖紫薯鮮奶睇住呢杯紫薯鮮奶,真係覺得好文青又清新。紫薯嘅自然甜味同埋淡淡嘅堅果香味,同鮮奶嘅濃稠口感真係好搭。呢杯飲品唔止係營養豐富,仲係一種享受。忌廉薯仔湯嚟杯忌廉薯仔湯,真係好溫暖啊!啲忌廉帶出嚟嘅奶香味好濃郁,加埋薯仔嘅濃厚口感,真係令人好開心。呢款湯好適合當做開胃菜,令人嘆服嘅一品。黃金意大利帆立貝意大利粉呢款意粉真係好有型,啲帆立貝好鮮甜,彈牙嘅意粉仲有一種獨特嘅口感。佢哋嘅組合真係令人驚艷,一定係一道令人垂涎欲滴嘅菜式。炭燒加拿大豬鞍扒配柚子燒汁咁啱啖到個炭燒加拿大豬鞍扒,真係叫人回味無窮。佢嘅炭燒味道好獨特,豬鞍扒又嫩滑多汁,同柚子燒汁一齊食,酸甜味道真係好搭。
Amica (太子)
太子彌敦道750號始創中心3樓315-317號舖

紫薯鮮奶

忌廉薯仔湯

黃金意大利帆立貝意大利粉

炭燒加拿大豬鞍扒配柚子燒汁
2023-11-28 60 views
朋友之前介紹過,這間位於太子始創中心嘅西餐聽,稱味道相當不錯。今天我恰巧經過,便決定親自一試。我點了黃金帆立貝意大利粉晚餐:一份餐包和忌廉木瓜湯作為前菜。餐包外脆內軟,木瓜的甜味與忌廉的濃郁完美地融合在一起,給人留下了深刻的印象。接著,主菜黃金帆立貝意大利粉上桌了。這道意大利粉搭配了新鮮的黃金帆立貝,帶來了豐富的海鮮風味。意大利粉煮得剛好,醬汁濃郁而不過重,每一口都讓人垂涎欲滴。帆立貝的質感鮮嫩,口感豐富,給整道菜增添了獨特的風味。總體而言:他們的黃金帆立貝意大利粉,讓我留下了美好的回憶,下次有機會,一定會品嚐其他美食。

2023-11-27 44 views
餐廳位於始創中心三樓,地方寬敞,跟三位朋友一起飯聚十分舒暢🌟炭燒加拿大天然豬鞍扒配柚子燒汁肉嫩多肉汁,厚切的肉排十分滿足。配上配菜和芝士西蘭花薯餅,份量女生來說是足夠的🌟燒美國黑安格斯西冷配紅酒汁點了五成熟,口感同樣滑嫩,炭燒的香味加上紅酒汁十分相配,朋友們一致欣賞🌟提拉米蘇馬斯卡彭芝士配合濃濃咖啡香味,味道可口;如果可以增加手指餅的份量以增添口感,相信多吃一個也不膩呢🌟曲奇窩夫焗得香脆,配合朱古力雪糕放進口中,冰火交融的感覺實在使人愉悅🌟芒果柚子蝶豆花梳打外表吸睛,味道清新,還有芒果爆爆珠增添口感🌟藍橙西柚白桃冷泡茶顏色創新,味道不會太甜🌟Butterfly pea flower latte牛奶味濃,配合蝶豆花茶色和富士山杯,造型可愛🌟Rose latte有玫瑰花瓣吸引眼球,又有濃濃玫瑰花的味道,香甜可口
餐廳位於始創中心三樓,地方寬敞,跟三位朋友一起飯聚十分舒暢

🌟炭燒加拿大天然豬鞍扒配柚子燒汁
🌟燒美國黑安格斯西冷配紅酒汁

🌟提拉米蘇

🌟曲奇窩夫

🌟芒果柚子蝶豆花梳打
外表吸睛,味道清新,還有芒果爆爆珠增添口感

🌟藍橙西柚白桃冷泡茶
顏色創新,味道不會太甜

🌟Butterfly pea flower latte
牛奶味濃,配合蝶豆花茶色和富士山杯,造型可愛

🌟Rose latte
有玫瑰花瓣吸引眼球,又有濃濃玫瑰花的味道,香甜可口

2023-11-26 35 views
今晚同幾位好朋友到Amica暢敘,店舖寬敞,裝修簡約舒服,燈光柔和。點餐🌿🍁 炭燒加拿大天然豬鞍扒🐷配柚子燒汁$198圓身豬鞍肉肉質㜜滑無筋,汁多,好欣賞外皮煎得香脆,配上柚子燒汁,清新,帶出肉香🍁 美國黑安格斯西冷🐂配紅酒汁五成熟$228脂肪分佈如大理石纹,不會太肥腻,幼嫩中帶點少許咬口,鲜嫩多汁,牛肉味道香濃。🍁 曲奇窩夫,棉花糖,朱古力雪糕$78🍁 提拉米蘇 $48🍁 藍橙西柚白桃🍑冷泡茶🍹$56有種少女心🩷嘅感覺🍁 芒果🥭柚子蝶豆花泡泡梳打$56入口清香甜美,加入蝶豆花的夢幻紫,打卡一流🍁 Butterfly pea flower Latte☕️$23🍁 Rose Latte$20
點餐🌿
🍁 炭燒加拿大天然豬鞍扒🐷配柚子燒汁$198
🍁 美國黑安格斯西冷🐂配紅酒汁五成熟$228
🍁 曲奇窩夫,棉花糖,朱古力雪糕$78
🍁 提拉米蘇 $48
🍁 藍橙西柚白桃🍑冷泡茶🍹$56
有種少女心🩷嘅感覺
🍁 芒果🥭柚子蝶豆花泡泡梳打$56
入口清香甜美,加入蝶豆花的夢幻紫,打卡一流
🍁 Rose Latte$20
  • 美國黑安格斯西冷
  • 炭燒加拿大天然豬鞍扒
2023-11-26 47 views
太子始創中心經常哋喺度都係食嗰幾間鐘中餐廳,今次朋友同我介紹咗間餐廳,喺西餐廳來㗎,食物唔錯,價錢都比較合理。咁呢日就嚟試下。朋友喜歡食沙律,咁就嗌咗呢個“羽衣甘藍雜菜無花果”沙律,羽衣甘藍喺香港比較少啲,而我就鍾意食無花果,係新鮮嘅無花果,無花果乾通常就用來煲湯用,而新鮮嘅就比較清新啲,我like fresh.兩個主菜就係以下兩樣:“卡邦尼意大利粉配溫泉蛋”和”香煎格陵蘭比目魚配牛油忌廉汁“,意粉餐整體來講味道唔錯,溫泉蛋蛋蛋半熟,有流心效果,算perfect;而今次長途旅行返來差不多日日食魚,中式,西式都食,比目魚幾大件,又厚肉,煎到恰到好處,邊邊有脆香之感,牛油忌廉有"畫龍點睛” 之效👍

2023-11-25 43 views
今日喺始創中心買完嘢,有啲肚餓唔知食乜嘢,行行吓,見到間西餐廳,裝修唔錯,座位好闊落,價錢都好適中,一於入去試吓😃餐牌有好多唔同嘅晚餐,諗咗一陣,我叫咗個,慢煮鴨胸配忌廉汁晚餐:先來個餐包配牛油餐包軟熟,南瓜忌廉湯濃郁,兩樣都唔錯👍跟住主食,慢煮鴨胸忌廉汁飯,慢煮鴨胸,真係幾正,完全唔韌,胸肉又唔肥,配埋紫椰菜飯,有益又健康,好快成碟飯俾我食晒,可能太好食嘅關係😅總括嚟講,這間餐廳,價錢適中,坐得幾舒服,款式都算多,有興趣可以試吓😊
先來個餐包配牛油
餐包軟熟,南瓜忌廉湯濃郁,兩樣都唔錯👍
2023-11-20 142 views
今日同屋企人食晚餐,非常之有驚喜,唔怪之得係要book定枱啦!set dinner 大概$100-$230不等,包括餐湯,餐包,沙律主菜同餐飲,我哋仲食埋甜品,高質👍🏻超滿足👍🏻香煎大蝦龍蝦汁意大利粉日有四件爽口彈牙鮮甜大蝦,意粉特濃龍蝦味,意粉質感爽口,推介炭燒加拿大天然豬鞍扒配柚子汁呢個大推!用料上乘!豬鞍扒好新鮮,超juicy ,爆汁,好耐冇食過咁好味嘅豬👍🏻抹茶戚風蛋糕估唔到甜品都咁高質。蛋糕彈彈下,口感滑溜彈牙又唔太甜,抹茶味香濃,必試👍🏻

香煎大蝦龍蝦汁意大利粉

炭燒加拿大天然豬鞍扒配柚子汁

抹茶戚風蛋糕

2023-11-17 174 views
與友人找就腳的cafe吃飯聊天,隨意找了始創這家餐廳,有意外驚喜,坐下環境舒適,桌間寛闊晚餐價錢相宜,包前菜餐飲,於是點了2款忌廉磨菇湯很足料的味道,口感稠密,有點薯仔湯的沙沙感覺,好喝炭燒美國黑安格斯西冷(12oz)配紅酒汁 $2287成熟煎得剛好,很香牛肉味,肉嫩多汁,份量不少,配菜都有調味過,性價比超高香煎大蝦龍蝦汁意粉 $158足有4隻大蝦,用鹽和黑胡椒帶出鮮味,爽口彈牙,意粉軟硬煮得剛好,醬汁帶蕃茄酸甜味很開胃,推介綠茶牛奶及Latte綠茶味很香濃,配牛奶口感順滑;Latte亦很有水準,有驚喜總括來說位置方便,環境舒適,食物有質素,價錢合理,必定再來

晚餐價錢相宜,包前菜餐飲,於是點了2款

忌廉磨菇湯
很足料的味道,口感稠密,有點薯仔湯的沙沙感覺,好喝

炭燒美國黑安格斯西冷(12oz)配紅酒汁 $228

香煎大蝦龍蝦汁意粉 $158

綠茶牛奶及Latte
綠茶味很香濃,配牛奶口感順滑;Latte亦很有水準,有驚喜

總括來說位置方便,環境舒適,食物有質素,價錢合理,必定再來
2023-11-14 126 views
今日嚟到始創呢間食肆,試左個二人套餐,食物質素高,份量十足。加上服務態度友善,環境舒適,值得推薦👍🏼香脆嘅洋蔥圈外脆內軟,入口唔會好油膩,開胃小食!香煎格陵蘭比目魚魚肉鮮嫩,好juicy,魚煎得剛剛好,金黃色嘅外皮好香脆。配上新鮮嘅檸檬,帶嚟一份清新嘅酸味,伴碟既薯蓉同蔬菜都處理得好好,俾我清哂😂😋卡邦尼意大利粉配溫泉蛋意粉彈牙,撈左卡邦尼醬汁濃郁香滑,再加上蛋黃流心嘅溫泉蛋,呢個組合真係絕配,食到停唔到口雜莓窩夫配雪糕窩夫香脆鬆軟,配上酸甜多汁嘅雜莓同香滑嘅雪糕,真係一個完美嘅結束。

香脆嘅洋蔥圈
外脆內軟,入口唔會好油膩,開胃小食!

香煎格陵蘭比目魚

卡邦尼意大利粉配溫泉蛋

雜莓窩夫配雪糕
2023-09-10 673 views
行完街,唔知食咩好,經過Amica見到個Menu啲食物相好似幾吸引,於是就入去食下,果然無失望👍🤗大家經過太子都可以試下😋環境也非常舒適,有足夠的空間,可以同朋友暢所欲👍👍最怕啲餐廳好吵雜,咩心情都無😭😭食物方面,味道不差,份量都足夠,而且係食物擺放上,也是相當精緻,值得一試!我地今次就叫左5幾款意粉同漢堡餐。價錢唔貴。😇😇😇😇😇我哋四個女仔,叫咗三個餐都食到好飽,下次可以再食

我哋四個女仔,叫咗三個餐都食到好飽,下次可以再食