2024-08-18 164 views
疫情期間無意中發現到呢間川菜當時好似連食評都冇地點有啲隱蔽喺渣甸坊內街一間舊式商場入面第一次食咗鮮椒魚真係超級好食佢嗰種辣係唔需要紅油或者麻辣就咁煮魚味已經好鮮頭幾次去通常都係中國人為主應該係小红書有同胞宣傳晚上可以訂咗六點或者八點出奇地每次都好多人試過訂佢嘅粉蒸牛肉可能未食過又或者食唔慣大家都唔係覺得好好食唔需要特別訂其他菜式例如鮮椒魚鮮椒牛肉或者係乾燒花菜菜都好好食而家喺西營盤,開咗分店座位較多環境亦較舒適,大家亦都可以去西營盤探店
疫情期間無意中發現到呢間川菜

可能未食過又或者食唔慣
大家都唔係覺得好好食唔需要特別訂

其他菜式例如鮮椒魚鮮椒牛肉或者係乾燒花菜菜都好好食
2024-04-15 518 views
隱藏喺渣甸坊一間陳舊大廈裏面嘅小店。雖然外表令人猶豫,但見到裏面食客全部都係講國語,感覺幾地道喎。午餐$68至$88起就有唔同嘅酸菜魚、水煮魚等等嘅選擇。今次就試一試「鮮椒魚」。湯底:攪拌一下湯底,好香嘅花椒味道,鋪滿大量蔥同埋青椒,賣相吸引。一開始食,因為叫咗小辣,所以覺得係可接受嘅程度,唔會太辣。湯底係清湯加花椒麻嘅味道,都唔係好分到青椒同花椒嘅味。但係食咗一陣,就越食越麻,成個嘴都麻晒!魚肉鮮嫩,份量頗多。都會有一兩條骨,但係唔影響。整體嚟講,鮮椒魚係偏清湯加花椒麻嘅味道,層次我就覺得唔夠酸菜魚咁豐富,不過都不失係一個新鮮口味嘅選擇。下次我都會再試吓其他菜式。

午餐$68至$88起就有唔同嘅酸菜魚、水煮魚等等嘅選擇。

今次就試一試「鮮椒魚」。

魚肉鮮嫩,份量頗多。都會有一兩條骨,但係唔影響。

鮮椒魚午餐
2024-04-07 409 views
店內裝修樸素,但是整體環境並不髒;燈光也不會過亮;店內相對比較安靜,四周沒有人來人往,沒有鬧市區餐館常有的吵喧巴閉、嗚嗷喊叫的師奶侍應,坐在店內吃飯感覺很踏實、很輕鬆。另外值得一提的是,這間餐廳菜量很大,很實在。 首先是鮮椒黃牛肉,這是這裡的招牌菜。牛肉上漿水平不一般,富有彈性,而且口感嫩滑,肉味十足。配上新鮮的青辣椒和小米辣,整道菜,鹹、鮮、香、辣,微麻。 接著是魚香肉絲,小荔枝口的複合味調得比較準,調味主要應該是剁辣椒搭配了些許豆瓣醬,味道整體有點偏重了,如果完全用剁辣椒會更好。肉絲鮮嫩,搭配上木耳絲之類的爽脆口感。 麻婆豆腐令人印象深刻,豆腐不是香港餐廳常用的嫩豆腐,而是硬豆腐,豆腐味很濃。搭配濃厚的醬汁,吃著很香。

2024-03-04 381 views
和朋友在銅鑼灣附近食lunch 😁😁😁 我們都超級喜歡吃辣😆剛好搜到這家,中午有套餐,性價比非常高,味道很地道👍🏻👍🏻👍🏻最愛藤椒魚,青椒和藤椒的組合真是完美,魚肉嫩滑鮮美 簡直就是飯掃光的好菜式魚香茄子,一點點酸酸甜甜的口感,入口爽華,朋友是北方人,她都覺得非常正宗麻婆豆腐,川菜代表之一,鮮香麻辣,肉沫的香味和豆腐的嫩滑 可以再來多一碗白飯😋😋😋這家可以放心閉眼點單,味道都不錯🥰

這家可以放心閉眼點單,味道都不錯🥰
2023-10-29 700 views
在香港难得的正宗四川味鲜椒牛肉,肉质新鲜且吃得出用蛋清腌渍过,菜品保留了川菜重油的特色。鲜味在油脂的烘托下在舌尖融化。让人想起自贡菜的火热。辣椒和花椒品质上乘,刚入座就可以闻到隔壁桌上菜后的香味麻辣虾仁,表皮酥脆。因师傅下得了手放盐,才有尝及虾仁时,与虾肉甜美的鲜明对比,让人为之赞叹。鲜椒鱼,非常大份。师傅很有些对做菜的心得理解,蘑菇没有用盐,给异常麻辣的鱼片,一些缓冲。在香港自称川味的菜馆很多。但是真正展现川菜风味的,吃到今天,仅此一家希望老板继续坚守四川风味。巴适!
在香港难得的正宗四川味

辣椒和花椒品质上乘,刚入座就可以闻到隔壁桌上菜后的香味

希望老板继续坚守四川风味。巴适!
  • 鮮椒牛肉
  • 鮮椒魚
2023-08-03 786 views
下午去店里就餐刚刚好没有什么人不用排队点了三个菜 鲜椒牛肉 鱿鱼 辣子田鸡 都很好吃 但是最好吃还的是辣子田鸡外面炸的脆脆的焦焦的 而且菜也都很够味很正宗 下次去吃再试下别的菜
2023-08-01
  • 鲜椒牛肉
  • 辣子田鸡
2023-06-15 884 views
吃完再吃的小店 這裡雖然環境簡陋 但是真的是傳統川菜❤️‍🔥還有可以自𢹂飲料 每次都帶一杯手搖🧋午餐只系$88 連野飲 超抵超大碗的🥢🔹鮮椒魚 (午餐) $88起超超級推介 我覺得辣的程度很好欸還蠻多魚片的 魚肉滑溜 然後還有鮮菇和金針菇🔹水煮魚 (午餐) $88沒有我想像中來的辣 如果只想叫一款魚 會推薦叫鮮椒魚🔹回鍋肉 (午餐) $88炒得很香 蔥花好吃 不太辣還可以👍🏻🔹酸辣土豆絲 (午餐) $68沒有炒得很乾 感覺濕濕的 但是也是很香🔹辣子雞 $168我們單點辣子雞 比其他店多雞粒 咸香可口✨
吃完再吃的小店 這裡雖然環境簡陋

酸辣土豆絲

🔹辣子雞 $168
我們單點辣子雞 比其他店多雞粒 咸香可口✨

2023-06-15
$100 (Lunch)
水煮魚
回鍋肉
酸辣土豆絲
2023-05-28 518 views
又来伟伟川菜(铜锣湾店)开荤。老板师傅全是四川人,说着四川话吃着正宗川菜。麻辣香酥样样齐,鲜椒鱼片用鲜鱼做的,抛得薄如纸片,完美没腥味,没小刺。泡椒鸡肾和江湖鱿鱼酥是新菜,入味好,切工赞,有锅气。关键价格相宜,吊打其他某江,某味,某姐好几条街。由于生意劲爆,位置比以前扩了2倍。希望以后不用再等位了。地址:伟伟川菜 (利发大厦) (铜锣湾)铜锣湾渣甸坊30-36号利发大厦2楼205号舖
地址:伟伟川菜 (利发大厦) (铜锣湾)
铜锣湾渣甸坊30-36号利发大厦2楼205号舖
  • 鲜椒鱼
  • 辣子鸡
  • 鲜椒牛肉
2023-01-25 1196 views
🥰 同事 “巫師” 識飲識食, 強烈推介 “偉偉川菜”, 今日年卅晚約戰8人江湖飯局.😱 餐廳位於銅鑼灣渣甸坊舊商場, 沿樓梯上, 見到改衫店, 服裝店等, 架步相當有趣, 到達二樓, 見到 “偉偉川菜”, 細細嘅商舖門口, 我哋被安排坐斜對面單位嘅另一個用餐區, 大約20個位, 零裝修.🥢 今餐點咗 “巫師” 推介嘅 “鮮椒牛肉”, “鮮椒魚”, 同埋谷友推介嘅 “辣子肥腸”, 其他飯友再亂點幾碟.🐂 鮮椒牛肉. 牛肉唔會 “太虧”, 椒香樸鼻, 必點!🐟 鮮椒魚. 魚肉結實滑溜, 可以飲埋湯, 十分讚! 🤗 辣子肥腸. 香辣臭脆, 又係必點!🐥 辣子雞. 相對普通. 🐖 魚香肉絲. 甜甜哋, 唔知想點, 唔啱口味.🌿 蒜蓉萵筍. 優質, 正常發揮.🌶 泡椒血旺. 食咗一舊, 不俗.🏘 今晚嘅用餐區, 正舖斜對面.🤗 總結: “開飯嘞” 食評好壞參半. 服務還好, 手機落單, 上菜速度正常. 主打菜式屬超水準, 其餘菜式有機會中伏, 但足夠吸引回頭客. 推介鮮椒魚, 鮮椒牛肉, 辣子肥腸, 香而不太辣, 平衡, 一流. 小店經營, 以呢個價錢, 對服務環境冇乜投訴, 今晚包唒副廳,

🐂 鮮椒牛肉. 牛肉唔會 “太虧”, 椒香樸鼻, 必點!
鮮椒牛肉
🐟 鮮椒魚. 魚肉結實滑溜, 可以飲埋湯, 十分讚!
鮮椒魚
🤗 辣子肥腸. 香辣臭脆, 又係必點!
辣子肥腸
🐥 辣子雞. 相對普通.
辣子雞

🐖 魚香肉絲. 甜甜哋, 唔知想點, 唔啱口味.
魚香肉絲
🌿 蒜蓉萵筍. 優質, 正常發揮.
蒜蓉萵筍
🌶 泡椒血旺. 食咗一舊, 不俗.
泡椒血旺
🏘 今晚嘅用餐區, 正舖斜對面.
🤗 總結: “開飯嘞” 食評好壞參半. 服務還好, 手機落單, 上菜速度正常. 主打菜式屬超水準, 其餘菜式有機會中伏, 但足夠吸引回頭客. 推介鮮椒魚, 鮮椒牛肉, 辣子肥腸, 香而不太辣, 平衡, 一流. 小店經營, 以呢個價錢, 對服務環境冇乜投訴, 今晚包唒副廳, 用餐體驗滿意喎.
鮮椒牛肉
蒜蓉萵筍
泡椒血旺
2022-11-07 736 views
根據餐廳要求,提前一日訂粉蒸牛肉,第二日去取竟然話無記得咗,同埋一句sorry 都有冇,竟然話可以等多30分鐘再做一份?咁只需要30分鐘,做咩要大家提前一日預定?係唔係大家都咁得閑同你D玩?
2022-07-27 1521 views
一餐午飯,如果太趕時間就不建議來啦!因為出餸都比較慢,午餐新椒魚跟白飯$88 ,不經不覺加咗價,分量都尚算可以,味道不太鹹但金菇較少,魚質也很滑,撈飯做湯飯都不錯的,尤其夏天熱辣辣,個口濕濕地食湯飯都幾好,我好鍾意食肥腸,辣子肥腸$168,其實都唔太平,比較早前食過我覺得差咗,肥腸好鹹,不知道是否已滷水的豬大腸放太久,所以較鹹,加上做得太乾身,完全沒有了豬大腸原有的質感,埋單兩位$256,我覺得其實有好多選擇,加上如果趕時間一個鐘,一定要開門入坐,如果唔係都比較難等到有得食。

2022-06-14 1192 views
很神奇 我不是四川人,但這家的魚香肉絲是兒時去參加婚宴的味道(偏甜酸)!好好食鮮椒牛肉也還不錯,雖然沒有那麼驚艷,但牛肉吃到最後發現有很多兩人三個菜吃不完 打包回家又吃了一餐🤔上菜快 下次試試隔壁兩桌都點了的青椒魚和蒜蓉萵苣

兩人三個菜吃不完 打包回家又吃了一餐🤔
上菜快 下次試試隔壁兩桌都點了的青椒魚和蒜蓉萵苣
2022-05-09 1034 views
琴晚同幾個同事諗住試下新嘢,上網揾到呢間,上去試食。間商埸我喺銅鑼灣返工三十年,都係第二次上去,商場環境就唔講啦,好有懷舊feel上到去先知間嘢好有住家菜嘅感覺,同埋諗唔到有咁多人幫趁。可能人多做唔切,七點入座,八點上齊四個餸。酸菜魚魚片滑嘅,不過好清淡一D酸菜味都冇,我自己泡嘅酸菜好味過佢,除咗油多D,似清湯魚片多D,唔通聽到全場多數講普通話,得我哋講廣東話專登輕手咗。乾煸四季豆,乾鍋肥腸(唔記得係咪呢個名),可能人多,上枱唔係熱辣辣,味道尚可,不過原生港人都話唔夠辣。大碗花菜,個人覺得應該切細塊D,同埋炒嘅火候差少少。食完總結,色香夠,味差咗少少,搞到同事又要我重出江湖,煮返我嘅首本名菜水煮魚同麻辣雞煲
2022-05-08
2022-05-05 746 views
长草伟伟已经很久了,今天终于和姐妹一起去吃。餐厅在一个超级老旧的大厦里,有一种穿越到八十年代的感觉。好在离地铁站够近,餐厅里面也算整洁。老板蛮热情的,服务也没有其他点评里说那么差啦,我觉得还蛮好的。菜的口味真的没得说.... 鱼香肉丝绝对是当之无愧的本港第一名,太下饭了,价钱也算经济实惠。鲜椒牛肉也不错,但是我感觉牛肉浆的挺重的,没有我想的那么惊艳。另外就是我发现其实套餐和单点分量其实是一样的,中午去的话点套餐就可以了。
长草伟伟已经很久了,今天终于和姐妹一起去吃。

2022-04-23 628 views
全香港最難食的土豆絲🤢🤢🤢食落口完全唔脆,成pat泥咁,個口感係好粉。師傅完全唔識煮川菜,連最基本洗走啲澱粉質都唔識。一夾起係碎哂,完全唔係一絲絲咁。😢😢😢味道嚟講算係正常,好食就稱唔上,冇鑊氣味😭😭😭😭,當佢屋企普通蔥炒薯仔絲咁。價錢亦都唔係特別平🤔,要行幾層樓梯,門面都坐得唔太舒服,會prefer係自己係屋企炒絕對好食又平過佢多多聲。之前聽落好多人講話呢間係隱世川菜之選,我話呢間絕對係中伏之選就真🤣🤣🤣
全香港最難食的土豆絲🤢🤢🤢

土豆絲