2014-12-16 1829 views
不論在那裡也看到談論 ANGELINA 的招牌朱古力熱飲 (๑˃́ꇴ˂̀๑)身邊的朋友也陸續去試了,終於在最近約到朋友一起去吃晚餐大概是晚上的關係,完全不用排隊~而且坐到後半差不多只剩下1桌人其實坐出面可以看到維港~但天冷的話應該很食風!或者下次可以選下午的時間來,有陽光的話應該還可以的 (ฅ´ω'ฅ)室內的裝修不錯(=ˇωˇ=)喜歡這裡的吊燈和壁畫 ❤❤餐牌內有這小小的甜品小冊子 (☆ω☆) 介紹了一些秋冬系列的甜品圖文並茂的實在很吸引 !但晚上時間點的話有些已經賣完嘿嘿....來到不可以不點人人也提及的 招牌熱朱古力 ($88)如果同桌有人點一樣的話,都是一壺上桌這杯朱古力用上5種的朱古力,果然是超濃但不會苦澀~整體超香濃 (≧∀≦)隨朱古力還附上 Chantilly 忌廉,加上後能讓朱古力更為滑身不過第一杯還可以,開始第二杯後就覺得超甜!我完全是投降的狀態啊 QAQ朋友點的則是 - Iced Tea ($78)完全沒有中伏的感覺 (ノ∀` ) 很清新,而且沒有苦澀的味道主食我們點了兩款,點一些平時比較少會吃到的Angelina hand-cut beef tartare, frenc
身邊的朋友也陸續去試了,終於在最近約到朋友一起去吃晚餐
其實坐出面可以看到維港~但天冷的話應該很食風!
室內的裝修不錯(=ˇωˇ=)
喜歡這裡的吊燈和壁畫 ❤❤
圖文並茂的實在很吸引 !但晚上時間點的話有些已經賣完
如果同桌有人點一樣的話,都是一壺上桌
招牌熱朱古力
不過第一杯還可以,開始第二杯後就覺得超甜!
我完全是投降的狀態啊 QAQ
朋友點的則是 - Iced Tea ($78)
Iced Tea
主食我們點了兩款,點一些平時比較少會吃到的
Angelina hand-cut beef tartare, french fries, mesclun salad
Angelina 手切牛肉他他, 配炸薯條及法式雜菜沙律 ($268)
Angelina 手切牛肉他他, 配炸薯條及法式雜菜沙律
牛肉他他很鮮嫩,配上生蛋讓牛肉更為滑嫩 (๑>◡<๑)
這裡的薯條也頗不錯,雖然是油炸的卻不會很油膩,讓人停不了手想繼續吃
Steamed cod fillet with shellfish, seasonal vegetables
蒸鱈魚柳配貝殼類及時令蔬菜 ($238)
鱈魚柳頗新鮮嫩口,煮的時間剛剛好
>﹏<。只是略嫌魚皮的脂肪有點厚
蒸鱈魚柳配貝殼類及時令蔬菜
最後的甜品 - Le Mont-Blane 粟子蒙布朗 ($90)
是這餐廳的招牌甜品(●′ω'●) 底座的紙杯有點兒戲,吃到一半就會自己倒下

底部的蛋白脆餅、中間的鮮忌廉都偏甜~粟子忌廉蓉也很甜,幸好仍有濃郁的粟子味道
如果3層夾在一起吃的話簡直是「太甜了吧」 (´-ι_-`) 絕對是要配茶吃的程度
粟子蒙布朗
Other Info. : 這樣的一餐很昂貴,但主食並沒有好吃到非在這裡吃不可的程度 所以下次再來的話,大概會是好好試這裡的甜品吧︿︿
2014-12-07
$256 (Dinner)
2014-12-14 2589 views
有時候約會早到也有早到的好處,尤其目的地是巴黎老店 Angelina 的話,早到還可以寫意地歎個下午茶,認真不錯! 熱朱古力, 4.5/5 趁尚有半小時好友才到,忍不住先點一杯傳統的朱古力熱飲歎歎。Angelina 的熱朱古力舉世聞名,每次享用,濃郁和幼滑的口感都震撼到味蕾的最深深處,真是非常好喝! Paris-New York, 4.5/5 淨飲感覺有點沈悶,心想甜美的 Paris-New York 可能跟熱朱古力會是對絕配。Paris-New York 跟著名的 Paris-Brest 其實是一對雙生兒,不過餅師將 Paris-Brest 用的果仁醬換上核桃,便成為了同樣味美的 Paris-New York。核桃忌亷入口 creamy 而且有口感,跟砲芙一樣的底層配搭起來,味道實在是恰到好處,整體上近乎完美。 爽脆雜菜意大利飯, 1.5/5 上半場的一頓精彩下午茶過後,一瞬之間好友亦已經準時赴會,接着下半場的飯局亦正式開始。想不到的是,整晩食物的水準會由下午茶的高峰,跌至谷底!第一道菜的雜菜意大利飯質感軟腍,口感略嫌有點不足,但是最不對勁的是調味的香草醬味實在太濃,毫無
熱朱古力, 4.5/5

Paris-New York, 4.5/5

Paris-New York

爽脆雜菜意大利飯, 1.5/5

想不到的是,整晩食物的水準會由下午茶的高峰,跌至谷底!

第一道菜的雜菜意大利飯質感軟腍,口感略嫌有點不足,但是最不對勁的是調味的香草醬味實在太濃,毫無疑問成為了整道菜式的敗筆。
爽脆雜菜意大利飯
煙三文魚扁意粉、巴馬臣芝士忌廉, 2.5/5
稍為出色的是之後出場的煙三文魚扁意粉。跟之前的意大利飯一樣,為扁意粉調味的巴馬臣芝士忌廉亦有點喧賓奪主的感覺,不過幸好煙三文魚的味道不錯,總算令菜式得到及格的分數。
煙三文魚扁意粉、巴馬臣芝士忌廉
食物的水準在上下半場的分別實在太大了,相信廚師在主菜方面真的要下多些功夫。

Paris-New York
2014-12-11 1697 views
約左響新加坡番黎既朋友仔整頭髮整頭之前就試下之前好多人提過既Angelina前幾日我地就book左枱, 大概中午入座由於book左既關係, 完全唔使等位我地叫左一個煙三文魚意粉, 一個馳名hot chocolate同埋一個Millefeuille à la vanille Bourbon為左等我個friend, 個意粉都擺左一陣少不免凍左但d意粉唔會淋, 呢樣抵讚另外上面果一塊係芝士脆脆黎, 咸咸地幾香口火箭菜亦都幾新鮮大家都評過N次既hot chocolate可能已經抱住會好濃好甜既expectation黎飲落又覺得還好但真係唔好一個人飲...同friend share會好d同埋如果你嫌太濃, 加d cream會好好多其實如果出面天寒地凍, 飲番杯咁既chocolate應該會好正~另外呢個Millefeuille à la vanille Bourbon絕對有驚喜輕輕地甜, d cream好滑有vanilla香味, 又唔膩推介!
約左響新加坡番黎既朋友仔整頭髮
整頭之前就試下之前好多人提過既Angelina

前幾日我地就book左枱, 大概中午入座
由於book左既關係, 完全唔使等位

為左等我個friend, 個意粉都擺左一陣
少不免凍左
但d意粉唔會淋, 呢樣抵讚
另外上面果一塊係芝士脆脆黎, 咸咸地幾香口
火箭菜亦都幾新鮮
大家都評過N次既hot chocolate
可能已經抱住會好濃好甜既expectation黎
飲落又覺得還好
但真係唔好一個人飲...同friend share會好d
同埋如果你嫌太濃, 加d cream會好好多
絕對有驚喜
推介!
Other Info. : 題外話, 食飯期間我地隔離兩個闊太係咁討論自己d細路要入邊間國際學校, 跟住又keep住響度晒自己幾有錢...真係有d掃興
2014-10-03
Type of Meal
Lunch
  • Millefeuille à la vanille Bourbon
2014-12-04 1661 views
姊妹想黎依度試下, 因為有佢最愛既熱朱古力店鋪裝修華麗, 好歐陸既氣氛, 環境舒適大形落地玻璃更可以睇倒出面既海景叫左------Parisian Breakfast set $158 包一杯飲品(叫左比較貴既Angelina熱朱古力) 同一杯果汁 (叫左西柚汁)set 內有1) 有機麵包卷配牛油2) 三個迷你酥皮麵包 (包括牛角包, 朱古力夾心酥皮批, 提子丹麥酥)3) 一瓶果醬, 一瓶蜂蜜 (澳洲Beerenberg品牌)食後感arisian Breakfast set-------一句講曬"不知所謂"麵包卷同酥皮麵包係凍, 有無攪錯!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!自己去貴麵包店買熱騰騰黎食重好雖然係二層鐵架, 感覺優雅, 但食凍包, 真係唔係噉好, 點解佢地唔去烘熱呢包係正常size, 全部味道正常, 無咩優越點, 出面麵包店都可以食倒西柚汁味道正常, 酸酸的Angelina熱朱古力----熱朱古力用壺上朱古力非常濃稠, 質地厚, 極度甜, 飲左一啖, 就覺得"夠"附有一堆忌廉,可以加入朱古力, 但對味道無幫助, 都係極度甜總結: 只食/飲裝潢
姊妹想黎依度試下, 因為有佢最愛既熱朱古力

店鋪裝修華麗, 好歐陸既氣氛, 環境舒適

大形落地玻璃更可以睇倒出面既海景

叫左------
set 內有
1) 有機麵包卷配牛油
Parisian Breakfast set $158
Angelina 熱朱古力
食後感:
Parisian Breakfast set-------
一句講曬"不知所謂"
自己去貴麵包店買熱騰騰黎食重好

西柚汁味道正常, 酸酸的

Angelina熱朱古力----
熱朱古力用壺上

總結: 只食/飲裝潢
2014-08-26
$158 (Breakfast)
2014-11-27 1650 views
一個令人想入非非的名字 Angelina在半年前已悄悄地進注中環IFC。舊年到法國時因時間太趕所以未能光顧,今天襯著小妹生日正日當然要吃最喜歡的食物 。時間計準得好,剛剛過了午飯 Peak hour所以位子可隨意選擇,小妹坐在對著一片大鏡子的地方。可以無限,盡情地Selfie。Angelina果然是名牌中的名牌這裡充滿著優雅,水晶大吊燈,云石地板,一絲不苟有如一間博物館。服務也非常貼心,感覺很舒服。當安頓好後,小妹選舉了這個夢幻組合Mont-Blanc $90Cappuccino $50Cappuccino 先送到杯子不太花巧印著那名字,旁邊付上一粒朱古力。奶泡上灑了小小朱古力粉,  奶泡欠幼滑亦不夠厚身,溫度亦略遜咖啡苦澀而微酸,感覺有點失落 。是小妹吃過最貴Mont-Blanc $90它的樣子是半圓形一個球狀, 十分可愛 。栗子蓉帶點酒香,栗子芳香清甜, 一絲一絲亂中有序。栗子層下是一層厚厚 Cream 。以蛋白做成餅底。這個結構無疑是比較單調,而且Cream 的份量太多,吃到有點膩,整體亦略嫌過甜。雖然食物質素是預計之內,如果只要付出小小金錢,令自己開心和滿足虛榮心,何樂而不為呢
一個令人想入非非的名字 Angelina
在半年前已悄悄地進注中環IFC。
舊年到法國時因時間太趕所以未能光顧,
今天襯著小妹生日正日當然要吃最喜歡的食物 。
時間計準得好,剛剛過了午飯 Peak hour
所以位子可隨意選擇,小妹坐在對著一片大鏡子的地方。
可以無限,盡情地Selfie。
Angelina果然是名牌中的名牌
這裡充滿著優雅,水晶大吊燈,云石地板,一絲不苟
有如一間博物館。
服務也非常貼心,感覺很舒服。
當安頓好後,小妹選舉了這個夢幻組合
Mont-Blanc $90
Cappuccino $50
Cappuccino 先送到
杯子不太花巧印著那名字,旁邊付上一粒朱古力。
咖啡苦澀而微酸,感覺有點失落 。
是小妹吃過最貴Mont-Blanc $90
它的樣子是半圓形一個球狀, 十分可愛 。
栗子蓉帶點酒香,栗子芳香清甜, 一絲一絲亂中有序。
栗子層下是一層厚厚 Cream 。以蛋白做成餅底。
這個結構無疑是比較單調,而且Cream 的份量太多,
吃到有點膩,整體亦略嫌過甜。
雖然食物質素是預計之內,如果只要付出小小金錢,
令自己開心和滿足虛榮心,何樂而不為呢 。。。

2014-11-20
$156 (Lunch)
話說上週六(11/15)離開Jamie Oliver在銅鑼灣的餐廳之後,香港友人便說要帶我到中環去喝一家很厲害的咖啡,我心想香港的咖啡店有比台灣多嗎?有比台灣好嗎?就這樣半信半疑地搭了地鐵往中環去,或許是因為佔中的關係,的確下午的中環人潮不復以往這麼多人,真是太令人開心了,走在中環的街上真的有比較舒服自在了,就這樣一路走,映入眼簾的矗立在中環的刮鬍刀大樓~~IFC 香港國際金融大樓,本以為又可以拍到聖誕裝飾,但令我失望了,IFC熟悉的位置空蕩蕩一片,真是令人掃興~~但接下來的狀況可完全令人感到非常開心與喜悅~~原來香港友人帶我來到位在3樓的ANGELINA,她是來自巴黎以甜點著稱的百年老店,招牌甜點有Mont Blanc粟子蒙布朗、熱可可配奶油、Macaron~~果真這家甜點店的表現沒讓我失望~~包含服務也是一流,我們本來希望可以選坐在店外陽台一面嘗著甜點一面欣賞海景,透過香港友人的翻譯,我才了解原來因為香港的服務人員也跟台灣一樣超級難找到合適的員工,就算是外面陽台有位置,但為維護服務品質,她只能讓我們選擇室內的位置,我覺得這就是一個店家的堅持,堅持給消費者好的服務,也不要整間餐廳像菜
冰檸檬茶
Black Coffee
栗子蒙布朗
原來香港友人帶我來到位在3樓的ANGELINA,她是來自巴黎以甜點著稱的百年老店,招牌甜點有Mont Blanc粟子蒙布朗、熱可可配奶油、Macaron~~果真這家甜點店的表現沒讓我失望~~包含服務也是一流,我們本來希望可以選坐在店外陽台一面嘗著甜點一面欣賞海景,透過香港友人的翻譯,我才了解原來因為香港的服務人員也跟台灣一樣超級難找到合適的員工,就算是外面陽台有位置,但為維護服務品質,她只能讓我們選擇室內的位置,我覺得這就是一個店家的堅持,堅持給消費者好的服務,也不要整間餐廳像菜市場一樣,操死服務生之外,還要被臭罵服務不好~~我給予100分的肯定~~~這一餐HK$230~~再次謝謝香港友人的熱情款待~~~
Other Info. : 栗子蒙布朗比青木定治的味道和口感都好非常多~~可說是我目前吃過最好吃的栗子蒙布朗
2014-11-15
5 Minutes (Dine In)
$120 (Tea)
Black Coffee
栗子蒙布朗
在法國享負盛名的百年老店終於進駐香港國際金融中心ifc。開幕前幾天,看見朋友在法國旅遊時到angelina喝熱朱古力並上載相片到instagram,然後就發現香港的都開張了!去的當天只是開幕後一星期左右,星期日下午3時已經有長長的一條人龍。坐下後急不及待的點了這個用五種朱古力調製的old fashion iced chocolate "L'Africain" ($88),熱的其實更受歡迎,不過聽朋友說冷的沒有這麼膩所以點了,下次還是想點熱的。冷的這杯個人不是太喜愛,可能加上cream的關係吧。蛋糕叫了3款,賣相都好吸引。"Le Mont Blanc" (HK$90) Meringue, chantilly whipped cream, chestnut cream vermicelli. 招牌之一的蒙布朗,濃郁的法國栗子蓉之下加入了幼滑的蛋白霜及淡忌廉,味道偏甜,但對於嗜甜的我還是可以的。"Millefeuille à la vanille Bourbon" (HK$90) Thin layers of caramelized puff pastry, light Bourbon va
old fashion iced chocolate ''L'Africain''
蛋糕叫了3款,賣相都好吸引。
Le Mont Blanc
"Millefeuille à la vanille Bourbon" (HK$90) Thin layers of caramelized puff pastry, light Bourbon vanilla cream. 法式千層蛋糕,也是較甜,還是The Mont-Blanc好吃點。
"Religieuse Fraise with strawberry cream" (HK$90) 多款蛋糕也賣完了所以才叫了這個,有點怪怪的這個不算甜,但士多啤梨醬好像與蛋糕不太夾。
2014-08-02
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
Le Mont Blanc
2014-10-31 2844 views
講到Angelina,巴黎好出名嘅甜品品牌,呢間法國百年老字號以甜品享負盛名,系去巴黎朝聖使試嘅甜品。茶室裝潢優雅骨致,系巴黎貴族拍拖嘅唔可替代嘅地方,PROUST、COCO CHANEL女士與及巴黎嘅一啲出名高級成服師都係其法國老店嘅熟客。進駐香港以後一直冇時間過去嘗試,又之前偶然喺北京老佛爺大百貨試過一次。 Angelina喺IFC連卡佛三樓,去嘅時候,下晝一啲都冇排隊啦,有室內室外嘅位置,最近香港天氣一級叻,下晝對海會太曬,坐入室內啦。最經典嘅甜品單係有小圖冊介紹。方便可以看圖啲單啦。1.Mont Blanc 奶油栗子蛋糕據說這一個小小又要價90塊的奶油栗子蛋糕是Coco Chanel小姐的最愛,一定都是鮮貨啦,從巴黎空運過來形狀不是太飽滿,這款舉世聞名嘅甜品以歐洲最高峰果勃朗峰命名,外形酷似雪峰,採用風栗口味外殼,加埋內部清香嘅奶內陷,然後燒蛋白墊底,口感同味道都絕佳,系Angelina嘅原創。口味比較甜,褦茶食會更好啦。2.L'africain 古法熱朱古力聽講佢哋嘅古法熱朱古力完全使用大塊谷古加奶一啲小火加熱,如捱佔般捱出嚟嘅。而家喺巴黎,保留呢啲古老嘅做法嘅老店已經為數唔

最經典嘅甜品單係有小圖冊介紹。方便可以看圖啲單啦。

1.Mont Blanc 奶油栗子蛋糕
Mont Blanc
2.L'africain 古法熱朱古力
聽講佢哋嘅古法熱朱古力完全使用大塊谷古加奶一啲小火加熱,如捱佔般捱出嚟嘅。而家喺巴黎,保留呢啲古老嘅做法嘅老店已經為數唔多。咁就唔怪得差唔多每一個嚟巴黎嘅嘢食客都會慕名嚟試下。個人覺得要甜品就唔好的熱朱古力啦,因為其實真係比較甜。朱古力上台嘅時候,會有單獨嘅淡忌廉一齊,將淡忌廉同朱古力攪拌,味道會特別濃郁。

3.Tarte Citron 檸檬撻
所有甜品中,檸檬撻喺我最鍾意嘅一款,但都唔符合所有人嘅口味,內陷系酸酸甜甜,而且口感好濃郁,柔滑嘅,可中和過甜嘅Mont Blanc和熱朱古力。上面有印有Angelina標誌嘅白朱古力,仲有勻巡嘅粒狀棉花糖,賣相都好靚~~
Tarte Citron
4.Coco 28
一款以COCO小姐命名嘅熱茶,其實就係多種茶包沖泡嘅撈茶啦,講真,感覺一般啦,唔太值呢個價錢,定係啲招牌朱古力好啲。

不時約上幾個好友一齊High Tea絕對系一個好地方,但係所有野都覺得好甜嘅。

Mont Blanc
Tarte Citron
2014-10-10 3382 views
之前去法國的時候也想去這一間,因為有很多旅遊書也有推薦,但當時太飽所以沒有進去,但很後悔,所以這次難得香港開了,一定要來試,價錢比法國貴一點,不過也無所謂了。在門口幸好不是太多人,第了2張檯便有位了。我們想坐出面,但店員說只在早上開放,所以我們有點失望,因為出面的風景非常好。跟友人二人只是叫了一杯熱古力和一件栗子蛋糕,因為價錢太貴,而且又剛吃過東西,所以也不想點太多熱朱古力$90加一便要一百一杯了,是我喝過最貴的熱朱古力,味道非常濃,還可以加cream去淡化味道,還可以令朱古力更creamy,喝了一半已經很飽,因為朱古力真的非常濃。栗子蛋糕$90也是必試的甜品之一,但我們覺得甜了一點,上面是栗子蓉,內部是很甜加了糖的朱油蛋糕,我們沒有吃完整個蛋糕,因為有一層是糖的部分,我們也覺得太甜了。整體來說,這裡氣氛也算不錯,是很好的high tea地方,如果可以坐到外面便好,因為是面海的,相信一定非常棒。
熱朱古力$90
栗子蛋糕$90
2014-08-25
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
2014-10-09 2473 views
已經去過Angelina 4次喇~*有其中一次係上海嘅Angelina~我覺得香港同上海嘅分店味道差唔多,但Hit Chocolate 就上海分量多好多!!去過咁多次,cake方面我最鐘意朱古力撻!其次就係Paris NewYork!Mont Blanc and Chocolate Mont Blanc味道都好好,我係十分好甜嘅人,但我都覺得2款Mont Blanc過甜!Lemon tart and raspberry cake就不過不失!前者酸酸地,剛好中和咁多甜甜嘅cakes^-^ 後者就無乜特別,但味道都唔差嘅!仲有焦糖puff,都好好味,唔會太甜,但就唔算好特別!飲品方面,當然係Hot chocolate啦!口感似溶左嘅朱古力!如果唔好甜嘅朋友,可能就會唔鐘意喇!Ice chocolate 味道都好好,無Hot chocolate咁濃厚!熱食只係食過Chicken sandwich with Chip, 雖然有啲貴,但好好味,不過個人認為Angelina嘅甜品比較出色最後,要讚一讚staff嘅service!真係一流嘅5星級service^-^

Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
  • paris-new york
  • hot chocolate
2014-10-09 2089 views
講左好耐終於鼓起勇氣去食Angelina,所謂法國著名的餅店,實在點都要一嘗在港的法式滋味。我同同事就毫不猶疑點左Babylon同Mont Blanc,因為一場嚟到仲要堂食,雖然安排唔到海景位俾我地,但係我地死都應該留耐啲! 話時話,講返件cake,Babylon比我想象中漏,本來我係諗住應該酸酸地,不過真係呃哂,我食到一半已經有感漏到不行了至於Mont Blanc 我說服自己相信啲栗子蓉一定係自家整出嚟,不過都太甜啦嘛...... 只能總括或許Angelina是屬於嗜甜的法國佬,而我地班香港人還是吃蛋撻吧!

Other Info. : 其實睇過個menu,又發現其實晚餐唔貴啊!
2014-10-06
5 Minutes (Dine In)
$89 (Lunch)
2014-10-04 2162 views
久聞法國朱古力名店Angelina進駐香港,但同時間被開飯食評嚇怕,聞說Angelina最出名的朱古力甜到漏,而遲遲未有來朝聖。和好友剛好來到中環閒逛,出於好奇,想望一望Angelina有何吸引之處。本身已經知呢間舖位於IFC,check到三樓之後就和好友一起尋覓,後來先知原來響landcrawford入面,又響landcrawford入面迷宮一樣走來走去,最後先搵到間舖,見到門口無人排隊,本來無諗住試,有點猶豫,因為我和好友本身好怕甜到漏的,但搵左咁耐,又無人排隊,就一於試下啦。坐低之後,店員就親切咁同我地講,怕甜想挑戰就叫一杯熱朱古力兩個人share,再配其他野食。我和好友叫左熱朱古力,水果丹麥酥,檸檬撻share。店裡面的裝修好歐陸feel,仲可以遠眺尖沙咀,環境氣氛相當好。題外話:雖然理解法國口味偏甜,但係我自己個人口味喜歡帶點苦澀的朱古力,到目前為止,我自己飲過最好味,而又較合我口味的朱古力,係black n white 的消失的朱古力。

水果丹麥酥
檸檬撻
2014-10-01
$115 (Tea)
檸檬撻
2014-10-01 1884 views
今日黎Angelina朝聖,初時以為假期會好多人,但好彩排隊既人唔算太多,等左大半個鐘已經有位。裡面既裝修都幾靚,感覺好grand。但座位真係好迫,枱與枱之間好近,完全聽到隔離枱講乜。張枱好細,食物唔夠位放。首先叫左個Angelina Brunch$398,由於無晒mini pastry,所以被逼只可以揀一個大既fruit danish ,味道普通。主角終於到場,Angelina hot chocolate,本身自己好鍾意食朱古力,但都頂唔順,唔太識得欣賞,襯熱飲可能好d,涼左之後更難入口。之後揀左個香煎薯餅,smoked salmon salad & 香煎法式多士,薯餅同法式多士比較好味d,個salad & 炒蛋就好普通。最後甜品揀左Choc Mont-Blac,本身自己都好鍾意食甜品,但食多幾啖之後已經覺得好漏。總括黎講,俾五百幾蚊食d咁既野完全唔值,試過一次已經足夠。

,味道普通。
Hot Chocolate

Brunch

Choc Mont Blac

總括黎講,俾五百幾蚊食d咁既野完全唔值,試過一次已經足夠。
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$250 (Tea)
2014-09-28 1535 views
路過才發現原來的餐廳已經改成Angelina tearoom了,雖然剛吃完午飯,看到放在展櫃裡琳琅滿目的各式糕點,還是決定進去一試。要了一款類似拿破侖蛋糕的糕點(忘了叫甚麼了😬),份量幾大塊,不過價格也不算便宜(一塊蛋糕加一後約九十元),奶油味不足,有點像植物牛油的味道。另外要的一款是Mont Blanc chocolate(忘了拍照),覺得還是偏甜了些(還有一款Mont Blanc Chestnut,店員說比這個更甜)。還有多款Macaron,對那不太感興趣,沒點。

2014-09-22 1861 views
<>(Parisian Breakfast set $158)終於都去了Angelina可能熱潮己過, 所以作天早上不算太多人!!當然最不能錯過的就是它的signature item-- Angelina Hot Chocolate是一杯暖和的朱古力=D (不是出煙的那種熱)口感非常非常濃綢!!一定要在溫溫的時候喝!否則會變成巧克力醬 (一點都沒有誇張的說!!)如果你喜歡吃巧克力, 你絕對會愛上它♥但如果你對巧克力沒有好感, 你必定會怕了它 (掩咀偷笑)<>-Croissant, Chocolate-filled pastry, fruit danish((Parisian Breakfast set $158)Pastry 沒有大驚喜, 不過不失吧=D配上它的巧克力, 應該吃兩個都已經撐飽了!!<>-With Butter, Angelina Honey & Jam(Parisian Breakfast set $158)比起Pastry 更喜歡它的Bread roll!特別愛它的Orange jam!(因為跟一些橙皮混在一起, 甜中有
<<signature item-- Angelina Hot Chocolate>>
(Parisian Breakfast set $158)
終於都去了Angelina
可能熱潮己過, 所以作天早上不算太多人!!
當然最不能錯過的就是它的signature item
-- Angelina Hot Chocolate
是一杯暖和的朱古力=D (不是出煙的那種熱)
口感非常非常濃綢!!
一定要在溫溫的時候喝!
否則會變成巧克力醬 (一點都沒有誇張的說!!)
如果你喜歡吃巧克力, 你絕對會愛上它♥
但如果你對巧克力沒有好感, 你必定會怕了它 (掩咀偷笑)
<<Mini Viennoiseries>>
Pastry 沒有大驚喜, 不過不失吧=D
配上它的巧克力, 應該吃兩個都已經撐飽了!!
<<Bread Roll>>
(Parisian Breakfast set $158)
比起Pastry 更喜歡它的Bread roll!
特別愛它的Orange jam!
(因為跟一些橙皮混在一起, 甜中有點甘, 有點香)
最後就是這個Signature cake:
--<< Le Mont-Blanc>> ($90)
這是小編吃過最甜的甜點了,
它比MACARON還要甜過好幾倍!
一個人吃它真的有點吃不消,
所以建議跟別人分享品嘗一件就好了=P
它是很扎實的栗子蓉, 入面的淡忌廉很香,
蛋白脆餅己成半溶狀態, 非常非常甜,
所以如果點這個最好不要配上Angelina Hot Chocolate,
要不然就會膩了喔!!
Store: Angelina
Location: Shop 3031-3070/ 3025-3026, IFC, 1 Harbour View Street, Central

Share Sweety 女生總愛甜
2014-08-24
$150 (Breakfast)
<<Mini Viennoiseries>>
<<Bread Roll>>