2025-03-14 273 views
返咗一個星期工,終於嚟到星期五,一定要同朋友食飯飲酒放鬆吓!呢間位於上環嘅Bar,環境裝修好靚,好有fine dine嘅感覺!而且分室內同室外,如果夏天涼涼哋想起室內一邊睇風景,一邊同朋友飲酒傾偈都好適合!雖然佢一間Bar,但係佢啲食物都好有心思!AKAGAI呢個頭盤擺設得好靚,佢係用象拔蚌捲着蔥段,象拔蚌好新鮮!蔥有微微嘅辛辣感覺,食落好特別!SHREDDED CELTUCE SALAD呢個萵筍絲沙律好特別,好清爽!萵筍絲切到好幼,咬落都索索聲!用嚟做開胃小菜呢個搭配幾好!聽CARAMELIZED PUMPKIN呢個南瓜粒超級impression !南瓜切到正方形,一啖咬落去南瓜嘅香味,好濃郁!口感好軟腍腍!南瓜上面亦都有少少焦糖,甜甜脆脆好特別!A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDO最後呢個A四和牛三文治都好正!外面係酥脆嘅三文治,和牛亦都係炸過嘅,所以有一層炸皮!裏面就超級Juice一咬落去超重牛味!!如果大家想喺中環搵個可以食飯又飲酒嘅地方,我哋強烈建議呢度!

雖然佢一間Bar,但係佢啲食物都好有心思!

2025-03-12 244 views
先試嗰個HAMACHI,用咗黃尾魚搭配咸蛋黃、苦瓜同南瓜泥,呢個組合好新奇🤩,入口有鹹香又有點苦甜,口感好豐富。個PICKLED TOMATO SALAD配番茄濃縮醬奶油,酸酸甜甜好開胃🍅,每啖都充滿番茄嘅鮮味。CARAMELIZED PUMPKIN上面有杏仁同肉桂,烤過嘅南瓜好甜好粉,肉桂味一襲而來,正到痹😋。TONKATSU用伊比利豬頸肉,配埋梅子酸奶醬,豬肉好嫩,咬落去「卡滋」聲,同個醬一齊食,酸甜解膩。HAIRY CRAB BUTTER UDON必食!毛蟹蟹黃牛油同烏冬完美融合,再加上蔥、芝麻同蛋黃,每條烏冬都裹滿濃郁嘅蟹黃香🥢

2025-03-11 269 views
Restaurant week experience ✨The Prawn Tempura was well-cooked with a thin, non-oily skin. The Takoyaki Style Chicken Wings were stuffed with mashed cuttlefish but could have used a bit more sauce to enhance the flavor. They were decent but reminded me of fried chicken topped with some 木魚.The Cream Corn Soup was nicely balanced, with a creamy corn flavor and a hint of olive oil.It’s worth noting that we waited about 30 minutes for the two main courses to arrive after the soup. The Hairy Crab Butt
Restaurant week experience ✨

The Hairy Crab Butter Udon was good—creamy and filled with crab meat.

The A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sando was a bit too oily, even with the toast to absorb some of the grease. It came with perfectly seasoned fries topped with seaweed and salt.

For dessert, we tried the Matcha Cheesecake and Red Bean Daifuku. They were nice, but nothing special.

Overall, the service was great, nice value with restaurnt week’s offer and it’s a pleasant place for social gatherings.
Prawn  Tempura
Takoyaki  styled  chicken  wings
Creamy  Corn  Soup
A4  Wagyu  Cutlet  Sandi
Matcha  Cheese  Cake
2025-03-10
$350 (Dinner)
Credit Card Offers
Prawn  Tempura
Creamy  Corn  Soup
Hairy  Crab  Butter  Udon
睇唔過眼咁多人大讚呢間餐廳,到底之前啲好評係點嚟的??自己諗😂 食物質素同價錢完全不符,service更加係貽笑大方😀 記得睇到最後嘅大笑話😃🙏🏻首先點餐時先知道餐廳menu上其中一款最出名嘅主菜烤鰻魚係無貨,芝士蛋糕亦都無貨,當時只係夜晚7pm😂😂 而餐廳亦無喺當日通話時告知我哋嗰日無呢啲食材🥲 其實我就專程係想試個烤鰻魚嘅🥹赤貝刺身 ($138): 新鮮嘅,that's it😂萵苣沙律($68): 無味架喎🥲🥲🥲焦糖烤南瓜 ($88):算係全晚最好味,真係做到焦糖化,外脆內軟A4和牛三文治($328): 作為店內最出名嘅菜式,啲和牛有筋嘅🥹🥹🥹 要咬好多下先呑到😂 味道仲要好淡,枉呢幾件野價錢收得咁進取😂毛蟹牛油烏冬 ($278): 至少有味🤣🤣🤣 唔差嘅紅豆大福 ($68): 就係大福咁嘅味,冇驚喜,之前啲食評咁樣都搵到位讚😂 好野😂最大嘅笑話黎啦,今日係我哋慶祝3週年。事先已經透過不同渠道:預約時留remarks、WhatsApp文字、當日電話,分別三次提醒餐廳寫字去甜品碟,當然出到黎係乜字都無寫。好啦,我哋向餐廳反映咗,之後出到黎係寫漏字的🥹 我哋係請佢哋寫“Happy 3r

赤貝刺身 ($138): 新鮮嘅,that's it😂

萵苣沙律($68): 無味架喎🥲🥲🥲

Caramelized  Pumpkin

A4  Wagyu  Cutlet  Charcoal  Sando

毛蟹牛油烏冬 ($278): 至少有味🤣🤣🤣 唔差嘅

Red  Bean  Daifuku

好啦,我哋向餐廳反映咗,之後出到黎係寫漏字的🥹 我哋係請佢哋寫“Happy 3rd Anniversary",個3rd呢???😂😂😂😂😂

成餐飯啲侍應服務已經好差,多次未食完就想收碟,好似趕我哋走咁,再加上啲食物出乎意料地差,已經食得好唔開心。上甜品果下見到冇寫字+寫漏字,當刻真係嬲到想反枱😂

我唔知點解呢間餐廳可以有咁多好評,但我真係好少寫咁多字比食評😂 呢餐我哋最後人頭$5xx,咁嘅價錢點解我要食啲咁嘅質素嘅野同受氣?

伏已中,幫大家避雷⚡️
2025-02-19
$550 (Dinner)
Celebration
Anniversary
Caramelized  Pumpkin
  • CARAMELIZED PUMPKIN
2025-02-19 11 views
好友約我去位於中環皇后大道中38號萬年大廈14樓的AOAO 食特色菜,環境舒適,有室內和戶外雅座,十分浪漫!我地點左:🥢Akagai🥢Shredded Celtuce Salad🥢Caramelised Pumpkin🥢Charcoal-Grilled Eel🥢A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sando🥢Dessert of the day 🥢Graff Pink🥢AOAO SangriaAkagai 係赤貝卷著蘆筍絲,赤貝鮮甜爽口好味;Shredded Celtuce Salad 好特色,萵筍絲為主的沙律菜,好清爽好味;焦糖南瓜磚:外面香脆內綿;碳燒鰻魚:鰻魚燒熟上檯,待應夾住碳條即場燒香鰻魚皮,魚肉結實彈牙,魚皮煙韌好味;A4和牛竹碳三文治:吉列A4厚切和牛皮脆肉嫩,滿口油脂,牛味香濃,伴著竹碳麵包,十分好味!是日甜品係紅豆大福和芝士蛋糕,好味又好食; Sangria 賣相繽紛,好香果味,又有少少酒香;Graff Pink酒味香濃好飲。

我地點左:

• ShreddedCeltuceSalad
  • A4WagyuCutletCharcoalSando
  • CHARCOALGRILLEDEEL
2025-02-18 5 views
AOAO | 情人浪漫餐廳情人節唔知去邊,呢間餐廳都幾推薦。有feel,夠浪漫,日式fusion菜,好適合帶女朋友嚟食。侍應服務幾好,會注意到每一台客人嘅需要。AKAGAIArk Shell Clam, Asparagus, Spicy Sauce赤貝包香蔥蘆筍赤貝超新鮮,好鮮甜,完全冇腥味,包住蔥同蘆筍,蔥嘅香味特出赤貝鮮甜👍🏻SHREDDED CELTUCE SALADSalmon Roe, Grated Daikon, Bonito Flakes萵筍刨成麵條一樣,配蕎麥麵汁,再加蘿蔔蓉 同三文魚子,蘿蔔蓉撈埋蕎麥麵汁,好清爽。食落好似食緊蕎麥麵一樣,又冇負擔。CARAMELIZED PUMPKINAlmonds, Cinnamon南瓜配杏仁脆脆,南瓜表面有焦糖糖衣,食落甜甜地,有啲似拔絲南瓜嘅西式版,好食。CHARCOAL GRILLED EEL炭燒鰻魚!必叫!店員真係攞咗一塊炭出嚟燒個鰻魚表面,好fancy !白身鰻魚厚切,油脂好香,加咗檸檬汁,令到個炭香味更出。食落爽口爆汁,炭香味好正!A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDOGrated Daikon w
AOAO | 情人浪漫餐廳

赤貝包香蔥蘆筍

CARAMELIZED PUMPKIN
Almonds, Cinnamon

CHARCOAL GRILLED EEL

Grated Daikon with Mayonnaise
A4和牛多士,香脆多士夾住吉列和牛,中間仲有少少Mayonnaise蘿蔔蓉。和牛油脂好口足,一入口和牛香味爆出,食落口好香,多士食食下會幫忙吸左和牛既油膩,中間再加咗佢哋特製醬料蘿蔔蓉Mayonnaise,酸酸地。當你享受完油脂嘅香味之後,醬料嘅微酸味輕輕哄托返出嚟,恰到好處,減膩又唔會喧賓奪主

抹茶cheese cake
甜品最高嘅讚美就係唔會太甜,完全捉晒香港人嘅胃,芝士味好濃

紅豆大福
好煙靭,咬落係好軟好軟嗰種。食得出係自己整。👍🏻

仲有好多唔同既cocktail可以揀!

AOAO (中環)
中環皇后大道中38號萬年大廈14樓
1K
2025-02-18 11 views
店名: AOAO地址: 中環皇后大道中38號萬年大廈14樓中環站D2出口,行2分鐘環境: 5/5價錢: 4/5味道: 4.5/5呢間高質西日fusion酒吧係難得能夠兼備酒吧氛圍嘅同時,亦有住出色嘅料理品質🤩!上次二訪完後,一直對佢個炸豬扒🐖同毛蟹奶油烏冬🦀念念不忘,今日終於搵番佢哋!餐廳室內裝修型格摩登、有情調😎,仲有闊落露天梳化位,啱哂放工嚟chill下🍸!除左適合情侶約會🍾,仲好啱同朋友慶生,店員會熱情地大唱生日歌,啱晒”I”人🤪~HAMACHI ❤️❤️❤️❤️❤️$148冬天正值油甘魚當造季節🎣!每片油甘魚刺身都經悉心排列🐟,味道鮮甜滑嫩、入口即化,加上南瓜泥🎃、鹹蛋黃醬、苦瓜、青椒等,甜酸苦辣富層次感,食得出廚師嘅新意同技藝👨🏻‍🍳!PICKLED TOMATO SALAD ❤️❤️❤️❤️❤️$78擺盤精緻呈花形🌸,將經醃製過嘅鮮紅番茄🍅以骨牌式疊放,中間再鋪上綿密嘅高湯奶油~番茄嘅酸甜同奶油嘅細膩互相輝映🤩,清爽而又平衡,絕對係開胃前菜嘅完美組合😍!CARAMELIZED PUMPKIN ❤️❤️❤️❤️$88焦糖化南瓜外脆內軟🎃,散發住陣陣天然嘅甜味同肉桂香😳!伴碟嘅杏仁碎更增添左多一重口感!T
店名: AOAO

味道: 4.5/5

HAMACHI ❤️❤️❤️❤️❤️

CARAMELIZED PUMPKIN ❤️❤️❤️❤️

TONKATSU ❤️❤️❤️❤️❤️
真係可以為呢道西班牙伊比利亞黑毛豬炸豬排無腦衝😝!外皮炸到金黃酥脆,內裡嫩滑多汁、肥瘦均勻🐖,重點係完全唔油膩🙅🏻‍♀️,簡直係炸豬排既”教科書”!搭配酸甜的梅子乳酪醬,令味道更上一層樓!

HAIRY CRAB BUTTER UDON ❤️❤️❤️❤️❤️
毛蟹奶油烏冬亦係另一道上次已經回味無窮嘅菜式🤤,果然不負眾望,一入口蟹黃味四溢,啖啖鮮甜毛蟹蟹肉🦀,再搭配蔥絲、黑芝麻,味道豐富😋!選用幼身稻庭烏冬彈牙煙韌,掛汁一流!食之前將蛋黃撈均🥢,口感更為滑溜~

DOUBLE FROMAGE CHEESECAKE ❤️❤️❤️❤️❤️
今日係綠茶口味🍵!芝士蛋糕層次分明、幼滑軟綿~芝士原味同綠茶味層層疊,味道平衡,雙重芝味享受🧀!

RED BEAN DAIFUKU ❤️❤️❤️❤️
紅豆大福外皮煙韌軟糯,豆沙餡夠綿密又清甜😳~

GINGER BEER ❤️❤️❤️❤️
薑啤本身係出面較為少見,氣泡感十足又唔會太甜🙅🏻‍♀️,食完香口嘅炸豬扒等咸食後飲,格外滋味😋!

ORANGE JUICE ❤️❤️❤️❤️
鮮榨橙汁🧃,味道天然,含粒粒果肉🍊!果肉份量適中,唔會太稠或太稀🥰~
2025-02-17 14 views
放假同朋友去左間好有feel嘅酒吧 AOAO一開門見到門口有個寶石樣嘅招牌即刻有種hidden germ嘅感覺AOAO有室內同室外座位入口即見到長長嘅酒吧位而室外另有一個吧枱位配合幻彩燈光坐室外欣賞下夜中環都超級正而室內同樣都有唔同燈飾效果超好feel我地先揀左cocktails飲少少輕鬆下再食野AOAO sangria 同 L incomparable 兩杯都好啱女仔飲酒精度唔高AOAO sangria水果味唔係好濃反而青瓜味好突出好freshL incomparable比較香甜面層仲有蛋白更滑溜而AOAO作為酒吧食物選擇其實好多而且仲可以好飽肚Hamachi一款賣相好靚嘅前菜😍將蘸上酸橙汁嘅鰤魚刺身夾上紅蔥頭同青椒片同食除左魚鮮味仲加添左菜蔬鮮味Pickled tomato salad鮮美蕃茄可以蘸中間嘅忌廉令酸味減輕係比較清新嘅前菜Caramelised pumpkin焦糖衣包裏住一口大細嘅南瓜粒外脆內粉旁邊仲有啲焦糖核桃碎帶來另一種口感Tonkatsu金黃香脆嘅豬扒配上梅子乳酪醬竟然無感油膩一口咬落去肉汁滿滿鬆脆香軟Hairy crab butter udon滿滿蟹黃鋪喺滑滑烏
放假同朋友去左間好有feel嘅酒吧 AOAO

入口甘香
質感輕軟

紅豆大福
相對甜膩
配雞尾酒感覺啱啱好!

AOAO氣氛輕鬆
用餐環境舒服
好適合同朋友黎chill
2025-02-05
Type of Meal
Dinner
  • Hairy Crab Butter Udon
2025-02-16 8 views
𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕 𝑵𝒂𝒎𝒆 🍽️: 𝑨𝑶𝑨𝑶🥪𝐿𝑜𝑐𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛📍: 𝐶𝑒𝑛𝑡𝑟𝑎𝑙, 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒 🥂: 𝐽𝑎𝑝𝑎𝑛𝑒𝑠𝑒 𝐼𝑧𝑎𝑘𝑎𝑦𝑎𝐷𝑖𝑠ℎ𝑒𝑠 📸:1. 𝘼𝙆𝘼𝙂𝘼𝙄✨赤貝🐚 $138𝐴𝑟𝑘 𝑆ℎ𝑒𝑙𝑙 𝐶𝑙𝑎𝑚, 𝐴𝑠𝑝𝑎𝑟𝑎𝑔𝑢𝑠, 𝑆𝑝𝑖𝑐𝑦 𝑆𝑎𝑢𝑐𝑒2. 𝙎𝙃𝙍𝙀𝘿𝘿𝙀𝘿 𝘾𝙀𝙇𝙏𝙐𝘾𝙀 𝙎𝘼𝙇𝘼𝘿🥗三文魚籽蘿蔔絲沙律🎏 $68𝑆𝑎𝑙𝑚𝑜𝑛 𝑅𝑜𝑒, 𝐺𝑟𝑎𝑡𝑒𝑑 𝐷𝑎𝑖𝑘𝑜𝑛, 𝐵𝑜𝑛𝑖𝑡𝑜 𝐹𝑙𝑎𝑘𝑒𝑠3. 𝘾𝘼𝙍𝘼𝙈𝙀𝙇𝙄𝙕𝙀𝘿 𝙋𝙐𝙈𝙋𝙆𝙄𝙉🍬焦糖南瓜🎃 $88𝐴𝑙𝑚𝑜𝑛𝑑𝑠, 𝐶𝑖𝑛𝑛𝑎𝑚𝑜𝑛4. 𝑪𝑯𝑨𝑹𝑪𝑶𝑨𝑳 𝑮𝑹𝑰𝑳𝑳𝑬𝑫 𝑬𝑬𝑳🔥炭烤鰻魚🎣 $2885. 𝑨𝟒 𝑾𝑨𝑮𝒀𝑼 𝑪𝑼𝑻𝑳𝑬𝑻 𝑪𝑯𝑨𝑹𝑪𝑶𝑨𝑳 𝑺𝑨𝑵𝑫𝑶🐄A4 和牛切肉炭烤三文治🥪 $328𝐺𝑟𝑎𝑡𝑒𝑑 𝐷𝑎𝑖𝑘𝑜𝑛 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑀𝑎𝑦𝑜𝑛𝑛𝑎𝑖𝑠𝑒6. 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚 $687. 𝙍𝙚𝙙 𝘽𝙚𝙖𝙣 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚 $68🌟𝐶𝑜𝑛𝑠𝑢𝑚𝑝𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑝𝑒𝑟 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛 $700🐄𝑨𝑶𝑨𝑶🥪中環新派創新日料🇯🇵將餐飲🍴沉浸式藝術🎨音樂🎵同寶石
𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕 𝑵𝒂𝒎𝒆 🍽️: 𝑨𝑶𝑨𝑶🥪
𝐿𝑜𝑐𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛📍: 𝐶𝑒𝑛𝑡𝑟𝑎𝑙, 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔
𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒 🥂: 𝐽𝑎𝑝𝑎𝑛𝑒𝑠𝑒 𝐼𝑧𝑎𝑘𝑎𝑦𝑎
𝐷𝑖𝑠ℎ𝑒𝑠 📸:
1. 𝘼𝙆𝘼𝙂𝘼𝙄✨
赤貝🐚 $138

2. 𝙎𝙃𝙍𝙀𝘿𝘿𝙀𝘿 𝘾𝙀𝙇𝙏𝙐𝘾𝙀 𝙎𝘼𝙇𝘼𝘿🥗
三文魚籽蘿蔔絲沙律🎏 $68

3. 𝘾𝘼𝙍𝘼𝙈𝙀𝙇𝙄𝙕𝙀𝘿 𝙋𝙐𝙈𝙋𝙆𝙄𝙉🍬
焦糖南瓜🎃 $88
𝐴𝑙𝑚𝑜𝑛𝑑𝑠, 𝐶𝑖𝑛𝑛𝑎𝑚𝑜𝑛

4. 𝑪𝑯𝑨𝑹𝑪𝑶𝑨𝑳 𝑮𝑹𝑰𝑳𝑳𝑬𝑫 𝑬𝑬𝑳🔥
炭烤鰻魚🎣 $288

A4 和牛切肉炭烤三文治🥪 $328
𝐺𝑟𝑎𝑡𝑒𝑑 𝐷𝑎𝑖𝑘𝑜𝑛 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑀𝑎𝑦𝑜𝑛𝑛𝑎𝑖𝑠𝑒

6. 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚 $68

7. 𝙍𝙚𝙙 𝘽𝙚𝙖𝙣 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚 $68

🌟𝐶𝑜𝑛𝑠𝑢𝑚𝑝𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑝𝑒𝑟 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛 $700

🐄𝑨𝑶𝑨𝑶🥪
中環新派創新日料🇯🇵將餐飲🍴沉浸式藝術🎨音樂🎵同寶石風格既室內裝潢融為一體✨Aoao日文命為綠寶石🩲所以裝潢設計同各種投影藝術都用左綠寶石原素🚦顯得格外型格有品味😎

𝘼𝙆𝘼𝙂𝘼𝙄
赤貝包住蘆筍☘️肉質彈牙爽口✨非常新鮮🥸面頭配搭少量辣汁調味🌶️味道豐富🤌

𝙎𝙃𝙍𝙀𝘿𝘿𝙀𝘿 𝘾𝙀𝙇𝙏𝙐𝘾𝙀 𝙎𝘼𝙇𝘼𝘿
相當創新既沙律🥗將蘿蔔絲切成麵條🥕再配上三文魚籽🥹食落爽口清新😎

𝘾𝘼𝙍𝘼𝙈𝙀𝙇𝙄𝙕𝙀𝘿 𝙋𝙐𝙈𝙋𝙆𝙄𝙉🍬
南瓜燒焦得外脆內嫰✨外層焦糖脆皮🤌唔會太甜😎相當好開胃🤤食完會唔識停🤣

餐廳招牌菜系列😎基本上每一檯都會叫一碟🤣竹炭麵包🥯夾住外脆內嫰🤌入口即融既A4和牛🐮肉質粉嫰✨咬落去充滿肉汁

𝑪𝑯𝑨𝑹𝑪𝑶𝑨𝑳 𝑮𝑹𝑰𝑳𝑳𝑬𝑫 𝑬𝑬𝑳🔥
另一招牌菜😎職員會現場炭燒鰻魚外層💨保持食物溫度之餘👍再增加炭燒既香氣✨
2025-02-12 886 views
去咗中環呢間好有氣氛嘅餐廳😍 入邊嘅環境好啱一班人去飲酒傾偈👍🏻 食物係西日式嘅感覺❤️ weekend仲有DJ表演🥰AKAGAI用咗赤貝刺身,配上蘆筍同辣醬,赤貝鮮甜彈牙,配上辣醬提升咗整體味道,仲有蘆筍嘅清甜,作為前菜好開胃🤤SHREDDED CELTUCE SALAD萵筍絲配上鮭魚籽同磨碎嘅蘿蔔,仲有柴魚片,味道豐富又有層次,非常清新❤️CARAMELIZED PUMPKIN焦糖南瓜味道甜美,配上杏仁同肉桂,面頭口感香脆,肉質甜滑,食落有層次,甜而不膩🥰CHARCOAL GRILLED EEL呢個炭燒鰻魚presentation 真係一流🥰 積極喺你面前用炭火燒佢嘅表面,外皮香脆,內裡鮮嫩,炭燒嘅香味非常濃郁❤️A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDO吉列A4和牛三文治真係奢華至極,和牛肉質嫩滑,配上香脆嘅三文治,味道非常豐富😍RED BEAN DAIFUKU & MATCHA CHEESECAKE紅豆大福柔軟煙韌,抹茶芝士蛋糕鹹香味十足😊MIXBERRY SODA & FRUITPUNCH

CHARCOAL GRILLED EEL

紅豆大福柔軟煙韌,抹茶芝士蛋糕鹹香味十足😊

MIXBERRY SODA & FRUITPUNCH
2025-02-08 802 views
位於中環呢間西日fusion餐廳,裝修有品味,富藝術氣息;菜式精緻,擺盤設計用心。AKAGAI /赤貝刺身肉質爽脆幼嫩,而且很鮮味;中間包住蘆筍同京蔥。SHREDDED CELTUS SALAD/萵筍絲沙律將萵筍刨成絲,加入木魚同魚子,配上鰹魚汁,清新爽口。CARAMELISED PUMPKIN / 焦糖南瓜外層脆薄嘅糖衣,包住綿密軟糯南瓜,外脆內軟。CHARCOAL GRILLED EEL / 真。燒鰻魚即席用碳烤鰻魚,外皮烤至焦香,陣陣炭烤嘅味道,只用少許鹽作調味,鰻魚肥美厚肉又彈牙。A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDO吉列A4和牛竹炭三文治外皮酥脆,和牛肉嫩,軟腍juicy,夾住竹碳麵包食唔會覺得膩。推薦👍🏼👍🏼👍🏼RED BEAN DAIFUKU紅豆大福+抹茶芝士蛋糕DrinkH20 SOUR (Gin + Apple + Rose Timurberry Elderflower)Go6 (Ginger Dry Lemon Rum + Coke Foam)

AKAGAI /赤貝刺身
肉質爽脆幼嫩,而且很鮮味;中間包住蘆筍同京蔥。

SHREDDED CELTUS SALAD/萵筍絲沙律
將萵筍刨成絲,加入木魚同魚子,配上鰹魚汁,清新爽口。

CARAMELISED PUMPKIN / 焦糖南瓜
外層脆薄嘅糖衣,包住綿密軟糯南瓜,外脆內軟。

CHARCOAL GRILLED EEL / 真。燒鰻魚

吉列A4和牛竹炭三文治

RED BEAN DAIFUKU
紅豆大福+抹茶芝士蛋糕

Drink
2025-02-07 806 views
📍中環-AOAO @aoao_hk 同大家介紹一路都係人氣餐廳嘅AOAO @aoao_hk ~ 佢哋係📍位於中環嘅!食嘅菜式就係🇯🇵日式x🍽️西式!! 係餐廳之餘 佢哋都係一間🍷酒吧! 食物質素真係超有驚喜!🐄A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sando (A4吉列和牛竹炭三文治) $328呢個A4和牛三文治係佢哋最Signature嘅菜式!用吉列嘅方式嚟炸超厚嘅A4和牛 夾住超脆口嘅竹炭多士😋💜油脂感滿滿!入口即溶!去到呢一間餐廳係必叫啊!🐚Akagai (赤貝刺身) $138鍾意食刺身嘅朋友仔可以試呢一間嘅赤貝!佢哋用赤背包住清爽嘅青瓜絲🥒😭太好吃了吧!🐟Charcoal Grilled Eel (竹炭燒鰻魚) $288另外呢一個鰻魚都係佢哋嘅招牌菜式!係用燒到紅晒嘅竹炭 放落去鰻魚💕✨令到鰻魚嘅外皮超級脆口之餘仲有陣陣嘅炭香味添😍🥗Shredded Celtuce Salad 萵筍絲沙律配山藥 $68冇諗過沙律都可以咁有驚喜!竟然係用平時超爽口嘅萵筍絲嚟做沙律😱😱食落去好爽脆之餘 加埋冷麵汁 好似食緊一個冷麵咁💕😋超好味!🎃Caramelised Pumpkin 焦
📍中環-AOAO @aoao_hk

🐚Akagai (赤貝刺身) $138

🎃Caramelised Pumpkin 焦糖化南瓜 $88

另外都好推介佢哋嘅焦糖化南瓜!上面係一層好似平時食緊Cream Brûlée 嘅焦糖!再加埋陣陣嘅肉桂同埋杏仁味😭😭✨👍🏻👍🏻👍🏻

🧀Matcha Cheesecake 抹茶芝士蛋糕 $68
因為怕條片太長所以甜品就留返喺呢度講啦!呢一個抹茶芝士蛋糕嘅抹茶味香濃之餘 都唔會搶咗芝士嘅香味!

🫘Red Bean Daifuku 紅豆大福 $68
話明係日本菜x西餐 佢哋嘅甜品都有日本最出名嘅紅豆大福!煙靭嘅大福入邊包住超香嘅紅豆餡!

推介飲品:

🥂AOAO sangria $118
🍸Jasmine highball $118
—————
📍中環-AOAO @aoao_hk
地址: 中環皇后大道中38號萬年大廈14樓
如果鍾意夜消遣嘅朋友你可能有聽過呢間中環嘅酒吧餐廳佔地約5000尺 環境好寬落有齊室內同室外露天座位啱晒嚟飲返杯🍸間中仲會邀請DJ打碟🪩原來餐廳係主打日式fusion菜以日式居酒屋為主題將日式美食加入港式/西式元素雖然價錢上略高但食材加創意烹調方式絕對贏返分!𝙰𝙺𝙰𝙶𝙰𝙸 赤貝蘆筍以赤貝刺身包裹着蘆筍赤貝本人好鮮甜爽口!蘆筍爽脆再加上微辣嘅醬汁味道好清新 幾特別!𝚂𝙷𝚁𝙴𝙳𝙳𝙴𝙳 𝙲𝙴𝙻𝚃𝚄𝙲𝙴 𝚂𝙰𝙻𝙰𝙳 三文魚籽萵苣沙律萵苣刨到一絲絲好似好細嘅麵條咁 口感好爽脆淋上鰹魚汁作調味再加入三文魚籽味道清淡但較清新!做前菜啱哂☺️𝙲𝙰𝚁𝙰𝙼𝙴𝙻𝙸𝚉𝙴𝙳 𝙿𝚄𝙼𝙿𝙺𝙸𝙽 焦糖烤南瓜南瓜切粒再烤製脆脆焦糖面又不太甜微微肉桂香 唔會好嗆喉栗子南瓜質感好綿密 好清甜(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)𝙲𝙷𝙰𝚁𝙲𝙾𝙰𝙻 𝙶𝚁𝙸𝙻𝙻𝙴𝙳 𝙴𝙴𝙻 炭燒白鱔白鱔有輕輕地用慢火煎上枱時 會即席用備長炭燒鱔嘅表面雖然價錢略貴但呢個席前燒已經夠晒噱頭🙂‍↕️通常鱔嘅油脂較多不過呢個唔會食到令人覺得好漏魚皮炙燒過後更加香脆魚肉質感軟嫩 帶微微魚油香!𝙰𝟺 𝚆𝙰𝙶𝚈𝚄 𝙲𝚄𝚃𝙻𝙴𝚃 𝙲𝙷𝙰𝚁𝙲𝙾𝙰𝙻 𝚂𝙰𝙽𝙳𝙾 A4和牛竹炭三文治經常喺
如果鍾意夜消遣嘅朋友