踢走憂鬱星期一,特意前往結合投影視覺藝術的摩登居酒屋以璀璨翠寶鑲就設計概念,內部裝潢時尚型格露天座位佔地二千尺,燈光的幻影營造出神秘氛圍廚師團隊有米芝蓮星級餐廳經驗,以創新手法烹調本地食材Shredded Celtuce Salad涼拌萵筍配有日式醬油,十分清爽開胃菜Hamachi Crudo肉質鮮嫩,口感清新淡雅Caramelized Pumpkin焦糖南瓜甜甜薄脆的外層Tonkatsu吉列豬扒外層酥脆,炸粉輕薄,肉質軟腍Hairy Crab Butter Udon大閘蟹烏冬中間有一隻雞蛋及大量蟹肉
踢走憂鬱星期一,特意前往結合投影視覺藝術的摩登居酒屋
以璀璨翠寶鑲就設計概念,內部裝潢時尚型格
露天座位佔地二千尺,燈光的幻影營造出神秘氛圍
廚師團隊有米芝蓮星級餐廳經驗,以創新手法烹調本地食材
Shredded Celtuce Salad
開胃菜Hamachi Crudo肉質鮮嫩,口感清新淡雅
Hamachi Crudo
Caramelized Pumpkin
Tonkatsu吉列豬扒外層酥脆,炸粉輕薄,肉質軟腍
Hairy Crab Butter Udon
2024-08-05
$591 (Dinner)
Hamachi Crudo
Hairy Crab Butter Udon
2024-08-09 506 views
🐚AKAGAI $138Ark Shell Clam, Asparagus, Spicy Sauce唔食魚生嘅人表示好少食赤貝 卷著啲蘆筍同埋京蔥絲口感唔係一般嘅爽脆!醬汁辣辣哋都幾惹味🥗SHREDDED CELTUCE SALAD $68Salmon Roe, Grated Daikon, Bonito Flakes係我最愛之一萵筍絲!口感清爽 每一條都超級幼細醬汁帶酸加埋白蘿蔔蓉令整體更清新開胃😋配搭三文魚籽同埋木魚碎就增加咗啲鮮味🎃CARAMELISED PUMPKIN $88Almonds, Cinnamon日式南瓜軟稔綿密 自帶清甜味外圍俾一層薄薄嘅焦糖包裹著 燒到微焦 有種脆脆嘅口感之餘唔會過甜 而且蓋過咗南瓜可能有嘅青味南瓜皮亦都烤到同南瓜肉一樣嘅口感 超級一體!🐟CHARCOAL GRILLED EEL $288完全無諗過咁有視覺效果😙白鱔燒到半熟上枱 侍應會用一舊熱炭喺你面前燒至可食用鱔肉肉質柔軟而且油香都幾充足🥩A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDO $328Grated Daikon with Mayonnaise到我同朋友最期待嘅重頭戲!簡
🐚AKAGAI $138
唔食魚生嘅人表示好少食赤貝
卷著啲蘆筍同埋京蔥絲口感唔係一般嘅爽脆!
醬汁辣辣哋都幾惹味

🥗SHREDDED CELTUCE SALAD $68
係我最愛之一萵筍絲!
口感清爽 每一條都超級幼細
醬汁帶酸加埋白蘿蔔蓉令整體更清新開胃😋
配搭三文魚籽同埋木魚碎就增加咗啲鮮味
CARAMELISED PUMPKIN
🎃CARAMELISED PUMPKIN $88
Almonds, Cinnamon
日式南瓜軟稔綿密 自帶清甜味
外圍俾一層薄薄嘅焦糖包裹著 燒到微焦
有種脆脆嘅口感之餘唔會過甜 而且蓋過咗南瓜可能有嘅青味
南瓜皮亦都烤到同南瓜肉一樣嘅口感 超級一體!
🐟CHARCOAL GRILLED EEL $288
完全無諗過咁有視覺效果😙
白鱔燒到半熟上枱 侍應會用一舊熱炭喺你面前燒至可食用
鱔肉肉質柔軟而且油香都幾充足
Grated Daikon with Mayonnaise
到我同朋友最期待嘅重頭戲!簡單嚟講我哋就係為佢而嚟嘅~~
呢款和牛三文治配嘅係竹炭麵包

L'INCOMPARABLE
Double Fromage Cheesecake
  • Red Bean Daifuku
2024-08-09 191 views
AOAO將日式風格融入西餐,每一道菜式都水準極高,好耐冇食過一間咁有驚喜嘅餐廳💕▫️ 𝐇𝐚𝐦𝐚𝐜𝐡𝐢 $148新鮮嘅厚切油甘魚配搭微酸嘅調味,將日式嘅刺身配搭西式調味,完美融合西日風格👍🏻▫️ 𝐏𝐢𝐜𝐤𝐥𝐞𝐝 𝐓𝐨𝐦𝐚𝐭𝐨 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 🍅 $78另一開胃前菜蕃茄沙律,亦令我哋眼前一亮!醃製過嘅蕃茄配搭超幼細嘅法式清湯慕絲,幾特別又好味💓▫️ 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥𝐢𝐳𝐞𝐝 𝐏𝐮𝐦𝐩𝐤𝐢𝐧 🎃 $88第二次嚟呢度食佢哋嘅南瓜,仍然同樣出色!煮法似融合咗中式嘅拔絲香蕉手法,南瓜面層佈滿焦糖,處理至焦脆嘅口感,外脆內軟!▫️ 𝐓𝐨𝐧𝐤𝐚𝐭𝐬𝐮 🐷 $238日式炸豬扒可謂日本嘅經典菜,香港嚟講比較少食到高質素嘅日式炸豬扒,難得今次AOAO完美還原日式風格,炸粉適中,外脆內Juicy ❤️▫️ 𝐇𝐚𝐢𝐫𝐲 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐁𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐔𝐝𝐨𝐧 🦀 $278整體最滿意嘅一道菜!鍾意食蟹嘅朋友必定要嚟試一試,超濃郁嘅蟹肉香味佈滿整個口腔,回味無窮!雖然睇落似意大利粉,但係以日式嘅烏冬令麵條更加掛滿醬汁,濃郁嘅蟹黃香味超滿足!▫️ 𝐑𝐞𝐝 𝐁𝐞𝐚𝐧 𝐃𝐚𝐢𝐟𝐮𝐤𝐮 $68▫️ 𝐃𝐨𝐮𝐛𝐥𝐞 𝐅𝐫𝐨𝐦𝐚𝐠𝐞 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤

▫️ 𝐇𝐚𝐦𝐚𝐜𝐡𝐢 $148

▫️ 𝐏𝐢𝐜𝐤𝐥𝐞𝐝 𝐓𝐨𝐦𝐚𝐭𝐨 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 🍅 $78

▫️ 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥𝐢𝐳𝐞𝐝 𝐏𝐮𝐦𝐩𝐤𝐢𝐧 🎃 $88

▫️ 𝐓𝐨𝐧𝐤𝐚𝐭𝐬𝐮 🐷 $238

▫️ 𝐑𝐞𝐝 𝐁𝐞𝐚𝐧 𝐃𝐚𝐢𝐟𝐮𝐤𝐮 $68
▫️ 𝐃𝐨𝐮𝐛𝐥𝐞 𝐅𝐫𝐨𝐦𝐚𝐠𝐞 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 $68
最後簡單以甜品作結,芝士蛋糕偏日式風格較為輕盈唔會膩,甜品嘅紅豆大福煙靭好味😋

💬 餐廳環境設計極具風格,仲有唔同嘅餐飲區域滿足唔同嘅餐飲需要,食物亦極其出色,必定會回訪嘅一間餐廳💕
2024-08-06 203 views
🐟HAMACHI $148賣相非常吸引,新鮮嘅油甘魚,配上薄薄既苦瓜片,酸酸甜甜嘅調味,仲有咸蛋黃同南瓜蓉,令人好滿足🤤🍅PICKLED TOMATO SALAD $78蕃茄去咗皮,比平時更鮮甜,配上特製嘅忌廉醬,好開胃😍 🎃CARAMELIZED PUMPKIN $88熱辣辣拎上枱,外面嘅焦糖烤得好脆,仲有少量almond同cinnamon,令整體口感外脆內軟。份量都好大,適合同朋友share 🥰🐷TONKATSU $238炸豬扒嘅份量好大,而且炸得好香,而且肉質嫩滑,配上特製嘅梅子乳酪醬,係邪惡嘅享受🥹🦀HAIRY CRAB BUTTER UDON $278係毛蟹烏冬❣️❣️一上枱已經好香,而且好Creamy,蟹味濃郁,意粉亦非常掛汁~絕對係一流嘅享受!🍷AOAO Sangria $118見到好多人都嗌咗呢杯,非常之容易入口,味道清甜👍🏻🥃Jasmine Highball $118飲落去好Refreshing,值得一試🤩
🐟HAMACHI $148

🍅PICKLED TOMATO SALAD $78

蕃茄去咗皮,比平時更鮮甜,配上特製嘅忌廉醬,好開胃😍

🎃CARAMELIZED PUMPKIN $88

🐷TONKATSU $238

🦀HAIRY CRAB BUTTER UDON $278

🍷AOAO Sangria $118

見到好多人都嗌咗呢杯,非常之容易入口,味道清甜👍🏻

🥃Jasmine Highball $118

飲落去好Refreshing,值得一試🤩

2024-08-04 496 views
- 中環|AOAO -▪️AKAGAI (Ark Shell Clam, Asparagus, Spicy Sauce)赤貝爽口鮮甜,中間包住蘆筍同京葱絲,口感豐富,再加埋少少辣嘅醬汁,幾開胃▪️SHREDDED CELTUCE SALAD🥗 (Salmon Roe, Grated Daikon, Bonito Flakes)萵筍切成絲,面頭放上三文魚籽、蘿蔔蓉同木魚碎,感覺清爽▪️CARAMELIZED PUMPKIN🎃 (Almonds, Cinnamon)香甜嘅焦糖包裹住南瓜,食落外焦脆內軟糯,配上杏仁同淡淡嘅肉桂香,好夾▪️CHARCOAL GRILLED EEL🐟鰻魚上枱後,店員會再用炭去燒一燒個魚皮,入口增添咗一份炭燒香,而魚肉好滑溜,冇骨▪️A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDO🐮🍞 (Grated Daikon with Mayonnaise)竹炭三文治鬆脆,充滿牛油香🧈,中間夾住厚切A4和牛,肉質保持粉嫩,一咬開啲肉汁出晒嚟▪️DOUBLE FROMAGE CHEESECAKE🧀🍰芝士味道濃郁,口感綿密▪️RED BEAN DAIFUKU🫘大福外皮煙韌,紅豆內
- 中環|AOAO -

AKAGAI

萵筍切成絲,面頭放上三文魚籽、蘿蔔蓉同木魚碎,感覺清爽

CARAMELIZED PUMPKIN

▪️CHARCOAL GRILLED EEL🐟

▪️DOUBLE FROMAGE CHEESECAKE🧀🍰
芝士味道濃郁,口感綿密

▪️RED BEAN DAIFUKU🫘
大福外皮煙韌,紅豆內餡唔會太甜
DOUBLE FROMAGE CHEESECAKE、RED BEAN DAIFUKU

▪️AOAO SANGRIA🍹 (Apple🍎 + Peach Schnapps + Champagne + Cucumber🥒 + Raspberry + Blueberry🫐 + Strawberry🍓)
酒味唔重,加上酸酸甜甜嘅水果味,好易入口

▪️MIXED FRUIT TEA🍹
茶底香濃,而且充滿果香
AOAO SANGRIA、MIXED FRUIT TEA

AOAO
📍中環皇后大道中38號萬年大廈14樓

• CARAMELIZED PUMPKIN
AKAGAI(扇貝、蘆筍、辣醬)。扇貝鮮嫩多汁,肉質細緻,配以清脆爽口的蘆筍,以及略帶辣香的秘製醬汁,口感層次十足,開胃開味。這道菜主打食材的原味,突出了每種食材的特色,讓人一口接一口停不下來。SHREDDED CELTUCE SALAD(智利櫻桃三文魚籽、青蘿蔔絲、鰹魚柳)。菜絲爽脆爽口,配以嫩滑的三文魚籽,甜甜的青蘿蔔絲,以及鹹香的鰹魚柳,口感豐富多變,清新怡人。這道菜可謂是夏日清涼消暑的絕佳之選。CARAMELIZED PUMPKIN(焦糖南瓜、杏仁、肉桂),無論在味道和視覺效果上也是別具匠心。南瓜外層酥脆,內裡綿密細緻,加上焦糖的甜香,以及杏仁和肉桂的香氣,口感層次豐富,令人回味無窮。CHARCOAL GRILLED EELQ彈的魚肉帶着微微的焦香,每一口都能盡顯鰻魚的鮮美和鹹甜之味。這道菜精心燒烤,檸檬汁配得恰到好處,展現出廚師精湛的烹飪功夫。A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDO (和牛炭燒吉列扒、青蘿蔔絲配蛋黃醬)。和牛炭燒後外酥內嫩,配上綿密的蛋黃醬,以及青蘿蔔蓉,層次豐富,每一口都令人饞涎欲滴。紅豆大福內餡香滑綿密,外皮Q彈有勁;綠茶芝士蛋糕鬆軟

紅豆大福內餡香滑綿密,外皮Q彈有勁;綠茶芝士蛋糕鬆軟綿密,茶香與奶香完美融合,甜而不膩。這些精心製作的甜點,完美地為整頓大餐做了一個圓滿的結尾。
今日想同大家分享一間位於中環氣氛超好嘅日式fusion居酒屋,佢唔單只係一間居酒屋,仲係一間天台酒吧🍸🥃非常適合收工過去輕鬆一下😎 佢嘅裝修絕非一般嘅日式居酒屋,餐廳型格摩登路線,燈光偏暗,好有氣氛😌 有室內同室外用餐區,鍾意飲番兩杯嘅朋友可以試吓坐室外,更加有氣氛🍸😎 🌟Akagai 好創新嘅菜式😍 新鮮爽口又厚肉嘅赤貝捲住蘆筍同京蔥,唔需要特別調味,已經食到赤貝嘅鮮甜,推介👍🌟Shredded Celtuce Salad 呢個咁特別嘅沙律原來係萵筍絲😃 真係第一次食😬 非常清爽,味道偏淡,三文魚子增添鹹香鮮味,幾開胃👍🌟Caramelised Pumpkin我同朋友都非常鍾意呢個焦糖南瓜,南瓜夠甜夠綿密🫶🏻 面頭有燒香脆嘅焦糖,令到成件事更加香甜😬 再配埋糖霜杏仁脆片,直頭可以當甜品食😌 🌟Charcoal Grilled Eel 儀式感滿滿嘅一道菜😎 職員會用燒熱嘅碳即時喺你面前燒鰻魚😍 一路燒一路冒煙,周圍瀰漫着炭燒味🥰 連隔籬枱都忍唔住望😅 炭燒完嘅鰻魚表皮香脆,肉質新鮮彈牙,可以一試🫶🏻 🌟A4 Wagyu Cutlet Charcoal 呢個之前喺網上嘅討論到都幾高嘅A4

🌟Akagai

🌟Shredded Celtuce Salad

🌟Caramelised Pumpkin

🌟Charcoal Grilled Eel

🌟A4 Wagyu Cutlet Charcoal
呢個之前喺網上嘅討論到都幾高嘅A4和牛三文治,當然要試吓啦😎 賣相真係勁吸引,竹炭三文治包住非常厚切嘅A 4和牛,一啖咬落去,滿滿嘅肉汁😋 三文治夠香脆👍 邪惡又滋味😌

🌟Jasmine Highball
呢度嘅酒精飲品選擇非常多,而且好特別😎 添加咗茉莉嘅香氣,更加有清爽感,非常適合配搭和牛三文治😋

🌟L’incomparable
呢杯係店員推介俾我嘅signature cocktail, 佢話好適合女士飲,果然冇介紹錯,甜甜地非常易入口🫶🏻

🌟Red Bean Daifuku
甜品我哋揀咗紅豆大福餅,煙煙韌韌,紅豆餡偏甜,螞蟻人會鍾意😬

🌟Double Fromage Cheesecake
另一款揀咗芝士蛋糕,芝士味濃郁,蛋糕幼滑,唔錯👍

呢度嘅職員服務態度非常好,有笑容有活力,令到呢度更加好氣氛😎 想係中環搵一間有嘢食、有酒飲、有氣氛嘅餐廳,呢間可以一試🫶🏻
2024-07-31
$500 (Dinner)
  • CARAMELIZED PUMPKIN
  • A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sando
  • Akagai
又係時候同男朋友搵間氣氛好環境舒服嘅餐廳撐下枱腳,放工近近地揀咗中環呢間好多人推嘅餐廳,嘢食真心有驚喜而且服務態度非常好!AKAGAI用赤貝配搭露荀同香葱,赤貝好彈牙又新鮮,開胃得嚟加埋cocktail好夾!Shredded Celtuce Salad入面有萵筍絲、蘿蔔蓉、三文魚籽等,fresh得嚟入口有陣鮮香魚籽味。Caramelized Pumpkin好有驚喜!烤香至軟腍嘅南瓜件出面包住層薄薄嘅焦糖,食落口感真正外脆內軟,有啲似拔絲香芋hahaCharcoal Grilled Eel侍應將白鱔上枱後,會用竹炭燒香外皮,魚香湧出去啖啖滋味,魚肉爽彈Juicy!A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sando嚟到我最期待嘅A4和牛竹炭三文治,和牛油脂分布平均,肉質軟嫩,加埋酸酸甜甜嘅醬汁,好滿足!Graff Pink / L’incomparable揀咗佢signature cocktail,前者特別用咗十王燒酌,仲加上咗點點tabasco,味道好豐富;後者入口充滿果香味,慢慢會品嚐到淡淡茶香,好清新

AKAGAI

Charcoal Grilled Eel

Graff Pink / L’incomparable
2024-08-03 119 views
💖 AOAO (中環)✨中環皇后大道中38號萬年大廈14樓〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️今日同老公過海拍下拖,行到咁上下就梗係要食晚飯啦,佢就帶咗我哋蘭桂坊附近嘅呢一間餐廳🥰,聽聞環境氣氛都好好👍🏻一坐低職員就俾咗前菜我哋食住先,有酸堯頭同麵豉醬蒜頭🧄-AKAGAI🫔 $138老公好中意食赤貝,所以我特登點左赤貝葱絲露荀辣醬卷比佢試下😚,佢話辣辣地好過癮。葱絲同露荀同辣醬好夾,好特別嘅配搭。-SHREDDED CELTUCE SALAD🥗 $68三文魚籽木魚湯萵筍絲沙律味道清新,有個沙律同平時食開嘅唔同,湯汁比較多,感覺上有少少似日式冷麵🍜,不過改成萵筍絲做基底😍-CARAMELIZED PUMPKIN🎃 $88每一嚿南瓜嘅四邊都包裹住焦糖,一食落去外皮嘅焦糖形成脆片。每一啖都係甜甜的🫶🏻。-CHARCOAL GRILLED EEL🐍$288初時以為鰻魚會係廚房燒完先拎出黎,冇諗過原來係職員係我地面前即席燒製,好有驚喜🤭。鰻魚嘅炭香味十足,口感亦好彈牙。-A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDO🥪 $328四四方方、鬆脆嘅竹炭麵包🖤,夾住好香口嘅吉列和牛,味道好

💖 AOAO (中環)
✨中環皇后大道中38號萬年大廈14樓

一坐低職員就俾咗前菜我哋食住先,有酸堯頭同麵豉醬蒜頭🧄

-AKAGAI🫔 $138

-SHREDDED CELTUCE SALAD🥗 $68

-CARAMELIZED PUMPKIN🎃 $88

-CHARCOAL GRILLED EEL🐍$288

四四方方、鬆脆嘅竹炭麵包🖤,夾住好香口嘅吉列和牛,味道好香艷。和牛雖然有油香,但因為連同麵包一齊食🍞,所以完全唔覺得膩。

-Double Fromage Cheesecake🧀 $68
上層係軟芝士,下層係偏厚實嘅芝士蛋糕,一個蛋糕,雙重口感😋

-Red Bean Daifuku 🍥$68
紅豆餡制成嘅大福,煙韌得黎又唔會太甜🥰

-Ginger Ale🫚 $68
-Apple Juice🍎 $88

想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysmamalife
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2024-07-31
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2024-08-01 103 views
朋友剛剛由南美回來,即刻搵佢聚會一下,網上面見到呢間餐廳好啱傾偈🤣 真的很不錯,而且也很打卡😎 裝修得很摩登同埋有神秘感,見到過到嚟嘅客人主要都係慶祝生日而且店員也會為他們們唱生日歌🤣🤣Hamachi 呢一個前菜真的很不錯,入口即溶,而且唔會有種好油膩嘅感覺😍Plackled tomato salad 🍅 蕃茄圍住忌廉,口感特別Caramelised Pumpkin 裏面嘅南瓜口感十分之腍👍👍😎 而且佢亦都表面有種脆脆的感覺Tonkatsu 係炸豬扒啊,十分之鬆脆,而且個醬汁有啲酸酸美味的感覺,十分之配合😎👍 Hairy Crab Butter udon 呢個真係超好味,極度推介,淡淡蟹肉,而且金黃嘅蟹汁鋪喺面上面每一條烏冬都沾滿晒蟹😍😍😍酒🍷AoAo sangria 呢杯酒裏面有很多生果,例如蘋果士多啤梨青瓜等等,會有種很清新的感覺。Classic Mojito 甜品🍮Cheese cake + 紅豆麻糬地址:AOAO (中環)中環皇后大道中38號萬年大廈14樓

Hamachi
呢一個前菜真的很不錯,入口即溶,而且唔會有種好油膩嘅感覺😍

Plackled tomato salad 🍅
蕃茄圍住忌廉,口感特別

Caramelised Pumpkin
裏面嘅南瓜口感十分之腍👍👍😎 而且佢亦都表面有種脆脆的感覺

Hairy Crab Butter udon

酒🍷
AoAo sangria

Classic Mojito

甜品🍮
Cheese cake + 紅豆麻糬

地址:AOAO (中環)
中環皇后大道中38號萬年大廈14樓
2024-07-30 1073 views
朋友👱🏻‍♀️帶咗我嚟呢間樓上日本🇯🇵餐廳食晚飯🤣,朋友👱🏻‍♀️覺得我對日本菜有認識想我試吓呢間新派日本餐廳🤣$148 HAMACHI CRUDO with Jalapeño Ponzu:HAMACHI 又叫Japanese amberjack / ブリ / 鰤,香港最普通嘅叫法可能係 油甘魚🤣;呢度加咗啲 Ponzu ポン酢 同埋 Jalapeño 辣椒,整體嚟講清新幾好食😊$78 PICKLED TOMATO SALAD with Tomato Consommé Cream:「漬蕃茄」似乎喺香港嘅居酒屋比喺日本嘅居酒屋更加普遍🤣;呢間餐廳就配咗啲 Consommé Cream,簡簡單單幾好味😋$88 CARAMELIZED PUMPKIN,Almonds, Cinnamon:應該灑咗啲糖喺南瓜🎃上邊然後再燒焗,所以外邊 CARAMELIZED 糖化咗脆脆哋🤣$238 TONKATSU (Iberico Pork Collar with Plum Yoghurt Sauce):Tonkatsu 可以非常大眾化係日本嘅其中一種 Soul Food, 但係要做得講究就可以好講究🤣,例如用咩

$238 TONKATSU (Iberico Pork Collar with Plum Yoghurt Sauce):Tonkatsu 可以非常大眾化係日本嘅其中一種 Soul Food, 但係要做得講究就可以好講究🤣,例如用咩豬肉、咩Breadcrumbs (日本叫 Panko,Panko 有極多種可以用唔同材料做、不同大細、不同粗幼 等)、用乜油炸(據說用 Sunflower oil 效果最好)、溫度幾多,幾多分鐘,都可以非常講究🤣;做得好嘅 Tonkatsu Breadcrumbs 會形成「Kendachi 剣立ち」效果🤣,睇個名應該都明明哋嘅🤣;呢間餐廳就做得幾香口好食,最特別係有個少少酸少少條嘅 Plum Yoghurt Sauce 可以沾🤣

$278 HAIRY CRAB BUTTER UDON,Shiraga Negi, Sesame, Egg Yolk:簡單翻譯係「毛蟹牛油烏冬」,都真係幾多蟹肉,效果有啲似「上海蟹粉拌麵」😋;另外 Shiraga Negi 係 白髪ねぎ,或者叫「白髮蔥」,如果識煮日本🇯🇵料理應該知道點整🤣

$68 DOUBLE FROMAGE CHEESECAKE 同埋都係 $68 RED BEAN DAIFUKU:兩樣都唔係好甜,簡單幾好食🤣

$148 L'INCOMPARABLE:材料有 Black Label Whiskey + Earl Grey + Cointreau + Honey + Egg White + Merlot + Fresh Grape Juice 🤣,賣相幾靚,容易入口,幾清新🤣

$88 Grapefruit Juice :鮮榨就梗係係鮮味好飲啦🤣
2024-07-29 91 views
今日同男朋友去嚟咗呢間位於中環嘅餐廳撐枱腳🥰位置方便,除咗室內仲有室外位置,環境舒服💕//🐟Hamachi $148賣相好靚嘅油甘魚腩😻上面加咗苦瓜皮令到成個菜式好清爽,另外油甘魚好新鮮🫶🏼加埋蟹籽非常美味😋🍅Pickled Tomato Salad $78好甜嘅蕃茄😍中間用咗法式清湯加芝士製成🤓食落帶少少鹹味,幾特別💕🎃Caramalized Pumpkin $88呢道菜好驚喜🙈適當嘅焦糖包住南瓜,甜度啱啱好❤️‍🔥南瓜口感綿密,整體食落外脆內軟必點菜式💯🐷Tonkatsu $238 望落去好似好普通嘅炸豬扒,但肉質彈牙又juicy🥹炸粉薄薄一層夠晒脆口😎點埋麻醬同椰菜一齊食添加層次🤤🔥Charcoal Grilled Eel $288今日MVP🫡上枱後職員拎住備長炭即場炭燒,食落好鮮好肥美🤭香脆嘅魚皮同炭香加曬分😍🐮A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sando $328一路都好想食嘅和牛三文治係今次食呢間餐廳嘅目的🤣果然冇失望❣️呢度嘅和牛油脂都幾勁,但唔會太油膩🫧麵包鬆軟再加埋少少忌廉醬好夾,非常推薦✨🧀Double Fromage Cheesecake $68🫘R

🐟Hamachi $148

🍅Pickled Tomato Salad $78

🎃Caramalized Pumpkin $88

🐷Tonkatsu $238

🔥Charcoal Grilled Eel $288

🫘Red Bean Daifuku $68
叫咗兩款甜品,芝士蛋糕好軟綿,兩層texture一個蛋糕就食得到💫紅豆大福內餡正常發揮,但係外皮非常軟糯👍🏼

🍹AOAO Sangria $118
好Refreshing嘅特調Sangria🥂有別於一般嘅Sangria,用Champagne取代紅酒🤩味道更易入口

🌶️Mary Loves Travel $118
Cocktail Bloody Mary嘅變奏版🍅菜單寫住會根據Mary嘅位置去改變製法🤣而今次飲嘅Tabasco味好重,同Hamachi一齊食幾夾🥳
2024-07-29 125 views
放長假又去左藝術館睇展覽,順利去中環人氣打卡餐廳食嘢,氣氛好relax,又chill。🌟#cocktail必試!多款cocktail選擇,水果味重,入口清甜,好岩女生!🌟#Akagai爽咁刺身包着鮮嫩蘆筍,入口fresh 鮮味十足👍🏻🌟#Shredded Celtuce Salad粒粒飽滿三文魚籽係口腔爆汁,好正。配上清脆萵筍絲,沾一沾秘制漿汁,十分開胃。🌟#焦糖南瓜焦糖化後的南瓜,鬆香粉滑,外層焦甜脆薄,甜蜜口感豐富✨加上乾果粒食,好滋味。🌟#Charcoal Grilled Eel竹炭燒香鰻魚打卡一流!獨特的炭烤風味,視覺享受佳,味道不錯。鰻魚肉質爽口,鮮嫩多汁,非常香滑✨🌟#A4 Wagyu Cutlet Charcoal和牛厚肉炭燒竹炭麵包炸得外焦內嫩,包住油脂香濃的和牛,完全不覺得肥膩✨但和牛略為多左少少筋。🌟#日式芝士蛋糕:抹茶及原味芝士蛋糕帶有濃郁的芝士香氣,口感綿密細膩✨

🌟#cocktail

🌟#Akagai
爽咁刺身包着鮮嫩蘆筍,入口fresh 鮮味十足👍🏻

🌟#Shredded Celtuce Salad

🌟#焦糖南瓜

🌟#Charcoal Grilled Eel竹炭燒香鰻魚

🌟#日式芝士蛋糕:抹茶及原味
芝士蛋糕帶有濃郁的芝士香氣,口感綿密細膩✨

2024-07-28 173 views
一上到去,餐廳門口已經俾咗一個去Clubbing嘅咁感覺,入到去,嗰種感覺更加強烈😂。餐廳有室外同室內,去到嘅時候,室外應該已經係俾人包咗場happy hour,已經好多人揸住🍾🥂好hyper 。餐廳提供牛蒡同埋蕃茄做開胃小食,仲有得免費添加👍🏻。我哋叫咗PORK BELLY WRAPPED ASPARAGUS ROLLS,同CHICKEN KARAAGE做頭盤,兩樣都好食,好香口👍🏻主菜就叫咗HAIRY CRAB BUTTER UDON,雖然而家唔係大閘蟹嘅season,但係唔知點解佢都可以有好多蟹肉同埋蟹膏,煮出嚟嘅烏冬好好味,一個已經足夠兩個人食🤤甜品就叫咗RED BEAN DAIFUKU,另外因為朋友生日,餐廳免費送咗DOUBLE FROMAGE CHEESECAKE俾我哋,仲有好多服務員過嚟一齊唱生日歌,令到個氣氛好好,多謝佢哋☺️

2024-07-26
$300 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • Hairy Crab Butter Udon
2024-07-27 229 views
美倫美奐的高級日本餐廳,電梯出口已超有氛圍,餐廳室內的裝修很Chic,室外也設有座位很Chill。*註: 以下中文譯名乃小女子依意直譯而已❤ Akagai 赤貝刺身 $138 以赤貝包葱絲和蘆筍,鮮甜美肥,清新爽口,材料本身的味道不用任何修飾,原味直出。👍🏼 Shredded Celtuce Salad 萵筍絲沙律 $68把萵筍切成一麵條狀,加入木魚凍湯,配合三文魚子的輕微鹹香,是比傳統的冷麵來的更開胃!❤ Caramelized Pumpkin 焦糖南瓜 $88OMG做得太好了!焦糖做得很薄脆,超平勻,每一口都是甜脆的焦糖脆片,南瓜也是充份成熟,口感綿滑,味道清甜!❤ Charcoal Grilled Eel 真‧炭燒鰻魚 $288"Do you want to take a video" 侍應問,回頭一看,侍應已準備好燒紅了的炭,然後夾著炭直接在鰻魚上燒,香味撲出,視覺嗅覺味覺都享受了!❤ A4 Wagyu Cutlet Charcoal 吉列和牛竹炭三文治 $328鬆脆的竹炭麵包,夾著的是香口的吉列,包裹著油脂甘香的和牛,幸福感滿滿!❤️❤ Double Fromage Chees

美倫美奐的高級日本餐廳,
電梯出口已超有氛圍,
餐廳室內的裝修很Chic,
室外也設有座位很Chill。

*註: 以下中文譯名乃小女子依意直譯而已
❤ Akagai 赤貝刺身 $138
以赤貝包葱絲和蘆筍,鮮甜美肥,清新爽口,
材料本身的味道不用任何修飾,原味直出。

把萵筍切成一麵條狀,加入木魚凍湯,
配合三文魚子的輕微鹹香,
是比傳統的冷麵來的更開胃!

OMG做得太好了!
焦糖做得很薄脆,超平勻,
每一口都是甜脆的焦糖脆片,
南瓜也是充份成熟,口感綿滑,味道清甜!

回頭一看,侍應已準備好燒紅了的炭,
然後夾著炭直接在鰻魚上燒,
香味撲出,視覺嗅覺味覺都享受了!

鬆脆的竹炭麵包,
夾著的是香口的吉列,
包裹著油脂甘香的和牛,
幸福感滿滿!❤️

❤ Double Fromage Cheesecake 雙層芝士蛋糕 $68
上層是柔滑的輕盈軟芝士,
下層是厚實濃郁的芝士蛋糕,
雙層口感,加倍滿足💋

❤ Red Bean Daifuku 紅豆大福餅 $68
煙煙韌韌的口感誰不愛,
紅豆餡料也不會太甜。

👍🏼 Graff Pink 格拉夫粉紅鑽 $148
以Gin和燒酌做base的cocktail,
加了Tabasco,微辣的味道很特別!

👍🏼 Crown of the Andes 安第斯王冠 $168
以Vodka做base,
加了不同的水果調酒,
還加了Caramel,
是甜美很易入口的cocktail。

2024-07-22
$750 (Dinner)
  • CARAMELIZEDPUMPKIN
  • A4WagyuCutletCharcoalSando