2017-03-23 677 views
經過見到set dinner 有新menu!幾個月前食都係$298加一,冇加價~餐湯係南瓜湯,唔係太熱,有d 南瓜肉,感覺幾健康。杏仁片雞絲沙律生菜絲撈晒沙律汁,好夠味,味道酸酸甜甜。上次食見到生菜邊變啡色生左銹,今次就冇喇。Nacho格格薯脆睇落好吸引,最喜歡sour cream 同牛油果!只可惜薯格係微溫唔係熱辣辣,扣晒分。6oz Ribeye五成熟肉眼扒,內裡煎到粉紅色。應該冇用鬆肉粉所以肉質好韌,亞媽崩牙冇力咬。菠蘿一貫的超juicy,酸酸甜甜。薯條份量多。Mushroom Pasta好creamy 但味道好清淡,冇味,有五六塊大大粒磨菇。總括,價錢吸引但質素有待改進。

餐湯係南瓜湯,唔係太熱,有d 南瓜肉,感覺幾健康。
杏仁片雞絲沙律
Nacho
6oz Ribeye
Mushroom Pasta
好creamy 但味道好清淡,冇味,有五六塊大大粒磨菇。
總括,價錢吸引但質素有待改進。

2017-03-13 602 views
元朗呢個商場平日夜晚都算係幾少人,可以慢慢喺度食,唔怕會嘈同埋迫!佢平日有個二人set好肚餓嘅時候食,有餐湯、前菜、主菜同埋飲品。叫左一個二人set,前菜叫左個沙律同埋柚子雞翼。沙律無咩特別,係正常野。個雞翼係柚子蜜味,隻雞翼已經開左一半,方便用叉食。佢係先炸左再淋d汁上面嘅,酸酸甜甜咁,幾開胃!主菜叫左個蜜瓜火腿pizza,個配搭好清新wor!個pizza好似好大塊,不過佢係薄身嘅pizza,有d似餅乾,兩個人食都可以輕易食得晒,唔會話好膩!另外叫左卡邦尼飯,呢個heavy d。食埋已經好飽。偶爾一餐半餐想食飽d過來滿足下都唔錯㗎!
Type of Meal
Dinner
2017-02-10 1111 views
行過Yoho Mall,今晚想食西餐就食下呢間先😋😋元朗分店樓底高,坐位與坐位之間寬敞舒服,裝修以木為主👍焗大磨菇好味,配埋太陽蛋,不錯👍牛油果沙律亦都好好味👍其他意粉同pizza份量都大美味😋👍整體上,applegreen現在開的分店都幾好食,附近有間得閒食下都不錯😁👍
行過Yoho Mall,今晚想食西餐就食下呢間先😋😋
元朗分店樓底高,坐位與坐位之間寬敞舒服,裝修以木為主👍
焗大磨菇好味,配埋太陽蛋,不錯👍
牛油果沙律亦都好好味👍
其他意粉同pizza份量都大美味😋👍
2017-02-09 852 views
恭喜發財到2046🍊 由於身邊朋友都不斷地結婚後有小朋友。所以有幸去見証呢d小朋友去長大,其實真係我榮幸☺️如果我結左婚都會派比d小朋友,可惜我未啦😂山長水遠,入左元朗去左yoho。唔睇過都唔知,原來yoho 入面有好多食肆,真係花多眼亂。好彩朋友一早選擇好,一去就食得。午餐有set 選擇,而且價錢十分優惠,有魚有肉有意粉,仲有買飲品都唔過$100🙈 仲要環境好舒服有BB櫈提供,好岩有小朋友既朋友。
如果我結左婚都會派比d小朋友,可惜我未啦😂
原本是吃另一間的,來到商場後看到有Apple green,很久沒有吃了,所以決定轉場。二人套餐$298非常抵食兩款小吃選了薯格,柚子雞翼本以為是小吃,會只有幾片薯格,想不到還配有牛油果醬,有些煙肉粒、配菜,十分有誠意柚子雞翼炸得香脆,配柚子醬甜甜的,非常好吃兩款主菜選了6 Oz牛扒,Parma ham配蜜瓜薄餅牛扒來到時真的超驚喜竟然配有一份燒菠蘿和薯條,5成熟切開沒有血水,亦好有牛味,唯獨是有點跟咬不斷。燒菠蘿真的非常好吃,很多汁。薯條新鮮熱辣,份量也不少Parma ham配蜜瓜薄餅想不到這麼好吃,薄餅很脆,味道非常清新由於我們是五個人,所以另外點了三個餸慢煮肉醬意粉$98好吃的,相對比較普通,誰叫我弟弟就是喜歡吃普通的東西黑毛豬扒跟牛扒一樣,在餐單上只寫了黑毛豬扒,來到是配了飯的,而且不是一般的飯,是帶有梨子甜香的焗飯,甜甜的很好吃,但也有點溜,豬扒是鬆軟的棒棒雞沙律$138 or$158 (全份)心目中覺得在green apple必吃的是沙律,印象中吃過的棒棒雞是很好吃的,這次吃好像沒有心想那麼好吃(回憶總是美好的?),還是少了果肉?不過還是相當好吃最後五個人吃了七百多元,全部都
二人套餐$298非常抵食
兩款小吃選了薯格,柚子雞翼
柚子雞翼炸得香脆,配柚子醬甜甜的,非常好吃

兩款主菜選了6 Oz牛扒,Parma ham配蜜瓜薄餅

由於我們是五個人,所以另外點了三個餸
慢煮肉醬意粉$98
好吃的,相對比較普通,誰叫我弟弟就是喜歡吃普通的東西

黑毛豬扒

棒棒雞沙律$138 or$158 (全份)

最後五個人吃了七百多元,全部都很美味,而且份量也很多,初時有點怕會剩下很多,幸好同行有三個男人,最得清得8899。環境方面因為我們是坐的位置較入,所以是很好的,但若果是較出位置會很接近商場門口及扶手梯就一般了。另外不知是不是刻意,店內有幾位店員都是比較男仔頭的,她們都很有禮貌很有笑容。整體來說這次用餐都是超值的,讓人很愉快的一餐
2款前菜都好味
Parma  ham配蜜瓜薄餅
$150 (Dinner)
2款前菜都好味
Parma  ham配蜜瓜薄餅
2017-01-17 759 views
星期六中午跟老公帶埋BB外出午膳,receptionist 見我抱住BB,專門安排我們坐梳化位,而且靠牆位置,比較舒服而且不會容易打搞別人。我自己點了個"煙肉粟米燉飯",上面有好多芝士+cream醬汁,加一粒粒香脆bacon,好好味~ 唔好以為一碟扁扁好似好少咁,其實之前食左個沙律+牛角包+蒜湯,再食個飯已經好飽~我老公點了個All day breakfast, 有個窩夫~ 我試了一啖,好味,腸都好味~同樣,唔好以為一碟all day breakfast好似好少咁,之前食左個沙律+牛角包+蒜湯,再食一份all day已經好飽~

雜菜沙律配牛角包
香蒜湯
煙肉粟米燉飯
我老公點了個All day breakfast, 有個窩夫
2017-01-14
$100 (Lunch)
雜菜沙律配牛角包
香蒜湯
煙肉粟米燉飯
  • Bacon  and  corn  risotto
2016-12-29 628 views
BOXING DAY!!!好耐無入元朗;)今次好難得咁約到個好耐無見既朋友,當然要坐得好D咁邊食邊傾啦!去到2:30PM 果日有BRUNCH SET,有湯,沙律,主菜,飲品。重點係大部份都唔過$100!而且因為有小朋友,佢地有比大張少少既枱比我地。小朋友有小朋友餐具,已經加晒分

2016-12-22 559 views
星期日約左朋友吹水,想搵個地方可以坐得耐又唔比人趕交枱, 就決定去Applegreen出奇地唔多人, 唔使等可以直入其實呢個Beunch Menu 就係平時Weekday既Lunch Menu. 野食一樣, 但就貴d平時蜜糖黑豚扒$78, 星期日就要108無計喇, 公眾假期預左好快就送上沙律同餐湯牛角包上到枱都暖暖地, 外皮脆. 沙律有菜同細細粒既橙肉, 沙律醬係乳酪醬, 酸酸甜甜都幾開胃餐湯係南瓜湯, 好杰, 但南瓜味唔重主菜:其實都幾大份. 黑豚扒係厚切, 食落都好香蜜糖同炭燒味, 但真係有d鞋同難咬薯條新鮮炸起, 好脆! 份量仲多到嚇死你, 一家多過某快餐店既大size 薯條底仲有d軟林林既南瓜, 成個餐碳水指數爆表, 但好滿足!但都係果句, 平日黎食平D 仲抵lor

出奇地唔多人, 唔使等可以直入

平時蜜糖黑豚扒$78, 星期日就要108
無計喇, 公眾假期預左
好快就送上沙律同餐湯

餐湯係南瓜湯, 好杰, 但南瓜味唔重

主菜:

底仲有d軟林林既南瓜, 成個餐碳水指數爆表, 但好滿足!

但都係果句, 平日黎食平D 仲抵lor
2016-12-17 503 views
叫左牛小排,完全沒有牛味,食落似叉燒,waiter又不會主動詢問幾成熟,肉中心通紅,但口感極硬,同食肥叉燒冇分別。薯條又同m記快餐冇分別,南瓜又唔夠熱,完全是旺角樓上舖偽西餐質素,但又收soho西餐價,失望至極
2016-12-17
$300 (Lunch)
2016-12-05 507 views
其實形點有很多設計特別或是有情調的餐廳,不過applegreen位於商場門口,樓底直達上一層,檯與檯之間有一定距離,空間感十足,加上位置可以看見商場吊燈和街景,所以就決定是妳了!我們點了個二人set dinner,湯+前菜(兩款)+主菜(兩款)+飲品。湯的味道適中,尚算濃郁,。體貼的開邊雞翼,吃起來很方便。相當脆口,卻保留了雞的嫩滑,配了柚子醬,味道獨特!菇菇沙律,蔬菜很新鮮爽口,菇菇入味,不過沙律醬略少。5成熟的肉眼扒,很香燒烤味,難得是真的5成熟,不多不少。意外的是配菜居然是大大的燒菠蘿、超大份量的薯條(完全吃不完)!卡邦尼燉飯,港式口味,軟綿綿的米飯,但超香黑松露味,配卡邦尼的味道再加上脆脆的煙肉,相當美味!這裡的花茶是提供茶壺、柚子蜜和茶杯讓食客自行調配味道!一開茶壺蓋便聞到很香的味道,不過也不知道是水不夠熱還是泡得不夠久,味道不太出來呢。Applegreen的侍應很可愛很有禮貌,每次他們收菜時跟他們說「唔該哂」,轉頭他們上好菜時,也會跟我們說「唔該你呀」
其實形點有很多設計特別或是有情調的餐廳,
不過applegreen位於商場門口,
樓底直達上一層,檯與檯之間有一定距離,
空間感十足,
加上位置可以看見商場吊燈和街景,
所以就決定是妳了!

我們點了個二人set dinner,
湯+前菜(兩款)+主菜(兩款)+飲品。
Soup
湯的味道適中,尚算濃郁,
Yuzu  1/2  wings
體貼的開邊雞翼,吃起來很方便

相當脆口,卻保留了雞的嫩滑,
配了柚子醬,味道獨特!
Mush  salad
菇菇沙律,蔬菜很新鮮爽口,菇菇入味,
不過沙律醬略少。
6oz  Ribeye
5成熟的肉眼扒

很香燒烤味,難得是真的5成熟,不多不少。
意外的是配菜居然是大大的燒菠蘿、
超大份量的薯條(完全吃不完)
Carbo  Riso
卡邦尼燉飯

港式口味,軟綿綿的米飯,
但超香黑松露味,
配卡邦尼的味道再加上脆脆的煙肉,
相當美味
Floral tea - Hibiscus
Floral tea  -  Rose  Bud
這裡的花茶是提供茶壺、柚子蜜和茶杯
讓食客自行調配味道

一開茶壺蓋便聞到很香的味道,
不過也不知道是水不夠熱還是泡得不夠久,
味道不太出來呢。

Applegreen的侍應很可愛很有禮貌,
每次他們收菜時跟他們說「唔該哂
」,
轉頭他們上好菜時,
也會跟我們說「唔該你呀

2016-11-30
$164 (Dinner)
Soup
Yuzu  1/2  wings
6oz  Ribeye
Carbo  Riso
2016-11-18 548 views
午餐想稍稍接觸一下陽光,又想吃西餐,走來Applegreen 吃個午餐。點了一客Set Lunch,已包括餐湯、沙律、餐包和飲品。薯仔椰菜花煙肉湯是今日的餐湯,味味清清甜甜,沒加忌廉,濃稠的質感是由椰菜花和薯仔打成茸的效果。小牛角包暖暖的,香口好吃。低脂乳酪汁沙律方面,低脂乳酪汁的味道有奶香少少咸不帶酸,有點似凱薩沙拉汁,但質地比較滑,沙律菜用了生菜、小紅蘿蔔、粟米和洋蔥,美中不足是生菜已軟軟的,可能是不夠新鮮,也可能是過早下沙律汁的原因。香草忌廉三文魚意粉,用了新鮮三文魚柳粒,大大粒而且份量不少,賣相不錯,加了些巴馬臣芝士粉。熱咖啡,不錯。環境清新舒適,雖然食物沒有什麼驚喜,但都算中規中矩,照給一個好評。
點了一客Set Lunch,已包括餐湯、沙律、餐包和飲品。

小牛角包暖暖的,香口好吃。

熱咖啡,不錯。
2016-11-15
$90 (Lunch)
2016-10-18 4498 views
教會堂慶,雖然崇拜完畢按照往例都有愛筳,但問題是,那種場合只是適宜吃少許東西,主要都是和認識朋友聊天....所以,待了半小時左右,因為約了朋友在附近的YOHO MALL,所以就在那裡隨意找一家沒有去過的用餐。APPLEGREEN只去過屬下品牌R & B,觀感不錯。畢竟商場開了一段時間,大部份的餐廳都不會像開幕初期想找個位都難。餐廳基本上是很FAMILY FRIENDLY的,有嬰兒椅,也有兒童餐具提供。在落地玻璃映照下,感覺開揚舒適。星期日中午除了主餐牌,也有多款BRUNCH供應,包括餐湯,牛角包跟乳酪沙律,主菜及飲品,由九十餘元至百多元不等。食力一般的我,只叫了一個小的蟹肉牛油果沙律、另加一杯檸檬特飲(可續杯)。寶貝要了一個慢煮肉醬意粉,朋友要了一個ALL DAY BREAKFAST,埋單四百元左右。侍應態度相對R & B,態度只是一般,不如R & B的積極及友善。很坦白講,今日最滿意的,只有這杯檸檬特飲,冰凍,不會過甜,感覺清爽。餐湯為芝士西蘭花湯,熱度足夠,但不合本人口味。牛油果蟹肉沙律,所見即所得,沙律菜新鮮,但味道偏淡,侍應下了黑胡椒也改變不了這事實。慢煮肉醬意粉,份量足二人分

APPLEGREEN只去過屬下品牌R & B,觀感不錯。

在落地玻璃映照下,感覺開揚舒適。

餐湯為芝士西蘭花湯,熱度足夠,但不合本人口味。

慢煮肉醬意粉,份量足二人分享,不過不失而已。
隨餐上的沙律及牛角包,牛角包微暖且不脆,不合格,朋友表示沙律只是一般。

至於ALL DAY BREAKFAST,朋友表示煙肉有點焦味,加上蜜糖感覺有點怪,肉腸味道偏淡,WAFFLE質感極硬,只有黑松露炒蛋那部份是合格的。
朋友結賬離開後表示,覺得用這樣的價錢換取這樣的食物質素,實在不值。

我笑說:就當在這裡欣賞外面陽光燦爛的風景。

我開始有點懷念同集團R & B的芭非以及一些充滿創意的菜式。
2016-10-16
2016-09-20 1862 views
家住港島的我好日都不會去九龍一次,何況新界呢..不過今天姐夫開車載我們一家往錦上路探親,所以就去了。錦上路吉興圍附近真的沒有好吃的東西,來來去去都是大牌檔或是茶餐廳,所以探親之後我們開車到YOHOMALL找吃。泊好車後我們選了最容易找到的Applegreen,位置開陽,亦不用等位。餐牌裡有很多選擇,散叫的多到看的眼花繚亂,最後決定全家都點set lunch。 Set lunch 大概是100大元一個,附有餐湯,沙律及牛角包和餐飲,都算是抵啊。我們一家四個人點了四個set lunch,可以試到不同的東西。 餐湯是燒蒜頭湯,不過我覺得不論顏色或是味道都像番茄蛋花湯哈哈,味道都清甜,是有少許的蒜頭味啦但不講就嘗不到。 然後是沙律和牛角包,沙律是簡單的羅馬生菜沙律,有幾片鬼佬蘿蔔片,香醋汁很開胃。牛角包則沒特別。 Spaghetti Bolognese 肉醬意粉不過不失,是一個很難弄得難吃的菜式,同時亦難以出眾。AG Signature Carbonara 個人覺得有點“漏”,吃兩口就膩了,是白汁裡的忌廉下的太重手嗎?Truffle Risotto 黑松露味道偏重,加上白汁混合一起味道不錯,配

Truffle Risotto 黑松露味道偏重,加上白汁混合一起味道不錯,配料就是大量蘑菇。
TEX-MEX Quesadilla 是我點的,烤餅有四塊,兩雞和兩牛,烤餅烤得熱脆而薄,餡料除了肉也有片片菜葉帶一點清新,中間夾點芝士,配上酸乳汁是好吃。
這裡雖然算不上好吃,但相對便宜:一百大元有湯+前菜+主食+餐飲,真是不錯的了。
2016-09-10
$100 (Lunch)
2016-09-11 850 views
轉新工前,跟父母到元朗閒逛。我常被他們取笑,很多新食肆還未有機會去嘗一下,於是趁有空要出走一下,到yoho 享用午餐。餐廳位於商場大門位置,感覺光猛寬敞。我們各點一個餐。媽媽說,第一次來的餐湯是較「杰身」的,現在卻像中湯的質地,稀稀的。其實味道不太能喝出是什麼湯。沙律不是沙律菜,只是普通的生菜,但牛角包都鬆軟,還不錯吧。明太子意粉(忘了拍照)份量看似不算多,汁濃郁,亦能掛麵,可惜只有明太子,沒其他配料,感覺有點失色。松露野菌意大利飯,大大碟,香味吸引,松露也不算少,不過不太重松露味,意大利飯質地煙un 剛剛好。什錦餡餅,餡料ok, 味道較前兩個淡,但有芝士味,可balance 一下前面的膩感

餐廳位於商場大門位置,感覺光猛寬敞。我們各點一個餐。

明太子意粉(忘了拍照)
2016-09-08 568 views
青豆煙肉湯。食到粒粒青豆,感覺幾健康嘅。薄荷豚肉墨西哥煎餅。雖然話係煎,但係有炸嘅感覺,好脆,但太油。豚肉幾厚切,有韓燒五花腩咁肥。有少許菠蘿喺面,好重香草醬味。怕肥或唔鐘意pesto 嗰d 味勿叫。加州棒棒雞沙津。好多脆脆炸雲吞皮,份量夠2人吃。6oz 夏威夷燒肉眼牛扒。好大塊,夠肉味,叫medium well 都好嫩滑juicy!薯條好多。最正係個新鮮菠蘿,酸酸甜甜好多汁,好開胃!煙肉忌廉意大利粉。睇落好似好creamy 但係食落冇乜味可以再cheesy d。藍梅檸檬特飲。唔係葯水味,甜味適中,檸檬味好開胃。Peach and passion fruit hot tea 飲落冇乜味,如果有蜜糖吊下味就好啦!衞生扣少少分因為水杯就咁反轉擺喺枱,要抹一下先好飲水。成個套餐咁多野食都只係$298超抵食!都算好食呀~
青豆煙肉湯。食到粒粒青豆,感覺幾健康嘅。
加州棒棒雞沙津。好多脆脆炸雲吞皮,份量夠2人吃。
藍梅檸檬特飲。唔係葯水味,甜味適中,檸檬味好開胃。

衞生扣少少分因為水杯就咁反轉擺喺枱,要抹一下先好飲水。

成個套餐咁多野食都只係$298超抵食!都算好食呀~