2013-09-02 977 views
放假翻來就一定要同之前做part time 識d 同事食餐飯啦,choose 左好耐終於決定去試下阿利水本來以為阿利水d 野會好香港味,但系原來唔系。 同我系melbourne食korean food ge 味系一樣 好korean taste 好彩預先book 左位,8點鐘去到竟然系full house叫完野食之後waiter就拿左d配菜比我地食, 我記得一共有10個配菜我地叫左一個鍋 (唔記得叫meh名, 好有kimchi 味)入面有cheese, 午餐肉, 香腸 同面個面擺系入面 最後'lum' 到有小小爛爛地 但系我覺得個湯幾好味呢個seafood pancake 好好味,menu 話入面有蔥,我唔食蔥 問佢可唔可以唔要蔥 竟然話可以個pancake都有幾多海鮮 有蝦同魷魚仲叫左呢個牛for korean bbq 雖然marinate 過但系都仲有牛味。燒完都唔老 真系食到唔停口

入面有cheese, 午餐肉, 香腸 同面
seafood pancake
個pancake都有幾多海鮮 有蝦同魷魚
真系食到唔停口
Other Info. : 如果星期四,五或weekend 去記得book 位 我星期四去分左兩個時間比你,個人覺得8點會比較好起碼可以坐耐d
2013-08-08
$200 (Dinner)
seafood pancake
2013-08-20 770 views
本人一早訂枱..但去到都要等多10分鐘左右先俾枱..都唔緊要..個班服務員態度真係唔要得..食物質素好老實講..每樣都百幾咁上..我叫左海鮮炒年糕及石頭煱飯..個飯又細..底果d太熱燶左...炒年糕又小..真係絕對唔抵食囉..我寧願去hungry korean的快餐店食都好過呢間. 只此一次. 絕不encore..名過於實.
2013-08-19
$160 (Dinner)
Birthday
2013-08-18 553 views
為咗慶祝老爺同奶奶嘅 B day,屋企人一早 book 咗呢間韓國料理。本人經常食放題同 buffet,所以好少食呢類韓國菜,仲擔心食到要洗碗 ^_^。估唔到第一次食又唔錯 wo。
2013-08-17
5 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
Birthday
  • 『生牛肉』必食!
2013-08-13 565 views
星期日的早上是我教琴的日子, 完成之後跟飯伴走到尖沙咀去吃午餐。來到厚福街找點好吃的, H8那幢大廈也有不少食店, 而且在地面會有一個個BOX去放各間餐廳的單張。自從跟飯伴去完韓國後, 倒是吃多了不少韓國菜, 所以就拿了3/F的"阿利水韓國料理"的單張看看。一個個set lunch都係大概$70, 再上openrice 看看大家的評語後, 便決定一試。店子內的設計用以應付晚市的韓國燒烤, 所以座位都很寬闊。我們2人一人叫了一個午餐, 先送上6小碟的韓式前菜。每一個的份量不多, 但是味道都不錯, 個人比較喜歡薯仔的那款 (中前的那碟) 和有牛小粒的那款 (左後方的那碟); 另外左前的那個有西蘭花和冬菇的, 味道跟食材都很像吃中餐的食品!這是我點的"海鮮韓式烏冬" - 開頭看見紅紅的湯底以為會很辣, 但原來是一點都不辣的; 湯底有很濃郁的海鮮味, 而海鮮的款式也很多, 入面有蝦、蜆、青口、魷魚等等, 整個的味道都不錯, 只是...我還是比例喜歡日式的烏冬的味道, 哈!飯伴點的是"五花腩飯" - 對他而言就比較單調了, 其實當中用的韓國豆板醬汁味道很濃郁, 而五花腩則夠"淋", 味道的分數是

店子內的設計用以應付晚市的韓國燒烤, 所以座位都很寬闊。

飯伴點的是"五花腩飯" - 對他而言就比較單調了, 其實當中用的韓國豆板醬汁味道很濃郁, 而五花腩則夠"淋", 味道的分數是滿高的, 就只不過是好像沒有什麼配菜, 感覺比比較"寡"。
另外, 這個飯的午餐包括了韓式食品常會有的牛肉湯! 不吃牛的飯伴當然就轉讓這個湯給愛吃牛的我喇哈哈! 入面有牛粒、蔥花、蘿蔔, 味道清甜, 非常好喝!
在尖沙咀可以吃到一個好味、舒適、中價的韓國菜, 我想...很快會有第2次的光臨
2013-07-06
2013-08-09 413 views
朋友請食生日飯,梗係要佢地請食豪少少,於是就去左米芝蓮級食肆阿利水!!!可能入座8點幾,一行5人直入有位,仲要梳化位,已經有喜出望外0既感覺~~睇睇餐牌,大部份都價錢相宜,不過考慮到有人請,食貴d先!!!於是點左炸大蝦,海鮮鍋,泡菜餅,五花腩bbq,南瓜炆牛筋骨。主菜唔講住,先講前菜,八小碟感覺精緻清新,而且是很地道的韓式風味~~跟住0黎係五花腩bbq(韓語叫'襟泣西',服務員Charles教0既),食落爽脆,夾住生菜食就無咁油膩炸大蝦就叫做不過不失,香口夠脆,收貨。泡菜餅其實幾好食,不過朋友們都覺得口感上脆d就更好~~海鮮鍋味道偏辣,用料尚算新鮮,服務員仲細心地叫我地唔好咁快食住,等一陣,入晒味先好食,like爆!!南瓜炆牛筋骨,就真係強烈推薦。南瓜同牛筋骨味道超夾之餘,仲要唔肥膩,而且連著筋膜的部位更加係牛味濃重,好好味!!!總括0黎講,阿利水不愧為米芝蓮級食肆,食物味道非常可口,價格亦係同級餐廳之中比較相宜0既!!最後,服務員由於以韓國及南亞人為主,言語溝通上有些少不便,好在搵到個同聲同氣0既服務員Charles,細心之餘幫我地做埋翻譯,呢下要比個like佢~~
炸大蝦就叫做不過不失,香口夠脆,收貨。
泡菜餅其實幾好食,不過朋友們都覺得口感上脆d就更好~~
2013-08-06 39 views
我和老公第一次吃韓食,点了两碗水冷麵, 夏日炎炎, 這個最能消暑解辣! 先試一口湯, 酸酸甜甜的, 好開胃. 再試麵條, 那種煙韌的感覺不得不讚! 在吃完眾多的熱食後, 有這一碗令人透心涼的麵, 真滿足!

2013-08-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
Anniversary
Dining Offer
Tasting Event
2013-07-27 432 views
老公突如其來一個訊息,本已計劃獨個兒留在家中的我,在沒有預算的情況下,立即要計劃當晚用膳的地點。不想多動腦筋,唯有翻看自己的心水餐廳名單,就直截了當從中挑出阿利水來,地點正好在九龍區,切合我們的需要。阿利水入選米芝蓮2013推介餐廳之一,單是這點,已值得像我那樣的韓國菜擁躉一試。相對其他位於尖沙咀韓國街的韓式食肆,面積頗大的阿利水,幾行的四人或六人桌子排滿了整個大廳,還有看不到的廚房未計算在內,可稱上有相當規模的餐廳。這個魚缸,令我想起在韓國大街小巷的海鮮店,門前例必放置一排排的魚缸,當中不乏韓國人喜歡的軟體海鮮,如海菠蘿等。阿利水的魚缸內疏落地養著幾條魚兒、鮑魚、小蟹等,由於空間充足,這條大魚經常游來游去,顯得非常快活。阿利水提供的菜式不少,可算是由韓國菜的精華菜式集結而成,因此我們經仔細研究餐牌後,終選出欲嘗試的菜式。落單後,侍應旋即為我們送上八款韓國伴菜。八款韓國伴菜的賣相論不上精緻,逐一嘗試每款後,覺得水準參差。例如大豆牙調味恰好,可惜不夠新鮮;菠菜夠乾身,可是味太淡;醋醃蘿蔔絲,醋味不太自然;而當中的翠玉瓜、韮菜蝦米和泡菜均是做功較為幼細之作。在眾多的排骨菜式中,還是選擇了最
伴菜

紅燒牛排
在眾多的排骨菜式中,還是選擇了最原始的紅燒牛排,即炆牛肋骨。色彩繽紛,賣相吸引,對沒有使用較保溫的鍋子盛上,並只是盛在一個普通的塑料碟子上,確是有點意外!
紅燒牛排
紅燒牛排與大塊頭的白蘿蔔、紅蘿蔔和冬菇一同炆煮,做法非常正宗。最後再伴上紅、黃、青的燈籠椒作點綴,非常漂亮。

老公試後,大讚牛排味佳、而且非常入味,但正在咀嚼牛排的我,就沒有同感了。因我那塊牛排炆煮得不夠軟腍,味道亦不像老公所言夠入味。其後老公多試了幾塊,也發現當中有著相同問題的牛排,相信廚師要多關注這方面了。不過紅燒牛排也有值得一讚的地方,就是牛排本身的質量相常不錯,富有脂香,質感細密,加上醬汁味道也調得恰好,香甜而不膩。
海鮮刀削麵
看到餐牌上的海鮮刀削麵,令我想起韓國一家名為溫故知新的蜆麵。
海鮮刀削麵
這碗海鮮麵,當然不只有蜆隻,還有蝦仁、淡菜、少量的魷魚,亦以節瓜條和翠玉瓜條同煮,用以增加口感和蔬菜的鮮味。一呷湯頭,本以為是海鮮的清鮮,但味道則有點過濃,與溫故知新自然而清新的鮮味有著距離。
刀削麵
麵條的的確確是刀削麵,而且滑溜中帶煙韌,童叟無欺。
新鮮閃爍,泛著銀灰色的牙帶魚,在韓國菜市場四處可見,阿利水亦不乏魚類的供應,當中的燉帶魚是較為地道的款式。
燉帶魚
送來的燉帶魚滿是橙色的醬汁,與餐牌上的照片有明顯不同。橙色的醬汁稠密、味道是鹹鹹、甜甜中帶少辣,質感與味道均與炒年糕的醬汁相似,不過用在清鮮的帶子身上,似乎過於濃郁。幸好所用的帶魚新鮮,肉嫩和不缺魚脂,令愛魚的我們能集中於帶魚的滋味。
燉帶魚
除了燉帶魚外,還配以薯仔及白蘿蔔,兩者之中,粉軟的薯仔特別美味,不過重重的澱粉,使我們吃得肚子蠻撐的。

當晚阿利水的菜式,不能算不好,但感覺還差一點點才能到位,若以米芝蓮的推介餐廳而評,當然對其要求會更高。而且餐廳大多的菜式收費介乎200至250元,海鮮鍋更高達500元一鍋,收費稱得上是中高的檔次,水平應該要比現在更要提昇,否則未能與以上因素看齊。

Other Info. : 在場的女侍應,只有一位年青的香港人的服務水平令人滿意。其他的外籍女侍應,不是大力擱下菜式、轉身便走,就是缺乏主動,站著不動。米芝蓮的評分相信也包括服務一環,但為何...?
2013-07-25
$220 (Dinner)
2013-07-25 341 views
一年一度生日飯又來臨, 又成熟一年了. 今年很想吃韓國菜很快便想起了這家米芝蓮餐廳, 而這座美食食肆一直都未來過, 由於位置在巷仔內, 友人都找不到, 位置實在有點隱瞞.訂了六點半已說明只留十分鐘否則便會取消, 而這些出名食肆當然有時限, 真不明白我又不是吃放題, 為什麼要設時限呢? 訂座時亦已說明是要8點半前交枱. 兩個鐘還可以, 但吃後便要立刻離開不可以暢談~~雖然我愛吃韓菜但真是很怕用那難夾的筷子先送上九小碟, 與其他韓店不同有些蝦仔和一些我都不知是什麼來的. 但整體是不錯.由於今日是為我慶生所以多是我發板但原來這裏的待應大多數是說韓文或英文, 但當然難不到我們~~粉絲看似清淡但就最愛這種清新感覺, 粉絲煙煙韌韌, 我們都十分開吃, 最後一條都沒有剩下, 跟洗碟一樣看似很辣很辣, 但其實不要被這紅紅的外表嚇壞, 韓國辣醬多很甜辣的, 所以不會太辣. 海鮮方便都足料, 有蝦, 青口, 魷魚, 蜆等等, 年糕我覺得可以再淋一點, 這味要熱辣辣吃, 凍後年糕會更加硬辣味亦會隨即消逝.熱辣辣的石鍋要快快拌起來, 友人不愛吃飯焦, 但為何我覺得一點香味也沒有??辣醬我們自己另加, 但我覺得

雖然我愛吃韓菜但真是很怕用那難夾的筷子
九小碟

炒粉絲
我愛的海鮮炒年糕
牛肉石鍋飯
熱辣辣的石鍋要快快拌起來, 友人不愛吃飯焦, 但為何我覺得一點香味也沒有??辣醬我們自己另加, 但我覺得這飯味道偏淡, 用料還可以, 拌後牛肉半生熟的.
南瓜炆牛筋骨
開花後
主角出場很大碟很大碟, 除了主角南瓜和牛肋骨外, 還有白蘿蔔, 紅蘿蔔, 冬菇等等, 先吃一口白蘿蔔入口非常, 冬菇友人說很好吃但只是得兩件. 南瓜很淋很入味當然亦不失南瓜香, 牛肋骨更加是極品, 骨肉易分離, 牛味十分濃, 但友人卻謙肉質有點韌, 而我就覺得剛好. 略為挑剔是汁有點偏鹹. 但整體來說我覺得很好味...回味中~~~~~~~~~
海鮮煎餅
我沒有試這個, 但友人說味道不好, 清淡. 海鮮沒有味份量亦很少, 較為失色的一道菜.
煎蠔餅
又是極品之一, 真是估不到蠔仔非常鮮甜, 極為新鮮, 我和友人邊吃邊讚, 有點喜出望外~蠔身飽滿非常如果份量再多點就好了~~

我們四人竟吃清所有食物, 大家都要抱著肚子走, 想吃甜品都吃不下了. 約八點十五分待應主動來收搭餐具亦奉上單據. 六碟菜加兩罐價值廿元可樂再加一, 總共$891, 我覺得還可以不算是很貴, 這裏的韓菜我覺得算很正宗加上份量算是中上. 最緊要是大家吃了一餐又開心又美味的晚餐. 需要改善的地方我覺得是服務, 待應很懶又不停你談我吐, 客人舉手都看不見, 這點他們真是要留意~

2013-07-23
$222 (Dinner)
炒粉絲
南瓜炆牛筋骨
煎蠔餅
2013-07-20 489 views
最近受韓風吹襲, 為食的我經常心癢癢想食韓國野, 但係韓國野通常係大大份, 一大班人食先食得開懷, 所以苦等左成個月, 終於比我食到喇!今次由餐廳到菜式都係我發板, 想食咩就叫咩(哇哈哈!) 不過有選擇困難症既我, 係一間老字號同較新嘅阿利水之間, 都爭扎左好耐架! 最後決定試左阿利水先!當晚book左7點鐘(book時已經講左8:30要交枱, 不過依家好多餐廳都係咁), 但早左放工, 所以6:45就貢上去了, 上到去已經有2,3枱開始食緊, 亦都見到有韓國人黎食.睇menu時候我不停偷望隔離枱食乜, 不過最後都係跟自己同屋企人口味揀.揀好菜後9小碟就好快上枱, 個人比較喜歡薯仔, 沙律, 大豆芽3碟.因為時間尚早, 所以菜式都上得很快. 第一個菜是炆牛肋骨, 這是根據openrice推介而叫的, 果然沒有失望, 牛肉很軟很入味, 還有紅,白兩種蘿蔔, 最重要是份量很大, 可算抵食. 不過個人略嫌甜了一點, 另外,如果改用鍋盛載會更好, 可以保存熱力, 因為咁大份, 唔能夠咁快清曬!第二是人參雞湯, 這是我們一家都十分期待的菜式. 店員拿給我們看一看, 拍一拍照, 便替我們分成4等份.

9小碟
炆牛肋骨
人參雞湯
第二是人參雞湯, 這是我們一家都十分期待的菜式. 店員拿給我們看一看, 拍一拍照, 便替我們分成4等份. 這是我第一次食人參雞湯, 其實我也不太清楚它的味道應該是如何的, 但這個湯雖然很清, 但也很淡, 而且沒有參味,總共只找到一條人參, 連雞味都欠缺, 失望!
韓式拌飯
第三, 韓式拌飯, 在切開中間的雞蛋後才發現忘了拍照, 所以照片有點不完美! 這個飯真的很不錯, 因家人不吃辣, 我在拌勻之後才自行加點辣醬, 真的更惹味, 另外,拌飯有濃濃的麻油香卻不油膩, 應該是因為有菜,蘿蔔絲等, 令整個飯吃起來感覺很清新! 正!
海鮮煎餅
第四個菜是海鮮煎餅, 跟menu的圖片是兩個樣的,  而且也跟其他餐廳的不一樣, 媽媽更說像酒樓吃的煎薄撐! 雖然有點失望, 但它煎得一點都不油, 拈辣椒醬食還好.
水冷麵
最後一個是水冷麵, 夏日炎炎, 這個最能消暑解辣! 先試一口湯, 酸酸甜甜的, 好不開胃. 再試麵條, 那種煙韌的感覺不得不讚! 在吃完眾多的熱食後, 有這一碗令人透心涼的麵作結尾, 真滿足, 麵中的配料跟拌飯有點不同, 特別一提的是有雪梨片, 我想湯底可能是加了雪梨片弄成的, 才有這種效果.

整體而言, 以這個價錢來說是很不錯, 家人本來對韓國菜沒有好感, 也怕辣, 所以不肯試, 這次我說服到他們來, 也證明了韓國菜不一定就是辣!

臨走時, 看到一對小情侶叫了部隊鍋配飯吃, 非常吸引, 有機會試一試先!
2013-06-11
$160 (Dinner)
炆牛肋骨
韓式拌飯
2013-07-08 238 views
午餐想食韓國菜, 立即想起多韓國餐廳的尖沙咀; 見OpenRice 排名幾高的韓國食店 -「阿利水」 地方寬敞,沒有特別的裝修; 服務員多是南亞人員, 沒有韓國人...少了一點真正韓國料理店的感覺.午餐選擇多, 而且價錢大約$55~100, 都幾吸引前菜有六小碟, 有薯仔, 芽菜菠菜, 弄腐干, 海帶, 翠肉瓜菇 及 Kimchi ; 味道大致一樣, 沒有大驚喜, 不過不失;但缺乏個人獨特之處人參雞湯飯 $95以為用鍋上, 原本用碗上, 有少少失望;雞有半隻, 幾大隻, 店方提供剪刀自行剪開;但雞以煮了很長時間, 因此用筷子已經可以把雞撕開;雞肉質一般, 而且雞味不太重; 人參湯味都不太重, 整體味道一般牛肉湯煱飯牛肉湯煱味甜,好似日式味道牛肉份量少, 只有三,四片加可樂 $7再看看食評, 發現大部分食評都是只有1,2 篇的食家.....真係唔知真定假....下次都係要多留意多食評的食家數量比較可靠~
午餐選擇多, 而且價錢大約$55~100, 都幾吸引
前菜有六小碟
人參雞湯飯 $95
人參雞湯飯 $95
以為用鍋上, 原本用碗上, 有少少失望;
牛肉湯煱飯
牛肉湯煱味甜,好似日式味道
下次都係要多留意多食評的食家數量比較可靠~
2013-06-29
2013-06-28 174 views
當日book左7點, 可以即刻入, 之前係電話已經講左8:30分要交枱, 叫左一碟生牛肉沙津, 石頭飯, 同BBQ牛肉platter, 食物ok, 但service唔係好得, 我地兩個人, 佢有個staff幫我地燒, 全場佢一直係咁燒, 我地完全傾唔到計, 因為佢隻手係我地兩個中間係咁燒, 加上我地食唔切, 佢又燒到d肉好熟, 所以佢既牛肉我一d都唔覺得好食, 好"鞋"又黑曬。牛舌好似炸咁, 熟曬...好難食...我地個碟keep住有兩三肉, 食既時候已經凍曬, 所以我叫佢慢慢燒, 之後佢行開, 我轉細火, 佢個staff又轉返大...我知要8:30交枱, 但食得好趕又好似迫你食快d, 燒熟曬一d都唔好食

2013-06-26
2013-06-16 176 views
一句講哂:想受氣、犯賤就去幫襯! 本人早兩日已訂位,準時下午12:30入座,侍應不知是韓國人還是南亞人,雞同鴨講,唔鹹唔淡英文,然後終於搵到個識少少廣東話既女侍應,同佢講早兩日BOOK左枱,姓氏,人數兩位,但佢可以CHECK都唔CHECK,安排我搭一張六人枱,救命! 叫午市套餐,一個韓國男侍應(估計是管理層),點菜時一臉不屑,我講英文,佢有佢講韓文,明明係識聽,都係要韓文答 ,超級無禮貌,個樣一啲笑容都無,完全係一臉「有生意唔休做」,但其實中午時份,店子一半都係吉位。點了石頭鍋飯,炒年糕兩個SET LUNCH,石頭鍋飯賣相不過不失,石鍋上桌後已即時用匙羹翻動,但幾片牛肉塊,不消幾分鐘全部被煎至焦黑,完全不能入口,不知是鍋太熱還是牛肉太薄了?結果一個牛肉石頭飯變成素飯,撈好飯後,侍應才姍姍來遲遞上醬汁,結果又要再撈過!海鮮炒年糕,盛惠100大元,有青口,魷魚,蜆等,但全部無味,全部霉霉的,一點也不新鮮,只靠年糕的微辣醬汁去吊味,所謂海鮮的分量很少,SIZE亦很小,也完全吃不到年糕帶丁點海鮮味,我情願用火腿蛋皮炒個簡單的年糕,味道可能更好,海鮮或許只是店方收取高價的理由吧!六碟前
一句講哂:想受氣、犯賤就去幫襯!

六碟前菜包括芽菜仔、蝦乾、菜、豆卜等等,賣相及味道亦一般,不見得地道,然而,已是這一餐最大的「欣慰」,起碼正正常常。

用餐完畢,侍應夠膽死推住架收碗車過黎逐枱收,架車充斥泡菜汁、火鍋水、肉汁、醃肉汁,臭氣難當,就好似有架垃圾車經過咁大陣味,仲要人家吃完飯,推正隔離。
食物水準低,韓國侍應狗眼看港人,發誓以後不會再幫襯,食到一肚火!!!!!!!

Other Info. : 阿利水餐牌用殘體字,無圖畫,啲中文又翻譯到不知所謂,要睇英文餐牌至明。咁無誠意,難怪無生意!
2013-06-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2013-06-12 266 views
算一算手指,原來從韓國自由行回港已一段時間,最近那股泡菜癮又開始不停纏繞著!但在香港吃韓菜並不便宜,晚市人均消費動輒也要400個大洋;
所以部份韓式餐廳在午市時提供套餐,
KsMeow今次光顧的小店,還入選《米芝蓮指南.香港澳門2013》食肆呢!還記得第一次光顧阿利水時,
店內正播著T-ARA當時大熱歌曲Lovey Dovey,
平頭裝韓國肥大叔(是老闆嗎?)
一邊執拾桌子,一邊跟著旋律輕鬆地唱Lovey Dovey Dovey Uh Uh Uh Uh... 好不趣致!最近再來光顧時,可愛的肥大叔不見了,
反而門外多了一塊米芝蓮小牌匾;
原來該店已入選《米芝蓮指南.香港澳門2013》,怪不得假日的中午食客已坐滿九成,
幸不消一會已可入座!裝潢跟以往一樣舒適,坐位依然闊落,
沒有因為入選《米》關係,而重新安放桌子,多做幾枱生意!午市套餐多達十數款選擇,
店員先將薯仔、韭菜、豆卜等前菜送來,
可惜KsMeow最愛的泡菜,當天暫停供應(無奈....).餐湯充滿著蘿蔔的清甜,配合蔥花的香,令人開胃!
炆牛肋骨定食(80個大洋)份量足,每塊牛肋骨均炆得軟腍,仍保持嚼勁;
冬菇、白蘿蔔及紅蘿蔔香氣
算一算手指,原來從韓國自由行回港已一段時間,
最近那股泡菜癮又開始不停纏繞著!

但在香港吃韓菜並不便宜,晚市人均消費動輒也要400個大洋;

所以部份韓式餐廳在午市時提供套餐,

還記得第一次光顧阿利水時,

店內正播著T-ARA當時大熱歌曲Lovey Dovey,
平頭裝韓國肥大叔(是老闆嗎?)

最近再來光顧時,
可愛的肥大叔不見了,
反而門外多了一塊米芝蓮小牌匾;

原來該店已入選《米芝蓮指南.香港澳門2013》,
怪不得假日的中午食客已坐滿九成,
幸不消一會已可入座!
裝潢跟以往一樣舒適,
坐位依然闊落,
沒有因為入選《米》關係,
而重新安放桌子,多做幾枱生意!
午市套餐多達十數款選擇,

店員先將薯仔、韭菜、豆卜等前菜送來,

可惜KsMeow最愛的泡菜,當天暫停供應(無奈....)

餐湯充滿著蘿蔔的清甜,配合蔥花的香,令人開胃!

冬菇、白蘿蔔及紅蘿蔔香氣滲入肉中,為其注入自然的香甜味;

肉汁又為蘿蔔添上鮮嫩滋味,
大家和諧共處,誰也不搶對方的風頭!

飽滿米飯沾上味濃醬汁同吃,更是最佳伴侶!
熱騰騰的韓式拌飯(58個大洋)各款材料排列亂中有序,

大愛看到韓式辣醬,把飯染紅的那份動感,

生菜絲、紅蘿蔔、雞蛋、海苔... 感覺健康,色彩繽紛令食欲倍增!

底層碗邊的香脆飯焦,更是拌飯精華所在!(笑)
用餐環境舒適,唯店員常在閒聊沒有照顧客人需要,服務有待改進;

當天泡菜暫停供應,無緣一吃,有點遺憾;

幸牛肋骨炆得軟腍,保持嚼勁;
套餐份量充足,質素不錯;

午市不設加一,人均消費100個大洋之內,CP值高!

當然,那里的晚市會更精彩(可恨當年沒有寫食記習慣,請諒!)

部隊鍋、生菜烤肉、海鮮煎餅... 同樣不錯吃,不過預算要提高好幾倍就是了,

入選《米》後,相信晚市比以往更難訂座,

若想親民價.吃米芝蓮韓菜,可考慮午市呢!
小分享完畢,有興趣可按KsMeow或Openrice內其他分享!謝謝!
2013-05-12
  • 炆牛肋骨定食
incredible!! I have never experienced such a worst services before in a resturant .If you pay for a meal, you would expect to have either tasty of food or qulaity of service. Food is not bad, but service is totally not acceptable! 1) Waiter is rude without smile . We found it is quite difficult to go through a menu for 6 people. A simple request for one more menu is rejected (waiter just reply NO MORE!) I look around in the resturant, there are many vacant tables. It just does not make any sens

1) Waiter is rude without smile . We found it is quite difficult to go through a menu for 6 people. A simple request for one more menu is rejected (waiter just reply NO MORE!) I look around in the resturant, there are many vacant tables. It just does not make any sense if no more menu is available.

2) When we finished the dishes...They cleaned the table and sent the bill to us very fast without asking the customers (they don't expect customers will have additional order....we are not full yet)

It should be a celebrating dinner. However, the services made it terrible....

NEVER GO TO THIS KOREAN RESTURANT AGAIN!
2013-06-09
$100 (Dinner)
Father's Day
2013-06-05 234 views
早一天訂了晚上7:00枱, 當天早上阿利水有同事打來confirm我們7:000準時到達餐廳時, 見到佢地係米之連餐廳當我地想攞枱時....佢地韓國同事竟然找不到我的booking record .... 下..... 明明早上confirm左架後來肥妹幫我再查......... 我估佢地將我和另一個booking record掉轉了..... 不過毫然一句sorry都無好彩是星期二,客人不多... (否則可能無位).....最後佢地安排了我們坐下...... 不過是坐門口坐底左....一個待應都無行過來比menu,只見佢地一個二個企係一邊傾計問肥妹拿了MENU過來...不過繼貫切始終...都係一句SORRY都無order好了之後,茶和九小碟很快就來了前左起,有泡菜,蘋果沙律,苣篛,波菜芽菜,POTATO... 呢幾個好一般後左起 翠玉爪,辣魚旦,紫菜,西蘭花, 呢幾個幾好味第一個ORDER海鮮炒年糕好快就到甜甜地,辣辣地,仲好有海鮮味,熱辣辣...好好味...同韓國食過的好似....胞同之前在金巴利街一家細鋪食果d差好遠...呢度真係好食好多)都幾好味...愈食愈辣...成柸茶飲晒

我們7:000準時到達餐廳時, 見到佢地係米之連餐廳
.... 下..... 明明早上confirm左架

order好了之後,茶和九小碟很快就來了
後左起 翠玉爪,辣魚旦,紫菜,西蘭花, 呢幾個幾好味
第一個ORDER海鮮炒年糕好快就到
都幾好味...愈食愈辣...成柸茶飲晒....一直等都無人加茶,只見待應門派菜的派菜...企埋一邊傾計的繼續傾計
第二個order是大醬湯...
之前在韓劇食客都成日出現,之前在韓國食過,好想再食... 阿利水呢個都okay,仲好有海鮮味,不過個人覺得較咸,真係要配飯食先得
最後一個order 石鍋拌飯
個石鍋好夠熱,一出左呢個飯佢好快就有同事過來同我地撈勻

不過搾勻左好快就聞到燶味,所以我拿拿聲就要食左佢先

2個人食了308.
呢個價錢在香港食正宗韓國菜唔貴,不過service真係有待改善
2013-06-04