Hiring
$20,000
Monthly (Negotiable)
ASK cafe出名超貼地嘅打印咖啡☕️,可以印任何自己想印嘅圖(可以whatsapps send圖俾佢嘅員工📸),lunch set +$10 就有啦,超抵✨😳(見過$70杯💩),其中一杯印左當啱啱開完演唱會歌手嘅樣子,大家認唔認得係邊位歌手呢?🎤🎶:-1️⃣「牛油果帶子意粉🥑🍝($148)」呢款超級好食!熱嘅牛油果好香,好淋,而且佢有少少忌廉香味,恰到好處,仲有三粒大嘅帶子!~Spaghetti with Scallops in Avocado Cream Sauce 👍🏻-2️⃣「火炙三文魚牛油果丼配温泉蛋🥑🍣 ($138)」喺健康嘅組合,三文魚配牛油果冇得輸,仲要有溏心嘅溫泉蛋,不過佢三文魚似煙三文魚多啲~ Aburi Salmon and Avocado Don with Onsen Tamago-3️⃣「日式照燒鰻魚飯配漬物、麵豉湯🇯🇵🐟($138)」鰻魚都好肥美大條,整體上不過不失~Japanese Grilled Eel Rice with Pickles & Miso Soup-4️⃣「Bailey latte (H) ☕️(+$10)」5️⃣「Mocha (H) ☕️(+$10)」兩杯印自己
1️⃣「牛油果帶子意粉🥑🍝($148)」
2️⃣「火炙三文魚牛油果丼配温泉蛋🥑🍣 ($138)」
3️⃣「日式照燒鰻魚飯配漬物、麵豉湯🇯🇵🐟($138)」
5️⃣「Mocha (H) ☕️(+$10)」
兩杯印自己想印嘅圖,超開心同特別💕🤣,今次印咗陳蕾 希望下次有得睇佢演唱會啦,Baileys latte要試,好香偏nutty👍🏻
6️⃣「士多啤梨忌廉蛋糕🍰(+$26)」
好抵食!超大粒士多啤梨🍓同埋好pink, cream唔會好膩~Strawberry cream cake 👍🏻
  • 牛油果帶子意粉
Lunch set ($155+10%)✨黃金軟殼蟹意粉超濃鹹蛋黃沾滿每條意粉,好杰身,適合鍾意濃味嘅人,調味其實不錯,亦有加入蒜頭炒,個人覺得略鹹咗少少。軟殼蟹唔太脆身,但食落唔會覺得好油,味道尚可。✨ Crème Brûlée Cappuccino燒到脆脆焦糖味嘅面,更濃郁嘅咖啡,好正!✨忌廉粟米湯(唔記得咗影😅)個湯杰到好似BB仔食嘅糊仔咁……..味道其實不俗,不過實在太杰啦……..餐廳主要係幾個後生仔負責,態度同招呼都唔錯!#黃金軟殼蟹意粉 #cremebruleecappuccino #foodiehk #foodiehkgirl #foodie_catling608 #中環放lunch #上環放lunch
Lunch set ($155+10%)
✨黃金軟殼蟹意粉

✨ Crème Brûlée Cappuccino

燒到脆脆焦糖味嘅面,更濃郁嘅咖啡,好正!

✨忌廉粟米湯(唔記得咗影😅)

餐廳主要係幾個後生仔負責,態度同招呼都唔錯!

黃金軟殼蟹意粉
Crème brûlée cappuccino
Crème brûlée cappuccino
2024-03-01 233 views
一個超級可愛的咖啡廳,這間咖啡廳到處都是鮮豔的花草佈置,彷彿讓我置身於一個迷你花園中。牆上掛著一些新年佈置,看得出挺有心思的,而且服務人員都非常友善和熱情❤️‍🔥真是讓人心情愉悅。點了牛油果煎帶子意粉和軟殼蟹鹹蛋黃意粉。牛油果蓉的濃郁與意粉完美結合👍🏻👍🏻 而鹹蛋黃的香味和軟殼蟹的酥脆,讓我的味蕾瞬間跳舞了起來🥰除了意粉,還有一道令人垂涎三尺的川式炸雞柳。這些雞柳炸得金黃酥脆,每一口都散發著辣椒和麻辣的香氣,讓我忍不住一口接一口,辣度剛剛好🔥最後有飲品,他們的抹茶沙冰和芒果沙冰真是給了我一個甜蜜的驚喜。抹茶沙冰入口滑順,濃郁的抹茶味道加表面的cream讓我一口接一口。而芒果沙冰則是清新又爽口,每一口都有新鮮芒果的香甜滋味😋😋

2024-02-25 280 views
✨火炙帶子明太子茶漬飯 ✨購自:Ask Cafe(上環)價錢:$118推薦度:7/10-💛呢個茶漬飯份量好充足 帶子火炙過後 味道鮮甜✅ 滿滿嘅辛口明太子配上茶漬飯 茶香味令整體味道幾清新 唔會太鹹 伴菜就有4件炸雞🍗食落香脆 爽脆新鮮嘅沙律菜加入咗醬油漬牛蒡同昆布配上柚子汁 味道清新😋 -❤️✨蔥蒜蕃茄沙律🍅✨價錢:$68推薦度:7/10-鍾意食蒜頭嘅朋友可以試吓‼️蕃茄面頭鋪上滿滿嘅蒜蓉同蔥花 味道濃郁 食落仲有強烈嘅薑汁味 蕃茄味道酸酸甜甜 多汁爽脆 整體味道酸酸辣辣 口感清新 鍾意重口味嘅朋友可以試吓‼️🤎✨焦糖香蕉、朱古力醬棉花糖窩夫🧇✨價錢:$88推薦度:6/10-窩夫幾厚身 略嫌外皮唔夠香脆 如果入面可以做得鬆軟啲會較好 蛋香味亦可以再突出啲⁉️ 不過軟熟嘅香蕉配上脆卜卜嘅焦糖 令整體甜度更突出 值得改善嘅係窩夫上面的朱古力醬可以多啲 棉花糖口感偏硬 如果稍微烤過口感會較好‼️🤎✨法式焦糖燉蛋泡沫咖啡☕️✨價錢:午餐轉配+$10推薦度:7/10-Cappuccino上面燒咗一層焦糖 烤得薄脆嘅焦糖入口即溶 泡沫咖啡口感綿密 有淡淡嘅奶香😋咖啡嘅香味同焦糖嘅甜味融合 平衡咗咖啡嘅苦澀
✨火炙帶子明太子茶漬飯 ✨
購自:Ask Cafe(上環)
價錢:$118
💛
❤️
✨蔥蒜蕃茄沙律🍅✨
價錢:$68
🤎
✨焦糖香蕉、朱古力醬棉花糖窩夫🧇✨
價錢:$88
推薦度:6/10
✨法式焦糖燉蛋泡沫咖啡☕️✨
價錢:午餐轉配+$10
推薦度:7/10
Cappuccino上面燒咗一層焦糖 烤得薄脆嘅焦糖入口即溶 泡沫咖啡口感綿密 有淡淡嘅奶香😋咖啡嘅香味同焦糖嘅甜味融合 平衡咗咖啡嘅苦澀 同時味道唔太甜🌟
✨Filter Coffee☕️✨
價錢:$85
推薦度:7/10
揀咗1款咖啡豆偏向果香 味道幾特別 先以莓香同酸味為主 咖啡放涼入口帶有甜味同花香🌸 過濾咖啡相比起其他咖啡 口感較清新👍🏻
火炙明太子茶漬飯
焦糖香蕉 朱古力醬棉花糖窩夫
法式焦糖燉蛋泡沫咖啡
火炙明太子茶漬飯
法式焦糖燉蛋泡沫咖啡
換完回鄉證第一時間落嚟呢間cafe嘆下,裝修非常吸引🤩,以白色及木色配搭,再加上大量嘅花草吊飾🌿,清新自然系風格🌾🍝香辣蒜香蜆肉意粉$128唔好以為得面頭幾隻,原來裏面藏咗超級多蜆肉,加埋微辣蒜香嘅組合,食出啖啖滋味🍝牛油果帶子意粉$148帶子爽口鮮甜,煙肉份量非常之多,鹹香好味,而且煙肉嘅油香滲哂落去牛油果蓉醬裡面,所以醬汁特別濃厚鹹香下午茶時間2:30至5:30 ,飲品仲有半價,所以我哋叫咗個小食👇🍿麻辣薯條 $48粗身粗薯條係我哋嘅至愛,比幼身嘅有口感得多,炸得非常熱辣,並且香脆唔油膩,加埋麻辣粉辣辣麻麻,超級好味又惹味🍹西柚橙梳打 半價後 $24酸酸甜甜清新爽口,配合麻辣薯條一齊食都好夾🥗黑蒜蕃茄沙律$68蒜頭控必叫之選,蕃茄面上超多蒜蓉, 配上多汁蕃茄,組成juicy 與激辛口之誘惑🍰栗子蛋糕$60冇諗過蛋糕上枱嘅時候咁有心思,磁碟上灑上玫瑰花瓣,並畫上焦糖醬pattern,栗子蛋糕軟綿甜香,甜度剛好知道呢度咖啡有免費自訂圖案打印服務🤩,當然要叫嚟打下卡喇📸☕️泡沫咖啡$42真係打印得好靚,除咗靚之外,飲落泡沫綿密細緻,咖啡味濃郁餐廳除咗坐得舒服之外,咖啡仲有免費圖案打印服務,

🍝香辣蒜香蜆肉意粉$128

🍝牛油果帶子意粉$148

🍿麻辣薯條 $48

🍹西柚橙梳打 半價後 $24
酸酸甜甜清新爽口,配合麻辣薯條一齊食都好夾

🥗黑蒜蕃茄沙律$68

🍰栗子蛋糕$60

知道呢度咖啡有免費自訂圖案打印服務🤩,當然要叫嚟打下卡喇📸
☕️泡沫咖啡$42
真係打印得好靚,除咗靚之外,飲落泡沫綿密細緻,咖啡味濃郁

餐廳除咗坐得舒服之外,咖啡仲有免費圖案打印服務,食物質素好,服務仲好細心添👍

另外,14:30前有lunch set供應,有湯/沙律及飲品,星期一至五仲每日唔同餐牌,下次攞回鄉證都要响喥食個lunch先😋

咁啱係中上環影家庭照,先搵嗰頭餐廳呢間係openrice同社交媒體網站都有唔錯嘅點評~就決定帶老公同BB一齊去打卡🥰*👅食物短評【Not bad可以】⭐️⭐️⭐️🦀軟殻蟹肉意粉$155軟殻蟹算大隻,炸得香脆,外層仲舖咗香口又creamy嘅鹹蛋黃醬意粉都溝埋蟹肉同鹹蛋黃,幾好~但係食到中段已略嫌油膩,尤其蟹腳位*【Normal一般】⭐️⭐️🍔ASK漢堡包$118牛肉肉質一般,整體偏細份同乾身,肉味唔出,搭埋清新嘅番茄生菜再淡口咗薯條不多脆口,調味唔鹹唔淡*Flat White、Iced Mocha不過不失*聽聞櫻花蝦多士係必叫但只限於下午2:30後,所以試唔到🥴***
咁啱係中上環影家庭照,先搵嗰頭餐廳
呢間係openrice同社交媒體網站都有唔錯嘅點評~
就決定帶老公同BB一齊去打卡🥰
👅食物短評
【Not bad可以】⭐️⭐️⭐️
🦀軟殻蟹肉意粉$155
軟殻蟹算大隻,炸得香脆,
外層仲舖咗香口又creamy嘅鹹蛋黃醬
意粉都溝埋蟹肉同鹹蛋黃,幾好~
但係食到中段已略嫌油膩,尤其蟹腳位
【Normal一般】⭐️⭐️
🍔ASK漢堡包$118
牛肉肉質一般,整體偏細份同乾身,
肉味唔出,搭埋清新嘅番茄生菜再淡口咗
薯條不多脆口,調味唔鹹唔淡
Flat White、Iced Mocha不過不失
聽聞櫻花蝦多士係必叫
但只限於下午2:30後,所以試唔到🥴
2024-01-29 252 views
店舖對客人不上心 而且食物質素一般 今次嚟order 咗杯咖啡 一份all day breakfast 一份軟殼蟹意粉同蝦多士 明明係我地order先 但係barista 沖曬俾隔離枱遊客都未沖俾我地 已經催過佢地一次 但係見佢地幾個staff仲堆住係度傾計 再等多10分鐘先再沖俾我地 另外軟殼蟹意粉超咸 咸到食唔到蟹味 啲咸味cover曬 仲俾我哋見到意粉入面有兩條頭髮 最後退咗份食物 all day breakfast 同蝦多士味道都一般 會覺得呢個價位嘅cafe係中上環有更好選擇
2024-01-27 492 views
呢間Cafe走森林風 入到去好似比花海包住咁☺️主打西日fusion菜 最特別係有提供coffee print✨.📌日式菠菜沙律 $88配菜好和風 有: Bb菠菜, 沙律菜, 醬油漬牛蒡同昆布 拌以柚子芝麻醬 好清新🥗最正係啲點綴炸蓮藕片 超香口😎.📌櫻花蝦多士 $78平時蝦多士炸過 好油膩 呢到係烘焗 外脆內鬆軟 仲搽左層牛油 更香口🧈🍞餡料係撈左啲類似千島醬嘅彈牙蝦肉 再灑埋香料調味粉 惹味清爽🦐.📌焗吞拿魚法包 $68法包厚薄適中 烘得超香脆🥖吞拿魚醬好creamy 帶點微酸 再撈埋爽脆洋蔥粒同香草碎 好清新 多多醬都唔會膩🐟.📌意大利茄蓉焗豬扒飯 $125Café好少有 見好多人都推介 但我地就覺得普通🙍🏻‍♀️豬扒份量好多 鋪滿晒 肥瘦適中 肉質軟嫩唔乾 但冇乜豬味🥩加左大量芝士一齊焗 邪惡加分🧀蛋炒飯底可能有太多醬喺面 質地偏濕 不過飯粒飽滿有咬口 似珍珠米🍚茄蓉幾足料 好多蕃茄肉同車厘茄 仲有啲紫洋蔥絲同菠蘿 天然蕃茄香 酸酸甜甜 好開胃 但略嫌調味太重🍅🧅🍍.📌SUMMER夏之WAFFLE $88擺盤同IG睇唔同左🥺窩夫係走香脆type 唔係厚身鬆軟嗰種 蛋香甜味幾濃 咬落

📌日式菠菜沙律 $88
日式菠菜沙律

📌櫻花蝦多士 $78

📌焗吞拿魚法包 $68

📌意大利茄蓉焗豬扒飯 $125
意大利茄蓉焗豬扒飯

📌SUMMER夏之WAFFLE $88
擺盤同IG睇唔同左🥺窩夫係走香脆type 唔係厚身鬆軟嗰種 蛋香甜味幾濃 咬落帶點Q軟🧇士多啤梨好香甜 高質🍓 雲呢拿雪糕應該係雀巢🍦紅桑子醬酸酸甜甜 但唔覺有開心果👀窩夫+雪糕+士多啤梨 呢個組合一定好食👅如果窩夫鬆軟部分多啲就更好 而家太脆🙈
SUMMER夏之WAFFLE

📌熱朱古力 $40
冬天飲️熱朱奶就是幸福❄特登嗌左杯嚟印相 好啱打卡📸入口順滑 偏濃奶味🥛但如果太多牛奶味 朱古力就冇掟企了🍫
熱朱古力
日式菠菜沙律
意大利茄蓉焗豬扒飯
SUMMER夏之WAFFLE
熱朱古力
入去,第一樣就係揀圖案印喺熱咖啡上,嘩,感覺好嘢玩!揀了個心心眼,就等佢哋魔法似嘅將圖案印係淋滑嘅奶泡上頭,攝影留念先。飲一啖,咖啡香濃得嚟唔苦,掂!😋主食啊,焗豬扒飯真係好吸引,一送上嚟就聞到香噴噴嘅焗餸味,豬扒厚厚塊,入口夠滑,加埋番茄醬嘅微酸香甜,簡直係啱曬我呢啲唔鍾意太油膩嘅朋友。另外隻羅非魚意大利粉,啱晒唔食肉嘅我,魚肉鮮嫩,意粉啱啱好嘅口感,加埋清新嘅香草味,整個人食落好滿足。🐟最後,埋單前叫個栗子撻,甜品控嘅我點會錯過?咬一口,外皮鬆脆,栗子餡香滑得滯,甜度啱晒,完美嘅收尾。响呢度吃飯,真係一次正唔過嚟嘅體驗。款款都有驚喜,而且影相得意過癮,下次仲想同班Friend一齊嚟打卡!🥰
入去[ASK cafe],第一樣就係揀圖案印喺熱咖啡上,嘩,感覺好嘢玩!揀了個心心眼,就等佢哋魔法似嘅將圖案印係淋滑嘅奶泡上頭,攝影留念先。飲一啖,咖啡香濃得嚟唔苦,掂!😋

2023-08-10 1956 views
在午間要找一家人不太多又好食的西式餐廳,這是一家不錯的選擇。中午lunch set 每天都有𣎴同menu,價錢算是親民,西廚調味非常不錯,顯得出是極為用心,跟餐coffee還有可愛的圖案,令人喜出望外。如果要預留小桌面,兩個人對座,記住要預先訂位,如果沒有訂位,就要在大桌面的一角選位置。美中不足的是,店内空間不大,位置不多,要找位置便要提早15分鐘吃午餐。店員服務態度很好,在繁忙的上環是一帖清涼茶!
店員服務態度很好,在繁忙的上環是一帖清涼茶!
2023-07-19
Type of Meal
Lunch
2023-08-05 1175 views
餐廳逢星期一至五,每日都會提供唔同lunch set,都幾多選擇~▪️明太子蟹肉意粉有好多蟹肉,基本上每啖都食到,充滿蟹嘅鮮味。加埋少少辣嘅明太子,同埋蒜香,都幾惹味。▪️熱茶跟餐可以揀熱咖啡,或者熱茶。本身以為係普通淨茶,原來係檸檬茶,都唔錯另外,呢度仲好出名打印咖啡,可以自己提供圖案,印落咖啡上面,見到都幾靚,下次可以試吓~ASK cafe📍上環皇后大道中181號新紀元廣場低座2樓206-207號舖

▪️明太子蟹肉意粉

▪️熱茶

ASK cafe
明太子蟹肉意粉
熱茶
2023-05-17 827 views
Avocado scallop spaghetti good, salted egg spaghetti with soft shelled crab a bit salty. However, service is absolutely ridiculous. The female server with a pony tail did not record one of our orders and we only found out after waiting nearly 1 hour. She did not apologise for her mistake and her tone was very unpleasant. I noticed she mistook orders for other tables too. If you don’t have the energy to follow up on your order or spare time to wait forever, don’t come here.

Waiting Time
75 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2023-05-12 639 views
早上去食早餐🥣,咖啡一段,我叫咗通粉(d通粉太淋無味)另外腸仔蛋多士(腸仔就咁用水烚熟、蛋少少煎好生😰,多士好似無焗過但好硬😅服務員態度都👌🏻環境好靚,好靜、好適合朋友傾計
環境好靚,好靜、好適合朋友傾計
2023-05-12
$54 (Breakfast)
2023-04-06 516 views
Cute coffee art made from any picture you want. The croissant is bad… soft, not crunchy at all.Salad is so so…Spaghetti is good.
Salad is so so…
Spaghetti is good.
31.03.2023 星期五 晚ASK cafe今晚到上環文娛中心欣賞香港話劇團之《白頭宮女》,先到附近食好西。上次到新紀元廣場「殤城逆流」吃飯,已經見到隔鄰ASK Cafe,當時只見到一片粉紅色的花海,但原來內裡有乾坤,店內盡頭一角特別漂亮,牆上畫滿了大小花朶,甚至有立體花,優雅得很,打卡一流。下午六時多來到,人流不多,可以輕輕鬆鬆坐下享受美食,是一處很適合情侶談心、朋友閒聊的好地方。其中一部分是玻璃餐枱,內裡放置了粉紅色的花瓣,見OR別人的照片是深紅色的花瓣和楓葉,或者下次再去又會更換其他,好有趣和充滿特色。餐牌主要有小食、飯、意粉/烏冬、全日餐單、漢堡包、沙律,還有很受歡迎的Tea set和窩夫。最特別當然是可以打印圖案的咖啡和朱古力,只有把自選的圖片AirDrop給職員,就可以擁有自己心愛的飲品。蔥蒜蕃茄沙律 68.00原本揀日式菠菜沙律,可惜售罄,另一款是蕃茄沙律,叫了醬汁另上,滿滿的蔥蒜鋪滿蕃茄上,很清新口感。火炙三文魚牛油果丼 138.00這個丼不但賣相漂亮,而且三文魚混合了磨碎的牛油果,再加上溫泉蛋、紫菜碎,味道豐富美味,比預期中更精美。Latte(熱)42.00我選擇
31.03.2023 星期五 晚
ASK cafe

蔥蒜蕃茄沙律 68.00

火炙三文魚牛油果丼 138.00

Latte(熱)42.00
我選擇了色彩鮮艷的Precious Moments,從小最愛這個陶瓷公仔,雖然今次打印效果未如理想,但已很開心,下次可能選擇大公仔頭相片會較佳。
Latte

環境如此精緻漂亮,食物又高質,而且職員的服務很體貼週到,想不到那麼少人幫襯,可能餐廳地置比較隔涉,如果大家途經附近,可以去感受下舒適的氣氛和享受美食。
2023-03-31
Latte