Hiring
$20,000
Monthly (Negotiable)
1K
2023-01-15 92 views
過海體驗港式嘅就去冰室打躉,如果想過西式嘅假期,當然係去cafe chill一chill上環有間好多花花嘅花系cafe,可以過一個夢幻weekendCafe有啡飲就基本啦,呢間有多款咖啡同飲品之餘,仲有印圖拉花,可以碌一碌自己電話,睇吓有咩圖印上咖啡度,send畀店員就可以打印,印自high selfie都得㗎Base係Baileys味嘅latte,酒香濃郁同時不失啡香。Mocha嘅朱古力味都好出眾,雖然有打印圖案,但仍然會有淡奶拉花,有誠意又特別呢個時候士多啤梨係當造,嗌個士多啤梨蛋糕夠晒時令,蛋糕幾高身每個夾層都滿有果肉,士多啤梨真係清甜除咗甜嘢,都想食吓鹹點,墨魚餅特別燒製,口感彈牙,醬汁香甜,食落都唔錯

摩卡咖啡

Strawberry Cake

每個夾層都滿有果肉,士多啤梨真係清甜

2023-01-14
$118 (Tea)
摩卡咖啡
Strawberry Cake
日式醬燒墨魚餅
Badboy同朋友好少過海,難得嚟開中環就緊係嚟埋呢間有得印相/圖畫喺咖啡上面嘅Cafe啦😃想印好耐架喇😆一早就諗定想印咩相😎手機send俾staff就得,簡單快捷。🍫Mocha$44有得印相真係幾得意,貪得意玩吓🤭Mocha本身都相當唔錯,飲到甜甜哋嘅朱古力味,配埋香滑嘅咖啡,幾啱badboy口味。☕️Baileys Latte$47第一次見有Baileys嘅Latte,好奇試吓🤭飲落口感厚滑,有Baileys嘅酒味滲出嚟。呢杯印咗朋友影嘅得意貓貓🐱🦀黄金軟殼蟹意粉$155軟殼蟹炸到金黃色咁,好香蛋黃味,全隻軟殼蟹大滿足😋意粉比較挺身,滿滿咸蛋黃醬,口感會比較乾身,但唔會好滯口。🍝黑松露什菌意粉$118好香黑松露味,超好菇,意粉都係煮得啱啱好,掛到汁,唔錯👍🏻🍓SUMMER夏のWAFFLE$88係士多啤梨、雲呢拿雪糕、紅桑子醬開心果。擺盤好靚,唔同顏色嘅碎碎、醬同糖霜舖得好有意境。厚厚嘅窩夫配大大粒嘅士多啤梨同奶滑嘅雪糕😋下午兩點嚟到都坐滿人,見到員工都好忙吓,不過仍然保持到好好禮貌👍🏻埋邊嘅Corner位比較靚同好feel啲,好啱朋友小聚。

🍫Mocha$44

☕️Baileys Latte$47

🦀黄金軟殼蟹意粉$155

🍝黑松露什菌意粉$118
好香黑松露味,超好菇,意粉都係煮得啱啱好,掛到汁,唔錯👍🏻

🍓SUMMER夏のWAFFLE$88

我同朋友都好鍾意SPY family嘅安妮亞🥰無意中見到呢間Cafe可以將飲品印圖案!所以約埋朋友一齊去飲有安妮亞嘅飲品啦😉Baileys Latte呢度嘅飲品唔止得個樣架!我叫嘅呢杯Baileys Latte咖啡味道突出之餘又唔會蓋過Baileys嘅酒味🤩而且牛奶非常順滑,三者平衡得好好!Hazelnut Chocolate呢杯榛子朱古力就好似飲緊液體嘅繽紛樂咁!超濃厚嘅榛子味道✨繽紛樂愛好者一定唔可以錯過😆牛油汁虎蝦意粉呢個意粉超足料,除咗上面有三大隻爽口彈牙嘅虎蝦之外!意粉入邊仲有好多蝦粒👀意粉朔滿晒牛油汁,淡淡牛油香味好惹味☺️黄金軟殼蟹意粉軟殼蟹薄薄一層炸粉,炸得酥脆!一切開仲有好多蟹肉架!好欣賞呢度嘅黃金意粉,充滿着鹹蛋黃,但唔會過鹹同過油膩!有咬口嘅意粉仲撈咗好多,蟹肉同蟹籽,口感好豐富😋小食拼盤有一大盆炸到好脆又有薯仔味嘅金黃薯條!又有兩隻蜜糖香茅雞翼,入邊啲雞肉好嫩滑😚仲有兩舊海鮮炸鮮奶,估唔到Cafe都可以食到呢個風味,真心唔錯❣️ASK cafe (上環)上環皇后大道中181號新紀元廣場低座2樓206-207號舖
我同朋友都好鍾意SPY family嘅安妮亞🥰
無意中見到呢間Cafe可以將飲品印圖案!
所以約埋朋友一齊去飲有安妮亞嘅飲品啦😉

Baileys Latte

呢度嘅飲品唔止得個樣架!
我叫嘅呢杯Baileys Latte
咖啡味道突出之餘又唔會蓋過Baileys嘅酒味🤩
而且牛奶非常順滑,三者平衡得好好!

Hazelnut Chocolate

呢杯榛子朱古力就好似飲緊液體嘅繽紛樂咁!
超濃厚嘅榛子味道✨
繽紛樂愛好者一定唔可以錯過😆

牛油汁虎蝦意粉

呢個意粉超足料,除咗上面有三大隻爽口彈牙嘅虎蝦之外!
意粉入邊仲有好多蝦粒👀
意粉朔滿晒牛油汁,淡淡牛油香味好惹味☺️

黄金軟殼蟹意粉

軟殼蟹薄薄一層炸粉,炸得酥脆!
一切開仲有好多蟹肉架!
好欣賞呢度嘅黃金意粉,充滿着鹹蛋黃,但唔會過鹹同過油膩!
有咬口嘅意粉仲撈咗好多,蟹肉同蟹籽,口感好豐富😋

小食拼盤

有一大盆炸到好脆又有薯仔味嘅金黃薯條!
又有兩隻蜜糖香茅雞翼,入邊啲雞肉好嫩滑😚

ASK cafe (上環)
  • Hazelnut Chocolate
  • Baileys Latte
  • 牛油汁虎蝦意粉
  • 黄金軟殼蟹意粉
2023-01-12 169 views
行開上環,見到好多花花就吸引了我入去, 本身以為餐廳賣花花打卡gimmick ,但原來食物都性價比高而且好高質❤️lunch set 價錢合理:有湯同飲品lunch時間都有好多人食,岩岩我坐底,別人就吃完,餐廳空間感好大左:粟米忌廉湯入口creamy,而且味道夠濃郁💙右:沙律: 羅馬生菜配芝麻醬,十分配合,食落爽脆清甜☺️ 香辣蒜香蜆肉意粉上菜嘅時候已經聞到陣陣嘅辣香,點菜嘅時候店員已經講其實係微辣。食落口真係微辣,但係嗰種嘅辣令人忍唔住一啖又一啖❤️開頭以為得一兩隻蜆,但原來成碟蜆都係入面,份量勁多☺️ask漢堡包喜歡食burger嘅一定要叫, 牛肉肉質鮮嫩, 而且蕃茄生菜夠清新, 粗粗即炸嘅薯條外脆內暖, 最令我surprise 嘅係酸青瓜,餐廳絕不吝嗇畀咗整整幾條, 食buffet一定要配酸青瓜咁先係一絕左:mocha 朱古力同咖啡嘅配搭啱啱好再加滑滑嘅cream右:baileys latte: 唔係度度都有baileys , baileys同咖啡嘅味道完全配合, 咖啡同平時差唔聽唔同平時咖啡冇拉花,而係有圖案印出嚟👍 店員話可以印相,甚至乎如果係鏡粉都可以印鏡相。 不過我自己就由店員幫

lunch set 價錢合理:有湯同飲品

左:粟米忌廉湯
入口creamy,而且味道夠濃郁💙
右:沙律: 羅馬生菜配芝麻醬,十分配合,食落爽脆清甜

☺️ 香辣蒜香蜆肉意粉

☺️ask漢堡包

右:baileys latte: 唔係度度都有baileys , baileys同咖啡嘅味道完全配合, 咖啡同平時差唔聽唔同平時咖啡冇拉花,而係有圖案印出嚟👍 店員話可以印相,甚至乎如果係鏡粉都可以印鏡相。 不過我自己就由店員幫我揀,而店員亦都好窩心幫我揀咗呢張嘅happy New Year❤️

餐廳重推出新菜色:
黑魚子羅非魚柳配刁草檸檬汁意粉、黑松露雜菌意粉、麻辣脆雞條、香辣蒜香蜆肉意粉、
青咖喱牛肋肉焗飯、地中海雞肉意粉、牛油汁虎蝦意粉、日式醬燒墨魚餅、All Day Breakfast
  • baileys latte
  • ask burger
  • 蒜香辣蜆肉意粉
2023-01-12 68 views
放假黎到 ASK cafe食下午茶😋😋cafe環境優美,走森林系路線~周圍有好多花花裝飾🌸,好啱打卡呢📸📸🍱小食拼盤 $85✨整體豐富,包括有忌廉蟹餅🦀、薯條🍟同蜜糖雞翼(2隻)🍯~~忌廉蟹餅炸得香脆,內裡餡料好creamy!薯條新鮮炸起熱辣辣,份量都好多🤤🤤而蜜糖雞翼係我至愛!外層沾滿蜜糖醬,味道甜甜地~好好食❤️❤️🍰是日蛋糕 $48✨是日蛋糕係法式栗子蛋糕,賣相幾靚🤩🤩栗子蓉入口綿滑,栗子味好重🌰!蛋糕口感鬆軟,底層餅底酥脆~唔錯呢👍🏻👍🏻☕️Creme Brulee Flavors Latte $44✨黎到一定要試佢地既打印咖啡☕️!只要將相send俾店員,就可以免費打印圖案落咖啡度~~我今次就印左我個IG icon,望落好得意😍😍咖啡味道濃郁,帶點焦糖燉蛋既甜味!幾特別❤️❤️
放假黎到 ASK cafe食下午茶😋😋

🍱小食拼盤 $85✨
整體豐富,包括有忌廉蟹餅🦀、薯條🍟同蜜糖雞翼(2隻)🍯~~

🍰是日蛋糕 $48✨
是日蛋糕係法式栗子蛋糕,賣相幾靚🤩🤩

我今次就印左我個IG icon,望落好得意😍😍
咖啡味道濃郁,帶點焦糖燉蛋既甜味!幾特別❤️❤️
2023-01-09 69 views
上環ASK cafe帶你走進花花世界🌺🌸🌷上空除咗有花海之外,仲有立體花牆等等💐被花花包圍住🥰打卡一流📸餐廳提供多種食物,好似afternoon tea set、waffle、all day breakfast 、飯、意粉、烏冬、沙律、漢堡包等等🤩好多選擇🥳☕️打印咖啡餐廳主打之一嘅圖畫咖啡☕️可以拎住鍾意嘅相,打印出一杯專屬自己嘅咖啡,獨一無二😍整人樣同卡通都一樣咁靚🤩我就整咗我最愛嘅care bears🐻勁得意😝除咗咖啡,仲可以整落朱古力度🍫我同朋友就飲榛子朱古力同百利甜酒朱古力😛朱古力味香濃😋🐔麻辣脆雞條麻辣味道辣得過癮🌶唔會話好辣啱啱好😚雞條外層鬆脆,內裡juicy💦雞肉嫩滑🐔跟埋沙律醬一齊食有另一種風味😛🍟小食拼盤小食拼盤入面有忌廉蟹餅、薯條同蜜糖雞翼🤩樣樣都有夠滋味同香口😛波浪粗薯條份量都好多😝蜜糖雞翼惹味🐔忌廉蟹餅相當creamy🦀

☕️打印咖啡

🐔麻辣脆雞條

🍟小食拼盤

2023-01-08 71 views
今日黎左一間好啱打咭嘅coffee shop,地點超放便,係地鐵出口旁邊,一出地鐵站不到2mins 就到,環境又靚,最特別係你可以自訂咖啡印花圖案,咖啡款色重起碼超過8款選擇,可做自訂印花咖啡,係自己電話揀一張你自己鍾意嘅相或者圓案都得。至於食物我就揀左all day breakfast,all day breakfast𥚃面嘅食豐富到我差啲食唔哂,佢嘅牛角包非常鬆軟一D都唔會油膩,第二樣食物我就揀咗黃金炸軟殼蟹意粉,佢嘅喊蛋黃味超爆滿,好好味👍🏻。甜品我就揀左蘋果批,酸甜到適中,再配埋雲呢拿雪糕,正👍🏻
  • Latte
  • Mocha
2023-01-08 73 views
一知道佢嘅咖啡可以自訂圖案,我就即刻book枱去試😜果然冇令我失望真係超特別、勁靚!鮮奶咖啡$44咖啡濃郁好飲,甜味適中,甜到佢已經調校好,我對於咖啡冇研究,但係我覺得佢幾好人,不過重點係個圖案好靚,好可愛榛子朱古力$40呢一杯我揀咗自己嘅相,冇諗過可以接近100%還原,望住佢已經唔捨得飲,極度推薦因為真係太靚啦牛油虎蝦意粉$148虎蝦用牛油煎香,所以濃郁牛油味同時不油膩,意粉佢用咗蒜片爆香,所以非常惹味,不過意粉有少少硬可以軟返少少就更加好青咖喱牛肋肉焗飯$135佢嘅青咖喱調味,調得幾好食,份量都好足夠,而且牛肉都好多,上面有啲局長嘅芝士,我鍾意小食拼盤$85兩隻蜜糖香茅雞翼,兩件忌廉薯餅同埋薯條,我覺得呢個拼盤好抵食,而且三樣食物都好味,係正常嘅水準

鮮奶咖啡$44

榛子朱古力$40

牛油虎蝦意粉$148

青咖喱牛肋肉焗飯$135

小食拼盤$85

2023-01-07
$220 (Tea)
  • 圖案咖啡
2023-01-06 69 views
新年放假緊係約朋友去玩,但已經做(扮)咗好多次闊太影tea set合照☺️想打卡有n種方法,今次介紹打印咖啡🫶🏼Mocha (hot) $40Chocolate (hot) $40⭐️⭐️極度推薦⭐️⭐️成日同屋企隻壞貓貓講如果佢再咬爛iPhone線新年團年飯就煮咗佢嚟食😾今次就飲咗佢先‼️平時一杯咖啡無乜特別都差唔多價錢,$40咁得意真係抵到爛😆除咗有商標註冊嘅公仔之外,所有圖都可以🫶🏼建議大家唔好揀啲背景太花嘅圖☝🏻好睇之餘仲好好飲,小朋友唔飲得咖啡可以揀朱古力,唔係一般嘅吉百利,除咗好香朱古力味之餘,奶味都好重🥰溫馨提示因為圖案都係泡泡嚟,要趁早影相📸日式醬燒墨魚餅 $78口感紮實煙韌有口感,好香墨魚味🦑加埋日式醬幾惹味😋卡邦尼意粉 $98醬汁濃郁,芝士味好香,食落無芝士粉質地👍🏻好多煙肉,係炒香左先落,唔係求其煮埋一碟🥓蒜香中和芝士,唔會太鹹同太膩,好出色🤤Spring 春 のwaffle $88Waffle用四季做主題,焦糖香蕉太吸引,所以揀咗春🌿waffle好脆口,好有咬口🧇可能因為係春天,所以窩夫底灑滿綠茶粉🍵冇令人失望,焦糖香蕉好脆好好食😚ASK cafe上環皇后大道中181號新紀

Mocha (hot) $40
Chocolate (hot) $40
⭐️⭐️極度推薦⭐️⭐️

日式醬燒墨魚餅 $78
口感紮實煙韌有口感,好香墨魚味🦑加埋日式醬幾惹味😋

卡邦尼意粉 $98

Spring 春 のwaffle $88

ASK cafe

#bei9sik上環
#打印咖啡#咖啡#hotchocolate#上環
2023-01-03 53 views
忌簾粟米湯~幾大碗的,內裡的粟米粒都很多,喝起來清甜~ASK蜜糖雞翼~很香蜜糖味道,雞翼熱辣辣,不錯~黃金軟殼蟹意粉~軟殼蟹很大隻,炸得很香脆,外層充滿鹹蛋黃醬,很有鹹香味~黑松露雜菌意粉~松露醬足夠的,整碟意粉也能拌勻來吃,加上雜菌,素食人仕必選~香辣蒜香蜆肉意粉~微辣的很開胃,蜆肉也有很多,意粉是帶點微煙韌那種~熱朱古力~打印圖案很美,是豬仔來的,很可愛,朱古力味香濃,很好喝~熱鮮奶咖啡~打印圖案寫上了新年快樂,很有意頭,咖啡香滑濃郁,不錯~
忌簾粟米湯~幾大碗的,內裡的粟米粒都很多,喝起來清甜~

ASK蜜糖雞翼~很香蜜糖味道,雞翼熱辣辣,不錯~

Trust the magic of new beginnings 準備食除夕飯前把握空檔到上環呢間新café、嘆杯溫暖兼印咗龍猫圖案嘅latte和小食熱下身先Homemade Baked Tuna Baguette 焗吞拿魚法包 > 呢個小食okay,點好等咗一段時間先有得食証明餐廳係新鮮整。吞拿魚味道調教得幾好,法包夠硬夠脆Cuttlefish with Teriyaki Sauce 日式醬燒墨魚餅> 幾彈牙嘅、有啲紫菜加埋醬汁都幾惹味,如果墨魚餅口感再鬆軟啲啲都會幾好Baileys Latte百利甜酒鮮奶咖啡> 百利酒同拿鐵味道幾夾,少少酒香同咖啡完全無遺和感,幾香幾好飲。有得印圖案落杯咖啡度,我揀咗龍貓啡啡哋色又係同杯latte襯到庳,以呢個價印埋公仔又有得揀圖案、真心抵

Homemade Baked Tuna Baguette

Celebration
New Year's Eve
2022-12-30 54 views
位於上環新紀元對面~好近我公司😍最大特色係每杯咖啡店完都會打印卡通圖案😍個日我就有蠟筆小新同LINE 熊仔另外仲同男朋友食左....🦀軟殼蟹意粉: 滿滿咸蛋黃, 有d 飛魚子係面, 令到成件事唔醬口又帶d 爽口..份量亦係女仔飽肚既🍗ASK 蜜糖雞翼: 6隻78蚊,雖然少貴, 但味道唔差既🍤櫻花蝦多士: 個人覺得蛋黃醬多左dd ~ 酸左d~另外佢地仲有各款甜品~同打卡tea set~😌可以約埋閨蜜再去試😌😌
位於上環新紀元對面~好近我公司😍

另外仲同男朋友食左....

🍗ASK 蜜糖雞翼: 6隻78蚊,雖然少貴, 但味道唔差既

🍤櫻花蝦多士: 個人覺得蛋黃醬多左dd ~ 酸左d~

2022-12-23 53 views
藝術打印咖啡都興左一排,不過價錢都唔平所以一直冇試過。最近同朋友傾開,知道上環【ASK Café】可以免費將自己心水圖畫印落咖啡、朱古力甚至Green Tea Latte度,立即去試下。Café 喺上環地鐵站旁邊商場2樓,四周牆壁、屋頂都充滿花草裝飾,加上大量聖誕佈置好有節日氣氛,尤如鬧市中嘅秘密花園。餐牌選擇好豐富,有全日早餐、意粉烏冬、飯類漢堡、沙律小食、窩夫蛋糕。飲品Menu有2版,除左各款口味咖啡同朱古力、花茶果茶,仲有賣相好靚嘅沙冰同梳打特飲。點左榛子鮮奶咖啡同抺茶Latte,只要將自己鍾意嘅圖案AirDrop或者用藍牙Send俾店員,就可以開始製作自己專屬嘅Print Coffee。Hazelnut Latte ($44) Matcha Latte ($44)印左2隻愛貓落咖啡度,我預先將相片嘅Contrast同 Sharpen較到最高,又轉左黑白色,所以印出嚟效果好清晰。用咖啡嘅啡色做底色,睇起上嚟又比抺茶自然D。"Matcha Latte"抺茶味道非常濃郁但唔會苦澀,飲落有微微回甘,亦有奶香。"Hazelnut Latte"有果仁香又唔會太甜,好易入口。黑松露薯條 ($

黑松露薯條 ($48)
波浪薯條炸到金黃色,趁熱食外脆裡面有熱辣辣嘅薯蓉,上面灑左好多松露碎香氣誘人。

全日早餐 ($128)
有紐倫堡腸、煙三文魚、煙肉、炒蛋、薯餅、蕃茄、大啡菇、茄汁焗豆、牛角包、雜菜沙律共10款材料,顏色繽紛賣相好吸引。蛋炒得嫰滑,薯餅脆卜卜,大啡菇都非常Juicy。

黑松露雜菌意粉 ($118)
唔係平日成日食沾滿忌廉汁果種,雜菌用蒜蓉爆香,加入意粉快炒,清新可口唔會膩。意粉彈牙,雜菇爽滑,每一啖都充斥蒜香和同菇菌香。
𝑭𝒊𝒓𝒔𝒕-𝒓𝒂𝒕𝒆 𝒇𝒐𝒐𝒅, 𝒄𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆 𝒂𝒓𝒕 𝒂𝒏𝒅 𝒅𝒓𝒆𝒂𝒎𝒚 𝒔𝒆𝒕𝒕𝒊𝒏𝒈 - 𝑨𝑺𝑲 𝒊𝒔 𝒂 𝒄𝒂𝒇𝒆 𝒕𝒉𝒂𝒕 𝒕𝒊𝒄𝒌𝒔 𝒂𝒍𝒍 𝒕𝒉𝒆 𝒃𝒐𝒙𝒆𝒔✅ 𝑩𝒂𝒓𝒊𝒔𝒕𝒂𝒔 𝒍𝒐𝒗𝒆 𝒕𝒐 𝒕𝒖𝒓𝒏 𝒚𝒐𝒖𝒓 𝒄𝒖𝒑 𝒐𝒇 𝒋𝒐𝒆☕️ 𝒊𝒏𝒕𝒐 𝒂 𝒅𝒂𝒛𝒛𝒍𝒊𝒏𝒈 𝒘𝒐𝒓𝒌 𝒐𝒇 𝒂𝒓𝒕. 𝑰 𝒘𝒂𝒔 𝒐𝒏 𝒄𝒍𝒐𝒖𝒅 𝒏𝒊𝒏𝒆 𝒘𝒉𝒆𝒏 𝑰 𝒔𝒂𝒘 𝒎𝒚 𝒇𝒂𝒗𝒐𝒖𝒓𝒊𝒕𝒆 𝒔𝒉𝒊𝒃𝒂 𝒄𝒉𝒂𝒓𝒂𝒄𝒕𝒆𝒓𝒔 𝒑𝒓𝒊𝒏𝒕𝒆𝒅 𝒐𝒏𝒕𝒐 𝒕𝒉𝒆 𝒅𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔😻 𝑻𝒉𝒆 𝒄𝒂𝒇𝒆 𝒂𝒍𝒔𝒐 𝒇𝒆𝒂𝒕𝒖𝒓𝒆𝒔 𝒂𝒏 𝒂𝒍𝒍-𝒆𝒏𝒄𝒐𝒎𝒑𝒂𝒔𝒔𝒊𝒏𝒈 𝒎𝒆𝒏𝒖 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒏𝒈 𝒂 𝒃𝒍𝒆𝒏𝒅 𝒐𝒇 𝑾𝒆𝒔𝒕𝒆𝒓𝒏 𝒂𝒏𝒅 𝑱𝒂𝒑𝒂𝒏𝒆𝒔𝒆 𝒇𝒂𝒗𝒐𝒖𝒓𝒊𝒕𝒆𝒔.𝗦𝗽𝗮𝗴𝗵𝗲𝘁𝘁𝗶 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗣𝗿𝗮𝘄𝗻𝘀 𝗶𝗻 𝗕𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿 𝗮𝗻𝗱 𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲牛油汁虎蝦意粉🦐🍝$𝟭𝟰𝟴 (🌟𝟵/𝟭𝟬)我近期食過最有誠意嘅意粉💯越南虎蝦煎到金黃色,肉質紮實彈牙,意粉啖啖都夾雜小蝦仁,絕不馬虎,牛油汁以香蒜、刁草、檸檬、紫洋蔥等配料烹煮而成,係味蕾嘅盛宴🤤意粉彈牙有嚼勁,每口都帶細
牛油汁虎蝦意粉🦐🍝
$𝟭𝟰𝟴 (🌟𝟵/𝟭𝟬)
我近期食過最有誠意嘅意粉💯越南虎蝦煎到金黃色,肉質紮實彈牙,意粉啖啖都夾雜小蝦仁,絕不馬虎,牛油汁以香蒜、刁草、檸檬、紫洋蔥等配料烹煮而成,係味蕾嘅盛宴🤤意粉彈牙有嚼勁,每口都帶細膩嘅蒜香,檸檬味慢慢滲出又唔會喧賓奪主👍🏻
𝗦𝗽𝗮𝗴𝗵𝗲𝘁𝘁𝗶 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗦𝗰𝗮𝗹𝗹𝗼𝗽𝘀 𝗶𝗻 𝗔𝘃𝗼𝗰𝗮𝗱𝗼 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲
牛油果帶子意粉🥑
$𝟭𝟰𝟴 (🌟𝟵/𝟭𝟬)
日本帶子真係一食就食得出,又大粒肉質又好滑嫩😋開頭怕牛油果用嚟煮汁會好有負擔,但醬汁嘅濃度控制得恰到好處,唔會好滯或者凝結一舊~粒粒牛油果清晰可見🤩仲食得出本身淡淡的香味,配以煙肉碎同香草點綴,食到停唔到口,呢間小店做意粉真係幾出色❣️
𝟯𝗗 打印咖啡☕️
𝗖𝗮𝗽𝗽𝘂𝗰𝗰𝗶𝗻𝗼/𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲
泡沫咖啡/品味鮮奶咖啡
$𝟰𝟱 (🌟𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
嚟到重頭戲,我完全係為左佢先到訪🤣顧客可以自備圖片,send 俾店員就搞掂~估唔到像真度咁高,完全將我心愛嘅黑柴同赤柴活靈活現😻不過注意影相唔好影太耐,奶泡分零鐘左右就會慢慢化開,冇一開始咁清晰🤨至於味道方面,Cappuccino 咖啡味會濃醇啲,奶泡感會重啲,Latte 牛奶嘅比例就會多啲,奶香味重啲,唔會好多奶泡,兩杯咖啡味都香濃而不苦澀😋

𝗦𝗻𝗮𝗰𝗸 𝗣𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿
小食拼盤🍟🍗
𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗖𝗿𝗼𝗾𝘂𝗲𝘁𝘁𝗲, 𝗙𝗿𝗲𝗻𝗰𝗵 𝗙𝗿𝗶𝗲𝘀, 𝗛𝗼𝗻𝗲𝘆 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗪𝗶𝗻𝗴𝘀 (𝟮𝗽𝗰𝘀)
忌廉蟹餅、薯條、蜜糖雞翼 (𝟮隻)
$𝟴𝟱 (🌟𝟴/𝟭𝟬)
忌廉蟹餅炸到金黃香脆,入面係軟心絲滑嘅忌廉蟹肉
雞翼表面沾滿蜜糖,雞翼外皮香脆肉質依然保持嫩滑,仲要好入味🤤
薯條正常發揮,不過配上秘製千島醬都係食唔停口!
總結:小店可以打卡之餘同時重視食物質素,實屬難得,環境悉心佈置亦坐得舒適,係附近嘅上班一族不妨試試😌
2022-12-10
  • 牛油果帶子意粉
  • Latte
  • 牛油汁虎蝦意粉
2022-12-21 45 views
📍ASK cafe上環皇后大道中181號新紀元廣場低座2樓206-207號舖。。係上環返工嘅朋友成日都同我講新紀元廣場有間好靚好IGable嘅Cafe而且成日都係IG見到唔少人飲咖啡印自己嘅相係面,所以都已經一早bookmark定依間餐廳要試試🥰一入到去就見到餐廳正中個花花打卡位!佈置非常有心思,成間舖頭都係粉色好少女心🥰面積雖然唔係好大,但樓底夠高空間感都足夠!🍵Macha Latte $44依度賣點就係可以打印你想印嘅相係咖啡面!本身我都諗左一陣印咩好😂我又無養寵物又唔想印人像,之後就諗到不如印我依個Foodie IGLogo!印完之後果然冇令我失望‼️因為效果真係好靚!用打卡完全係一流👍🏻抹茶味好都濃!$44一杯都幾抵!又有得打卡,又有得飲😉🍫凍朱古力 $44唔會太甜,感覺似飲緊凍朱古力奶幾好👍🏻🔸櫻花蝦多士 $78蝦肉爽口彈牙,多士唔會烘到好乾好硬咬落去仲有啲鬆軟感覺!配埋千島醬呢個配搭幾好👍🏻🔹日式醬燒墨魚餅(4件)$78墨魚餅燒得剛剛好唔會過濃,幾爽口彈牙,配上醬燒汁加埋紫菜一齊食幾好!🌸依間餐廳最啱同班姊妹一齊打卡兼傾吓偈,輕鬆chill一日😉。。❤️多謝大家支持 。。#hk

📍ASK cafe

上環皇后大道中181號新紀元廣場低座2樓206-207號舖

一入到去就見到餐廳正中個花花打卡位!
佈置非常有心思,成間舖頭都係粉色好少女心🥰
面積雖然唔係好大,但樓底夠高空間感都足夠!

🍵Macha Latte $44

抹茶味好都濃!$44一杯都幾抵!
又有得打卡,又有得飲😉

🍫凍朱古力 $44

唔會太甜,感覺似飲緊凍朱古力奶幾好👍🏻

🔸櫻花蝦多士 $78

蝦肉爽口彈牙,多士唔會烘到好乾好硬
咬落去仲有啲鬆軟感覺!
配埋千島醬呢個配搭幾好👍🏻

🔹日式醬燒墨魚餅(4件)$78

❤️多謝大家支持

#hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #食好西 #食好西系列 #hkinfluencer #hkig #hkigshop #eyefoodfood#eyefoodfood_銅鑼灣#眼food肚窄 #食食食食食 #hkfoodstagram #hkfoodstagram