2022-08-23 2004 views
試過幾間Blabksheep旗下的餐廳,品質一向有保障,今次首嚐Associazione Chianti,抱有相當大的期望,果然不負所望,表現出色。每次經過門口都被鮮紅色的招牌吸引,一入去兩旁的展示雪櫃,一塊塊熟成好的牛扒令人食指大動。今次只有兩個人,因此不能點太多菜式,加上第一次來,只點了一個頭盤、招牌T-bone steak和一個甜品。首先奉上餐廳提供的蔬菜條同麵包。除了常見的青瓜、紅蘿蔔、蕃茄仔外,還有香港比較少有的red radish、Chicory(苦白菜),配上自家製醬汁和橄欖油,有助去除蔬菜的草青苦澀。作為steakhouse 的前菜,幫我們這班食肉獸抵銷些少罪惡感。另外,麵包上碟時還是暖的,反應比較兩極,蒜蓉味十分香,也混合了Prosciutto,鹹香可口,不過包體濕潤,口感相對煙韌,如果喜歡鬆脆麵包,可能不對味。Prosciutto e MeloneOff menu的是日頭盤,不會出錯的組合,鹹甜味道平衡,蜜瓜單吃反而太甜,配上火腿剛好中和。不過由於的不喜歡薄荷葉,因此對我而言有點突兀。Bistecca Alla Fiorentina1kg的T-bone 佛羅倫斯,三

Prosciutto e Melone

Prosciutto e Melone

Bistecca Alla Fiorentina
1kg的T-bone 佛羅倫斯,三成熟,沒有過熟的情況,這塊牛扒的生熟度剛好。無疑是香港數一數二的牛扒,有別於和牛的油香滿溢,肉味濃,肉質鮮嫩多汁,外皮焦香十足,肥瘦均勻,絕對是無懈可擊。左邊牛柳右邊西冷,通常我比較喜歡西冷部位,不過今次反而牛柳比較出色,這塊牛柳的肉質非常柔軟嫩滑,雖然沒有西冷的油香,但肉味更加突出。

Spinaci
蒜味濃郁,有淡淡的檸檬酸,有助減輕牛扒的油膩。

Tiramisu

Tiramisu
大大份夠兩個人分,意外地「唔甜」,十分creamy。

因為人數有限,今次沒有點意粉,下次有機會會再去試他們的意粉和其他牛扒。

題外話:如果慶祝生日,餐廳員工會圍住你唱意大利文的Happy Birthday Song,相當歡樂。
2022-08-19
2022-08-09 1494 views
餐廳氣氛係唔錯嘅暗暗嘅燈光 坐無虛席仲有個signature蠟燭🕯️麵包熱辣辣用hotplate上望落去好正 但可惜食落去唔同感覺個面脆到幾硬 有啲失望頭盤叫咗個beef tartare未撈前都有show俾我地睇個樣真心唔係好吸引點知撈完即刻ok好多配埋好脆嘅包 非常好食食到好濃嘅香料味 值得試Pasta就一般食落去只食到咸味同黑胡椒味不過都係Al Dente嘅 有意大利風味T bone係最期待嘅項目份量十分足夠 建議唔好要醬汁或者on side 因為個汁搶咗個牛嘅味我哋都覺得原汁原味會好啲Broccolini 好好味😋夠嫩 加少少檸檬汁仲好味甜品叫咗tiramisu 但唔記得影相味道好好 慶祝生日店員會插蠟燭送上仲用意大利文唱生日歌 氣氛唔錯
餐廳氣氛係唔錯嘅

甜品叫咗tiramisu 但唔記得影相
味道好好 慶祝生日店員會插蠟燭送上
仲用意大利文唱生日歌 氣氛唔錯
2022-08-08
$922 (Dinner)
Celebration
Birthday
Broccolini
2022-07-11 1775 views
2022年so far最开心一餐出现之前说过一直没有很爱黑羊下面的餐厅 感觉主要是pay for the vibes not the food 很开心终于被pia pia打脸lip一直想在搬回欧洲前搞一次good steak dinner 我们4个人选了两个2人份的T-bone 其实饭量正常一点的人呢完全可以4个人share一个2人份 哈哈哈哈哈 肉质很好 完全bring me back to Florence 太想念了 虽然价格喜人但是心甘情愿 sides只选了土豆跟菠菜 没有点appetizer 完全是come for the meat的架势餐前送了面包 很好吃 样子是会很蓬松的样子 但其实很firm 有sourdough的口感 跟着olive oil跟蔬菜也是超级good quality 就放到嘴里就会笑 哈哈哈哈 酒基本都是Chianti的 选了manager推荐的一款2015年偏dry的红酒 喜欢总的就是 爱了爱了 第一家会想要回来的black sheep出现
2022年so far最开心一餐出现
2022-06-25 1779 views
係經典嘅意大利托斯卡納扒房呀!一入去就見到左右兩邊好吸睛嘅凍肉櫃同甜品櫃。再行入到用餐area,餐桌上嘅大蠟燭、牆邊重量十足嘅斧頭刀、格仔磚,都增添左唔少佛羅倫斯小餐館嘅風情~ 扒房氛圍一流,唔會太拘謹,無論係兩個人慶祝,定係一大班人黎gathering都咁岩,唔怪得weekdays都咁full!𝙋𝙞𝙣𝙯𝙞𝙢𝙤𝙣𝙞𝙤 & 𝙉𝙤𝙙𝙞𝙣𝙞一坐底就會送上免費嘅Pinzimono蔬菜沙律及Nodini蒜蓉餐包~有齊蘿蔔、青瓜、生菜等多款蔬菜條,雖然好raw又未經調味,但全部都勁爽脆!食得岀好新鮮!點埋軟滑嘅almond cream同橄欖油就別有一番風味,作為開胃菜唔錯~𝔸𝕟𝕥𝕚𝕡𝕒𝕤𝕥𝕚▪️𝙋𝙧𝙤𝙨𝙘𝙞𝙪𝙩𝙩𝙤 𝙚 𝙈𝙚𝙡𝙤𝙣𝙚十週年歸來嘅old dish!意大利蜜瓜超香甜超多汁!配上風乾20個月嘅托斯卡尼火腿同橄欖油,香甜 鹹香 油潤相當balance。基本上係不敗組合ℙ𝕣𝕚𝕞𝕚▪️𝙂𝙖𝙧𝙜𝙖𝙣𝙚𝙡𝙡𝙞 𝙊𝙢𝙖𝙜𝙜𝙞𝙤 𝘼 𝘾𝙖𝙢𝙢𝙞𝙡𝙡𝙤有驚喜!自家製嘅扭紋捲粉相當彈牙!Chianti紅酒肉醬牛味好濃郁!有唔少牛肉絲、洋蔥、蘿蔔粒。雖然望落好似唔係好多汁咁,但都足以拌匀整道意粉,幾夠味喎~𝕀

𝙋𝙞𝙣𝙯𝙞𝙢𝙤𝙣𝙞𝙤 & 𝙉𝙤𝙙𝙞𝙣𝙞

𝕀 𝕥𝕒𝕘𝕝𝕚 𝕕𝕖𝕝 𝕞𝕒𝕔𝕖𝕝𝕝𝕒𝕚𝕠
▪️𝘾𝙤𝙣𝙩𝙧𝙤𝙛𝙞𝙡𝙚𝙩𝙩𝙤 𝘾𝙤𝙣 𝙇’𝙤𝙨𝙨𝙤
𝘾𝙤𝙣𝙩𝙧𝙤𝙛𝙞𝙡𝙚𝙩𝙩𝙤 𝘾𝙤𝙣 𝙇’𝙤𝙨𝙨𝙤

𝘾𝙤𝙣𝙩𝙧𝙤𝙛𝙞𝙡𝙚𝙩𝙩𝙤 𝘾𝙤𝙣 𝙇’𝙤𝙨𝙨𝙤

厚切嘅bone-in striploin!嗌左3成熟,完全無overcooked!外層帶grill嘅香氣,內𥚃成功鎖住肉汁,肉質柔軟帶彈性,仲有啲肥膏同酥脆位。唯獨有少少筋位。

ℂ𝕠𝕟𝕥𝕠𝕣𝕟𝕚

▪️𝙎𝙥𝙞𝙣𝙖𝙘𝙞
菠菜好濃蒜茸味!完全無平時個陣苦澀味~

▪️𝙋𝙖𝙩𝙖𝙩𝙖
係加左意式豬油膏同rosemary嘅烤薯仔!上枱嘅時候,店員會好貼心咁幫你smash。rosemary突岀之餘,唔會蓋過本身嘅薯仔味。

2022-05-20 2351 views
我同我男朋友對於食有個宗旨係正確既地方食正確既野例如唔會係一般cafe式西餐廳食牛扒永遠係最貴個餐但佢又唔係最專果樣野上年聖誕去左Associazione Chainti一間Tuscan style小酒館美國牛 和牛 韓牛接觸得多原來 Florentine steak is a thing仲特別出名食T bone下次踏足歐洲真係要走一轉意大利!佢地既T bone dry aged左再炭燒處理Simple is the best真係最適用於牛扒調味唔洗搞咁多野本身處理得好 加少少salt and pepper肉味肉汁大爆發꒰ღ˘‿˘ற꒱之後衝動買左件T bone放冰格到而家仲未有信心駕馭到好驚會破壞左上個聖誕既回憶(∩T꒳T∩)✿✿✿✿✿✿Follow @lastbitematters for more
我同我男朋友對於食有個宗旨
係正確既地方食正確既野
例如唔會係一般cafe式西餐廳食牛扒
永遠係最貴個餐但佢又唔係最專果樣野

上年聖誕去左Associazione Chainti
一間Tuscan style小酒館
美國牛 和牛 韓牛接觸得多
仲特別出名食T bone
下次踏足歐洲真係要走一轉意大利!
佢地既T bone dry aged左再炭燒處理
Simple is the best真係最適用於牛扒
調味唔洗搞咁多野
本身處理得好 加少少salt and pepper
肉味肉汁大爆發꒰ღ˘‿˘ற꒱
之後衝動買左件T bone放冰格
到而家仲未有信心駕馭到
好驚會破壞左上個聖誕既回憶(∩T꒳T∩)

✿✿✿✿✿✿
2021-12-25
Type of Meal
Dinner
Celebration
Christmas
  • Dry Aged  T-bone
旗下既餐廳裝修都富有主題特色,一入到去就覺得自己唔喺香港🤭一間充滿佛羅倫斯傳統正宗扒房🍴出名係Dry aged牛扒極力推介T骨扒🥩Bistecca Alla Florentins肉汁豐富!入口即化 我喜歡偏生既肉質 3成熟,濃郁肉汁 外脆內軟!因為佢係風乾式 表面封實!鎖實晒所有肉汁 加上用左USDA Prime black Angus 唔會黐牙,一咬即斷💋Nice佢個wellcome Snack個homemade麵包Grill cheese toastc🥯熱辣辣好好食裏面有煙肉,蒜🤭香噴噴!兩個人食會好飽,當日好可惜我已經食唔到甜品🍮但佢嘅甜品係好吸引@我會再去多次 希望下次可以約三至四個朋友一齊去!#eatwellwest #hungry #delish #fresh #foods #意大利菜 #foodpic #eating #eat #delicious #tasty #lunch #foodpics #yummy #foodgasm #dryagedbeef #blacksheeprestaurants #amazing #photooftheday #instagood

#eatwellwest #hungry #delish #fresh #foods #意大利菜 #foodpic #eating #eat #delicious #tasty #lunch #foodpics #yummy #foodgasm #dryagedbeef #blacksheeprestaurants #amazing #photooftheday #instagood #finedining #hongkongfoodie #hkfoodie #foodieblogger

✳️#糕糕食好西foodie_hk
✳️#糕糕日常
@blacksheeprestaurants
@associazionechianti
🚩灣仔兩條友仔等到有返夜晚堂食終於去試bookmark咗好耐嘅Fiorentina T bone steak🫣—————————————————————————男友評價🌚:呢間扒房主打佛羅倫斯style嘅dry aged牛扒 最出名係佢哋嘅Bistecca Fiorentina🥩餐廳係用咗USDA prime black Angus所以肉質同埋油花都係最好 🧀🐑Rigatoni $218個Rigatoni粗管麵冇乜特別 口感幾好幾有咬口但係我唔熟佢嗰隻羊奶芝士嘅特性 食落去又好似冇乜味 又比d黑椒蓋過晒d味 食完都係for入主菜前叫做有d嘢幫個胃熱下身🧐🐮Bistecca alla florentina $1588 終於等到戲肉🥳跟左店員建議首先係食咗西冷先 雖然未去到話超級重牛味嗰d但係都有嘅 大大嚿一擺入口已經爆曬汁仲帶好香嘅烤焗未咬落去已經知道個級數嘅分別🤩跟住就係食牛柳 食第一啖已經wow咗 對比起以前食過嘅牛柳好明顯係超級嫩 高一個級數🫡中間部分明顯係好粉嫩連埋嗰種好似真係炭烤嘅味道食喺上嚟係好頂癮一直留意開呢間餐廳與別不同嘅係佢哋用上12-14日dry aged 就係要特登

🚩灣仔
兩條友仔等到有返夜晚堂食
—————————————————————————
男友評價🌚:

🧀🐑Rigatoni $218

一直留意開呢間餐廳與別不同嘅係佢哋用上12-14日dry aged 就係要特登唔切走風乾嘅表面 形成freezer burn嘅狀態 連埋乾表面一齊加調味再去烤先做到理想嘅效果 保留到外面crispy入面juicy爆曬汁 但係因為烤完之後表面有d燒焦有幾舊會帶有少少苦味但係加埋佢哋嘅醬汁帶有些微嘅甜味可以中和返 連我平時食牛鍾意食原汁原味嘅都忍唔住要加d汁🤭

🍰Meringata $128
仲有個Meringata蛋糕幾特別食落係忌廉加d甜脆脆亦都有d似macaron但出乎意料地又唔會太甜又唔會膩一個人都食咗2/3🫠

女友評價🌝:

食評唔識寫 但就知好食囉 好滿足 雖然價錢偏貴 我哋淨係嗌左三樣嘢無嗌酒都2000蚊🥹但望到男朋友食得咁開心都好滿足啦~絕對會encore🤭
但食評呢啲都係留返俾男朋友講啦🤨

最搞笑係途中店員唱左三次意大利文版嘅happy birthday 中氣十足 仲有和音 估計以前撈合唱團 如果大家想同另一半慶祝生日 都不失為一個好選擇 係打卡好去處🥰

餐廳環境浪漫 氣氛輕鬆 店員會走過黎同你傾計 仲好詳細介紹佢哋嘅菜式 加分!

女朋友表示男朋友講晒 諗唔到講咩 唯有讚下個manager幾靚仔😆

Bistecca   Alla  Florentina
Rigatoni
Meringata
  • Bistecca  alla  Florentina
2022-04-12 1223 views
Came here for lunch, but was unimpressed...mains were just so so, but the sides were quite tasty. First time being disappointed with blacksheeprestaurants. We ordered their meat set which wasn't cheap, but I don't think it is worth that price. The pasta though was good and chewy. Nice texture !The tiramisu was also very yummy!

好耐都冇去blacksheeprestaurants 旗下餐廳🤣疫情底下可以同知己朋友食上滿足一餐實在難得,紀錄返我之前一直好想去係灣仔嘅意大利餐廳 - associazionechianti 主題乃’Soulful Tuscan Trattoria’ 以意大利中部嘅大區Toscana嚟做主題,主打經典嘅意大利佛羅倫斯(乃位於Toscana嘅城市)菜式,並配上經典嘅意大利紅酒,當然包括了Chianti🍷(乃位於Toacana內嘅一個著名葡萄酒法定產區).($188)係入主題前-超巨型T-bone, 先吃上少許appetizer - 綿羊芝士配上百里香蜂蜜🍯芝士. Pecorino係用上綿羊奶做嘅硬質芝士, 質地同口感會同Parmesan芝士相似, 但口味相對較溫和,配上蜜糖啤梨🍐一咸一甜嘅口感竟然相當夾,估唔到除左有ham with melon呢個組合外,綿羊芝士同啤梨都做到呢個效果👏🏻.🌟($1488) 為左留肚/荷包食呢個鎮店之寶,同埋得兩個人,所以冇力再試pasta, 食完小前菜後直入呢個主題 - Beefsteak in Florentine style, Bistecca乃指

[Pecorino🐏🧀Al Fieno]($188)係入主題前-超巨型T-bone, 先吃上少許appetizer - 綿羊芝士配上百里香蜂蜜🍯芝士. Pecorino係用上綿羊奶做嘅硬質芝士, 質地同口感會同Parmesan芝士相似, 但口味相對較溫和,配上蜜糖啤梨🍐一咸一甜嘅口感竟然相當夾,估唔到除左有ham with melon呢個組合外,綿羊芝士同啤梨都做到呢個效果👏🏻

🌟[Bistecca alla Fiorentina🥩🐮]($1488) 為左留肚/荷包食呢個鎮店之寶,同埋得兩個人,所以冇力再試pasta, 食完小前菜後直入呢個主題 - Beefsteak in Florentine style, Bistecca乃指位於牛腰中央到肋骨部份位置,即是大家講嘅‘T-bone’, 餐廳用上USDA Super Prime Black Angus Beef, 12-14日dry aged, 店員會係你面前將大大件嘅T骨切件,塗上香草醬汁,據說‘佛羅倫斯大牛扒’早係14-15世紀文藝復興時期已經出現,傳統會用上名為Chianina嘅牛種,直接以像木頭烤熟,表面只加上鹽巴同欖欖油調味, 據說之後到左17/18世紀出現嘅Chianti酒區🍷都係為左配合Bistecca alla Fiorentina呢道菜式🤔
認真每一件肉都係超級厚🤤外面經風乾嘅焦香風味,入面則係粉嫩嘅肉質, 個人認為可以叫店員俾碟鹽你上面再加少少,食落更具肉味更滋味😋 而食肉扒,點可以唔叫上紅酒🍷, 係Tuscan主題餐廳裡食,梗係叫返杯Chianti紅酒(另外餐廳佈置都充滿以Chianti酒樽造成嘅蠟燭🕯️臺,非常有心思)Chianti酒主要特色乃高酸度,高單寧,配上🥩食不單能減低油膩感,更能提升兩者風味👍🏻
雖然話係二人份量,但個人覺得叫多一/兩個人食都仲得😅🤣

🌟[Meringata]($128)縱使食到幾飽都好,永不要錯過甜品,因為往往都會有驚喜😍 甜品嚟講同塊T-bone一樣都係相當有份量🙀蛋白霜蛋糕,食落有啲似法式馬卡龍, 但又唔會過甜, 配上經典意大利甜酒 - [Vin Santo del Chianti Classico 2009]($218/杯) Vin Santo又名‘聖酒’, 乃將提子放在稻草/架上風乾,將其糖分同味道濃縮(之前有post介紹過😛) 此杯經陳年後酒色接近琥珀色,非常香濃嘅蜜糖,提子乾,焦糖味,味道濃郁香甜之餘亦有一定酸度平衡👍🏻

[White Negroni $168]飲到唔夠喉最尾再叫上杯經典cocktail - Negroni, 但係呢款亦係創新嘅style, 摒棄了傳統嘅campari, 而改用上 Suze 一款較gentle 嘅liqueri, 係由一個英國bartender Wayne Collins 係2001年破格調出呢款風格較refreshing, gentle嘅Negroni, 作為餐後酒,少甜,微苦澀又帶點清爽非常不錯.
Blacksheep旗下嘅餐廳往往充滿主題特色,呢間亦不例外, 讓人完全沉醉於美食與美酒嘅時光, 不過個人覺得以佢扒嘅份量同價錢(稍為略貴覺得🤭)最好3/4個人嚟食會更好,可以叫到多啲野食,唔好一嚟就被個T骨打爆左🤣希望盡快可以同三五知己一起聚首一堂分享美食🙏🏻
2021-12-04 2669 views
同事推薦了這家餐廳,我們訂位本來是8:00,提前一天告知我們被改到了8:30,然後我們8:30到了之後等到9:00,簡直是到了宵夜的時間。裝修的黑燈瞎火,看菜單都看不清,環境非常吵。食物是三星米其林餐廳的價錢,服務的態度倒是很好,但是感覺就是忙不過來。我們點了招牌的dry age牛排味道還可以,但也沒有到令人驚豔的程度,我個人覺得它的意粉做的很好吃,但是每份的分量很小,祇有100g,但是要收hkd230, 跟它的價錢相比起來,覺得不是很值得。
Signature T-bone steak
2021-12-03
2021-11-11 2742 views
🍽 Bistecca Alla Fiorentina💰 HK$ 1198 (lunch, 10% service charge)Team lunch today in Associazione Chianti from Black Sheep Restaurant.🥰🥰 Service and food is always good😆 We ordered Bistecca Alla Fiorentina to share which is a 1kg bone-in ribeye steak (medium rare), rich and marbled. The menu mentioned the portion is for 2 person but it was so large. The meat was so incredible juicy and tender. STEAKLOVERS MUST TRY!
🍽 Bistecca Alla Fiorentina

2021-11-05 2565 views
一直對幾年前在佛羅倫斯食過的1 ᴋɢ ᴛ-ʙᴏɴᴇ念念不忘~所以早前到了ᴀꜱꜱᴏᴄɪᴀᴢɪᴏɴᴇ ᴄʜɪᴀɴᴛɪ這間聞說是香港數一數二的意大利正宗扒房🇮🇹 🥩主角當然是1ᴋɢ ᴛ骨扒 ʙɪꜱᴛᴇᴄᴄᴀ ᴀʟʟᴀ ꜰʟᴏʀᴇɴᴛɪɴᴏ ($1198)~牛扒是ᴜꜱᴅᴀ ᴘʀɪᴍᴇ ʙᴇᴇꜰ,在店內風乾陳化了約21日~厚度大約3至4隻手指之間,份量十足,表面焦焦的,裏面紅嫩的肉質卻相當ᴊᴜɪᴄʏ,牛味很濃,肉汁飽滿🤤一半是西冷,一半是牛柳,分別是牛之中肉味最濃又最嫩的2個部位~個人很愛牛柳這部分~味道雖然不錯,但價錢卻是佛羅倫斯的四倍~哎~好想快ᴅ有得去旅行🥲

味道雖然不錯,但價錢卻是佛羅倫斯的四倍~
哎~好想快ᴅ有得去旅行🥲
九月份嘅時候介紹過主打意大利南部海鮮菜式Osteria Marzia嘅Plated Menu,今次新一輪限定秋季Plated就有依間充滿佛羅倫斯簡約而傳統正宗扒房🐂 餐廳門口位置左右兩邊擺放左凍肉櫃同甜品櫃,非常吸引食客嘅眼球!而用餐位置以紅拼白嘅牆身,配以深木系嘅餐桌,加上有返咁上下年資嘅大蠟燭同斧頭刀嘅擺設,classic雅致,又不乏浪漫嘅氣氛❣️除左今次嘅套餐,同時會非常推薦依到嘅T骨扒BISTECCA ALLA FIORENTINA,食完返唔到轉頭~-Plated Menu ($688/1位)逢星期一,二晚上供應*<Antipasti>Pinzimonio Nodini蔬菜沙律配胡椒橄欖油及杏仁醬新鮮嘅蔬菜杯有青瓜,蘿蔔,Raddish等,沾上淡淡帶果仁味嘅杏仁醬幾清新爽脆芝士啤梨Pecorino Al Fieno帶鹹香嘅Pecorino Stagion芝士配同清香嘅啤梨同百里香蜜糖,鹹味交融味道非常balance 🍯🧀🍐*<Primi>托斯卡納麵包白豆湯 Ribollita 用上大量唔同嘅蔬菜煮成,配料非常多,味道豐富,而且放入嘅麵包粒吸引哂湯汁

<Antipasti>
Pinzimonio Nodini
蔬菜沙律配胡椒橄欖油及杏仁醬

芝士啤梨Pecorino Al Fieno

<Primi>
托斯卡納麵包白豆湯 Ribollita
用上大量唔同嘅蔬菜煮成,配料非常多,味道豐富,而且放入嘅麵包粒吸引哂湯汁嘅精華,可以請係依個湯嘅精髓🥄

意大利闊條麵配松露薄片 Tagliatelle
秋天作為松露seasonal嘅季節,當然唔可以錯過!大量現場即刨嘅黑松露,配上手工製彈牙意大利麵,驚喜之作✨

<I Tagli Del Macellaio>
450g bone-in striploin, thick cut 厚切里脊肉
牛扒當然係必食,依份牛扒除左夠哂分量,仲非常厚切!入面粉嫩嘅顏色就知入口質感夠柔軟同充滿肉汁😍 可惜依個位置筋位偏多啲,但唔係非常影響整體口感

配上一旁
Braised spinach with olive oil, garlic and lemon燉菠菜配橄欖油、蒜頭、檸檬
甜品 Necci
忌廉班戟卷
2021-10-15 2182 views
見好多人介紹呢間餐廳,d相亦都好吸引,就諗住搵日lunch試一試味,見佢原來lunch星期一至四都唔開,就book左星期五去食。船街成條街都好多好吸引嘅餐廳,呢間門口裝修好似舊式diner咁,門口有得外賣cold cut, dessert etc. 入到去發覺原來lunch menu 同dinner menu係無分別,一片食完lunch唔使返工嘅氣氛😆先上送嘅頭盤,蔬菜碗及麵包個麵包好好味👍🏼👍🏼👍🏼蔬菜幾多種類同埋好新鮮Today special Parma ham + melon ($198) 瓜好甜,一陣風就食曬,好味跟住個ragu pasta 我地覺得太al dente, d粉咬落去有d係硬/脆🙈Parmesan cheese亦無佢website張相咁多 T-bone成kg嘅steak我地覺得lunch太heavy, server介紹叫左$788個bone in steak share, 肉味夠,肉質厚,下次多d人我會再試t-bone.食完實在好飽所以無試甜品,但我見個meringue cake好巨大,tiramisu個樣都好rich.我覺得係可以晚餐再來,但值得一提飲水佢係c

先上送嘅頭盤,蔬菜碗及麵包
個麵包好好味👍🏼👍🏼👍🏼蔬菜幾多種類同埋好新鮮

我覺得係可以晚餐再來,但值得一提飲水佢係charge左我地兩個人$68/person +10%=$150
若果我地知咁價錢就響drink list叫第d嘢飲好過
頭盤
Parma  ham  with  melon
Ragu  pasta
Bone  in    Steak
$730 (Lunch)
頭盤
Parma  ham  with  melon
Bone  in    Steak
2021-10-10 1157 views
Previously bought their dried age steak home and turned out to be really great. So this time we came for dine-in. Immersed in a true Florentine atmosphere exactly like what we had in Florence a few times, the steak also did not disappoint, the meaty flavour different from Japanese beef which is more marbled, this gives you the true beef taste and still tender in the centre. Actually all the handmade pasta not to be missed too, Al dente definitely and love the Italian way of seasoning.

Florentine  T  bone
Florentine  T  bone