2023-04-27 75 views
🥰視覺與味覺享受·🥄火炙香蔥左口魚.魚白湯燉飯($188)而家見到魚湯都會點🥰左口魚火炙後油香更出.燉飯清淡帶有魚湯鮮味.健康又美味👍🏻·🦀鮑魚蟹膏醬燉飯($188)大食仔點既.擺盤靚🥰鋪上昆布脆片,鮑魚切開4小口軟熟度剛好.加埋酸薑解膩,有創意整體唔錯🥰·🐟檸檬橄欖油三文魚.西班牙凍湯果凍.牛油果醬($218)慢煮三文魚口感細滑,熟食都有少少食緊魚生咁🤣定我太掛住刺身!橙紅色果凍入口似醬料,配三文魚一齊食口感豐富~·🍼蜂蜜牛奶($36)咳到癲唔敢叫甜品🥲唯有點杯蜂蜜牛奶慰藉心靈.拉花好靚啊!唔會太甜,恰到好處🥰·📍ATUM Restaurant 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號鋪
🥰視覺與味覺享受

📍ATUM Restaurant
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號鋪
2023-04-26 70 views
Bookmark左ATUM呢間餐廳好耐,今日約埋朋友去食lunch,下次要試埋佢地最出名有藝術感既Tea Set😍餐廳裝潢以黑色為主,非常型格,設計寬敞舒適,食物創意度很高,滿滿藝術感,適合同朋友家人來聚餐。🔸餐包有兩款麵包分別係法國麵包和甜甜的核桃提子麥包,配海鹽牛油,增加口感!🔸前菜柚子三文魚薄切•香橙葡萄柚 $118賣相一流! 紅菜頭切成絲,加上新鮮薄切三文魚,底部有香橙葡萄柚,入口酸酸地,食完好醒胃!🔸主食🔹煙燻蛋黃辣肉腸意粉 $178意粉彈牙掛汁,辣肉腸有少辣增加口感,煙燻蛋黃醬香濃,層次感豐富!🔹鮑魚蟹膏醬燉飯 $188用上原隻鮑魚,又鮮甜又彈牙。陣陣蟹膏香味,配上海苔片、紫薑片、蘿蔔絲,味道層次感十足! 每一口燉飯都充滿住鮑魚同蟹膏醬既味道,濃郁但完全不膩!🔸甜品咸蛋黃雪糕·豆腐雪糕· 黑糖腐皮 $88好有驚喜😱 第一次食鹹蛋黃味的雪糕🤭雪糕又香又咸又惹味,係口腔融化之後,會嚐到流沙的口感,好特別! 配上豆腐雪糕,一濃一淡,仲有黑糖腐皮,出奇地夾,推介💯🔸薰衣草.白桃汁 $56白桃汁入口清新!

🔸餐包

🔸甜品
咸蛋黃雪糕·豆腐雪糕· 黑糖腐皮 $88

好有驚喜😱 第一次食鹹蛋黃味的雪糕🤭

🔸薰衣草.白桃汁 $56

白桃汁入口清新!
2023-04-26 1404 views
[ ATUM Restaurant ]餐廳位於尖沙咀K11藝術館,第一次嚟要搵一搵個入口📥,係賣衫嘅店鋪轉入去。門口充滿文藝氣息,聽聞嘢食都唔錯,決定今次入去試試。✿ 蝶豆花青檸冰生蠔 $62✿ 紅桑莓冰生蠔 $62生蠔🦪好新鮮,另外用上蝶豆花花瓣、青檸汁作配搭,清爽可口。紅桑莓冰生蠔具獨特風味同口感,紅桑莓含有豐富維生素C同抗氧化,好健康。整道菜擺盤靚,味道一流。✿ 特色西蘭花餐湯🥣 跟餐+$20餐湯口感滑順得來清爽,係一道美味又營養豐富嘅湯,好啱作為開胃菜。✿ 紐西蘭肉眼6oz ·焗甜菜· 脆薯粒🥩🥩 $168肉眼足夠一人份量,真材實料,肉質好有彈性&口感。細細嘅西蘭花🥦經烤焗而成,再配脆薯粒,口感更加豐富👍🏻👍🏻。✿ 火炙香蔥左口魚• 魚白湯燉飯🐟 $188左口魚經過火槍微微烤至表面金黃色,魚肉鮮嫩,香氣四溢。燉飯用魚湯煮成,魚味濃郁,每一啖飯都可以品嚐到好濃郁嘅魚香味。✿ 檸檬欖油西蘭花🥦 跟餐+$35上菜熱辣辣,西蘭花配合檸檬汁&橄欖油等調料製成,口感爽脆,絕對係一個健康嘅配菜。✿ 炸甜蕃薯條 跟餐+$35蕃薯條炸到金黃酥脆,加入少少鹽,好美味😋😋。總結🫦整體來講,食物質素好
[ ATUM Restaurant ]

✿ 蝶豆花青檸冰生蠔 $62
✿ 紅桑莓冰生蠔 $62

✿ 特色西蘭花餐湯🥣 跟餐+$20

✿ 紐西蘭肉眼6oz ·焗甜菜· 脆薯粒🥩🥩 $168

✿ 火炙香蔥左口魚• 魚白湯燉飯🐟 $188

✿ 檸檬欖油西蘭花🥦 跟餐+$35

✿ 炸甜蕃薯條 跟餐+$35
蕃薯條炸到金黃酥脆,加入少少鹽,好美味😋😋。

總結🫦
整體來講,食物質素好好,擺盤極為精緻💖,絕對有驚喜!地點方便,而且窗邊位置可以望街景,感覺好relax ,誠意推介👏🏻
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
ATUM Restaurant
地址: 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖
電話:35861959
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 碟豆花青檸冰生蠔
2023-04-25 95 views
周末中午來了一間精緻用心製作的西餐廳。這家餐廳的窗口位可以看到街景,午市時分來用餐,還可以享受到陽光的照耀。餐廳食物質量非常高,每道菜品都是精心烹製而成。餐包鹹蛋黃蘆筍蟹肉特菲麵第一次試特菲麵,口感比普通的麵條更加柔軟、有彈性,非常適合搭配各種不同的醬汁和配料,結合鹹蛋黃、蘆筍和蟹肉等食材烹製的特菲麵,口感豐富,層次清晰😋😋檸檬橄欖油鮭魚好驚喜!鮭魚肉像豆腐般超嫩,於熟與未熟之間剛剛好,味道搭配檸檬和橄欖油的風味,令人難以忘懷。儘管製作時間稍長,但是我覺得這很值得等待😉鹹蛋黃,豆腐冰淇淋和黑糖腐皮西米脆片好特別的口味,甜甜鹹鹹,口感滑順,黑糖腐皮,西米脆片則是酥脆可口,兩者非常之夾👍🏻👍🏻

鹹蛋黃蘆筍蟹肉特菲麵

檸檬橄欖油鮭魚

鹹蛋黃,豆腐冰淇淋和黑糖腐皮西米脆片

2023-04-25 67 views
好耐之前就已經聽過ATUM 超級有特色成幅畫咁嘅Tea set🎨,所以一直都好想試佢哋嘅出品👀再加上好耐都冇同Food Boss食返餐精緻西餐,所以尋日等Food Boss放咗工之後就去左尖沙咀K11 Art Mall入面既ATUM試佢地既dinner~餐廳嘅裝修非常有情調,店員亦好好咁樣安排咗我哋坐靠窗嘅位置(有出面嘅夜光影相係靚啲嘅!✨)我哋就試咗:/前菜/🥇紅桑莓冰生蠔 $62🥈熱情果冰生蠔 $62🥉蝶豆花青檸冰生蠔 $62話說Food Boss從來無試過食生蠔😂😂(佢平時都係食炒蠔或者燒蠔),今次佢哋餐牌有啲咁特色嘅生蠔配搭,覺得都係一次幾好嘅機會比Food Boss 衝破吓佢嘅comfort zone🤓🤓(因為有啲人的確好怕生蠔會唔夠新鮮所以好腥),而最後佢係真係克服咗嘅😙😙😙呢度嘅生蠔本身海水味比較重,但係上面就加咗唔同嘅水果同埋啫喱令到味道層次更加豐富~紅桑梅甜、熱情果酸、蝶豆花青檸清爽,所以各有千秋,不過相較之下蝶豆花嘅味道最淡,所以俾紅桑梅同熱情果搶咗風頭🤣🤣不過整體三款都幾好食!/主菜/1. 鮑魚蟹膏燉飯 $188鮑魚係鋪咗喺面,蟹膏就應該融入咗飯粒入邊,側邊就放咗

我哋就試咗:

/前菜/
🥇紅桑莓冰生蠔 $62
🥈熱情果冰生蠔 $62
🥉蝶豆花青檸冰生蠔 $62

/主菜/

1. 鮑魚蟹膏燉飯 $188

鮑魚係鋪咗喺面,蟹膏就應該融入咗飯粒入邊,側邊就放咗幾塊昆布(第一次見昆布有咁靚既花紋hahaha),建議可以放昆布喺底,再放一啖蟹膏燉飯,上面再放軟稔入味嘅鮑魚,之後一啖放落口😚😚

2. 燒八爪魚•墨汁脆片•培根馬鈴薯 $208

呢個係今晚既冠軍🏆!平時食開既燒八爪魚多數都好乾😅😅今次終於食到爽彈多汁既八爪魚🥹🥹🥹Food Sec 本身就唔鍾意食爽口彈牙既野,加上佢八爪魚又好鮮甜,食完真係好滿足😋😋如果加多少少汁應該會更加惹味!

/甜品/
鹹蛋黃雪糕•豆腐雪糕•黑糖腐皮 $88

估唔到呢個甜品配搭又有啲驚喜!😮😮😮佢哋個鹹蛋黃雪糕其實有啲似Food Sec摯愛既蛋撻雪糕🍦🍳你會食得出鹹蛋黃碎,同一時間雪糕又打得好順滑;豆腐雪糕又係,佢真係完美複製到豆腐既味道落雪糕,不過呢食落口會硬身一啲,感覺似雪芭多過雪糕~

味道:👩🏻‍💻8/10
性價比:👩🏻‍💻6.5/10
環境:👩🏻‍💻7.5/10
2023-04-22 108 views
🍽ATUM Restaurant📍地址:尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖Atum集團旗下的同名餐廳ATUM,位於K11 art mall的一樓市集盡頭,裝修風格以簡約的線條和黑白的冷色調為主,讓整個空間充滿了現代感。餐廳內的落地玻璃窗讓陽光灑進來,形成了一種輕盈、通透的氛圍。如果你是一個追求時尚和品味的人,那你一定不能錯過這家充滿現代感和藝術氣息的餐廳。👉🏻餐前麵包 每客餐包包括兩款麵包:核桃紅莓包和普通包配黑椒牛油。咸香的牛油和黑椒的香氣搭配得恰到好處。👉🏻吞拿魚·竹炭脆餅·紅菜頭沙律Tuna beetroot salad $118這道Tuna beetroot salad讓人一口咬下去就能感受到吞拿魚的鮮美,搭配著竹炭脆餅的酥脆口感和紅菜頭沙律的清爽口感,讓整道菜色非常平衡。👉🏻風乾火腿·馬蘇里拉·忌廉芝士脆飯煎餅 Parma Ham pan fried risotto $178咸香的風乾火腿搭配著馬蘇里拉和忌廉芝士的濃郁口感,再加上外層的脆飯煎餅,口感非常豐富。👉🏻紫菜海螺·燒青蔥·生蠔飯 Seaweed Fried Winkle Oyster Risotto
🍽ATUM Restaurant
📍地址:尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖

👉🏻餐前麵包

👉🏻紫菜海螺·燒青蔥·生蠔飯 Seaweed Fried Winkle Oyster Risotto $198
用紫菜和海螺炒飯的口感非常獨特,再加上燒青蔥和鮮美的生蠔,讓整道菜色非常地道。

👉🏻蜂蜜牛奶 INSOMNIA $50 each
牛奶的香濃和蜂蜜的甜味非常平衡,讓人喝起來非常舒服,是一款讓人放鬆的好飲品。

👉🏻炸甜蕃薯條·檸檬蜜糖醬 Sweet potato fries $68
炸得酥脆的甜蕃薯條散發著誘人的香氣,一口咬下去,口感十分滿足。搭配著檸檬蜜糖醬,醇厚的甜味和清新的檸檬香氣搭配得恰倒好處,讓人忍不住一口接一口。

🌸經朋友多次介紹位於尖沙咀K11嘅ATUM Restaurant,今日小編終於黎到搵飯食喇🙆🏻‍♀️💕 星期五lunch比較休閑,就黎到呢個設計簡約嘅FUSION餐廳,chill住享受午餐😆-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🐷米蘭炸豬肉眼·菠蘿莎莎·北非小米 $158Lunch Set之一嘅菜式😍小編對豬肉眼有執着,一定要肉質鬆軟,炸粉唔可以過厚,而且最重要係要Juicy唔柴❗️呢間餐廳就做到小編嘅要求🥹而且lunch set另外加沙律、西蘭花同餐湯每樣都唔過$20,就係星期五午餐之選🥳-🥩紅酒燉和牛肋肉·鵝肝醬 $268燉和牛肋肉肉質好淋,淋到好肉食緊牛面肉,而且唔會因為燉肉而好乾身,分量岩岩好夠一個人或者兩個人share食😚-🍧海膽雪糕·清酒冰海膽雪糕真係好打卡able啊🥰 一上到菜唔講真係唔知原來係雪糕,成個擺蓋都好彷真🤣清酒冰好清甜,配搭埋海膽味雪糕,真係好有gimmick,推薦😆👍🏻-📍 ATUM Restaurant @atumrestaurant 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖-環境:🌸🌸🌸🌸味道:🌸🌸🌸🌸服務:🌸🌸🌸🌸衛生:🌸🌸🌸🌸性價比:🌸🌸🌸🌸-#hk
🌸

味道:🌸🌸🌸🌸
服務:🌸🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸🌸
#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_tst #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #香港美食 #香港好去處 #尖沙咀美食 #香港探店 #香港旅遊攻略 #atumrestaurant #k11 #清酒 #海膽雪糕 #fusion菜
2023-04-21 1398 views
尖沙咀· 藝術與美饌の交融ATUM Restaurant📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖➰好歌推介「想得到煙花,馬上有煙花,你未看到嗎?」.#隱形遊樂場 #張敬軒➰最近話題度最高嘅城中熱話非金像獎頒獎典禮莫屬,由開場嘅表演環節以至各獎項花落誰家都引發不少爭議,筆者認為百花齊放百家爭嗚引起嘅迴響令市民大眾更加留意香港電影亦未嘗唔係好事,即使結果不盡如人意,亦慶幸有你我關注。.當然除左電影之外,香港亦有好多唔同藝術展覽值得我地留意,適逢日前與朋友到訪嘅依間餐廳,極盡心思將藝術結合美食,因此想推介一下比大家,餐廳位於尖沙咀站上蓋K11 Art Mall,地點非常方便。.由門面裝潢已經知悉餐廳走藝術風格,牆身樹枝交織出縱橫交錯視覺,加上全店黑白主調嘅簡約氣息令人感覺層次分明,仲有落地大玻璃佈置,可以悠閒欣賞尖沙咀鬧市嘅繁華街景。➰前菜小食店員安排就座後,每枱亦會奉上一籃麵包,新鮮熱辣,入口鬆軟。.✥蝶豆花青檸冰生蠔 💲62 ⭐️4/5⭐️✥熱情果冰生蠔 💲62 ⭐️4/5⭐️兩款生蠔上枱時均有花瓣作點綴,賞心悅目,生蠔第一啖入口咸鮮味濃,但數秒後隨住各自嘅熱情果冰及蝶豆花青檸冰係

尖沙咀· 藝術與美饌の交融

ATUM Restaurant
📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖

➰好歌推介
「想得到煙花,馬上有煙花,你未看到嗎?」
#隱形遊樂場 #張敬軒

➰前菜小食
店員安排就座後,每枱亦會奉上一籃麵包,新鮮熱辣,入口鬆軟。

✥蝶豆花青檸冰生蠔 💲62 ⭐️4/5⭐️
✥熱情果冰生蠔 💲62 ⭐️4/5⭐️
兩款生蠔上枱時均有花瓣作點綴,賞心悅目,生蠔第一啖入口咸鮮味濃,但數秒後隨住各自嘅熱情果冰及蝶豆花青檸冰係口腔內溶化,淡淡嘅果香即時係口腔回蕩,將兩者融合,感覺非常新鮮,值得一試。
蝶豆花青檸冰生蠔

✥無花果沙律·軟芝士·士多啤梨·風乾火腿 💲136 ⭐️4.1/5⭐️
沙律擺盤精緻,色彩繽紛奪目,各式材料交匯之下彷似藝術品般精美,軟芝士搭配風乾火腿嘅咸香,十分滋味,伴碟嘅士多啤梨及無花果亦好清新,開胃之選。
無花果沙律·軟芝士·士多啤梨·風乾火腿

➰主菜
❀紅酒燉和牛肋肉·鵝肝醬 💲268 ⭐️4.2/5⭐️
擺盤豐富,牛肋肉燉煮得入味軟稔,一切即開,入口啖啖肉,沾上鵝肝醬更為惹味,非常推薦。
紅酒燉和牛肋肉·鵝肝醬

❀檸檬橄欖油三文魚·西班牙凍湯果凍·牛油果醬 💲218 ⭐️4.1/5⭐️
三文魚上枱顏色鮮艷,慢煮處理非常滑嫩,入口即溶,橙紅色嘅西班牙凍湯果凍可以當作沾醬一齊入口,增添風味層次。
檸檬橄欖油三文魚·西班牙凍湯果凍·牛油果醬

甜品 & 飲品
𖥕鹹蛋黃雪糕·豆腐雪糕·黑糖腐皮 💲88 ⭐️4/5⭐️
鹹蛋黃雪糕味道新奇有趣,將之分夾至黑糖腐皮一齊入口又係另一番滋味,最後以豆腐雪糕中和平衝,整體完滿。
鹹蛋黃雪糕·豆腐雪糕·黑糖腐皮

𖥕蘭姆酒咖啡 💲48 ⭐️4/5⭐️
蘭姆酒嘅香甜融入濃厚咖啡,香濃之餘亦帶有淡淡酒香,整體融合唔錯。
蘭姆酒咖啡

𖥕草莓果粒茶 💲48 ⭐️4/5⭐️
店員細心提示熱荼需要焗煮3分鐘,浸泡之後果香突出,氛郁果酸更加令人開胃。
草莓果粒茶

➰總結
餐廳裝潢藝術感十足,每樣食物出品擺盤非常精緻,好適合打卡,而且味道方面亦毫不馬虎,將美感與美食融合,好推薦三五知己情侶到場歡聚。

➿➿➿
#ATUM#ATUM_Restaurant
#尖沙咀美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#食好西 #相機食先 #香港美食

• 無花果沙律.軟芝士.士多啤梨.風乾火腿
  • 碟豆花青檸冰生蠔
  • 熱情果冰生蠔
2023-04-20 88 views
呢間餐廳 之前成日見到人哋推介 我都好想試下💕佢位於尖沙咀中心點 地點非常就腳呢日約咗同區返工嘅朋友仔 坐低飲下野傾下計******************************食物s:✨菠蘿薯仔湯 淡黃色嘅湯打得好綿滑 面上以橙色忌簾拉花同翠綠色蔥花作點綴 賣相精緻 顏色亦好奪目💖入口菠蘿味突出 湯中更有菠蘿粒味道酸酸甜甜咁 係一碗開胃嘅湯品✨吞拿魚.竹炭脆餅.紅菜頭沙律 ($118)擺盤好似藝術品咁特別紅菜頭用沙律醋醃過 食落酸酸哋 開胃可口吞拿魚同蘿蔔 味道清新爽口脆餅食落就好似nachos咁✨檸檬橄欖油三文魚.西班牙凍湯果凍.牛油果醬 ($218)用上幾款食材 擺盤非常有心思嘅餐點 💕三文魚浸出淡淡嘅檸檬香氣 味道清新 冇油膩感而加入橄欖油 更添一份香氣配菜西班牙凍湯果凍衝擊味蕾✨香桃雪芭 糖漬黑豆 ($88)香桃雪芭酸味出眾 食完感覺refresh😜✨海膽雪糕 清酒冰呢個組合真係好新奇海膽食落咸咸哋 係熟海膽嘅味道Sake味道好清香 唔會有好搶嘅酒精味✨熱玫瑰蕎麥茶 ($48)朋友點嘅嘅熱飲 呢個組合非常養生 好啱女仔呢***************************
呢間餐廳 之前成日見到人哋推介 我都好想試下💕

面上以橙色忌簾拉花同翠綠色蔥花作點綴
賣相精緻 顏色亦好奪目💖
入口菠蘿味突出 湯中更有菠蘿粒
味道酸酸甜甜咁 係一碗開胃嘅湯品

✨吞拿魚.竹炭脆餅.紅菜頭沙律 ($118)
擺盤好似藝術品咁特別
紅菜頭用沙律醋醃過 食落酸酸哋 開胃可口
吞拿魚同蘿蔔 味道清新爽口
脆餅食落就好似nachos咁

✨檸檬橄欖油三文魚.西班牙凍湯果凍.牛油果醬 ($218)
用上幾款食材 擺盤非常有心思嘅餐點 💕
三文魚浸出淡淡嘅檸檬香氣 味道清新 冇油膩感
而加入橄欖油 更添一份香氣
配菜西班牙凍湯果凍衝擊味蕾

✨香桃雪芭 糖漬黑豆 ($88)
香桃雪芭酸味出眾 食完感覺refresh😜

✨海膽雪糕 清酒冰
呢個組合真係好新奇
海膽食落咸咸哋 係熟海膽嘅味道
Sake味道好清香 唔會有好搶嘅酒精味

✨熱玫瑰蕎麥茶 ($48)
朋友點嘅嘅熱飲 呢個組合非常養生 好啱女仔呢

小結:

一間重視擺盤富有藝術色彩嘅餐廳
相信一啲重視視覺上享受嘅朋友 會好鐘意呢度🤗
人氣藝術風餐廳,一向以高質素打卡菜式深受歡迎運用了灰白色的裝修風格,還有落地的大玻璃窗,視覺效果非常寬敞,讓客人覺得很舒適🤗食物方面全部也很有驚喜,肉質鮮嫩🥩意粉口感煙韌🍝甜品擺設精緻,好有藝術感😃
65%朱古力
紐西蘭肉眼·焗甜菜·脆薯粒
鹹蛋黃·萵荀·蟹肉特菲麵
米蘭炸豬肉眼·菠蘿莎莎·北非小米
香桃雪芭·糖漬·黑豆
《📍ATUM Restaurant食評 》by@ihungry.hk生日或女朋友週年紀念想搵間靚餐廳,但係又唔想太貴😎?今日同大家介紹位於尖沙咀嘅人氣超高CP值嘅藝術風餐廳—ATUM Restaurant!店內裝修簡約風格,以以純白及水泥灰作裝潢,大片玻璃窗穿透出大樹景,打卡一流📸,超IG-able🔥;而餐廳亦主打西式午餐、下午茶以及晚餐美饌,當然唔少得仲有招牌藝術式甜品,真正呈現色香味俱全😍!🔸『餐前麵包 - FREE』餐前會提供兩款麵包,包括法包及提子法包共兩款🥖!大家形象中嘅法包你又乾又硬,但係呢度嘅法包係超級有口感但又唔會過乾過硬,口感剛剛好😋,上枱時候時仍保留到微溫,再配上加上胡椒嘅牛油,麵包嘅微溫融入到香滑嘅牛油,估唔到咁出色👍!🔸『碟豆花青檸冰生蠔 - $62』必叫❗必叫❗喜歡食生蠔係唔可以錯過❗生蠔賣相夠打卡,味道亦都係非常之出色!生蠔超級肥美又鮮甜,又帶有陣陣海水咸香,特別一讚係餐廳加入咗碟豆花青檸冰🍋,酸酸甜甜嘅碟豆花青檸冰令整體口感更有層次,亦都更突出咗生蠔嘅鮮味,真係好味到想瘋狂Encore🥳!🔸『鮑魚蟹膏醬燉飯- $188』燉飯特別選用意大利米,口感QQ嘅鮑魚

🔸『餐前麵包 - FREE』

🔸『碟豆花青檸冰生蠔 - $62』

🔸『鮑魚蟹膏醬燉飯- $188』
燉飯特別選用意大利米,口感QQ嘅鮑魚,令口感超豐富!而燉飯加入超濃郁嘅鮑魚蟹膏醬,每粒飯都包裹住濃郁醬汁,絕對會令你一吃就上癮!怕膩嘅你,仲可以食一啖酸薑,中和一下鮑魚蟹膏醬嘅膩😚!

🔸『煙燻蛋黃辣肉腸意粉 - $178』
煙燻蛋醬汁超級之濃郁同Creamy,食落口仲散發著淡淡煙燻香氣,夠曬特別!而辣肉腸為意粉帶來了一點Spicy,香口又帶丁點辣🤏,令整個菜式更加惹味,唔係單單得Creamy咁普通💁‍♀️!

🔸『松露芝士薯條配蛋黃醬 - $68』
薯條炸得非常之香脆,咬落口熱辣辣又扑扑脆,仲有陣陣松露同芝士香氣,超級邪惡!而自家製蛋黃醬味道超濃郁,加埋熱辣辣嘅薯條簡直係Perfect MATCH👏!!!!

🔸『鹹蛋黃雪糕 · 豆腐雪糕 · 黑糖腐皮- $88』
小編覺得賣相超打卡🍦,而鹹蛋黃及豆腐雪糕嘅口感偏向雪葩,絕對值得一試!鹹蛋黃口味夠曬特別,少少咸香再帶濃濃嘅牛奶味,又唔會過甜膩,出乎意料嘅爆好食!而豆腐口味就超重豆腐味,好似將100000舊豆腐濃縮咗喺雪糕咁,再加埋超QQ嘅黑糖腐皮,令成件事劃上完美嘅句號😚!

🔸『熱帶水果茶 - $48』
食咗咁多嘢,點都要解一解膩!呢杯熱帶水果茶帶你置身於芳香熱情嘅熱帶雨林🌺,濃厚嘅果香味散漫於口中,再配埋清爽嘅茶底,唔會太甜或太酸,完美地中和晒主食嘅膩,超級之Fresh💦!

🤪iHungry肚餓指數:10/10分
  • 鮑魚蟹膏醬燉飯
  • 餐前麵包
  • 熱情果冰生蠔
2023-04-17 89 views
呢間餐廳成日都好想去試 見到佢啲嘢食好靚 環境又好舒服😍😍 今日終於放假去chill下🥰坐低仲有麵包俾我地食住先㗎 軟熟得來牛油又香🥖🧈無花果沙律 軟芝士 士多啤梨 風乾火腿($136)嚟到呢個擺盤真係冇得頂🥳🤩 Parma ham 好似一朵花咁包住無花果🌹 仲有士多啤梨做陪襯😍 中間咁大個圓形嘅波波就係芝士啦🤩🤩 真係非常邪惡 不過一齊食真係好夾 啱晒做頭盤😋鮑魚蟹膏醬燉飯($188)鮑魚係用磯燒方法整 咬落質感好林好易食😍 又好夠味!燉飯唔會有超重嘅蟹膏味 唔怕好漏😌 反而香香地幾creamy🤤 仲加咗蘿蔔同埋豆 食落口感會豐富左🥰紅酒燉和牛肋肉 鵝肝醬($268)和牛肋肉口感真係超好 有交口又唔會太韌🤩🤩 而且肉非常香 又整得好入味 配埋紅酒汁好香濃😋😋蜂蜜牛奶($36)其實平時我唔太飲奶 但係唔知點解望到會好想飲😂 可能因為第一餐想暖下胃 好彩飲落去冇好重嘅奶味 加咗蜂蜜仲甜甜地好香😚😚 飲落好舒服都幾啱我口味😋竹炭鮮奶咖啡($50)黑白心心好靚🖤🤍 latte味道平均 襯返餐廳嘅食物都好啱呀👍🏼

無花果沙律 軟芝士 士多啤梨 風乾火腿($136)

鮑魚蟹膏醬燉飯($188)

紅酒燉和牛肋肉 鵝肝醬($268)

蜂蜜牛奶($36)

竹炭鮮奶咖啡($50)
2023-04-17 78 views
1️⃣火炙香蔥左口魚魚白湯燉飯試左呢道菜係店內嘅招牌菜,外觀非常精美,擺盤非常有質感,令人一睇就有食欲,魚肉鮮嫩多汁,白湯燉飯的口感好豐富。2️⃣紅酒燉和牛肋肉配鵝肝醬 和牛肋肉鮮嫩多汁,完美地配合左紅酒的香氣和鵝肝醬的濃郁口感 ,不錯嘅主菜3️⃣黑松露薯條 薯條炸得勁酥脆,配上黑松露的香氣,令成道菜品更加美味。4️⃣海鹽焦糖白俄羅斯雞尾酒呢款雞尾酒的口感非常豐富,有住甜美嘅焦糖味道同微妙嘅海鹽風味,係一種非常獨特嘅味道體驗haha
1️⃣火炙香蔥左口魚魚白湯燉飯

2️⃣紅酒燉和牛肋肉配鵝肝醬

3️⃣黑松露薯條
薯條炸得勁酥脆,配上黑松露的香氣,令成道菜品更加美味。

4️⃣海鹽焦糖白俄羅斯雞尾酒
🍞 餐包落左order之後店員會先呈上餐前包點🙈餐包預先heat過,有提子乾nuts同原味兩款,仲可以根據自己喜好塗上牛油🧈🌸無花果沙律•軟芝士•士多啤梨•風乾火腿•$136真係好靚!賣相要比100分!切開圓轆轆既Burrata 軟芝士🤤內裏柔軟嘅芝士流曬出黎!奶香味十足🤤甜度高既士多啤梨同無花果沙律降低左風乾火腿既降低左鹹味,提升左佢嘅鮮味😆整體配搭好完美😘🐟鮑魚蟹膏醬燉飯•$188鮑魚入味😛質地軟熟。蟹膏醬完美地融入意大利飯😎日本酸薑中和左heavy既感覺😛好有層次感😉🐟火炙香蔥左口魚•魚白湯燉飯•$188火炙左口魚冇得輸!入口即化🤤魚白湯燉飯就覺得有少少清淡🙈建議將左口魚拌勻燉飯一齊食😛咁樣每一啖都會食到左口魚嘅魚油🤤🍰期間限定甜品•$88洋甘菊雪糕配麻糬🤤呢一個係是日甜品🙈雪糕非常之重奶香配埋軟綿綿嘅麻薯🤓點埋旁邊嘅洋甘菊糖漿🤤真係perfect match!要讚嘆設計呢一味甜品嘅廚師🤤蘋果薑粒茶•$48店員會比埋個三分鐘既漏斗,當沙全部流曬去另一邊就可以飲啦🤓 新鮮嘅薑味迫晒出嚟!蘋果將薑嘅辣到降低,增加左果香😆📍 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖

🍞 餐包

🌸無花果沙律•軟芝士•士多啤梨•風乾火腿•$136

🐟鮑魚蟹膏醬燉飯•$188

🐟火炙香蔥左口魚•魚白湯燉飯•$188

🍰期間限定甜品•$88
洋甘菊雪糕配麻糬🤤呢一個係是日甜品🙈雪糕非常之重奶香配埋軟綿綿嘅麻薯🤓點埋旁邊嘅洋甘菊糖漿🤤真係perfect match!要讚嘆設計呢一味甜品廚師🤤

蘋果薑粒茶•$48

📍
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖
  • 無花果沙律•軟芝士•士多啤梨•風乾火腿
📸ATUM相信大家都一定聽過ATUM佢地最出名就係好有藝術感既Tea Set不過今次收工先去食試唔到🙈餐廳裝修以黑色為主 非常有型格點完餐之後 店員上咗一客餐包仲有兩款麵包:核桃紅莓包 普通包配黑椒牛油食落有牛油既咸 又有黑椒既香🍴前菜柚子三文魚薄切•香橙葡萄柚 $118食落似泰式青木瓜沙律望落似紅菜頭既顏色但食落完全無紅菜頭既怪味而且夠酸夠開胃 啱曬為食妹既口味😛🍴主食👉🏻鮑魚蟹膏醬燉飯 $188燉飯表面鋪上昆布脆片米白色又帶啲青綠色 食落似紫菜味仲放咗子薑碎 用黎解膩用上原隻鮑魚 夠鮮夠彈牙燉飯內加入枝豆 洋蔥 提升口感👉🏻燒八爪魚·墨汁脆片·培根馬鈴薯 $208八爪魚新鮮到好有驚喜見到咁粗身 已經預咗韌 點知又爽又多汁吸盤位咬落有啲脆口添😂😂培根馬鈴薯用既係五花腩 食落油香更重 惹味馬鈴薯切成粒狀 一啖一粒都無問題🍨甜品咸蛋黃雪糕·豆腐雪糕· 黑糖腐皮 $88超!級!好!食!咸蛋黃整成咸味雪糕 又香又惹味如果大家都係咸蛋黃fans 絕對唔可以錯過配上豆腐雪糕 一濃一淡 perfect!西米脆片 黑糖腐皮 一脆一軟 提升咗口感📍 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖
📸ATUM

馬鈴薯切成粒狀 一啖一粒都無問題
燒八爪魚

🍨甜品
咸蛋黃雪糕·豆腐雪糕· 黑糖腐皮 $88
超!級!好!食!
咸蛋黃整成咸味雪糕 又香又惹味
如果大家都係咸蛋黃fans 絕對唔可以錯過
配上豆腐雪糕 一濃一淡 perfect!
西米脆片 黑糖腐皮 一脆一軟 提升咗口感
咸蛋黃雪糕

📍 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖
燒檸檬蜜糖Mocktail
2023-04-12
$350 (Dinner)
柚子三文魚薄切
鮑魚蟹膏醬燉飯