K11 購物藝術館的《ATUM Restaurant 》 相信大家不陌生 餐廳開業6-7年餐廳把食物融入藝術色彩風格🎨早已經光顧過 下午茶set 今次帶位朋友再次光臨 晚餐時段~天花用樹枝形狀的裝飾設計配搭水泥牆身走工業風🪵重點! 每一道菜都充滿住濃厚的藝術色彩風格,充分滿足視覺同味覺享受🥰~🥖餐包麵包籃內有香法國麵包和核桃提子麥包再塗上薄薄一層海鹽牛油 🧈增添風味~🍊🍣柚子三文魚薄切 。香橙葡萄柚沙律煙三文魚以紅菜頭輕輕醃醃過紅色沾染了三文魚 有漸變的視覺效果配上紅菜頭、洋蔥🧅、柚子🍊、火箭菜等清香新鮮 確實唔錯👍~🥘🥩紅酒燉和牛肋肉厚切牛肋肉 肉質鬆軟程度100分非常肉嫩 帶陣陣紅酒🍷味配上烤洋蔥 口感一流~🍛鮑魚蟹膏醬燉飯 經醃製處理好的鮑魚 軟好彈牙 而且入味Risotto忌廉味比蟹膏味更突出 加入日本姜片 中和risotto本身的飽膩又帶少少嗆辣 幾不錯~🥚鹹蛋黃雪糕.豆腐雪糕.黑糖腐皮❤️‍🔥亮點❣️❣️❣️❣️ATUM最出名是甜品 這次點了鹹蛋黃 好出色呀! 想像唔到的分子料理甜點!鹹蛋黃雪糕 超級入味 就好像一隻真的鹹蛋黃配上甜甜的豆腐雪糕 帶豆腐香而不死甜加上西米脆片跟腐皮碎
K11 購物藝術館的《ATUM Restaurant 》

配搭水泥牆身走工業風🪵

🥖餐包
麵包籃內有香法國麵包和核桃提子麥包
再塗上薄薄一層海鹽牛油 🧈增添風味

🍊🍣柚子三文魚薄切 。香橙葡萄柚沙律
煙三文魚以紅菜頭輕輕醃醃過
紅色沾染了三文魚 有漸變的視覺效果
配上紅菜頭、洋蔥🧅、柚子🍊、火箭菜等清香新鮮 確實唔錯👍

🥘🥩紅酒燉和牛肋肉

又帶少少嗆辣 幾不錯

🥚鹹蛋黃雪糕.豆腐雪糕.黑糖腐皮❤️‍🔥
亮點❣️❣️❣️❣️
ATUM最出名是甜品
這次點了鹹蛋黃 好出色呀!
想像唔到的分子料理甜點!
加上西米脆片跟腐皮碎片點綴 中和口味
令人愛不釋手❤️

2023-03-16 71 views
K11購物藝術館內餐廳雲集🏨,其中ATUM Restaurant感覺特別創新同破格。之前都留意到佢哋嘅招牌藝術式甜品好耐🎨,今次試咗晚餐美饌,同樣驚喜不斷。餐廳裝修比較簡約有格調♟,空間感不錯————————————————👅餐前麵包👍🏻坐低無耐就會送上餐前面包,特別有一個黑色嘅麻布袋裝,每人有一塊原味餐包同提子乾合桃麥包🥖,烘烤過嘅麵包真係好香,加埋順滑嘅牛油,倍添滋味👅紫菜海螺·燒青蔥·生蠔飯($198)👍🏻表面睇淨係見到海螺,咁生蠔喺邊呢?原來生蠔已經融入咗喺燴飯之中🦪,所以每一啖燴飯都充滿濃郁嘅生蠔鮮味,海螺軟Q有彈性🐚,燒青蔥中嘅蔥油香令層次更豐富👅紅酒燉和牛肋肉·鵝肝醬($268)👍🏻和牛肋肉部位口感偏肉感,所以更適合用紅酒燉煮嘅方法烹調🍷,雖則唔係入口即溶嘅和牛,但係和牛油脂嘅香氣可以縈繞口腔。碟邊嘅淡黃色鵝肝醬加以點綴,併發雙重香味👅炸甜番薯條·檸檬蜜糖醬($68)👍🏻番薯條本身又甜又脆,單食都好好味,但係食得多都會容易膩,所以呢個時候微酸嘅檸檬蜜糖醬可以中和油膩感🍋👅鹹蛋黃雪糕·豆腐雪糕·黑糖腐皮($88)👍🏻有法式甜品嘅感覺,小而精緻,鹹蛋黃雪糕別出心裁,食落好似冰

👅餐前麵包

👅紫菜海螺·燒青蔥·生蠔飯($198)

👅紅酒燉和牛肋肉·鵝肝醬($268)

👅炸甜番薯條·檸檬蜜糖醬($68)

👅鹹蛋黃雪糕·豆腐雪糕·黑糖腐皮($88)
👍🏻有法式甜品嘅感覺,小而精緻,鹹蛋黃雪糕別出心裁,食落好似冰凍嘅起沙鹹蛋黃🍨,最後可以食淡味嘅豆腐雪糕同蛋白餅refresh一下

🚩總結:食得嘅藝術式美饌🖌
————————————————
🌟注意:位置一樓服裝店區域內,轉角就見到
📍ATUM Restaurant
地址:尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖

🗺地區:#bem尖沙咀
📥分類:#bem西餐
💰人均消費:#bem_201至400蚊
2023-03-15 2029 views
🔸引言🔸Atum集團中的同名餐廳ATUM位於K11 art mall 1樓最入的位置,神秘感十足事實上位於最入,就帶來更大的空間,向街的落地玻璃,今次到訪改坐位於門口,工業風的座位,若準備充足,打卡一流 🔶食物及飲品🔶🔸前菜/小食🔸🔹無花果沙律.軟芝士.士多啤梨.風乾火腿L🔹賣相💯,因此先點了這個為前菜,芝士用上Burrata 芝士,比一般水牛芝工更濃郁,更入口即化,通常都是配搭甜度高的生果,加上Parma Hàm 火腿,滿足感就最高,餐廳選了賣相超精美的士多啤梨🍓,配上新鮮的無花果,係不錯的。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑 🔸主食 🔸🔹紅酒燉和牛肋肉🔹厚切的牛肋肉,考驗厨師的功夫,結果淋的程度100分,肉嫩,配上烤洋蔥,口感一流。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔸甜品🔸🔹鹹蛋黃雪糕.豆腐雪糕.黑糖腐皮🔹ATUM最出名一向是甜品,這次點了鹹蛋黃,可能是香港其中一個最出色鹹蛋黃雪糕,超級入味,就像一隻真的鹹蛋黃一樣,配上甜甜的豆腐雪糕,令不算愛甜品的我也融化了。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌗🔸飲品🔸🔹燒檸檬.接骨木花汁.蜜糖薰衣草白桃汁🔹燒檸檬那杯不錯,白桃汁愛甜度高者會喜歡。評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑🔸後記🔸ATUM的取向
🔸引言🔸

評分 : 🌕🌕🌕🌕🌗

🔸飲品🔸

🔹燒檸檬.接骨木花汁.蜜糖
薰衣草白桃汁🔹

燒檸檬那杯不錯,白桃汁愛甜度高者會喜歡。

評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑

🔸後記🔸

ATUM的取向為把食物融入藝術風格中,食後感是賣相真的精美,有質素,尤其甜品更令人難忘。
紅酒燉和牛肋肉
鹹蛋黃雪糕.豆腐雪糕.黑糖腐皮
薰衣草白桃汁
燒檸檬.接骨木花汁.蜜糖
2023-02-19
$300 (Tea)
紅酒燉和牛肋肉
  • 朱古力泡沫咖啡
  • Afternoon  tea  set
  • 65%朱古力奶
2023-03-14 86 views
ATUM Restaurant .火炙香蔥左口魚· 魚白湯燉飯食剩指數 : 0/100左口魚燒得好香好滑入口即溶Rissoto用魚白湯真係第一次食飯仲加入左白蘿蔔粒代替平時既洋蔥白蘿蔔蔬菜甜味同個隻又幾夾.紅酒燉和牛肋肉‧鵝肝醬食剩指數 : 10/100牛肉帶有少少筋既部分如果燉腍啲就更好~配菜有半個烤洋蔥同幾條小蘿蔔.檸檬橄欖油‧榛子‧西蘭花苖食剩指數 : 5/100西蘭花苖好爽口加左檸檬橄欖油酸酸地味道變得好清新榛子令個口感更豐富多一層果仁既香氣.鹹蛋黃雪糕•豆腐雪糕•黑糖腐皮•西米脆食剩指數 : 0/100鹹蛋黃雪糕鹹香好正(如果出呢隻雪糕月餅我會即買😂)豆腐雪糕都好特別有豆腐香唔會死甜西米脆片同腐皮幾片係點綴主角都係鹹蛋黃雪糕.蜂蜜牛奶食剩指數 : 0/100蜂蜜加牛奶溫和既甜味拉花好靚作為呢餐既完結好好.Ps餐前麵包幾鬆軟有法國麵包同核桃提子麥包
[尖沙咀] ATUM Restaurant
同個隻又幾夾
紅酒燉和牛肋肉‧鵝肝醬
食剩指數 : 10/100
牛肉帶有少少筋既部分
如果燉腍啲就更好~
配菜有半個烤洋蔥
榛子令個口感更豐富
多一層果仁既香氣
鹹蛋黃雪糕•豆腐雪糕•黑糖腐皮•西米脆
鹹蛋黃雪糕鹹香好正
(如果出呢隻雪糕月餅我會即買😂)
豆腐雪糕都好特別
作為呢餐既完結好好
Ps餐前麵包幾鬆軟
有法國麵包同核桃提子麥包
2023-03-10 1583 views
2023.03.02 lunch呢日放假揀咗係尖沙咀睇戲,所以都揀番附近食,搵咗呢間,之前成日睇到都想試,但都覺得有點貴,今次終於試吓去!睇人哋啲食物相都唔錯咁⋯⋯但我倆都有啲失望🫢應該唔會再嚟🫢讚咗先,係openrice 訂咗位,餐廳會用whatsapp re-confirm,所要求坐窗口位置又安排到,帶位嘅服務員都好有禮貌🙂👍🏼 午餐餐牌好簡單,餐只跟熱一杯普通飲品,有5個選擇,全部要加錢,但轉手調咖啡都係加$18。雖然得五樣,但都要揀咗一陣😅 最後我要葱燒牛肉壽喜燒意大利飯,熱檸茶,廿蚊加個湯。女友香辣蕃茄蟹肉意粉,加$18要杯熱Latte。Order完就送上包,牛油上有少少海鹽,幾好😋 麵包就似多士,好脆口都幾好食味。湯係紅菜頭蘋果湯(應該冇聽錯卦😝),正常味道,甜甜哋。但有樣嘢不得不講,我承應我哋係比較潔癖,但⋯⋯睇吓裝麵包嘅布籃,點解唔加張牛油紙而直接放入麵包?我哋真係覺得唔係好乾淨,個布籃係咪每一枱用完都洗?可以擔保啲客人咬過一口嘅包冇放回布籃中? 個飯先到,賣相幾好,細咗少少,味道好一般,淨係得個咸字,得好少壽喜燒味道,同埋所謂嘅意大利飯⋯⋯其實只可以叫普通燉飯、汁飯,
2023.03.02 lunch

餐湯餐包
盛麵包嘅籃
個飯先到,賣相幾好,細咗少少,味道好一般,淨係得個咸字,得好少壽喜燒味道,同埋所謂嘅意大利飯⋯⋯其實只可以叫普通燉飯、汁飯,唔係意大利飯呢😵‍💫
葱燒牛肉壽喜燒意大利飯
食食吓意粉都到,呢個好啲,味道正常,都算好味,蟹肉都算多。
香辣蕃茄蟹肉意粉
最後杯咖啡,係就係好大杯,可惜冇乜咖啡味,仲有少少奶水 feel 添👎🏼
餐飲加$20轉Latte
餐熱檸茶
2023-03-02
$178 (Lunch)
2023-03-09 115 views
呢間係K11 屹立咁多年既餐廳,襯朋友生日想book間好啲既餐廳就揀左呢間。火炙香蔥左口魚 & 魚白湯燉飯 $188 左口魚夠香,入口即溶,D油脂又咇晒出黎,溝埋個魚白湯燉飯,擺盤都幾靚 炭燒大蔥豚五花 & 焦糖檸檬洋薏米 $198 豬肉口感juicy, 加埋檸檬洋薏米又酸酸地,感覺無咁油膩。以前食開普通飯黎做底,今次係食洋薏米,幾特別。松露薯條配蛋黃醬 $68 我呢個薯條怪每次見親薯條都忍唔住叫返碟。佢啲薯條炸到金黃色,而且份量好足夠。咸蛋黃雪糕 & 豆腐雪糕 & 黑糖腐皮 $88 新鮮既口感,個咸蛋黃雪糕好出&豆腐雪糕淡淡地 感覺清新,可以一試

火炙香蔥左口魚 & 魚白湯燉飯 $188

炭燒大蔥豚五花 & 焦糖檸檬洋薏米 $198

松露薯條配蛋黃醬 $68

咸蛋黃雪糕 & 豆腐雪糕 & 黑糖腐皮 $88
之前試過佢地嘅下午茶,今次再嚟試下佢地嘅晚餐睇下會唔會有咩驚喜佢地嘅食物賣相每款都好似藝術品咁靚🍞晚餐一入座店員就會送上4片麵包我地,有普通白麵包同核桃提子包,另外仲有軟牛油加埋黑胡椒,核桃包好香好好食😋🍟松露芝士薯條‧蛋黃醬 $𝟲𝟴好大兜薯條,薯條已經有好香嘅松露味😍就咁都好好食🍛鮑魚蟹膏醬燉飯 $𝟭𝟴𝟴Risotto好creamy,忌廉味比蟹膏味更突出鮑魚好軟好彈牙,risotto加入埋日本姜片,中和返risotto本身嘅膩,又帶少少嗆辣,味道幾新鮮🐙燒八八魚・墨汁脆片・培根馬鈴薯 $𝟮𝟬𝟴有三大條好大條嘅八爪魚,口感好彈牙焙根用左豬頰面,入口充滿油香薯仔細細粒一樣煎得香口大推佢地嘅雪糕,絕對係出面唔會食到嘅味!口味特別之餘🦪海膽雪糕・清酒冰 $𝟴𝟴本身以為佢純粹係個樣似海膽(但顏色又唔係好sharp喎🤣)點知一食超有驚喜,係真係有海膽味仲要係鮮甜嘅海膽味🤣🥚鹹蛋黃雪糕・豆腐雪糕・黑糖腐皮 $𝟴𝟴食完海膽雪糕之後仲想試下佢地嘅雪糕再有咩驚喜而叫一樣好有驚喜,今次係雪糕有鹹蛋黃味之餘仲有鹹蛋黃嘅口感混入其中,唔知係咪真係有加到鹹蛋黃🤣本身仲驚會好鹹,但係雪糕係鹹得黎又帶點甜,唔會太鹹
佢地嘅食物賣相每款都好似藝術品咁靚

🍟松露芝士薯條‧蛋黃醬 $𝟲𝟴
好大兜薯條,薯條已經有好香嘅松露味😍就咁都好好食

🍛鮑魚蟹膏醬燉飯 $𝟭𝟴𝟴
Risotto好creamy,忌廉味比蟹膏味更突出

🐙燒八八魚・墨汁脆片・培根馬鈴薯 $𝟮𝟬𝟴
有三大條好大條嘅八爪魚,口感好彈牙
焙根用左豬頰面,入口充滿油香
薯仔細細粒一樣煎得香口

大推佢地嘅雪糕,絕對係出面唔會食到嘅味!口味特別之餘
🦪海膽雪糕・清酒冰 $𝟴𝟴
本身以為佢純粹係個樣似海膽(但顏色又唔係好sharp喎🤣)
點知一食超有驚喜,係真係有海膽味仲要係鮮甜嘅海膽味🤣

🥚鹹蛋黃雪糕・豆腐雪糕・黑糖腐皮 $𝟴𝟴
食完海膽雪糕之後仲想試下佢地嘅雪糕再有咩驚喜而叫
本身仲驚會好鹹,但係雪糕係鹹得黎又帶點甜,唔會太鹹之餘仲唔會太甜,味道岩岩好😋
另外仲有豆腐雪糕做伴碟,岩岩好可以中和返鹹蛋黃嘅鹹味

☕️𝗥𝘂𝗺 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 $𝟰𝟴
☕️𝗜𝗰𝗲 𝗖𝗵𝗮𝗿𝗰𝗼𝗮𝗹 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟱𝟮

綜合所有食物,每道賣相都好靚,而最後嘅甜品係最有驚喜,冇諗過雪糕除左個樣似之餘連味道都似到十足
2023-03-08 122 views
平時去西餐廳鋸扒就多,嚟嚟去去都係食pasta、pizza同扒類嗰啲,今次呢間西餐廳啲菜式好特別,有情調又可以打卡!餐廳環境舒服,座位闊落有空間感,同朋友傾偈都坐得舒服;佢嘅菜式配搭好新奇,色彩配搭得幾好,而且每碟擺盤都好精緻,有啲似fine dining嘅感覺!😍------------------------------🐟◖吞拿魚.竹炭脆餅.紅菜頭沙律◗ $118呢碟整到好似fine dining咁,擺盤好精緻,香脆嘅竹炭脆餅好似樹葉,食落甜甜地幾過癮!有啲吞拿魚粒同埋一啲爽脆嘅紅菜頭喺底,撈埋一啲酸酸哋嘅醬汁,好開胃~紅菜頭整成麵條狀舖喺面頭,食落口感比較特別;加埋佢🐖 ◖炭燒大蔥豚五花.焦糖檸檬洋薏米◗ $198炭燒豚五花應該係用咗玻璃腩部位,肥瘦均勻,咬落去口感爽脆,肉質唔會乾柴,而且冇乜油膩感!洋薏米都幾得意,煙煙韌韌又有少少脆口,都幾好食~🦀◖鹹蛋黃.萵荀.蟹肉特菲麵◗ $178特菲麵第一次試,佢係有少少扭紋形狀嘅麵條仔,有少少似迷你版嘅扭扭粉,口感煙韌,好掛汁!醬汁底嘅鹹蛋黃味道淡淡的,但同蟹肉好夾,有少少起沙creamy,有啲味又唔會搶咗蟹肉嘅鮮味,仲食到條條蟹肉,十
🐟◖吞拿魚.竹炭脆餅.紅菜頭沙律◗ $118

🐖 ◖炭燒大蔥豚五花.焦糖檸檬洋薏米◗ $198

🦀◖鹹蛋黃.萵荀.蟹肉特菲麵◗ $178
特菲麵第一次試,佢係有少少扭紋形狀嘅麵條仔,有少少似迷你版嘅扭扭粉,口感煙韌,好掛汁!醬汁底嘅鹹蛋黃味道淡淡的,但同蟹肉好夾,有少少起沙creamy,有啲味又唔會搶咗蟹肉嘅鮮味,仲食到條條蟹肉,十分鮮甜!

🍦◖鹹蛋黃雪糕.豆腐雪糕.黑糖腐皮◗ $88
鹹蛋黃雪糕真係比較少見,食落幾特別有驚喜!鹹蛋黃雪糕偏冰多少少,偏硬身帶有顆粒感,有起沙嘅感覺,鹹鹹地甜甜地,味道出奇地夾!仲有豆腐雪糕伴碟,幾滑豆味都幾香濃~

🍓◖有機雜莓果茶◗ $48
呢杯水果茶味道偏酸,雜莓嘅味道好出,飲落有少少藥水味呢~

🌟Encore指數:8/10
終於到左放工嘅時間,抱住疲倦嘅身心去K11充下電,嚟到依間充滿藝術氣息嘅《ATUM》。天花用咗樹枝形狀嘅裝飾設計,長身就用左水泥嘅工業風,有一剛一柔嘅感覺。首先會送上餐前麵包,送到上嚟嘅時候仲係保持暖度,可以配上牛油一齊食用,加添牛油嘅咸香味道。吞拿魚 竹炭脆餅 紅菜頭沙律 $118用左好似畫畫嘅設計,紫紅色粉末將菜式變成藝術。吞拿魚蓉有嚼勁又充滿魚鮨味,紅菜頭又帶天然嘅酸甜,好開胃嘅前菜。火炙香蔥左口魚•魚白湯燉飯 $188火炙令到左口魚嘅魚鮨迫哂出嚟,質感軟腍又充滿濃厚嘅油脂香。另外飯粒軟硬適中,吸收哂魚白湯嘅鮮味,好鮮甜。鮑魚蟹膏醬燉飯 $188另一款燉飯就味道濃郁好多,因為加左蟹膏醬入去,質感又好creamy。另外鮑魚煮到好腍身入味又有嚼勁。甜品玫瑰威士忌雪糕配牛油脆餅依款係期間限定嘅甜品,中間嘅雪糕整成蝴蝶嘅形狀。玫瑰雪糕加上士多啤梨醬同埋威士忌啫喱,香甜又唔膩。海膽雪糕配清酒冰完全冇諗過海膽都可以整成雪糕,雪糕有海膽嘅鮮甜味但係有大少少鹹味。同帶酒香嘅清酒冰形成味道嘅平衡。ATUM Restaurant (尖沙咀)尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖

吞拿魚 竹炭脆餅 紅菜頭沙律 $118

火炙香蔥左口魚•魚白湯燉飯 $188

鮑魚蟹膏醬燉飯 $188

甜品
玫瑰威士忌雪糕配牛油脆餅

海膽雪糕配清酒冰

ATUM Restaurant (尖沙咀)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖
推薦指數: 📸📸📸📸📷—————————————————————📍HK 尖沙嘴 - 𝗔𝗧𝗨𝗠K11 ATUM 係IG都頗有人氣,成日見佢個「24件港女Afternoon Tea 🍰」 今次就試佢個晚餐,食物造型精緻花心思🌹 甜品天馬行空,有 鹹蛋黃/海膽雪糕?!?😳 不過定價偏高,主要嘆環境&氣氛•【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】◐ 餐包 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗱點餐後分別送上 i)酸種包 + ii)提子包 兩款餐包,另配上有鹽牛油🧈 麵包用布袋呈上,無另外預熱◐ 熱情果冰生蠔 𝗢𝘆𝘀𝘁𝗲𝗿 𝘄/ 𝗽𝗮𝘀𝘀𝗶𝗼𝗻 𝗳𝗿𝘂𝗶𝘁 𝗶𝗰𝗲 $62白酒啫喱 配 熱情果果醬,味道清爽。見其他foodie隻生蠔頗大隻,不過自己個日隻蠔就正常size🥲 廣島蠔新鮮、口感爽脆,不錯嘅前菜◐ 燒八爪魚·墨汁脆片·培根馬鈴薯 $208𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗢𝗰𝘁𝗼𝗽𝘂𝘀∙𝗦𝗾𝘂𝗶𝗱 𝗶𝗻𝗸 𝗰𝗿𝗶𝘀𝗽∙𝗣𝗮𝗻𝗰𝗲𝘁𝘁𝗲 𝗽𝗼𝘁𝗮𝘁𝗼擺盤超精美 ✨ 兩條八爪魚腿頗粗壯,鋸牛排就聽得多,但厚肉到鋸八爪魚都係第一次!調味偏淡,配上 薯仔粒粒 🥔 有少少食緊brunch嘅錯覺 😂 Bacon就偏似美式培根,大大粒油脂多 🥓◐ 炭燒大蔥豚五
[藝術品級餐點 🎨 搞鬼鹹蛋黃雪糕究竟咩味?]
推薦指數: 📸📸📸📸📷
—————————————————————
📍HK 尖沙嘴 - 𝗔𝗧𝗨𝗠

【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】

◐ 餐包 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗱

◐ 燒八爪魚·墨汁脆片·培根馬鈴薯 $208

◐ 炭燒大蔥豚五花·焦糖檸檬洋薏米 $208
𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗽𝗼𝗿𝗸 𝗯𝗲𝗹𝗹𝘆∙𝗹𝗲𝗲𝗸∙𝗰𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹𝗶𝘇𝗲𝗱 𝗹𝗲𝗺𝗼𝗻 𝗽𝗲𝗮𝗿𝗹 𝗯𝗮𝗿𝗹𝗲𝘆
用洋薏米替代risotto 嘅煮法都係第一次見,好欣賞佢地嘅創新(^ν^)五花肉少韌,一共有4塊

◐ 鹹蛋黃雪糕·黑糖腐皮 $88 🌟
𝗦𝗮𝗹𝘁𝗲𝗱 𝗲𝗴𝗴 𝘆𝗼𝗹𝗸 𝗶𝗰𝗲 𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺∙ 𝗯𝗲𝗮𝗻 𝗰𝘂𝗿𝗱 𝗰𝗿𝗶𝘀𝗽
以為會好奇怪,結果發現味道勁似「無皮綠豆冰皮月餅」好似分子料理咁 😳 黑糖腐皮 就似 腐皮糖水味嘅薯片,私心覺得幾好食!有無人考慮研發呢隻口味嘅薯片~

◐ 野莓汁·紅莓雪葩 𝗪𝗶𝗹𝗱 𝗕𝗲𝗿𝗿𝘆 𝗝𝘂𝗶𝗰𝗲∙𝘀𝗼𝗿𝗯𝗲𝘁 $56
無糖野莓汁 加上 少少有氣碳酸成分,不過不失的mocktail

🍴 @atumrestuarant
📍 ATUM Restaurant (尖沙咀)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖

地區:#laymao_尖沙嘴
分類:#laymao_西式

2023-03-03 115 views
Crab Meat Trofie 💰$178呢個蟹肉味勁濃郁🦀 而且佢用咗Trofie做麵底感覺好特別!! 有別於一般意粉 食落會有口感啲 Braised red wine beef short ribs 💰$268佢個牛仔骨燜得好腍好入味 入口軟熟 啖啖肉 可以配埋鵝肝醬一齊食 個醬食落唔會覺得heavy 同牛肉又幾夾下😆Truffle parmesan Fries 💰$68係幼身既薯條 炸得好好 松露味好味 佢個醬係蛋黃醬 配埋一齊食落都幾好食😋Lavender Peach Juice 💰$56飲落有淡淡既花香味 加埋甜甜地既桃味果汁 清爽舒服😌Salted Caramel White Russians 💰$78作為Cocktail既佢 酒味飲落唔重 相對較重焦糖味 同小小奶味比較甜甜品我地揀咗期間限定既🤣 💰$88草莓雪苞 啫喱 底配餅乾 醬汁酸酸甜甜 賣相相當唔錯 作為甜品最後食 perfect ending ~

Crab Meat Trofie 💰$178

Truffle parmesan Fries 💰$68

Lavender Peach Juice 💰$56
飲落有淡淡既花香味 加埋甜甜地既桃味果汁 清爽舒服😌

甜品我地揀咗期間限定既🤣 💰$88

$404.5 (Dinner)
呢一間係K 11既ATUM 一直都好想試,今日男朋友就帶我黎食,見到Openrice 上餐廳朝早既風格比較開楊,今日我地夜晚黎到,感覺餐廳裝修一邊既水泥面帶少少工業風,打卡都好靚🫶🏼吞拿魚 竹炭脆餅 紅菜頭沙律$118賣相有心思,上菜已經被顏色吸引🎈吞拿魚切成小正方粒,新鮮甜美配上爽口酸甜既紅菜頭絲,非常之開胃紫菜海螺 燒青蔥 生蠔飯🦪$188一上菜就聞到好香既蠔味🦪餐廳將生蠔切成碎粒所以味道更加均勻🤤每一口飯都可以有濃濃既蠔味🦪鮑魚蟹膏醬燉飯🦀$188另一個非常濃郁既燉飯,食到蟹膏的鮮香🦀配上柔軟鮮肥美既鮑魚,格外美味😋海膽雪糕 🍨清酒冰🫗$88非常特別既一款甜品,雪糕賣相都好似海膽有啖啖海膽鮮味,意外地配合,底下介有麵豉蛋糕+橄欖油粉,非常推介既 一款甜品紅桑莓莫斯卡托甜酒$78
感覺餐廳裝修一邊既水泥面帶少少工業風,
打卡都好靚🫶🏼

吞拿魚 竹炭脆餅 紅菜頭沙律

紫菜海螺 燒青蔥 生蠔飯🦪

鮑魚蟹膏醬燉飯🦀

海膽雪糕 🍨清酒冰🫗

紅桑莓莫斯卡托甜酒
🎪 ATUM Restaurant (尖沙咀)K11購物藝術館1樓101B號舖由環境到食物,走藝術風🎨既餐廳,落地大玻璃,加上窗外既樹葉搖曳🌳,菜式擺碟用上花、葉🍃觀賞度高🧡用餐經驗寫意🙆🏻‍♀️🌟火炙香蔥左口魚.魚白湯燉飯 $188☝️推介☝️左口魚入口即溶😳係真即溶😎😂油脂味香!好顯鮮味!魚白湯燉飯頗鮮甜,只係簡單配上白蘿蔔粒👍🏻已經好高質!🌟紅酒燉和牛肋肉.鵝肝醬 $268牛肋肉係厚切配烤洋蔥,燉得好淋,入口好嫩!配埋鵝肝醬,味道就更豐富🥰🌟海膽雪糕.清酒冰 $88海膽雪糕都係第一次食,小編不偏好海膽,但它既海膽味濃郁,剛好清酒冰🍶互相調和,入口後慢慢又滲岀酒香味~襯左兩片銅錢葉🤓藝術品一樣🧡🤍💚🌟Lavender Peach Juice $56/ Rum Coffee $48
🎪 ATUM Restaurant (尖沙咀)
K11購物藝術館1樓101B號舖

🌟火炙香蔥左口魚.魚白湯燉飯 $188

🌟紅酒燉和牛肋肉.鵝肝醬 $268

🌟海膽雪糕.清酒冰 $88

2023-03-02 68 views
朋友係要見嘅🥰同親愛的好耐冇見啦❤️梗係要搵間靚餐廳同佢食飯啦😌哩間餐特別之處就係將食物融入藝術色彩風格,重新詮釋「美與味」的餐飲體驗❣️每一款食物送到嚟都好似藝術品咁❤️勁打卡able😆唔好以為餐前包係cheap嘢,記得一定要食❤️一塊原味一塊黑糖果仁味,真係好香口😋配埋牛油就更加正😚✨風乾火腿。馬蘇里拉。忌廉芝士脆飯煎餅忌廉芝士脆飯煎餅咬落香脆,忌廉味非常香濃😙加埋風乾火腿同馬蘇里拉,真係好夾😚✨ 紅酒燉和牛肋肉。鵝肝醬牛肋肉好厚,肉汁香濃又入味❣️配埋鵝肝醬真係好好味🤤✨ 鹹蛋黄雪糕。豆腐雪糕。黑糖腐皮鹹蛋黄雪糕味道好突出,真係好似食緊鹹蛋黄咁😆再加上豆腐雪糕嘅甜品😚一甜一鹹咁,層次好豐富😌✨ 薰衣草。白桃汁白桃汁加上薰衣草,清清甜甜咁❤️好好飲✨ 白俄羅斯。焦糖。海鹽由伏特加、咖啡香甜酒、和鮮奶特製而成😌加上焦糖嘅微甜同海鹽嘅味道😚飲落好有層次

✨風乾火腿。馬蘇里拉。忌廉芝士脆飯煎餅

✨ 紅酒燉和牛肋肉。鵝肝醬
牛肋肉好厚,肉汁香濃又入味❣️配埋鵝肝醬真係好好味🤤

✨ 鹹蛋黄雪糕。豆腐雪糕。黑糖腐皮

✨ 薰衣草。白桃汁
白桃汁加上薰衣草,清清甜甜咁❤️好好飲

✨ 白俄羅斯。焦糖。海鹽
2023-03-02 77 views
今日約左朋友 一齊去尖沙咀Chill一個下午,當然離唔開食啦!😜.ATUM餐廳內有落地大玻璃,窗外陽光照射入餐廳,好開陽,感覺清爽舒服😌.而食物方面我地叫左兩道菜🍽️.🍴紅酒燉和牛肋肉。鵝肝醬超級厚身嘅牛肋肉,肉質軟腍無比,完全吸收哂紅酒味道,仲配左鵝肝醬,更滋味!!.🍴鮑魚蟹膏醬燉飯每粒飯都被蟹膏醬包裹住,相當creamy,鋪面嘅鮑魚都相當軟嫩,好食!.另外叫左兩杯Rose一邊傾計一邊食野,開心!🥂
而食物方面我地叫左兩道菜🍽️
🍴紅酒燉和牛肋肉。鵝肝醬
🍴鮑魚蟹膏醬燉飯
另外叫左兩杯Rose一邊傾計一邊食野,開心!🥂