其實我好鬼鍾意食酸菜魚,但男朋友偏偏唔食魚😂。咁個日收工我真係好想食酸菜魚,竟然俾佢發現觀塘新開左間有得食酸菜魚之餘,仲有佢like既豉油雞🤩🤩推薦指數:🐷🐷🐷🐷(5分滿分)(原因:兩個招牌都整得出色)🐔秋意去骨豉油雞 𝐇𝐊𝐃 98 半隻一睇d顏色就知道有料到😋,我不嬲唔食雞皮,但呢個建議大家一定要連皮食!入味但唔油,皮同肉既比例岩岩好💕,d雞真係超滑🤩!難得見到d雞肉冇血,原來問起老闆係用中式慢煮既方式去整。旁邊既薑蔥油我地完全冇掂過🤣,因為已經好夠味👍🏻👍🏻🐟秋意特色酸菜魚 𝐇𝐊𝐃 198如果有食過太二酸菜魚,佢大概就係港版太二🥳好香麻油味,酸辣調味得恰到好處,鍾意食辣既可以再加辣🌶️(我呢個重口味人士表示可以再辣d🤭)魚肉超多又大塊,好新鮮,基本上冇骨👏🏻!仲有豆卜,薯粉,芽菜等配菜白飯𝐇𝐊𝐃 12/碗用的珍珠米,食呢啲配白飯係標配喇!白桃烏龍茶 跟餐𝐇𝐊𝐃 8略帶茶澀味,清爽🍃環境:店面雖小,但坐得舒服

推薦指數:🐷🐷🐷🐷
(5分滿分)(原因:兩個招牌都整得出色)

🐔秋意去骨豉油雞 𝐇𝐊𝐃 98 半隻

🐟秋意特色酸菜魚 𝐇𝐊𝐃 198

白飯𝐇𝐊𝐃 12/碗
用的珍珠米,食呢啲配白飯係標配喇!

白桃烏龍茶 跟餐𝐇𝐊𝐃 8
略帶茶澀味,清爽🍃

環境:店面雖小,但坐得舒服

Type of Meal
Dinner
  • 秋意特色酸菜魚
[ 秋意 ]呢間專食豉油雞&酸菜魚嘅餐廳午市非常爆場,即管試試佢係咪咁正先😋😋。✿ 秋意去骨豉油雞🐓 半隻$94/ 一隻$184半隻份量都幾多,而且仲要喺雞髀位🍗用豉油製嘅無骨雞,雞肉嫩滑得來有彈性,豉油能夠提出雞肉嘅鮮味,去咗骨食用更方便👍🏻果然喺店舖嘅招牌菜之一。✿ 秋意特色酸菜魚🐟 $198酸菜魚湯底辣度適中,用嚟餸飯食一流,仲可以飲埋個湯。酸菜魚魚肉厚實偏爽口,除咗酸菜魚,配料仲有豆卜、木耳、芽菜、寬粉。豆卜夠淋身,嗦盡湯底精華😋✿ 百香果柑桔 單點$24 跟餐+$8百香果柑桔香甜又好味,唔會太甜,啱哂食完酸菜魚飲,夠哂清新🌿。總結🫦鍾意食豉油雞&酸菜魚要來試試,真心做得幾出色🤪🤪。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿秋意地址: 觀塘成業街19-21號成業工業大廈6樓29室電話: 56021645✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 秋意 ]

✿ 秋意去骨豉油雞🐓 半隻$94/ 一隻$184

✿ 秋意特色酸菜魚🐟 $198

✿ 百香果柑桔 單點$24 跟餐+$8

總結🫦
鍾意食豉油雞&酸菜魚要來試試,真心做得幾出色🤪🤪。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
秋意
地址: 觀塘成業街19-21號成業工業大廈6樓29室
電話: 56021645
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
TakeAway
  • 秋意特色酸菜魚
點讚觀塘工業區👍🏻酸菜魚豉油雞外賣今晚回家吃飯特地加餸,收工後到工業區點了一鍋酸菜魚和豉油雞外賣回家吃~ 我們點了:秋意特色酸菜魚 $199回家後和家人一起分享美食~家人向來喜歡吃酸菜魚。對這一鍋外賣,更是讚不絕口! 從拿到外賣到回家吃飯,已經隔了一個多小時,但是魚肉仍然非常鮮嫩,一點也沒有散(≧∇≦)配以酸菜、辣椒等調味料,香辣可口,令人食指大動! 秋意酸菜魚的份量很多,配料有豆卜﹑雲耳、紅薯粉﹑芽菜,豆卜和芽菜吸滿酸辣湯精華後,越食越開胃(*ˉ︶ˉ*)整體不會太辣~非常惹味! 秋意去骨豉油雞 (半只)  $95豉油雞色澤比較深色,醬香濃郁,爸爸話齋:「食雞唔食皮等於冇食! 」雞皮鹹中帶甜,非常邪惡! 雞肉去骨,啖啖肉,非常方便吃。雞肉嫩滑又多汁,非常入味,每一口都是享受!雖然附有薑蓉(*ˉ︶ˉ*)但是吃到最後才發現😂不用點也很有味!  百香果柑桔飲 $24 │白桃烏龍茶  $24 茶香清新解渴,茶味香濃且走甜,解辣一流! 個人更愛白桃烏龍茶(*ˉ︶ˉ*)另外亦加點兩個白飯~是軟硬適中的珍珠米! 套餐份量很足,4個人吃也絕對沒有問題!
點讚觀塘工業區👍🏻酸菜魚豉油雞外賣

我們點了:
秋意特色酸菜魚 $199

秋意去骨豉油雞 (半只)  $95

百香果柑桔飲 $24 │白桃烏龍茶  $24

2023-03-16 127 views
-🔸秋意特色酸菜魚 $199🔸瑤柱去骨貴妃雞 $100/半隻🔸白桃烏龍茶 $9🔸陳皮普洱茶 $9🔸白飯 $13@-收工懶得煮飯,去咗秋意買兩個晚餐小菜返屋企食,價錢唔貴而且份量好足料,兩個人都食到好飽啊~酸菜魚一上枱就聞到又麻又香,令人胃口大開😆魚肉比例超級多,食極都仲有,另外仲有大量配菜、索晒湯汁嘅豆卜,超餸飯!瑤柱貴妃雞肉質好嫩好滑,連埋皮一齊食滑嘟嘟,係我食過最正嘅雞之一!配返兩支茶解膩又順喉,正!
🔸秋意特色酸菜魚 $199
🔸瑤柱去骨貴妃雞 $100/半隻
🔸白桃烏龍茶 $9
🔸陳皮普洱茶 $9
🔸白飯 $13@

配返兩支茶解膩又順喉,正!
TakeAway
2023-03-12 190 views
2023-03-11工業區世一嘅酸菜魚😍同朋友去咗觀塘食晚飯😋去咗成業大廈美食天堂搵食🤪決定去食米紙介紹過嘅秋意餐廳🥰試吓佢哋嘅招牌酸菜魚🐟餐廳裝修實而不華坐得舒服😊除咗酸菜魚仲有幾款口味嘅醬油雞🐓瑤柱去骨貴妃雞,99蚊半份💰貴妃雞有大量嘅瑤柱,鋪喺貴妃雞面頭,雞皮下脂肪足,肉質肥美軟滑,油分重白切做法,因為,雞肉色澤微黃,皮爽肉質鮮嫩,配上薑蔥蓉更美味可口,講真如果唔食雞皮,不如唔好食了🤪秋意特色酸菜魚,198蚊份💰上枱勁大鍋,份量真係好多,兩個人食例牌啱啱好,配料相當多款,有萵筍,芽菜,金菇,薯粉,辣椒,酸菜同魚,魚肉口感好滑溜,無魚腥味無骨,湯底都夠香濃酸甜,一值讚係辣度啱啱好,果然係招牌菜酸菜魚😍百香果柑桔,24蚊袋💰好特別用袋包裝,飲落甜度啱啱好,百香果籽幾有咬口,夠香甜☺️白桃烏龍茶,24蚊袋💰微甜嘅白桃烏龍茶味夠香,飲完消濟解膩😀整體環境坐得幾舒服☺️服務態度正常😀食物價錢合理,味道好食,仲有得做埋外賣,會再幫襯秋意試吓其他款雞🐓😀
2023-03-11

除咗酸菜魚仲有幾款口味嘅醬油雞🐓

瑤柱去骨貴妃雞,99蚊半份💰

秋意特色酸菜魚,198蚊份💰

百香果柑桔,24蚊袋💰
好特別用袋包裝,飲落甜度啱啱好,
百香果籽幾有咬口,夠香甜☺️

白桃烏龍茶,24蚊袋💰
微甜嘅白桃烏龍茶味夠香,飲完消濟解膩😀

整體環境坐得幾舒服☺️
服務態度正常😀
食物價錢合理,味道好食,仲有得做埋外賣,
會再幫襯秋意試吓其他款雞🐓😀
2023-03-12 159 views
餐廳面積唔大,大約放到6張四人枱。我同男朋友去個陣咁啱老細去食飯,全場一個店員妹妹睇哂,落單、執枱、收錢一腳踢👍🏻。廚房都好快手,唔洗十分鐘啲嘢食上齊。🐔#秋意去骨豉油雞 ($94)▪️唔好睇我影到好似燶咗咁樣,其實賣相幾靚仔嫁▪️雞皮除咗深色啲之外仲好入味▪️味道上同燒味舖大有不同▪️豉油味濃郁,唔會過鹹仲有些少甜味▪️去骨啖啖肉食起上嚟好方便😝▪️連雞胸肉都好滑😍🐟#秋意特式酸菜魚 ($198)▪️唔知係唔係用滾油贊過,遠處已聞到辣椒蒜頭嘅香味😛▪️一個大碗入面除咗酸菜魚仲有豆卜、雲耳、芽菜、寬粉等等▪️魚片冇骨唔會一夾就散▪️湯底充斥住酸菜嘅味道,係我食過咁多酸菜魚之中酸味最突出嘅一個,用啲豆卜吸湯一流⭐️我哋另外叫咗一人一碗白飯($12),呢兩個餸送飯絕配😆。🍹#百香果柑桔 ($24)▪️兩者味道非常夾,酸酸甜甜咁幾開胃😍▪️底部有少少百香果籽☕️#陳皮普洱茶 ($24)▪️入口即刻感覺到陳皮嘅味道,但終歸茶味較濃▪️食酸菜魚配普洱茶,用嚟解膩唔錯👍🏻食完之後覺得好滿足(不過下次可以嗌少一碗飯),睇嚟之後公司食晏又可以多個選擇😝。

🐔#秋意去骨豉油雞 ($94)
▪️唔好睇我影到好似燶咗咁樣,其實賣相幾靚仔嫁
▪️雞皮除咗深色啲之外仲好入味
▪️味道上同燒味舖大有不同
▪️豉油味濃郁,唔會過鹹仲有些少甜味
▪️去骨啖啖肉食起上嚟好方便😝
▪️連雞胸肉都好滑😍

🐟#秋意特式酸菜魚 ($198)
▪️唔知係唔係用滾油贊過,遠處已聞到辣椒蒜頭嘅香味😛
▪️一個大碗入面除咗酸菜魚仲有豆卜、雲耳、芽菜、寬粉等等
▪️魚片冇骨唔會一夾就散

🍹#百香果柑桔 ($24)
▪️兩者味道非常夾,酸酸甜甜咁幾開胃😍
▪️底部有少少百香果籽

☕️#陳皮普洱茶 ($24)
▪️入口即刻感覺到陳皮嘅味道,但終歸茶味較濃
▪️食酸菜魚配普洱茶,用嚟解膩唔錯👍🏻

秋意去骨豉油雞(半隻)$98呢度嘅豉油雞黑蚊蚊咁幾特別,一上到黎已經聞到好香,味道主要集中喺塊皮上面,#食雞唔食皮不如唔好食,鹹鹹甜甜咁樣好入味🤤啲雞超級滑,半隻雞去曬骨都咁大份,真係食得超滿足~秋意特色酸菜魚$198酸菜魚都係必叫,夠辣夠麻,重點係啲魚,又滑又彈牙🐟連我呢啲平時唔食魚嘅都覺得好好食,食得出唔係平嘢🤫精華所在豆卜,吸曬啲湯攞嚟撈飯一流,不過我最鍾意都係啲寬薯粉,仲正過食飯👍🏻季節特飲『羅漢果無花果茶』$24跟餐加$8又唔貴喎,出面加杯凍檸茶都$10啦,甜度啱啱好百香果柑桔$24酸酸地無咩甜味,解膩飲呢個啱曬
秋意去骨豉油雞(半隻)$98

秋意特色酸菜魚$198

季節特飲『羅漢果無花果茶』$24
跟餐加$8又唔貴喎,出面加杯凍檸茶都$10啦,甜度啱啱好

百香果柑桔$24
酸酸地無咩甜味,解膩飲呢個啱曬
2023-03-08
$150 (Dinner)
觀塘除左𝐀𝐏𝐌有好多唔同既連鎖餐廳之外,其實行入少少工廠區,都可以發掘到好多隱世小店,而且質素亦唔差添😯今次就黎到其中一間,佢地既招牌菜有豉油雞同酸菜魚,聽講啲雞又嫩滑又入味!餐廳裝修簡約,牆上面啲揮春好得意好有玩味🤣而呢到係有一句口號架,大家記得做啊!👉🏻 #食雞唔食皮不如唔好食🍴秋意去骨豉油雞 $94/半隻聞名不如真食到!啲雞肉質嫩滑,而個皮係有少許脆口👅最細心既地方係所有雞件都去哂骨架,絕對可以成舊雞放入口啊!以往都好驚食出面既雞件,因為一般都會比較乾身,呢到一咬入去都幾𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲架😋而且!佢既薑蓉係好惹味,配搭埋豉油雞味道更加昇華左👏🏻🍴秋意特色酸菜魚 $198係川菜入面酸菜魚真係佔一席位💕又酸又辣非常過癮。一上菜首先見到非常足料,食落唔會好辣,酸度亦剛剛好,最特別既係魚既質感,有別於之前食過既魚,呢到咬落口係比較有咬口,唔會煮到啲魚肉爛哂,唔會夾起散哂👍🏻底下亦有適量厚身薯粉,一啖粉一啖湯,超好味!🍴白飯 $12雖然聽落白飯好似無乜特別要介紹,如果無錯呢到既飯係用珍珠米,所以食落口好爽身🍚🍴百香果柑桔飲 & 白桃烏龍茶 各$24前者相對黎講會淡味少少,但食完油膩野後你唔想太甜

🍴秋意去骨豉油雞 $94/半隻

🍴秋意特色酸菜魚 $198

🍴白飯 $12

🍴百香果柑桔飲 & 白桃烏龍茶 各$24
前者相對黎講會淡味少少,但食完油膩野後你唔想太甜既話呢杯就好岩你,充滿住果香,消滯一流;後者就會比較甜啲,白桃味比較明顯,但唔會搶過當中既茶味🍑

成日聽人講觀塘啲工廈入邊好多高質食肆今日就去食一間位於成業大廈入邊既一間中菜館上到去,裝潢較簡約行80年代風,座位都舒適闊落坐低即刻叫嘢食,呢度除咗有酸菜魚,主打就係無骨豉油雞🤤係等待野食既時候,聞到一陣陣嘅香氣而且仲聽到廚房鑊鏟聲,未食已經想像到酸菜魚勁有鑊氣(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)-秋意特色酸菜魚 $198💰上枱好香既花椒味,湯頭濃郁帶微辣,好惹味份量好多,而且配料都好豐富,底下仲有水晶粉🤤而且佢係用黑鯛魚片、肉質紮實、鮮甜彈牙第一次食除咗鱸魚或者桂花魚做既酸菜魚,好有驚喜😋-秋意去骨豉油雞半隻 $94💰一上枱色澤好靚,皮香肉嫩入口好香濃嘅豉油味,完全唔會覺得鹹個人覺得唔好點薑蔥油,會搶咗豉油嘅香甜味平時好少食雞皮嘅我都食晒啲雞皮,好邪惡啊~~餐廳強調#食雞唔食皮不如唔好食,終於明點解🤤-百香果柑桔飲 $24💰唔會過甜,仲飲到百香果籽,酸甜開胃-陳皮普洱茶 $24💰解膩一流
成日聽人講觀塘啲工廈入邊好多高質食肆
今日就去食一間位於成業大廈入邊既一間中菜館
上到去,裝潢較簡約行80年代風,座位都舒適闊落
坐低即刻叫嘢食,呢度除咗有酸菜魚,主打就係無骨豉油雞🤤
係等待野食既時候,聞到一陣陣嘅香氣

-秋意特色酸菜魚 $198💰
上枱好香既花椒味,湯頭濃郁帶微辣,好惹味
份量好多,而且配料都好豐富,底下仲有水晶粉🤤
而且佢係用黑鯛魚片、肉質紮實、鮮甜彈牙
第一次食除咗鱸魚或者桂花魚做既酸菜魚,好有驚喜😋

-秋意去骨豉油雞半隻 $94💰
一上枱色澤好靚,皮香肉嫩
入口好香濃嘅豉油味,完全唔會覺得鹹
個人覺得唔好點薑蔥油,會搶咗豉油嘅香甜味
平時好少食雞皮嘅我都食晒啲雞皮,好邪惡啊~~
餐廳強調#食雞唔食皮不如唔好食,終於明點解🤤

-百香果柑桔飲 $24💰
唔會過甜,仲飲到百香果籽,酸甜開胃

-陳皮普洱茶 $24💰
解膩一流
觀塘有好多隱世而又好食嘅店舖喺工廠大廈入面,今次就特登同朋友嚟咗呢一間酸菜魚同埋口水雞專門店食晚餐,店面同埋店內環境睇落都簡約得來好乾淨同埋舒服,所以就決定入去試吓🤤 而果然食咗所有菜式都完全冇令我失望❣️ 秋意特色酸菜魚🐟美味指數:👅👅👅👅👅 (5/5)配料:魚肉、豆卜、薯粉、芽菜、木耳、酸菜等等呢個招牌嘅酸菜魚一上枱面就聞到好香,而且見到擺盤好靚,分量十足,好多配料非常豐富,點食都唔會悶,而且真係好飽肚🤩 入面嘅薯粉煙煙韌韌,再加埋爽脆嘅芽菜同埋爽口嘅魚肉,一啖咁食,口感好有層次好豐富❣️而呢個酸菜魚嘅湯底再撈飯,再加埋新鮮嘅魚肉咁樣一啖過又得,真係超邪惡😈 鍾意食辣嘅朋友一定要嗌,同埋一定要去呢一間試吓👍🏻 大推介‼️招牌去骨口水雞🐔美味指數:👅👅👅👅 (4/5)雞肉每一啖每一舊都無骨,啖啖肉得來都好滑,再加埋雞皮咁樣食真係超香,完全令到成個口水雞昇華🤩 再加上口水雞嘅醬汁唔係淨係普通嘅辣椒油,而係再加埋花生同埋芝麻,超香濃,辣得來勁開胃😍百香果柑桔🍊美味指數:👅👅👅👅👅 (5/5)呢個嘢飲你包裝超得意😂 唔係普通一杯杯而係有個袋裝住,本身以為會好容易跌但係原來唔係,好趣緻。百香果味好

秋意特色酸菜魚🐟
美味指數:👅👅👅👅👅 (5/5)
配料:魚肉、豆卜、薯粉、芽菜、木耳、酸菜等等

招牌去骨口水雞🐔
美味指數:👅👅👅👅 (4/5)

百香果柑桔🍊
美味指數:👅👅👅👅👅 (5/5)
百香果味好濃,而且有好多百香果粒粒,每次一咬,百香果嘅香味擁晒出嚟同埋好有咬口,都好適合解辣🌶️

白桃烏龍茶🍑
美味指數:👅👅👅👅 (4/5)
呢個烏龍茶唔會太甜,再加埋白桃嘅香味,好適合食完咁多嘢之後解膩👍🏻
📍 秋意 (觀塘)
觀塘成業街19-21號成業工業大廈6樓29室
2023-03-08 519 views
#食雞唔食皮不如唔好食 🐔🍂位於觀塘工廠大廈嘅秋意🍂見到啲人話佢啲雞外層好脆入面好嫩滑今次就同大家去試試佢😋😋一入到去見到舖頭好寬敞坐得好舒服,裝修都好靚而且老闆(唔知係咪老闆本人)寫啲揮春勁靚勁可愛勁搞笑🤣🤣🤣🤣❊秋意去骨豉油雞 半隻 $94好有心機去曬骨!雞肉好嫩滑豉油入曬雞皮到 好入味,但係唔會好鹹~終於明點解老板好強調 #食雞唔食皮不如唔好食 呢句🫡🫡真係唔配雞皮嘅話就食唔出咁種味道!雞皮脆脆嘅同雞肉嫩滑完全有相反嘅口感,但係真係好夾好好食老板話加左薑蓉會加左層口味,雞味會出啲~我覺得薑蓉越食越上癮,辣辣地好正如果有叫其他野食嘅話 呢碟2個人食真係夠曬喉!❊秋意特色酸菜魚 $198本身醒唔起酸菜會辣,落左單一陣先醒起🤣🤣🤣好彩唔係好辣,我食唔到好辣都食到!酸菜魚好大份,勁多魚但唔會淨係得配菜!魚肉好脆爽,完全食唔到有骨配料除咗有魚肉之外,仲有豆卜、薯粉、豆芽等。豆卜吸曬啲湯,一咬開辣辣地嘅野湯就曬出黎🤤❊白飯 $12煮得超好!唔會太晏,唔會太淋,岩岩好!❊野飲我哋叫左 百香果柑桔飲同羅漢果無花果茶百香果柑桔飲 $24百香果同柑桔酸酸甜甜好岩食緊酸菜魚嘅時候飲❤️果味好出眾 仲要好
秋意去骨豉油雞

#食雞唔食皮不如唔好食 🐔🍂

位於觀塘工廠大廈嘅秋意🍂
見到啲人話佢啲雞外層好脆入面好嫩滑

今次就同大家去試試佢😋😋
一入到去見到舖頭好寬敞
坐得好舒服,裝修都好靚

而且老闆(唔知係咪老闆本人)
寫啲揮春勁靚勁可愛勁搞笑🤣🤣🤣🤣

秋意去骨豉油雞 半隻 $94

好有心機去曬骨!雞肉好嫩滑
豉油入曬雞皮到 好入味,但係唔會好鹹~
終於明點解老板好強調
#食雞唔食皮不如唔好食 呢句🫡🫡
真係唔配雞皮嘅話就食唔出咁種味道!
雞皮脆脆嘅同雞肉嫩滑完全有相反嘅口感,
但係真係好夾好好食
老板話加左薑蓉會加左層口味,雞味會出啲~
我覺得薑蓉越食越上癮,辣辣地好正
如果有叫其他野食嘅話 呢碟2個人食真係夠曬喉!

秋意特色酸菜魚 $198
秋意特色酸菜魚

本身醒唔起酸菜會辣,落左單一陣先醒起🤣🤣🤣
好彩唔係好辣,我食唔到好辣都食到!
酸菜魚好大份,勁多魚但唔會淨係得配菜!
秋意特色酸菜魚

魚肉好脆爽,完全食唔到有骨
配料除咗有魚肉之外,仲有豆卜、薯粉、豆芽等。
豆卜吸曬啲湯,一咬開辣辣地嘅野湯就曬出黎🤤

白飯 $12
煮得超好!唔會太晏,唔會太淋,岩岩好!

野飲我哋叫左 百香果柑桔飲同羅漢果無花果茶
百香果柑桔飲&羅漢果無花果茶

百香果柑桔飲 $24
百香果同柑桔酸酸甜甜好岩食緊酸菜魚嘅時候飲❤️
果味好出眾 仲要好健康!

羅漢果無花果茶 $24
甜甜嘅無花果
羅漢果完全唔苦😋
好香果味!勁正🤤

呢間餐廳好近地鐵站,
坐得舒服之餘,又有電視睇🤣
店員同埋老闆都好好人🙇🏻‍♂️😍

百香果柑桔飲&羅漢果無花果茶
  • 百香果柑桔飲
  • 羅漢果無花果茶
2023-03-08 85 views
上網見到觀塘有間工廈餐廳好出名整「豉油雞」,咁岩做完野收工係觀塘依邊,所以黎試下。依間「秋意」既裝潢既有特色,睇出黎係有心意既,用既係秋天既色調,感覺幾舒服。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹秋意去骨豉油雞 $62雞既份量都多,雞皮好香口,肉質夠嫩滑。棗紅色嘅外皮非常吸引,醬汁都正宗,味道鮮甜得黎又有點咸香,味道好豐富。仲要係去埋骨既,可以大大啖咁食,非常方便。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹招牌去骨口水雞 $62呢到當然要試下招牌口水雞,雞肉滑嫩,雞皮Q彈,即時雞胸位亦唔會柴,醬汁相比出面,味道層次更豐富,做到麻辣鮮香!雞肉去左骨,吃得更方便。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹蟲草花烏雞燉花膠湯 $48平時出街食,好少會飲到燉湯。好難得呢間店有燉湯,呢款湯嘅功效係補肺強身,增強免疫力!每盅湯都放左啲烏雞、花膠同蟲草花,飲得出好足料,因為味道好濃郁美味。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹紅棗蜜、柚子蜜有紅棗嘅甜香,但又唔會好甜,岩岩好。柚子蜜味道醇厚,酸酸甜甜,好開胃。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹總結︰環境幾靚,仲會有音樂聽下,好岩同三五知己黎食個飯,傾下計。食物既味道都好好,特別係D雞,做得好嫩好滑,超高水準,值得一試。❤️💛❤️💛❤️💛❤️

秋意去骨豉油雞 $62

招牌去骨口水雞 $62

蟲草花烏雞燉花膠湯 $48

紅棗蜜、柚子蜜
有紅棗嘅甜香,但又唔會好甜,岩岩好。
柚子蜜味道醇厚,酸酸甜甜,好開胃。

❤️💛❤️💛❤️💛❤️💛❤️💛❤️
  • 招牌去骨口水雞
2023-03-03 166 views
今日叫了外賣回家跟家人一起撐枱腳,我去了一間叫秋意的餐廳,點了一鍋酸菜魚及瑤柱雞。回到家後,馬上跟家人一起進食。酸菜魚仍然是熱的,非常好。酸菜魚是一道風味獨特的菜式,以魚為主料,配以酸菜、辣椒等調味料,口感鮮美,香辣可口,真係好好味。魚肉鮮嫩,口感豐富。酸菜的酸味和辣椒的辣味相得益彰,令人食指大動,不由自主地多吃幾口。而鍋底的湯汁則是酸辣可口,讓人回味無窮。瑤柱雞是一道以鮮嫩雞肉和鮮美瑤柱為主要材料的菜品。瑤柱是一種具有濃郁鮮味和香氣的海味,瑤柱雞的味道因此也是十分獨特。雞肉嫩滑,入口有瑤柱味,非常好味。總的來說,兩道菜都是絕佳的美食。如果你喜愛辣味和酸味,一定不要錯過這道美食!

回到家後,馬上跟家人一起進食。酸菜魚仍然是熱的,非常好。

2023-02-12
Type of Meal
Dinner
  • 瑤柱去骨貴妃雞
位於觀塘工廈的港式+川式餐廳。觀塘真的有很多高質小店! 其實我初初認識這間餐廳是透過米紙頻道介紹的,坊間傳聞豉油雞非常出色,而剛好這家餐廳有我喜愛的酸菜魚,所以決定前往這間觀塘名店試試了.ᐟ 原來這間餐廳是由一群年青人開的 (要支持一下年青人耶.ᐟ.ᐟ) 裝修雖然簡約平凡,但勝在地方夠大,用餐舒適寬敞!  …•…•…▫…•…•▫▪✨🔅秋意特色酸菜魚 ★ $198秋意酸菜魚的份量相當多,一上桌時已經香氣撲鼻,麻酸香味非常突出! 酸菜魚的配料除了有魚肉外,更有豆卜﹑薯粉﹑芽菜等等,用料十分豐富! 尤其配料吸收了酸辣湯底的精華後,變得非常入味,越食越開胃!魚肉厚身爽滑,鮮嫩惹味! 自家製的酸菜魚湯底味道濃厚,越食越辣相當過癮! 整體不會太辣,用作拌飯一流! 一直用湯汁拌飯,非常惹味! 不知不覺便吃了兩大碗白飯! 真的罪惡極了! ⋆  ⋆✨ 🔅秋意去骨豉油雞 (半只)  ★ $94豉油雞色澤明亮,醬香濃郁,讓人非常有食欲! 餐廳用上秘制豉油,雞皮盡然地吸收了獨秘制的豉油香,因此記得要連同雞皮一起吃啊!雞肉已去骨,簡直是懶人恩物,非常方便吃用! 雞肉非常嫩滑,肉質鮮嫩又多汁,鹹中帶甜,每一口都是
位於觀塘工廈的港式+川式餐廳。
…•…•…▫…•…•▫▪
✨🔅秋意特色酸菜魚 ★ $198
 ⋆  ⋆
✨ 🔅秋意去骨豉油雞 (半只)  ★ $94
雞肉已去骨,簡直是懶人恩物,非常方便吃用! 雞肉非常嫩滑,肉質鮮嫩又多汁,鹹中帶甜,每一口都是享受! 難怪這麼多人推介啦! 雖然有附上薑蓉,但我認為雞肉已經相當入味,即使不用蘸醬也非常美味! 🥳
 ⋆  ⋆

🔅百香果柑桔飲 ★ $24 │🔅白桃烏龍茶 ★ $24 👍🏻
茶香清新解渴,茶味香濃且不會太甜,解辣一流!
2023-03-01 188 views
🤍呢間都算係觀塘工廈嘅隱世誠意小店🫶🏻 唔單止食物質素高, 餐廳嘅環境亦都裝修得幾有心思~ 有少少翻咗去古代嘅感覺🤣 menu嘅選擇唔係好多~ 主要都係以雞同埋酸菜魚為主~ 但就更加凸顯出佢哋對於呢幾款菜嘅心思同誠意🥹 而且佢哋嘅飲品都係有自己沖調嘅~ 個人就覺得好啱喺觀塘返工嘅打工仔去試~ 因為佢都會有啲午餐以便當形式去製造, 真係啱哂打工仔~有樣嘢值得一提嘅係佢哋嘅豉油雞係真係好岀色~ 當日仲見到有人夜晚特登去外賣豉油雞返屋企🥰 真心值得一試!🤍豉油雞(半隻) $94呢個係佢地既招牌菜,豉油調味好好,好入味又唔會過咸,調味帶少少甜味,好好送飯😋雞肉熟既程度啱啱好,質地非常嫩滑,仲要係去埋骨既,真係啖啖肉,雖然見到少少血,但食落完全唔會食到血味🤍酸菜魚 $198酸菜魚相當有驚喜😍本身應該係冇辣度選擇,落單時同店員查詢request左想少辣,同行朋友唔係幾食得辣最後都食到。二人份魚肉同其他配菜既份量都好多,而加食材食得出好新鮮,魚肉不但止滑仲幾有彈性,芽菜好爽脆,寬粉亦都唔會煮到過稔一夾就散開。個人覺得呢度既酸菜魚比起有啲專食川菜既地方整得仲好食🤤🤍飲品:百香果柑桔蜜 & 白桃
🤍

🤍豉油雞(半隻) $94

🤍酸菜魚 $198

🤍飲品:百香果柑桔蜜 & 白桃烏龍茶 $24 & $24
試左呢兩款飲品,個人鐘意百香果柑桔蜜多啲,味道清甜又唔會過甜
白桃烏龍茶茶味較出,白桃味相對較淡,適合走甜人士😚

#食雞唔食皮不如唔好食
秋意去骨鼓油雞
2023-02-24
$180 (Dinner)
秋意去骨鼓油雞