呢一日比情人節、相識紀念日、拍拖紀念日更重要,就算係我嘅生日都顯得毫不重要,講緊嘅就係A姐嘅生日。一向鍾意食日韓菜嘅佢,話生日就梗係要食有情調嘅西餐,嚟到銅鑼灣主打意大利菜嘅Babbo Trattoria,呢度有個大酒櫃同半開放式廚房。A姐大致上都好滿意,但俾完錢後,佢就勁嬲……因為我唔記得咗買蛋糕俾佢切,點算?奴才該死。蒜炒蘑菇佐羅勒鮮蝦上枱一刻,就聞到濃濃嘅蒜香味,面頭有麵包乾,2大隻鮮蝦,配菜仲有大量磨菇,賣相一流。而鮮蝦爽口彈牙,仲有蝦膏添;但當中之最就一定係用蒜蓉、羅勒醬、牛油同芝士等炒香嘅切粒磨菇,炒得好香,味道豐富。杜蘭小麥酥炸鮮魷鮮魷炸到好香口,炸粉又唔厚,而鮮魷上灑滿辣粉,好惹味!配菜仲有沙律菜,夠新鮮健康。 威尼斯墨魚汁海鮮薄餅食意大利菜又點少得pizza呢?我哋一般食開嘅薄餅,唔係茄汁就係白汁,今次食少有嘅黑汁!薄餅即叫即造,啖啖都係豐富嘅墨魚汁,餅面仲有唔同嘅海鮮,好似係魷魚同蝦。店員仲會問你想切幾多份,好細心。

蒜炒蘑菇佐羅勒鮮蝦

威尼斯墨魚汁海鮮薄餅
2019-10-21
2019-10-22 2962 views
因為舊公司就快搬,離開銅鑼灣之前,舊同事約我去以前一直食開的餐廳,談天說地話當年!餐廳位置非常方便,就在時代廣場隔離,店裡裝修充滿意式風格,環境寬敞,光線暗暗地,十分柔和有情調!餐牌除了有套餐外,單點有前菜,窯烤,湯,熱盤,意大利飯,意粉,主菜和薄餅等選擇!<杜蘭小麥酥炸鮮魷> 用杜蘭小麥炸出來的鮮魷,散發著淡淡麥香,炸到金黃酥脆的外皮,再灑上調味粉和加點點的青檸汁,入口雖然帶點辣辣地,但亦都食到清新的味道!<普莉亞海鮮麵片雙人鍋> 熱辣辣的大鍋放滿大蝦,蜆,青口,墨魚和少少甜椒和蕃茄,非常豐富!蝦肉新鮮爽口,青口厚肉肥美,蜆肉鮮甜無沙,墨魚煙韌彈牙有口感,配上爽滑的闊麵一齊食十分好味!<辣味義式臘腸培根> 店員將薄餅放在我們面前,貼心地將薄餅上的蛋漿均勻推開,再切開八份,方便我們進食,剛好每塊都有義式臘腸和培根!辣味和咸味融為一體食起來好惹味,加上餅底外脆內軟,真的不錯!整體來講,餐廳的環境和食物都令人滿意,係個聚餐的好去處!

辣味義式臘腸培根

整體來講,餐廳的環境和食物都令人滿意,係個聚餐的好去處!
Dinner
  • 辣味義式臘腸培根
  • 普莉亞海鮮麵片雙人鍋
  • 杜蘭小麥酥炸鮮魷
2019-10-20 98 views
上年10月都來過Babbo Trattoria食午餐,好記得環境很優雅,再加埋有音樂曲可令人舒服的用膳。途經銅鑼灣這區再來光顧下,今日是食下午茶,環境依然冇變,令人好舒服,又加上是下午茶,食客不算多,坐在一角感覺良好。👍😀我哋叫咗兩個餐,如果想飲湯和食沙律只是每樣各加10元就有凱撒沙律和忌廉鮮菇湯。好低。甜品只需加20元。我哋都有加呢?甜品是農朱古力勁多果仁nuts 配埋杯咖啡配搭就perfect喇。義式鮮蝦意大利飯~~好濃沃嘅蕃茄味,每一粒飯都被鎖住啲飯啊!入口好肥美,有一隻大蝦,大蝦是剝咗中間嘅殼,好容易食蝦肉頗新鮮。辣味忌廉青口意大利扇平麵~~埋相非常之吸引,忌廉味濃郁鋪滿曬所有扁平意粉,五隻青口非常之生動,而且仲好肥美添 ,辣味濃增加胃口呀。👍 真是一個非常之享受的下午茶。👍😋😍

好低。甜品只需加20元。

義式鮮蝦意大利飯~~

辣味忌廉青口意大利扇平麵~~

真是一個非常之享受的下午茶。👍😋😍

2019-10-16
Tea
2019-10-04 2613 views
[地方易找,環境好]這間Babbo Trattoria今次第二次來光顧,因為會再食,所以再次推薦!餐廳除了會供應傳統的意式風味意粉和Pizza外,還有好多好味的餐單。因為之前是午餐,今次嘗試食晚餐,沒想到晚餐的份量十足,而且服務亦非常周到。因為地點就腳,所以在時代廣場逛完街就過來食,雖然在鬧市中,但餐廳環境寧靜、舒服,環境很有格調,兩個人在微微昏暗燈光中慢慢食,回想當時都幾寫意。今次頭盤點了蒜炒蘑菇佐羅勒鮮蝦Mare a Monti ($138)蘑菇味、蒜味、蝦味混合,再加上麵包乾,作為前菜,很有質素!而且份量不算小,推薦!主菜點了威尼斯茄汁雞肝粗管義大利麵($188)每次都想食正宗的意大利口味,在這間餐廳,可以找到傳統的意大利麵!粗意粉煮得口感,而雞肝醬味道濃郁,令粗意粉在咬落去時,味道和口感配合得剛剛好,不會太乾或意粉太硬。雞肝醬混入了肉醬和蕃茄,吃起上來又幾好食,加上mozzarella cheese ,很香。惡魔風窯烤春雞($288)有點辣的烤雞,肉質鮮嫩,愛食肉的友人,邊食邊讚。即使雞胸肉部分,不會太乾,烤得入味下次再去,可以試試甜品!
[地方易找,環境好]

因為之前是午餐,今次嘗試食晚餐,
沒想到晚餐的份量十足,而且服務亦非常周到。

因為地點就腳,所以在時代廣場逛完街就過來食,雖然在鬧市中,

蘑菇味、蒜味、蝦味混合,
再加上麵包乾,作為前菜,很有質素!而且份量不算小,推薦!

主菜點了威尼斯茄汁雞肝粗管義大利麵($188)

惡魔風窯烤春雞($288)

下次再去,可以試試甜品
2019-09-08
Dinner
  • 惡魔風窯烤春雞
  • 蒜炒蘑菇佐羅勒鮮蝦
2019-10-03 156 views
在時代廣場附近的意式餐廳Babbo Trattoria,環境很有格調,微微昏暗的燈光,令人仿佛置身意大利的小店裡用餐。是夜點了沙律、熱盤、主菜和甜品:Babbo 凱撒沙律為了頂級的格拉娜·帕達諾芝士而來,當然要點這個招牌凱撒沙律,新鮮爽脆的沙律菜上,佈滿了入口即溶的香濃芝士,絕對值回票價。杜蘭小麥酥炸鮮魷 沒有厚厚的炸粉,用的是健康的小麥粉,薄薄的包裹着鮮魷,配了一點辣粉,更加惹味,令人停不了口。惡魔風窯烤春雞 上菜時嚇了一跳,燒春雞的份量很多,足夠3-4 人一起吃呢!以意大利傳統風窯烤出來的燒雞,散發着迷迭香的香氣,皮脆肉嫩,啖啖滋味。Gelato pancake 輕輕烤過的班戟,包裹着兩大球忌廉味意大利雪糕,伴着新鮮的士多啤梨和藍莓,非常清新甜美,為這頓晚餐畫上完美句號。總括來說,這家餐廳位置很好,環境舒適、氣氛很不錯,加上食物質素真正做到意大利餐館的感覺,而價格卻很親民,是會令人回頭的餐廳!
。是夜點了沙律、熱盤、主菜和甜品

Babbo 凱撒沙律

惡魔風窯烤春雞

Gelato pancake

2019-10-02
$300 (Dinner)
  • 凱撒沙律
  • 迷迭香烤雞
2019-10-03 135 views
拍拖紀念, 係歐洲住過3年, 男朋友知我中意食意大利菜, 上網搵左好耐先搵到依間餐廳! 係香港真係好難搵到一間正統既意菜, 今次依間係商廈入面既高級餐廳, 好適合情侶黎慶祝, 首先好中意佢個梳化位, 可以攬埋一齊座 XD (最好要BOOK先),之後我地一入到去就比裝飾吸引左, 放左好多意大利面出黎, 仲有即場有3份1個人咁大既切芝士步驟可以睇, 感覺好似真係番左歐洲D餐廳咁呢! 原來依度既PIZZA同PASTA係主打, 但因為唔想熱氣, 只點左PASTA意粉。佢既意粉因為係家傳秘方, 所以好有風味, 偏硬同十分重既小麥味, 同係意大利食到既質感有9成相似! 我地點既係 Rigatoni Fegati Grasso, 係肝咁解, 因為想試特別野, 抱住中伏心情點, 黎到及現十分驚艷! 因為類似肉醬既肝醬完全無腥味, 平時唔太食內臟既男朋友都接受到~D醬灌滿曬每一粒長通粉! 下下食落口都會B D汁出黎, 口感十分有趣。而前菜我地點左Prosciutto di Parma, 係一道傳統既意菜之一, 相比起出邊連所式高級餐廳十分抵食! 最後仲叫左2杯果汁, 奇異果汁好濃, 而另一杯Mockta
拍拖紀念,
係歐洲住過3年,
男朋友知我中意食意大利菜,
上網搵左好耐先搵到依間餐廳!

係香港真係好難搵到一間正統既意菜,
今次依間係商廈入面既高級餐廳,

好適合情侶黎慶祝,
首先好中意佢個梳化位,
可以攬埋一齊座 XD (最好要BOOK先),
之後我地一入到去就比裝飾吸引左,

放左好多意大利面出黎,

仲有即場有3份1個人咁大既切芝士步驟可以睇,
感覺好似真係番左歐洲D餐廳咁呢!

原來依度既PIZZA同PASTA係主打,
但因為唔想熱氣, 只點左PASTA意粉。

佢既意粉因為係家傳秘方,
所以好有風味, 偏硬同十分重既小麥味,

同係意大利食到既質感有9成相似!
Rigatoni Fegati Grasso

我地點既係 Rigatoni Fegati Grasso,
係肝咁解, 因為想試特別野,

抱住中伏心情點, 黎到及現十分驚艷!

因為類似肉醬既肝醬完全無腥味,
平時唔太食內臟既男朋友都接受到~
D醬灌滿曬每一粒長通粉!

下下食落口都會B D汁出黎,
口感十分有趣。

Prosciutto di Parma

而前菜我地點左Prosciutto di Parma,
係一道傳統既意菜之一,
相比起出邊連所式高級餐廳十分抵食!
New Mother

最後仲叫左2杯果汁,
奇異果汁好濃,
而另一杯Mocktail叫New Mother,

味道十分好, 酸酸地十分開胃!
食多一碟芝士都唔會覺得漏呀!
2019-09-18
$250 (Dinner)
Celebration
Anniversary
Rigatoni Fegati Grasso
Prosciutto di Parma
New Mother
  • 奇異果汁
2019-09-28 101 views
今日同媽咪黎到銅鑼灣食飯。佢話想食意大利菜,我就做定功課帶黎食babbotrattoria。銅錢灣最觀餐廳,用上最靚granapadano芝士。媽媽負責order點餐。蘑菇鮮蝦羅勒醬。蘑菇粒粒好爽甜,菇香濃郁。幾好爽甜,羅勒醬唔重,輕輕羅勒香味。蒜味香口,蘑菇好鮮甜。芝士雞蛋伴上babbo麵包。即焗麵包好香软,麵粉香味濃香,煙韌有口感。芝士份量好足,雞蛋半熟好香,蛋漿伴麵包,超滋味。牛肝菌意大利飯,菌香濃郁,用上大量芝士,咸香豐富,完全唔膩。

諗都無諗過呢間專門提供傳統意大利菜🇮🇹嘅意式餐廳原來來自台灣🇹🇼團隊。大廚係台灣人,佢承繼咗之前喺台灣工作時跟一位日本人經營意式餐廳嘅手法,由選材🥬、烹調🍲以至客人💁🏻‍♂️落單都要求非常嚴格。其中,用上從意大利購入嘅頂級巨型Grana Padano 芝士🧀作為餐廳賣點,根據餐廳餐牌提供嘅資料,佢營養價值非常高,佢有30%嘅脂肪屬於不飽和脂肪,真正好味又健康!👍🏼如果自問你都係芝士控就真係唔好錯過喇!今次就等阿叔先嚟一場全芝士宴先!🤤🤤🤤.#Babbo凱撒沙律 ($128),個人認為嚟到一定要叫嘅其中一樣菜式。非一般嘅凱撒沙律🥗,沙律面頭再撒上大量、一塊塊猶如雪花般嘅Grana Padano 芝士🧀,芝士超香濃,入口即溶,鹹味適中,連埋新鮮沙律菜一齊食,好夾!☺️☺️☺️.#皮埃蒙特義式薄片生牛肉 ($138),美國生牛肉🐮,肉質幼嫩,薄薄的,面頭加上大量火箭菜🥬同芝士🧀,味道略點鹹,不過加埋啲青檸汁🍋就更好食,鹹鹹哋酸酸哋,口感豐富。😋😋😋.#芝士牛肝菌意大利飯 ($198),另一款個人認為必食嘅菜式。睇餐牌介紹先知道呢度嘅米🍚係採用意大利原裝入口De Cecco,飯含豐富礦物質同埋維生素,
#芝士牛肝菌意大利飯 ($198),另一款個人認為必食嘅菜式。睇餐牌介紹先知道呢度嘅米🍚係採用意大利原裝入口De Cecco,飯含豐富礦物質同埋維生素,非常健康。除咗健康,呢款菜式食得👅又睇得👀!上菜時,餐廳職員先會即席喺芝士輪用火槍燒,芝士溶咗後會混入意大利飯中,遠遠都會聞到芝士香🤤。牛肝菌跟芝士味道都非常濃郁,飯係煙韌軟綿綿,好有口感,份量唔多,不過阿叔覺得剛剛好,再多就會好膩。🤤🤤🤤
2019-09-24 119 views
今天與友人來到這家吃傳統意大利菜式的餐廳吃晚飯,這家餐廳的環境很不錯,座位舒適。威尼斯茄汁雞肝粗管意大利麵廚師用上了傳統意大利麵的煮法,把意粉煮得偏硬有口感,熱騰騰的雞肝醬滲入粗管意粉內,令粗管意大利麵不會太過硬及乾,這樣傳統意大利人的食法,適合大部份香港人吃較軟身意粉的習慣,的確是一個不錯的意大利麵。醬汁方面,雞肝得很細粒混入了肉醬加上鮮茄,這個雞肝肉醬吃起上來creamy , 很甘香,加上mozzarella cheese ,很香,蕃茄粒令醬汁不會太過膩,兩者互相平衡,十分美味。波隆那肉醬披薩餃子(calzone)跟一般圓形的披蕯最大分別的是外形,除了配菜不會外露,外形做得像一個中國式的餃子,剛上枱時脹卜卜,侍應到來把這個特別的餃子切開四件,頓時香氣四射,肉醬連同熱騰騰及軟滑的芝士、洋蔥及蘑菇等配料,很惹味。另外,包皮也烤得剛好,不會太軟或太硬,pizza 皮也沒有想像中厚,很不錯。Genlato Pancake甜品是熱辣辣的pancake,內𥚃包着意大利雪糕,吃起來一熱一冷的感覺很特別,僅記不要待雪糕全溶了才吃。雪糕的口味感覺有點蜂蜜味加芝士,很香滑的。

威尼斯茄汁雞肝粗管意大利麵

波隆那肉醬披薩餃子(calzone)

Genlato Pancake

2019-09-22 107 views
訂咗中午12点半,點知去到只有一個女侍應,她說未有樓面返工,她說大概一点才返,但餐廳營業時是中午12点開始,為何樓面仲未返,咁嘅不知所謂嘅餐廳不如接埋唔好做,浪費客人時間上來,原來運吉!!!
!!!
2019-09-22
Lunch
2019-09-16 156 views
位置一流,位於銅鑼灣時代廣場羅素街對面上 5 樓,所以雖然係樓上鋪但都門庭若市,目測都 full house,有幾個人排隊咁。睇睇個餐牌~ 價錢親民合理, 50幾 60 蚊食野有野飲,銅鑼灣黎講真係不錯。想加 10 蚊跟湯,佢話個湯係凍的,依間是俄國菜嗎?做咩咁冷門整啲凍湯出黎?我唔係無飲過凍湯,但真係不算大眾化。我地 3 個朋友都係叫 3 號餐,一個就叫第二樣野,我地 3 個就出事了。我地有理由相信佢間野得一個細焗爐,每次只能焗一份意粉,我地 3 個份意粉次次都係上一個差不多食完先會收到新個份,唔知大家會唔會覺得咁樣好尷尬呢?我就會喇,明明大家叫既餐一樣,但大家讓黎讓去,食緊個個好唔安樂,見到另外兩個未有得食,未食個兩個又好肚餓咁眼巴巴望住人地食完,如果時間只係差少少都還好,但係連續兩次都係人哋食晒成碟先至有下一碟,搞到個 lunch 好漫長!我地問左幾次究竟幾時先有下一碟,可能 waitress 覺得得地問完第二碟又追第三碟好煩卦,自問我地都係好好禮貌咁問,但去到第 3碟佢燥左,勁大力 bam 碟意粉落枱面,俾到我港式茶餐廳既文化體驗 講返碟千呼萬喚始出來嘅意粉,普通啦,都幾多 c

肉醬斜管意大利面

講返碟千呼萬喚始出來嘅意粉,普通啦,都幾多 cheese,問題係太多肉醬太少意粉,都痴痴地,好鹹呀啲肉醬又無意粉撈黎食,個味道如果多粉啲係會正常的,但就咁食肉醬,吃不消。

總括黎講,無下次!
2019-09-13 127 views
今日lunch揾食,揾到上銅鑼灣二千年廣場五樓的Babbo Trattoria,聽同事講呢度啲lunch set唔錯,而且價錢唔貴,咁就上嚟試試。原來係一間意大利餐廳,所以裝修風格别具意大利小館風情,座位相當闊落。這裡的午膳套餐備有多款選擇,如果要沙律或餐湯需再加錢。因為想試吓新口味,所以我特别挑一個别具意大利風味的阿布魯佐慢燉豬肉卷 ($88),稍等一會,主菜隨即上枱,而且份量十足。每片腩肉都肥瘦分明,因為經過慢燉,肉質非常腍滑軟熟,再加上汲取了蒜、迷迭香、百里香等香草的精華,滋味豐富,肉汁濃郁,意想不到的美味。同事選的是酥炸綜合蔬菜鯛魚盤 ($88),鯛魚炸得外脆內軟,配微酸的番茄他他同食,有提鮮作用,而隨餐的翠肉瓜和茄子,經過一炸一烤,滋味異常。餐飲挑了凍咖啡,一貫水準之作。這裡環境舒適,食物别具意式風味,而價錢比想像中相宜,值得一試。

這裡的午膳套餐備有多款選擇,如果要沙律或餐湯需再加錢。

餐飲挑了凍咖啡,一貫水準之作。

2019-09-13 95 views
吃西餐不一定食牛扒😂最近吃一間滿有驚喜加水準的餐廳。這家餐廳好適合一班同事來個happy hour . ❣️餐廳位置很多,座位好寬闊,我們坐的桌子是圓桌的,在西餐廳來說滿特別! 一班人圍住吹水都容易一些🤣從地鐵站走過去,兩三分鐘就到目的地。 不用四處找地方,外出熱辣辣🥵7點幾入坐, 已經有不少人入坐了。我同事説這家用芝士做的西餐好特別,你應該會喜歡吃。 小食⭕️炸鮮魷⭕️簡單的菜式名,但味道好有層次🤪落單時,staff 提醒我們這是辣的。當入口時先發現完來好辣。之後我用它們底部的羅馬生菜一齊食。 味道完全不同,羅馬生菜好新鮮,好爽甜。 魷魚辣度減半😋魷魚圈口感嫩口。如果配上啤酒,是一流之選。 這間餐廳的酒類飲品滿多的,不過明天要返工,所以無飲了。 這一堆是什麼?😎我叫它是雪花芝士。當然不是菜式名啦! 當我叫⭕️凱薩沙拉配三文魚⭕️待應就推出一部芝士車,上邊放上一大塊圓柱體芝士他在芝士上係咁𠝹,一片片簿如雪花的的芝士就呈現他們給超多芝士的,把芝士和沙律一齊吃,芝士瞬間溶化,好好吃,芝士是高級品,芝味好濃郁。 這種吃法,我也是第一次,真的推薦試試。 唯一缺點是沙拉菜份量沒有很多。 😄我同事說這家的p

威尼斯茄汁雞肝粗管意大利粉

7點幾入坐, 已經有不少人入坐了。
我同事説這家用芝士做的西餐好特別,你應該會喜歡吃。

這一堆是什麼?😎我叫它是雪花芝士。
當然不是菜式名啦! 當我叫⭕️凱薩沙拉配三文魚⭕️

待應就推出一部芝士車,上邊放上一大塊圓柱體芝士

他在芝士上係咁𠝹,一片片簿如雪花的的芝士就呈現

我同事說這家的pizza 是現做現烤,全跟意大利廚師做法去製造,原汁原味意大利口味。
他們的餅底是薄而脆的,吃下去不會那麼容易飽肚子。
我們叫的是⭕️經典漁夫⭕️

廚房的公開讓客人觀看的,他們的pizza 烤爐好專業😍

這是我這晚最愛的菜式⭕️威尼斯茄汁雞肝粗管意大利粉⭕️

雞肝味道和鵝肝好像,不過味道沒有好油,清優的。
茄汁和剛剛好融下的芝士真的好好吃

還可以拉到絲🤩
粗管的意大利麵q實, 醬汁和芝士溶在管裹,就好像爆醬的麵管, 好香好入味。

他們的芝士融入不同西餐做法, 好有驚喜。
價格中位價, 小資女付得起🤣

• 茄汁雞肝粗管意大利麵
2019-09-12 109 views
Just a regular weekdays dinner, the restaurant wasn't so full, so it's quite quite and chill ambiance.The food selection was alright, there's range of starters, soup, risotto, pasta, main, pizza etc.Spaghetti alla Vongole e Genovese, foil wrapped spaghetti with pasto sauce, plenty of claims & mushroomFettuccelle al Nero di Seppiasquid ink pasta with seafoodRisotto alla Asiago Con Poreini  (Highly Recommend!!!!)it'll be cooked on a big load of cheese, very good for videos, and it taste amazing!Ot

Fettuccelle al Nero di Seppia
squid ink pasta with seafood

Otto Formaggi (Highly Recommend!!!)
8 cheese pizza
Celebration
Birthday
2019-09-11 78 views
放工出街食飯放鬆下,於是就黎左呢間幾傳統既意大利餐廳。餐廳都幾大,不過坐好舒服,而且地點方便,都幾岩同朋友一齊黎放鬆一下、傾下計。因為想傾計多過食,所以叫既野食都唔係好多第一樣係一個窯烤那肉醬千層意粉份量好大而且上面鋪滿醬汁蕃茄味酸酸甜甜 唔係只係得茄汁味芝士濃厚 好重奶味 令到意份味道變得好豐富另一樣食左人係油封鴨腿鴨腿本身已經好林 唔使怕好DRY加上酸酸甜甜既醬汁 仞到鴨脾一D都唔會油膩食完反而仲有種開胃既感覺總結味道好好,份量正常 下次黎可以試下好多人都會叫既PIZZA!
放工出街食飯放鬆下,於是就黎左呢間幾傳統既意大利餐廳。

因為想傾計多過食,所以叫既野食都唔係好多

第一樣係一個窯烤那肉醬千層意粉

份量好大而且上面鋪滿醬汁