2016-10-29 202 views
見完客之後就去咗附近呢間餐廳食本身諗住今晚可以求求其其咁樣食一餐但係行過佢哋餐廳見到佢哋講Menu入面竟然有法國菜出名的油封脆皮鴨腿本身咁鍾意食鴨肉嘅我我唔入嚟試吓真係對唔住自己主菜就真係叫左佢哋講慢煮油封脆皮鴨腿跟住小食俾我見到另一樣令我瘋狂的食物就係君道果凍鴨肉批呢款小食因為比較難處理而且步驟又多估唔到竟然比我係呢間小店入面見到有賣所以唔理咁多今晚就完完全全變咗做鴨肉宴個鴨肉批入面係一些濃味的鴨肉碎而上面就用君道橙酒弄成啫喱所以淨係呢兩層已經花上了不少功夫及時間準備你話其他餐廳點會花心機去做呢度小食呢呢個鴨肉上面點解會用橙酒正正係因為鴨肉比較濃味怕太肥膩咁樣清新嘅橙酒就可以消除左鴨肉的膻味之後更可以將鴨肉塗上麵包上美味程度同鵝肝醬有過之而無不及之後我打咗黑松露野菌忌廉湯本來一開始以為黑松露都唔會出味點知呢間餐廳製作嘅湯都十分出色黑松露出味之余亦都唔會好霸道咁佔領晒成個湯嘅味道最後就係去到我最喜歡嘅主菜因為用上油封嘅關係鴨腿外表完完全全成了一塊脆皮而且經過慢煮皮下的脂肪都已經煮開溶走了而入面的鴨肉保持粉嫩軟滑無比一層脆一層軟滑果一種口感上的衝擊真係要食落口先知道 完全非筆墨可以形容
見完客之後就去咗附近呢間餐廳食

果一種口感上的衝擊
真係要食落口先知道
完全非筆墨可以形容
2016-10-25 1594 views
一心來到這小店,我們三人都是為了斧頭扒 (tomahawk) 而來,目標清晰,店的規模和品牌都不在考慮之列。早前在Mr & Mrs Fox 吃過42oz 的 Tomahawk,的確好吃,但索價千三;看報章說這裡有價格相宜得多的斧頭扒,1kg (即35oz)雖比Mr & Mrs Fox 的輕,但價格低一半,見及推廣價$700 便相約來此,懷緬一下斧頭扒的垂涎肉香。 名為斧頭扒,最直接的解釋就是其份量和形狀 - 大得像斧頭,手把狀的骨像斧頭把手。牛扒絕非少吃,但帶牛肋去吃肉眼位就較少,而且份量大,除非是超過三人的聚會是完成不了。雖然店子小小,大件厚肉的斧頭扒做得不錯,$700來說是抵食之選(不過聽說後來價格微調了?)。用上澳洲牛,肉味當然不及美國的,但五成熟的嫩肉配上烤得剛好的燶邊和焦香,以及旁邊的三椒汁,肉味在醬汁的襯托下緩緩散發。我們三人吃得生一點,平時點牛扒都是大概五成熟;想不到當眼前的牛扒不再是扁扁的一塊,深紅但無滲血的肉瓣,視覺上是挺震撼的,像是野人準備啃掉的肉…其實只是個人口味吧,叫店家弄熟一點也行。勝在脂肪不多,肉香之上沒有添加膩感。生熟度控制得宜,未至熟透而是僅熟,是我們期
斧頭扒
勝在脂肪不多,肉香之上沒有添加膩感。生熟度控制得宜,未至熟透而是僅熟,是我們期望中的程度。這份量絕對足以三至四人分享,亦達到我們特地造訪的目的,就是吃牛。
和Mr & Mrs Fox 同屬鰂魚涌的鄰里,雖然是不大起眼的小店,扒類的價錢親民得多。這裡不是吃裝潢和品牌,你看這小店就像平日去的cafe。食物比cafe 當然實際得多,走的路線跟Mr & Mrs Fox 當然截然不同。
小店有小店好,東主真的會和食客談笑風生,態度和價錢一樣親民。我們三人是慕名造訪,但同場的另一枱食客卻是住附近的街坊。聽他們言談間的語調,相信是老主顧。
這裡的menu 出奇地簡單,有套餐亦有單點,每部分的選擇不多,不出五款。未至於是街坊飯堂價(至少我不會常到我家樓下吃幾百元一餐…),但論西餐來說,尚算相宜。因為主要來吃斧頭扒,其他的只是略點一些來少嚐,已是飽足非常。
無論點什麼,都會端來一碟麵包。重點不是啡白的模樣,而是旁邊的牛油和香草醬。牛油鹹香重,香草醬則是芳香的清新,兩者的路線涇渭分明,但同樣醒胃。
空運蔬菜沙律配檸檬橄欖油馬蘇里拉芝士 Air flown Mixed Green with Lemon Olive Oil Mozzarella $80

份量不算多,但每人小嚐一兩口便好。沙律菜夠新鮮爽脆,重點是見慣的蕃茄加mozzarella組合上,加了牛油果來提升層次感。牛油果如芝士般柔滑,淡雅不嗆的獨有香氣和同樣以柔和見稱的mozzarella 襯如絕配
空運蔬菜沙律配檸檬橄欖油馬蘇里拉芝士
法式洋蔥湯 Granny Baked French Onion Soup $100

我怕膩,但其中一人堅持要試一下芝士多得滿溢的洋蔥湯。法式洋蔥湯有兩種風格,這客盡是芝士洋蔥麵包的,是濃稠路線的Soupe à l'oignon。看得友人吃得津津有味,舀了一口,果然芝香惹味。用上三種芝士,湯底是用牛肉和牛骨餚製,還加入了VSOP帶點淡雅的酒香,膩感適中,惹味仍是當道。
法式洋蔥湯
日本活性水飼育豬鞍架 Japan Yamato Pork Rack 10oz $280

完成了那斧頭扒後,我們三人還有點空間多點一些,在最後點了個豬鞍架。少不免等上一點時間,因為最遲下單,不過都是值得的。店主特意推介七成熟就是最好的境界,既然我們吃到五成熟的牛扒,七成熟的豬肉當然沒問題。不是所有豬肉都可以非全熟而奉桌,這款豬肉是其中一個例外。這種活性水飼育豬鞍的肉質較一般的鮮嫩爽滑,加上剛剛好的生熟度,綿密的肉絲間盡是肉汁和脂香,這種清新的鮮甜和斧頭扒的濃味像是南北之別。
日本活性水飼育豬鞍架
稍以甜品作結,點了原個芒果雪芭青蘋果雪芭各一($48)。家中的雪櫃長期都有這類原個生果的雪芭坐陣,媽是Ocean Three 的忠實粉絲,唯獨是沒有這兩款。芒果較青蘋果特別,不是想像中的濃烈酸甜,而是台灣水仙芒的那種清澈的微甜,中和吃肉後的膩感一流。
在小店開業初期因斧頭扒的優惠而去,似乎沒福點上後來出現的和牛臉頰和油封鴨腿。看似普通cafe 的小店,奉客的卻是優質的食材。即使斧頭扒漲了點價,不打緊,到我們想念肉香時,定會再來。
2016-08-27
$500 (Dinner)
法式洋蔥湯
日本活性水飼育豬鞍架
斧頭扒
  • 原個芒果雪芭
2016-10-24 138 views
今日來到鰂魚涌的意大利餐廳吃個晚餐,友人喜歡試新菜,地點選了新開業的意大利餐廳。門外貼上菜式照片。我們都未有餓意,先點上一個洋蔥湯。厚厚的芝士和麵包焗得濃厚,芝士味道強烈突出,味道較濃郁,麵包吸盡芝士和湯的味道,入口鮮甜香口。湯中有滿滿洋蔥絲,味道甜美濃香。洋蔥湯味道比較濃烈,適合重口味人士,味道非常出色。我另外點上一客天使紅蝦意大利粉。醬汁由新鮮蝦膏煮成,入口濃郁咸香味道較重較濃,醬汁蝦味非常突出,意粉彈牙掛汁力高,味道香口,只是大蝦肉質不夠爽彈。⋯食材和烹調手法非常精緻用心,值得一試。
門外貼上菜式照片。
我另外點上一客天使紅蝦意大利粉。

食材和烹調手法非常精緻用心,值得一試。
2016-10-21 146 views
今晚係鰂魚涌附近做完野,所以叫同朋友係呢度附近食埋晚飯~呢間餐廳個tasting menu 幾吸引, 所以就試下~在餐廳門外,看到有一個  Tasting Menu的套餐,分別是$450扒餐及$250意粉餐,包括主菜、前菜、湯及咖啡或茶。店面不大,但門口貼了很多美食照片, 非常吸引~店面細細但裝修很雅致MENU店主可能是喜歡音樂, 全店均使用音樂的佈置女店員非常服務週到, 招呼熱情又有禮貌有成個bar ,有多款酒類飲品供應這杯水,雖然只是一杯水, 但店員強調是自己煲, 並非使用一般餐廳的使用濾水機的水喉水店員推介此洋蔥湯, 洋蔥湯非常的濃味,配以特色芝士泡製, 湯內有一個面包面包浸在濃濃的洋蔥湯內,非常"入味", 成個面包超好食~至於黑松露忌廉湯, 每啖都有香濃嘅蘑菇味,黑松露味亦非常香噴噴,唔好好淡, 亦唔會好傑, 剛剛好~另店員給我們送上了店舖自製的即焗麵包,熱辣辣, 非常新鮮, 外脆內軟,配上牛油及自家制的香草醬,非常出色~吞拿魚沙律沙律的菜很新鮮, 另吞拿魚肉夠嫩, 生熟程度剛剛好~君度果凍鴨肉批底層的鴨肉非常嫩滑 ,面層則用了橙酒做的啫喱則非常有口感,可單吃或塗上麵包一起食,
今晚係鰂魚涌附近做完野,所以叫同朋友係呢度附近食埋晚飯~

呢間餐廳個tasting menu 幾吸引, 所以就試下~
店面不大,但門口貼了很多美食照片, 非常吸引~
店面細細但裝修很雅致
MENU
店主可能是喜歡音樂, 全店均使用音樂的佈置
女店員非常服務週到, 招呼熱情又有禮貌
有成個bar ,有多款酒類飲品供應
面包浸在濃濃的洋蔥湯內,非常"入味", 成個面包超好食~
吞拿魚沙律

沙律的菜很新鮮, 另吞拿魚肉夠嫩, 生熟程度剛剛好~

君度果凍鴨肉批

底層的鴨肉非常嫩滑 ,面層則用了橙酒做的啫喱則非常有口感,可單吃或塗上麵包一起食,非常美味。
美國頂級肋眼牛扒- (肉眼)

我們喜歡肉眼的口感, 也喜歡吃生D,所以叫了6成熟, 肉眼超級大塊, 肉質鮮嫩香滑, 咬入口會有很多肉汁四溢出來, 不會烤得過火, 亦有很濃郁的牛肉香味~
推介是隨牛扒附上的蒜蓉,蒜蓉超香又易入口,可以一口跟一口蒜, 為牛扒增添美味又香口
白酒蜆肉意粉餐

蜆肉夠多,意粉味道不會太濃,不錯~
洛神甜莓茶

這杯是店員介紹的,非常易入口,甜中帶點微酸, 很醒胃, 不會像其他餐廳的洛神花茶得個酸字~
最後我們每人吃了個 雪芭做甜品
 雪芭(蜜桃味)

香甜的蜜桃味雪芭,為是日晚餐作結,消滯之選
Other Info. : 女店員服務非常好又專業
  • 美國頂級肋眼牛扒
  • 洋蔥湯
  • 君度果凍鴨肉批
  • 洛神甜莓茶
2016-10-21 134 views
一到步細細間扒房,見到門面覺得好特別。雖然坐位唔多,但若果三五知己想靜靜咁傾下計既,呢到絕對係好好既選擇。叫左野食之後,店員先送上餐前包點,麵包好脆好香,想既仲可以添啲架。店員叫我一定要試下佢地自家製既香草醬。真係好欣賞呢個香草醬既味道,好香濃,入口之後香草既味一直徘徊係鼻同口,同麵包非常夾。另外,佢地準備既牛油亦都有好香既蒜味,豐富左成個味道。主菜黎喇,我地叫左卡邦尼汁煙肉意粉同埋慢煮"十小時"澳洲和牛臉頰。首先,呢個意粉既麵質真係好好味。平時岀面食到既好多都係煮得太過軟身唔合格,但呢個就煮得好好,唔會太硬,亦非常有咬口,層次多左。味道適中,唔會感覺好膩。半熟蛋混埋一齊黎食,好正👍🏻呢個和牛另我好有驚喜,用左薯蓉托底,顏色無搶主角。個牛既好嫩,用叉已經可以分開肉質,肉味好重好好味,兩們人食啱啱好👍🏻👍🏻是次消費大慨~$450/2 person
店員叫我一定要試下佢地自家製既香草醬。
味道適中,唔會感覺好膩。
半熟蛋混埋一齊黎食,好正👍🏻

是次消費大慨~$450/2 person
2016-10-20 638 views
從前在鰂魚涌上班, 今日再到鰂魚涌”搵食”, 感覺變化多了, 食店多了.芬尼街小巷內的 Bake N Grill 的確可一試. 餐廳空間小, 暗暗的, 其中一部份冷氣較弱, 但服務很好, 服務員超友善.餐點設計簡單, 單點外, 就是套餐. 套餐分Pasta Set $250 及Steak Set $450 而各包前菜, 湯及主菜各一款再加餐飲.今次先點了Pasta Set.餐飽白+啡兩色多士, 配自家製蒜味牛油及Pesto, 有心!前菜: 嫩煎吞拿魚沙律吞拿魚新鮮但較淡口, 有點嚡口, 伴菜亦新鮮.餐湯: 傳統焗法式洋蔥湯大讚! *揀選洋蔥湯需加$30*, 但絕對值得. 法式洋蔥湯做得正宗, 以洋蔥, 牛肉湯, VSOP及三重芝士焗製而成, 需然有點油膩, 但具酒店水準, 令人回味. 溫馨提示: 小心熨口.主菜: 天使紅蝦意大利飯意大利飯煮得剛好, 不會過淋, 亦不糊口, 蝦鮮而大隻,飯內加入些少瓜粒, 整體不錯, 但個人口味感有點過鹹.餐飲: Ice Cappuccino 一般水準

今次先點了Pasta Set.
餐飽
餐飽
白+啡兩色多士, 配自家製蒜味牛油及Pesto, 有心!
嫩煎吞拿魚沙律
前菜: 嫩煎吞拿魚沙律
吞拿魚新鮮但較淡口, 有點嚡口, 伴菜亦新鮮.
餐湯: 傳統焗法式洋蔥湯
大讚! *揀選洋蔥湯需加$30*, 但絕對值得.
主菜: 天使紅蝦意大利飯
Ice Cappuccino
餐飲: Ice Cappuccino
一般水準
2016-09-17
$300 (Dinner)
2016-10-14 147 views
要鋸一客高水準的斧頭扒、飲一個傳統焗法式洋蔥湯,不一定要到五星級大酒店。位於鰂魚涌芬尼街(對外區客來說有點隱蔽)的Bake N Grill,就好似一個集合意、法式靚扒的桃花源,以大眾化的價錢,享受一頓fine dinning。這客斧頭扒為大廚慢煑好多小時嘅心血結晶,食落去真係軟糯唔死實,筋肉黏纏但係唔難咬開,肉汁保留。我相信除咗師傅功架,牛嘅質素亦係一大原因。而呢度另一招牌菜法式洋蔥湯,出面比較少做得咁濃稠,大洋蔥成個落份量足,芝士口味重、湯料亦夠多,上枱熱度高,食時要慢慢細心品嘗!

Dining Offer
Tasting Event
雖然自己住東區, 但平時都好少黎鰂魚涌開飯...反而多數去太古, 可是去得太多, 都吃厭了!!跟朋友說開飯好地方, 他就推介試下去鰂魚涌~~由朋友帶路, 去左間門口平平無奇但食完會大讚既西餐 - Bake n Grill!!!店子小小的, 平日晚上也不多人~開頭有點擔心, 會唔會中伏架??!!但, 我介紹得, 當然是好野啦~~~~~~~~~餐牌選擇不算多, 只專心做幾樣反而更專業!!點好餐後, 就跟朋友談談天~~ 先來手工啤酒, 是荔枝口味的, 幾清新!!仲有辣椒口味的, 都有少少想試 XDXD近來手工啤酒大熱, 好多西餐廳、酒吧都有上架,多數是花果味道, 真的好適合女生飲呢~ 但要留心點, 有些手工啤酒的酒精濃度都幾高的!附送的麵包好鬆軟, 一定一定要試旁邊的自家製pesto sauce!!!!超級香濃的橄欖油及羅勒味道!!! 好正~~我都差不多搽完一整瓶! 太好吃了~ XDXD前菜: 君度果凍鴨肉批因為是跟餐的前菜, 份量會比正常小一點.上層是橙酒果凍, 清新芳香!下層是鴨肉批, 肉味濃郁, 沒有肉醒味, 鴨肉處理得非常好~ 配上橙酒果凍一淡一濃, 非常美味!!!跟香脆多士一起吃,
雖然自己住東區, 但平時都好少黎鰂魚涌開飯...

反而多數去太古, 可是去得太多, 都吃厭了!!

跟朋友說開飯好地方, 他就推介試下去鰂魚涌~~

店子小小的, 平日晚上也不多人~
開頭有點擔心, 會唔會中伏架??!!

但, 我介紹得, 當然是好野啦~~~~~~~~~
餐牌選擇不算多, 只專心做幾樣反而更專業!!
點好餐後, 就跟朋友談談天~~
先來手工啤酒, 是荔枝口味的, 幾清新!!
仲有辣椒口味的, 都有少少想試 XDXD

近來手工啤酒大熱, 好多西餐廳、酒吧都有上架,

超級香濃的橄欖油及羅勒味道!!! 好正~~

我都差不多搽完一整瓶! 太好吃了~ XDXD
前菜: 君度果凍鴨肉批
因為是跟餐的前菜, 份量會比正常小一點.

上層是橙酒果凍, 清新芳香!

跟香脆多士一起吃, 又是另一口感!!
該怎說呢, 就是像鵝肝多士一樣~~~!!!!!

不錯!!
傳統焗法式洋蔥湯~
其實呢, 小女好怕洋蔥的, 所以餐湯本來不是太想選洋蔥湯......

但店家說一定要嚐嚐其主打又非常出名的洋蔥湯, 朋友也想試, 就點了!

來到, 同想像的不同喔, 是非常深褐色的~

原來是用了牛肉湯做基底, 再加上大量高質洋蔥來熬湯!!!

上檯前再加了三款芝士焗製~~

好香好濃!!! 真的超喜歡!!! 也改變了我對洋蔥湯的觀感喔~~

這客湯真的一定要試!!!!!!!!!! 一百個推薦!!!!!!
好了, 到main course - 美國頂級肋眼牛排
只用了少許salt & pepper, 烤過的面層好香牛肉味!!
點了五成, 牛肉仲係好粉嫩!! 可以吃到最原始最raw的味道!
所以!! 牛排靚唔靚, 高唔高質就好關鍵!

我可以說, 這塊牛排是五星酒店水準!!!!!!!!!!!!

肉味出色、剛好煮出紅肉而沒有血水、油脂不多令嚼口不太油膩、口感軟滑!!

吃得滿足!!!! 已經好久未嚐過如此出色的牛排了~~
另外, 再點了天使紅蝦意粉!
一上檯已經聞到海鮮味, 應是用了蝦殼蝦膏來煮湯汁~

所以意粉味道好正! 但蝦肉未算好好, 有點過淋, 可以改善一下, 就更好了!!!
吃了這些多道濃郁味道的菜式, 甜品當然要選回一點refresh的雪葩!!!

有果肉在內! 驚喜!!

整體都非常滿意!! 一定會再同朋友來~~~
  • 美國頂級肋眼牛排
  • 傳統焗法式洋蔥湯
  • 君度果凍鴨肉批
2016-10-12 1589 views
說這一條位於芬尼街內的小街為"巷"實在並不為過,而且它又地處偏僻,若不是在附近居住或工作的話,根本就不會意識到有這麼的一個地段....但就在這一小條"小巷"中,除了有一所甚正宗的台灣菜小店以外,還有這一間性價比頗高的西餐小店....這兒的餐點設計十分簡單易明,從 a la carte menu內頭盤、湯及主菜群中任各選一個,就構成一個任君選擇,自由度頗大的dinner set了....和為食兵團眾人各自挑選喜歡心儀的,之後大兜亂來每樣試一些,大樂也....先來吃一白一啡的bread slice,醮點軟滑而奶味濃的牛油以及似是自家製的香草醬,用來開味蕾剛剛好....一口氣試了三款頭盤,吞拿魚沙律相對上較平凡,肉較偏為嚡口;凱撒沙律最特別是那弄成圈狀的麵包脆片,菜片非常濕軟爽脆,沙律醬味不算太濃厚太喧賓奪主。煙肉粒個人認為可以多一點就更好;君度果凍鴨肉批是最具心思的,小小四方的duck terrine內的鴨肉絲可不少的,吃得出鴨的羶香是它的最大優點。舖在面頭的君度啫喱凍的酒香倒是十分淡泊不會搶去鴨肉的風釆。最正路的食法一定是將肉壓扁之後當成鴨肉醬塗於薄脆的多士上吃....湯同樣地來個三連喝

湯同樣地來個三連喝....
法式洋蔥湯下重了芝士,焗焦至半溶狀態的它令湯質地變得更豐厚,洋蔥湯很濃很夠甜。料不到能在此喝得到如斯有水準的洋蔥湯,這已是賺凸了;
clam chowder質感厚而滲出濃郁奶香。擅廚藝的舅仔說它還可再濃一些,但對我來講這卻是啱啱好,太濃的話對身體的負擔未免是太大了吧。用匙掏一口湯入口腔,滿嘴都是粉糯的薯粒、帶少許咬勁的小蜆肉以及清甜的洋蔥。可說是近來喝過最足料,最足秤的周打蜆湯....
看來最普通最行貨的黑松露野菌忌廉湯,嗒落菌香十足而面頭的泡沫幼滑軟綿,令一向對這道要求甚嚴謹的舅仔也忍不住給讚....

接著同樣有三款主食等著我們....
一大塊單骨日本活性水飼育豬鞍架,舅仔不敢吃太生,來個七成熟的,結果是一如我所料,肉雖仍帶微嫣紅但咬將下去肉汁是稍為缺乏且不太夠爽口,脂肪部份亦未見突出肥美豐腴。這當然非戰之罪的,本人深信若然是吃medium的話,情況將會大有改善....
同樣屬"扒類"澳洲和牛臉頰以近年流行的慢煑方式去弄,肉軟熟得用叉輕輕一咭便能解體。入口又軟又淰跡近即溶於舌尖的狀態,更重要的是肉本身有一股濃濃的,難以言喻的野性羶香。旁人可能會受不了那份羶勁的,但自己對之倒是甘之如飴....
但對我們整個為食兵團每一員來講,眼前這碟原本對之毫無期待的pasta卻是令人驚呼連連....
意粉的咬口弄得讓人極舒股,少許煙韌之餘又不會硬崩崩,而且更重要的是粉條充斥著白酒香以及滿滿源自蜆湯的甘鮮。印象中已好像很久沒有嚐過如此正點的蜆意粉了....再加上飽滿而甜度足的蜆肉,這一道意式麵食可算幾呈完美....

甜品自然成了最後的一環。原個菠蘿雪芭的而且確貨真價實滿是鳳梨的香氣,非常出色;Caramel chocolate cheese cake件頭十分精緻,嗒得出濃惹的焦糖香以及芝士的甘滑....
最後施施然喝一杯latte,一頓美好的小巷晚餐,就此打住了....
$350 (Dinner)
2016-10-12 739 views
好耐都無去太古坊附近開飯,今日朋友要求去太古坊附近聚一下,就揀左間食評唔錯既餐廳食晚飯。太古坊咁高級既寫字樓,當然吸引左唔少餐廳進駐,比起以前我係太古坊工作時候,又多左唔少食肆。今次呢間Bake N Grill,位置唔係太起眼,但係都唔算太難搵。由於平日關係,餐廳無咩人,Office D鬼佬同 ABC都係Bar度飲酒食花生…造就左一個寧靜悠閒既晚餐!餐牌選擇雖然唔多,前菜餐湯Pasta每種類都係3-4款,但勝在每款都好吸引,有豬有牛有海鮮,Cover左唔少喜好!多士﹕有牛油及Pesto 比你查麵包,牛油已放室溫唔會實的的,最欣賞係個自家制Pesto,無咩地方咁做,工序煩、成本高,佢應該隔起左打Pesto D油,更適合查麵包,夠細心!正!凱撒沙律﹕Presentation 幾特別,個多士做左個圈去焗,又夠香口。羅馬菜尚算新鮮,醬汁夠濃味但份量略少,食到尾有D唔夠沾。君度果凍鴨肉批﹕鴨絲夠味又一絲絲,有個多士比你配,置頂君度果凍其實同鴨絲一食的話,個君度味係會被鴨絲搶左味,分開食先食到君度果凍既味。沙律配菜可以平衡下個味濃既鴨絲,但係沙律份量略少!焗法式洋蔥湯﹕傳統做法,有Gruyere,

餐包

焗法式洋蔥湯﹕傳統做法,有Gruyere,有Toast,洋蔥炒得岩岩好,明顯食到洋蔥甜味。加上牛湯底,夠濃味。洋蔥同芝士份量唔少,一路飲湯都夾住洋蔥同芝士,飲完都飽左一半。正!

日本活性水飼育豬架﹕呢個係我既主菜,一直熱愛食黑毛豬既我,今次都可能係第一次食活性水飼育豬,本來想Order 八成熟,但係待應介紹,大廚只會做到七成,以維持出品質素,既然係咁就七成。上枱非常對辦,Grill 爐既烙印另人口水直流。切一刀,肉質帶Pink個感覺都係過左七成,但係近骨位置就得5成,呢個係燒有骨扒既必然。入口肉質無想象中咁爽口鮮甜,但係重GRILL味,肉質雖然唔乾身,但係亦唔算係多汁,只係中規中矩之作,可能活性水飼育豬就係咁,但不免有少少失望。

白酒蜆肉意粉﹕Well,鐘意食肉既我,萬萬想唔到係呢間以肉為主打既地方,食到呢個超好味既白酒蜆肉意粉。我只係叉朋友少少,但係一入口未經細嚼,已經食到三種突出味道,白酒既酒味、蒜片既香味、蜆肉既鮮味同時係口腔入面,但係又好平均,無話邊一個味搶過左另外兩種,而且你會感受到微微酒精味道,非常之出色,麵條硬度亦都岩岩好,蜆肉份量亦足。呢個白酒蜆肉意粉絕對係近年我食過最好食既。我個豬架係呢一刻已經被比下去。

Whole Pineapple Sorbet﹕原隻菠蘿,Sorbet好鬆軟,唔會實的的,甜甜酸酸,消滯佳品。

整體黎講環境唔錯,可能人客唔多,服務好好,兼且上菜有序,可以慢慢食、慢慢歎,餐湯Pasta尤其出色,三五知己係度聚一下就最岩。
日本活性水飼育豬架
凱撒沙律
焗法式洋蔥湯
日本活性水飼育豬架
Whole Pineapple Sorbet
白酒蜆肉意粉
2016-10-06
$400 (Dinner)
餐包
焗法式洋蔥湯
Whole Pineapple Sorbet
白酒蜆肉意粉
2016-10-11 207 views
1️⃣頭盤選一:⭐️#君度果凍鴨肉批 單點($80*)🍊小小口份量不多🤓配小多士。入口似滑吞拿魚蓉🐟上方香橙凍酸酸甜甜,配薄多士清新 但未算突出🤔Rating💁🏻(6.3*/10*)-2️⃣湯選一:⭐️#傳統焗法洋蔥湯 套餐(+$30*) 單點($100*)用上很多洋蔥😍鮮味但泛上很多油分,些許鹹香🤘🏻配上泡得軟軟的多士🍞鋪上面的芝士有點硬化🤔Rating💁🏻(6.4*/10*)-3️⃣主菜選一 (意粉類$250*但肉好食好多):⭐️#慢煮十小時澳洲和牛臉頰 單點(右下$300*)🐮三塊的牛肉入口很鬆化濃郁,油香豐腴卻不膩配上薯蓉,太滑反沒了口感,希望配搭更多蔬菜🌽Rating💁🏻(7.5*/10*)-4️⃣餐包自製蒜蓉牛油但望蒜味更濃 香草醬較油😳-環境燈光暗 空間小 服務很好 定價卻偏高呢
1️⃣頭盤選一:

⭐️#君度果凍鴨肉批 單點($80*)🍊
小小口份量不多🤓配小多士。入口似滑吞拿魚蓉🐟

上方香橙凍酸酸甜甜,配薄多士清新 但未算突出🤔

Rating💁🏻(6.3*/10*)

2️⃣湯選一:

用上很多洋蔥😍鮮味但泛上很多油分,些許鹹香🤘🏻

配上泡得軟軟的多士🍞鋪上面的芝士有點硬化🤔

Rating💁🏻(6.4*/10*)

3️⃣主菜選一 (意粉類$250*但肉好食好多):

⭐️#慢煮十小時澳洲和牛臉頰 單點(右下$300*)🐮
三塊的牛肉入口很鬆化濃郁,油香豐腴卻不膩
配上薯蓉,太滑反沒了口感,希望配搭更多蔬菜🌽

Rating💁🏻(7.5*/10*)

4️⃣餐包
自製蒜蓉牛油但望蒜味更濃 香草醬較油😳

環境燈光暗 空間小 服務很好 定價卻偏高呢
在8月份,由朋友推介才得知食肆不多的鰂魚涌,有一間開業至今4個月的新餐廳 Bake N Grill,食物水準不俗! 我一於找個週末來品嚐一下吧!位於芬尼街,由鰂魚涌地鐵站沿 B 出口行天橋直達芬尼街,店子隱身於向前行轉左的小街,這就是芬尼街的一角!位置不起眼!以懷舊的立體樂器圖案掛畫,配上紫色梳化,播放英文慢歌,頗有氣氛格調! 可是當日下著雨,另一邊用餐區沒有開!很 Nice 的老闆娘熱情推介美食給我! 就算店子開業短短時間,有禮的女店員熟手又勤快!值得一讚!午餐 $68 ~ $108供應西餐為主,Menu 單點或套餐 $250~$450 不等,多款餐酒任君選擇!桌上的餐具很衛生!令食客食得安心!Set $400餐包配上自家製牛油及自家製香草醬兩款麵包也十分脆身! 配上自家製牛油及自家製香草醬,果然誠意十足! 牛油混合蒜蓉,散發蒜香更開胃!香草醬加入羅勒,清新又芳香! 口味突出!經典蜆肉雜燴濃湯濃郁鮮香的蜆肉雜燴濃湯,富有忌廉的香滑細膩, 質感濃度適中,夾雜粉腍的薯仔粒,有嚼勁的蜆肉,硬身而鹹香的煙肉乾還有麵包粒…口感豐富又夠足料!君度果凍鴨肉批跟餐會減少份量!一個小方磚的外型,表面是
 我一於找個週末來品嚐一下吧!

可是當日下著雨,另一邊用餐區沒有開!
很 Nice 的老闆娘熱情推介美食給我!
 就算店子開業短短時間,有禮的女店員熟手又勤快!值得一讚!

午餐 $68 ~ $108
桌上的餐具很衛生!令食客食得安心!
Set $400
餐包配上自家製牛油及自家製香草醬

兩款麵包也十分脆身!
 配上自家製牛油及自家製香草醬,果然誠意十足!
 牛油混合蒜蓉,散發蒜香更開胃!
香草醬加入羅勒,清新又芳香!
 口味突出!
餐包配上自家製牛油及自家製香草醬
經典蜆肉雜燴濃湯

濃郁鮮香的蜆肉雜燴濃湯,富有忌廉的香滑細膩,
君度果凍鴨肉批

跟餐會減少份量!一個小方磚的外型,表面是橙皮絲及香橙味的啫哩,清新不俗!
 絲絲緊扣的鴨肉絲,真材實料!
 配上多士很夾味,亦顯得不太濃膩!恰到好處!
君度果凍鴨肉批
法式慢煮油封脆皮鴨腿 (單點 $220)

製作需時,等上大約半小時!

先以慢煮15~20分鐘,然後煎香;工序花功夫!可保持鴨皮香脆而鴨肉嫩滑多汁,
 肉味濃重,能做到外脆內軟雙重口感!
 提升肉味層次,也不覺太油膩,水準之作!
蜜桃雪芭

聽老闆娘介紹,選用日本蜜桃精製而成,入口天然香甜冰涼!令人無法抗拒!
 而且一試愛上!
Twinings Earl grey tea

當女店員送上來,連糖及牛奶,令我最驚喜莫過於是深啡色的茶色,
 店方以茶包煲過,而並非簡單以滾水泡茶包,可見認真用心!
食完濃膩的美食,飲番杯熱茶有助解膩,感覺很舒服!
Twinings Earl grey tea
小小店子用心精製真材實料富水準西餐!值得推介!

祝小店:客似雲來!
2016-09-10
$400 (Lunch)
2016-10-04 194 views
本來 happy Saturday 約朋友 gathering點知佢要加班唯有遷就一下去太古坊 dinner佢識路帶我去附近一條幽靜小街芬尼街我成日過嚟鰂魚涌都唔知有條咁嘅街靜靜地幾有feel小店裝修溫馨沒有特別的花巧設計但勝在煮出有誠意的西餐水準是我預期之上Steak Set 450+10%先來熱辣辣麵包加上自家制的 basil 汁好有誠意啊連牛油都係手打嘅Sesame seared tuna salad再來開胃的嫩煎吞拿魚沙律鮮嫩的吞拿魚肉黑白芝麻令入口更香加上入口爽脆的沙律菜精緻又美味Granny baked French onion soup係一個做法好傳統的焗法式洋蔥湯因為有 vsop 同 Parmesan cheese 喔真係真材實料正宗煮法尤其是面頭焗到同湯融為一體嘅Parmesan cheeseUS prime beef rib eye steak一分錢一分貨係美國頂級肋眼牛扒吖做廚師嘅朋友同我講靚嘅 steak 最好食 Medium經理果然冇介紹錯濃郁嘅牛肉味口感鮮嫩簡直係入口即溶最緊要就係粉紅的肉冇血水伴碟嘅焗蒜頭令我有驚喜用slow cook 方法焗佢45分鐘每一

點知佢要加班

用slow cook 方法焗佢45分鐘

每一粒都好好味

有蒜頭嘅香味

食完唔會口臭
Tea or coffee?

Iced cappuccino please
最後我哋仲追加左清新醒神的雪葩

Perfect end
$480 (Dinner)
  • US prime beef rib eye steak
1K
2016-10-02 119 views
今天過海到鰂魚涌取朋友嘅玩具,禮上往來,就同他吃個晚飯,他推介了這間餐廳,食物質素高,重可以吃飽後吹吹水!set dinner $450 any steak 望完餐牌都係叫扒餐,因個人喜歡食肉!前菜嫩煎吞拿魚沙律芝麻包住吞拿魚邊,入口時好有口感,而吞拿魚肉質軟滑,加埋伴碟嘅沙律菜一口清新,令人陪咁開胃黑松露野菌忌廉湯感覺特別,廚師將忌廉湯打成泡沫狀,入口時感覺到黑松露嘅香味之餘,又有嫩滑嘅忌廉口感美國頂級紐約客牛排 10oz要五成熟,製作需時,大大塊上,配上香草汁,入口軟熟多汁,雖然五成熟但沒有太多血水,而肉質剛剛好不會太韌而咬不開,重有個配菜慢焗蒜頭,味道好特別,蒜粒軟林林入口即容,但可以將蒜香減少,喜歡吃蒜的朋友,必吃推介最後點了杯四季花茶店員推介,可以消除油膩,入口花香香味撲鼻,入口帶少少甜,重有少少回甘朋友真的沒有介紹錯,鰂魚涌站過橋轉彎就係都算方便,如架車的餐廳旁重有個停車場真係非常方便!
set dinner $450 any steak
望完餐牌都係叫扒餐,因個人喜歡食肉!
前菜
嫩煎吞拿魚沙律
黑松露野菌忌廉湯
美國頂級紐約客牛排 10oz
最後點了杯四季花茶
2016-09-30 777 views
在太古坊工作過後, 正值晚飯時間, 同事提議到附近一間誠意用心小店用餐。對鰂魚涌不太熟路的我, 於是跟隨"地膽", 走到位於小街內的Bake N Grill。 以美國國旗為牛頭標記的門面, 於小街中甚為突出。呈長型的食店佔地不大, 除了室內, 也有半戶外的座位, 佈置簡單雅緻, 燈光柔和, 氣氛不錯。 餐牌內容以西式為主, 有散叫也有套餐。當然套餐價錢比散叫來得優惠。三人選擇了兩款Tasting menu內的Steak set $450: 包括一前菜, 一餐湯, 一主菜, 一飲品及一甜品。 飲品可以選擇咖啡、茶或啤酒, Happy Hour時段當然喝支啤酒高興一下。Matso's Lychee Beer來自澳洲的啤酒品牌, 當中淡香的荔枝味, 令啤酒的微澀麥味更容易入口。 Gwei-Lo Beer店主為支持本地手工啤, 也引進不少本土釀製口味, "鬼佬"就是其中一款。香港製造的比起外國手工啤品牌, 當然巾幗不讓鬚眉。 先來一盤麵包, 有兩款口味, 配備牛油和自家香草醬。暖烘烘麵包, 軟軟的塗上香濃綠色香草醬最為配合。 前菜:君度果凍鴨肉批自家製的鴨肉批上

Matso's Lychee Beer

Matso's Lychee Beer

Gwei-Lo Beer

Gwei-Lo Beer

前菜:

君度果凍鴨肉批

自家製的鴨肉批上有一層用法國甜橙酒製成的晶瑩啫喱, 香濃柔滑鴨肉中帶橙酒的果甜味, 還有橙皮絲的澀味, 中和鴨肉的膩感, 散發不同層次的享受。將伴碟的蒜蓉包夾上鴨肉吃, 更加豐富滋味。

蔬菜沙律配檸檬橄欖油及芝士

新鮮沙律菜, 加上鮮甜多汁蕃茄, 再混合Mozzarella Cheese和牛油果, 完熟的牛油果和味淡的Mozzarella Cheese非常配合, 加上橄欖油, 令沙律更加惹味。

餐湯:

傳統焗法式洋蔥湯

用牛肉湯加洋蔥煮成的傳統法式洋蔥湯, 表面還加入了三款芝士焗製, 非常落足料, 味道亦非常濃郁, 焗至帶焦燶的芝士更拉出芝士絲來, 令顏值加分。牛肉湯的濃郁精髓帶有洋蔥的香甜, 芝士的加入令香濃的洋蔥湯更加好飲, 應記一功! 好味道, 個人非常喜歡, 小店能做出如此高水準, 真的值得推介, 喜歡喝傳統法式洋蔥湯的不可以錯過啊!

經典蜆肉雜燴濃湯

簡單來說即是英式的周打蜆湯。湯濃稠度適中, 質感creamy順滑, 用料都很多, 除了蜆肉、薯仔粒和芹菜外, 更灑進數粒麵包糠, 增加香脆嚼口。雖然味道不錯, 不過風頭給洋蔥湯搶去了。
主菜:

法式慢煮油封脆皮鴨腿

經過慢煮的鴨腿, 散發濃郁香酥味, 肉質煮得腍軟, 又不失彈牙感, 加上脂肪香, 一點也不肥膩, 鴨皮還帶有微微的脆口, 很不錯的口感。醬汁加入了藍莓, 味道跟鴨肉很配合, 亦令肉質嫩滑之餘, 更顯美味。

日本活性水飼育豬架 10oz

用活性水來飼養的日本豬, 不用煎至全熟, 會令肉質變韌而浪費了, 所以店員建議半成或七成熟就可以, 而我們選擇了後者熟度。燒成網紋的表面, 大塊且厚身, 賣相不錯。切開後中間呈淡淡粉紅嫩滑, 肉質柔軟彈性, 淡淡輕盈的肉味帶點甘香, 將焗至泥蓉狀態的蒜頭塗到豬肉上吃, 更加香口惹味。

甜品:

最後來的是雪葩, Green Apple Sorbet:

青蘋果味清新香甜, 帶微微果酸, 一解主菜的油膩感, 冰凍口感亦起消滯作用。

Green Apple Sorbet
Green Apple Sorbet:
另一款是Mango Sorbet:

連帶芒果肉的sorbet用芒果皮盛載, 香濃芒果味不會過甜, 不錯! 為這頓豐富晚餐圓滿結束。

Mango Sorbet
果然如"地膽"所言般, 小店的菜式誠意又用心, 質素水準並非泛泛之輩, 令人出乎意料。窩心的人情味, 始終是小店的強項, 加上店主的精益求精的態度, 是令人滿足的原因。
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)