2016-08-22 155 views
港島區唔少位置都見小精靈蹤影,身邊嘅訓練員完成任務後。就去離鰂魚涌地鐵站數分鐘步程嘅Bake N Grill食晚餐,順便捉多幾隻返去。以粉紅色做主調,好女仔嘅感覺。呢度仲有室外座。話就話係室外,不過就有帆布帳篷作擋雨遮陰之用,加上有冷風機,晌度都幾涼快嘅。室外掛上唔同圖案嘅木牌。都幾有特色。餐牌係佢哋自行釘裝,但睇得出花咗啲心思。食物嘅選擇講真唔多,前菜、湯、意粉、扒類等等各平均有三數款,反而飲品同酒精類就非常非常非常豐富。我哋就叫咗意粉餐同扒餐各一,同埋小食嚟試試。鍾意飲酒嘅朋友叫咗呢支gwei.lo 鬼佬,係本地手工啤酒,飲落麥味重同較一般啤酒甜。我就想試cocktail,餐牌只標示大約價錢,卻無列出實際款式,向店員了解有咩選擇,佢就建議由我出題等佢調配,因為我只飲過Mojito,所以就叫呢款。店員話佢哋仲有自家種植某啲香草,又話杯入面啲薄荷葉係新鮮摘嘅,佢仲特意將青檸搗爛拌勻,並加入啡糖等調味。飲一啖,先係試到薄荷清香,再來就係青檸酸香,最後係淡淡酒香。我覺得青檸味比外邊飲到嘅較突出,都幾啱女仔口味。我哋仲叫咗款名為Ball Ball嘅佐酒小食,係幾個用薄薄炸漿包著碎牛肉、洋蔥、
以粉紅色做主調,好女仔嘅感覺。
呢度仲有室外座。
室外掛上唔同圖案嘅木牌。
都幾有特色。
餐牌係佢哋自行釘裝,但睇得出花咗啲心思。
意粉餐 $250、扒餐 $450

我哋就叫咗意粉餐同扒餐各一,同埋小食嚟試試。
gwei.lo 鬼佬
Mojito
Ball Ball
我哋仲叫咗款名為Ball Ball嘅佐酒小食,係幾個用薄薄炸漿包著碎牛肉、洋蔥、麵包糠同蛋黃混合成嘅小圓球,醬汁估計用類似Tabasco嘅墨西哥辣椒汁調製。
小圓球外層微鹹,中層碎牛肉鬆化,當中仍有較大嘅肉粒,內層夾著芝士,仲可以拉絲。
然後就係兩客套餐包括嘅食物,先係呢盤原味同麥味硬法包,係佢哋自家焗製,質感香脆。
羅勒醬
另附上牛油同羅勒醬,羅勒醬由廚師自製,除討好嘅羅勒味外,仲有橄欖油同蒜蓉等嘅蹤影。
空運蔬菜沙律配檸檬橄欖油馬蘇里拉芝士
空運蔬菜沙律配檸檬橄欖油馬蘇里拉芝士,馬蘇里拉芝士(Mozzarella cheese)、牛油果同番茄一齊食,再配雜菜同檸檬橄欖油,食味輕盈。
君度果凍鴨肉批
君度果凍鴨肉批,上面嘅果凍係用君度橙酒同橙皮製作,中間則由一絲絲鴨肉組成,兩者加埋一齊出奇地夾,配上豆苗、黑醋同硬法包,連平日唔太好鴨肉嘅我都幾鍾意。
傳統焗法式洋蔥湯(跟餐加錢)
經典蜆肉雜燴濃湯(後),入面有蜆肉、洋蔥、煙肉碎、烘麵包粒等等,配料幾豐富,飲落奶味較重。
傳統焗法式洋蔥湯,面層芝士焗至微焦,聽佢哋講係用馬蘇里拉、巴馬臣同另一款可以拉絲嘅芝士混合而成。烹調時仲加埋酒精入高湯度,每口湯除有洋蔥絲外,食味亦頗香甜,中間嘅麵包仲吸滿湯汁,我哋兩個覺得比蜆肉雜燴濃湯出色。
卡邦尼汁煙肉意粉
卡邦尼汁煙肉意粉,主要由煙肉、洋蔥、巴馬臣芝士片、忌廉等煮成,食之前先將溫泉蛋刺破拌勻,意粉係偏硬身嗰種質感。發現每間餐廳出品嘅卡邦尼均各有特色,有啲偏乾身、有啲偏濕潤,有啲偏重芝士、有啲食材平衡。如果要替佢歸類,就係較多汁同平衡嗰種,但對喜好芝士味濃人士而言,就可能會有啲失望。
美國頂級肋眼牛排
美國頂級肋眼牛排,我哋揀咗七成熟,軟腍富肉汁而有炭燒香,肥脂部份都易於咀嚼。旁邊醬汁係用牛骨湯熬煮,仲混入原粒黑椒,幾重口味。底下墊有薯角,另有焗到甜香煙韌嘅原個蒜頭,無咗平日辛口嘅感覺,可就咁食或塗於牛排表面食。
四季花茶
四季花茶,即係玫瑰花、洛神花、茉莉花同菊花,酸味較出,都幾消滯醒神。
Mojito
君度果凍鴨肉批
傳統焗法式洋蔥湯(跟餐加錢)
2016-08-22 1020 views
老實說, 甚少會選擇在家附近的餐廳吃飯, 皆因已在家附近, 倒不如回家吃, 只不過是一個人, 簡簡單單煮過麵便可, 但難得今日有朋友探訪, 那當然不能屈就她在我的小房中用膳, 在附近找間坐得舒舒服服的餐店吧!這區經常有不少新店, 最近發現港鐵出口開了一間小店, 那一於跟朋友在這裏吃頓午餐吧! 餐店的招牌logo是一個美國國旗的牛頭, 再看看門口所貼的菜式相片, 相信是以吃牛為主, 那便正合朋友心意。推門而入, 店子地方不多, 分內外兩區, 外邊搭了天幕, 預設有三張四人枱和三張兩人枱, 而內裏則設有一排長沙發, 共有四張四人枱, 枱與枱之間有一定距離, 故都坐得很舒適自在。親切的店主馬上前來介紹餐牌上的菜式, 小店就是有這份令人窩心的服務態度。除午巿套餐外, 還有單點意粉、扒類、甜品和飲品, 亦可豐富一點選擇意粉餐($250)和扒類($450), 而我倆都打算輕食, 決意點兩份午巿套餐。******************************店主極力推介兩款自家調製的Cocktail, 覺得其中一款以火龍果調配的Sparkling Dragon ($88)挺特別, 決定試試。嘩!

Sparkling Dragon
店主極力推介兩款自家調製的Cocktail, 覺得其中一款以火龍果調配的Sparkling Dragon ($88)挺特別, 決定試試。嘩! 以一個大闊口的酒杯盛載, 倒放着一支的紫羅蘭梳打, 成品還有冧酒 火龍果。馬上試啜一口, 冰涼透心, 味道清新, 帶點冧酒的香甜, 底部還有一些碎火龍果籽, 極易入口, 不自不覺快啜多口, 臉兒也漸漸變紅發熱, 哈!

餐前送贈的麵包
真的不能空着肚子喝酒, 馬上吃些餐前送贈的麵包, 共有兩款, 分別是原味法包 黑麥法包, 並配備了牛油 和一小瓶自家製香草醬。先試試把香濃的香草醬塗在法包上. 質感幼滑, 味道濃郁, 極討我喜歡, 即使麵包被吃光, 也不想浪費此美味的香草醬, 單單把它淨吃, 同樣吸引。

意大利雜菜湯
午巿套餐有三道菜, 包括是日餐湯或沙律、四選一主菜和餐飲。我和友人在餐湯和沙律中各選其一, 是日餐湯 Soup of the Day為意大利雜菜湯, 熱辣辣上枱, 呈鮮橙色, 湯身清澈而沒有泛半點油光, 內有多款雜菜粒, 有蕃茄、甘荀、青瓜、洋蔥、西芹 等等, 用料豐富, 味道酸咪咪, 既清新又健康, 簡單而美味。
低溫煮蛋配羅文心火箭菜沙律
至於低溫煮蛋配羅文心火箭菜沙律Slow cooked egg, rocket and heart of Romaine salad with aged balsamic vinegar 同樣吸引, 是日雖不是火箭菜而換上溫室豆苗, 但反而更合我心水。青綠的沙律菜新鮮爽脆, 混入份量剛好的醋汁 芝士片 調味, 鹹香帶酸, 再將那隻放在正中央的低溫蛋刺開, 香濃黏滑的蛋黃 徐徐地流出, 跟沙律菜 拌勻,

更添美味, 而滑嘟嘟的蛋白 最為吸引, 正!

低溫慢煮 “五小時”牛肩胛配薯菜洋蔥汁
友人是牛肉的愛好者, 不用多加考慮便選了一客低溫慢煮 “五小時”牛肩胛配薯菜洋蔥汁 Slow Cooked “5” Hours, Beef Shoulder Chop with Glazed Vegetable and Onion Sauce ($108)。大大件牛肩胛, 還伴上一大堆薯蓉 椰菜絲, 份量十足, 必定夠晒飽肚。
牛肩胛 色濃深濃, 散發着陣陣香味, 輕輕手已能把其分半, 以低溫慢煮“五小時”果然不同, 絲絲的肉質既腍嫩亦入味, 肉中夾雜一些肥膏, 帶有油香, 但不覺油膩, 牛味亦算香濃, 見友人吃得津津有味, 便知它有多美味。
友人起初見一大堆薯蓉 還擔心會吃得很溜滯, 但其沒有混入大量的牛油和忌廉, 而加入清新的香蔥, 啖啖薯香和蔥香, 質感亦算幼滑, 味道和口感也不俗, 再伴埋清淡的椰菜絲, 少油少鹽, 烹調健康, 既飽肚而不溜滯, 跟味道濃郁的牛肩胛同吃, 配搭合宜。

香煎三文魚配芒果莎莎醬
我是魚痴, 一早已看中這道香煎三文魚配芒果莎莎醬 Pan served Salmon, beet root puree, asparagus and Mango Salsa ($88)三文魚旁 伴上一些芒果莎莎醬, 還有一些健康有益的紅米飯、三條翠綠嫩口的幼蘆筍, 亦以紅菜頭茸 在碟上畫紋, 用料色彩豐富, 賣相亦不錯。
厚切的三文魚 體積略為細小, 對我這位魚痴來說實在不夠喉, 哈! 把其輕輕切開, 魚肉片片分明, 色澤呈鮮橙紅, 魚鮮味十足, 富有肉汁, 相當鮮嫩, 但可惜煎得金黃的魚皮 有點煙韌, 若然可脆口一點相信會更吸引, 美中不足。
把三文魚蘸上芒果莎莎醬, 酸酸甜甜, 吃起來令魚肉變得清新一點, 原來兩者配起來也不錯, 挺特別; 又試試魚肉蘸上紅菜頭茸, 紅菜頭獨有的味道較為突出, 蓋過魚香, 雖一向喜歡紅菜頭, 但還是覺得三文魚配芒果莎莎醬較為合宜。

凍熱檸檬茶
最後大家的餐飲都選檸檬茶, 凍熱一杯, 一向寒底的我當然要熱飲, 亳不吝嗇, 足足有三大片檸檬, 酸咪咪的味道, 開胃解膩, 作為餐後飲料最適合不過。

店主還極力推介數款鮮果雪葩, 但我倆都已經吃得挺飽, 真的吃不下去。見熱情的店主親切好客, 主動跟不同的客人聊天, 有講有笑, 當然亦有主動跟我倆聊天, 還展示自家研發的Cocktail相片, 閒時亦會自製甜品, 從對話中可感受到店主對烹調熱誠, 又令我有點手痕. 哈! 不自不覺傾下講下, 瞬眼間便過了大半個鐘, 差點忘了接着約會, 雖要急急趕去另一處, 但今日能讓我倆遇上這間小店, 很享受樂在親民小店中的時光。
2016-08-20
$142 (Lunch)
Celebration
Birthday
Sparkling Dragon
餐前送贈的麵包
低溫煮蛋配羅文心火箭菜沙律
香煎三文魚配芒果莎莎醬
2016-08-18 150 views
我比錢食野做咩唔批既?喺鰂魚涌住既朋友成日話想試呢間但無人陪佢,撞岩今日下午落左8號風球,餐廳下午開返而我又全日休息,所以坐言起行我即約左佢去呢間餐廳食癲拿!打風關係7點鐘時間無咩人,好自在舒適。餐廳有兩部分,室內同埋。。唔可以叫室外,因為有帳篷~店員先送上兩杯水同餐牌,老闆娘隨之過來細心地介紹餐牌上既食物~ 介紹好有用,令我清楚明白每款食物既特別(例如做法、濃定淡、稀定杰etc) ,我好快就選好自己想食既野~~可以散叫,亦有Pasta Set/ Steak Set選擇 ($250/$450)我同朋友都點左steak set~ Steak唔一定係牛排既,而我就選擇左老闆娘推介既Japan Yamato Pork Steak~Appetizer :Air Flown Mixed Green with Lemon Olive oil Mozzarella (mixed green salad, mozzarella cheese,Aust.tomato,avocado) $80空運蔬菜沙律配檸檬橄欖油里拉芝士-有3款頭盤選擇,濃度分高,中、淡3級,而呢款係最淡口,因為我想確保自己能夠品嚐到

我比錢食野做咩唔批既?

Appetizer :

空運蔬菜沙律配檸檬橄欖油里拉芝士

-有3款頭盤選擇,濃度分高,中、淡3級,而呢款係最淡口,因為我想確保自己能夠品嚐到主菜既味道~

每舊牛油果上都放有水牛芝士,喜歡的話更可連同蕃茄一齊食,開胃之選。水牛芝士唔會有酥味,好清淡,完全無膩感。

Soup:

Veggie soup with pesto cream (carrot, cabbage, potato, tomato, basil,cream) $80

素食青醬奶油蔬菜湯 - 開頭我以為係綠色 哈哈 原來唔係~好多蔬菜材料,湯完全無味精,清淡得嚟好有蔬菜既鮮甜味,而且夠熱~
Main:

Japan Yamato Pork Steak 10oz (單叫$280) 日本活性水飼育豬架 - 我好少食豬(除左黑毛豬之外),但呢款活性水飼育豬實在太特別,因為最多只可以煮到7成熟,如果唔係會保持唔到肉質既嫩度。 食牛7成煮就成日食到,豬就真係第一次,完全唔擔心,儘管試下~~

果然無令我失望!肉質鮮嫩呈粉紅色,唔會血淋淋,脂肪比例岩岩好,入口好有肉汁同夠稔~肉味唔會好濃,所以可以點醬食~但我夠喜歡本身既味道所以無點醬,反而連洋蔥食~~~~

不得不提碟上既洋蔥,真係好好食,差d miss左! 洋蔥燒左45mins而成,好香好稔!一粒配一口豬肉食真係無得彈~~

Drink:

本身想試下佢款黑加輪子茶,但因為打風返唔切貨~ 所以最後點左杯凍既Four Season 四季花茶 (跟餐 / 單點$32) - 甜度岩岩好 ,而且花茶又健康d~

唔知平時唔打風會唔會人多呢?想再食~~or 試下happy hour飲下野~
2016-08-03
$450 (Dinner)
2016-08-07 122 views
難得今日八號風球唔洗返工,偷得浮生半日閒,於是乎就同埋親愛的一齊去quarry bay揾食,我地今次就去左Bake&Grill呢間扒房。首先送上自家製既麵包, 分別有白麵包同黑麥包, 焗得非常之香脆。最正仲有廚師特製既pesto醬用來搽麵包,食指大動。Cointreau Jelly Duck Meat Pie (散叫$80) - 連steak set入面既前菜, 係鴨肉同鴨肝醬上鑲左一層鴨精華啫喱, 而且帶有少少酒香。duck jelly抹上香脆既麵包非常地夾, 愈食愈過癮。The Classic Clam Chowder (散叫$70) - 跟餐既湯我就叫左周打蜆湯, 口感好creamy而且十分濃郁。最抵贊係基本上每一口湯都啖啖蜆肉, 呢個湯係必試之選。US Prime Beef Rib Eye Steak 8oz (散叫$330) - 扒餐既主角, 由於本人少食較生既肉, 於是order左7成熟。肉眼扒既肉質係入口即溶, 而且師傅將肉眼既外面炭火香煎過, 所以真係外脆内軟。由於肉眼肉汁鮮美juicy到每切一下就有肉汁流下, 我覺得完全唔洗沾扒汁, 就連伴底既薯角都沾滿左肉汁, 非常
duck jelly抹上香脆既麵包非常地夾, 愈食愈過癮。
US Prime Beef Rib Eye Steak 8oz (散叫$330) - 扒餐既主角, 由於本人少食較生既肉, 於是order左7成熟。肉眼扒既肉質係入口即溶, 而且師傅將肉眼既外面炭火香煎過, 所以真係外脆内軟。由於肉眼肉汁鮮美juicy到每切一下就有肉汁流下, 我覺得完全唔洗沾扒汁, 就連伴底既薯角都沾滿左肉汁, 非常惹味。伴碟既仲會有經過長時間炮製既香煎大蒜, 將蒜粒連埋牛肉食更加香口, 別有一番風味。
談到扒房,立即浮上腦海的總是那數間聞名遐邇的餐廳,無可否認食物質素大都可以保持四平八穩,總不至會令人失望而回;但是要發掘到意外驚喜,以及體會到製作食物的用心,似乎還是小店更為適合。位於鰂魚涌的Bake N Grill毗鄰地鐵站,但是低調的門面其實還是不易發現。店內環境雖小,分為室內室外兩個區域。入夜後室外更會點起燭光,更添風味。餐牌食物選擇不算多,頭盤、意粉、扒類、湯品分別都只各有三款,貴精不貴多,但是啤酒款式卻反而不勝枚舉,多得使人眼花繚亂呢!晚市套餐包括麵包、湯品、頭盤及主菜,價格較單點相宜,於是便選擇了以美國頂級肋眼牛排為主菜的扒餐($450+10%),另外將餐湯升級至傳統焗法式洋蔥湯(+$30)。自家製的麵包烘得外脆內軟,更加非同凡響的其實正是旁邊看似平平無奇的牛油和Pesto,兩款都是店方親自調配而成的。牛油非常軟滑,Pesto更加層次豐富,帶香濃蒜味,而且不覺油膩,絕對令人可以吃下更多更多的麵包。 君度果凍鴨肉批 ($80+10%)精緻的鴨肉批上鋪上一層薄薄的橙酒啫喱。鴨肉批質感有點像吞拿魚沙律,軟綿之餘帶有一絲一絲鴨肉,與香脆的麵包同吃就跟鵝肝醬多士如出一轍,鴨味非常濃
店內環境雖小,分為室內室外兩個區域。
入夜後室外更會點起燭光,更添風味。
Homemade Bread with Butter & Pesto
君度果凍鴨肉批 ($80+10%)
君度果凍鴨肉批
精緻的鴨肉批上鋪上一層薄薄的橙酒啫喱。
鴨肉批質感有點像吞拿魚沙律,軟綿之餘帶有一絲一絲鴨肉,與香脆的麵包同吃就跟鵝肝醬多士如出一轍,鴨味非常濃郁,滲透出陣陣橙皮幽香,更覺清新,毫不油膩。

傳統焗法式洋蔥湯 ($100+10%)
傳統焗法式洋蔥湯
老闆娘說套餐所包括的洋蔥湯比單點的份量少一點,因為洋蔥湯非常足料,以往不少客人喝過以後便飽得逼於無奈吃不下所有其他餐點,所以老闆娘便決定縮減份量,但其實份量仍然相當充沛呢!
傳統焗法式洋蔥湯
用上Gruyere Cheese、Swiss Cheese及Parmesan Cheese烹煮而成的洋蔥湯面層再鋪上厚厚一層芝士,口感煙韌,芝味濃厚。
傳統焗法式洋蔥湯
底下的洋蔥湯充滿絲絲軟腍香甜的洋蔥,層次更加豐富,不過個人覺得對我而言味道有點偏鹹呢。

美國頂級肋眼牛排 ($330+10%)
美國頂級肋眼牛排
牛排有Prime紐約客牛排及頂級肋眼牛排兩款,而我則選擇了五成熟的後者,足足有八安士重的勁量肋眼牛排烙上格格烤紋,肥厚且油潤光澤。
以慢煮方式烹調的肋眼牛排軟嫩多汁,粉紅色的中心完全沒有滲出血水,肥美而不膩。
配上的黑椒汁竟然同樣充滿驚喜,大多餐廳的黑椒汁都只是相差無幾的現成醬汁,而這裡的卻是真真正正真材實料,充斥著完整的黑椒粒!
底下的炸薯角肉質帶爽,吸收了肋眼牛排的豐腴油脂後更添惹味。

蘋果雪葩 ($48+10%)
蘋果雪葩
看到餐牌上的數款甜品,不禁又蠢蠢欲試,但是吃過勁量扒餐後又不想再吃較為甜膩的芝士蛋糕或布朗尼,店員則向我推薦蘋果雪葩,結果果然相當不錯!
蘋果雪葩
清新自然的蘋果雪葩彷彿淨化了整個口腔,粒粒蘋果肉更是香甜可口。

Bickford Lemon Lime & Bitter ($33+10%)
Bickford Lemon Lime & Bitter
雖然知道店方主打各式各樣的手工啤酒,老闆娘亦友善地邀請我一試,但是不喝酒的我與它們也只能緣慳一面,親切的老闆娘隨即向我推薦Bickford的薑味或青檸檸檬梳打,當然義不容辭點了一瓶青檸檸檬梳打!
用餐的時候看到老闆娘與鄰座數位熟客談笑風生,不斷交流飲食心得,而老闆娘更不時友善地向我推薦及介紹餐點,店員亦十分殷勤有禮,每次將餐點奉上時都會用心地介紹做法及材料,以至最佳品嚐方法,這大概是再出色再著名的扒房都無可比擬的,不求大排長龍,不求大肆報導,專心致志地做好每一份食物,真心真意地對待每一位顧客,難怪雖然客人不多,但仍然擁有一眾知心捧場客。

或者,環境的大小局限了餐廳的擺設裝潢,卻局限不了餐廳的熱誠,更局限不了食物的美味。
$617 (Dinner)
Bickford Lemon Lime & Bitter
2016-07-30 945 views
周2東方日報報導了一個做牛排好專的Bake N Grill在鰂魚涌芬尼街好牛吸引了我今天去原來幾難找小小門戶在一條很靜街道上卻做出出色燒牛排好吃到差不多生平之最佳吃了又照吃過又看看細膩,tenderi love it tenderlove it true單叫320元套餐450加一真正值得友人叫了白酒蜆意大利麵(120蚊)不過不失意粉堅韌度較可取沒有過林。餐湯加30元選了洋蔥湯我第二至愛也是好吃好得驚喜實在意外侍應生見我吃得滋味忙過來告知這湯由2個洋蔥煲成所以味自然而香濃真正一分錢一分貨亦如家母教落“ 平野無好”而今稍微明白普通食店收平價那會花時間用靚料...........完全可以估量這套餐450包一個10安士美國Striploin steak那是真正美國冰鮮貨所以單獨標價320元相當大塊入口軟滑牛香四溢同一般貨太大分別了!!女侍也建議頭盤這個鴨肉凍是他們較特色的。起初很担心鴨肉會*酥幸好沒有可惜冷吃凍肉並非我習慣同友人分吃友人好欣賞他們的面包幫忙清碟。店主見客吃得高興連連介紹他們新創之作上面是沒酒精cocktail只好說是特飲晶瑩色澤迷人是他們剛研究成的一個冰凍飲品好看好喝最緊要開
周2東方日報

love it true

單叫320元
套餐450加一
真正值得

友人叫了白酒蜆意大利麵(120蚊)
不過不失

而今稍微明白
普通食店
收平價
那會花時間
用靚料...........
完全可以估量
這套餐450
包一個10安士美國Striploin steak
那是真正美國冰鮮貨
所以單獨標價320元
相當大塊
入口軟滑
牛香四溢
同一般貨太大分別了!!
女侍也建議頭盤
這個鴨肉凍
是他們較特色的。
起初很担心鴨肉會*酥

大家樂透
送上洛神花茶2大杯
令人陶醉於美食
香茶之中
不覺已吃掉2小時。
知心
識食客上了好菜館
識英雄重英雄
下次一定快再來

也許
米芝蓮叫人推介
我也許會...........

2016-07-30
$330 (Dinner)
  • 燒日本活性水飼豬
2016-07-30 877 views
每逢來到週末,作為懶人一族的我,最愛的節目,當然就是趁機外出覓食。不過有時唔想走太遠,也會在家附近找找,看看是否有值得一試的食店。最近從食評網發現這間名字叫《Bake N Grill》的新餐廳,據說店子以燒美國牛扒及焗法式洋蔥湯作招徠,而且店裡的牛扒唔貴,定價親民,所以就特意選了這個星期六來吃頓午餐。店子座落於芬尼街,入口雖然是有點隱蔽,但位置其實一點也不難找,而且離鰂魚涌港鐵站 B 出口亦只是 3 分鐘路程,交通挺方便。拉開趟門內進,店舖地方不大,不過裝潢很特別,內裡設計分成左右兩邊,中央以一道摺門作間隔。左手邊的用餐區擺放了多張拼合式的四人椅桌;而右手邊的用餐區則以優雅迷人的粉紫作主調,配上牆身的樂器圖案壁畫,予人舒服悠閒的感覺。入座後,先翻開 Menu 細看,菜式選擇唔算多,只有前菜、湯、意粉及扒類四個項目,另外還有可以讓食客自由組合的意粉餐及扒餐各一款。不過見午市套餐,價錢幾經濟,只是由 $68 - $108 不等,便已經包埋餐湯或沙律、主菜及飲品,所以就決定每人點一客試試。點餐後,店員先為我倆送上麵包,以木砧板盛上的麵包,雖然很簡單,只得兩款,但誠意十足,拿上手仍然熱暖,而且
點餐後,店員先為我倆送上麵包,以木砧板盛上的麵包,雖然很簡單,只得兩款,但誠意十足,拿上手仍然熱暖,而且邊位烘得香脆,很討人歡心,塗上牛油和以新鮮 Basil 自家製的香草醬吃,滋味一流。
是日餐湯是青豆薯蓉湯,筆者對青豆向來興趣不濃,本來只打算試一口,但沒想到原來味道不俗,入口草青味不濃,而且由於廚師在湯內加入了薯蓉,所以口感好 Creamy。至於華都夫沙律,雖然沙律入面沒加進合桃和提子乾,只是簡單地以蘋果和雞肉為主,但沙律吃起來酸爽清新,為悶熱天氣打開胃口。
主菜方面,先來一客香煎三文魚配芒果莎莎醬 ($88),三文魚向來都是筆者的至愛,更何況這客三文魚不但擺碟精美,而且廚師將三文魚以慢火香煎至半熟,魚皮金黃脆口、而魚肉放入口中即似棉花般散開,食落完全不覺油膩,配上飽肚的紅米飯和酸甜美味的芒果莎莎醬吃,格外開胃。
至於另一客主菜,本來想點低溫慢煮牛肩胛,可惜這天缺貨,店員推介我倆不如試試店裡的香烤西冷 ($108)。西冷扒點了 6 成熟,分量唔算大,Size 屬中等,入口牛味頗重,而且切開後,內裡肉汁依然豐富,可見廚師控制火候十分到家。不過西冷肉質偏韌,適合喜歡肉味濃郁兼有嚼頭的食客,但以這個價位來說,算是划算。聽店員講,原來餐廳有骨頭外露的重量級斧頭牛扒供應,據說不但牛味濃郁、而且質感腍身,不過就須要 2 天前預訂,看來要找天再和家人來一試。
2016-07-30
$98 (Lunch)
2016-07-28 321 views
餐廳開業個多月,之前曾與同事在此食過午餐,覺得味道不錯。早前放假便與家人再來品嚐晚餐。餐廳尚算鄰近港鐵站,步行數分鐘便到達。內裡環境不錯,燈光微微偏暗,最適合聊聊天!餐牌上晚餐種類不算繁多~睇畢後覺得扒餐比較吸引與及合乎我需要,故此點了一個及散叫一客意粉。先送上以木板形式擺放的麵包及大廚自家製的香草醬與牛油。麵包外脆內軟,熱熱的味道更易入口。用上羅勒製成的醬搽在麵包上味道濃濃之外又夠清新醒胃~牛油質感軟綿綿,有微微的奶味,搽在麵包上味道不會太膩!君度果凍鴨肉批 - 瀰漫著橙的甜及苦~鵝肝掰碎,食落味道可口之餘亦減低油膩感。酸酸味味的黑醋倒落脆口的多士上顯得更加開胃。而且沙律亦可以清清咀巴上的滯感!傳統焗法式洋蔥湯 - 賣相平平無奇,不過飲落味道很濃郁。用了兩個洋蔥去煲,還有帕馬臣芝士,瑞士芝士~那條長長的芝士絲很正,實在是太邪惡!日本活性水飼育豬架 (七成熟) - 好奇心驅使下令我嘗試。細問店員下原來豬隻是以稻米餵飼,難怪食落肉質這樣幼嫩濃味。配上以原個蒜頭送上的蒜頭粒,可以提昇肉質鮮味~另外還有黑椒汁可供點豬架,汁內有黑椒粗粒,非常刺激醒胃。伴菜的薯角是厚切,有質感之餘亦不會過鹹~卡
君度果凍鴨肉批 - 瀰漫著橙的甜及苦~
那條長長的芝士絲很正,實在是太邪惡!
配上以原個蒜頭送上的蒜頭粒,可以提昇肉質鮮味~
卡邦尼汁煙肉意粉 - 份量多得很。每條意粉沾上醬汁,質感彈牙又濕潤,不錯。
煙肉咸咸地幾煙韌,溫泉蛋慢煮數小時,半熟半凝固的情況下味道尚可~
店員推介手工啤酒,點了一款澳洲西柚味果酒。酒精度不算太高,果味突出,酸酸甜甜,炎熱焗促的夏天飲是最適合不過!
檸檬汁 - 家人素來喜歡飲,冰感足夠之餘且不會太酸太甜。
$349.5 (Dinner)
3K
2016-07-25 301 views
細姨快將生日,平時對食有一定要求的她,一定要找間有水準的餐廳為她慶祝,免她留下不愉快的生日回憶。經多番搜查,終被我發現一間餐廳就在細姨住的附近,非常方便,因怕她老人家行得太遠。於是乎我被一眾兄弟姊妹指令前來試菜做先頭部隊,哈....我又唔介意呀!餐廳位置有點隱蔽,反而我喜歡它的寧靜。小店一間,紫色系列于人好溫暖好親切的感覺。有多款潮興手工啤,可惜我天生敏感,唯有放棄。店員有見及此,做了一杯獨一無二的cocktail比我,還即時命名為Peach Snack。賣相綠柔柔的,似身處無敵大海,有點清涼消暑感覺,最適合炎熱天氣飲用。味道酸咪咪但又不失Rum酒的香,還有桃茸,有囗感。頭盤是Cointreau Jelly Duck Meat Pate,最初我有點懷疑會不會有點羶味呢!但當端上抬時,我已放下心頭大石。末食己有信心是好味的一道菜。味道濃厚的鴨肉pate ,有著綿綿舔舔的口感,上層的啫喱配合得宜可減膩感,建議伴以法飽,沙律莱⋯⋯滋味!甘香!數款湯之中,相信洋蔥湯是自慢菜式,因為留意到餐牌上的logo,牛牛所載的帽子原來是個洋蔥頭,真係唔講唔知,好搞鬼!散發出濃濃的芝味,原來用了三款不同芝士

Peach  Snack

Cointreau    Jelly  Duck  Meat  Pate

散發出濃濃的芝味,原來用了三款不同芝士,所以味道特別濃,再加上炒香了的洋蔥另整個湯增添不少分數喔!
Onion Soup
今天不知為何突然想吃肉類,于是乎選了肉質比較軟腍的Rib Eye,只六成熟,達到我所要求。

來自美國的牛,果然牛味香濃,肉汁四淺。伴碟有半個烤過的蒜頭,當牛油似的掃在牛排上,蒜味香而不嗆喉,提升了牛味道更上一層樓。
Rib Eye
吃过比較重量級的牛扒後,係時候清清味蕾,蘋果雪芭清甜順喉,食後感覺好fresh。
Apple Sobert
満足的一頓晚餐,要趕快回家滙報各人決定細姨生日派對就花這𥚃吧!
2016-07-22
Type of Meal
Dinner
Peach  Snack
Onion Soup
Rib Eye
Apple Sobert
2016-07-23 701 views
由朋友介紹既一間餐廳 見佢成日話黎間飲野或者食飯 就黎試下究竟有幾吸引夜晚6點幾黎到 見到佢地方都好舒服 有小小復古既感覺 佢餐牌都好多野食簡 我見佢套餐係有前菜有湯有主菜 可以食多d野 店員都好細心介紹有咩多人食 同埋佢介紹我食個豬架 佢話係佢老細親自挑選 最緊要係日本豬 養殖既過程一定係可以放心 佢本身有送自家製麵包 好軟熟 再配上牛油同香草漿 好香 好好味凍鴨肉批我都係第一次食呢個 好脆卜卜既多士仔 再放上鴨肉批 全部起晒骨既鴨肉黎 好香 食落口好香鴨味 上面仲有個啫哩 唔係好食到係咩味 不過成舊野好特別 好好味 仲有d沙律菜搭埋一齊食洋蔥湯佢新鮮焗製 所以好熱 要慢慢飲 不過入面好正 勁多洋蔥係入面 仲要有好多芝士 係食得拉得既芝士 好過癮 好香濃 成個口感好豐富日本活性豬架估唔到日本豬係好食過西班牙既豬 食親都西班牙多 今次一試日本呢隻豬 就算係7成 睇落去生生地 不過好爽口 好juicy 仲有d薯塊 同焗蒜頭 我就鐘意用蒜頭夾住一塊豬咁食 香好多 同埋佢焗到d蒜頭好林 好香 不過唔辣口 食多幾粒都冇問題
凍鴨肉批
洋蔥湯
日本活性豬架
2016-07-22 538 views
好少嚟鰂魚涌呢邊!朋友話新開咗間餐叫我過嚟吓!麵包外脆內軟,而且仲係溫暖嘅!旁邊嘅並唔係普通嘅牛油同香草醬,而係餐廳特別自家嘅蒜蓉牛油同香草醬,兩者加係麵包一齊食真係回味無窮!我都係第一次食到鴨肉批,感覺幾特別!伴碟仲有多士,可以當係醬伴多士食!至於鴨肉批面係用君度酒整嘅,加上面放有橙皮,所以食落去有淡淡嘅橙香味!下面一層除咗鴨肉之外,仲加有鴨肝嚟整,所以好香滑之餘仲有好濃郁鴨香味!見到呢個洋蔥湯簡直係驚喜!個湯用咗三種唔同嘅芝士嚟整!有我最鐘意嘅巴馬臣芝士、瑞士芝士、格魯耶爾芝士!仲用咗2個洋蔥先可以做到呢碗小小嘅洋蔥湯!所以味道十分濃郁、鮮甜、好厚身,仲有濃濃嘅芝士味,如果鐘意芝士嘅朋友一定要試!活性水飼豬我又係第一次聽到呢個名!原來隻一出世就食穀物、粟米、日本米,而且飲用嘅係日本礦泉水,所以半生熟食都冇問題!因為未試過嘅關係我都係要咗7成熟!餐廳採用炭燒嘅方法,所以外脆內嫩,肉質粉紅鮮嫩!我覺得下次可以試吓5成熟,應該用更加嫩滑!其實食完個洋蔥湯我已經餓咗大半,但係食呢個豬一D都唔覺得濟,所以我對呢餐絕對滿意!
好少嚟鰂魚涌呢邊!朋友話新開咗間餐叫我過嚟吓!
傳統焗法式洋蔥湯
見到呢個洋蔥湯簡直係驚喜!
日本活性水飼育豬架
活性水飼豬我又係第一次聽到呢個名!

2016-07-18
呢間係正地鐵站附近 超易搵 呢頭實在太小餐廳 係鰂魚涌返工既人就知 想食咩都冇咁 呢間餐廳食西餐為主 不過佢既野食煮法同一般餐廳好唔同 帶黎新意咁 環境幾舒服 我次次都係收工黎一流 同朋友傾下計 飲下野 佢好多手工啤酒 好岩女仔飲 味道冇咁苦 佢係套餐最低 我就叫左個意粉套餐送上師父自制既餐包 好香軟 又夠脆 再加上自製香草汁 加上牛油仲香仲好食水牛芝士 有牛油果 番茄 再夾水牛芝士黎食 佢個芝士好大舊好厚身 不過咁樣夾埋一齊食完全唔膩 又有啖啖既芝士味 如果仲係覺得膩既話 佢本身仲有沙律菜 佢用橄欖油 個感覺好fresh 洋蔥湯佢呢個洋蔥湯好特別 真係要推介下 唔好以為佢只係洋蔥湯 入面仲有成三種唔同既芝士 飲緊洋蔥湯既期間 再食芝士 好好味 仲一d都唔膩 口感豐富好多 同埋唔會搶口 天使紅蝦意粉用左好多蝦膏去煮 食落口每啖都有蝦既香味 大蝦都好爽口 好新鮮 麵質好彈牙 我估佢紅蝦既意思係用蝦膏煮所以有紅色既效果 店員好好 介紹我地飲手工啤酒 酒精濃度唔高 唔洗驚飲到頭暈暈 又易入口 我就簡左隻西柚味 甜甜地 似飲緊果汁咁 店員再另外開左枝辣椒味既啤酒比我 話溝埋一齊飲好特別 一
佢係套餐最低 我就叫左個意粉套餐
洋蔥湯
天使紅蝦意粉
店員好好 介紹我地飲手工啤酒 酒精濃度唔高 唔洗驚飲到頭暈暈 又易入口 我就簡左隻西柚味 甜甜地 似飲緊果汁咁 店員再另外開左枝辣椒味既啤酒比我 話溝埋一齊飲好特別 一試真係好唔同 個感覺係喉嚨辣辣地 但又甜甜地 因為有西柚既甜味
  • 洋蔥湯
Quarry Bay is well known for food, especially self own restaurant which is quite different from those monopoly big chainstores. Though the economy isn't doing very good nowadays with lots of restaurants closing down. Bake N Grill is one of the many restaurants in this area, serving quality food with confidence, believing that good food is going to maintain good businesses as well as its quality customers. The restaurant has a long indoor seating area and a long outdoor seating area for customers
The restaurant has a long indoor seating area and a long outdoor seating area for customers to enjoy food and drinks in any enviornment.
From 5:30-7pm, happy hour buy one get one free offer is available for all customers. Compared to the crowded HH area in front of Mr & Mrs Fox, this restaurant offers a more private and comfortable stopover for any white collars or neighbourhood to enjoy some nice relaxing drinks after work.

Sagra Blanca $55

There is a wide selection of craft beer from Australia and Spain and I have picked a all rounded balanced beer from Spain, which has a mixed of light floral and bittersweet taste. Besides, what's not to love with my favourite yellow coloured label?
Sagra Blanca $55
Apart from beer, the bar also serves cocktails! What kind of cocktails? It is entirely up to you. You can basically get what you want based on your preferred taste, liquor, flavour, or colour. The well-stocked bar has got you covered! For me, I got a refreshing cocktail with a hint of lychee flavour. The hinty lime taste was just perfect for this hot summer time.
Cocktail
After a couple of drinks, we have started to get hungry and I guess it's time to have dinner! We were first served with some bread which had a mixed of white baguette and brown rye bread. The bread is specially selected with a fresh taste. It was still very crispy and just slightly warmed when it was served. It was not stale nor hardened/chewy, it was just a beautiful start with these nice bread!
Bread
A small jar of housemade pesto paste was provided. Pesto could be really costly especially when it was made in-house! You could tell a very generous amount of basil was used and it was not oily nor runny so you just knew that it was the REAL DEAL!
Housemade pesto
A dollop of butter is a must for bread. The restaurant had also revealed that they have specially seasoned their butter beforehand.
Seasoned butter
After some scrumptious bread, we are now excited for more! The restaurant is specialised in pasta and steak tasting menu with the price range of around $250-$450. And the set comes with an appetizer, soup, a main, and a coffee/tea.
Duck Meat Pate with Balsamic Vinegar
The duck meat pate is housemade and you could literally see strings of shredded duck meat. It was served with a layer of light alcholic jelly on top, along with some some old aged thick balsamic vinegar, watercress, salad on the side.
The fresh house prepared pate was really soft and moist. I could instantly tell that it was not from canned or store-bought. The duck meat was nicely seasoned to just the right savouriness. The gaminess from the duck complimented nicely with the refreshing jelly and the watercress on top. The aged balsamic vinegar gave a nice sourness to balance with the meatiness.

Besides, the serving size was quite generous for this appetizer and it was such an elegant way to start a cheerful meal.
French Onion Soup
Since my last awesome French onion soup I had a the Gold Coast hotel, I think I have finally found a place to enjoy this cheesy sweet soup at a much closer place! Chef used three different kinds of cheeses including Swiss, Cheddar, of course Gruyere cheese.
French Onion Soup
I was told that 2 whole sweet onions were used and some wine and sherry wine were also used to sweet things up. Indeed, the soup was naturally sweet with lots of nicely softened onion.

In short, the cheese was on point, the sweetness from the onion was on point, the light alcoholic taste and the peppery taste was on point. Can you believe you can enjoy this quality of food in a small street in Quarry Bay?
Tomahawk ($700)

Upon reservation, you may enjoy this big ass piece of steak for only $700. The medium rare US steak was 1kg in size with bone in!
Tomahawk ($700)
The steak had been sous vide before slowly grilled for a long hour. Therefore, the steak was not full of blood even it was just barely cooked in the centre.
Tomahawk ($700)
The surface was nicely char with a beautiful grill mark. The smokiness was over the top. Tomahawk has a mix of sirloin and rib eye, while the fat ratio was nicely balance on the edges along the tender.
Tomahawk ($700)
Chef would help you cup the steak into pieces and you may see that each piece had a really pink centre and a very blackened char edges. The steak was also served with a grilled garlic, potatoes wedges, and some gravy made from the beef bone itself.
Tomahawk ($700)
The gravy was quite savoury and strong in peppery taste. Since the beef flavour was quite strong, I wouldn't mind having the steak on its own without the gravy.
Tomahawk ($700)
Each piece was very tender and easy to cut into. The taste was even and succulent all the way!
Tomahawk ($700)
The garlic was also baked to perfection with a soft and moisture texture. Nothing gets worse than any burnt garlic!
Garlic
The potato wedges were also crispy, would be great if you are coming with kids, or big kids!
Wedges
Since the gravy was prepared with real cow bone, therefore, it was pretty gellatin-y with a film of gel on top of the hot sauce!
Gravy
To finish off our long relaxing dinner, we have ordered a serving of apple sorbet. Wow! Yet, another surprise. They were right that it was a must order dish because it was just very refreshing after so much meat.

Most important, the sorbet was not sweet at all! There were also cubes of chopped sorbet, I almost felt like I was eating a blended version of apple!
Apple sorbet
2016-07-20
$1000 (Dinner)
Cocktail
Bread
Housemade pesto
Seasoned butter
Garlic
Apple sorbet
  • Duck Meat Pate
2016-07-16 383 views
經朋友介紹底下知道左鰂魚涌開左間扒房!原來餐廳都有做happy hour時段!逢一至六 5-7:30pm買二送一有機會要過黎happy下先今晚就叫左枝澳洲既手工啤係芒果味黎係老闆娘介紹底下原來可以mix其他味道架wo旁邊小杯的就是辣椒味既啤酒!如果只係飲辣椒味的話,舌頭都feel到辛辣!都幾重味的~但而家mix埋成枝芒果啤!就真係中和哂強烈既辣味~芒果辣椒啤聽落怪怪!但係飲落都好好飲~酒精濃度唔算高,所以都好容易入口的。香脆既麵包!老闆娘話呢樽係用左新鮮既basil自家製既pesto醬!塗在香脆既麵包真係好香!陣陣既草香帶點蒜味融入係麵包表面!超讚餐湯叫左個法式洋葱湯!牛骨味香濃襯托出洋葱既鮮甜惹味!湯表面放在層厚厚既瑞士芝士同埋各種香濃芝士,感覺唔會膩!呢個湯真係做得好出色岩哂愛濃味既朋友main就叫左份日本活性水飼育豬架10安士7成熟~超大塊!氣勢派頭強勁用刀輕輕切已能完全把豬架分解!肉質純淨!味道已帶鮮甜~我拎左少少海鹽更提升左豬架既香嫩!更令層次昇華豬架帶點點肥膏位更感香滑~~超邪惡呀必須一提就是旁邊既配角~蒜頭!原粒軟綿綿躲在蒜頭外殼內!經過長時間既煮焗!蒜頭粒已香透極了!
有機會要過黎happy下先
今晚就叫左枝澳洲既手工啤係芒果味黎
係老闆娘介紹底下原來可以mix其他味道架wo
岩哂愛濃味既朋友
豬架帶點點肥膏位更感香滑~~超邪惡呀
必須一提就是旁邊既配角~蒜頭!原粒軟綿綿躲在蒜頭外殼內!經過長時間既煮焗!蒜頭粒已香透極了!逐粒逐粒放入口內或塗上扒既表面!亦都有畫龍點睛既效果

餐廳雖然係小店~但感覺到非常用心!無論服務~食材!也落足比機
非常親民既小店

2016-07-12 393 views
公司附近最近新開了間隱蔽西餐小店,今日同同事一齊去試食。由於一早BOOK左位,加上我地食得早,12點去到暫時無咩人,好快就坐低左。不過轉頭都好快坐滿大半間鋪。LUNCH餐牌比較簡單,有4款主菜,各配餐湯或沙律,咖啡或茶。價錢都係HK$68 - $108(食扒的話)。最得我歡心既竟然係伴湯既餐包,非常新鮮和香脆,配蒜香牛油真係無得彈,好味到ENCORE多一次。老闆娘話麵包是全無添加的,可以非常安心食用。湯每日不定期轉款,今日飲左菠菜薯仔湯,好CREAMY幼滑又唔漏,食左個煙肉蜆肉意粉都好滿意。由於無打算寫食評,所以無影相TIM,下次補返啦。

由於無打算寫食評,所以無影相TIM,下次補返啦。
Other Info. : 店內仲有好多不同既本地手工啤酒,遲些可考慮放工同同事去HAPPY HOUR呢。 好期待去試佢晚市既精緻牛扒餐,遲些試左再在這裡匯報。
2016-07-12
$80 (Lunch)
  • 麵包,餐湯,牛扒