2006-10-23 39 views
又是午餐時候,上一次到了盛記今回到了一流碟頭飯的波記.要了生炒骨反及干牛河.兩樣都好快到而且火喉十足五臟六腑都十分滿足,眼看那火光飛揚像是表演,阿姐的招呼市井的但貼心.味道好生炒骨的甜酸剛好.只彈的是沒什麼可以飲的..(當然你可以自己帶來酒水)收費更是不得了44元兩個人中環喎
收費更是不得了
44元兩個人
中環喎
2006-08-02 36 views
又約埋食友傾國家大事,趁天氣還不是太熱,就選了在這裡,都好一段時間沒有在這裡坐圓橷吃炒麵的了。坐在背向廚房的位置,背面兩個爐頭在熊熊的怒吼著,感覺彷如置身於空軍基地。要了豉椒牛河及星州炒米,一乾一濕的兩碟。爐頭夠猛,炒碟粉都不過30秒,好快有得食。好少吃濕炒河,爐火不夠猛的話,是炒到「立」口非常的。這裡的茨汁不算厚,令成碟粉賣相不錯,但吃落是不太夠味,牛肉也是醃得不夠,豉椒不入味,略淡口。河粉不油,炒得條條分開,都不錯;星州炒米賣相麻麻,看起來不夠乾身,但味道卻又幾好,米粉吃落爽口,都有水準。這裡環境不大好,但看著個兩位大廚快而準的在open kitchen表演極速炒野,也是樂事。44蚊,想起也會再來吃的。

44蚊,想起也會再來吃的。
2006-06-20 33 views
有事求救,就約老頭子出來,天氣轉涼,就按他的意見來波記。地痞後巷,環境較水記好少少,兩個巨型火爐,馬力十足,爆起上來的話附近行人頓變燒豬,這兩個爐,尋遍港九也只有波記,又是香港的文化遺產。雖說轉涼,但都幾熱,佩服兩位大叔整日面對著熊熊烈燄,亦面不改容;客人落單後,阿姐即時遞上執好的料,瞄瞄埋邊檯面,一盤盤的材料,都是執定貨色,要炒牛河就遞盤牛肉來,要炒三絲,就遞盤肉絲來,大火泡製,唔洗45秒,炒粉麵飯即是送出,鑊氣十足。未開口,老頭子已搶先叫了星洲炒米、豉椒炒牛河走油,一乾一濕;星洲炒米,銀芽、肉絲、蝦粒,料唔多,叫了走油結果濕淋淋,微辣但唔香,一般;豉椒炒牛河,是濕炒,青椒、豉粒、紅椒、洋蔥加上醃得唔多入味的牛肉,配料、汁水十足,可惜無豆豉及青椒的香味,如過可以先爆香蔥同豆豉會好好多。邊食邊睇著大叔舞弄著大鑊,都幾壯觀,呢類「大火頭」的街邊檔,執一間少一間,縱然食物質素談不上一流,當上文化堂,掏廿塊錢來參觀,見識什麼是本地文化。

有事求救,就約老頭子出來,天氣轉涼,就按他的意見來波記。

(Non-member)
食左個芙蓉蛋飯,勁有鑊氣lor.....同場加映毛巾表演...嘆為觀止!!..個位置同環境超有風味..殊不簡單噢.....要keep住一個星期食兩次呀,勁好食呀!!! yummy!!! 必食推介: 所有炒野

2006-02-27 24 views
Sat. 同男友黎食lunch, 叫左牛肉炒麵, 真係好有鑊氣, 不過d 牛肉無牛肉味(佢地用左d 粉"拿" 鬆d 肉), d 麵唔係脆卜卜, 有d 失望.
2006-02-27 40 views
好開心,終於食到中環大排檔。我地叫左:1 豉椒牛河- 好好味,好夠火氣。唔係話太多油。好夠配料(雖然我唔食原隻辣椒)。2 椒鹽排骨飯- 好夠香辣,排骨金黃鬆脆。飯好有味,唔係飯混飯,餸混餸個隻,求其啪餸上飯果隻。最奇怪就係,食完個身一都無味,雖然我地坐係大排檔果隻大鑊隔0黎。PS: 亞姐個個都好活潑,好enjoy 份工,好enjoy 好忙,同其他中環lunch time食野地方唔同。

好開心,終於食到中環大排檔。

我地叫左:

2005-12-27 52 views
我叫了揚州炒飯, 好大碟, 只要21元碟飯好有鑊氣, d料都算足, 不過比較油同咸, 但可以接受, 總的來說, 正!不過飲品只得罐裝汽水, 仲要7蚊一罐環境當然不算好, 不過我都預左食完就走, 所以冇所謂
我叫了揚州炒飯, 好大碟, 只要21元

不過飲品只得罐裝汽水, 仲要7蚊一罐

環境當然不算好, 不過我都預左食完就走, 所以冇所謂
2005-12-02 45 views
中環真係有趣,有咁多喱類鐵皮大排檔.喱度環境雖然相當惡劣,坐係斜路上面食,但勝在鑊氣夠,離遠都聞到香味.而且價格合理,所以都吸引到唔小西裝友食.叫個時菜肉片飯,肉片較硬及冇咩肉味,比較奇怪,可能冇咩落醃料.菜心較老,有D仲食到起渣,麻麻.整碟飯水準實在一般,但勝在鑊氣同價平.

2003-11-26 39 views
沿皇后大道中連卡佛果邊行人路,向上環方向行,過了匯豐銀行的下一個街口,過左太興見士他花利街就轉左上去,波記就在橫巷中。如所言呢度只是坐街邊的大排檔,並不是restaurant,環境麻麻地,要有心理準備,不過炒粉麵就好有鑊氣。
2003-11-25 44 views
Wanna try the crispy noodle, but i can't find the place. Can anybody tell me where to find this restaurant?
2003-11-13 59 views
呢度位置幾隱秘,雖然在皇后大道中一轉上來就見到,但在呢頭做左幾年野都係同事介紹至找到來。正確位置是余仁生隔離石級行上少少就到,街名叫士他花利。呢度有小菜供應,但最強的是炒粉麵,即叫即炒夠鑊氣,又大大碟,四個人來吃叫三碟就得。吃過干炒牛河同星州米,都好有水準;最值得一吃是各種炒麵,呢度的炒麵係將細個果時在酒樓吃肉絲炒麵,D麵炸到脆卜卜果種,而家唔係咁多地方吃得到。大部份炒粉麵都係21蚊,算幾平。當然又係果句,呢度係正宗大排檔,即得個鐵皮檔係舖面,檯櫈都擺在路邊果種,環境唔會好得去邊,唔介意穿套裝坐圓櫈的話可一試。仲有就係因為呢度條巷幾窄,所以油煙都幾勁,上次我去食完返到公司同事仲以為我地去食韓烤,怕油煙就最好買走。