2009-02-23
筆者由畢業開始已經係中環工作左十年八年, 波記係我咁多年以黎幫襯得最多既一間鋪頭, 原因簡單不過: 平、靚、正位置上, 波記其實幾難搵, 你好難想像係商廈林立既中環, 旁邊一條巷竟然有一間大排檔波記既特色係:阿姐好好記性而且好大聲師傅係熊熊火光中以一分鐘既時就炒好一碟鑊氣飯價錢全部只係廿幾蚊而且超大碟炒飯只需加兩蚊可以炒底想食排骨要早d去因為超快賣晒...筆者食過的菜色:椒鹽豬扒飯: 筆者食過最好食既一味, 唔怕辣既一定要試下芙蓉蛋飯: 呢味都好好, 由於係鑊氣炒出黎, 所以可以做到外脆但內裡仲係半熟蛋各類炒飯: 筆者食過楊州炒飯, 西炒飯, 咖哩炒飯, 蝦醬炒飯 & 福建炒飯, 個人覺得楊州炒飯 & 蝦醬炒飯係最好的京都骨飯: 都唔錯, 酸甜適中, 不過千萬唔好外賣, 因為個汁會令到個飯 & 豬扒唔好飯...干炒牛河: 其實波記既炒河都好出色, 牛河更係最多人叫既其中一款炒粉麵飯其實仲有好多味筆者都食過, 不過最常叫既, 都算係以上既推介食左咁多年波記, 得出如此結論: 千萬不要外賣, 波記係堂食先好食的
波記既特色係:
阿姐好好記性而且好大聲
師傅係熊熊火光中以一分鐘既時就炒好一碟鑊氣飯
價錢全部只係廿幾蚊而且超大碟
炒飯只需加兩蚊可以炒底
想食排骨要早d去因為超快賣晒...
筆者食過的菜色:
椒鹽豬扒飯: 筆者食過最好食既一味, 唔怕辣既一定要試下