2016-11-28 220 views
巴馬火腿伴蜜瓜-蜜瓜新鮮爽口配巴馬火腿味道清新雜錦海鮮香香筒-海鮮新鮮配脆脆香香筒口感大增,有新意小食摩天輪-用摩天輪盛著小食外觀夠吸引, 加埋薯條,雞翼等等小食配上2款醬汁,簡直是視覺味覺享受西班牙風乾火腿紅茄多士- 風乾火腿口感不太乾,配上紅茄更開胃,絡合多士軟硬集結一身
巴馬火腿伴蜜瓜-蜜瓜新鮮爽口配巴馬火腿味道清新
雜錦海鮮香香筒-海鮮新鮮配脆脆香香筒口感大增,有新意
小食摩天輪-用摩天輪盛著小食外觀夠吸引, 加埋薯條
,雞翼等等小食配上2款醬汁,簡直是視覺味覺享受
2016-11-25 823 views
今餐要多謝好友同我哋兩個慶生(兩個同一日生日),聽聞H8有好多嘢食,我都係第一次嚟。可能星期五,個個都出嚟搵食,等Lift都等咗一段時間先上到去。訂位時朋友專登選咗近窗卡位,三個人坐可以係咁吹水都唔阻人又坐得舒服。今次叫咗海鮮拼盤、蟹肉龍蝦汁墨魚麵、黑松露雞翼同紅茄水牛芝士薄餅海鮮拼盤有龍蝦、青口、蝦、蜆、螺同生蠔。生蠔唔新鮮、蝦爽但無蝦味、蜆清甜、螺無特別、青口我只喜歡吃藍青口所以無食、唯一我覺得唔錯係龍蝦,龍蝦膏多,肉清甜。但我下次嚟一定唔會叫呢個蟹肉龍蝦汁墨魚麵 ,其實我唔多明點解上面有啲粟米片,加埋落啲汁可以講有點多餘。 麵條有咬口軟硬度啱啱好,我鍾意。龍蝦汁好鮮濃,每條麵都掛滿咗醬汁,加埋蟹肉一齊食,真不錯黑松露雞翼,本身隻雞翼係做到外脆,但雞肉無咩味,勝在佢個面勁多松露醬,好香好濃。紅茄水牛芝士薄餅,因為之前得啲肉就叫個清清哋,因為佢用薄皮,焗到有啲似餅乾, 蕃茄令芝士唔會太漏,再加千島醬底同埋佢上面啲羅勒好夾好清新,呢個配搭令人突然覺得自己好健康(假象)

2016-11-18
$330 (Dinner)
Birthday
又係黎尖沙咀厚福街覓食的好時機,再次來到 H8,今次我們揀選了位於12樓的《BEL CIBO》,在舒適的環境下,體驗一下新派歐陸 Fusion菜的滋味。 餐廳以深色系為主調,燈飾華美,光線柔和,令整間餐廳色調和諧。座位舒適寬敞,並已注入聖誕裝飾,充滿節日氣氛。 天氣漸涼,是時候喝一點熱飲暖暖胃,餐廳選用了 Lipton 產品泡茶,品質當然有保證!當日,我揀選了桃茶 (HK$38),清甜的桃香,與紅茶交螎,茶味越浸越濃;友人則選了荔枝茶,同樣味美。 先來一碟「牛舌」,外皮煎得香脆,用上厚切的方法,食落啖啖肉,香腍味美,十分滋味。而且,上桌時牛舌是熱騰騰,份外味美。 不過,最觸目的,要數「小吃摩天輪」。甫上桌,不但我們忍不住手機先食、相機先食,連隔鄰的食客,也忍不住則目,因為,摩天輪的造型實在太吸引了!「小吃摩天輪」內,放滿了薯條、餃子、雞翼、小丸子、芝士波,全是香口之物,當然十分脆口,尤其餃子,連邊位也相當香脆。 很獨特的「蕃茄天使麵」(酸製醃),用上三款不同的蕃茄而製,帶出不同口感及酸度,喜歡吃酸食的,一定要嚐嚐深紅色的小蕃茄,酸度出奇地高喔! 愛好芝士的 Be

愛好芝士的 BeautySearch 揀選了「蕃茄水牛芝士薄餅」,甫上桌已聞到濃郁的芝士香氣,配了不算多,蕃茄、水牛芝士配上千島醬,簡單美妙的組合。

值得一提的是,薄餅是薄身的,非常香脆。

甜品方面,我們揀選了一客「鮮菓冰」,不同味道的水果冰置於杯中,有火龍果、蜜瓜、哈蜜瓜、菠蘿,再搭配各式鮮菓,整體感覺很 FRESH。

難怪名人名星也來這裡進餐!
2016-11-24 466 views
今日 大家去觀賞超級月亮既時候我就約左朋友去食好西以我記得H8好耐以前 好多層都係食放題宜家小左 多左好多西式餐廳幾個女仔 想舒舒服服咁談下心睇到openrice 呢到既野食同格局都唔錯 決定黎試試餐廳環境比較靜 幾舒服煙三文魚沙律份量多 朋友平均分四份都唔會覺得小沙律醬較多呢個摩天輪小食併盤一上枱 個個都相機食先有5款小食 再配上千島醬及芥末醬比較熱氣既小食配上呢2款醬清清地即覺得罪惡感無咁重而小食有小雞翼, 薯條, 炸蝦餃子, 燒章魚丸, 芝士蝦丸味道亦不過不失炸蝦餃子原來有隻甜蝦仔係入面外型都幾得意海膽黑松露忌廉汁意粉有驚喜...海膽容易肥美鮮甜, 入口即溶待應上枱時都提醒我地先單食海膽, 感受原有鮮味而意粉黑松露既味道唔係好濃, 但須CREAMY, 加埋海膽, 十分配合 香燒豬仔骨燒汁帶有茄醬, 酸酸地惹味又開胃, 而豬仔骨份量亦唔小, 我地4個人每人分到2件肉係厚味道亦不錯, 但有點難切紅茄水牛芝士薄餅呢個薄餅我覺得厚左dd而加左好多千島醬及面層有厚厚芝士我好喜歡食千島醬及芝士控既我... 就覺得味道好吸引!而好值得一讚, 呢到既侍應好細心當見到客戶用手食野時..都會即送上濕
今日 大家去觀賞超級月亮既時候

一上枱 個個都相機食先

有5款小食 再配上千島醬及芥末醬

比較熱氣既小食配上呢2款醬清清地

即覺得罪惡感無咁重

而小食有小雞翼, 薯條, 炸蝦餃子, 燒章魚丸, 芝士蝦丸

味道亦不過不失
炸蝦餃子原來有隻甜蝦仔係入面

外型都幾得意

有驚喜...

海膽容易肥美鮮甜, 入口即溶

待應上枱時都提醒我地先單食海膽, 感受原有鮮味

香燒豬仔骨

燒汁帶有茄醬, 酸酸地惹味又開胃,

而豬仔骨份量亦唔小, 我地4個人每人分到2件

肉係厚味道亦不錯, 但有點難切

呢個薄餅我覺得厚左dd

而加左好多千島醬及面層有厚厚芝士

我好喜歡食千島醬及芝士控既我...

就覺得味道好吸引!
而好值得一讚, 呢到既侍應好細心

當見到客戶用手食野時..都會即送上濕紙巾比食客抹手.

超讚.
2016-11-14
$300 (Dinner)
2016-11-20 859 views
朋友同我慶祝生日,帶左我黎呢間餐廳,佢地個二人餐做緊優惠, like facebook 就會有六五折。鮮果釀酥盒伴煙三文魚配香芒汁煙三文魚好新鮮,酥皮亦都好香脆, 配埋香芒汁食落幾開胃。鮑魚就比想像中細粒, 兩口就食完。鵝肝同菠蘿一齊食就真係第一次, 感覺非常新奇。南瓜湯好重南瓜味, 亦都好香滑,仲俾埋我最喜愛既麵包條我送添。主菜方面有買個選擇,牛,豬同兩個魚, 我地揀左兩款魚。三文魚雖然有少少過熟, 但係仍然保持到鮮味,拌碟既薯蓉都唔會好重牛油味。鱈魚柳外皮好脆,內裡亦都好滑。 意大利飯上面鋪左好多海膽, 唔喜歡海膽既我真係唔識欣賞, 但係朋友就好鐘意。飯方面軟硬適中,幾有質感,不過個汁有d漏。 甜品方面雖然唔知叫咩名, 但係就應該係雪榚類既, 切開黎係固體狀, 凍冰冰好好味、全晚最好味係佢啦。 飲品方面我地叫左特飲,杯到果杯係有氣果汁, 針筒內係糖水, 我就試左lime and green apple, 感覺有點兒過甜,下次都係試第二d 算。
鮮果釀酥盒伴煙三文魚配香芒汁

煙三文魚好新鮮,酥皮亦都好香脆, 配埋香芒汁食落幾開胃。
鮑魚就比想像中細粒, 兩口就食完。
鵝肝同菠蘿一齊食就真係第一次, 感覺非常新奇。

主菜方面有買個選擇,牛,豬同兩個魚, 我地揀左兩款魚。
鱈魚柳外皮好脆,內裡亦都好滑。
Birthday
星期一放工約了3位朋友出來聚舊為左方便又多選擇, 我們選址尖沙咀H8, 12樓一間西餐廳一到步, 看到店舖已經放好聖誕擺設, 提晒我Santa claus is coming to town朋友A很喜歡摩天輪, 所以先點了一個沙律及小食作為前菜煙三文魚凱撒沙律煙三文魚略帶煙薰味, 入口甘香, 不太鹹沙律菜爽甜, 菜上平均沾有沙律醬,  配有小量脆火腿, 提升口感層次小食摩天輪配有兩種醬汁: 千島醬, 芥末醬小食分別有五種: 烤雞翼, 薯條, 炸蝦餃子, 燒章魚丸, 芝士蝦丸芝士遇上蝦膠丸子炸得金黃色, 油份已迫出, 口感彈牙燒章魚丸 - 微暖, 丸子外形沒有變形。餡正常, 不是啖啖麵粉炸蝦餃子外形獨特, 皮脆, 內裏有少量豬肉, 蝦竟然是甜蝦, 好特別**摩天輪除了美觀, 亦作轉盤之用, 同枱朋友輕鬆一轉就可以取得食物然後主菜來了..紅茄水牛芝士薄餅餅底脆薄, 小蕃茄配水牛芝士共嚐, 中和味道, 不會太漏香燒豬仔骨一排有8條骨肉質爽嫩, 配香濃燒汁, 燒汁帶有茄汁成份, 惹味又開胃海膽黑松露忌廉汁意粉大大片加拿大馬糞海膽非常吸精海膽顏色較深, 甜度較高, 入口即溶, 質感滑不溜口由於這
星期一放工約了3位朋友出來聚舊

為左方便又多選擇, 我們選址尖沙咀H8, 12樓一間西餐廳

朋友A很喜歡摩天輪, 所以先點了一個沙律及小食作為前菜

煙三文魚凱撒沙律
煙三文魚略帶煙薰味, 入口甘香, 不太鹹

小食摩天輪
配有兩種醬汁: 千島醬, 芥末醬

芝士遇上蝦膠
丸子炸得金黃色, 油份已迫出, 口感彈牙

炸蝦餃子

然後主菜來了..

紅茄水牛芝士薄餅
餅底脆薄, 小蕃茄配水牛芝士共嚐, 中和味道, 不會太漏

一排有8條骨
肉質爽嫩, 配香濃燒汁, 燒汁帶有茄汁成份, 惹味又開胃

大大片加拿大馬糞海膽非常吸精
海膽顏色較深, 甜度較高, 入口即溶, 質感滑不溜口
由於這海膽容易出水, 所以應上枱即食, 及與意粉分開食, 就可以品嚐其最新鮮狀態
扁意粉軟硬適中, 沾滿黑松露忌廉汁, 黑松露味較輕, 與忌廉汁互相配合

**朋友每次在進食過程中沾污手, 店員都會主動遞上濕紙巾, 觀察力好強
$317.75 (Dinner)
2016-11-19 201 views
。自。費。今日一放工就過左尖沙咀同個朋友食飯~跟佢去左厚福街既H8,原來呢度開左好多新餐廳,而朋友就喺甘多間食肆中挑選左12/F呢間Bel Cibo~ 應該唔錯~~7pm上到去未有太多人,但7.30pm 左右就差不多滿座了~ 我地2人叫左個《香燒豬仔骨 $158》~嘩!份量好大~~~ 切開起碼起碼有10件!一定飽肚有餘。試試味道更有驚喜!肉質夠稔,完全唔乾唔老,保持到肉質既嫩度;燒得惹味,脂肪少減少油膩感。食到甘上下好想飲點酒,原來門口附近既酒吧處可以試酒。唔飲wine想飲手工啤酒既,呢度就有齊餐牌上甘多款比你試。價錢都只係$68-$78。圖中呢款我好喜歡,因為帶甜唔苦好岩女士飲~食完ribs又飲完酒,想吃甜的,於是就叫個甜品食~店員推介呢款 《椰王cream Brûlée 》-- 普通焦糖燉蛋就食得多,呢個椰汁做既cream Brûlée 外面絕對少有~口感比一般燉蛋有質感,椰味香濃,無甘膩,表面既焦糖夠薄脆,唔會太厚令整體過甜
。自。費。

2016-10-26
Type of Meal
Dinner
Anniversary
2016-11-18 296 views
星期一候群症, 晚上緊係要約朋友出黎食飯透透氣, H8 整幢大廈都係食肆, 食間未食過既西餐廳先 當晚星期一客人不多,侍應安排我們4人坐沙發凱撒沙律用上新鮮羅文生菜, 有少許黑椒粒煙肉粒作調味, 煙三文魚肥美整左兩朵花襯托上檯時不禁令我們嘩一聲, 五種小食分別有雞翼/章魚小丸子/薯條/餃子蝦/芝士蝦丸, 味道中規中矩份量剛好分到我地4個女生一人一件, 配上千島醬同蜜糖芥末醬, 由於是炸物, 拼盤附送新鮮蔬菜條摩天輪特別之處是一邊重一邊輕, 自動旋轉, 呃like之選飲品叫左杯Mix fruit soda / passion+mango針筒內是濃縮果汁, 甜度可以自己調教面層係加拿大海膽, 而家既季節海膽當做, 侍應介紹有2種食法, 一是撈埋意粉食, 二是分開食, 後者是最佳食法, 果然, 海膽肥美新鮮, 就咁食已經好滿足, 黑松露汁唔會太濃, 淡淡松露香混入有什菌/幼露荀既扁意粉上. 呢個意粉淨係海膽都已經值回票價豬仔骨好大份, 每人都有2支骨, 豬助骨好厚肉, 女仔們可能要比少少力氣切開, 豬仔骨面層汁醬獨特, 食得出當中有蕃茄黑椒調味, 似燒烤醬, 唔錯薄餅一客可分開6件, 千島

當晚星期一客人不多,侍應安排我們4人坐沙發
凱撒沙律煙三文魚
小食摩天輪

摩天輪特別之處是一邊重一邊輕, 自動旋轉, 呃like之選
針筒內是濃縮果汁, 甜度可以自己調教
海膽黑松露忌廉汁扁意粉
紅茄水牛芝士薄餅
薄餅一客可分開6件, 千島醬底, 加左蕃茄令芝士唔會太溜, 味道中和返, 芝士亦有拉絲的效果
望真d, 賣相有d 似不真實既食物
餐廳環境早已進入聖誕氣氛, 整間餐廳佈滿裝飾, 建議稍後要播放聖誕音樂, 氣氛一定好好
2016-11-17
$317 (Dinner)
凱撒沙律煙三文魚
海膽黑松露忌廉汁扁意粉
2016-11-18 785 views
難得朋友係外國回流番黎,緊係要約出黎聚下舊啦~ 係尖沙咀嘅話,黎呢棟大廈就可以搵齊各款各樣嘅美食喇,不過從中揀一間餐廳嘅,都有啲難度,又係選擇困難症發作嘅時候喇!!! 最後我地決定去12樓到食西餐~一出升降機門就係餐廳嘅入口,有盞射燈將餐廳名同Logo投射落地下到,以平日黎講嘅話,都算有唔少客人,而且都開始有聖誕嘅裝飾品,而我地就被安排到四人卡位餐廳咁啱做緊推廣,如果Like佢地Facebook,呢個二人餐就可以平到去八百蚊左右,有得平就緊係要即Like啦~首先黎三款前菜,而餐廳好細心,等我地食完一道菜之後,先上下一道,第一碟係秘製冰凍鮑魚,原隻鮑魚已經起好,免卻咗要將殼同肉分離嘅步驟,鮑魚上面有白色嘅忌廉汁,配埋幾彈牙嘅鮑魚,味道唔錯,凍冰冰都幾開胃之後黎嘅係鮮果釀酥盒伴三文魚花配香芒汁,將煙三文魚卷成花嘅形狀,賣相都唔錯,配上甜甜酸酸嘅芒果醬,感覺好清新,而酥盒就幾酥化,但係相信都係買現成嘅急凍酥皮盒整嘅,入面就裝住切粒嘅青蘋果同沙律等等另外仲有就係香煎法國鵝肝伴焦糖菠蘿,我覺得呢道菜式真係幾出眾,係我都幾欣賞嘅,菠蘿應該都係用罐頭,而表面嘅焦糖唔夠脆身,但係酸酸嘅味道,可以中和一
另外仲有就係香煎法國鵝肝伴焦糖菠蘿,我覺得呢道菜式真係幾出眾,係我都幾欣賞嘅,菠蘿應該都係用罐頭,而表面嘅焦糖唔夠脆身,但係酸酸嘅味道,可以中和一下鵝肝嘅膩感,伴碟仲有士多啤梨醬,濃濃嘅鵝肝味好突出之餘,所有嘅食材又唔會破壞咗味道嘅平衡
前菜過後,就到廚師精選餐湯,呢到嘅羅宋湯比一般嘅紅,味道就多咗淡淡嘅香草香,跟湯仲奉上一枝嘅脆麵包條
其實一個二人餐都超豐富,因為大概都有三款主菜食,海膽黑松露野菌意大利飯係套餐入面包括埋嘅,無得你揀第二樣野,不過你見到佢嘅賣相,你都唔會想轉另一道菜,事關係意大利飯上面鋪滿大量嘅加拿大海膽,睇落好澎湃啊!!! 雖然係加拿大海膽,但係佢反而有濃到有馬糞海膽嘅味道,意大利飯雖然加咗芝士,可以見到微微嘅牽絲,芝士味唔太出,所以唔會蓋過咗主角海膽。意大利飯嘅口感幾煙韌,再配埋爽口嘅野菌,口感好豐富
食肉獸嘅我地,又點可以唔嗌番個美國安格斯肉眼扒食呢,可能因為唔係正宗嘅西式餐廳,所以餐廳都無問我地要幾成熟,有啲失望,牛扒上到枱時已經係七、八成熟,切開都只可以見到微紅,差唔多熟嘅肉,好彩口感都唔會太過韌,下面仲有焗薯仔粒,表面都少少微脆,算係不過不失啦
跟住我地揀另一個海鮮主菜,香煎銀鱈魚柳,魚柳都幾大塊,口感唔會散之餘,仲幾滑溜嫁,相信魚都係用急凍嘅,唔會有魚腥味,仲可以點一點甜甜嘅醬汁,提升魚嘅味道,整體都幾好
最後,套餐又點可以唔包甜品呢? 精選甜品係呢朱古力雪糕,原本就咁睇係唔會知道係咩甜品黎,因為雪糕上面鋪滿朱古力粉,完全蓋過成個雪糕球,不過加咗朱古力粉之後,朱古力味更加濃郁,有啲提升咗嘅感覺,食到中間,估唔到竟然有香蕉雪糕,但係味道偏甜,有啲化學成份嘅味道,都係食番外圍嘅朱古力雪糕啦
2016-11-18 529 views
厚福街既「H8」可以話係該區既餐廳集中地,中西日韓總有一款啱你!平時每次經過都俾下面既傳單搞到眼花繚亂,好在今次朋友已經一早喺openrice book左呢度唔駛再左諗右諗!餐廳位處大廈既中層12樓,雖然有三部電梯,但晚飯繁忙時間都要等差唔多5分鐘左右,不過尚算可以接受啦!二人晚餐有成7個course,main course 重可以四選二添!本來都唔錯,但當我見到$1288呢個價錢真係打左個突!加埋一成千三蚊兩位我唔好再補多少少錢再食豪D?不過,原來只要喺Facebook Like佢地餐廳就可以有65折,折左之後連加一都只係一千蚊左右,感覺比較容易接受,所以決定費事a la carte就咁食套餐算喇!鮮果釀酥盒伴煙三文魚花配香芒汁︰非常開胃醒神既appetizer。鮮果酥盒脆脆地之餘又有少少水果既香味感覺非常特別,配埋煙三文魚一齊一大啖咬落去感覺一流!香煎法國鵝肝伴焦糖菠蘿︰鵝肝整體口感唔錯,但由於係用罐頭而唔係新鮮菠蘿既關係,加左焦糖既菠蘿感覺好似甜得濟,有D太過heavy既感覺!秘制鮮凍飽魚︰坦白講,「一分錢一分貨」,所以呢度既鮑魚當然唔能夠同糖心飽之流相比,但整體質素比預其中好,
鮮果釀酥盒伴煙三文魚花配香芒汁
秘制鮮凍飽魚
秘制鮮凍飽魚︰坦白講,「一分錢一分貨」,所以呢度既鮑魚當然唔能夠同糖心飽之流相比,但整體質素比預其中好,性價比很高。
Mango Smoothie
Mango Smoothie ($58)︰Mango Smoothie 唔算太甜,非常易入口感覺唔錯!
精選餐湯
精選餐湯︰粟米南瓜湯非常清甜易入口,難得佢唔會好似坊間之流成日整到非常之鹹,抵讚!
海膽黑松露野菌意大利飯
海膽黑松露野菌意大利飯︰小小既飯居然放左五大舊海膽,正!撈埋黑松露同埋野菌連埋Risotto一齊食落口感覺非常豐富,只可惜既係飯既口感偏鹹,如果喺用鹽份量方面再調配一下會更好!
美國安格斯肉眼扒
美國安格斯肉眼扒︰Medium Rare既安格斯煮到5成熟剛剛好,既可以食到牛既肉質之餘又唔會有我最怕既血水,啱晒我口味!另外,店員亦都會主動問你需唔需要芥辣等等既調味料,非常細心!
美國有骨豬鞍扒
美國有骨豬鞍扒︰豬鞍扒煎既火喉適中,能夠做到外面香脆之餘亦能鎖住裏面既肉汁,誠意推介!不過,美中不足既係佢同肉眼扒都係用同一個sauce,咁啱四選二main course既朋友叫左呢兩款主菜可能會覺得有D repetitive,如果有其他更多選擇會更好!
精選甜品
精選甜品甜品表面用上谷古粉同可可粉包着裏面既朱古力雪糕,喺凍冰冰既雪糕上面舖上一層薄薄既點綴令到外表平凡既雪糕立刻變得不一樣,新鮮感一流,非常欣賞餐廳既innovation!

總括黎講,呢個價錢喺尖沙咀鬧市可以算係「slightly above average」,不過食物既種類、質素以至整體服務水平真係非常唔錯!當晚有其他顧客生日,餐廳重專登播生日歌俾全場一齊同佢唱歌慶祝添,呢D「細微位」真係唔係每間餐廳都做到架!
2016-11-17
$500 (Dinner)
鮮果釀酥盒伴煙三文魚花配香芒汁
秘制鮮凍飽魚
Mango Smoothie
精選餐湯
美國安格斯肉眼扒
2016-11-18 408 views
一坐下,經理就先推介這個二人餐的餐牌。原來只推出了一星期,而且facebook like了的話有六五折。本身套餐已經會便宜過單點,再有六五折真的抵上加抵!二話不說就要一個二人餐!二人晚餐($1288)-->65折後$837*鮮果釀酥盒伴煙三文魚花伴香芒汁先吃咸的三文魚花,再吃甜的鮮果釀酥盒。三文魚花淋上了甜甜的芒果汁,味道比起想像中夾。酥盒入面是粒粒的生果,有火龍果、哈蜜瓜和蜜瓜。酥皮很鬆脆,而且乾身不油膩。*香煎法國鵝肝伴焦糖菠蘿我其實是頗抗拒鵝肝的,因為實在太油膩,吃完之後就吃不下其他了。但是這個鵝肝一反傳統,不是配多士吃,而是配了一片焦糖菠蘿。鵝肝一入口即溶,除了充滿油脂味,就是罪疚感;焦糖菠蘿很甜很多汁,為油膩的鵝肝解一解膩!*秘制鮮凍鮑魚鮑魚是一口size的,爽口彈牙,配上秘制的白汁。光是前菜都已經有三個!要吃前菜吃飽嗎?*Daily soup前菜之後就是餐湯。是白湯,加上了素翅,味道偏淡一點。*海膽黑松露野菌意大利飯黑松露野菌意大利飯就常見了,加上海膽都是第一次見。這個意大利飯很香黑松露的香氣,而且有很多野菌;意大利飯亦粒粒分明,很夠濕潤,每一粒都吸收了湯汁。*美國

二人晚餐($1288)-->65折後$837
*鮮果釀酥盒伴煙三文魚花伴香芒汁

鮮果釀酥盒伴煙三文魚花伴香芒汁
鮮果釀酥盒伴煙三文魚花伴香芒汁
*香煎法國鵝肝伴焦糖菠蘿

*秘制鮮凍鮑魚

鮑魚是一口size的,爽口彈牙,配上秘制的白汁。
秘制鮮凍鮑魚
光是前菜都已經有三個!要吃前菜吃飽嗎?

*Daily soup

前菜之後就是餐湯。

是白湯,加上了素翅,味道偏淡一點。
Daily soup
*海膽黑松露野菌意大利飯

*美國有骨豬鞍扒

平常都會少點豬的菜式,因為怕豬肉又乾又硬。這件豬鞍扒是有驚喜的。

首先肉質很淋,雖說不上很juicy,但是煎完都不會太乾,所有都恰到好處。
*刁草烤焗挪威三文魚柳

三文魚柳的皮煎得很香口很脆;不過魚肉的部份個人覺得熟了一點,所以比較乾和不太滑。
刁草烤焗挪威三文魚柳
*精選甜品

還以為所謂精選甜品都定必hea底,但我又估錯了。實在沒有令人失望。

這球朱古力雪糕,中間加入了像吉士的沙巴翁,上面灑了可可粉和朱古力脆脆;除了口感有多層次,朱古力味亦非常香濃!
2016-11-16
$480 (Dinner)
2016-11-17 199 views
TST H8全幢都係食市, 今次約埋3位女性朋友一齊去食12樓的Bel Cibo, Bel Cibo近窗的位座全部係卡位, 可以望到街景, 加上柔和較暗的燈光,十分舒服. 朋友黎餐廳之前已經睇定MENU, 分別ORDER了沙律/小食/主食及甜品.蟹肉牛油梨釀鮮茄伴羅馬生菜香芒油醋汁 - 蟹肉拆絲後拌入牛油果蓉, 再放入淘空了的蕃茄內. 蟹肉牛油果蓉好好味, 食到一絲絲的蟹肉, 鮮甜!另外配有非常新鮮的羅馬生菜, 已切成1寸長的, 淋上香芒油醋汁, 好香甜, 有點像糖果, 生菜爽脆!小食摩天輪 – 上檯大家都”嘩”一聲, 幸福摩天輪上有5款不同炸物, 分別係雞翼, 八瓜魚波, 蝦丸波, 炸蝦餃子及薯條. 還有紅蘿蔔及西芹條, 配上2款醬汁,其中一隻係WASABI他他汁.雞翼大隻又入味. 八瓜魚波外脆內滑, 入面有八瓜魚粒粒. 蝦丸波入口彈牙, 炸蝦餃子內有一隻蝦, 不過皮較厚. 厚切薯條炸得十分香脆!西班牙風乾火腿紅茄多士 – 每件多士上都放滿了多片西班牙風乾火腿, 下面有蕃茄及洋蔥粒, 多士仍十分香脆, 西班牙風乾火腿不會太咸, 中間的蕃茄及洋蔥粒帶了中和作用, 又1個GOOD!蟹肉龍

西班牙風乾火腿紅茄多士
蟹肉龍蝦汁墨魚麵 – 表面灑上了粟米片, 麵條有咬口, 軟硬度剛剛好, 醬汁係十分濃郁的龍蝦汁, 份量拿得汁, 每條麵都掛滿了龍蝦汁!
蟹肉龍蝦汁墨魚麵
紅茄水牛芝士薄餅 – 厚厚的水牛芝士再加上千島醬做BASE, 薄批底焗得有少少脆. 芝士可以拉到一尺長, 好好玩, 愛芝士的朋友要試一試!
紅茄水牛芝士薄餅
香燒豬仔骨 – 約8-9寸長, 十分厚身多肉, 豬仔骨醃得入味, 表面再搽上BBQ醬汁, BBQ醬汁太多會有少少過咸, 豬仔骨真係極之厚肉, 肉汁豐富又嫩, 呢個價錢十分抵食!
香燒豬仔骨
女人係有六個胃的, 最後總要有個甜品作結, 我們ORDER了出名的” 沙巴翁黑炭球” 及 “Bel Cibo 奶凍”.

Bel Cibo 奶凍放置於1個大圓杯內, 最底層係奶凍, 再放上了士多啤梨, 藍莓等等不同水果, 仲有粟米片及2條朱古力蛋卷, 賣相了得! 奶凍較為淡, 果醬微酸的, 水果亦新鮮.
Bel Cibo 奶凍
沙巴翁黑炭球 – 外表以為係心太軟, 原來係2個有內涵的雪糕球, 最裡面係沙巴翁 (意大利文:Zabaglion;法文:Sabayon) 是一種在意大利和法國都十分流行的甜品,主要材料是蛋黃、砂糖及酒, 味道會幾甜, 店員過因為沙巴翁甜, 所以外面包住厚厚的朱古力雪糕, 再係外面灑滿了谷古粉和可可粉, 味道帶苦可以中和甜味. 朱古力雪糕似係大牌子, 呢款甜品真係好特別!
沙巴翁黑炭球
限時2小時, 岩岩好夠時間食, 要再傾耐D就要另找地方了.
Peach Hot Fruit Tea
Other Info. : 店員會經常換碟, 而且好有禮貌, 讚!
2016-11-16
$300 (Dinner)
沙巴翁黑炭球
Peach Hot Fruit Tea
2016-11-13 151 views
來到尖沙咀想食下~西餐!厚福街 Bel Cibo~先來。。日本水飼豬鞍!碟邊畫花夠晒靚~切d試下先。。好香好有肉味!點d洋蔥汁試下,更調起了味呢~旁邊的配菜,吸收了充足油份及汁,好味道!之後食件,煙三文魚牛油果薄餅!片片三文魚鋪係面~連埋牛油果,放入焗爐焗。。食一啖,入口即溶!香濃芝味~三文魚和牛油果好配合~來點潤d ge..忌廉海鮮天使麵!濃濃的忌廉汁包裹著新鮮的海鮮~食件蝦先,爽口彈牙!食點天使麵。。好滑好幼細!菌類雜菜~吸收晒忌廉汁好好味呢!飽餐一頓,食靚靚cake~細細件一啖就放入口喇~左邊面頭少少脆,仲好有紅莓味~右邊好軟好有果味呢!
來到尖沙咀想食下~

西餐!

厚福街 Bel Cibo~

先來。。

日本水飼豬鞍!
碟邊畫花夠晒靚~

切d試下先。。

好香好有肉味!

點d洋蔥汁試下,

更調起了味呢~

旁邊的配菜,

吸收了充足油份及汁,

好味道!

之後食件,

煙三文魚牛油果薄餅!
片片三文魚鋪係面~

連埋牛油果,

放入焗爐焗。。

食一啖,

入口即溶!

香濃芝味~

三文魚和牛油果好配合~

來點潤d ge..

忌廉海鮮天使麵!
濃濃的忌廉汁包裹著新鮮的海鮮~

食件蝦先,爽口彈牙!

食點天使麵。。

好滑好幼細!

菌類雜菜~

吸收晒忌廉汁好好味呢!

飽餐一頓,

食靚靚cake~
細細件一啖就放入口喇~

左邊面頭少少脆,

仲好有紅莓味~

右邊好軟好有果味呢!
2016-11-13 157 views
同朋友睇左唔少食評,為左摩天輪,同埋大家大讚㗎情調同服務來會一會佢好彩一早book左枱,因為去到已經全場滿坐,侍應服務態度真心值得一讚,當我地order斧頭扒8成熟時 (因為大家都驚血水,所以唔敢食太生), 男侍應建議我地叫5成熟,上枱接受唔到先再幫我地處理。摩天輪 $148只可以講影相一流,食物就好普通,5種唔同的炸物放係一個摩天輪上。三文魚凱撒沙律 $98沙律上面灑左紅色一粒粒類似麵包糠的脆脆,連埋沙律一齊食,每一啖都有少少脆卜卜咁,口感幾得意。斧頭扒 $598塊扒超大隻,影相好正,好彩叫左5成熟,中間係有少少血水,但肉質好嫩, 如果再熟啲應該會好韌。朱古力黑岩球 $88朱古力裏面有兩種唔同嘅雪糕口味, 加埋一齊食口感好新鮮,味道唔會太甜,推介!

摩天輪 $148
三文魚凱撒沙律 $98
斧頭扒 $598
朱古力黑岩球 $88
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 沙巴翁朱古力黑炭球
2016-11-13 920 views
近排忙得死去活來,今晚決定早些放工,讓自己抖抖氣。姊妹選了尖沙咀一間西餐廳飯聚,還說會帶兩位朋友前來,真好,可以擴闊社交圈子,為死氣沉沉的生活增添一點生趣。甫出升降機,便看到餐牌和貼滿食客合照的牆壁。店子佔地全層,然而面積不大,設有酒吧,環境簡約自在。室內裝修主要採用灰黑色系,令幾盞水晶吊燈更顯耀眼,耳邊響起英文歌曲,營造輕鬆氣氛。我們被安排坐在靠窗梳化位,寬敞舒適。大家嘻嘻哈哈暢談一會,前菜便送到面前。威士忌鮑魚($78)以酒杯盛載,加上旁邊的裝飾,恰似一杯特色cocktail。原隻鮑魚煙韌彈牙,散發微微酒香,不會因浸製過久而產生苦澀。自知不勝酒力,小妹未敢將杯中物喝掉,醉醺醺的話便嚐不清餘下的菜式了。接下來是蟹肉牛油梨釀鮮茄伴羅馬生菜香芒油醋汁($108),繽紛的顏色令人心情開朗。去皮番茄充滿水份,中心部份已被挖空,載滿鮮味濃郁的蟹肉絲,以及質感豐腴的牛油果,想不到幾種食材的味道如斯調和,令人停不了口。羅馬生菜新鮮清爽,最特別是澆在面頭的香芒油醋汁,甜甜的很易入口,比起平日常見的沙律醬更醒胃。香烤BBQ豬背骨排($168)是主菜之一,大大件很有氣勢,單說份量已覺超值。切開骨排時仍見
香烤BBQ豬背骨排($168)是主菜之一,大大件很有氣勢,單說份量已覺超值。切開骨排時仍見白煙冒出,陣陣香氣飄來引人垂涎。急不及待一試,嘩!肉質腍軟柔嫩,而且非常多汁,表面塗上鹹甜適中的醬汁,極之惹味。伴碟的是粗身薯條,香脆可口,加上車厘茄法邊豆,在肉食以外配點蔬菜,較為健康。
海膽黑松露忌廉汁扁意粉( $198)同樣是驚喜之作。首先要讚海膽份量澎湃,觀其亮麗的色澤,新鮮程度毋庸置疑。將之拌進扁意粉後進食,那份鹹鮮即時攻陷味蕾,並在口腔不斷擴散,餘韻長久。海膽和黑松露同屬濃味之物,起初擔心它們會互搶風頭,怎料黑露松香氣毫不霸道,而是幽幽的滲透出來,兩者各顯所長。扁意粉質地偏硬,部份朋友或必未能接受,但對小妹來說,這種口感正合我意。
又到女孩子最愛的甜品環節。驟眼看來,沙巴翁黑炭球($88)酷似心太軟,其實是兩碼子的事。切開深啡色的黑炭球便一目了然,最中心是沙巴翁,味道近似較挺身的吉士醬,外面包著朱古力雪糕,而最表面就是谷古粉可可粉。這道甜品冰凍香甜,在其他餐廳未曾見過,有新鮮感。
至於椰皇焦糖焗蛋($58)味道如何?先用匙羹輕輕敲碎焦糖,再試一口焗蛋,質感倒是幼滑,奶味不算突出,反而椰香很重,清清甜甜完全不覺膩溜。小妹只嫌焦糖片略厚,否則更加受落。焗蛋上放了龍珠果士多啤梨藍莓,酸酸清清正好起著平衡作用。
飯後再喝幾口香桃熱果茶 ($38),有助消化。今晚很高興能認識兩位新朋友,大家有傾有講,似乎有說不完的話題,期待以後還有相聚的機會!
$410 (Dinner)