2016-04-27
心血來潮黎到愉景灣,愉景灣有好多唔同國家既菜式,兜左一個圈最後選擇一出碼頭就見到既德國餐廳。 但最後, 竟然點既都唔係德國菜ORZ!對正廣場一邊有開放式bar枱,另一邊沙灘方向亦有露天位,可以對正大海享受美食。一入去Waiter亦有問想坐入面定出面,但由於天陰陰又準備落大雨,我地決定坐番係室外,但揀左較近外面既一張枱。店內環境清靜得黎好光猛,岩岩坐低冇耐出面已經落大雨,聽住落雨既噠噠聲食飯別有一番感覺。午飯時間有提供Lunch Set,款式亦都唔少,有跟前菜及迷你餐湯、主食、甜品、飲品。主食方面有八款選擇,價錢由$88-$118不等,有意大利飯、肉腸拼盆、煎魚等等。另外亦有一款標榜較健康既套餐─瑞士芝士豬手肉墨西哥卷 ($78),我地最後決定一份墨西哥卷及意大利飯套餐。首先盛上既餐湯─雜菜忌廉湯。 其實名都係我俾架姐 ,有時候係部份西餐廳飲既忌廉湯唔係太杰身就太稀,但呢到既忌廉湯非常幼滑, 有一種好creamy既感覺,入面材料亦都好充足,有好多西蘭花茸,表面係幾粒烘左既麵包脆脆。前菜─德式腸沙律。配有酸瓜,食落去酸咪咪咁係一份好好既開胃前菜,但酸瓜又唔會好似M記孖芝果款酸到令人打唔開
對正廣場一邊有開放式bar枱,另一邊沙灘方向亦有露天位,可以對正大海享受美食。一入去Waiter亦有問想坐入面定出面,但由於天陰陰又準備落大雨,我地決定坐番係室外,但揀左較近外面既一張枱。 店內環境清靜得黎好光猛,岩岩坐低冇耐出面已經落大雨,聽住落雨既噠噠聲食飯別有一番感覺。 午飯時間有提供Lunch Set,款式亦都唔少,有跟前菜及迷你餐湯、主食、 甜品、飲品。主食方面有八款選擇,價錢由$88-$118不等,有意大利飯、肉腸拼盆、煎魚等等。
另外亦有一款標榜較健康既套餐─瑞士芝士豬手肉墨西哥卷 ($78),我地最後決定一份墨西哥卷及意大利飯套餐。 首先盛上既餐湯─雜菜忌廉湯。 其實名都係我俾架姐 ,有時候係部份西餐廳飲既忌廉湯唔係太杰身就太稀,但呢到既忌廉湯非常幼滑, 有一種好creamy既感覺,入面材料亦都好充足,有好多西蘭花茸,表面係幾粒烘左既麵包脆脆。 前菜─德式腸沙律。配有酸瓜,食落去酸咪咪咁係一份好好既開胃前菜,但酸瓜又唔會好似M記孖芝果款酸到令人打唔開眼 (雖然我知有好多人好鍾意食孖芝既酸瓜...)。雖則係腸仔,但切成薄片感覺上更似係火腿 -W- 主菜─意大利燴飯配香煎帶子、青豆及巴馬芝士。 燴飯上面有一粒粒帶子肉,飯既質感非常軟熟,帶有奶油及白酒香。以一人份量黎講算係非常大份,加上意大利燴飯以忌廉煮成,通常都偏膩,最後都係食唔哂.. ORZ 主菜─瑞士芝士豬手肉墨西哥卷。 顧名思義亦即係墨西哥卷,包住非常足料豬手肉,入面都有好多唔同既沙律菜。值得一提既係卷皮,平時食開既墨西哥卷 皮比較厚,似印度薄餅,但呢到既係脆身,又唔會好似薯片咁一咬就碎開哂,保留番少少煙韌度,仲係熱辣辣既~~~ 內餡滿滿既豬手肉,一咬落去肉汁同埋芝士咇哂出黎~好好食 甜品─朱古力蜜柑蛋糕配雲呢拿雪糕。蛋糕有好濃既朱古力味,偏甜,但加埋雲呢拿雪糕一齊食可以減輕甜膩感,另外亦配有偏酸士多啤梨粒,唔會因為太甜既朱古力味而覺得非常飽滯。另一樣有驚喜既係灑上少量肉桂糖,由於我太鍾意食肉桂,所以好滿足 >W< 最後叫埋餐飲,都係一般咖啡或茶。 叫左兩杯凍檸檬茶,習慣落 糖水之前先飲一啖紅茶,茶味十分清新,亦唔會太淡,可以試試唔落糖水就咁飲下淡淡既茶味 ^_^ (題外話好鍾意呢隻杯 <3) 今次呢間德國菜餐廳,(特登加粗 德國 兩個字), 雖然名係德國菜餐廳,但結果我地最後食既竟然係墨西哥卷同意大利燴飯 =P
有少少美中不足既係,德國 令人諗起 鹹豬手、啤酒.... 但午餐關係冇試到特式德國啤酒!! 枱面有張餐紙更有提到 無酒精啤酒,好想試下......唯有下次先
Other Info. :
侍應們態度非常好~!