呢間甜品好足料,價錢唔貴,又好多款揀👍 香港真係有好多好比心機嘅鋪頭㗎💛————————————————🍡黑糖芋圓仙草凍 $38又一間佛心到爆炸嘅甜品鋪,配料比超多,有紅豆、芋圓、仙草、小丸子、珍珠、雪糕。平時食芋圓仙草都會嫌芋圓得幾粒😔但係呢間比好多🤩方形芋圓有3款口味,雖然裏面冇餡,不過芋頭、蕃薯味都幾濃,食得出真材實料,而且QQ der😋 另外黑糖味唔會太搶,又唔會好甜,啱啱好,食完夠哂滿足同飽肚!值得一提嘅係佢地有好多特別口味嘅雪糕揀,eg.海鹽、榴連、荔枝...小編就揀咗玄米茶味,茶味幾濃,夠哂特別,絕對唔會hea你🤤.🍨🍵宇治金時 $50綠茶控嘅經典冰品點會少得佢!裏面有綿綿冰,芋圓,紅豆,小丸子,又係大大嘅一碗🤤綠茶味唔會好苦,而且有煉奶調味,不過小編覺得綠茶味可以濃多少少。綿綿冰打得好綿密,配料同綠茶冰好夾,鐘意食綠茶嘅朋友可以試下👍❗️以上兩款堂食份量偏大,小鳥胃可以兩個人share食一碗吖—————————————————
————————————————
🍡黑糖芋圓仙草凍 $38
🍨🍵宇治金時 $50
—————————————————
Type of Meal
Dinner
2021-03-11 181 views
 晚飯過後覺得意猶未盡突然好想食湯丸,朋友又想食榴槤,於是行過附近有間糖水舖就走左入去試下啦~椰皇湯丸燉蛋白見個個黎到都嗌椰皇湯丸燉蛋白,我都跟風先! 叫左個熱既椰皇湯丸燉蛋白,係熱辣辣既椰皇蛋白,D椰香同蒸氣係咁向上飄再散發出黎,已經急不及待想放入口喇!! 蛋白好嫩滑,配上椰汁濕潤番口感唔會咁褂,再食到小丸子同西米露,煙韌擺搭爽口,幾頂癮嫁~ 食到有D淡,食番粒湯圓再繼續(餡料係芝麻黎既)。不經不覺已經見底食完lu~ 再用匙羹畢左側邊既椰子肉,超級之滿足!!! 榴槤至尊朋友嗌左榴槤至尊,清甜可口,入面有涼粉、西米、紅豆、黑珍珠、榴槤肉、雪糕。雪糕擺左雲呢拿比我地,不過唔知有冇得揀嫁呢? 最正就緊係舊榴槤肉,食完都覺得唔夠喉呀

椰皇湯丸燉蛋白

榴槤至尊
最正就緊係舊榴槤肉,食完都覺得唔夠喉呀

2021-03-02
  • 椰皇湯丸燉蛋白
  • 榴槤至尊
2021-03-05 178 views
今日食完飯又心思思想食糖水, 咁啱行過佐敦見到呢間糖水舖都好多人排,於是乎去試下。 見到佢哋menu真係好多元化,有中式,西式, 又有凍又熱啱曬各人嘅胃口我叫咗兩個甜品一個係心太軟另一個係薑汁 蕃薯芋圓湯圓糖水講咗個心太軟先可以加一球雪糕,我揀咗岩鹽口味,正常分量,有流心,不過唔知點解有一陣味,唔知佢係用啲唔好嘅朱古力定係唔靚嘅麵粉, 呢一方面令到成個作品大大扣分😂😂 好多然個雪糕係正常普通,應該佢都係入貨返嚟唔係自己整所以no comment跟住講嗰個薑汁蕃薯芋圓湯圓(芝麻餡湯圓)糖水糖水👉個糖水唔太甜✔糖水👉冇乜薑汁味🉑️湯圓👉冇炒芝麻食到一陣腥味 ❌芋圓👉生粉+一粒粒嘅蕃薯(未淋)❌❌❌老實講係香港真係好難食到好食嘅芋圓,最多係整得唔夠台灣甘Q彈,但係咁難食嘅我都係第一次,啲薯粉完全未撈勻,食到好多生粉粒,而佢家嘅番薯落去做點綴,係好,可以證明佢真係手工製作,但啲番薯切到1mm咁上下, 因為未夠熟,完全融入唔到芋圓入面,食落去會銀牙,結果成粒都唔食得,兩個味都有呢個情況諗住多人排同多外賣單一定係好,點知食咗成餐嘢最好味嘅就係個蕃薯同個雪糕,完全唔係舖頭自製嘅嘢,真心唔值83蚊, 其

我叫咗兩個甜品一個係心太軟另一個係薑汁 蕃薯芋圓湯圓糖水

跟住講嗰個薑汁蕃薯芋圓湯圓(芝麻餡湯圓)糖水
糖水👉個糖水唔太甜✔
糖水👉冇乜薑汁味🉑️
湯圓👉冇炒芝麻食到一陣腥味 ❌
芋圓👉生粉+一粒粒嘅蕃薯(未淋)❌❌❌

諗住多人排同多外賣單一定係好,點知食咗成餐嘢最好味嘅就係個蕃薯同個雪糕,完全唔係舖頭自製嘅嘢,真心唔值83蚊, 其實人手不足可以減少menu上面嘅品種,重點做最有信心嗰啲,唔係多種類可以優性,攪到所有嘢都好一般, 一句講曬no next time

2021-03-02 102 views
元宵佳節來食低調黃店,好多人來食湯圓但空間感大,衛生做得足,見每次客人食完走員工都會抹桌叫左芒果拿破崙+雪糕及椰汁湯圓,芒果拿破崙有點失望芒果不甜,酥皮過油,雪糕簡左水蜜桃味~夠清新~湯圓都不錯~整體感覺很良好~
元宵佳節來食低調黃店,好多人來食湯圓
但空間感大,衛生做得足,見每次客人食完走員工都會抹桌

叫左芒果拿破崙+雪糕及椰汁湯圓,芒果拿破崙有點失望
芒果不甜,酥皮過油,雪糕簡左水蜜桃味~夠清新~湯圓都不錯~
整體感覺很良好~
2021-02-25 112 views
買咗碗黑糖芋圓仙草凍,好足料,個外賣兜比一般糖水店大,做飯後甜品好增磅。不過好好味,口感豐富,有紅豆,小丸子,三色芋圓,個底係好多鮮草凍。另外有個小盒子裝雪糕球,令雪糕不會溶晒入糖水,好貼心。芋圓大粒,但不重芋頭味,雪糕好味。糖水甜了點,甜度降低少少就滿分。
TakeAway
喺佐敦附近同幾個朋友食完晚餐,當然要食埋甜品作結啦!之前我哋喺黃大仙食過大街小館,甜品非常好食,今次到佐敦試吓佢嘅分店,一樣都係要排隊等位,不過值得嘅!因為今次食到我一直好想食嘅木瓜甜品!椰汁雪耳桃膠燉木瓜(熱)$46- 可能因為即叫即燉嘅關係,要等十幾二十分鐘。木瓜甜品暖笠笠,份量都幾大個,椰汁雪耳桃膠多到要另外用個杯載住,椰汁少甜,食到木瓜本身嘅甜味,雪耳桃膠增添口感,感覺非常養顏同飽肚。食唔食到呢個甜品好講彩數,高度推介!黑糖芋圓仙草凍$38- 另一推介之選!朋友食呢個仙草凍,可以自選雪糕口味,佢哋揀咗自家製藍色嘅海鹽同綠色嘅玄米味道,口味獨特,同仙草凍都好配合,夏天食啱啱好!芋圓、小丸子口感煙韌,有淡淡嘅甜味。
椰汁雪耳桃膠燉木瓜(熱)$46

黑糖芋圓仙草凍$38
椰汁雪耳桃膠燉木瓜(熱)
2020-11-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$46 (Last Night Supper)
椰汁雪耳桃膠燉木瓜(熱)
2021-02-17 1190 views
好少何下午就搵甜品,突然想食就周圍搵下。限聚下,既然出開去,早啲買都好。一直有bookmark呢間,成日希望去試,行過就試啦。佢啲甜品任品款式都幾多,中式都有啲,不過自創似乎係佢嘅signature。仲有雪糕跟揀椰皇蛋白燉桃膠,55元,熱雖然買外賣,包得好穩。打開都幾驚喜,都幾多料,超滑蛋白,配丸子,好有口感,再食埋椰肉,好滿足。黑糖芋圓仙草凍,38元,仲有雪糕(忘記影)我揀左玄米茶,好好食,原來咁配都幾好食。呢碗芋圓超抵食,料爆多,完全無慳,無得輸。撈埋每啖都好豐富,而且唔係流,紅豆夠沙,丸子係有咬口。

一直有bookmark呢間,成日希望去試,行過就試啦。

仲有雪糕跟揀

椰皇蛋白燉桃膠,55元,熱

黑糖芋圓仙草凍,38元,仲有雪糕(忘記影)

我揀左玄米茶,好好食,原來咁配都幾好食。

唔知有冇人同我一樣,無論食飯食都幾飽,點都要食返啲甜品先安樂呢😆今次想同大家分享呢間喺佐敦近廟街附近嘅 大街小館 @big_sweet_house ~其實我已經食過好多次,今次終於的起心肝出返個𝗽𝗼𝘀𝘁😹最欣賞嘅喺呢度冇最低消費,啱晒食飽飯兩個人你𝘀𝗵𝗮𝗿𝗲一碗都冇問題!另外,呢度嘅椰皇同榴槤都好似幾出名,大家鍾意食嘅話嚟到不妨試吓🤗.not sure if u are like me but i always have to end a meal with sth sweet 😆 this time went to @big_sweet_house to tried some of their dessert 😋 quite a few different kinds of dessert here, both western and chinese style desserts 🧁 good thing about this place is that there isnt a minimum spend so u can order one dessert and share i

not sure if u are like me but i always have to end a meal with sth sweet 😆 this time went to @big_sweet_house to tried some of their dessert 😋 quite a few different kinds of dessert here, both western and chinese style desserts 🧁 good thing about this place is that there isnt a minimum spend so u can order one dessert and share it with each other 😊
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 8.5/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.5/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7.5/10
🌟呢度嘅甜品種類都幾多,中式糖水又有,西式啲嘅心太軟、拿破崙都有,又或者想食台式綿綿冰都得👅啱晒一家大細嚟食甜品

《黑糖芋圓仙草凍》$38 🌟7.8/10🌟
自從第二次嚟嗌左呢碗野之後,基本上每一次都係同媽咪𝘀𝗵𝗮𝗿𝗲呢一款!有我鍾意食嘅芋圓,又有媽咪鍾意食嘅仙草!另外仲會有小丸子、紅豆等等嘅配料,大碗又抵食!
仙草嫩滑,芋圓切片,口感唔錯,幾煙韌~
另外仲會有一球雪糕;好多唔同嘅特色口味,試過海鹽同鹹蛋黃口味都唔錯啊~
芝麻糊

《芝麻糊》$23 🌟6.5/10🌟
其實我好鍾意食芝麻嘅嘢,但芝麻糊真係第一次食🙈🙈🙈呢個俾我嘅感覺係冇我想像中咁濃,味道有啲淡。男朋友都話芝麻糊來講呢個味道算淡,可以再濃啲~但口感都幾順滑,稠度適中!
牛奶綿綿冰

《牛奶綿綿冰》$42 🌟7/10🌟
呢個價錢可以自選兩款配料,今次揀咗Oreo碎同埋小丸子~要加分比呢度嘅小丸子!!夠晒煙韌有咬口,好好食!
綿綿冰非常之足料,口感正常,略嫌奶味唔夠重🥺不過我哋自己淋左啲芝麻糊上去撈埋食,好正👅
《腐竹薏米雪耳雞蛋糖水》$28 🌟7.5/10🌟
呢碗係媽咪食嘅,佢話幾好食,唔會太過甜,唔錯😛
大街小館 @big_sweet_house
📍#BELLYwongs_jordan #BELLYwongs_sanpokong
#BELLYwongs_sweets #BELLYwongs_chinese #BELLYwongs_hongkong
牛奶綿綿冰
早排唔少人談論一日三餐個賞花杏仁露,令我記起上個月食過一間糖水店嘅杏仁甜品,又抵又好食。講嘅係佐敦嘅大街小館,佢哋嘅杏汁雪燕燉蛋配湯圓係其中一樣震店之寶,杏仁味超香濃,但係又唔會太甜,非常正😍,燉蛋頗滑,湯丸亦算飽滿有咬口,配埋噱頭大於一切嘅雪燕,成碗甜品咁豐富,都只係賣三十幾蚊,真心抵食👍。當晚又叫咗芒果至尊,入面除咗芒果肉,芒果汁同芒果雪糕外,仲有西米,紅豆,涼粉同奇亞籽,又係大大碗超豐富,最欣賞嘅係所有食材都煮得剛剛好,唔會太腍,亦都唔會太硬,其中紅豆唔太甜又煮到起沙,出色👍,芒果粒粒果肉鮮甜多汁,好食😋,其他配料都正常味道。食完上網一 check,先知道呢間係分店,本店原來喺老家鳳凰新村😮,搵日真係要返去幫襯一次。

2021-01-03 171 views
兩次點的都是這款甜品,椰汁雪燕燉蛋白配湯丸,這甜品有哂我嘅要求:椰汁香,雪燕爽,蛋白滑,湯丸夠飽肚😍朋友點了南北杏海底椰燉雪梨,清、甜、潤👍🏻環境簡潔,坐得舒服,店員亦唔會迫客人夾!👍🏻
朋友點了南北杏海底椰燉雪梨,清、甜、潤👍🏻
環境簡潔,坐得舒服,店員亦唔會迫客人夾!👍🏻
2020-12-26 325 views
几次经过这家甜品店都是过了六点,不能进店堂食,又不想外卖,始终没有机会尝尝他们的东西。今天五点多路过,趁他们暂仃堂食前进去吃糖水。餐牌上的甜品种类很丰富,十分多样化,热的、冷的、中式和西式都有售。朋友大力推荐的是椰皇燉蛋白,结果挑选了热的椰皇蛋白燉桃胶,稍等了几分钟,甜品已经送到桌子上了。他们用了整个椰皇,上面是桃胶和丸子,下面是凝固了的蛋白,除了口感嫩滑,还含有椰皇的清香。味浓但不会太甜,在干燥的季节下十分滋润。

今天五点多路过,趁他们暂仃堂食前进去吃糖水

椰皇蛋白燉桃膠

朋友大力推荐的是椰皇燉蛋白,结果挑选了热的椰皇蛋白燉桃胶,

味浓但不会太甜,在干燥的季节下十分滋润。
2020-12-26
$55 (Other)
椰皇蛋白燉桃膠
而家疫情比較嚴峻,堂食只係去到6點。影響最大嘅餐飲業莫過於糖水舖,始終糖水舖係香港人飲飽食醉之後嘅享受。 疫情冇咁嚴峻嘅時候,堂食仲係去到10點,我同女朋友就黎到佐敦嘅大街小館試下呢度嘅甜品。餐嘅主打係黑糖芋圓甜品同椰皇類甜品,喺餐廳外等位果陣已經見到有十幾個外賣椰皇裝好準備送到客人府上。加上天氣開始寒冷,餐廳都準備左啲冬日推介例如燉木瓜燉雪梨同薑汁類供客人選擇。以上甜品我冇特別大興趣,一向黎到糖水舖我都係向住綿綿冰嘅方向進發,不管天氣有幾寒冷。=========================牛奶綿綿冰 配Oreo,朱古力脆片 $42綿綿冰$42黎講價錢算係非常相宜,出面食起馬都$55起跳。最緊要係綿綿冰可以自選2種配料,其他甜品舖通常都會限定某種味嘅冰必須配限定嘅配料,例如我麻麻地爆爆珠、紅豆、椰果等。自選配料好在鐘意邊款揀邊款!牛奶綿綿冰簡直Oreo同朱古力脆片係絕配。 食落牛奶味非常香濃,唔會好甜,而Oreo同朱古力脆片不但增加綿綿度嘅口感,更將牛奶味帶到另一種層次,一絕! 餐廳除左綿綿冰外仲有一啲特別味道嘅雪糕例如玄米茶、海鹽同自家製嘅手工啤酒、咸蛋黃同黑糖奶茶,下次一定要試

=========================
牛奶綿綿冰 配Oreo,朱古力脆片 $42

餐廳除左綿綿冰外仲有一啲特別味道嘅雪糕例如玄米茶、海鹽同自家製嘅手工啤酒、咸蛋黃同黑糖奶茶,下次一定要試試!
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2020-12-17 131 views
椰汁雪耳燉木瓜🥄哩個甜品真係一試愛上! 係我近期日日朝思暮想既甜品!!!!!!!!!!! 半隻木瓜放滿椰汁同雪耳同桃膠🌬木瓜經過燉煮之後變得更香甜 軟綿綿 ☁️☁️ 椰汁濃而不膩 搭配爽口既雪耳同滑漏煙韌既桃膠 絕對係高分之作🏆 店員另附上一壺椰汁 以便客人食到最尾 唔夠椰汁之用🫖細心至極 加分加分!-為食既我又加左芋圓 店員話放唔到落木瓜到所以另上比我🧸 芋圓以暖粒粒既木瓜蓉同椰汁做底 很令我驚喜! 覺得店家好有誠意! 我本以為芋圓只會乾爭爭咁圍爐瞓係雪白既碗到〰️芋圓煙韌 大大粒 每種味道都好出 好鐘意💜💛🧡!朋友點既朱古力心太軟 擺盤好靚 一上枱 我地兩個嘩聲不斷😆除左因為擺盤好吸睛之後 朱古力香味撲鼻 🍫 令人食慾大開! 朋友話心太軟做得好好 蛋糕烘得內層外軟 而裡面既朱古力溶液濃稠 份量很多 朱古力味MAX!!!!!! 在口中揮之不去🌪 之後我帶過幾個朋友嚟食心太軟 佢地都讚不絕口呢!-至於窩夫🧇 就係成晚唯一敗筆 事關佢製作需時 我地等左一段時間 滿心期待 但發現窩夫上菜時 居然唔係熱騰騰 比起燉木瓜同心太軟 冷冰冰既窩夫就好比我地冷冰冰既心呀! (講笑講笑)😆-唔講溫度 其實
椰汁雪耳燉木瓜🥄

唔講溫度 其實窩夫既蛋味都係充足 🥚 口感係好fluffy 唔會死實實嗰種 配料芒果🥭丶芒果汁同玄米茶味雪糕球🍨 都係比得好慷慨 同埋都係水準之上!玄米茶雪糕我都係第一次食 好creamy 玄米茶同奶味互相平衡得好好 唔會有喧賓奪主既情況出現 大愛🧸!

店員服務殷切 好詳細為我地介紹有咩時令甜品 好有耐心等有選擇困難既我揀好😆😆😆 當出漏左另加既芋圓既時候 一直道歉 而且第一時間入廚房幫我出返(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 哩種服務態度真係碩果僅存💛 店內位置雖不多 但乾淨企理 位置寬敞 適合飯後小聚一下😽 我一定會再繼續光顧 要加油呀😚😚😚
  • 椰汁雪耳桃膠燉木瓜
  • 心太軟
早前捉緊「禁晚市堂食」嘅尾巴,晚飯後食個糖水先。九點鬆啲,「大街小館」門口已有 7、8 人排隊,店員姐姐盡快執枱,十分落力有禮貌,感覺到誠意 👍 店內裝修潔白簡約,播住 903 嘅電台節目,彷彿回到中學時期,每晚追聽電台節目嘅青蔥歲月 🌿 甜品種類頗多,有必食椰皇、滋補燉糖水、榴槤、芒果、芋圓、窩夫/拿破崙、天使麵,同埋西米露/涼粉/黑珍珠/紫米露系列。 最欣賞嘅係,雪糕有多達 11 種口味!每日有限定精選口味:咸蛋黃、黑糖奶茶、手工啤酒 🤤 喜歡飲茶嘅我,上次試咗玄米茶雪糕,茶味濃郁,仲帶微微回甘 👌🏼 今次一於試吓「手工啤酒」!=========================黑糖芋圓仙草凍 $38手工啤酒味雪糕 +$5 除咗仙草,配料有三色芋圓(芋頭、番薯、玫瑰花)、紅豆、寒天、小丸子,十分豐富,份量幾多。雪糕剛入口,啤酒苦苦甘甘嘅味道突出,再細嚐,花香同荔枝味慢慢滲出。可能呢個口味唔係用大量牛奶、cream 做 base 嘅關係,雪糕質感跟平時唔同, 冇咁 creamy,相對冇咁「漏」,不出所料,高質! 仙草嫩滑;芋圓切片,稍嫌偏硬,芋頭圓、蕃薯圓味道偏淡,玫瑰味淡淡花香,清新

=========================
黑糖芋圓仙草凍 $38
手工啤酒味雪糕 +$5
手工啤酒味雪糕
黑糖芋圓仙草凍
仙草嫩滑;芋圓切片,稍嫌偏硬,芋頭圓、蕃薯圓味道偏淡,玫瑰味淡淡花香,清新有驚喜 👍 小丸子煙韌軟糯;紅豆大大粒;寒天爽口彈牙。
黑糖芋圓仙草凍
之前食過「黑糖芋圓仙草凍」,黑糖糖水十分少,對於怕甜嘅我,甜度十分合適 👌🏼😌 但今次翻啅卻甜咗少少(係唔係 OpenRice comments 話唔夠糖水底嘅關係呢 🤔),下次試吓 request 少糖水先~「大街小館」係「怕甜人士」值得一試嘅甜品店 👌🏼

怕甜人翻啅指數 🌕🌕🌕🌕🌗
========================
大街小館 (佐敦)
📍 佐敦吳松街93-103號德利樓地下C舖
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$45 (Last Night Supper)
手工啤酒味雪糕
2020-12-09 213 views
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️———————————第一次想嚟食嘅時候,門口堆滿哂人,無緣🙁今次終於可以嚟食到😆 Menu 普遍四五十蚊,連椰皇個啲都係五十幾,絕對抵食👍🏻甜品種類多,中西式都有———————————芒果拿破崙配雪糕 $49賣相嚟講真係爭少少,不過味道一流👍🏻 拿破崙好香牛油同吉士味,酥皮好薄入口即溶咁(我形容阿婆冇牙都食到🦷🤣)不過略嫌拿破崙唔夠多層。芒果唔酸幾甜,但就淋咗啲。芒果雪糕一般般,有少少假芒果味重奶味個隻。.芒果至尊 (芒果雪糕、西米、涼粉、紅豆、芒果肉)$50比較敗筆嘅係唔夠凍❄️雪糕同上面講嘅一樣,西米煮到剛剛好,紅豆唔會好甜,涼粉都係個啲嘢。芒果味唔係好濃,普普通通。成碗唔太甜,幾好,凍返啲就最好。——————————整體來講,甜品質素幾好,多選擇,幾抵食👍🏻
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
———————————
———————————
芒果拿破崙配雪糕 $49
芒果至尊 (芒果雪糕、西米、涼粉、紅豆、芒果肉)$50
——————————
整體來講,甜品質素幾好,多選擇,幾抵食👍🏻
芒果拿破崙配雪糕
芒果至尊