2024-04-18 485 views
之前經過睇一睇餐牌覺得唔錯就決定入去食,一入到去個場都好旺。午餐由80-138不等,有加一,但overall 都好好。我叫左個鰻魚飯,飯係日本米而鰻魚冇滑好香,仲配3塊三文魚,超正🥰
2024-04-05 492 views
#濱松町日本料理 #美食家水晶的尋食日記 #晶食評中秋節前的二人一聚上完課之後,放棄了北上留港消費,挑了這家在佐敦的小巷裡的居酒屋,因為這家餐廳兩間分店都有試過,其實還真的挺有回家的感覺的,兩邊店員都很熱情,食物質素也不錯,是想與朋友暢談聊天一晚上的一個好地方👍👍👍兩個女生一起把酒當歌,探討人生🤭🤭🤭今次叫的是豐盛料理二人前套餐,非常之足料的一個set🤩🤩🤩謝謝熱情的店家,知道水晶快生日,特別送了甜品道賀💜💜💜謝謝Daisy願意成為水晶的數易白老鼠,雖然小妹學藝不精,但還是覺得這樣一起探討人生很有趣,原來大家有某些方面都是一樣的難怪都有同樣的課題🤣🤣🤣
#濱松町日本料理
#美食家水晶的尋食日記
#晶食評
中秋節前的二人一聚
上完課之後,
放棄了北上留港消費,
挑了這家在佐敦的小巷裡的居酒屋,
因為這家餐廳兩間分店都有試過,
其實還真的挺有回家的感覺的,
兩邊店員都很熱情,
食物質素也不錯,
是想與朋友暢談聊天一晚上的一個好地方👍👍👍

兩個女生一起把酒當歌,
探討人生🤭🤭🤭
今次叫的是豐盛料理二人前套餐,
非常之足料的一個set🤩🤩🤩

謝謝熱情的店家,
知道水晶快生日,
特別送了甜品道賀💜💜💜

謝謝Daisy願意成為水晶的數易白老鼠,
雖然小妹學藝不精,
但還是覺得這樣一起探討人生很有趣,
原來大家有某些方面都是一樣的難怪都有同樣的課題🤣🤣🤣
  • 生蠔
是日平日晚上,訂了18:30四人枱,門面有特式,感覺舒服。由於早到,都可以入內坐著等齊人,室內環境幾靚。睇睇餐牌,最後選擇以下食物:💮松葉蚧肉沙律🥗色彩斑斕,但就只是普通沙律。💮炸雞軟骨脆而不硬,炸粉好味,份量偏少。💮清酒煮蜆🍶蜆有濃陏嘅清酒味好入味,蜆肉新鮮。💮味淋雞泡魚干雖然硬但入味。💮石狩廣島蠔鍋蠔🦪又大又肥美,配菜入味。💮蟹糕蟹肉炒飯唔係好食得出有蟹肉,珍珠米都粒粒飽滿。💮牛肉壽喜燒牛肉嫩,配菜吸收了壽喜燒湯底食落更惹味。💮日式炸豆腐炸粉薄薄的,豆腐滑滑的。整晚客人唔算多,但好享受當刻環境氣氛,享受寧靜地傾下計食下野。
是日平日晚上,訂了18:30四人枱,門面有特式,感覺舒服。

由於早到,都可以入內坐著等齊人,室內環境幾靚
。睇睇餐牌,最後選擇以下食物:

💮松葉蚧肉沙律🥗
色彩斑斕,但就只是普通沙律。

💮炸雞軟骨
脆而不硬,炸粉好味,份量偏少。

💮清酒煮蜆🍶

💮石狩廣島蠔鍋
蠔🦪又大又肥美
,配菜入味。

💮蟹糕蟹肉炒飯

唔係好食得出有蟹肉,
珍珠米都粒粒飽滿。

💮牛肉壽喜燒
牛肉嫩,
配菜吸收了壽喜燒湯底食落更惹味。

💮日式炸豆腐
炸粉薄薄的,豆腐滑滑的。

松葉蚧肉沙律
石狩廣島蠔鍋
蟹糕蟹肉炒飯
日式炸豆腐
2023-12-17 642 views
講真,行過無數次街,今次終於決定入去嘗吓。起初心諗,吓又係咪嘢食添咋,但食完之後,啲心思嘅小編真係要來個大讚賞👏!首先,個豉油王雞翼,外皮煎到微微焦香而肉質保持汁水,啖啖肉又唔會油膩,佢哋果嗰秘製醬汁,香到飄三條街!肥牛炒飯,牛肉嫩滑得嚟又入味,啲飯粒每粒炒到金黃爽口,咬落去嘅時候「嘩啦啦」咁口感,真係過癮!依家稱得上係我腦海中最正嘅炒飯無誤。至於糖醋排骨,外層鬆脆包裹住嫩滑肉質,甜酸滋味,拌碟飯真係絕配。講到甜初,啲豆腐花嫩滑過初戀,一啖落去溫暖晒心窩。呢種懷舊又親民嘅滋味,真係少有啦!同桌嘅另一半佬,食得津津有味,食完後佢話:「下次還要嚟!」好啦,嘞啲係我嘅親身體驗,如果你正煲緊頭,唔知食乜嘢好嘅話,記得俾呢間舖嚟個機會啦!🍳🍖🥢

2023-10-08 825 views
今次去咗佐敦呢間舊式,日本餐廳搵食😜😜叫咗個牛肉壽喜燒($138)這道牛肉壽喜燒份量相當大,可以同朋友一齊Share😆😆牛肉口感嫩滑多汁,配合濃郁的壽喜燒醬汁,加上冬菇、豆腐、金菇、娃娃菜同其他配菜,口感同味道都好豐富,就算唔加飯都有滿滿既滿足感☺️☺️另外為食嘅我,呢次叫多兩隻北海煙肉燒蠔($75)蠔肉勁鮮甜同煙肉的香脆加上滿滿芝士☺️☺️好食😋不禁令我大嗌🫶🏻係海鮮嘅鮮味呀呀呀呀~~~~臨走前都仲會送埋抹茶🍵蕨餅 勁貼心 😸 呢餐食得好滿足呀🤤🤤🤤🏠環境:7/10🌟味道:8/10💰性價比:7/10🙇🏻服務:9/10
今次去咗佐敦呢間舊式,日本餐廳搵食😜😜

叫咗個牛肉壽喜燒($138)
這道牛肉壽喜燒份量相當大,可以同朋友一齊Share😆😆

臨走前都仲會送埋抹茶🍵蕨餅

🙇🏻服務:9/10
  • 石狩廣島蠔鍋
  • 安格斯牛肉壽喜燒
2023-07-26 711 views
今日去左佐敦試左間居酒屋環境唔錯,位於隱蔽的居民樓下面,來地鐵不是很遠,旺中帶靜。👍🏻上壽司盛(十貫)($268)哩間日本居酒屋既壽司好高質,魚生全部都好新鮮,雖然唔係揀最高規格的特上壽司盛,但係都有海膽、三文魚子,中腹食!醋飯入面加咗赤醋,特別好味!在這樣的居酒屋裡,享受美味的壽司,既能感受到繁華的氛圍,又有一份寧靜,讓人感覺非常愉快。這是一次很棒的用餐體驗,我會推薦給其他喜愛日本料理的朋友們。

👍🏻上壽司盛(十貫)($268)
2023-07-16 606 views
上次食過牛肉壽喜燒,今次就試什錦刺身定食。什錦刺身定食 $148一開始就上咗沙律,茶碗蒸,味噌湯。今次的沙律多左青瓜絲,食落好新鮮好清新。茶碗蒸裡面有蟹柳同菇菇,每一啖都好有料。味噌湯唔算太鹹,都好易入口。輪到刺身,睇落好新鮮,而且擺盤非常精緻😍刺身一共有五款,分別有三文魚,鯖魚,牡丹蝦,油甘魚,鯛魚。三文魚非常肥美,油脂分布得好漂亮,食落好鮮味。鯖魚油脂味好香濃,食斯落油而不膩。牡丹蝦都幾大隻,味道香甜,蝦頭的位置都好有味。油甘魚味道鮮甜細膩。鯛魚肉質彈牙,魚皮有稍微炙燒過,味道比較淡。濱松町日本料理 (佐敦)佐敦德成街4-16號富裕臺A座地下2號舖*上述文章只供參考及以當時價格為準
上次食過牛肉壽喜燒,今次就試什錦刺身定食。

什錦刺身定食 $148
輪到刺身,睇落好新鮮,而且擺盤非常精緻😍
刺身一共有五款,分別有三文魚,鯖魚,牡丹蝦,油甘魚,鯛魚。

濱松町日本料理 (佐敦)
佐敦德成街4-16號富裕臺A座地下2號舖

*上述文章只供參考及以當時價格為準
2023-06-11 429 views
出佐敦行下行下就發現有間居酒屋,門口menu睇落唔錯,價錢又唔貴,正藉午飯時間就去試下。店鋪的裝修充滿日式昭和情懷,燈籠同掛畫都好靚😍安格斯牛肉壽喜燒定食 $118個壽喜燒好大鍋,上面仲鋪滿牛肉,連飯都好大碗😋湯底好清甜,牛肉份量好多,肉上枱時煮得剛剛好,唔韌唔老,好有牛味。底下有各種唔同的蔬菜,有娃娃菜、大蔥、冬菇、金菇等,都煮到好入味,送飯一流。隻蛋用左撈白飯,半熟蛋撈飯好正🤩跟餐有沙律,茶碗蒸同味噌湯沙律正常發揮,湯有好多海帶,茶碗蒸表面有菇同魚板,底下有大條蟹柳同白果。德島嫩雞唐揚 +$25口痕加錢叫多份炸雞。炸雞外皮炸得好香脆,裡面雞肉好嫩,火候控制得好好,唔會炸到好柴,仲有一pat沙律醬,勁好食!濱松町日本料理 (佐敦)佐敦德成街4-16號富裕臺A座地下2號舖*上述文章只供參考及以當時價格為準

店鋪的裝修充滿日式昭和情懷,燈籠同掛畫都好靚😍

安格斯牛肉壽喜燒定食 $118

跟餐有沙律,茶碗蒸同味噌湯

德島嫩雞唐揚 +$25
口痕加錢叫多份炸雞炸雞外皮炸得好香脆,裡面雞肉好嫩,火候控制得好好,唔會炸到好柴,仲有一pat沙律醬,勁好食!

濱松町日本料理 (佐敦)
佐敦德成街4-16號富裕臺A座地下2號舖

*上述文章只供參考及以當時價格為準
2023-05-19 508 views
叫左芝士蠔同燒蠔,蟹飯,鰻魚炒飯,出奇地全部都足料夠晒份糧,鰻魚飯真心推介嘅,仲有芝士蠔都係好食嘅,冇偷工減料,反而三文魚壽司20 蚊得一件真係有d貴,食落真係普通唔算特別

2023-04-08 586 views
佐敦 #濱松町日本料理今日去左佐敦試左間居酒屋環境唔錯,串燒鍋物婦羅壽司全部都做得好出色🤤🦪石狩廣島蠔鍋 $138呢個真係不得了,嗰4隻蠔勁大隻,咬落重要好軟熟同埋鮮甜,唔會有腥味,個湯都有晒蠔同埋菜嘅鮮味好好飲🦪北海道煙肉燒蠔 $75呢個好邪惡,啲芝士同牛油到浸住嗰隻蠔,隻蠔係即燒勁熱超香🍤野菜天婦羅盛合 $108有番薯、南瓜、青椒、翠玉瓜,天婦羅炸得非常香脆,入面嘅蔬菜識落都好軟熟仲保持到水份,而且仲要好鮮甜,特別係番薯同埋南瓜🦐甜蝦刺身(4件) $90好大隻,勁鮮甜👅厚燒牛舌 $108勁juicy一咬爆汁,牛舌嘅油脂香味出晒黎,加埋上面嘅黑胡椒粒,燒得勁香。🍣左口魚邊壽司(2件) $60🍣八爪魚壽司(2件) $45呢度嘅壽司係用有顏色嘅醋飯而飯唔會太大,左口魚炙燒過入口即溶充滿油香,而八爪魚都唔會韌好新鮮🍻Orion Beer 500ml $48
佐敦 #濱松町日本料理

🦪石狩廣島蠔鍋 $138

🦪北海道煙肉燒蠔 $75
呢個好邪惡,啲芝士同牛油到浸住嗰隻蠔,隻蠔係即燒勁熱超香

🍤野菜天婦羅盛合 $108

🍻Orion Beer 500ml $48
2023-04-07
  • 石狩廣島蠔鍋
2023-04-06 391 views
👉🏻上壽司盛(十貫)($268)哩間日本居酒屋既壽司好高質,壽司飯加左醬油,特別好味,一定要試佢地既壽司!👉🏻清酒煮蜆 ($88)清清淡淡,可以試到蜆既鮮甜味,適合啲鍾意清淡啲嘅人👉🏻石狩廣島蠔鍋($138)廣島蠔有四隻都好大隻,其餘好多蔬菜同粉絲好似雜菜粉絲煲咁🤣👉🏻炸蛋($88)侍應介紹我地試下的,話喺呢度先有嘅。都真係幾特別,好似天婦羅簡單裏面係雞蛋,而且蛋黃洗汁的,不防一試最後仲會送甜品🍮日本嘅啫喱同布甸😚
👉🏻上壽司盛(十貫)($268)

👉🏻清酒煮蜆 ($88)
清清淡淡,可以試到蜆既鮮甜味,適合啲鍾意清淡啲嘅人

👉🏻石狩廣島蠔鍋($138)
廣島蠔有四隻都好大隻,其餘好多蔬菜同粉絲好似雜菜粉絲煲咁🤣

👉🏻炸蛋($88)

最後仲會送甜品🍮日本嘅啫喱同布甸😚

2023-04-03 285 views
約左兩個朋友出O黎食飯... 唔知食乜好時我就提議食我最鍾意O既居酒屋.呢間其實未試過, 不過見網上評語都不錯, 就試呢間.整體食乜都好平均唔錯, 食飯吹水飲杯食下小食其實都唔錯.燒池魚仔 - 份量算幾多, 而且幾香口, 送酒一流!炸雞軟骨 - 正常.河豚干 - 燒得唔會太乾, 又係一個好小食.東京芝麻雞翼 2 份 - 好香口牛肉壽喜燒 - 正常, 冇話特別好味但又唔會唔好味.SUSHI SET 十貫 - 正常蟹糕蟹肉炒飯 - 幾好食.鹽燒博多地雞二節手羽 - 成晚唯一敗筆就係佢. 日本手羽好好味O既, 但佢咸到一個點, 實在浪費左個日本手羽.平時我好鍾意食串燒, 今晚好慶幸我O地只叫左佢.一口芝士 - 勁鍾意食芝士O既我緊係叫個炸芝士啦.另外 甜品係送O既.
呢間其實未試過, 不過見網上評語都不錯, 就試呢間.
整體食乜都好平均唔錯, 食飯吹水飲杯食下小食其實都唔錯.
燒池魚仔 - 份量算幾多, 而且幾香口, 送酒一流!
炸雞軟骨 - 正常.
河豚干 - 燒得唔會太乾, 又係一個好小食.
東京芝麻雞翼 2 份 - 好香口
牛肉壽喜燒 - 正常, 冇話特別好味但又唔會唔好味.
SUSHI SET 十貫 - 正常
蟹糕蟹肉炒飯 - 幾好食.
平時我好鍾意食串燒, 今晚好慶幸我O地只叫左佢.
一口芝士 - 勁鍾意食芝士O既我緊係叫個炸芝士啦.
另外 甜品係送O既.

2023-02-28
2023-03-09 361 views
好耐冇食日本野,今日同🐷去佐敦食🤤🐮牛肉壽喜燒 $138 平時食嘅都係和牛壽喜燒,會比較油膩同埋滯,呢度用安格斯牛肉,肉比較有口感,冇咁油膩之餘牛肉味亦都好濃,幾好食!🍤雜錦天婦羅 $138 雜錦天婦羅有蝦、茄子、番薯、南瓜同埋冬菇,蝦天婦羅有三隻,蝦肉非常彈牙有口感,亦都好大隻,其他蔬菜類嘅天婦羅都唔錯,唔會炸到好油膩,亦都唔會有好厚嘅一層粉,除此之外,買咗幾多好好,打卡一流!🍣特上壽司盛 $388 有10件嘅壽司,有海膽、蝦、帶子同埋各種唔同類型嘅魚,壽司係師傅手握嘅,舊飯一啲都唔散,大細亦都剛剛好,可以一啖食晒一件,魚生好新鮮,海膽好濃嘅海水味,係連鎖壽司店食唔到嘅味道最後提提大家,舖頭面積唔算好大,想食嘅幾多提前打電話去預約座位
好耐冇食日本野,今日同🐷去佐敦食🤤

雜錦天婦羅

特上壽司盛

雜錦天婦羅
特上壽司盛
2023-02-26 285 views
朋友工作地點向佐敦, 於是就選左呢間德成街既 日本餐廳慶祝. 店舖位置不難找, 店裝修及大門都有很有日本味道.三個人叫左$1,100, 叫點左六樣野加3杯飲品, 環境舒適, 價錢合理. 雞泡魚干($75), 熱熱地好香好好味,  份量足鹽燒雞翼, $97.5/3隻, 燒得好香咬落去仲好Juicy吞拿魚魚腩卷$108, 吞拿魚腩新鮮加蔥好味道壽司盛(十件) $388 , 魚生新鮮唔會有腥味 另外仲有清酒煮蜆$88及黑豚生姜燒$98也不錯. 下次去佐敦想食日本野可以再黎

雞泡魚干($75), 熱熱地好香好好味,  份量足

吞拿魚魚腩卷$108, 吞拿魚腩新鮮加蔥好味道

壽司盛(十件) $388 , 魚生新鮮唔會有腥味

另外仲有清酒煮蜆$88及黑豚生姜燒$98也不錯.

下次去佐敦想食日本野可以再黎

2022-11-17
📍佐敦 濱松町日本料理🥳🥳🥳一入到去店員就介紹當日時令海鮮,另外服務周到,杯中無曬茶就立即斟茶✨✨✨✨✨✨✨✨✨🍽 上刺身盛(五點二切) $248五點二切嘅五點包括三文魚🐟、甜蝦🦐、油甘魚、帆立貝、同埋日本直送魚,店員當日同我哋講話油甘魚係當日時令刺身,所以食落口感新鮮👍🏻👍🏻,其他刺身都厚切,一人一片✨🍽 横行綠野卷 $128抵食‼️,橫行綠野卷其實係牛油果🥑軟殼蟹卷🦀,牛油果味道一啲都唔重,反而蟹味好出😛🍽 厚燒牛舌 $108有驚喜🤪,牛舌真係夠厚之外,調味適中,有咬口之餘又唔係硬身🍽 雞髀菇 $45不過不失,如果可以再燒林啲會好啲🧐🍽 雞軟骨串 $40雞軟骨食完一次之後,嗌左第二次二刷‼️調味鹹度適中,無蓋過雞軟骨嘅味道之餘,啱啱新鮮整起夠熱夠好味👍🏻🍽 日本迷你甜薯 $48有啲失望,以為日本迷你甜薯係甜嘅,但整出嚟係鹹嘅🥹✨✨✨✨✨✨✨✨✨食物味道:⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️服務環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️📍濱松町日本料理 (佐敦)店舖地址:佐敦德成街4-16號富裕臺A座地下2號舖營業時間:星期一至日 1200-1500; 1800-2330查詢/預約電話:23231880服務費:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍

📍佐敦 濱松町日本料理🥳🥳🥳

🍽 上刺身盛(五點二切) $248

🍽 横行綠野卷 $128

🍽 横行綠野卷

🍽 横行綠野卷

🍽 厚燒牛舌 $108
有驚喜🤪,牛舌真係夠厚之外,調味適中,有咬口之餘又唔係硬身

🍽 厚燒牛舌

🍽 雞髀菇 $45
不過不失,如果可以再燒林啲會好啲🧐

🍽 雞髀菇

🍽 雞軟骨串 $40

🍽 雞軟骨串

🍽 日本迷你甜薯 $48
有啲失望,以為日本迷你甜薯係甜嘅,但整出嚟係鹹嘅🥹

食物味道:⭐️⭐️⭐️
打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

📍濱松町日本料理 (佐敦)
店舖地址:佐敦德成街4-16號富裕臺A座地下2號舖
查詢/預約電話:23231880
服務費:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️
**最新營業時間改動建議各位foodchasers出發前主動向店主查詢🥰🥰🥰

2023-02-13
Type of Meal