2021-07-06 240 views
-🦄濱松町日本料理 -令和の怪物 Hkd98Rating🌕🌕🌕🌑🌑季節野菜炒 Hkd75Rating🌕🌕🌕🌕🌑帆立貝壽司(二貫) Hkd65Rating🌕🌕🌕🌑🌑加拿大海膽壽司(二貫) Hkd85Rating🌕🌕🌕🌑🌑-二訪 @binsongting 今次嚟食個輕食晚餐-其實我一直都好鍾意食 有飛機貨嘅日本料理餐廳而 @binsongting 就有喇 當日嘅飛機貨選擇都頗多不過 因為我只係得一個人 所以無辦法試到好多款於是乎就點咗一隻令和の怪物 係大大隻嘅生蠔呀-令和の怪物喺近排都真係好熱門 老是常出現(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)佢差唔多有手掌咁大隻架 食落口都幾新鮮 好食生蠔都開得幾乾淨 唔會食到有蠔殼碎 仲配咗個汁大家鍾意落幾多就落幾多 自己自行調配味道 唔錯令和の怪物生蠔嘅蠔味唔算好濃厚 係中高水平吧入口尚算鮮甜 生蠔蠔肉都幾飽滿 係可以一試嘅-然後 如果平時都有睇開我食日本料理嘅POST嘅話就知道 我一定會叫碟炒野菜 野菜係一定會出現嘅@binsongting 嘅炒野菜都可以啦 唔算超好食勝在佢送到嚟熱辣辣 食落口好舒服 椰菜爽口好食不過略嫌佢味道上唔夠鹹 同埋洋蔥可以放多啲hehe最後
🦄濱松町日本料理

最後仲叫咗兩款壽司 係我最愛嘅帆立貝同埋海膽
不過好可惜 如果帆立貝可以變做火炙就好喇
一定會更加好食架 而帆立貝都頗為厚身 雖然唔大片
帆立貝壽司

@binsongting 壽司飯用咗赤醋飯 算係一點點小心機
而海膽唔記得咗佢係用咗加拿大嘅定係韓國嘅海膽

期待下次再訪會有新驚喜啦😉
2021-07-05
季節野菜炒
2021-06-29 276 views
鄰近地鐵站,步行五分鐘就到,裝潢具濃厚日式風格,環境舒適,適合傾計小酌。🌗濱松町卷 $138一碟六件,外觀上賞心悅目,每件味道都唔同,面層係劍魚、鰻魚、三文魚、北寄貝、魷魚等,食左兩件都覺得蛋嘅存在感太高,蓋過左面層海鮮嘅味道。🌖上刺身盛 (五點二切) $248五點分別係八爪魚、三文魚、甜蝦、油甘魚、赤貝。全部都好厚切同新鮮!🌗蟹肉蟹膏炒飯 $128炒得好乾爽,不過蟹肉同蟹膏味道唔突出,唔係好覺眼🤔。🌖石狩廣島蠔煲 $138蠔🦪好重味,自問頗喜愛蠔嘅我都有少少頂唔順,反而湯底唔錯,蠔嘅味道注入湯底之中得黎又未至於太強烈👍🏻。🌕焦糖布丁🍮大福呢個有驚喜!免費之餘好好味!外層糯米粉唔會太厚/太軟/太硬/太黏,內餡味道唔會太甜又夠soft,推介!
濱松町卷
🌗濱松町卷 $138
上刺身盛 (五點二切)
🌖上刺身盛 (五點二切) $248
蟹肉蟹膏炒飯
🌗蟹肉蟹膏炒飯 $128
炒得好乾爽,不過蟹肉同蟹膏味道唔突出,唔係好覺眼🤔。
🌖石狩廣島蠔煲 $138
焦糖布丁大福
🌕焦糖布丁🍮大福
2021-06-04
上刺身盛 (五點二切)
焦糖布丁大福
2021-06-06 463 views
濱松町日本料理由於朋友向我推薦過呢間所以今日黎食呢間日本料理環境唔錯味道上都幾好🤩🤩❣️石狩廣島蠔鍋廣島蠔全部都好大隻 好重蠔味~其餘娃娃菜底為主 感覺好健康 連個湯底都蠔味十足 鍾意食蠔嘅人一定要食!!😌👍🏼❣️安格斯牛肉壽喜燒牛肉加上蛋黃同埋甜甜地嘅壽喜燒湯汁 份量好多!味道真係令到人回味無窮😋😋❣️溫泉蛋天婦羅好特別嘅一道料理 用腐皮替代粉漿 如果擺落湯底到會索湯 呢種食法都唔錯~值得一試😏😏
濱松町日本料理

❣️石狩廣島蠔鍋

❣️安格斯牛肉壽喜燒

❣️溫泉蛋天婦羅

2021-05-31 344 views
去轉日本先環境坐的好舒服,不趕人,坐了接近四小時🥰😍衛生意識高,每台都有搓手液和濕紙巾👍🏻飲酒前有杯比你選,店員提到啲杯係來自京都,即刻有feel!.松葉蟹肉沙律 $98 😋😋😋😋沙律菜新鮮,加上特調的醬油醬汁,開胃清爽。驚喜位,炸蓮藕片香脆可口,廚房另上一碗,好正!送酒一流!.牛肉壽喜燒 $138 😋😋😋😋牛肉好食,湯頭濃厚,不會死咸,娃娃菜份量多,有冬菇、大涌、金菇、豆腐、小棠菜、雞蛋等等,每人可以有兩碗,抵食!.濱松町卷 $138 😋😋😋😋😋好食,六款不同味,一口份量,魚生新鮮,飯係醬油飯,好特別!.雜錦天婦羅盛合 $148 😋😋😋😋有天婦羅蝦、茄子、甘筍、冬菇、番薯、南瓜、生麵、三個人大家share岩岩好!.出羽櫻春之淡雪 300 mL $168 😋😋😋😋😋Menu有不同酒的簡介,方便易睇,好細心,今次選了淡淡而順滑,易入口的清酒,好飲。.甜品:蜜瓜和果子
去轉日本先
環境坐的好舒服,不趕人,坐了接近四小時🥰😍
衛生意識高,每台都有搓手液和濕紙巾👍🏻
飲酒前有杯比你選,店員提到啲杯係來自京都,即刻有feel!
松葉蟹肉沙律 $98 😋😋😋😋
沙律菜新鮮,加上特調的醬油醬汁,開胃清爽。
驚喜位,炸蓮藕片香脆可口,廚房另上一碗,好正!送酒一流!
牛肉壽喜燒 $138 😋😋😋😋
濱松町卷 $138 😋😋😋😋😋
好食,六款不同味,一口份量,魚生新鮮,飯係醬油飯,好特別!
雜錦天婦羅盛合 $148 😋😋😋😋
出羽櫻春之淡雪 300 mL $168 😋😋😋😋😋
甜品:蜜瓜和果子
2021-05-30
2021-05-29 281 views
牛肉壽喜燒 $138.肉質正常, 牛肉味香濃👍👍👍👍.牛肉的分量也給得挺多。♥.而配菜的分量亦更好,滿滿的一鍋菜😘.一鍋下來,滿足感很好。😍.*一頓下來,再飲埋一杯熱茶,休息放鬆下,不錯的選擇。😁
牛肉壽喜燒 $138
肉質正常, 牛肉味香濃👍👍👍👍
牛肉的分量也給得挺多。♥
而配菜的分量亦更好,滿滿的一鍋菜😘
一鍋下來,滿足感很好。😍
*一頓下來,
再飲埋一杯熱茶,休息放鬆下,不錯的選擇。😁
牛肉壽喜燒
2021-05-21
牛肉壽喜燒
2021-05-16 280 views
呢間都係經過見冇咩人就入去食,估唔到意料之外地好食😻🍣油甘魚刺身 $108每款刺身既擺盤都好靚,每一塊都好厚身 食落新鮮冇雪味 但個人認為魚既甘味不太重。另外三文魚腩都好好食😻🥚溫泉蛋天婦羅 $68呢個係必點!!!外層整到脆卜卜,裏面仲有層腐皮包住隻蛋,呢款仲好食過我係另一個間食過既。待應話仲有一個隱藏招牌就係✨博多黃金屋✨不過我地太飽冇叫到,大家有機會不妨試下。🦪石狩廣島蠔鍋 $128個鍋有4隻蠔, 食落新鮮肥美,完全冇臭味😋底下有海量既蔬菜,真係食菜飽😂飯後仲會送甜品,係日本直送既北海道蜜瓜菓子,但我覺得太甜俾朋友食哂😂環境好似日本居酒屋,真係好似身處日本咁😙如果想靜靜地傾下計,呢度係不錯既選擇。不過位置較偏僻,係屋苑附近。
呢間都係經過見冇咩人就入去食,估唔到意料之外地好食😻

🍣油甘魚刺身 $108

🥚溫泉蛋天婦羅 $68

🦪石狩廣島蠔鍋 $128

2021-01-01 829 views
今日去佐敦一間日本料理,叫做濱松町日本料理。因為今日唔知食乜嘢好,所以叫咗一個廚師發辦丼,簡簡單單啦。有幾多材料﹐幾好食嘅,材料新鮮。如果夜晚食,價錢就貴好多嘅。咁中午嚟食呢,個價錢就OK啦。靜靜地。佢個鰻魚飯都幾好食,店舖嘅裝修都好有日本風格適合幾個人嚟食個烏冬一個飯咁樣。

2020-11-10 688 views
放工都差唔多10:00pm,周圍都last order 之前食過另一間濱松町分店開到好夜,所以就試吓嚟呢間!一入門口侍應生話10:30先last order 快快手坐底叫野食環境好地道日本feel ,招呼都好周到幾圍枱都坐低把酒談心好幽靜舒服真係傾心事嘅好地方我哋兩個人只係叫咗4樣嘢食但真係絕對夠食所有魚生都好新鮮卷物入面配有蟹柳等等飯亦都加入醬油對於貪心嘅我,一啖有咁多種味真係好開心呢個蠔鍋真係好大份我哋加埋烏冬入面仲有啲粉絲熱辣辣上枱,出晒煙架跟住就有荔枝煙肉串呢個真係唔使叫荔枝唔當造,冇甜味煙肉又有啲over-cooked或者等夏天先食返呢道小食仲有居酒屋必食嘅雞泡魚乾但係我唔記得影相我本身都重口味但真係有啲太鹹,但係算係幾鬆化埋單兩個人$4xx算不錯但如果時間許可會去返另一間分店
放工都差唔多10:00pm,周圍都last order
之前食過另一間濱松町分店開到好夜,所以就試吓嚟呢間!

一入門口侍應生話10:30先last order
快快手坐底叫野食

環境好地道日本feel ,招呼都好周到

幾圍枱都坐低把酒談心
好幽靜舒服
真係傾心事嘅好地方

我哋兩個人只係叫咗4樣嘢食
但真係絕對夠食
所有魚生都好新鮮
卷物入面配有蟹柳等等
飯亦都加入醬油

對於貪心嘅我,一啖有咁多種味真係好開心

呢個蠔鍋真係好大份
我哋加埋烏冬
入面仲有啲粉絲
熱辣辣上枱,出晒煙架

跟住就有荔枝煙肉串
呢個真係唔使叫
荔枝唔當造,冇甜味
煙肉又有啲over-cooked

或者等夏天先食返呢道小食

仲有居酒屋必食嘅雞泡魚乾
但係我唔記得影相

我本身都重口味
但真係有啲太鹹,但係算係幾鬆化

埋單兩個人$4xx
算不錯

但如果時間許可會去返另一間分店

疫情之前,刺身三文魚都非常飽滿新鮮,厚度適中,每次同朋友食都帶畀我無限驚喜,非常滿足, 各樣魚類刺身非常新鮮甜美,,廚房熟食亦都非常有水準👍可惜今非昔比,明白經營艱難,試過兩,三次刺身嘅水平實在太強差人意,質素退步得太甚! 望改進!
2020-10-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2020-09-28 533 views
晚上和兒子每月例行晚飯, 找到一家地點較隱的日本居酒屋, 裝修環境都有日式氣氛, 當晚是家人晚飯, 只點了一個抗疫二人餐, $550, 表面是很抵食, 但用料就沒有太大驚喜, 刺生是急凍貨, 沙拉是青瓜絲, 雖然用料一般, 但味道不差, 見到刺生師傅刀章也不錯, 我們便再點了兩只赤貝, 他說是新鲜活赤貝即開, 點知中伏, 上碟只有4片赤貝肉, 裙邊和觸鬚當了員工下欄. 因為在日式刺生店點食原只赤貝, 師傅會把裙邊和觸鬚洗淨一同上碟, 有些刀工好的更會用大葉把裙邊卷成花型上碟, 只上兩片赤貝肉是師傅不尊重日本刺生文化傳統工藝, 費事麻煩和當客人不懂得日本菜色. 整體來評服務算是不錯,但食材是較為一般,上碟造手也没有特別,在现今经济低迷時期,如不加点誠意去经營,很難有發展。
原隻赤貝
2020-09-25
2020-09-12 518 views
外賣食好啲,#濱松町日本料理 買lunch 好豐富,照鐵牛扒定食好正,牛扒燒得好香,飯是用珍珠米,又有足料的沙律同麵豉湯,食完好滿足。我覺得牛舌飯更抵食,$85就有啦,牛舌厚切又帶有少少辣。不知原來來一個set包沙律同湯,個午餐餐牌個字太細看不到呢。如果Takeaway 有優惠會更好(app到$200-$20,但現場買是無)。
TakeAway
2020-08-30 363 views
👧🏻😋👅🍽✨.#濱松町日本料理 👍🏻服務好👍🏻自取大優惠👍🏻性價比.#抗疫加油二人前堂食原價HK$550 外賣自取優惠價HK$488 😻.➊蚧籽沙律.➋空運刺身(五點二切)✨赤蝦、三文魚、八爪魚、北寄貝、劍魚 各兩件✨種種都好鮮甜✨赤蝦好大隻仲有蝦膏 😋.➌上壽司10貫✨壽司飯用赤醋處理,令魚生更顯鮮味✨蟹柳有炙燒.➍ 照燒牛扒✨燒汁提鮮肉味✨浸住啲牛扒都唔會搞到林晒.➎ 煙肉荔枝卷✨荔枝 fresh! 鹹鹹甜甜好開胃.➏比目魚西京燒✨初初都有擔心外賣凍哂唔好食,但係凍咗依然好好食,勁甘香.➐鯛魚湯稻庭烏冬✨外賣有分湯裝:雖然凍左都有少少痴,但稻庭真係稻庭,浸兩野就散返.➑日本直送甜品x2✨唔知係咪外賣關係,只係一個啫喱,細細杯甜甜地,我當係bonus.#佐敦美食 #佐敦好西 #hkfoodie #tgead日式 #tgead外送
👧🏻😋👅🍽✨
#抗疫加油二人前
堂食原價HK$550
外賣自取優惠價HK$488 😻
➊蚧籽沙律
➋空運刺身(五點二切)
✨赤蝦、三文魚、八爪魚、北寄貝、劍魚 各兩件
✨種種都好鮮甜
✨赤蝦好大隻仲有蝦膏 😋
➌上壽司10貫
壽司飯用赤醋處理,令魚生更顯鮮味
✨蟹柳有炙燒
➍ 照燒牛扒
✨燒汁提鮮肉味
✨浸住啲牛扒都唔會搞到林晒
➎ 煙肉荔枝卷
✨荔枝 fresh! 鹹鹹甜甜好開胃
➏比目魚西京燒
✨初初都有擔心外賣凍哂唔好食,但係凍咗依然好好食,勁甘香
➐鯛魚湯稻庭烏冬
➑日本直送甜品x2
TakeAway
2020-08-22 289 views
佐敦本身就屬於舊區濱松町就像江戶日式的懷舊食肆雖文化不同,但又非常配合平常晚市散叫的價錢頗貴屬於居酒屋的價位現午市套餐的價格較為便宜包前菜及味噌湯另需加一服務費店員的服務很好,密密斟上熱茶下單上菜結帳又禮貌前菜及味噌湯沙律沒有任何調味醬料口感有點單調,又雪得很冰冷除了沙律菜外,只有些栗米粒味噌湯屬赤味噌,味道偏咸很多紫菜及豆卜片,很濃郁火灸雜錦刺身丼 - $98有三文魚、鰻魚、玉子、蟹棒等等各兩片壽司飯底依照江戶前傳統手法以赤醋打成火灸後釋放出甘香的油脂卻不膩口加上沙律醬及大量蟹籽口感更豐富旁邊還有些甜酸薑片
佐敦本身就屬於舊區
濱松町就像江戶日式的懷舊食肆
雖文化不同,但又非常配合

平常晚市散叫的價錢頗貴
屬於居酒屋的價位
現午市套餐的價格較為便宜
包前菜及味噌湯
另需加一服務費

店員的服務很好,密密斟上熱茶
下單上菜結帳又禮貌
前菜及味噌湯

前菜及味噌湯
沙律沒有任何調味醬料
口感有點單調,又雪得很冰冷
除了沙律菜外,只有些栗米粒
味噌湯屬赤味噌,味道偏咸
很多紫菜及豆卜片,很濃郁
火灸雜錦刺身丼

火灸雜錦刺身丼 - $98
有三文魚、鰻魚、玉子、蟹棒等等各兩片
壽司飯底依照江戶前傳統手法以赤醋打成
火灸雜錦刺身丼
火灸後釋放出甘香的油脂卻不膩口
加上沙律醬及大量蟹籽口感更豐富
旁邊還有些甜酸薑片
2020-08-22
$98 (Lunch)
2020-07-18 329 views
-🦄濱松町日本料理-野菌雜菜稻庭烏冬 Hkd75Rating🌕🌕🌕🌑🌑-我好似好耐都冇食過啲熱辣辣🔥嘅嘢喇😌😌呢排食親都係啲冰凍❄️嘅生冷野🙈感覺上真係唔係咁好🤥然後我就放棄食魚生飯😭叫左呢個好簡單好消淡嘅雜菜烏冬❤️🥣首先我幾鍾意佢嘅湯底😌係用左豬骨熬製而成但唔會好油膩😳而佢嘅鹹度都岩岩好👌🏻係剛剛洽到好處👍🏻而且湯底嘅顏色係奶白色感覺上係好濃郁😹但又做到濃而不膩😽👍🏻然後面頭嘅雜菜野菌嘅份量都多🙈全部蔬菜🥬都好新鮮好鮮甜😳種類都豐富啲蔬菜令到碗烏冬生色不少💗賣相上加左唔少分😼不過我就覺得唯一美中不足嘅就係個烏冬💔我個人最鍾意就係食稻庭烏冬🤪但佢呢個烏冬感覺上比較普通🤥缺乏左煙韌嘅口感同普通嘅麵線冇咩分別😭所以呢度有少少失望不過整體而言都係一個唔錯嘅日本🇯🇵料理重點係由頭到尾碗烏冬😌同埋面豉湯都係熱辣辣嘅絕對係健康又好味😋大家唔想食魚生飯嘅時候都不妨叫返碗熱辣辣🔥🔥嘅麵食下啦😼可能你會從此愛上左佢呢HAHA🤣🤣-
🦄濱松町日本料理

都不妨叫返碗熱辣辣🔥🔥嘅麵食下啦😼
可能你會從此愛上左佢呢HAHA🤣🤣
2020-07-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$83 (Lunch)
前日接完女朋友收工,又係搵野食時間~今次就去左間女朋友試過既日本餐廳食晚飯🙌佢呢個餐廳個裝修係仿日本江戶時代的店鋪,未入去已經感受到日本既感覺~雜錦角切丼$148有兩三款已切成粒狀的新鮮魚生,魚子同埋味道甜甜的玉子。呢幾種食材撈咪一起食口感好夾~😍D魚生好新鮮~你冇睇錯!佢地既珍珠米有顏色!😂好奇一問店員,佢就話佢地既飯係跟日本江戶時代的赤醋放落d飯一起食,所以d飯有小小味道咁🙌另外,佢地既珍珠米一粒粒咁,仲好有咬口,呢個飯真係好出色👍👍👍牛肉壽喜燒$138呢個壽喜燒清清地,唔會太咸,調味得好出色。湯入邊仲有生雞蛋,幾款蔬菜。夾上索哂d湯,好鬼正ge😍飯後甜品-布甸大福

雜錦角切丼$148

D魚生好新鮮~