2009-01-26 17 views
雖然年紀已經唔細,但年初一仍會去幾位長輩屋企拜年。連走幾場,空檔時間也得找個地方吃下午茶歇一歇腳。仲記得兩年前的今日也是來這裡食下午茶,當時還不是Bistro,要自己走出去買的。兩年後,已變成有人serve你的Bistro Delifrance ,對我這懶人來說,是一個喜訊。叫幾個套餐大家分甘同味。有公司三文治、吞拿魚飽、焗芝士煙肉飽及黑椒雞肉意粉。原來套餐可以加$1換蒜茸飽,咁抵,無理由唔要呀。公司三文治和吞拿魚飽不用再煮,所以好快送到。兩款之中,我覺得後者較好,起碼法飽脆口,吞拿魚餡料夠多;好鍾意食茶記的公司治,一來份量一定大,會好滿足。二來唔知係咩材料,加添神秘感。可惜,呢度既公司治就沒有令我驚喜。譬如麥飽不軟熟,麵皮太硬等,餡料也不夠豐富,很一般。$1的蒜茸飽,都估到佢唔會好。的確,蒜茸飽很馬虎的,亦欠缺蒜茸香,唯一可取的是叫做脆卜卜。等候一段時間才到的焗芝士煙肉飽,溫度是足。可是,不論芝士或是煙肉都不香,且煙肉太多油,又是不理想。最後是我的黑椒雞肉意粉,黑椒味頗重,有點辣。意粉是硬而不彈牙,紅燈籠椒又沒有鮮甜味道,磨菇和洋蔥只有一、兩片,嚴重不足。好彩雞都算肉嫩,挽回些少分數

最後是我的黑椒雞肉意粉,黑椒味頗重,有點辣。意粉是硬而不彈牙,紅燈籠椒又沒有鮮甜味道,磨菇和洋蔥只有一、兩片,嚴重不足。好彩雞都算肉嫩,挽回些少分數。但總的說,我是不滿意的。

飲埋杯熱檸茶,又要趕去下一舍拜年。
公司三文治
焗煙肉芝士飽
黑椒雞肉意粉
熱檸茶
2008-10-05 22 views
4/10食完上海菜,行左陣街,一人6人又再飲野,好多地方都滿座.這間又好似無乜人,價錢又唔算太貴,於是入座啦由於實在太飽,我只飲了意大利鮮奶咖啡($30).由於唔太認得杯野飲的樣子,最後麻煩店員幫我地分番開飲品類別.朋友仔飲錯左我果杯,她飲凍莫加,她飲過話我果杯好飲點.至於我的評語就真係幾好飲的,咖啡味適中唔會太苦,唯一唔好的係太甜,攪極都好甜,最後加水即係得左.朋友們也話飲品沖得過甜了朋友們叫了個下午茶餐,偷食少少啦!有迷你煙三文魚凱撒沙律,沙律的菜新鮮,唯醬汁實在太少,焗煙肉芝士百吉包,麵包也焗得夠脆,煙肉好香口,熱之焗得唔乾硬,溶溶地唔錯HSBC散叫有9折服務算幾好,最少叫得有人應,也好有禮貌解釋餐牌,入到去又即係水飲,服務也唔係差呢環境舒適,十分之好坐

HSBC散叫有9折

環境舒適,十分之好坐
$30 (Tea)
2008-10-01 11 views
沙律又整好耐, 但係唔凍的, 似乎係室溫ge地方拿出來一樣, 沙律醬又少,.天使面算係比較可取了.d長法包就細左好多, 短左同埋好少餡.同埋叫waiter勁難, 冇人想理你咁.不要再試了.

天使面算係比較可取了.

d長法包就細左好多, 短左同埋好少餡.

同埋叫waiter勁難, 冇人想理你咁.

不要再試了.
沙律
  • 沒有
2008-09-24 8 views
行街街之前先黎食個tea 先~~諗左好耐又想食三文治又想食甜品最後甜品勝利~~~~~2個人, 一齊食呢個二人甜品tea set ($72)~有chocolate cake, blueberry cheese cake, fruit tart 同生果~~仲有2杯drinkchocolate cake 味道有d 似心太軟的感覺熱熱軟軟的好味!!!blueberry cheese cake都幾好食, 軟滑的, 而且好rich 的芝士味~ good!fruit tart 一個係peach, 一個係strawberrystrawberry 好酸, 不過接受到custard 麻麻.... 唔夠thick生果... 係個tea set 入面有d 奇怪gei 感覺, 唔係好match....同埋, 佢menu 入面係話有puff ga, 唔知點解變左做生果jar...不過我地都唔係太鍾意食puff所以都懶得問~~總括黎講我覺得個tea set 入面d cake 有d 細....到喉唔到肺的感覺...
行街街之前
先黎食個tea 先~~

諗左好耐
又想食三文治又想食甜品
最後
甜品勝利~~~~~

2個人, 一齊食呢個二人甜品tea set ($72)~
仲有2杯drink

chocolate cake 味道有d 似心太軟的感覺
熱熱軟軟的
好味!!!

blueberry cheese cake都幾好食,
軟滑的, 而且好rich 的芝士味~ good!

strawberry 好酸, 不過接受到
custard 麻麻.... 唔夠thick

生果...
係個tea set 入面有d 奇怪gei 感覺,
唔係好match....

同埋, 佢menu 入面係話有puff ga,
唔知點解變左做生果jar...
不過
我地都唔係太鍾意食puff
所以都懶得問~~

總括黎講
我覺得個tea set 入面d cake 有d 細....
到喉唔到肺的感覺...
Tea Set 2人份~
Tea Set 2人份~
Delifrance一直都是我喜愛去食午餐的地方.雖然它比同區的食物又貴又普通,而服務質素在改變成Bistro後差及慢了很多,但因為環境舒服及咖啡好飲,所以一有機會,我還是會獨個兒輕輕鬆鬆地去吃一餐.今天,本以為在2:10pm左右到達,可以避過午餐人潮,服務應該會有效率一點吧.誰知服務比平時還要差很多!今次我要每5分鐘追waiter一次,欠這欠那的!水,要問先有!我等了10分鐘都沒見waiter留意到識做把手端過來.但隔壁桌的客人就不用問就有了!Main Dish Panini,心想,咁易造,以為會快,點知又要等20mins!比我遲來的客人所order的意粉已在5mins內到,仲已開緊餐!Panini是toasted,Panini終於來到時竟然是差不多 cold的,剩下的微暖都快fading away.看來是被放在一旁很久無人理.餐飲,追了3次,共等20mins才到.我在的位子一直望就可以望到Bar 台.我見住Bar tender弄一杯又一杯的凍餐飲出來,但就不是我點的熱咖啡!當我見到一杯熱咖啡出現時,個幾個staff都在Bar永台前經過而無理過杯咖啡,包括個manager.我就等左1

餐飲,追了3次,共等20mins才到.我在的位子一直望就可以望到Bar 台.我見住Bar tender弄一杯又一杯的凍餐飲出來,但就不是我點的熱咖啡!當我見到一杯熱咖啡出現時,個幾個staff都在Bar永台前經過而無理過杯咖啡,包括個manager.我就等左1-2mins左右,好在佢地終於有人把咖啡端來,但我忍唔住不投訴,因此就立即要求見manager,投訴說為何我要每5mins追waiter一次.

Manager的回應都是指d staff是新手,但train他們and get them ready for the job是他們公司,甚至是他,manager,的責任.而家要我幫你train staff乎?仲要收我service charge!?!?!? 有無攪錯!仲有,起初幫我落單既就係這位manager.但我後來才醒覺到,個餐湯比錯左我 - 我已經無同佢!因此我想,可能是他幫我落單時就已出錯.那他真是抵比我鬧lor!

有次買外賣,試過等5-10mins.但個waiter @ cashier都會講,唔好意思要你等.今次卻........

Delifrance想升格唔做自助快餐店,找來waiters把場.但年多兩年來服務質素都強差人意.基本上無咩出大錯我都由佢.今次真的很過份.
$47 (Lunch)
2008-05-10 10 views
放工到此處晚飯。叫了牛扒、海鮮意粉、小食拼盤、還加了湯與餐飲!這裡的牛扒都頗un(但那薯塊幾好味喎)、海鮮意粉和拼盤味道實屬一般。還有整晚都被一隻飛行物體(蚊/小烏蠅)騷擾!實在令人煩躁~希望可以改善下地方衛生問題。或許可以安裝那些紫外光燈電蚊器吧!

放工到此處晚飯。
叫了牛扒、海鮮意粉、小食拼盤、還加了湯與餐飲!

還有整晚都被一隻飛行物體(蚊/小烏蠅)騷擾!實在令人煩躁~
忌廉湯
小食拼盤
牛扒
海鮮意粉
2008-03-29 25 views
早幾天跟朋友食Lunch...一早Plan 好去食Euro gogo 因為新開...但Luchtime 太多人唯有轉地方...最後決定去食Bistro Delifrance.....本人去親Delifrance 都係食包...係朗豪坊食過一次都覺得好好味...諗住食下Bistro 有人serve o既....間delifrance 環境都唔錯...我點了一個set lunch.....煙三文魚火腿扁意粉...個cream soup 唔錯...所以對Main course 都有期待.....食落都ok...但唔知點解愈食愈覺得唔好味..首先個汁好多薯仔....我唔係抗拒薯仔的...但我覺得令個汁好古怪...口感唔好...同埋我煙三文魚無乜三文魚味.......但唔知點解明明係煙三文魚火腿扁意粉會有二塊生的三文魚...@@個二塊生的三文魚好有三文魚味但係混埋個d 有薯仔的白汁一齊食令成件事錯晒.....@@~因此我食成碟野除左食度薯仔味之外都唔係好食度期他的味道...我同朋友都覺得唔係咁好食...早知貴$5 的白汁磨菇煙三文魚火腿天使麵...唔知點解delifrance 好多pasta 都
唔知點解delifrance 好多pasta 都係扁意粉....@@~同埋點解一間法國餐廳點解會有柚子蜜同薑蜜飲....好唔match...雖然個薑蜜好好飲........

我會再食delifrance 但只限食包...
2007-09-23 25 views
今日一家人來到吃午餐,跟媽咪叫了兩個三文治餐share,一個是三文魚意大利包,一個是小龍蝦碎蛋三文治。點知三文魚意大利包來到,從外觀看跟本無法知道料是甚麼,因為實在太少料,再打開一看,有無搞錯,片三文魚仲細件過人地壽司上的那一片三文魚,問待應,她說套餐規定一個包是用一片三文魚,散叫的才有三片,其實我不理你規定是點,但四十多元的套餐,也不用那麼孤寒吧,成個包最多只有三啖會咬到三文魚,最後她幫我們叫廚房加了一點點料,但都只是一丁點。至於小龍蝦碎蛋三文治,都是好細份,幾隻小龍蝦無加醬,散哂落碟,味道很淡,超級唔抵,McCafe的小龍蝦三文治好味十倍。跟餐杯咖啡好難飲,成餐唯一可以讚係三文治的九殼包幾好味。一定唔會再
2007-07-12 26 views
星期六晚上6時到這裡食晚飯,客人不多,算是寧靜,我和女朋友叫了一客黑醋汁三文魚沙律、燒鷄pizza和刄草蜆肉雜菌扁意粉。煙三文魚包著蛋沙律,感覺有點似花之戀,於是我食蛋沙律,女朋友食煙三文魚,惜黑醋汁對我來說還是過酸,愛酸的女朋友就開心的食了。近來女朋友的口味有點轉,開始喜歡食西式的薄pizza,鍾意它的香脆,這個燒鷄pizza合格了;最後來的是刄草蜆肉雜菌扁意粉,是標準的白汁,味道幾濃但入味,不錯!
2007-05-17 17 views
以前如唔想食飯,就會嚟呢道食lunch,貪可以食個麭當一餐,但自從轉做Bistro後,就越唔抵食,兩個人食兩份lunch set+10%要百多元,其實好味都唔太係問題,但D食物就一般,D餐湯一D都唔熱,叫了份雞扒薯蓉,等了十多分鐘,塊雞扒都仲係凍tin,而D肉食落感覺好似雪藏肉,一D都唔新鮮,而我男朋友就試過D意粉,一D都唔好味,佢話以後都唔會再試D意粉。不過D三文治都仲OK!話晒都係以三文治出名的。而家連隨lunch set 餐湯送既法飽都冇埋,勁唔抵!!
而家連隨lunch set 餐湯送既法飽都冇埋,勁唔抵!!

20070405看戲之前趕時間,又是Delifrance:)只匆匆買了三個包、一杯凍檸茶,打包走人。外賣優惠,所以muffin(選了個藍莓口味的)與芝士卷都是5元,二話不說納入囊中,另外追加了一個白汁吞拿魚包。沒時間讓職員加熱,似乎略有不足,不過原本已經味美,倒也沒什麽所謂。我主打的白汁吞拿魚包,包身很軟,餡料很足;前面兩種隻咬了一口,感覺芝士卷尤其出衆。
20070405

2007-01-26 27 views
Lunch 外賣自取Delifrance 有75折~所以食左佢一個我想試但唔捨得食o既$45 Lunch Set!Lunch & only sandwiches cost $45,總覺得唔抵折左之後只係$34,咁就抵食好多好full....味道就ok LA~ 不過如果要$45 就唔值!btw,個雜菜湯有驚喜wor! 好飲!不過飲唔曬~ 好飽了~
Lunch 外賣自取Delifrance 有75折~

折左之後只係$34,咁就抵食好多
好full....

味道就ok LA~ 不過如果要$45 就唔值!

2006-12-07 11 views
見到新野,滿懷希望試試,食左四樣野,真係好失望,第一樣到係意粉,\"帶子小龍蝦意粉\",帶子超細粒,小龍蝦完全食吾出有龍蝦味,仲要係好細隻,個汁仲怪怪地.第二樣係pizza,什麼\"火雞pizza\",見到係廚師推介,以為一定無死,點知完全吾得, pizza hut仲好食過佢\.第三樣係拼盤,有雞翼+炸薯角+炸尤魚圈+焗青口,炸薯角+炸尤魚圈係ok,因為仲熱熱地,但雞翼同焗青口都好吾得,係凍,一暖感覺都無,最後係甜品,係送,反而最好食係這個,用左兩張$20贈卷,埋單都要$150幾,真係完完全全明白咩叫好睇吾好食...
2006-11-11 11 views
是日返晏少許,可以於早上嘆個早餐。當天點了火腿雞蛋panini早餐,包咖啡/茶,而我加4元將餐飲改為蘋果汁。早上於充滿意大利音樂的Delifrance吃一個早餐,感覺真是悠閒。餐廳有報紙供應,如餐飲咖啡或茶可免費添加一次,如有多點時間慢慢嘆環境和悠閒的氣氛更好。埋單要加一,三十蚊都是值得的~~
2006-11-07 17 views
裝修完, 加多個Bistro係前面, 不過乜都變晒!! 野食或者套餐既選擇少左好多, 價錢貴左至少double, 份量亦少左. 上個月第一次去, 叫左個lunch套餐, 5分鐘後, 黎左個湯, 3秒鐘後, 連杯咖啡都黎埋. 佢既加一service原來等同茶餐廳service, 乜都一次過上. 杯咖啡唔夠熱, 又好稀. 真係好唔掂!今日唔知點解, 鼓起勇氣再俾個機會佢. 叫左個三文治套餐. 今次學精左, 餐飲唔叫住. 5分鐘後, 竟然即刻黎左個飽, 但個湯仲未到. 食完都唔係好飽...味道依然一般...檸茶的茶味好淡.我實在諗唔到有咩原因再幫襯呢間野. 或者lunch 時間, 當其他地方搵唔到位, 你又唔肚餓, 但又想坐低既時候啦.
裝修完, 加多個Bistro係前面, 不過乜都變晒!!