2011-06-04
星期六下午又同老婆找地方食飯,經過門口覺得幾吸引,坐低試下!入到店內方知係夫妻檔經營,負責招呼嘅女店主先問想要暖水定凍水,夠細心,一讚。因為係星期六嘅關係,只有a la carte 嘅 menu。但有3款好似set咁,老婆要咗c款,係雞扒飯。我就要咗個係餐牌上嘅蕃茄醬海鮮Linguine($52),另外老婆要咗個焦糖燉蛋,我就要咗個咖啡。太太嘅雞扒飯我試咗d雞扒,味道比較普通,唔係咁突出。而我嘅Linguine要稍等一陣,不過味道真係幾得,茄醬味道唔太酸而有番茄香味,同麵加埋d茄醬好食,而且份量頗多,我食量唔細都夠飽。另外海鮮有蝦、青口、帶子、墨魚仔同魚。先食d 魚,魚唔係大厚身,但保持到嫩滑而有魚味,比出面一般嘅魚柳厚身但冇乜味而又"鞋"好食得多,而墨魚仔、帶子同蝦都好好味,唯一比較失色嘅係青口,青口係帶殼,size較細,但問題係太鹹,係成個菜比較差嘅一個環節。但總體可以食得出厨師嘅心機。個燉蛋我冇試,但老婆話係凍嘅,見佢食得幾滋味,味道應該幾好。我杯咖啡水準都幾好。呢到嘅價錢幾抵,只係比快餐店高一d,但食品味道高出幾班,可見店主真係想做d好嘅食物,並非只係以賺錢為目標,值得支持。