今日又嚟旺角豉油街搵嘢食 最近開咗好多餐廳 呢一間店係我嘅favourite 裏面充滿日式嘅裝修 好多日本嘅擺設 同埋日式嘅餐感覺真係好似去咗日本咁樣呀 今日食咗個 人氣拉麵 有叉燒 紫菜 雞蛋竹筍大量粟米 同埋蔥湯底就揀咗個 人氣嘅豬骨清湯清清地再加少少蝦油 拉麵真係好豐富好多料 棉質煙硬夠曬好食 雞蛋都好香啊 流心 同加咗少少蝦油 又真係好香另外飲品點咗個人氣嘅蜜瓜汽水 好香好正小食點咗炸餃子四件好香 多汁 點沙律醬食好正加上近地鐵站 食完仲要喺附近行下街買下嘢

小食點咗炸餃子四件好香 多汁 點沙律醬食好正

加上近地鐵站 食完仲要喺附近行下街買下嘢
  • 炸餃子
  • 人氣拉麵
2023-04-25 139 views
小店唔算太大,坐位唔算多,但尚算舒服!呢度有很多日本🇯🇵裝飾的小店,店內有大大幅富士山相,最吸睛,感覺置身日本。我地揀咗:⭐️特選拉麵⭐️$135呢碗拉麵配菜有1.5倍叉燒、炙叉燒同其他配料。叉燒同炙叉燒係兩款豬肉,味道有啲唔同。日式叉燒質地一流加一條超長嘅炙叉燒,食落有陣焦香味,超滿足。湯底叫咗清湯醬油,味道剛好,完全無油膩感!⭐️ 肉愛食者拉麵⭐️$120呢碗拉麵叉燒有3倍,叉燒圍滿碗邊,睇落肉仲多過麵,超啱肉食愛好者!叉燒質地軟腍,味道唔咸;角切叉燒係將肥瘦均勻嘅叉燒切到粒狀,質地有咬口;湯底揀咗濃湯,拉麵好滑好掛湯,如果湯底再熱啲會更好!⭐️炸章魚⭐️ $30章魚肉size 適中,炸得啱啱好,口感好彈牙唔會靭,配沙律醬👍🏻⭐️柚子汽水 ⭐️ $24清新柚子味仲很夠汽👍🏻

我地揀咗:

Tea
柚子汽水
肉愛食者拉麵
2023-04-25 21 views
🍜僕之拉麵🍜的風格樸實而有實力,可謂風靡一時。今次經過旺角特意來試試。 👧Today”s order:🍜人氣拉麵 🦀 蟹肉忌廉可麗餅🍜 人氣拉麵 —— 濃湯港女喜愛偏軟的拉麵,呢個拉麵口感就岩哂。湯底方面選擇了濃湯,果然無揀錯。濃稠香口有厚度,令拉麵非常容易掛湯。 兩塊叉燒口感剛剛好,薄身偏中瘦,但一啲麵唔柴!味道亦好夾,亦唔會有太大罪惡感。另外仲有四塊紫菜,店家好大方呀🙈🦀 蟹肉忌廉可麗餅新鮮炸起既可麗餅,咬落啖啖蟹肉忌廉,好creamy 仲有陣芝士咁既味,呢種就係港女口味🙈港女認為呢度既拉麵係港日fusion風格。正宗的湯底及叉燒;麵底及粟米配菜給予人少許港式的感覺。成件事感覺好舒服,好樸實。 今餐食到飽飽豬,大家經過旺角都可以試下😊😊

👧Today”s order:

🍜人氣拉麵
🦀 蟹肉忌廉可麗餅

🍜 人氣拉麵 —— 濃湯

港女喜愛偏軟的拉麵,呢個拉麵口感就岩哂。
湯底方面選擇了濃湯,果然無揀錯。
濃稠香口有厚度,令拉麵非常容易掛湯。

另外仲有四塊紫菜,店家好大方呀🙈

🦀 蟹肉忌廉可麗餅

港女認為呢度既拉麵係港日fusion風格。

今餐食到飽飽豬,大家經過旺角都可以試下😊😊
2023-04-24 20 views
喺旺角都有好幾間拉麵食過,每次都會發現到啲好野,今次食呢間僕之拉麵,主打叉燒肉肉。好,坐低睇吓有咩好食先。先選擇湯底,再揀拉麵款式,可以去到2倍3倍叉燒。人氣拉麵,首先試吓豚骨濃湯底,飲落好濃郁,有肉味。叉燒有幾塊,瘦得黎都嫩肉,肉質有彈性。糖心蛋有一隻,煮得幾靚仔。拉係幼身麵條,麵質都夠爽彈,沾上濃湯味道,加上蔥花,食落再香口一啲。炸雞,炸到金黃色,熱辣辣,咬落啖啖雞肉,有少少雞油,雞肉份量夠多。飲品叫咗支綠茶

人氣拉麵,首先試吓豚骨濃湯底,飲落好濃郁,有肉味。

叉燒有幾塊,瘦得黎都嫩肉,肉質有彈性。

糖心蛋有一隻,煮得幾靚仔。

飲品叫咗支綠茶
2023-04-24 34 views
♧僕之拉麵次次食拉麵嘅時候都會嫌啲叉燒唔夠多,得兩塊食幾啖就食完。之前見過其他人推介呢款用愛食者拉麵,一望已經覺得好吸引,今日經過旺角就嚟咗呢間拉麵店試吓!🍜肉愛食者拉麵($120)呢一款拉麵有三倍嘅叉燒份量,仲有角切叉燒、蔥、味筍、糖心蛋(係成隻蛋㗎!)等等嘅配料,滿足晒鍾意食餸嘅我🫶🏻佢嘅叉燒鋪晒喺個碗邊,令到我哋一望落碗拉麵就見到好多叉燒超有滿足感!而且佢嘅賣相仲好吸引,又睇得又食得!🍜基本拉麵($78)如果相對地細食嘅朋友都有其他選擇,可以試返本身嘅基本拉麵,除咗配料冇咁多之外,麵底、湯底水準都係好一致!我哋揀咗豚骨濃湯,佢嘅味道真係好濃郁,不過相對地就會偏鹹少少,鍾意食清淡啲嘅朋友可以揀豚骨清湯🥳🍡炸章魚丸六粒($30)口感同味道都唔錯,燒汁份量啱啱好,如果想味道豐富啲可以按個人喜好點買沙律醬食~🍗炸雞四件($38)炸雞炸得好香脆,食落有少少邪惡🫣而且佢嘅雞肉都好入味,再加埋少少檸檬汁就更加Fresh~~💗@boku_no_ramen 📍旺角豉油街74號地舖💰人均消費:約$150
♧僕之拉麵

🍜肉愛食者拉麵($120)

🍜基本拉麵($78)

🍡炸章魚丸六粒($30)

🍗炸雞四件($38)

@boku_no_ramen
📍旺角豉油街74號地舖
💰人均消費:約$150
2023-04-21 59 views
🍜🍜🍜早前經過見到一間好多人排隊既拉麵店、今日lunch時段經過竟然無人排隊,所以入去試下人氣拉麵($98)選擇左豚骨醬油味清湯,拉麵包括叉燒、紫菜四枚、粟米、蔥、味筍、味付雞蛋,係正常拉麵配搭,見到個湯都算清,味道唔太咸,但食完之後兩個鐘開始好口渴👎🏻👎🏻👎🏻流心蛋做得唔錯,叉燒亦都唔太肥,份量就比較少所以價錢略貴,但都好飽肚,名過其實,係簡單作為充飢當一午餐既選擇唔知其他款式拉麵係唔係都一樣、但都唔太想再試
🍜🍜🍜

人氣拉麵($98)
唔知其他款式拉麵係唔係都一樣、但都唔太想再試
2023-04-21 26 views
今晚決定黎試下呢間僕之拉麵,係一間日本拉麵店,環境簡單,但係帶有日式情懷,一入去已經聞到啲高湯嘅香氣,好有食慾。今晚我揀咗佢哋嘅招牌肉愛食者拉麵。嚟到啲食物,我第一眼已經見到啲大塊叉燒,有啲心動。拉麵底係傳統日式嘅豬骨高湯,個湯底醇厚,但唔會太濃,食落口滑,唔會太油膩,好易入口。拉麵都煮得啱啱好,有彈牙嘅口感,配合湯汁非常啱口。啲叉燒就係呢碗拉麵嘅亮點,分量十足,條條叉燒都係大塊嘅,肉質軟熟,,肉汁充足,性價比極高好抵食。啲荀菜就係配菜,但係都好爽脆新鮮,同埋同啲叉燒一齊食,令啲叉燒嘅油膩感冇咁濃。價錢方面,我覺得性價比都幾高,因為分量十足,啲叉燒又咁好食,啲拉麵都好啱胃口,再加上嘅服務好友善,食完都好滿足。總括而言,我覺得呢間僕之拉麵係一間好值得去試下嘅日本拉麵店,個湯底好味道,拉麵口感好,啲叉燒肉質又好,配菜爽口,真係唔錯。

2023-04-19 19 views
最近喺網上見到好多人介紹呢間啱晒食肉獸嘅拉麵店,十分引人注目,所以一於約左家人來試下!肉愛食者拉麵,成碗都佈滿叉燒,就系呢碗拉麵勁吸睛,見到都超級飽肚😂我就挑戰唔到啦,所以就揀咗款特選拉麵,一次過可以食到日式炙叉燒(較肥)& 1.5倍叉燒(軟瘦),十分豐富~同行家人就嗌左碗人氣拉麵,分別純粹系無左炙叉燒,但都已經好多材料,仲有成隻糖心蛋tim😋另外再嗌咗個章魚燒,只系 $30好耐冇食啦~燒到好脆身,滿佈海苔碎,再點埋沙律醬😍好滿足

2023-04-19 30 views
平時行開旺角想簡簡單單食啲嘢,但又唔想好頹,拉麵都係一個唔錯嘅選擇!今次呢間拉麵店已經bookmark咗好耐,佢嘅招牌成碗都係肉嘅拉麵一啲都唔陌生~門面有一大隻招財貓,鋪面裝修都好有日式感覺,四周嘅牆放咗面具、不倒翁、油紙傘插畫做裝飾,絕對唔會好難搵!小店唔算太大,位置唔係好多,繁忙時間嚟到嘅話有機會要等一等啦~------------------------------🐖◖特選拉麵◗ $135呢碗拉麵配菜有叉燒、炙叉燒、紫菜、蔥、味筍、味付雞蛋。除咗傳統叉燒有1.5倍之外,仲有一條超長嘅叉燒,表面經過火炙,有陣焦香味,成條叉燒啖啖肉,超滿足。湯底叫咗豚骨濃湯,味道超濃稠黏口!仲可加$12追加味配料香蒜油/蝦油/辛味醬/背脂,豐富湯底味道層次,今次就凈係試咗原味先~🍖◖肉愛食者拉麵◗ $120另一碗拉麵配菜有叉燒、角切叉燒、蔥、味筍、味付雞蛋。呢碗扣麵叉燒有3倍,叉燒圍滿碗邊好誇張,幾乎肉仲多過麵,肉類愛好者必點!叉燒煮得好軟腍,但略嫌唔夠肉味;角切叉燒將啲叉燒切到粒狀,好有口感,而且肥瘦均勻;拉麵底好滑好掛湯,會偏軟少少,如果有偏好嘅口感可以按照個人口味備註返~🐙◖炸章魚◗ $30外
🐖◖特選拉麵◗ $135

🍖◖肉愛食者拉麵◗ $120

🐙◖炸章魚◗ $30
外皮炸得好脆,章魚肉唔會好細塊,炸得啱啱好,口感好彈牙,可以用檸檬汁減少炸物油膩感~

Encore指數:8/10
2023-04-19 12 views
同好朋友行完街就入左嚟食拉麵呢度既裝修格局都好日系,有不同既日本風景掛畫同達摩擺設有好幾款拉麵可以選擇,仲可以自行選配濃湯、清湯、鹽味或醬油口味,亦可以選擇拉麵既軟硬度,彈性都幾高除咗拉麵之外,仲有唔少配料可以追加,炸物小食都有好幾款!!!炸章魚同炸雞都值得推薦!!炸雞外脆內嫩,超juicy!!!!炸章魚外層金黃,食落爽彈又唔韌我哋share呢碗追加咗一份溏心蛋既「Meat Lover Ramen」角切叉燒肥瘦均勻有肉香,正!!!麵質有咬口得嚟都幾掛湯,溏心蛋淨係睇賣相都知有幾正呢度除咗普通既汽水可樂,仲有日產既果味梳打添
同好朋友行完街就入左嚟食拉麵

呢度既裝修格局都好日系,有不同既日本風景掛畫同達摩擺設

炸章魚同炸雞都值得推薦!!

炸雞外脆內嫩,超juicy!!!!

炸章魚外層金黃,食落爽彈又唔韌

角切叉燒肥瘦均勻有肉香,正!!!

麵質有咬口得嚟都幾掛湯,溏心蛋淨係睇賣相都知有幾正

呢度除咗普通既汽水可樂,仲有日產既果味梳打添
2023-04-16 18 views
門口唔見人龍以為伏點知好驚喜特選拉麵要左豚骨濃湯menu 話呢款係1. 5倍叉燒個油脂感好正溏心蛋好正想追加點左炸章魚又ok wor 小食同拉麵都高質最後飲返啖凍水爽呀
門口唔見人龍

小食同拉麵都高質

最後飲返啖凍水
爽呀
2023-04-10 24 views
見樸x拉麵無開,自己又肚餓搵左依間個名類似叫僕之拉麵試一試啦。中午4點幾入去無咩人,本來想試佢個限定,點知一早賣晒,咁叫佢過肉愛食者拉麵啦,我肚餓就試試佢啦。一上到枱,擺款咁似某一間熟口熟面,湯就淡咗啲啦(已經叫佢濃啲),麵質比較幼身似即食拉麵開出黎(似味x拉麵),啲肉就普普通通有少少乾,糖心蛋就一般(唔夠溜心,熟咗少少),同埋成碗麵就唔夠熱(已經算小人呢個時間)。埋單收成$120呢個質素有啲偏貴,依個價錢附近有好多選擇俾佢更好食仲要平過佢。。

肉食者拉麵
$120 (Tea)
2023-04-06 2675 views
平時不嬲都行開旺角,然後行行吓突然之間發現有間新開嘅拉麵店喺旺角😌 好少會食到拉麵店,所以見佢開咗就入去試吓🤘🏻🍜叉燒拉麵 $98佢有濃湯同清湯可以揀,咁我就揀咗濃湯,濃湯個湯底幾creamy,  但係一啲都唔油膩,如果加埋蒜蓉同少少醋落個湯到會更好味🤤 叉燒都幾多塊可裝滿成個碗面!咁我加錢叫咗兩樣小食,水餃🥟(+$25)同平時食開果啲有啲唔同 ,係大粒啲同個皮會彈牙啲😍 仲有啲蟹柳(+$18),又長又大條🦀  呃我叫咗杯綠茶🍵(+$15)其實就係出邊嗰啲樽裝綠茶😂🧡特選拉麵 $135佢除咗有叉燒1.5倍之外,仲有炙叉燒、紫菜、蔥、雞蛋🥚筍,配埋豚骨醬油味清湯,就算腸胃炎嘅我去食都冇有怕😁 啲麵食落去有咬口同彈性,唔錯!喺旺角搵唔到食咩嘅話,呢間都不妨係一個好選擇😳總括而言 (5個❣️係最高)好味指數 : ❣️❣️❣️🤍🤍服務態度 : ❣️❣️❣️🤍🤍環境打卡 : ❣️❣️❣️❣️🤍回頭指數 : ❣️❣️❣️🤍🤍📍僕之拉麵🏢 旺角豉油街74號地舖🕗星期一至日 12:00 - 21:30#旺角美食 #旺角必食  #食好西 #美食 #hkfood #likeforlike #instatravel #latergra

🍜叉燒拉麵 $98

🧡特選拉麵 $135

總括而言 (5個❣️係最高)
好味指數 : ❣️❣️❣️🤍🤍
服務態度 : ❣️❣️❣️🤍🤍
環境打卡 : ❣️❣️❣️❣️🤍
回頭指數 : ❣️❣️❣️🤍🤍

📍僕之拉麵
🏢 旺角豉油街74號地舖
🕗星期一至日 12:00 - 21:30

#旺角美食 #旺角必食  #食好西 #美食 #hkfood #likeforlike #instatravel #latergram #hktravel #photooftheday #traveling #yummy #travelhk #followforfollow #hkig #hkdating #pleaselike #hkfoodie #bestfoodhongkong #coffeehk #hkcafe #hkrestaurant
2023-03-27
2023-04-06 34 views
對於叉燒,硬係有特別嘅偏愛,無論係中式叉燒定係日式拉麵叉燒😜 所以連帶都會explore下唔同既叉燒拉麵~今日同朋友經過旺角呢間✨僕之拉麵🍜,見到佢門面貼住啲拉麵相,嘩!成碗拉麵鋪滿叉燒喎😮 即刻入去試吓!鋪面唔算好大但係簡潔乾淨,餐牌有幾款拉麵同埋兩款湯底可以揀,仲有追加、小食嗰啲~ 我哋為肉肉而入來,梗係揀兩款最signature嘅拉麵啦!🍜特選拉麵最搶眼當然係佢長長嘅炙叉燒啦!經過炙燒之後脂香肉香撲鼻,😜夠曬長之餘又好味!另外1.5倍叉燒即係有3大塊,肉質軟嫩,各有風味! 另外配搭一隻味付蛋👍🏻、紫菜、葱同味筍。🍜肉愛食者拉麵又係好搶眼! 😍成碗都鋪滿叉燒! 係正常分量既3倍啊✨ 碗邊嘅都係軟嫩叉燒片,中間嘅角切叉燒粒經過火炙甘香無比~ 肉食者大愛!兩款拉麵我哋都揀咗濃湯原味湯底、同麵質都OK,不過湯底略嫌唔夠熱,我哋都好快影完相就食,但係食到中間已經差唔多有「放涼」的感覺,呢方面改善一下就更加好~ 😉👍🏻

🍜肉愛食者拉麵
又係好搶眼! 😍成碗都鋪滿叉燒!

2023-03-23
$150 (Tea)
2023-04-04 37 views
旺角酷愛吃拉麵,又被我發現一家不錯的拉麵專賣店——僕之拉麵。這家拉麵店最吸引我的是裝潢,有好多不同的日式擺設,好得意,富有濃濃的日本文化氣息。餐廳服務也很nice 友善,讓人感覺到暖心,也決定要試試這裡的拉麵。拉麵款式正宗,點了兩款基本拉麵已經滿意,基本拉麵還能選不同湯底,選了一款清湯,一款濃湯試試看,兩款湯底各有特色,清湯就比較清甜健康,基本吃拉麵時都喝完了,濃湯就比較黏糊,容易飽肚,拉麵有叉燒,竹筍,木耳絲,溏心蛋等等,十分足料,抵食。小食也好抵食,忍不住點了很多:炸章魚丸,炸餃子都是香香脆脆,好好味。另外還有期間限定的牛肉可樂餅和蟹肉紀廉可樂餅,新鮮炸物出爐也是香脆無比,加上特別的口味,還是第一次試,外面吃不到的喔。
2023-03-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)