2021-09-17 49 views
我同我男朋友都非常之鍾意食牛扒,基本上要食肉嘅話就一定會諗到牛扒,雞扒豬扒羊扒都會好少食,唯獨是牛扒基本上差唔多一個星期會食咗四次😳😳😳😳加埋我哋兩個而家正在生酮,所以主要都係食肉減肥法 便說食得更加多牛扒了🤣🤣但係真係食極都唔厭越食越想食,哈哈。今日就介紹吓一間西餐廳嘅牛扒。♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️美國肉眼扒10oz配薯菜 一個好大塊嘅牛扒,肉眼扒呢如果要好食嘅話最緊要最緊要就係個返左時間,烹調得啱啱好嘅話個口感會非常之正,食落去我覺得佢哋係有做到呢件事嘅,同埋大口大口咁食過爽度真係好正。🤣🤣🤣美國牛柳8oz配薯菜 呢個呢就係要一種好林好林嘅感覺,如果唔係都唔會食牛柳,說落去有少少入口即溶嘅時候個口腔會留住好大浸牛嘅香味。然後先至再配搭一口薯菜,感覺會有一種提升♥️♥️♥️♥️♥️♥️

但係真係食極都唔厭越食越想食,哈哈。

美國肉眼扒10oz配薯菜

美國牛柳8oz配薯菜

黃埔天地美食坊雖然食肆集中但大都是以中菜為主,最近終於有全新西式餐廳開張——Boring?!,裝潢設計有如咖啡店一樣簡潔清新,晚市主要供應三款套餐,而價格方面更相當親民。我倆先點了一份二人份套餐A ($336),是日餐湯為番茄忌廉湯,酸甜濃稠;蒜蓉包面層舖上芝士焗製,可惜包身已經變軟而且比較油膩。野菜親子煙三文魚沙律將煙三文魚擺成玫瑰花狀,別出心裁。日式蟹膏蟹肉意大利飯口感軟綿稠密,蟹膏鹹香十足之餘更帶絲絲蟹肉,並非以蟹柳濫竽充數。另一款主菜煙芝士大蝦蒜蓉蕃茄乾香辣意大利粉充滿蒜香微辣惹味,意粉軟硬適中而大蝦肉質亦爽彈鮮美。我們另外再加點一份一人份套餐B ($238),黑松露野菌蟹肉焗蟹蓋雖然蟹肉份量較少但黑松露與菇菌香氣馥郁醇厚。德國脆皮咸豬手名副其實豬皮烤得相當香脆,肉質結實肥美,配酸椰菜及蜜糖芥末籽汁中和鹹度。餐飲方面可以另加$18升級至無酒精飲品或以$38升級酒精飲品,我們分別選了Peach Iced Tea及凍奶茶,前者為薄荷茶底清新香甜,而後者則奶味偏重。
番茄忌廉湯配蒜蓉包
野菜親子煙三文魚沙律
野菜親子煙三文魚沙律將煙三文魚擺成玫瑰花狀,別出心裁。
日式蟹膏蟹肉意大利飯
煙芝士大蝦蒜蓉蕃茄乾香辣意大利粉
黑松露野菌蟹肉焗蟹蓋
我們另外再加點一份一人份套餐B ($238)黑松露野菌蟹肉焗蟹蓋雖然蟹肉份量較少但黑松露與菇菌香氣馥郁醇厚。
德國脆皮咸豬手
Peach Iced Tea/凍奶茶
餐飲方面可以另加$18升級至無酒精飲品或以$38升級酒精飲品,我們分別選了Peach Iced Tea凍奶茶,前者為薄荷茶底清新香甜,而後者則奶味偏重。
2021-09-17 29 views
喺香港嘅西餐廳,其實好多嘅。行吓行吓都會見到幾間,開到好似7仔咁多🤣🤣但係多還多其實食物嘅質素都爭好遠嘅,因為其實西餐廳嘅烹調手法入邊都幾講究時間同埋份量。♥️♥️♥️♥️因為我自己都好鍾意食西餐,所以我自己都有學過,✌️🤤✌️🤤✌️🤤✌️🤤今日嚟到呢一間boring?! 係因為上網見到有啲推廣活動好似幾抵食,而且感覺擺盤都好靚所以要試一試。玻璃紙包法式鮮魚濃湯海鮮食鍋 $188首先呢個真係好少見,擺盤擺得好靚之餘,而且有用過心思嘅,佢唔係就咁一嗰個上嚟而係我入邊有張玻璃紙包住,😳😳😳唔知有咩特別功效但係個湯又的而且確好好飲好龍嘅海鮮湯味。😳😳😳😳😳♥️♥️♥️香煎法國鱸魚配青提子白酒忌廉汁$198呢個月加埋佢自己整出嚟嘅車提子白酒忌廉汁,感覺好特別,可能因為之前冇食過呢一種汁嘅配搭,所以食落去好友新鮮嘅感覺。總結來講呢間餐廳都幾有特色,下次會再過嚟幫襯。✌️✌️✌️

玻璃紙包法式鮮魚濃湯海鮮食鍋 $188

香煎法國鱸魚配青提子白酒忌廉汁$198

總結來講呢間餐廳都幾有特色,下次會再過嚟幫襯。✌️✌️✌️
2021-09-17 49 views
今日同男朋友喺黃埔附近行街,行到我哋嘅時候去咗美食坊搵嘢食😎😎見到一間特別亮眼既餐廳,主題用咗我最鍾意嘅雲石♥️♥️♥️♥️一直唔使諗入去試咗先講😄😄我哋兩個人一人點一個餐,都唔使$200house signature all-day breakfast要試吓一間餐廳好唔好食,試呢個就一定冇錯了😎都幾有心機,首先是試咗個牛油果,之後食個蛋,好有黑松露味👍👍正呀腸仔捲埋其實份量都幾多♥️♥️自家製和牛竹炭漢堡哈哈~個樣真係好得意🤣🤣黑色配上黃色芝士,牛肉都幾厚身。湯南瓜湯,份量幾多~最後配埋咖啡,慢慢嘆,休息真係好舒服♥️♥️♥️♥️休息完當然繼續行街🤣🤣🤣

一直唔使諗入去試咗先講😄😄

我哋兩個人一人點一個餐,都唔使$200

要試吓一間餐廳好唔好食,試呢個就一定冇錯了😎
腸仔捲埋其實份量都幾多♥️♥️

自家製和牛竹炭漢堡
哈哈~個樣真係好得意🤣🤣黑色配上黃色芝士,牛肉都幾厚身。

南瓜湯,份量幾多~

最後配埋咖啡,慢慢嘆,休息真係好舒服♥️♥️♥️♥️
休息完當然繼續行街🤣🤣🤣
2021-08-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2021-09-17 28 views
普通出去食個牛扒都$300~$400蚊,當然我個人有少少質素㗎啦,唔可以用餐廳嗰啲牛扒來做比較既🥂🥂🥂我食牛扒主要都係食佢嘅肉質,質地,生熟嘅程度,厚度等等。食得多牛扒就會知道自己鍾意啲乜嘢嘅口味同埋質地,有啲人鍾意食有少少咬口嘅,有啲人鍾意食好林嘅,我自己都算係屬於鍾意食啱啱好適中嘅🤣🤣所以可能都係幾高要求㗎美國牛柳8oz配薯菜 $228呢個牛柳俾我嘅質地就係啱啱好嘅感覺,唔硬得來又有咬口又咬口得來又唔會太林👍👍👍而且厚度都好適中,切開嘅時候仲見到入邊係紅色嘅,口味都幾啱我,而且都唔係好貴,先至$228 我自己覺得都幾抵食日式蟹膏蟹肉意大利飯$158配合埋呢一個用蟹做主題嘅意大利飯,的而且確好多蟹肉同埋蟹膏,所以食碗飯都好大浸蟹味,最後食埋呢個晒個份量感覺就啱啱好,飽飽出門口。

我食牛扒主要都係食佢嘅肉質,質地,生熟嘅程度,厚度等等。

美國牛柳8oz配薯菜 $228

日式蟹膏蟹肉意大利飯$158
2021-09-16 136 views
覺得fine dining會好拘謹沉悶?🍽呢度話你知1d都唔boring! 唔知係咪咁樣, 所以間餐廳個名咁特別呢? 仲要有個”?!”標點符號係後面, 都幾eye catching一入門口已經比火爐裝飾吸引到🔥, 唔知點樣可以keep住有燈有煙但無味唔熱 坐係隔黎真係好有feel! 不過今日平日餐廳都算滿, 我地就被安排到餐廳靠邊嘅位置, 雖然自成一角, 但因蔡瀾美食坊嘅餐廳都係採用open design, 反而有d近商場嘅後門, 係唯一不足之處。食物都好有驚喜例如蘑菇湯會加黑松露油同蛋白泡沫增添質感🍄 仲要食到啖啖蘑菇粒, earthy味濃郁焗蟹蓋用黑松露雜菌同蟹肉味道更鮮🦀 口感都更特別香芒大蝦沙律係一個常見既配搭, 但呢度連淋落沙律菜既醬汁都有芒果味 非常refreshing是日餐湯係羅宋湯, 比較正宗清清地, 唔係港式用茄膏開果種。最想讚既係個多士, 竟然有芝士得黎仲有sun-dried tomato, 非常有誠意主菜睇擺盤已經贏左, 店員仲可以好熟練咁樣即場用mustard畫碟fillet mignon點左medium rare, 岩岩好又唔會好多血水, 仲保持到肉質嫩滑,
食物都好有驚喜
焗蟹蓋用黑松露雜菌同蟹肉味道更鮮🦀 口感都更特別
非常refreshing
美國牛柳(8oz)配虎蝦
fillet mignon點左medium rare, 岩岩好又唔會好多血水, 仲保持到肉質嫩滑, 整得好高質
美國牛柳(8oz)
豬手個皮薄得黎好脆口, 係燒肉crackling
下面既肉都仲係腍身, season得入味
鹹豬手配埋酸椰菜一齊食, 中和返個膩就岩哂
德國脆皮鹹豬手配酸椰菜及蜜糖芥末籽汁
最正既其實係下面既炸薯粒, 又脆又甜超邪惡

餐茶可以揀是日特飲, 今日係荔枝薄荷茶, 比較甜但都好清新
荔枝薄荷茶
最緊要係3-course dinner包埋荔枝#minttea 🍹最平只係$178! 叫埋貴d既餐, 兩個人食飽飽都唔駛$300一個人, CP值好高
Set dinner C ($298)
松露野菌泡沫忌廉湯🍄
香芒大蝦沙律🥭
美國牛柳(8oz)🥩配虎蝦🦐

Set dinner B ($238)
羅宋雜菜湯配🍅風乾番茄芝士多士🍞
黑松露野菌蟹肉焗蟹蓋🦀
德國脆皮鹹豬手🍖配酸椰菜及蜜糖芥末籽汁🍯
$295 (Dinner)
美國牛柳(8oz)配虎蝦
美國牛柳(8oz)
德國脆皮鹹豬手配酸椰菜及蜜糖芥末籽汁
荔枝薄荷茶
👣 Boring?!👣🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽今次這間餐廳係我少有地覺得全部菜式都好高質🤩‼️唔係講笑真心推薦😝同埋佢哋二人餐 都有幾個價位可以選擇😙餐廳位係黃埔天地美食坊 好容易揾環境雅致寧靜感覺好適合情侶過嚟撐枱腳😉餐廳中心有個栩栩如生既火焰擺設座位數量都幾多 而且頗闊落 坐得好舒服😁 今次我點了Set Dinner 🅱️ $456👉🏻包括前菜及餐湯各兩客,主菜四選一⭐️⭐️德國脆皮咸豬手配酸椰菜及蜜糖芥末籽汁⭐️⭐️豬手皮焗得脆香🤩整碟的豬手肉好厚 一口接一口地食😋不會太咸 點上芥末同蜜糖芥末籽汁好夾蜜糖芥末籽汁帶點酸梅味 同豬手肉柔和地融合而芥末醬同酸菜同樣的能刺激我們的味蕾 提升味道😙 另外薯仔粒都好好食整碟豬手份量好多 多到兩人都吃不完🤣味道:🌕🌕🌕🌕🌑⭐️⭐️黑松露野菌蟹肉焗蟹蓋⭐️⭐️黑松露與忌廉味道頗濃郁😙而每粒野菌粒跟絲絲蟹肉都好入味 幾creamy但唔會膩😝味道:🌕🌕🌕🌕🌖⭐️⭐️香煎法國鱸魚配青提子白酒忌廉⭐️⭐️鱸魚煎得外脆內滑 口感真的超滑嫩 不是那種雪得太耐的魚肉而且好夠味 🤤🤤青提子白酒忌廉汁帶微微酒味和香甜味易入口又夠特別 😉我將旁邊的配菜沾上忌廉汁後 食到一條不剩😂旁

👣 Boring?!👣

餐廳中心有個栩栩如生既火焰擺設
座位數量都幾多 而且頗闊落
坐得好舒服😁

今次我點了Set Dinner 🅱️ $456
👉🏻包括前菜及餐湯各兩客,主菜四選一

⭐️⭐️德國脆皮咸豬手配酸椰菜及蜜糖芥末籽汁⭐️⭐️

而且好夠味 🤤🤤
青提子白酒忌廉汁帶微微酒味和香甜味
易入口又夠特別 😉
我將旁邊的配菜沾上忌廉汁後 食到一條不剩😂
旁邊的薯蓉值得一提! 薯蓉壓得幼滑綿密 好耐無食過咁好食既薯蓉 用脆餅一齊食更增加了脆感😋

味道:🌕🌕🌕🌕🌖

⭐️⭐️Virgin Mojito +HKD$18⭐️⭐️

整杯充滿綠色薄荷葉的Mojito🍸
檸檬汁加青檸汁配上梳打 超清新好涼快😜
完全是夏日飲品首選 😎

味道:🌕🌕🌕🌕🌗

⭐️⭐️ Silence Moon🌜 +HKD$18⭐️⭐️

碟豆花汁令整杯飲品的漸層效果很美😜
入面有提子粒🍇檸檬汁🍋同梳打
酸甜清新 好適合在如此炎熱的夏天點返一杯😙

味道:🌕🌕🌕🌕🌗
  • 香煎法國鱸魚配青提子白酒忌廉
  • 黑松露野菌蟹肉焗蟹蓋
  • Silence Moon
三文魚扒其實好多地方都會有得食,好多唔同嘅西餐廳都會有,而我本人係非常非常非常之鍾意食魚嘅🤤🤤🤤🤤基本上咩魚都啱食,當然最後我口味嘅就係三文魚,因為三文魚除咗魷魚味之外仲有好容易記一陣油味,嗰浸香係會留係個口入邊👍👍👍所以去到邊我見到有三文魚扒都一定會點嘅,今日坐低嚟到呢一間西餐廳當然都會有佢自己嘅三文魚扒。我自己咁鍾意食魚嘅人來講,一見到三文魚扒,二話不說就一定會先點左呢一個餐先。外邊嗰浸皮真係脆既,配合埋佢個汁,其實都幾好食意向份量都唔少。脆皮三文魚扒配香茅青檸忌廉汁 $188玻璃紙包法式鮮魚濃湯海鮮食鍋 $188海鮮都幾再見,而且個湯真係好友海鮮嘅味道,好鮮好甜,好食呀

三文魚扒其實好多地方都會有得食,好多唔同嘅西餐廳都會有,

而我本人係非常非常非常之鍾意食魚嘅🤤🤤🤤🤤

脆皮三文魚扒配香茅青檸忌廉汁 $188

玻璃紙包法式鮮魚濃湯海鮮食鍋 $188
海鮮都幾再見,而且個湯真係好友海鮮嘅味道,好鮮好甜,好食呀
2021-09-15 22 views
今日去咗黃埔船行aeon,之後過咗對面搵野食,見到呢間西餐環境唔錯,有幾款二人餐,就試下啦今日叫咗*Set Dinner B $456*,有餐湯、前菜,兩款主菜,兩杯飲品餐湯附上芝士蒜蓉多士,呢塊烘脆嘅多士比起有時西餐廳又凍又硬嘅小餐包絕對有誠意好多😆不過蘑菇湯就一般,正常質素,唔夠濃唔夠香前菜*黑松露野菌焗蟹蓋*賣相唔錯,一上枱已經聞到好香黑松露味,食落都好重口味,釀嘅餡有蘑菇粒同蟹肉絲主菜*脆皮三文魚扒配香茅青檸檸檬汁*三文魚扒厚度十足,外皮煎得香脆可口,三文魚油脂好香,最特別嘅就係個香茅青檸忌廉汁,真係有淡淡嘅香茅味,帶點泰國風味,加埋青檸味嘅酸酸地,好開胃👍🏻*德國🇩🇪脆皮豬手配酸椰菜及蜜糖芥末籽汁*平時我地去食西餐都係鋸牛扒多,今次罕有地叫豬手😆呢碟豬手份量驚人,皮脆到好似食緊加厚版嘅薯片咁,食肉獸岩曬跟餐加 $18就可以轉野飲,mocktail、smoothie任何非酒精類飲品都得,我地兩杯都叫咗生果smoothie,兩杯都好飲,無藥水味,應該係用新鮮生果打成嘅沙冰,食住豬手飲呢個好解膩👍🏻*Very Berry* *Mango Dayspring*兩杯入面我鐘意呢杯多啲,

前菜
*黑松露野菌焗蟹蓋*

主菜
*脆皮三文魚扒配香茅青檸檸檬汁*

*德國🇩🇪脆皮豬手配酸椰菜及蜜糖芥末籽汁*

*Very Berry*

*Mango Dayspring*
兩杯入面我鐘意呢杯多啲,芒果🥭加奇異果🥝,酸酸甜甜好解渴
1K
2021-09-15 15 views
今晚約了朋友在黃埔看戲和吃飯,在看戲前就到美食坊1樓的餐廳吃西餐,因為看到沒什麼人排隊,而且價錢合理。位置:在茶木餐廳旁邊,非常近地鐵站,其實不是C2出口,而是C出口旁一部電梯直上就到美食坊。環境:白色門柱作門面,室內是正方形佈局,中間設置兩個假的燃燒🔥的爐,但其實作用不大,也不甚美觀了多少,不明白其設計。餐廳盡頭是酒吧台,不設吧位,兩邊是白色印花牆,配白色大理石桌,整體是舒適和寬敞。服務:上菜和收碟都快,但不提供口罩袋或消費酒精。晚市:我們分別點了最便宜和最貴的個人晚市套餐。吃完就發現價錢是反晒在食材和前菜水平。Set A$178,包有餐湯、蒜蓉芝士包、沙律和兩杯薄荷桃茶。餐湯:羅宋湯味道較清而帶有少少辣感,但不會是麻辣,有許多細碎的蔬菜和牛肉絲。野菜親子煙三文魚沙律這個是朋友吃,但三文魚籽較細粒,我只是嘗過三文魚籽,味道一般。日式蟹膏蟹肉意大利飯這個一出現時就聞到濃郁的忌廉香和蟹香,蟹殼是用作裝飾,但認不出是甚麼蟹。意大利飯是橢圓形,口感煙韌,沾滿忌廉汁,配有菇粒和蟹肉,是很好吃😋Set C $298松露野菌泡沫忌廉湯這個肯定比羅宋湯更好喝,因為有濃郁的松露香,以為見到湯有黑色粒粒

服務:上菜和收碟都快,但不提供口罩袋或消費酒精。

Set A$178,包有餐湯、蒜蓉芝士包、沙律和
兩杯薄荷桃茶。

餐湯:羅宋湯

野菜親子煙三文魚沙律

日式蟹膏蟹肉意大利飯

Set C $298

松露野菌泡沫忌廉湯
這個肯定比羅宋湯更好喝,因為有濃郁的松露香,以為見到湯有黑色粒粒有沙沙口感,其實是完全沒有,是很綿的口感。

香芒大蝦沙律
這個沙律就較普通,因為大蝦的味道較淡,因為只是白灼,芒果粒很甜,但細小,兩道沙律都較小。

美國牛柳配虎蝦
牛柳煎至五成熟,配有上方是煎香虎蝦,下方是邊豆和紅蘿蔔絲和薯塊。牛柳是20安士,都挺大塊,
切開可見粉嫩的紅色,肉質軟而有少少筋,有淡淡的牛味,不建議點芥末醬,因為芥末醬會完全蓋過牛味。虎蝦很香口,
薯塊是經過焗過,亦很軟而香,整體味道都偏向濃,我喜歡!

總結,如果預算寬鬆一點的話,我建議點最貴的二人餐來吃兩塊牛扒,絕對可以滿足食肉獸。
2021-08-24
$300 (Dinner)
  • 美國牛柳配虎蝦
  • 日式蟹膏蟹肉意大利飯
2021-09-15 20 views
Boring 位於黃埔嘅分店,環境氣氛較浪漫,座位闊落舒適,係拍拖談心嘅好地方!我哋揀咗一人一個set dinner ,已經包括湯、餐包、前菜、主菜及餐飲!Set Dinner B $238是日餐湯係羅宋湯,酸酸甜甜,好開胃!黑松露野菌蟹肉焗蟹蓋菇菌味香濃!香煎法國鱸魚配青提子白酒忌廉汁煎至皮脆肉嫩,充滿魚油香,點少少忌廉汁更美味!Set Dinner C $298松露野菌泡沫忌廉湯滿滿嘅黑松露香味,夠幼滑!香芒大蝦沙律蝦肉爽口,加上甜美芒果粒,唔錯!美國肉眼扒(10oz)配薯菜擁有好靚嘅燒烤網紋!我哋選擇咗五成熟,粉嫩多汁,yummy!凍檸檬茶 (跟餐)

Set Dinner B $238
是日餐湯
係羅宋湯,酸酸甜甜,好開胃!

菇菌味香濃!

香煎法國鱸魚配青提子白酒忌廉汁

煎至皮脆肉嫩,充滿魚油香,點少少忌廉汁更美味!

Set Dinner C $298
松露野菌泡沫忌廉湯
滿滿嘅黑松露香味,夠幼滑!

香芒大蝦沙律

蝦肉爽口,加上甜美芒果粒,唔錯!

美國肉眼扒(10oz)配薯菜

凍檸檬茶 (跟餐)
放假同男朋友黎到黃埔天地發現呢間新開嘅餐廳 Set dinner 睇落都幾多選擇又抵食就入左去試下Menu我地分別揀左Set B ($238) & Set C ($298) 之後餐包就隨即送上 味道可以 但熱少少就更好每個dinner set都奉送前菜 餐湯同飲品 Set B附送既是日餐湯係菠菜忌廉湯 正常發揮 黑松露野菌蟹肉焗蟹蓋有陣陣既黑松露香 同野菌粒味道好夾 但蟹肉份量就唔夠多Set C既餐湯係松露野菌忌廉湯 飲落好香仲有啖啖蘑菇粒 好有口感 附送既香芒大蝦沙律都唔錯香煎法國鱸魚配青提子白酒忌廉汁賣相討好 有小花瓣做點綴 鱸魚煎到外層金黃色 熱辣辣 入口又香又脆 肉質細緻幼嫩 滑溜溜 一啲都唔乾身 伴碟既薯蓉香滑鬆軟 口感綿綿 好睇又好食美國牛柳 (8oz) 配虎蝦牛柳睇落好細舊 但夠厚身 order左7成熟 食落肉質軟腍 肉汁豐富 食埋隻開邊虎蝦份量岩岩好我地2杯餐飲都加錢upgrade左Silence Moon (+$18)用提子 檸檬汁 梳打水 同碟豆花調製而成既mocktail有漸層嘅效果 睇落好夢幻 飲落酸酸甜甜 最後仲可以食埋沉底既新鮮提子果肉Kiss of Ede

Menu

之後餐包就隨即送上 味道可以 但熱少少就更好

餐包

菠菜忌廉湯

松露野菌忌廉湯

美國牛柳 (8oz) 配虎蝦

美國牛柳 (8oz) 配虎蝦

我地2杯餐飲都加錢upgrade左

Silence Moon (+$18)

Silence Moon

Kiss of Eden (+$38)
估唔到男朋友叫左杯咁適合打卡既cocktail 賣相100分 非常浪漫 加入洛神花既香檳口味偏酸

Kiss of Eden

呢間boring服務周到 坐得又舒服 環境氣氛都好好 真係一間好高質既西餐廳
Type of Meal
Dinner
Silence Moon
Kiss of Eden
2021-09-15 17 views
今晚收工同媽咪去黃埔行街,順便去咗呢間「Boring?!」食晚餐醫肚先~餐廳寬敞舒適,座位距離充足,具私隱度,非常適合朋友或情侶用餐晚市時段設有三款Set Dinner,定價及選擇都各有不同,豐儉由人煙三文魚凱撒沙律羅馬生菜好新鮮,碧綠爽脆,伴以適量沙律醬及煙三文魚,更加滋味椰菜花忌廉湯配芝士蒜蓉法包湯呈奶白色,有椰菜花及忌廉煲製而成,味道不錯~配上香脆芝士蒜蓉法包,蒜味濃郁黑松露野菌蟹肉焗蟹蓋野菌粒加入黑松露及蟹肉後放進蟹蓋裏烤焗,菇菌味道更加香濃突出香煎法國鱸魚配青提子白酒忌廉汁法國鱸魚煎至金黃色,魚肉嫩滑多汁,好新鮮又鮮甜,不得了呀!配上青提子白酒忌廉汁、香滑牛油薯蓉及墨西哥脆片,夠晒飽肚脆皮三文魚扒配香茅青檸忌廉汁三文魚扒外皮微脆,肉質較實在,三文魚味道濃郁豐盛,滿載魚油。配上微微酸的香茅青檸忌廉汁,頗清新哦熱咖啡及熱檸茶

煙三文魚凱撒沙律

椰菜花忌廉湯配芝士蒜蓉法包

脆皮三文魚扒配香茅青檸忌廉汁

熱咖啡及熱檸茶
$300 (Dinner)
2021-09-14 20 views
黃埔美食坊睇完戲有點餓,餐廳環境寬敞舒適,我們點左dinner set C$576有前菜及餐湯各兩客,主菜四選二,餐飲。前菜:香芒大蝦沙律🥗:大大隻蝦肉很新鮮味甜,伴沙律菜同和芒果肉粒好清新又健康。是日餐湯、餐包:松露野菌泡沫忌廉湯,黑松露味很香濃忌廉香又滑,好香又好味😋主菜:美國肉眼扒(10安士)配薯菜,肉色粉嫩,肉質腍滑味香濃肉汁又多真好味。👍👍👍炭燒羊鞍配煙肉洋蔥薯餅:羊鞍有三件,肉味香又會不羶,肉質嫩滑,美味可口。💕💕餐飲:咖啡:咖啡味香。蜜挑薄荷茶:很清香,少少甜。
餐飲:咖啡:咖啡味香。
蜜挑薄荷茶:很清香,少少甜。
  • 羊鞍
  • 肉眼扒
2021-09-14 18 views
.黃埔❣️高質西餐Dinner Set B $238🔸甘筍湯甘筍好甜好香,又唔會好似平時忌廉湯咁邪惡🤤配埋個芝士焗法包,外脆內軟👍🏻🔸黑松露野菌蟹肉焗蟹蓋好精緻既擺盤,一黎到就濃濃既黑松露味飄出黎!蟹肉再加埋野菌粒一齊焗,有不同既咬口!👍🏻🔸德國脆皮咸豬手配酸椰菜•蜜糖芥末籽汁好大既脆皮咸豬手😱皮脆肉嫩,餐廳仲好細心,將豬手切到細細舊,方便大家share!酸椰菜都好出色🔸Virgin Rose Lychee Mojito+$18就可以order無酒精飲品,玫瑰既飲品已經無得輸,仲要加埋荔枝😍無得頂! Dinner Set C $298🔸松露野菌泡沫忌廉湯一飲就知好足料,飲落都仲有微微既野菌粒🤤加埋個忌廉泡泡,又香又濃👍🏻🔸香芒大蝦沙律用上芒果汁做沙律醬,好清新🥰大蝦又大又彈口,好新鮮👍🏻🔸美國肉眼扒配薯菜五成熟剛剛好,值得讚大廚唔會切開就成碟血水!好考功夫👍🏻 牛扒肉味濃又唔會鞋!🔸Boring Calada傳統既mocktail,bartender調得岩岩好,菠蘿同椰汁比例唔會搶左大家既focus👍🏻好味指數:9/10@boring_hk ———————#黃埔美食 #西餐 #borin
黃埔❣️高質西餐

🔸Virgin Rose Lychee Mojito

Dinner Set C $298

🔸松露野菌泡沫忌廉湯

🔸香芒大蝦沙律
用上芒果汁做沙律醬,好清新🥰大蝦又大又彈口,好新鮮👍🏻

🔸美國肉眼扒配薯菜

🔸Boring Calada

好味指數:9/10

@boring_hk

———————
#黃埔美食 #西餐 #boring #steak #hkig #hkfoodie #hkfood