2021-10-06 46 views
無論食物或者服務都非常有水準而且價錢合理。我和朋友今晚order咗厚切豬鞍和炭燒羊架,真是很好味! 除了主菜好味,他的頭盤帶子溫泉蛋黑松露沙律、 乳鴿和甘筍湯一樣好味! 服務員的態度很親切和專業,她很細心問需要飲煲過嘅水定係蒸餾水,而另一位男服務員很貼心地幫我們挑選合心水嘅雞尾酒。而餐廳的環境很整潔和舒適,我和朋友都很享受這頓晚餐,我們一定會再次光顧同埋推薦給朋友。 希望餐廳可以繼續維持現有嘅服務態度和食物質素。
2021-10-05
$400 (Dinner)
2021-10-05 127 views
好嘅服務態度真係令間餐廳大大加分,加上食物高質好味😋,今次嘅用餐體驗無得頂👍🏻要大讚呢🎈朋友有少少唔舒服,所以想飲暖水,服務員見到主動提供暖水,而且時不時留意為朋友添水!細心程度令人感動☺️我同朋友叫左兩個dinner set,有齊餐湯、沙律/前菜、主菜同餐飲😊而且每樣都有幾款選擇,當然有啲係需要加錢啦,哈哈😄我哋就覺得絕對加得過,因為食物真係好好味!焗酥皮龍蝦湯 (加$38):賣相好靚,好似個菠蘿包😆龍蝦🦞湯好濃郁,飲得出勁足料呢!酥皮亦好香脆,一啖湯一啖酥皮,好幸福呀🤩溫泉蛋帶子黑松露沙律🥗:好fresh呀!帶子好新鮮,溫泉蛋原隻倒出嚟再撈沙律一齊食,好特別👍🏻美國肉眼扒10安士拼薯菜:極力推薦🙈牛扒好juicy,熟度剛剛好,⼀切開pink pink嘅顏色就知入口一定好正😎果然不出所料🎉呢塊扒堅得👍🏻另一個dinner set就叫左以下食物:是日餐湯甘筍湯:creamy creamy!而且無任何草青味😝正!香橙焦糖乳鴿半隻(加$18):估唔到呢個味道係咁夾!味道超好超特別,講真我第一次食呢個配搭,真係愛上左,乳鴿仲勁嫰滑😘炙燒安格斯牛小排牛肝菌意大利飯:呢個飯估唔到係會有服務員係你面

另一個dinner set就叫左以下食物:

炙燒安格斯牛小排牛肝菌意大利飯:呢個飯估唔到係會有服務員係你面前炙燒架😝勁surprise!!!!!
而家手勢一流,燒得剛剛好,一啲都唔過火!牛小排入口仲好鮮嫩可口!lovin it😋

呢餐真係100分‼️
2021-10-04
2021-10-04 72 views
⁉️黃埔天地美食坊呢排又多左一間西餐廳開張,呢間餐廳早係一年前已經係葵芳新都會開舖,宜家再係黃埔擴展版圖。見佢個set dinner 有哂前菜餐湯都只係二百蚊鬆啲,選擇都幾多添,呢晚一於去左試下佢😛平日夜晚黎到唔算好爆,枱與枱之間放左別具特色仿真度極高嘅火爐,加上店內暗黑燈光同餐枱上嘅小燈膽擺設,氣氛都唔錯㗎。🥣焗酥皮龍蝦湯+$➌➑雖然Dinner Set 已經包左有餐湯,但你可以選擇加38蚊升級享用焗酥皮湯。酥皮新鮮熱辣岀爐,𠝹開再浸落極濃嘅龍蝦湯索埋啲精華先一齊食就更滋味。唔加錢嘅可以享用佢地嘅是日精選南瓜忌廉湯,一樣好creamy 好香。🕊法式低溫慢煮香橙焦糖乳鴿 (半隻) +$➊➑法式嘅煮法同我哋一邊食開嘅中式紅燒乳鴿好唔同,外皮燒到有微微嘅焦香,帶有甜甜嘅橙味幾開胃!🥚溫泉蛋帶子黑松露沙律沙律中間放左一隻用雞蛋殻裝住嘅溫泉蛋,面頭仲放左少許黑松露醬。係一碟簡單得黎又帶點矝貴嘅沙律。🥩香煎鵝肝牛柳 $➋➒➑黎到主菜部分,佢地最貴嘅Level 只係298蚊就可以揀又有鵝肝又有牛柳扒嘅Main。鵝肝煎得勁香口,而牛柳亦都超級厚身,叫左5成熟佢都可以Handle 得到,食落牛味亦都好重

🥣焗酥皮龍蝦湯+$➌➑

🕊法式低溫慢煮香橙焦糖乳鴿 (半隻) +$➊➑

🥚溫泉蛋帶子黑松露沙律

🥩香煎鵝肝牛柳 $➋➒➑
黎到主菜部分,佢地最貴嘅Level 只係298蚊就可以揀又有鵝肝又有牛柳扒嘅Main。鵝肝煎得勁香口,而牛柳亦都超級厚身,叫左5成熟佢都可以Handle 得到,食落牛味亦都好重,若果中意牛柳嘅不妨試一試。

🐖德國脆皮鹹豬手配蜜糖芥末籽汁 $➋➌➑
另一道主菜order 左德國脆皮鹹豬手,首先佢嘅份量都真係幾多,如果一個人食會有啲heavy,叫呢碟主菜建議係2個人或以上share 一齊食。豬手嘅肉亦都大大件,沾埋拌碟邊嘅芥末醬食唔會嗆鼻之餘都幾夾。脆卜卜外皮都好好味,不過就有啲皮肉分離,要自己幫佢地合番體先入口🤣

想餐Dinner 更Perfect 就可以加多$68 order 是日甜品,今次佢地預備左馬卡龍、千層蛋糕同雲尼拿雪糕,一次過食到三款不同甜品,特別滿足!

📍 Boring?!
紅磡紅磡黃埔天地美食坊(第8期)1樓115號舖
葵芳興芳路223號新都會廣場2樓270-271號舖
2021-10-03 48 views
雖然佢叫Boring🤣,但啲野食都唔boring,今次同朋友叫咗兩個餐,分別配咗杯飲品、餐湯同埋沙律。熱情果薄荷茶酸酸甜甜,幾開胃。熱情果味好香,我哋都幾鍾意。餐湯當日餐湯係蕃茄湯😍,超推薦,勁重蕃茄味,好濃味,配埋蕃茄蒜蓉法包一齊食好正。溫泉蛋帶子黑松露沙律佢真係做到溫泉蛋嘅質地😌,蛋黃好橙好正,帶子都幾好食。黑松露薯條($4️⃣8️⃣)佢係粗薯嚟,炸得都算香口,中間仲有薯蓉,都唔錯。黑松露醬都幾濃味,食到黑松露味,酸酸咸咸咁,唔錯。法式慢煮星斑魚柳拼珍寶虎蝦($2️⃣6️⃣6️⃣)珍寶虎蝦都真係幾大🤣,幾彈牙,仲有少少蝦膏🤪,正。條魚幾厚吓,個皮又燒得幾脆,可能因為條魚比較厚,所以肉質比較實淨,不過佢又夠味喎,仲要幾入味。德國脆皮咸豬手配蜜糖芥末籽汁($2️⃣3️⃣8️⃣)朋友叫咗咸豬手食,超大碟,絕對可以兩個人share。一上碟就覺得好滿意,好細心切好一件件,方便享用😋。豬皮超脆,配埋酸椰菜同蜜糖芥末籽汁幾夾,酸酸甜甜,好開胃。豬肉咸度剛剛好,肉質嫩滑。

熱情果薄荷茶
酸酸甜甜,幾開胃。熱情果味好香,我哋都幾鍾意。

餐湯

溫泉蛋帶子黑松露沙律
佢真係做到溫泉蛋嘅質地😌,蛋黃好橙好正,帶子都幾好食。

黑松露薯條($4️⃣8️⃣)

法式慢煮星斑魚柳拼珍寶虎蝦($2️⃣6️⃣6️⃣)

德國脆皮咸豬手配蜜糖芥末籽汁($2️⃣3️⃣8️⃣)
2021-10-03 41 views
🍃🍃《Boring?!》平凡生活裡,有時總希望有多點的精彩🌈、多點的新鮮感😙。其實和朋友食飯都一樣,總是希望每餐多一點不同items可以選擇。今日要去的餐廳,正正就是讓大家不再:《Boring?!》😋!餐廳位於黃埔天地美食坊1樓,米白英式設計的柱躉配水泥牆,加上精緻打了燈的酒吧,相當時尚有型😙!餐廳正中的火爐🔥、雲石枱面🤍,枱上放著特色黑醋橄欖油樽🧡及小燈泡⚗️,都營造出餐廳的貴氣典雅🤓。餐廳以供應特定價錢套餐為主,每個系列設有5-6項主菜選擇😙。而且餐湯🥣、前菜🥗、飲品🍹以至甜品🍮,也可upgrade🥰。小編與朋友仔各自挑選不同的套餐及前菜,一齊分享😋,咁就試得最多喇😆!🍸🍸🍸🍸🍸🍸🍸🍸🍸🍸🍸🍸🍸🍸🍸🔥 是日餐湯:椰菜花蘑菇忌廉湯🥣*~~**~~**~~**~~** ~~**~~**~~*食材打成蓉再製成濃湯🥣,未食已聞到佢濃烈嘅蘑菇香同椰菜嘅粒粒口感😋!特別在於佢嘅小法包🥖,除香蒜牛油🧈外,還加了點點沙律醬先入焗爐😙!脆脆甜香嘅小法包配熱辣辣🔥嘅忌廉湯,為呢餐精緻嘅多國菜展開序幕🥳!前菜:溫泉蛋帶子黑松露沙律🥗🔥 轉:法式低溫慢煮香橙🍊焦糖乳鴿+HKD$18 *~~**~~**~~*
🍃🍃
《Boring?!》

🍸🍸🍸🍸🍸🍸🍸🍸🍸🍸🍸🍸🍸🍸🍸

🔥 是日餐湯:椰菜花蘑菇忌廉湯🥣
*~~**~~**~~**~~** ~~**~~**~~*

前菜:溫泉蛋帶子黑松露沙律🥗
🔥 轉:法式低溫慢煮香橙🍊焦糖乳鴿+HKD$18
*~~**~~**~~**~~** ~~**~~**~~**~~*
嘩嘩嘩!呢個手工菜不得了😱!
乳鴿肉質鮮嫩🥰、多汁💦、厚肉到一個點😙!驚喜係啲香橙汁🍊浸曬入乳鴿嘅幼嫩肌膚入邊☺️,鴿皮又遍佈焦糖香氣😍!做工細緻唔馬夫,這實在不止於一道前菜咁簡單😎!

前菜:溫泉蛋帶子黑松露沙律🥗
🔥 轉:巴黎牛油焗田螺 +HKD$28
三粒香噴噴☺️嘅田螺坐咗喺三隻小蘑菇上邊,再堆曬喺薯蓉上一齊happy🥳!
薯蓉中仲有適量嘅薯蓉粒🤩,調味得宜🧂,軟糯又有少少咬口感😋!
田螺嘅醃料同味道,同蘑菇嘅香超夾😋!加埋綿滑嘅牛油忌廉薯蓉😆,呢個三角關係,互相扶持,難分難解🥳!如果呢個前菜再多啲就好嘞😜!

Main Course B HKD$238
🔥 德國脆皮咸豬手配蜜糖芥末籽汁
告訴大家,小編食烤豬手無數😎!但!呢個應該係小編食過最好食嘅咸烤豬手🤩🥳!
咸豬手經拆肉先上碟🥰,省卻食客同豬手對侍嘅力氣👍🏻,呢個已經要比like👍🏻!
先講佢離左肉嘅豬手皮!一咬落去脆💥到無朋友!皮表面乾脆又夠味😙,皮底面仲留有少少骨膠原嘅膠質😚,令你食到脆脆之餘又比返dd Juicy💦過你😋!
豬手肉肉🐷部份,肥瘦同膠質比例剛剛好👍🏻!最癲係個味道,完全唔洗點🤌🏼佢個蜜糖芥末籽醬都已經夠曬味道😙!鹹香之外,尾調仲帶有豬手嘅肉鬆口感同甜糯🥳🥳!

Main Course C HKD$298
🔥 炭燒羊鞍配煙肉洋蔥薯餅伴薄荷乳酪醬
小編好想講佢個薄荷乳酪醬👍🏻,堅比一般嘅薄荷醬香同埋滑好多😍,質地綿密容易掛醬😋。可惜太少,下次食要要求多啲醬!
羊鞍一上枱,小編對鼻孔👃🏼已經跟住佢嘅香烤炭燒味方向移動😂!每件size唔大但勝在肉夠嫰滑🥳!可能炭燒🔥太香關係,完全蓋過曬羊騷味😍!

Drinks: 熱情果薄荷茶
熱情果主酸😙、薄荷💚帶fresh 同香氣!少少嘅甜度同冰塊嘅調劑,仲有薄荷葉🍃嘅點綴😙!可以幫助解膩消化☺️,甜甜香香🌿,果然係一個唔錯嘅結尾🤓!

🍸🍸🍸🍸🍸🍸🍸🍸🍸🍸🍸🍸🍸🍸

後記:餐廳食材用料一d都唔差,慢工細作👍🏻手工菜,而且提供不同國家代表菜可供選擇,小編朋友仔未食完呢一餐,已經話要返嚟再食其他乜乜物物嘞😂🤣!

🎈:Boring?!(黃埔天地美食坊)
📮:黃埔天地美食坊(第8期)1樓115號舖
2021-10-02 37 views
同朋友行完街都唔知食啲咩好,見到黃埔美食坊有間西餐廳,佢嘅裝修幾靚,氣氛唔錯,於是同朋友入咗去試一試。餐廳嘅晚餐主要有12個Set可以選擇,我哋今次兩個人,就揀咗其中兩款嚟試吓。Set Dinner A $178🥣是日餐湯蔬菜湯蔬菜湯落足料,蔬菜份量幾多,湯嘅蕃茄味好鮮甜,幾開胃。🥗野菜親子煙三文魚沙律煙三文魚包住啲三文魚子,食落口,可以食到啖啖三文魚子同煙三文魚,口感唔錯。🦀日式蟹膏蟹肉意大利飯蟹膏同蟹肉係呢個飯嘅重點,蟹膏同蟹肉好多,啖啖飯都食到蟹肉,蟹肉嘅鹹香同意大利飯撈埋嘅味道幾好。Set Dinner C $298🍲松草野菌泡沫忌廉湯將泡沫同忌廉撈埋一齊飲,呢個湯真係幾開胃,幾好味。啖啖野菌碎。🦐香芒大蝦沙律大蝦唔錯,配埋沙律一齊食,幾清新怡人。🐷炭燒美國豬鞍扒配粟米蓉西班牙火腿蘆筍卷美國豬鞍扒唔會好鞋,食落口有好香嘅炭燒味,加埋粟米蓉一齊食,成個配搭幾好。🍸Snow White $57由荔枝同蘆薈整成嘅冰凍飲品,蘆薈肉份量幾多,每次飲嘅時候都食到。🍹Boring Peach $57用桃同乳酪整成嘅飲品,兩者嘅配搭一流,喺夏日飲冰凍嘅飲品真係好爽。

Set Dinner A $178
🥣是日餐湯
蔬菜湯
蔬菜湯落足料,蔬菜份量幾多,湯嘅蕃茄味好鮮甜,幾開胃。

🥗野菜親子煙三文魚沙律

🦀日式蟹膏蟹肉意大利飯

Set Dinner C $298
🍲松草野菌泡沫忌廉湯

🦐香芒大蝦沙律
大蝦唔錯,配埋沙律一齊食,幾清新怡人。

🐷炭燒美國豬鞍扒配粟米蓉西班牙火腿蘆筍卷

🍸Snow White $57

🍹Boring Peach $57

2021-09-06
Dinner
和要價親民的葵芳新都會Boring 不一樣,位於黃埔美食坊內的Boring 走浪漫格調路線,燈光柔和,枱面有小蠟燭製造情調,最平套餐由$178 起。這日和朋友分別點了2 款不同價位的套餐,包同款的餐湯,前菜,飲品,餐牌內還有各款小食,主菜等可以選擇~前菜:🌟溫泉蛋帶子黑松露沙律前菜沙律賣相精緻,生菜新鮮又爽脆,溫泉蛋加入黑松露油增香,內裡半生熟蛋黃有流心效果,和朋友一起舉蛋暢飲,很開心。🌟粟米忌廉湯粟米湯內沒有粟米粒,口感香滑又細緻,栗米味道香甜,很快便喝至見底。侍應說前菜和餐湯,經常會轉換花樣...不知道下次會有什麼驚喜呢??Main Course A $178⭐炭燒龍蝦龍蝦汁意大利粉 (+$28)龍蝦意粉份量比想像中多,主角龍蝦燒得表面金黃香口,睇見就很有食慾,意粉盡吸龍蝦忌廉汁,入口香滑煙韌且帶有厚重的龍蝦香味。Main Course C $298🌟炭燒羊鞍配煙肉洋蔥薯餅伴薄荷乳酪醬 $298慢工出細貨的炭燒羊扒,上枱有3 支骨,急不及待切下去,肉質比想像中軟淋,而且完全沒有羊騷味,入口嫩滑帶一股炭香味,沾上芥末或薄荷乳酪醬同食,更好味!食至一半,小妹才發現,碟上仲有一塊煎得
和要價親民的葵芳新都會Boring 不一樣,
位於黃埔美食坊內的Boring 走浪漫格調路線,
燈光柔和,枱面有小蠟燭製造情調,
最平套餐由$178 起。

這日和朋友分別點了2 款不同價位的套餐,
包同款的餐湯,前菜,飲品,
餐牌內還有各款小食,主菜等可以選擇~

前菜:

🌟溫泉蛋帶子黑松露沙律
前菜沙律賣相精緻,生菜新鮮又爽脆,

🌟粟米忌廉湯
粟米湯內沒有粟米粒,口感香滑又細緻,
栗米味道香甜,很快便喝至見底。

侍應說前菜和餐湯,經常會轉換花樣...
不知道下次會有什麼驚喜呢??

Main Course A $178

⭐炭燒龍蝦龍蝦汁意大利粉 (+$28)

Main Course C $298

🌟炭燒羊鞍配煙肉洋蔥薯餅伴薄荷乳酪醬 $298
慢工出細貨的炭燒羊扒,上枱有3 支骨,
急不及待切下去,肉質比想像中軟淋,

食至一半,小妹才發現,碟上仲有一塊煎得焦香的洋蔥薯餅, 薯蓉混入忌廉, 洋蔥燉煎香,很飽肚,味道不錯。

🌟Very berry $57
由鮮藍莓,士多啤梨及碎冰打成,
整杯沙冰水果味道濃郁,口感酸酸甜甜,
很解膩!

Boring?!
紅磡紅磡黃埔天地美食坊1樓115號舖

🌛月光太太
  • 溫泉蛋帶子黑松露沙律
  • 炭燒羊鞍配煙肉洋蔥薯餅
  • 炭燒龍蝦龍蝦汁意大利粉
2021-10-01 60 views
黃埔美食坊的餐廳選擇多🍔🥪🍜 在家住黃埔的朋友極力推薦之下,便相約來了這裡飯聚‼️結果真的很不錯‼️👏🏻👏🏻▫️跟朋友選了2個不同價位的套餐,有湯🥣麵包🍞沙律🥗主菜🥩和飲品🍹很豐富‼️😋▫️▪️南瓜湯🥣 味道清甜,不錯‼️▪️蒜蓉包🍞 香脆蒜蓉味濃,重口味之選,正‼️▪️沙律🥗 想不到跟餐的沙律如此精美✨ 新鮮的沙律菜拌著意大利黑醋😚 表面煎得金黃的鮮嫩帶子👅 極俱視覺效果的黑松露溫泉蛋💋 開胃又美味‼️👍🏻▫️❥$𝟮𝟵𝟴 美國肉眼扒(10ᴏᴢ) 配薯菜🥩 有著清晰的烙紋,賣相滿分‼️💕 肉質很嫩滑、肉味又濃郁,好美味‼️🤤 連伴碟的薯塊甜甜的也好好吃‼️😘▫️❥$𝟭𝟳𝟴 日式蟹膏蟹肉意大利飯🥘 一端來便聞到一股鮮味‼️👅 一堆蟹肉鋪著意大利飯,份量不少喔‼️😋 ᴄʀᴇᴀᴍʏ的意大利飯配著咸鮮的蟹膏蟹肉,每口都覺得滿足‼️🥳

▫️
▪️南瓜湯🥣 味道清甜,不錯‼️
▪️蒜蓉包🍞 香脆蒜蓉味濃,重口味之選,正‼️

2021-10-01 41 views
位於紅磡的BORING?!主打西式料理,供應甜品、西式主食及全日早餐,今次就試了dinner set,晚市dinner set價錢由$178-$576不等,而所有套餐均配前菜和餐湯,性價比非常高🥰🍝 日式蟹膏蟹肉意粉蟹肉意粉無論賣相和食味都不錯📸✨ 意粉賣相非常奪目,原隻焗蟹蓋放在意粉上,色澤鮮明,一見便垂涎🦀🤩 味道方面,醬汁調味也拿捏得非常好,非常入味, 每口都是蟹肉鮮味😉👍但個人略嫌飯煮得過淋,如果飯煮得更加煙韌就好啦😇🍝 煙芝士大蝦蒜香蕃茄乾香辣意大利粉大蝦意大利粉和蟹肉意粉一樣足料爆餡,意粉上放上原隻大蝦🍤, 十分IGable📸✨味道方面,意大利麵條纖長幼細,入口硬身順滑,爽口彈牙🤤👍香辣醬汁亦非常惹味,再配上蒜頭,絕對是重口味人士之選👏👏

🍝 日式蟹膏蟹肉意粉

🍝 煙芝士大蝦蒜香蕃茄乾香辣意大利粉
2021-10-01 41 views
呢間餐廳叫Boring?!,我覺得真係甚有玩味,起初我都會以為呢間係同平時食開嘅其他西餐廳一樣,但可能真係期望管理嘅緣故,之後我發現原來呢間餐廳係一間非常非常有Fusion特色嘅。我由地鐵站C2出口一出,行幾步路入到去美食坊,再上一層,就好輕易搵到呢間餐廳。我呢張相係夜晚10:00影嘅,我由8:00開始排隊,排咗大約20分鐘,之後就終於可以有張二人枱。一開始嚟嘅時候,真係不以為然,但原來都真係有唔少人排隊。呢度我知道其中一個較為出名嘅,就係佢哋嘅生蠔,只係黃埔嘅分店先有,葵芳嗰間好似冇。而重點,係好好食🥰我地叫左一隻愛爾蘭嘅蠔,兩隻法國嘅,呢度嘅店員非常細心,會好清晰地講解每一隻蠔嘅特性,仲提醒我哋可以點樣有淡食到濃味。每一隻係50幾蚊,非常非常鮮同超值。食完蠔之後就落咗去食晚餐。佢呢度有好多唔同嘅晚餐可以揀,基本上好多款都係fusion菜。我地揀左炙燒安格斯牛小排牛肝菌意大利飯,同埋鮮鮑魚海鮮煲仔飯,從來都冇諗過,可以係西餐廳度食煲仔飯。首先嚟到嘅係西蘭花蘑菇忌廉湯,店員仲好細心幫我喺上面加少少黑椒,令到個味道更加有多層次。西蘭花茸亦都滲係每一啖湯入面。之後係溫泉蛋帶子黑松露沙律,帶

每一隻係50幾蚊,非常非常鮮同超值。

食完蠔之後就落咗去食晚餐。

之後係溫泉蛋帶子黑松露沙律,帶子非常大粒,我特別欣賞係佢溫泉蛋嘅設計,佢唔會成舊蛋已經放咗喺沙律上面,反而保留左喺蛋殼裏面,食嘅時候慢慢倒出嚟,飲食嘅體驗做得非常好。

我朋友加錢轉咗個巴黎牛油焗田螺,牛油非常香,田螺亦非常好食。

之後就到主菜:炙燒安格斯牛小排牛肝菌意大利飯,一開始嚟嘅時候,牛小排係生嘅;

店員即刻用火槍喺我哋面前即場燒,呢個好明顯係日式餐廳食嘢嘅風格,但係佢哋就巧妙地將呢種技術,融入左係西餐度,下面係非常之豐富濃郁嘅意大利飯,牛小排一路燒嘅時候,油一落向下跌,令到意大利飯變得更多重層次。

之後我果一個,就係鮮鮑魚海鮮煲仔飯,海鮮係非常新鮮,鮑魚同埋蝦超級大隻,重點係,佢哋唔係普通嘅白飯,而係海鮮湯鮮煮嘅飯,非常香。

這裏的咖啡亦充滿特色,呢一餐真係非常豐富。

2021-09-30
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2021-09-30 33 views
響黃埔食到好有驚喜嘅晚餐泡沫黑松露雜菌湯~菇🍄味好濃郁而且仲有粒粒嘅菇碎,口感好豐富酥皮龍蝦湯飲菇極重龍蝦🦞味但唔係好咸好假果種酥皮焗到好酥脆,仲有龍蝦肉添小食點左低溫慢煮焦糖乳鴿啲保鮮花💐係視覺嘅享受乳鴿因為係慢煮嘅關係肉質好滑仲有法式焗田螺田螺底下仲有蘑菇墊底吸晒啲汁主菜安格斯牛小排牛肝菌意大利飯呢個店員即場表演用火槍燒可以簡熟度法式慢煮星斑魚柳拼珍寶蝦隻蝦勁爽口彈牙星斑魚柳肉與好結實外皮煎到好香脆啖啖肉好好味

響黃埔食到好有驚喜嘅晚餐

泡沫黑松露雜菌湯~
菇🍄味好濃郁
而且仲有粒粒嘅菇碎,口感好豐富

酥皮龍蝦湯飲菇極重龍蝦🦞味
但唔係好咸好假果種

酥皮焗到好酥脆,仲有龍蝦肉添

小食點左低溫慢煮焦糖乳鴿

星斑魚柳肉與好結實
外皮煎到好香脆
啖啖肉好好味

2021-09-30 36 views
黃埔開左一間西餐廳Boring!?,睇落又幾靚,價錢都算平,不如試下啦。晚市套餐都算幾抵食,最平唔夠200HKD已經有湯,前菜,主食同飲品,200幾已經可以食到豬手同牛扒,好似都幾OK渦。我們揀咗炭燒海鮮拼盤同德國脆皮鹹豬手配酸椰菜。飲品+18HKD可以upgrade到mocktail,更就揀咗一杯mocktail試試啦。炭燒海鮮拼盤品種都幾豐富,有蝦,鱸魚,青口,魷魚,帶子等,仲搭配有薯蓉。海鮮食得出喺有燒過,不過因為加左白汁,有少少cover左燒烤的味道,算是有少少失敗。而且分量不算大,因為哩個拼盤要價288HKD,如果喺哩間餐廳來講,算是少少貴,可以比多點燒薯仔或者粟米,會好少少。德國脆皮鹹豬手配酸椰菜又真是好surprise,切好才送左上來,好貼心。皮燒到脆波波,不過就有少少韌,燒得好香口,不用點醬汁已經好夠味,搭配啲酸菜食一流。荔枝mocktail好靚,送上來已經星星眼,荔枝同青檸好夾,飲落好清爽!以今時今日啲物價黎講,哩間餐廳啲價錢,質素同環境真是幾好!

2021-09-03
2021-09-29 57 views
餐廳位於在黃埔蔡瀾美食坊,印像中上一次嚟蔡瀾美食坊食飯係食詠藜園,都有好幾年前喇,今日喺同事嘅驅使之下舊地重遊,估唔到喺蔡瀾美食坊都有間咁有情調嘅西餐廳。松露野菌泡沫忌廉湯,忌廉湯一放上枱已經散發住好香濃嘅黑松露味,作為配角嘅多士,餐廳嘅製作亦都相當認真,面頭除咗蒜蓉同埋芝士之外仲烘得相當鬆脆,夾住個湯一齊食相當好味。香芒大蝦沙律,大蝦沙律賣相精緻,大蝦個子不少,特別鍾意佢除咗喺沙律菜上面放有芒果醬之外,仲有一粒粒嘅新鮮芒果喺隔離。德國脆皮咸豬手配酸椰菜及蜜糖芥末籽汁,廚師已經預先將豬手切開,食起上嚟非常方便,豬手個皮脆到無朋友,點少少蜜糖芥末子汁更加好味。美國肉眼扒配薯菜,肉眼扒一上枱見到個格仔碳烤網紋已經令人食指大動,牛扒嘅熟度揀咗 medium,廚師將火候掌握得好好,一刀切開係嬌嫩嘅粉紅色,牛味香濃,令人非常滿足;配菜有車厘茄、西蘭花、椰菜花同埋薯仔,不得不提薯仔經過走油處理,誠意十足。

2021-09-29 33 views
食嘢除咗講要好食之外,環境都係非常之重要,尤其係西餐廳,西餐真係一定要有一個好嘅環境,先可以襯托出西餐廳入邊好食嘅嘢食。👍👍👍所以其實香港好多西餐廳都會願意落本錢去做好裝修呢一個方面,但係有時候又會做得太過over,變咗太過緊迫華麗咁就會奪去左嘢食先係重點呢個主題。今日嚟到呢一間boring 感覺真係一啲都唔boring喎,裝修好睇得來又舒服,而且唔係話華麗嘅嗰一種,令到人好舒服每一種壓迫咁,佢主要都係用黑白做主題。又唔會搶去食物先係主角呢個重點👍👍美國牛柳8oz配薯菜 $228肉質好而且佢寫到明係有8oz,我覺得都非常之均真。薯菜雖然係配角但係都係好好食👍👍👍香煎法國鱸魚配青提子白酒忌廉汁$198我叫呢個嘅原因就係因為重塞米已經睇得出佢係有用心配搭過嘅,呢一個醬汁係出邊應該食唔返。👍👍👍👍下次會過嚟食埋其他唔同嘅嘢食。

美國牛柳8oz配薯菜 $228
肉質好而且佢寫到明係有8oz,我覺得都非常之均真。
薯菜雖然係配角但係都係好好食👍👍👍

香煎法國鱸魚配青提子白酒忌廉汁$198

下次會過嚟食埋其他唔同嘅嘢食。
2021-09-28 47 views
新分店以二佰幾蚊一個Set Dinner嚟講好合理🤫但竟然有Fine Dining質素真係喜出望外🤩🤩讚好專頁Special Set for 2 仲可以八八折添😍前菜🍴黑松露野菌蟹肉焗蟹蓋:蟹味重,勁夾黑松露👍🏽前菜🍴香芒大蝦沙律:🥗芒果肉甜中帶酸好醒胃😋🥄松露野菌泡沫忌廉湯:🥣松露香味濃郁!菌香撲鼻!忌廉夠晒滑🤗🍽德國🇩🇪脆皮咸豬手:完全乎合商品說明條例!皮夠晒脆!份量十足!抵到爛🤫🤣🍽美國肉眼扒10oz🥩入口有點焦香,燒到格紋好靚仔!肉嫩夠淋身,如果再生啲就滿分💯值得一提係呢度嘅侍應們非常有效率又細心,個人真心讚揚!
前菜🍴黑松露野菌蟹肉焗蟹蓋:蟹味重,勁夾黑松露👍🏽
前菜🍴香芒大蝦沙律:🥗芒果肉甜中帶酸好醒胃😋
值得一提係呢度嘅侍應們非常有效率又細心,個人真心讚揚!
  • 德國脆皮咸豬手
  • 美國肉眼