2023-07-11 610 views
過去嘅個半月,Project 企劃 籌備 ... 跨越後 小編想搵一個 可以俾到小編寧靜嘅地方Calm grows in a quiet place. May be...感覺呢一刻 擁抱到呢個CalmCappuccino嘅拉花 加上呢度嘅環境 Ultra舒服∼ʕ•ٹ•ʔ

感覺呢一刻 擁抱到呢個Calm

ʕ•ٹ•ʔ
2023-06-25 446 views
bookmark咗一段時間嘅cafe❤️理應係過嚟試佢哋嘅Dirty Tiramisu不過今朝10點幾過嚟就冇試甜品但環境同舒適程度會我再返嚟試佢哋嘅甜品🙌🏻btwww…係一間Pet-friendly嘅餐廳👍👍最驚喜係香辣蝦鹹蛋黃忌廉扁意粉超級邪惡又惹味😍😍😍另外韓式炸雞都不得了個醬十分濃郁👍👍👍其實餐廳嘅選擇真係非常多🤣所以真係要擇日再嚟🫶🏻🫶🏻
bookmark咗一段時間嘅cafe❤️
個醬十分濃郁👍👍👍
其實餐廳嘅選擇真係非常多🤣
所以真係要擇日再嚟🫶🏻🫶🏻

2023-06-23 528 views
自己都幾鍾意食荷蘭鬆餅,所以知道呢間有得食都同朋友狗衝左黎食🤣Even 2點近3點左右都要等位一陣,座位算係較逼狹,唔算係好好坐嘅cafe🌸烤焗薯荷蘭鬆餅 $83呢個係比較classic 嘅荷蘭鬆餅款,裡面有海量芝士焗一片片嘅薯塊,仲有大啡菇同煙肉,裡面嘅餡料夾埋濃郁嘅流心芝士,肥仔但好好食💕外面荷蘭鬆餅就被比下去,唔夾埋流心芝士食會較乾癟癟同唔夠鬆軟,但連埋芝士食就還ok~🌸Green day Dutch baby $128朋友挑戰呢個真係犀利🤣大啡菇加薯仔再加菠菜,面頭仲鋪滿足足一個牛油果,呢個真係好fresh好啱素食人士🤣荷蘭鬆餅更加由原本6”加大到7.5”,成個食晒絕對可以飽足成日~🌸Dirty $42一上枱見到呢杯Dirty層次唔係幾分明😥,奶係落得偏少嘅,而且好似同咖啡blend 埋左一齊咁,所以冇辦法飲到一層奶一層啡嘅口感,感覺係成杯啡咁😰﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍📍Boundless by reaction 大埔汀角路15號地下C號舖

🌸烤焗薯荷蘭鬆餅 $83

🌸Green day Dutch baby $128

🌸Dirty $42

﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍
📍Boundless by reaction
大埔汀角路15號地下C號舖
2023-06-13 363 views
本來是特別為了拉花咖啡去這一家店,順便吃個午餐,網路上面看咖啡都是很漂亮,有獨角野獸,結果現場去點餐的時候已經跟那個小哥說了,結果上來的咖啡跟那些普通的咖啡沒差別,味道正常,樣子普通,上面的拉花也是最簡單的,非常失望,連拍照的慾望也沒有. 食物是正常.沒什麼特別.性價比低一點.還有,位置坐得有點擁擠,地方比較嘈,跟朋友聊天的不是很ideal. But they are pets friendly, parents with pets can go.

2023-06-06
$200 (Lunch)
1K
2023-06-11 2439 views
假日約了友人到大埔食Lunch,夏日炎炎想搵間Cafe坐下食下野嘆下啡,揀了之前BM左好耐又未去的BOUNDLESS by REACTION。餐廳有兩層,門面用上水泥牆身簡約又型格,內堂白牆身及木枱椅,配合玻璃窗引入的自然光線感覺柔和舒適。我地3人坐上層,上層樓底較矮,但有個人空間感,更Relax。餐牌,以咖啡及荷蘭鬆餅為主打。因為太熱想要凍飲,見到張Spring Special,好吸引的特飲。電子落單,方便,尤其係餐廳係兩層及一人之境之下更加實用。Floral Espressoda,$52。賣相精美,有清甜的菊花香味及濃郁的咖啡味,醒神清爽之感夏日之選。Latte Macchiato,$44,友人的。Berries Cheers with Cream,$68,友人的。煙三文魚忌廉扭紋通粉配荷蘭鬆餅,$108,賣相吸引,鬆餅口感軟腍綿密少許濕潤,甜甜地有蛋香,煙三文魚及忌廉扭紋通粉份量適中,忌廉汁味道恰到好處,扭紋通粉口感煙韌,配合脆牛蒡、洋蔥及燈籠椒等增添香口,幾好味呢。烤焗薯荷蘭鬆餅,$83,鬆餅口感軟腍綿密少許濕潤,甜甜地有蛋香,大啡菇鮮美多汁,一片片的焗薯好有口感及好有薯味,芝
餐牌,以咖啡及荷蘭鬆餅為主打。
電子落單,方便,尤其係餐廳係兩層及一人之境之下更加實用。
Floral Espressoda
Floral Espressoda,$52。
Latte Macchiato
Latte Macchiato,$44,友人的。
Berries Cheers with Cream
煙三文魚忌廉扭紋通粉配荷蘭鬆餅
烤焗薯荷蘭鬆餅
烤焗薯荷蘭鬆餅,$83,鬆餅口感軟腍綿密少許濕潤,甜甜地有蛋香,大啡菇鮮美多汁,一片片的焗薯好有口感及好有薯味,芝士煙肉味道濃郁香口,美味。
Dirty Tiramisu After Meal
Dirty Tiramisu After Meal,$58,人氣甜品,口感軟滑,咖啡味濃郁帶點酒香味,甜度適中。

食物水準不俗,坐得舒服,價格合理,服務態度幾好,放鬆的一天。
Type of Meal
Lunch
2023-05-24 242 views
同朋友食完飯想搵個地方坐低飲杯咖啡,經過Boundless見到唔使等位就入去了。之前黎到通常都係食野同埋飲咖啡,不過今次食飽先黎就無叫野食。 三個人就叫左三杯啡,分別係cold brew, hand drip and piccolo。 飲cold brew有冰好平常,有段時間亦盛行用大大粒波波冰。放半杯水入去整冰再直接半杯冰用黎serve都見過。再誇張啲可以用「冰杯」,真係用冰黎做隻杯,飲到最後連隻杯都溶曬消失埋。好喇,返返黎,今次遇到嘅係第二種情況,不過有少少變奏,就係舊冰45度角斜嘅。雖然最後溶到咁上下都係會浮返出黎,但係就幾有心思,喺佢浮出黎之前都有唔錯嘅視覺效果。 今次hand drip揀左一隻偏向floral帶有荔枝味嘅豆,好多時講就係咁講,未必飲到個味(可能係我問題啦)。不過今次就真係飲得返個味,甜甜地,咁當然唔係直接有荔枝味啦,係咖啡味之中夾雜住少少花香同荔枝味。除左一般嘅熱飲或者室溫飲,今次仲畀左杯冰,可以試下凍飲。 Piccolo方面維持水準,不過不失。

Piccolo方面維持水準,不過不失。
Cold  brew
Hand  drip
Piccolo
Type of Meal
Tea
Cold  brew
Hand  drip
Piccolo
2023-05-16 226 views
最近在大埔附近找到一家咖啡店,簡單的名字叫做「咖啡店」。這家咖啡店位於一條安靜的街道上,環境非常清幽舒適,十分適合工作、開會或是與朋友聚餐聊天。菜單上提供了許多輕食選擇,包括意粉、沙律等,價格也很實惠。我點了一份芝士意粉和一份帶有水果的沙律,兩者的味道都非常棒,份量也十分足夠。除了美食之外,這家咖啡店的咖啡也非常好喝。我點了一杯榛果拿鐵,味道濃郁香甜,是我近期喝過最好喝的咖啡之一。店內的裝潢簡單卻溫馨,氛圍非常舒適。店員服務態度也非常友善,讓人感到賓至如歸。總的來說,這家咖啡店不僅提供美味的輕食和咖啡,環境和服務也非常出色。如果你正在大埔附近尋找一個安靜、舒適的地方,這家咖啡店絕對是一個不錯的選擇。

大埔越來越多咖啡店進駐講到常幫襯一定少不了Boundless餐廳走自然格調,加上咖啡跟食物都很不錯週末有時經過都會幫襯,反而今次第一次平日食先知原來大埔店平日夜晚的飲品有半價可以放心地叫飲品了~𓂅 温泉蛋墨西哥辣肉醬扭紋通粉 配荷蘭鬆餅 ( ᴴᴷᴰ 88 )幫襯過幾次覺得呢款Dutch Pancake係最好食嘅✨ 辣肉醬夠濃味,最上層是溫泉蛋同芝士粉,把溫泉蛋篤破後拌勻來吃,單是通粉已經很好吃;荷蘭鬆餅沾醬後也不會太濕/太硬,而且蛋味幾出,配搭一起吃也不太heavy🫶🏻𓂅 大啡菇黑松露忌廉扁意粉 ( ᴴᴷᴰ 85 )相比係荃灣店,呢間分店嘅意粉價錢平好多🤫 忌廉醬口感偏厚身,黑松露份量剛多,呢個價錢都唔錯了!𓂅 Homemade Basque Cheesecake ( ᴴᴷᴰ 63 )佢地嘅巴斯克蛋糕一定係全晚嘅重點,蛋糕口感輕盈嫰滑,而且十分Creamy,最面層的應該是咖啡味的忌廉,吃這道甜點來結束一餐真的很幸福𓂅 Mocha ( ᴴᴷᴰ 27 )𓂅 Matcha Latte ( ᴴᴷᴰ 23 )平時都好少為飲品寫兩隻字,但佢到嘅Mocha用上Single Origin Chocol
大埔越來越多咖啡店進駐
講到常幫襯一定少不了Boundless
餐廳走自然格調,加上咖啡跟食物都很不錯
週末有時經過都會幫襯,反而今次第一次平日食
先知原來大埔店平日夜晚的飲品有半價
可以放心地叫飲品了~

𓂅 大啡菇黑松露忌廉扁意粉 ( ᴴᴷᴰ 85 )

𓂅 Mocha ( ᴴᴷᴰ 27 )
𓂅 Matcha Latte ( ᴴᴷᴰ 23 )
平時都好少為飲品寫兩隻字,但佢到嘅Mocha用上Single Origin Chocolate,帶強烈的朱古力香氣;而抹茶牛奶亦不時隨便交貨,抹茶跟牛奶份量掌握得好,突出抹茶味外亦不會令奶香失色
2023-05-14 254 views
有一日無啦啦勁掛住係大埔食過即Boundless cafe,決定自己一個人入大埔食佢嘅pancake🙈呢間boundless cafe有兩層,坐位唔算多,之前星期六日行過都會見到鋪頭好多人等位,有時都會見到有客人同寵物一齊坐門口位!佢嘅設計以純白色為主,令人覺得好愜意舒適😍.煙三文魚忌廉扭紋通粉配荷蘭鬆餅(HK$108)Boundless cafe嘅特式就係佢地嘅餐點有荷蘭鬆餅(Dutch Baby Pancake),亦都係令我成日想過黎食嘅原因🙈佢嘅pancake係以鐵pan上,面層有煙三文魚忌廉扭紋通粉,入面有煙三文魚、洋蔥、紅椒、荀等既配料,上面仲有牛蒡鋪面。而我最鐘意嘅荷蘭鬆餅一如既往咁好食!佢係焗到表面焦香,入面軟熟,食落勁香蛋味🤤真係好正。不過,我覺得配料有啲太多,食落太多唔同口感/味係個口入面發生,而佢鋪面嘅蒡好似係炸過,個味相對上比較濃亦都蓋過左煙三文魚嘅味。。對比之下,我覺得之前食嘅青醬雞pancake係好食啲,不過依家轉左menu唔見有😩.Mattcha Latte (HK$46)正常好飲嘅Mattcha Latte! 奶同抹茶比例岩岩好,飲落好順口亦都唔會有抹茶粉
煙三文魚忌廉扭紋通粉配荷蘭鬆餅(HK$108)
Mattcha Latte (HK$46)
正常好飲嘅Mattcha Latte! 奶同抹茶比例岩岩好,飲落好順口亦都唔會有抹茶粉粒粒,唔錯!
總括黎講,呢間cafe都坐得舒服,店員服務都好貼心好主動幫手。我之後成日都去食佢地嘅荷蘭pancake!

2023-05-13 179 views
其實都食過好幾次,一直都無寫食評。喺大埔交通方便嘅位置,假期嘅話經常都要等位,咁我梗係平日先黎啦。我寫嘅時候已經無左我最愛嘅羅勒雞肉扁意粉。值得一提,呢間嘅mocha都唔錯。 荷蘭鬆餅係呢間店嘅主打,大概都係將all day/ green day/ pasta放上baby pancake產生出黎嘅組合,我之前就成日食羅勒雞肉長通粉配荷蘭鬆餅(無錯、就咁一個pasta同埋配baby pancake我都鍾意,因為個雞煎得好好食,可惜轉左menu之後無左)。今次就叫左香辣蝦鹹蛋黃忌廉扭紋通粉配荷蘭鬆餅 (dutch baby pancake)同埋薯條。 其實本身baby pancake都好香,再加上鹹蛋黃嘅香,同埋有少少辣(真係少少),成個dish就幾惹味。(諗諗下其實都有少少似食pizza) 薯條就正常發揮,不過不失咁啦。

薯條就正常發揮,不過不失咁啦。
香辣蝦鹹蛋黃忌廉扭紋通粉配荷蘭鬆餅
香辣蝦鹹蛋黃忌廉扭紋通粉配荷蘭鬆餅
  • Mocha
2023-05-07 1580 views
【大埔•𝘽𝙤𝙪𝙣𝙙𝙡𝙚𝙨𝙨 𝙗𝙮 𝙍𝙚𝙖𝙘𝙩𝙞𝙤𝙣 】🐝 @boundlesscoffeehk ————————————————————————呢間咖啡店食過幾次都好滿意🥰🥰反而夜晚係第一次試,menu少許不同,但基本的荷蘭鬆餅(Dutch baby)一定有的。餐廳係兩層純白色風格,仲係pet friendly咖啡店🍯|香辣蝦鹹蛋黃忌廉扭紋通粉配荷蘭鬆餅|HKD 113蝦|鹹蛋黄|車厘茄|洋蔥|蒜|青&紅尖椒|忌廉|牛油|法蔥|扭紋通粉| 6”荷藺鬆餅鹹蛋黄的扭紋通粉很惹味,鬆餅也帶有鹹蛋黄汁,食落不會太乾身。👍🏻👍🏻👍🏻係用鑄鐵鍋放落烤箱焗,口感好似蛋糕/美式鬆餅/烤布丁,焗完食新鮮熱辣。🍯|ALL DAY DUTCH BABY|HKD 123黑松露炒蛋|紐倫堡腥|番茄|大啡菇|煙肉|火箭菜|杏仁片|7.5”荷藺鬆餅呢款配料相對多啲,基本的都有,鍾意食蛋可選擇,黑松露炒蛋滿滿的,再配蛋製成的鬆餅。🍯|大啡菇黑松露忌廉扁意粉|HKD 85黑松露唔會太濃,適合我😜大啡菇厚切片,醬汁creamy不錯呢☕️|Piccolo|HKD 39Seasonal (white magnolia, App
————————————————————————

🍯|香辣蝦鹹蛋黃忌廉扭紋通粉配荷蘭鬆餅|HKD 113
蝦|鹹蛋黄|車厘茄|洋蔥|蒜|青&紅尖椒|
忌廉|牛油|法蔥|扭紋通粉| 6”荷藺鬆餅

🍯|ALL DAY DUTCH BABY|HKD 123

🍯|大啡菇黑松露忌廉扁意粉|HKD 85

☕️|Piccolo|HKD 39
Seasonal (white magnolia, Apple, Grape) Skim Milk

☕️|Oreo Banana Milkshake|HKD 58 x2
香蕉朱古力飲過,原來配Oreo都幾夾,最緊要唔太甜,不自覺飲哂成杯😋飽飽滿足的一餐
  • 香辣蝦鹹蛋黃忌廉扭紋通粉配荷蘭鬆餅
2023-05-02 376 views
想不到這家有點名氣的咖啡店會開在大埔這個地方,但其實老闆真聰明,開在大埔有兩個優勢,1. 大埔人很有錢🤭大埔很多豪庭!2. 大埔總給人休閒寧靜的感覺,就算今天是五一,街上也不會人來人往。附近的沙田,上水這兩天真的逼爆😵今天兩口子來休閒一下,特別為了它的提拉米蘇而來,上過雜誌YouTube介意,算是網紅店吧!溫泉蛋墨西哥辣肉醬扭紋通粉配荷蘭松餅名字真長😆。簡單來說,就是辣肉醬通粉放在松餅上+1只溫泉蛋。荷蘭松餅其實平平無奇,只是一塊吸味的面團。味道就是麵包點辣肉醬吃的感覺,沒有什麼驚喜。慢煮豬腩肉泡菜漢堡配薯條麵包很鬆軟,薯條香脆但份量比較少。兩塊厚厚的豬腩肉份量很足,中間夾了椰菜,還特別夾了兩大塊日式醃蘿蔔,感覺廚師是想用醃蘿蔔去減少豬腩肉的肥膩,可惜這是失敗了。因為醃蘿蔔不夠酸,不單止不能平衡皮,你咁添上一種醃蘿蔔的怪味。Dirty Tiramisu 髒髒提拉米蘇其實味道跟普通提拉米蘇沒有什麼分別,就是表面那層流動的芝士汁和朱古力粉加分,真的很打卡🤩要贊的是質感非常輕盈,但份量又很充足,多吃了也不膩。巴斯克芝士蛋糕跟提拉米蘇一樣,很輕,很滑,一點都沒有其他芝士蛋糕吃完有種很飽的感覺。

溫泉蛋墨西哥辣肉醬扭紋通粉配荷蘭松餅

慢煮豬腩肉泡菜漢堡配薯條

Dirty Tiramisu 髒髒提拉米蘇

巴斯克芝士蛋糕
跟提拉米蘇一樣,很輕,很滑,一點都沒有其他芝士蛋糕吃完有種很飽的感覺。甜度適中,這個我更推薦。但要打卡我還是選擇提拉米蘇😆

最後說說環境,裝修是北歐風格,加上門口位置的大窗感覺就坐在室外但又能享受室內的空調。特別提示門口三座都可以帶寵物一起來進餐,見別人都帶小狗來一起喝咖啡真寫意。
2023-05-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
  • Dirty Tiramisu
  • 巴斯克芝士蛋糕
2023-05-01 205 views
過馬路既時候見到呢間裝修好似唔錯既小店~我心諗應該質素都正常丫~ 咁啱我又好眼訓~ 入去飲杯咖啡都好~嘩~ 一座低QR code落單見到有得揀豆又有唔同品味既咖啡揀~ 咁應該值得有啲期望😍😍😍叫咗杯Americano同Cappuccino(oat milk)~ 入口就覺得杯Americano比我平時自己飲完咖啡既洗杯水仲淡~ 杯Cappuccino其實係有咖啡味既oat milk如果大家想飲正常既咖啡絕對可以無視呢間cafe謝謝收看🥹
過馬路既時候見到呢間裝修好似唔錯既小店~

杯Cappuccino其實係有咖啡味既oat milk

如果大家想飲正常既咖啡絕對可以無視呢間cafe

謝謝收看🥹
Cappuccino  ,  Americano
2023-05-01
$50 (Tea)
朋友約我試呢間cafe 見佢感覺幾chill上網見食評唔錯就同佢一齊黎試我叫左杯matcha latte 見佢可以揀extra hot 我就揀左extra hot 後到杯野唔熱 只係微暖 咁其實如果揀hot係咪即係凍呢跟住叫左個軟殼蟹漢堡同墨西哥肉醬鬆餅呢間野最大問題係乜都唔夠熱 暖暖地咁兩樣野味道都麻麻地仲要d野唔係平完全同價錢唔成正比希望餐廳會用心諗下點整好既野食比客人
朋友約我試呢間cafe 見佢感覺幾chill

仲要d野唔係平
完全同價錢唔成正比

希望餐廳會用心諗下點整好既野食比客人

2023-04-25 204 views
約咗朋友去大埔踏單車,預先搵咗呢間Cafe,諗住順路去試一試。餐廳環境設計以歐陸簡約風格為主,木系格調配以綠色植物,感覺悠然舒適。All day Dutch Baby:荷蘭寶貝鬆餅,餅邊入口酥脆,蛋香濃郁,表面鋪滿大啡菇、煙肉、火箭菜,大啡菇味道很出,調味得適中。Handmade Basque Cheesecake:賣點在於handmade,外觀烘成深啡色,口感比一般芝士蛋糕更軟綿順滑,水分更豐富。Cappuccino:可選Fruity or Nutty,,奶泡打得很幼滑,口感唔錯。咖啡師拉花拉了一隻天鵝,好靚呀。Berries Cheers:呢個飲品莓味很特出,入面係乳酪底配上各樣莓果,友人表示很欣賞這個飲品,很想一啖啜晒落肚。

All day Dutch Baby

Handmade Basque Cheesecake