2023-09-20
好耐之前就bookmarked左Brass Spoon✏️,不過餐廳位置好吊腳,要行大斜路上黎!今日有揸車就上黎試下呢間連續拎左六年米芝蓮推介既餐廳!落雨天☔️都要等幾張枱,有唔少都係遊客,相信好多人都係慕名而來,等左十五分鐘終於有得坐低!🐄生牛肉河粉湯頭用上大量牛骨熬煮,飲落鮮甜順口,揀左要牛油都唔會膩口!但河粉同牛肉比較平平無奇,無乜記憶點🫣。牛肉肉質同份量以呢個價位黎講合理,都算濃郁同鮮嫩,但食完覺得只係一般中上越式餐廳既水準,貴為米芝蓮推薦應該更加出色!🥢香茅雞檬撈檬出乎我意料之外咁好食🤤檬粉同一般越南餐廳供應既唔同,比較似幼身米線,有咬口又唔會過韌,條條煮至分明唔會痴埋一餅!雞肉微微燒過,嫩滑夠味,有好多種配菜,青瓜絲,醃蘿蔔絲,芽菜,芫荽同有如虎添翼之效果既炸蒜片🧅配菜加配店鋪自家製既撈汁再加上彈牙檬粉,口感極為豐富!撈檬簡直係超班馬,再食的話會試埋其他檬粉🥰📍Brass Spoon灣仔月街1號地下B號舖
🐄生牛肉河粉
🥢香茅雞檬