最近一次和一群朋友相聚,我們選擇了這家極具特色的私房菜餐廳——八分廚。無論是美味佳餚還是優雅氛圍,這裡都讓人難以忘懷。首先,餐廳營造出一個極致舒適的用餐環境。整個空間設計寬敞明亮,裝潢簡潔大方,讓人在此留連忘返。此外,餐廳播放的音樂柔和怡人,為整個用餐體驗增色不少。其次,這家私房菜的菜品精緻可口,每一道都是出自大廚巧手的私房佳肴。我們品嚐了餐廳的代表性套餐:花膠宴2023。這個套餐琳琅滿目,美食當中的佼佼者莫過於花膠燴鮑魚,其口感鮮嫩,味道濃郁。此外,他們豉油皇虎蝦也非常味美,大大隻的虎蝦,醬汁沾滿蝦身而不膩,令人回味無窮。除了美食之外,八分廚的貼心服務也讓人讚不絕口。服務員態度親切熱情,始終面帶微笑,讓客人倍感尊崇。他們會細心介紹每道菜的獨特之處和口感,讓客人對所品嚐的美食有更深刻的了解。並且,他們會及時為客人補充飲料和餐具,使客人倍感貼心與放心。最後,不容錯過的是八分廚的特色甜點:花膠貴蜜菓凍。這道甜點工藝精湛,花膠加上桂花及台南蜂蜜的菓凍味道清甜宜人,口感細膩滑順,為整個美食饗宴畫上完美句點。總的來說,八分廚實在是一家值得一試的私房菜餐廳。舒適的用餐環境、精緻的手工私房菜、貼心的

總的來說,八分廚實在是一家值得一試的私房菜餐廳。舒適的用餐環境、精緻的手工私房菜、貼心的服務以及特色的甜點,這些都讓我對這家餐廳念念不忘。如果你正在尋找一家能夠讓你品味美食和享受舒適氛圍的餐廳,我極力推薦你來八分廚一試。
花膠燴鮑魚
Other Info. : 特別一提,結帳時才發現無加一,無開瓶費及其它收費,明碼實價,值得一讚
2023-05-19
2023-05-23 395 views
在朋友介紹下,才有幸知道一到八分廚。小店選址在人煙稠密的觀塘,私竇座落工廈,明顯要鬧中取靜,別有洞天。由去年九月開業至今已八個多月,在疫症下仍堅持開店。有人說: 若要人家破產,最好叫人開鋪。小店冒著破產的風險仍開店,堅持為香港人烹調美味的東西、要食得好,那份堅持和信念著實不容易。店子是前消防大佬和幾位手足的心血結晶,店舖嘗試用最地道的食材,烹調出最貼地的味道。正如老闆話齋:離開(香港)的不容易,留低的也很難,既然留得低喺香港,梗係要食好啲!友人愛美,要養顏滋補補骨膠原,但不想麻煩(典型難招呼港女!),隨便點了店內「八分花膠宴套餐」。先來是前菜「泡椒魚皮拌海蜇皮蛋」,名字和外表看上去都是普通不過,但經廚師精心料理,竟然有驚喜;魚皮不是常吃卜卜脆像薯片的那種,而是即日新鮮從鯇魚上起出來;當魚皮遇上海蜇,兩者糾纏在一起,泡椒辣度適中,若要更刺激,可加上自家產麻辣醬,更加惹味! 辣味喚醒味蕾,將鮮物提升至另一層次。前菜表現突出,自然亦提高對頭盤的期望。都說要補骨膠原,必然有花膠吃。花膠用上蠔油、鮑汁和高湯調製,入味非常;花膠入口後溢出的醬汁黏着嘴巴,上下唇好不容易才張開,足見花膠「膠力」份量十

前菜表現突出,自然亦提高對頭盤的期望。都說要補骨膠原,必然有花膠吃。花膠用上蠔油、鮑汁和高湯調製,入味非常;花膠入口後溢出的醬汁黏着嘴巴,上下唇好不容易才張開,足見花膠「膠力」份量十足。伴隨的一口鮑魚不大不小,恰到好處是西蘭花拌菜🥦,活像大地上的一棵小樹。主菜之一是「富貴烤雙方」,屬經典的江浙菜式。平日在外面吃很少夾有腐皮,因為準備很費時,做好後又放太耐又不好吃。外面食店亦叫作蜜汁雙方,舊時條件不好,人家是作過年菜,現在平日也可吃,真幸福!

薄切的金華火腿,一半脂肪一半瘦肉的外表上已相當討好,未吃已經很吸引,再加上逐塊低溫油炸的腐皮,夾在餅皮中,非常滋味。外面一般只用四方餅皮,今次用荷葉造型餅皮,甚為「吸精」。一口咬進去,並不油膩,鹹香中又帶點香脆,不消一會已吃掉。挑剔的我,認為若腐皮中可加入蝦米,或許會更精彩!

另一道菜色是「鍋貼小棠菜」,外表有點像煎蘿蔔糕和金磚豆腐的混合體,驟眼看像加了菜的蘿蔔糕,咬後才發現是另一回事。原來師傅用上墨魚滑,咬落去彈牙煙靭,外面帶點金黃色,估計是先將墨魚滑混入小棠菜然而蒸熟,再快速油炸鎖緊外層,做到外脆內彈的效果,非常考功夫,亦看到師傅水準。

「欖豉蒸花尾躉」算是主菜群中的靈魂人物。花尾躉斤量十足,足兩斤多,八人食的份量有多無少;魚是開邊蒸,魚新鮮固然重要(臨近休漁期更見難得!),更重要是鋪上自家製的欖菜豆豉醬(欖豉醬),鮮味中夾着鹹香,甚有潮汕豉汁蒸鱔風格。美中不足的是,小弟「湊米氣」,愛包肚感,可惜店子無賣「靚仔」(白飯),不然用埋欖豉汁撈飯,必定更有飽足感!

值得一提的是甜品「花膠貴蜜菓凍」,不說不知,起初以為是普通的桂花糕,入口後赫然發現淡淡花膠味,養顏滋補又香滑,口味偏淡,配上台南特產蜂蜜,格外清甜,吃後將臉上敷料mask,Q彈得像肥佬肚腩,值得一讚。

飲飽食醉之際,老闆分享:查實吃的不用太飽,八分便可以了 (相信也是店鋪取名為「八分廚」的原因)。吃得適足、吃得滿足、心中感恩,更能欣賞身邊事物。銘記牆上寫着「The less you have, the more you appreciate what you have」,盡道店舖背後哲理和處世精神。貪心的我總希望多來一份、多咬一口,但想到less is more,只能再三回味,就如今日香港,原來有的失去了,越來越小了,便要越加珍惜,好好保守…...

八分廚背後的精神,盡顯獅子山下的情懷;腹中八分飽,適足已滿分。飽足平安,滿懷感恩和本土風味,值得大家三五知己敘舊一試!

還有小店自家製的麻辣醬不和交叉窿醬(X.O.醬),由麻而不甩的大師兄主理,食完後買埋返公司撈麵,或者買樽欖豉醬當手信拎返屋企俾老媽子蒸下排骨都唔錯!

Bravo, HK Kitchen! 為香港人加油,為香港美食加油!
泡椒魚皮拌海蜇皮蛋
百匯花膠羹
欖豉蒸花尾躉
蟹肉扒節瓜脯
黃金炒飯
花膠貴蜜菓凍
Other Info. : 溫馨提示:店舖十分精緻,奉行小而美原則,每晚只招呼一枱客(即係可以包場,好不霸氣!)想吃好嘢便要提早一個月以上留位,好彩的可能會快一些(兩至三個星期),要碰碰運氣了。 後記: 飲食除了食物,環境氣氛亦很重要。店舖麻雀雖小,五臟俱全,店舖設計和裝飾,都是老闆一手包辦;牆上的電影海報、畫作,全是那些年香港人喜愛過的作品,再加上讀設計的出身老闆的手筆,店內牆壁上手繪和設計,以及廚師阿哥店外的手繪畫作(聽聞佢畫「教主」(Anson Lo)和姜濤都好鬼神似!),充滿藝術氣息,仲有「事頭婆」年輕時的頭像照片,掛在橫樑上鎮住廚房,又是另一道風景。
2023-05-16
泡椒魚皮拌海蜇皮蛋
百匯花膠羹
欖豉蒸花尾躉
蟹肉扒節瓜脯
黃金炒飯
2023-05-21 112 views
自問喜愛四出搜尋美食走遍Football club ,上海商會,潮洲商會等等今次來到這間觀塘區內的私房菜不得不提他們的(富貴烤雙方)用上多達幾層叠炸,令腐皮單獨食也停不了口金華火腿厚薄均勻鹹香適中,是我食過這道菜式最出色的一次體驗。(鍋貼小棠菜)他們用上變奏版內裏用芫荽代替,連身邊一向不吃芫荽的朋友,由此刻起已變節了。只寫了兩度菜式已上200字了,真的未能盡錄,要親身到來品嚐,方能領受一番其中滋味😋
自問喜愛四出搜尋美食
走遍Football club ,上海商會,潮洲商會等等
今次來到這間觀塘區內的私房菜
不得不提他們的(富貴烤雙方)
用上多達幾層叠炸,令腐皮單獨食也停不了口
(鍋貼小棠菜)他們用上變奏版
內裏用芫荽代替,連身邊一向不吃芫荽的朋友,
由此刻起已變節了。
只寫了兩度菜式已上200字了,
真的未能盡錄,要親身到來品嚐,
方能領受一番其中滋味😋
2023-05-21
2023-05-13 144 views
餐廳風格特別,內裝舒適,檯櫈都係經過配搭,時尚感一流。另外,藝術感強,內裡掛畫壁畫均有藝術氣息。最重要食物部分,水準高,分量夠。特別係佢既上海菜款式既餸。賣相,質感,味道都非常好。而且佢地自家制既麻辣醬同豉椒醬,出邊大牌子完全做唔到個隻味道。大家幫襯時記得留意下,睇吓仲有冇貨剩。最後,員工,大廚既招呼都非常親切友善。每碟餸都會講解返大廚既做法同用意。開始品嚐每道菜前,都好似有個特別既故仔及典故,令到大家都會有種特別既投入感。一定會再翻啅!
餐廳風格特別,內裝舒適,檯櫈都係經過配搭,時尚感一流。
另外,藝術感強,內裡掛畫壁畫均有藝術氣息。
最重要食物部分,水準高,分量夠。
特別係佢既上海菜款式既餸。
賣相,質感,味道都非常好。
大家幫襯時記得留意下,睇吓仲有冇貨剩。
最後,員工,大廚既招呼都非常親切友善。
每碟餸都會講解返大廚既做法同用意。
一定會再翻啅!
2023-05-12
$480 (Dinner)
Anniversary
  • 富貴烤雙方
之前成日聽朋友講lee 間私房菜好好食😋10/5 有朋友生日, 所以約左班朋友去試吓佢。 無論前菜,主菜, 甜品都十分之好食, 仲要份糧非常十足。 仲有,大廚/ 員工也非常親切。 大家真係不妨去試吓, 唔好聽到觀塘以為好遠, 其實地鐵站行過去都唔係太遠! 真心推介。包你食完又想再去食😋😋😋飲品方面, 非常充裕。又夠凍, 價錢又抵。 水都任你飲呀! 真係非去不可! 所以決定約第二班朋友去食第二款菜單。好似有不同菜單比大家選擇。
之前成日聽朋友講lee 間私房菜好好食😋
10/5 有朋友生日, 所以約左班朋友去試吓佢。
2023-05-10
$480 (Dinner)
2023-05-11 122 views
已經唔係第一次黎食飯,真係忍唔住要寫個食評讚下八分廚🤭🤭個花膠宴真係無得頂,完全無味精,花膠有成隻手咁大,樣樣餸都好好味,大大碟,唔洗驚食唔飽😆大家睇相就知正😋😋睇埋個價錢仲開心,真係抵到飛起😙 $398/位仲要係每晚只做一枱,認真出品,私隱度極高👍🏻👍🏻記得想食就早啲book枱🙌🏻
2023-05-10
2023-05-06 116 views
太太特意安排私房飯局為我慶祝生日環境佈置舒適, 正正是Club house 包廂VIP 房格局一行八人免開瓶費, 切餅費茶界全免老闆親自招呼介紹每道菜式, 上菜時間恰到好處蟹砵鮮味, 嗜魚之人不要錯過食得刁鑽的 (順德煎焗魚三寶), 百花釀雞中翼, 蠔仔炮飯, 表面看似簡單的(雪耳椰汁露), 估不到入口便知龍與鳳, 果種雪耳似有還無的幼滑細膩口感等等, 還有很多菜式未試一定要再來 !臨走時也不忘買他們的自家製(麻辣醬, XO 醬)回家慢慢品嚐今次八人包場盡興而歸, 馬上約定下月二十人家庭包場飯局
太太特意安排私房飯局為我慶祝生日

一行八人免開瓶費, 切餅費茶界全免
老闆親自招呼介紹每道菜式, 上菜時間恰到好處
百花釀雞中翼, 蠔仔炮飯, 表面看似簡單的(雪耳椰汁露),
還有很多菜式未試一定要再來 !
今次八人包場盡興而歸, 馬上約定下月二十人家庭包場飯局
  • 蜑家瑤柱蒸蟹砵
  • 順德煎焗魚三寶
  • 雪耳椰汁露
  • 蠔仔炮飯
2023-05-03 121 views
エレガントなプライベート料理店である「八分廚」は、ゲストにユニークなダイニング体験を提供しています。この賑やかな地域にあるレストランは、快適な環境、温かい雰囲気、そしてユニークで美味しい料理を提供しています。以下は私のダイニング体験であり、八分廚の看板料理を詳しく紹介します。環境と雰囲気「八分廚」は觀塘に位置し、プライベート料理店として、シンプルで洗練されたスタイルを備えた内装をしています。レストランに入ると、静かで温かいダイニングスペースがあり、木製の家具と柔らかい照明が相まって、リラックスした雰囲気を演出しています。また、レストランのプライバシーは非常に優れており、スペースのレイアウトが合理的で、ゲストが快適で自由な雰囲気を感じることができます。このレストランの南アフリカ産四頭アワビの煮込みは、独特な製法で作られ、驚くほどの彈牙口感と豊かな味わいが特徴的です。豪華な食材を使用し、深い味わいを加えた一品は、一度食べたら忘れられない美味しさです。このレストランの辛いウシガエルの干鍋は、四川料理のスパイシーな味わいが特徴的で、乾燥炒めのテクニックを使用しています。香辛料のきいたソースがた

環境と雰囲気

このレストランの辛いウシガエルの干鍋は、四川料理のスパイシーな味わいが特徴的で、乾燥炒めのテクニックを使用しています。香辛料のきいたソースがたっぷりかかった牛蛙は、プリプリとした食感があり、口の中で広がる旨味がたまりません。特に、四川の辛さは、辛いものが苦手な方でも食べやすく、食欲をそそります。また、野菜との相性も抜群で、一緒に食べると、より一層、美味しさが増します。この香辛乾煱牛蛙は、辛味と旨味が絶妙に調和した料理で、四川料理を楽しみたい方にはぜひおすすめです。

デザート:花コラーゲンと桂花のハチミツゼリー
豪華な夕食を堪能した後、美味しいデザートは幸福感と満足感を与えてくれます。自家製の花コラーゲンと桂花のハチミツゼリーは、爽やかな口当たりと美しい外観で、私たちに豊かな味覚と視覚体験をもたらします。この独特な味わいは、何度も反復試行して調整されたものであり、このデザートはシェフの創意と技術が十分に発揮された一品です。

おすすめ
八分の厨房は、環境は上品で雰囲気はゆったりとしており、プライバシー保護にも優れているため、ゲストは非常にリラックスして自由に過ごすことができます。料理については、八分の厨房は多くのクラシック広東料理を得意としており、どの料理も繊細で美味しく、豊富な味わいがあり、心から楽しめます。特に看板料理と看板デザートは、最高の選択肢であり、上質な体験をお約束します。きっと素晴らしい体験ができるはずです。
南アフリカ産四頭アワビの煮込みは
辛いウシガエルの干鍋
2023-04-15
$600 (Dinner)
南アフリカ産四頭アワビの煮込みは
辛いウシガエルの干鍋
2023-04-30 105 views
母親節飯唔想同人出去迫,揀咗呢間私房菜試吓!真係好有驚喜~每道菜都係好足料,特別個魚羹係出面唔會食到👍🏻!十幾位食到飽飽🫶🏻☺️好開心好滿足!值得再食🫶🏻真心推介!
2023-04-30
Mother's Day
  • 順德拆魚羹
  • 蠔仔肉碎泡飯
從來都覺得寫食評都係寫手做嘅事, 大部分都係槍手做,估唔到今日自己有機會做呢啲嘢?😄 仲要寫超過200字,真係攞我命! 不過早兩日跟老友去佢舊老闆檔嘢食完之後, 竟然自告奮勇想寫一兩隻字撐撐場, 一來 支持本土手工菜(呢啲嘢已經喺香港買少見少), 二來食完之後覺得各樣嘢真心好食 ,所以就義不容辭要撐獅子山下嘅良心企業 😃😃講真 ,八分廚嘅環境服務和菜式水準都好好, 資源有限老闆親自招呼我哋,佢老闆同我講八分厨 地方唔大人手有限,所以每晚只有資源做一枱客, 我心諗你點維皮? 老闆話原來佢最開心就係見到客人食得高興食得開心!呢樣嘢係佢最大嘅滿足感😉😉不過信唔信就由得你😝😝 嗰晚我最鍾意就係個盤龍鱔同埋Can爺蠔餅, 口感質感都好好! 值得推介.... 其實睇返轉頭呢篇都唔應該算係食評🤪
2023-04-25
$500 (Dinner)
我們最近有一個聚舊活動,其中一位已經移民了很久的舊同學回來香港,我們想要讓他能夠回味一下傳統的中菜,因此特別精心安排了聚餐的地點。最後,我們在朋友的介紹下嘗試了這家新開的私房菜餐廳。這家私房菜餐廳的裝潢簡約而精緻,讓人感到非常舒適。進入餐廳,就能感受到寧靜而溫馨的用餐環境,木質家具和柔和的燈光營造出輕鬆自在的氛圍。餐廳的私密性也非常好,空間布局合理,讓我感受到舒適和自在。讓我們最驚喜的是,這家餐廳提供的菜肴都是傳統手工菜式,平常很難品嚐到的口味,讓我們感到非常滿足。大廚們的手藝也非常了得,每道菜都精心製作,味道鮮美,色香味俱佳。最後,我們也非常欣賞服務員的熱情周到,讓我們在用餐的過程中感到非常舒適和自在。特別值得一提的是,這家餐廳竟然不收取開瓶費和加一服務費,這真的是出乎意料的驚喜,性價比非常高,值得大家一試。移民回港的朋友也非常喜歡這家餐廳,尤其是能夠品嚐到傳統手工菜式,讓他回味起在香港的美好時光。他也非常感謝我們的用心安排,讓他能夠在回港後享受到這樣美好的用餐體驗。
花膠桂蜜果凍
蟠龍鱔
富貴烤雙方
Other Info. : 特別一提,以這家店提供的服務,竟不設開瓶費及加一,大大出乎意料,也是性價比所在,值得大家一試。
2023-04-13
花膠桂蜜果凍
蟠龍鱔
  • 盤龍鱔
  • 順德卜卜魚
  • 黃金炒飯
氣氛: 除食物的質素高和性價比高外,最主要是服務體驗一流!除了主廚即煮即食外,還有老闆親自招呼客人,由上菜/介紹菜式/品嚐方法等也十分細心同詳盡,當中也十分健談,以酒會友,帶來很多歡樂!食物:食物真係無得輸1. 前菜的魚皮:辣辣的十分爽脆,做法特別,跟一般食的魚皮感覺不一樣。2. 花膠飽魚:即住即食,重點係熱辣辣放入口嘅花膠係十分滑又有膠質感,完全唔會腥3. 富貴烤雙方:本以為平平無奇嘅包,夾埋金華火腿同好似炸腐皮,個口感唔同哂,唔太油又唔乾真真,食落去好香。而依款菜的配料上出面好難食到,原因到時再聽老闆開估喇~4. 鍋貼小棠菜:又係一款出面好難食到嘅菜式,主要係做法和上菜方式不同。雖然係煎炸菜式但入口時唔怕油膩唔怕太肥5. 花膠糕:係終極嘅獨有甜品!花膠凍就易腥,但主廚用特別方法處理,結合成為甜品。唔怕甜,又唔會靭,一定會中意~!環境:裝修靚又乾淨,可以留意門外的畫更係老闆親自畫,融合了工業風和藝術的私房菜,再有karaoke, 食飽吹水玩,真係玩足一日都唔趕你走😆
食物:食物真係無得輸

花膠紅棗榚
2023-04-16
花膠紅棗榚
2023-04-24 78 views
朋友生日,唔想又去吃放題buffet 之類,上網搵吓睇吓有咩新餐廳可以試吓,唔覺意搵到呢間八分廚,就打去問吓資料。一問之下原來佢地每晚只做一個party,咁就啱晒啦,夠private。但係佢地有minimum charge $4200,雖然我哋得五條友,不過老死生日,食豪啲啦!工廈上樓環境都算幾okay,去到門口見到有幅油畫響鐵閘幾吸睛,原來係佢地人手畫㗎,幾有意思。開門一入就係用餐位置,唔怪之得每晚一個party,因為地方真係唔大,但係感覺舒服乾淨,而且私隱度真係好高,至愛。到食物喇,四個字:實而不華!完全同響酒樓或者一般嘅中餐好唔同,無乜出晒煙五顏綠色嘅擺盤,但每一味都好精彩,而且有好窩心嘅感覺,可能同廚師會成日走出嚟同我地傾兩句有關。最後仲有生日驚喜,熄哂燈播埋生日歌比壽星仔切蛋糕吹蠟燭,由於冇其他人在場,完全可以盡興!想搵新地方又鍾意私竇嘅朋友,一定要嚟試吓。
台式涼拌拼黑松露醬油糖心蛋
紅燒四頭鮑
野生大虎蝦
順德卜卜魚
頂角糕蟹滑雞煲仔飯
2023-04-22
$800 (Dinner)
台式涼拌拼黑松露醬油糖心蛋
  • 蟹膏鷄柳煲仔飯
  • 紅燒南非四頭鮑
  • 豉油王野生大虎蝦
  • 花膠貴蜜糕
朋友推介私房菜😬老闆服務一流 逐道菜式講解😍同大廚傾幾句計 好欣賞佢果份執著 順德人要將最好食落肚👏😍又學到野 難怪嘅嘢食咁好味。極度滿足既一餐飯11道菜食到抱住個肚走。好欣賞由外都內既裝修,連門口個鐵閘都係老闆自己既畫功👏個頭盤既魚皮,好爽口彈牙 仲要冇腥味 好難得食到咁完美 好開胃,再點小小麻辣醬,真係好正然後花膠鮑魚,好入味不得止 仲要舊花膠大到誇張 好似唔洗成本咁我特別鍾意既其中一道菜就係富貴烤雙方😬雖然出面都未食過呢道菜,就咁望以為會好漏,但好意外既驚喜 中間夾左片腐皮落去 外軟內脆既感覺 好正 好想再食💙成餐飯都好滿足極度推介

極度滿足既一餐飯
11道菜食到抱住個肚走。
好欣賞由外都內既裝修,連門口個鐵閘都係老闆自己既畫功👏

我特別鍾意既其中一道菜就係富貴烤雙方😬
成餐飯都好滿足
極度推介

2023-04-16
2023-04-16 90 views
老實講,我從來冇喺openrice寫食評!不過今次係想真心幫朋友推介佢有份經營嘅呢一間本土手工私房菜! 你話我賣廣告都係咁話, 因為我覺佢哋好用心經營,餸菜好食,地方乾淨企理 環境氣氛好好,私隱度高, 廁所好乾淨 寬敞冇異味,而且價錢合理,性價比高! 我嗰晚同埋啲老人家上去食飯,佢哋好有心特別因應老人家嘅口味而烹調,啲鵝掌特登整得淋啲方便老人家食。我全力推介花膠鮑魚燴鵝掌和魚牛花甲蒸蛋砵,食到全家人和老人家都讚不絕口!
2023-04-06
  • 花雕話梅炆豬手