2017-05-31 378 views
依間 brooklyn 感覺好似 applegreen我諗應該係同集團?依度裝修幾靚幾好 feel, 價格又唔係太貴個 menu 都好似差不多呢唔記得係咩 salad 得一堆菜, fresh ge, 但感覺寡 o左少少薯條幾好食, 每條薯條都好粗身有好多芝士粉pork belly 好惹味 ar不過個尾尾就有少少燶旁邊 o個個酸菜波好好食steak 都整得唔錯雖然唔係好大塊, 但同樣個價錢都唔貴所以我覺得都 OK如果一班朋友 o黎 share 食好適合
依間 brooklyn 感覺好似 applegreen
我諗應該係同集團?
依度裝修幾靚幾好 feel, 價格又唔係太貴
個 menu 都好似差不多呢

唔記得係咩 salad

得一堆菜, fresh ge, 但感覺寡 o左少少

薯條幾好食, 每條薯條都好粗身
有好多芝士粉

pork belly 好惹味 ar
不過個尾尾就有少少燶
旁邊 o個個酸菜波好好食

steak 都整得唔錯
雖然唔係好大塊, 但同樣個價錢都唔貴
所以我覺得都 OK

如果一班朋友 o黎 share 食好適合
2017-05-15 776 views
因今天是星期五夜,而且是即慶來這,所以等了有半小時多。先來一個無得輸的豬腩肉。入口便聞到那份煙燻味,很香。而且很爽口。那個恴大利飯很好吃,那些雞肉又多,又有蝦。那漢堡一般,薯條點了那松露醬很好吃。朱古力蛋糕很失望,好甜。吃了少許。

因今天是星期五夜,而且是即慶來這,所以等了有半小時多。
先來一個無得輸的豬腩肉。
豬腩肉
入口便聞到那份煙燻味,很香。而且很爽口。
那個恴大利飯很好吃,
意大利飯
那些雞肉又多,又有蝦。
那漢堡一般,
漢堡飽
薯條點了那松露醬很好吃。
黑松露薯條

朱古力蛋糕很失望,
72%漆黑朱古力蛋糕
好甜。吃了少許。
2017-05-12
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$190 (Dinner)
  • 豬腩肉
2017-05-08 392 views
本身好想食一間連鎖餐廳,見到係新世紀廣場有分店就約左直接係個到等點知行下行下(裝修左之後就冇黎過啦),見到開左好多餐廳,心諗既然一場黎到,不如試下新野見到呢間餐廳裝修美式,又比較寬闊,個menu好似ok咁,就坐低啦本身安排左坐普通枱,但見到窗邊位岩岩有人走,侍應都肯幫我地轉枱兩個人叫左兩個brunch set,一個牛小排,一個漢堡每個set都有一個starter combo,極豐富!沙律,火腿,牛角包,厚切煙肉,湯。其實食完呢個combo都飽左一半。牛小排我覺得醃味太重,一般,但個薯條有調味粉,好食!朋友個漢堡話都幾好食。餐飲我叫左個檸檬鴛鴦,lemonade溝茶,落左糖水好飲好多!總算冇試錯新野!
兩個人叫左兩個brunch set,一個牛小排,一個漢堡
牛小排我覺得醃味太重,一般,但個薯條有調味粉,好食!
朋友個漢堡話都幾好食。
總算冇試錯新野!
2017-05-06
$140 (Lunch)
2017-05-06 539 views
某日同姐妹旺角血拼完後腳又攰 肚又餓要快快補充體力所以決定去大吃大喝!黎到位於moko既brooklyn地點方便得黎環境又舒適千其唔好睇少兩個女生既力量我地叫左一個沙律 一個肉類 一個飯 開餐喇喂首先沙律-蘋果配蝦好清新 同埋仲有塊麥西哥餅(?)夾住吸左少少蝦同沙律味 同埋可以飽肚d其次豚排- 個汁黎講好惹味都幾入味唯一朋友覺得不足就係太'鞋'但本身我中意食比較瘦既肉 我又接受到既~隔離伴住兩個包 煙煙韌韌好似有d芝士味甘 幾特別最後就係個飯- 辣辣地好好味 肉都算好多! 但係蝦就比較少同細粒 中間仲伴左少少椒同栗米甘 感覺好似健康d啦 話晒甘多款都係肉食左甘多肉 要清一清叫左個好fresh既飲品~ 為呢餐劃上完美句點
某日同姐妹旺角血拼完後
腳又攰 肚又餓
要快快補充體力
所以決定去大吃大喝!

黎到位於moko既brooklyn

吸左少少蝦同沙律味 同埋可以飽肚d

蜜餞蘋果燒蝦沙律

其次豚排- 個汁黎講好惹味都幾入味
唯一朋友覺得不足就係太'鞋'
但本身我中意食比較瘦既肉 我又接受到既~
隔離伴住兩個包 煙煙韌韌好似有d芝士味甘 幾特別

青檸蜜糖燒黑豚排
新奧爾良意大利飯
Honey  dew  smoothie
2017-05-04 332 views
因為好鐘意Apple Green,所以都想試Brooklyn好耐。今日去睇戲之前有大半個鐘時間,就決定黎呢度食d野 其實一心係想食lunch的,諗住應該serve到3點,不過2點幾入去已經係Tea time嚕。入到去成間餐廳都好黑,d燈開好暗,淨係靠窗外自然光,所以基本上所有食客都坐近窗口。快望一眼價錢,多數50-70蚊咁上下,包野飲算幾抵食。揀左Fish & Chips同English Breakfast Tea。坐左一陣好快就上餐飲,因為飲開茶都加鮮奶,所以另外問佢拎。野食轉個頭都到了,望落不錯,份量亦好夠。附帶2款醬,1款Tar Tar,1款食落似BBQ Salsa,2款食魚同薯條都好夾,Tar Tar就比較漏同濟少少。講返野食質素先,魚肉都幾嫰滑,層炸粉比較似炸雞嗰種,個皮好脆但我比較鐘意英式Fish & Chips嗰種beer battered,所以剝開一半皮冇食 薯條係skinny fries,口感冇粗薯咁多薯味,而且一定係一早炸起哂所以唔夠熱,食落一般般啦… 但落左cajun粉黎調味呢樣係加分嘅。除左薯條,佢仲有d炸skinny fishes,不過一上菜就已經係凍嘅,食

快望一眼價錢,多數50-70蚊咁上下,包野飲算幾抵食。

Fish & Chips

薯條係skinny fries,口感冇粗薯咁多薯味,而且一定係一早炸起哂所以唔夠熱,食落一般般啦… 但落左cajun粉黎調味呢樣係加分嘅。除左薯條,佢仲有d炸skinny fishes,不過一上菜就已經係凍嘅,食落淋哂,感覺好油膩

整體服務一般啦,不過不失。帶位嗰位哥哥仔冇咩禮貌,同佢講完幾多位,佢粒聲唔出就帶我入去坐,冇eye contact又冇笑容。幫我落單嘅女仔就幾有禮貌,雖然冇咩笑容但都算友善同helpful。可能都係一班後生仔啦,見食客少所以傾計好大聲又會講下粗口,不過明嘅,而家做飲食業其實壓力好大,所以都唔需要太嚴肅對待。只係如果佢地對客人態度好d就更好啦~

Overall下午茶食個fish & chips配茶,的確係好開心嘅,不過食物同服務質素一般,就唔會成日幫襯嚕。
2017-05-04
$65 (Tea)
2017-04-30 495 views
難得放工約咗人食飯,決定試下 moko 間美國餐廳。第一刻入到去就覺得:哇好黑喎!我哋二人就嗌咗set dinner,都幾掋喎,晚市仲有$168 既set,仲以為得 a la carte 添。每人有個蘑菇湯,餐飲嗌咗 lemonade,酸酸甜甜十分好味。前菜我哋嗌咗檸檬胡椒雞粒,雞粒炸得好脆,有檸檬味好好食。另外嗌埋脆皮慢煮紅菜頭,紅菜頭平時都係當沙津咁生食,脆皮真係未試過食,一定要嗌。主菜嗌咗炭燒厚切蘋果木煙豬腩同野菌汁燒肉眼牛排配松露薯條。豬腩肉燒得一流,下次一定會再點。個牛排反而普通,不能淋,有咬唔開而薯條也不是我喜歡的粗薯條。最後我地散嗌咗個 brownie,但份量很失望,啲 brownie 全部係細細粒。

檸檬胡椒雞粒

脆皮慢煮紅菜頭

2017-03-28
Type of Meal
Dinner
  • 炭燒厚切蘋果木煙豬腩
2017-04-27 502 views
Brooklyn by AG!繼Apple Green同埋R&B後,Brooklyn係該集團旗下的新餐廳,主打新派美國菜~位於旺角MOKO商場5樓話說我地今年情人節就是食呢間的了~數數手指原來已經食左四五次,事關閒日來的話dinner有set menu,$168有湯、starter、main同餐飲,其中我地覺得steak同燒豬腩都不錯。至於à la carte的燒粟米都十分推介、個人最喜歡的是明太子軟殼蟹~辣得黎相當野開胃又好味,是絕對不能錯過的!!AG Group旗下幾間餐廳之中呢間算係其中的favourite,環境同食物都不錯,價錢都可以接受~經常幫襯是有理由的
Brooklyn by AG!

2017-04-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Celebration
Valentine's Day
  • 明太子軟殼蟹
  • 燒豬腩
2017-04-20 759 views
之前平日食過brooklyn既lunch, around $100/lunch set, 都覺得好大份好抵食, 今次星期日黎到, 估唔到都有brunch, 仲同平日假錢相近, 以假日黎講, 有咁舒服環境可以慢慢坐, 都算幾唔錯坐左成2個鐘, 眼見餐廳只係坐左3成左右客人, 不過大部份客人都係食完慢慢坐,  配合埋窗邊大玻璃, 真係好relax! lunch set 由$88-$138不等, 每set都有沙律, 湯, 牛角包, 同1件煙肉, 兜沙律份量都唔少, 仲有近期好hit既羽衣甘藍, 好fresh 好好食! 磨菇湯好濃味, 但又唔太結既感覺, 唔會好膩, 不錯! 牛角包都鬆軟, 舊煙肉出奇地好食, 好有煙燻既味道, 淨係食呢盤野都飽左1半!所以另外2個maincourse要左肉醬珍寶熱狗($98)同蜜糖燒雞沙律($98), 珍寶熱狗都算大個, 肉醬好夠多, 唔太辣, 好味! 仲配埋薯條, 有d唔知咩香料, 好有shake shake感覺XD, 佢隔黎仲有一兜茄汁, 唔似係現成, 唔知係咪新鮮自製架呢?!蜜糖燒雞沙律外表好吸引, 有好多唔同既菜, 紅菜頭, 南瓜都有, 燒雞唔太乾,

蜜糖燒雞沙律外表好吸引, 有好多唔同既菜, 紅菜頭, 南瓜都有, 燒雞唔太乾, 成個組合都好refresh, 罪疚感好低
set仲要跟一杯野飲, 好大杯可以慢慢飲慢慢坐, 因為唔full所以都唔會趕你走, 反而侍應好快手, 見張枱唔夠擺都會幫你清一清, 不錯不錯. 下次要試埋個牛小排!!!!
2017-04-16 687 views
昨日同朋友去左新世紀既Brooklyn 唔洗book都可以walk in餐廳環境好舒適,好有工業風,仲可以望到旺角街景,如果一班朋友黎聚會係唔錯既選擇雖然lunch hour 好忙,但員工仍然服務態度好好今日就食左個set lunch,就係圖中既野食,埋單每人連加一,$100左右個人推薦餐廳既意粉,因為我唔太中意乾身既意粉,而佢又唔會煮到太淋,而且好足料另外,我埋單既時候發現原來有tea set決定下次試埋個tea先
昨日同朋友去左新世紀既Brooklyn
唔洗book都可以walk in

雖然lunch hour 好忙,但員工仍然服務態度好好

另外,我埋單既時候發現原來有tea set
決定下次試埋個tea先

2017-04-13 566 views
星期日下晝兩點幾嚟到,店內客人唔多,不過職員都唔多,所以响門口企咗好耐先安排到入座假日會有brunch set, 就點了兩個:先嚟頭盤: 煙三文魚沙律, 牛角包, 蘑菇湯&一舊'燒肉'個湯好Creamy, 沙律的三文魚略少&薄, 不過都好fresh, 牛角包好鬆軟, 嗰舊好似'燒肉'的好香口juicy.揀咗呢個燒牛仔肉主菜, 有勁多薯條墊底, 牛仔肉好林, 燒到好香好入味, 啲薯條仲正, 炸得香脆兼加咗啲香粉, 好惹味另外點咗呢個黑松露意大利飯, 飯身煙靱, 個汁啱啱好, 加埋黑松露的香, 正可能因為兩點幾先嚟,客人唔多, 餐廳有自然光, 好有假日feel, 食得好relax~

假日會有brunch set, 就點了兩個:

先嚟頭盤: 煙三文魚沙律, 牛角包, 蘑菇湯&一舊'燒肉'

2017-04-02
Waiting Time
4 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2017-04-13 443 views
moko我常常來 ,自從裝修以後,風格改變了,餐廳的選擇多了很多,今次就來到了這家Brooklyn,主要是食brunch的餐廳, 餐廳裏的裝修風格都是我喜歡的類型,就是因那些燈光是暗暗的那一種,雖然是感覺很好,但是由於那些光線的問題影響,拍照效果不是太好。今次和兩朋友來,覺得這餐廳食物都是合理的價錢,份量也很足,當然味道我也是覺得不錯,我朋友說大多數都比較咸,但鬼個人覺得是剛剛好的,這次每人消費約80,100元都不用,相信我還會再來這家餐廳的。

2017-04-01
$80 (Lunch)
2017-04-07 683 views
平日下午set lunch 好多選擇,好吸引。包括四款頭盤組合:巴馬火腿沙律份量好足,蔬菜新鮮;松露蘑菇湯幾稀唔夠creamy,蘑菇味幾香;炭燒一口厚切煙嘅炭燒味好突出,肉嫰多汁,唔覺得肥膩;頂級牛油牛角包其實好普通。好可惜個湯飲到一半之際,main course就到左,唔知食邊樣好,食完個main 個湯已經凍哂。松露野菌意大利燉飯 $78松露味香氣撲鼻,好多菇,唔會太creamy 唔太滯,份量很大碟。飯好淋好稀爛,唔係一粒粒,應該唔係用risotto 米,好似食糊仔,不過我很喜歡。照燒特級厚切牛小排 $1188oz 安格斯牛排冇問你想幾成熟。個扒煎到8成熟但仍肉嫰有汁。只不過照燒汁好甜,搶哂牛肉肉味,以為食緊叉燒。連餐飲同好有heart 嘅頭盤combo都係大約一百蚊,抵食,會encore。
松露野菌意大利燉飯 $78
照燒特級厚切牛小排 $118
2017-04-04 543 views
A cosy place in the heart of MK in Moko. One of the best places for good value and great brunch/lunch.Started with a appetizer worthy of a breakfast in itself. A bowl of fresh kale salad, a warm croissant , a block of homemade grilled bacon and a nice bowl of soup. For mains I had the wagyu beef with udon in tomato broth. Nicely made udon with perfect texture and chew , and grilled pieces of wagyu. A homemade lemonade to wash it all down.
Appetizer
Grilled  pork  chop
Colombian  coffee
Homemade  lemonade
2017-04-01 626 views
旺角雖然好多野食,但係有時選擇多反而三心兩意諗唔到食乜。 唔想同人迫,上左去新世紀5樓 Brooklyn 食西餐。 以前呢度既 Apple Green 係食 pasta 既首選,依家轉左同系既 Brooklyn 都食左幾次, 雖然揾唔返當年既感覺,不過勝在坐得舒服,唔洗等位,食物又唔差,就佢啦。今晚叫左兩份 set dinner,  一份main course 有湯,頭盤同飲品,$168 加一 ,  第一個係肉眼扒加薯條,中規中矩,唔算好特別,牛扒薄左少少。 另外一個係carbonara risotto , 比較重味啲,食完要飲好多水,冇影到相,有少少失望。 carbonara以前係 apple green既皇牌,響Brooklyn食唔出。 Main course 唔算好特別, 最驚喜反而係兩個頭盤。一個係檸檬胡椒脆雞粒, 乾檸檬擺響面既賣相已經好吸引,雞粒炸得唔油好爽脆,有啲似雞軟骨,配啤酒一流,下次再試下。 另一個係椰菜花脆球,望落去好似韓式炸雞或者咕嚕肉, 有少少辣椒,都係好清新開胃。 兩杯飲品都係檸檬系列。不過不失啦。

兩杯飲品都係檸檬系列。不過不失啦。
2017-03-29
$180 (Dinner)
  • 椰菜花脆球
2017-03-27 801 views
每到週末,總想吃個Brunch! 但今次終於不吃All Day Breakfast和Egg Benedict了。每個brunch set 都包括了頭盤組合,組合有蘑菇湯,巴瑪火腿沙律,碳燒一口厚切煙肉以及牛角包這個頭盤組合絕不馬虎,所有食物分量十足,而且味道不錯!其中碳燒一口厚切煙肉和巴瑪火腿沙律更是令人感到驚喜。 本來以為這個頭盤的食物都會很細份,怎料單是沙律已經差不多是某些餐廳單點的分量,而且巴瑪火腿的質素也不差,富有鹹香和油香。 而那厚切煙肉,怎看也不是一口的尺寸,五花腩肥瘦相間,甜甜的醬汁加上少少碳燒的香味,好吃又不會肥膩! 燒辣汁豬扒溫泉蛋 $128總覺得任何食物加上溫泉蛋都會變得好吸引 😊😊 豬扒分量十足,肉味濃郁,不過肉質有點乾,但辣汁調製得很惹味,墊底薯蓉非常多,混合蛋汁和燒汁一起吃,令人一口接一口。煙肉忌廉意大利燉飯 $118不知有沒有人會好似我般,每次點菜時都總會拿不定主意: 要carbonara 好還是risotto 好? 今次終於不用糾結,因為這道菜可以一次滿足你兩個愿望! 用Carbonara汁製作risotto,每粒意大利米均沾滿濃郁的忌廉,而且意大利飯內混
starter  combo

燒辣汁豬扒溫泉蛋 $128
燒辣汁豬扒溫泉蛋

煙肉忌廉意大利燉飯 $118
煙肉忌廉意大利燉飯
不知有沒有人會好似我般,每次點菜時都總會拿不定主意: 要carbonara 好還是risotto 好? 今次終於不用糾結,因為這道菜可以一次滿足你兩個愿望! 用Carbonara汁製作risotto,每粒意大利米均沾滿濃郁的忌廉,而且意大利飯內混合了煙肉粒,更加增添了飯的惹味程度。 這道菜名副其實的邪惡之選,不過我略嫌飯粒不夠煙韌,偏淋。

餐飲要了熱紅茶,有我喜愛的English Breakfast Tea作結尾,很滿足的一餐。
2017-03-11
$130 (Lunch)
starter  combo
燒辣汁豬扒溫泉蛋