2016-04-19 360 views
幾個舊同學聚舊,想去打邊爐,有人介紹黎呢到打,咁咪試下囉。秘製老鴨鍋: 坐低之後例牌揀左湯底先,咁多個湯底真係唔知揀咩好,店員話呢個秘製老鴨鍋係招牌菜,咪揀呢個囉。呢個老鴨鍋有半隻/一隻鴨揀,我地人唔多,所以揀左半隻,湯底有淡淡既葯材味,裡面有紅棗片,素翅,蘿蔔,杞子等等,加埋鴨的甜味,湯滾左而未落配料既時候我地都試左半碗,都幾好味。手切肥牛: 因本人唔食牛,所以同行朋友叫左一碟細本地手切肥牛,牛切得薄,賣相唔錯,脂肪均勻,好新鮮,碌一碌就食得。蟹子鮮蝦滑+ 蟹子墨魚滑: 蝦滑加左蟹子,好特別,食落好爽口,都好重蝦味,送黎既時候仲會幫你將蟹子撈勻,都算細心墨魚滑就幾好,煙煙韌韌,係湯底中碌左好耐口感都無變。黃沙豬潤: 其實豬潤好有益,因為含有大量鐵質,女任食多d可以補充返每月流失嘅血量 !呢到D黃沙豬潤爽口唔會太鞋,唔錯。鮮蝦雲吞: 鮮蝦雲吞都幾大粒,餡料有蝦肉同豬肉,食落鮮味爽口。四寶丸: 四寶丸有牛肉丸, 蝦丸,鯪魚球和墨魚丸,每款丸類都係手打,牛丸有點實,可能碌得耐得滯,墨魚丸外色十分之雪白,肉質鬆軟爽口,蝦丸口感最特別,食落內暖外爽。什菇拼盤: 什菇拼盤有金菇,雞脾菇同埋冬菇,
幾個舊同學聚舊,想去打邊爐,有人介紹黎呢到打,咁咪試下囉。
火鍋調味料
什菇拼盤: 什菇拼盤有金菇,雞脾菇同埋冬菇,冬菇吸左湯汁幾好味,食落新鮮爽口。
炸腐皮卷: 炸腐皮卷附上甜酸汁,可以當熟食亦都可以當火鍋配料,個人就鍾意當火鍋配料,腐皮卷一放入鍋內十幾秒後拎地,吸左湯汁後仍然脆脆地,唔錯。
招牌水餃: 細細粒好鬼得意,餃皮很薄,雖然包著左D豬肉,但係可惜蔥味過濃,除左蔥味之外真係食唔到任何味道,唔係太合本人既口味。
呢間火鍋店都算幾有特色,除左一般火鍋配料之外仲有唔少小食,最特別既係泰式蝦餅,下次有機會真係要試下。
$304 (Dinner)
  • 蟹子鮮蝦滑
  • 秘製老鴨鍋
2016-04-15 393 views
好朋友生日,一大班朋友約定星期六晚去食火鍋! 今次再選老三火鍋。我們一行八人, 意見多多! 今次不叫老鴨火鍋反而叫來香茜皮蛋魚片鍋及青木瓜雪耳豬骨鍋, 也是不錯的選擇, 青木瓜清甜, 雪耳潤喉! 至於香茜皮蛋加上很多的魚片非常降火及甜味十足! 火鍋配料多的是, 我們極速地叫到成枱都是:各有各精彩, 我選擇最好味的頭三位, 第一味當然要選手切肥牛, 肉質鮮甜加上牛肉味濃厚, 已被我們極速秒殺了! 第二位是鵝腸, 半肥不瘦的鵝腸, 放在滾湯中, 彷彿只需十多廿秒, 拿上來, 鮮甜的肉汁,以充滿了整個口中! 第三位是秋葵, 其實我也是第一次在火鍋吃秋葵, 但是真的沒有想到會那麼鮮甜美味, 味道清新的那種新鮮味美! 停不了口,下次火鍋也必定Encore !
木瓜雪耳豬骨鍋
香茜皮蛋魚片鍋
火鍋配料多的是, 我們極速地叫到成枱都是:
鮮炸響鈴

2016-04-09
Waiting Time
18 Minutes (Dine In)
$230 (Dinner)
Celebration
Birthday
木瓜雪耳豬骨鍋
香茜皮蛋魚片鍋
鮮炸響鈴
  • 新鮮秋葵
2016-02-26 599 views
老友聚會最岩食火鍋, 老鴨湯底好一流, 有D藥材味, 仲有幾件鴨食, 都OK滑牛胸爽肉同蝦滑最好味, 仲有雞丸一咬爆汁液溶後彈出, 又熱又好吃, 同鴨湯味道都好夾鮑汁螺片, 味道幾好味爽呀, 但螺片太軟, 無口感海中蝦上枱時他們仲識郁, 超新鮮仲有肥牛好新鮮, 好有牛味另外落左個象拔螃.又係勁鮮味, 又大份, 好正, 滋味仲有鮮飽魚超正, 極新鮮, 必食。花甲同樣新鮮花膠又多又平, 只係68蚊聖子也是極新鮮魚蛋都超弹牙情人節開心咁樣食一餐每人都係300蚊度

鮑汁螺片, 味道幾好味爽呀, 但螺片太軟, 無口感
海中蝦上枱時他們仲識郁, 超新鮮
仲有肥牛好新鮮, 好有牛味
另外落左個象拔螃.又係勁鮮味, 又大份, 好正, 滋味

仲有鮮飽魚超正, 極新鮮, 必食。
花甲同樣新鮮
花膠又多又平, 只係68蚊
聖子也是極新鮮
魚蛋都超弹牙

情人節開心咁樣食一餐每人都係300蚊度
2016-02-14
2016-01-16 1322 views
-老三火鍋為食朋友推介下一試旺角道的老三火鍋。有名獨有的老鴨湯底,有淡淡的藥材味,感覺幾補身的,也有幾件鴨件食下。不過話明老鴨所以唔好有期望。用黎打邊爐都好特別。醉雞丸,呢個出面好少見。入面有好香的酒味,而且成粒丸都好彈牙,淥完一咬就會有酒爆出黎,所以食嗰時睇熱。呢個真係無推介錯,都係必點之一黎。後面的鯇魚片就普普通通。總結,兩個人去打邊爐真係試不到太多,所以下次都係一班人去仲開心!

老三火鍋

為食朋友推介下一試旺角道的老三火鍋

後面的鯇魚片就普普通通。

2015-09-27 2612 views
老公今晚約埋個朋友食飯.所以第一時間就系打邊爐.因為可以嗌多d.食多d野.第一時間就諗到老3.呢個鴨湯真系好正.打邊爐的材料又新鮮.真是我的打邊爐首選.去旺角呢間地點就方便d.但都多人架個場.你們要打邊爐.一定要來試
$300 (Dinner)
  • 老鴨湯
2015-09-22 2176 views
查查係個幾中意打邊爐的人,同朋友踢完波都會再一齊食埋飯先番屋企老三火鍋食過幾次,個老鴨湯底真的值得推介每次黎都點呢個湯底次次都係飲碗湯先,話曬老鴨肉對身體好排除毒素、清熱降火、恢復元氣甘多功效。不過個湯底藥材的味道幾重,唔係個個都中意。仲可以選擇其它湯底既。對於尼類型的餐廳,尼度既侍應算態度好好啦,值得一讚

老三火鍋食過幾次,個老鴨湯底真的值得推介

每次黎都點呢個湯底
秘制老鴨鍋
次次都係飲碗湯先,話曬老鴨肉對身體好
排除毒素、清熱降火、恢復元氣甘多功效。

對於尼類型的餐廳,尼度既侍應算態度好好啦,值得一讚

2015-09-18
秘制老鴨鍋
2015-08-19 2156 views
一坐低已上餐前小食。。<br style="line-height: 1.6;">微酸辣雲耳。。味道還ok。。因尚有5位人兄未到。。我和老公先叫碟炸招牌餃頂住先。。順便叫了渣盧薈蜜餃子40幾蚊有成8.9隻,雖然細細粒,個確實香脆可口!這蘆薈蜜好飲!至後還叫了鳳梨汁。味太甜太假。。另有4種配料伴士油。。價錢原價也不貴。。再上9點半後有85折更抵!本身老公想食水魚湯底。。點知要年尾先有,唯有要返招牌鴨湯。。先喝鴨湯再打邊爐確實不錯!鴨湯很夠味,鴨肉也很滑我地叫左都幾多野食。。無影曬出來。。但整體都係大碟新鮮。。特別推介牛胸爽肉同蝦滑!連埋飲酒。。最後7個人食飽飽都係1200左右。。確係抵食!Ps。年尾一定要黎試佢個水魚湯

一坐低已上餐前小食。。

餃子40幾蚊有成8.9隻,雖然細細粒,個確實香脆可口!

價錢原價也不貴。。再上9點半後有85折更抵!

連埋飲酒。。最後7個人食飽飽都係1200左右。。確係抵食!
Ps。年尾一定要黎試佢個水魚湯

• 牛胸爽肉
  • 蝦滑
  • 老鴨湯
2015-02-13 3744 views
老三總是幫襯長沙灣,與朋友二人今次到旺角店一試。20:00到達沒訂座仍可即時入座,但大部份檯已坐滿,旺角店沒甚裝修,牆壁貼滿食品介紹。開始點鍋料,老三的鍋料大部份也可以雙併,可以試到較多款式,1. 老鴨湯(半隻) - 老三的老鴨湯好味沒話可說,今次店員較詳細介紹湯料,除杞子、紅棗、素翅等,還有酸蘿蔔,令湯底幫點點酸味,火鍋前先加蔥喝湯,好喝。2. 超級靚肥牛 - 賣相不錯,脂肪均勻,但吃入口除有牛味外就較韌,一般。3. 大蜆 - 好大隻夠新鮮,甜美肉滑,好吃。4. 花枝片併水魷魚 - 花枝片夠甜,水魷魚夠爽口。5. 牛柳粒併白鱔片 - 牛柳粒略嫌不夠肥仍牛味重,白鱔片不脆帶點腥。6. 牛胸爽肉 - 我的至愛,外觀像肥膏食落爽口像軟骨,牛味重好食,但切得太大片。7. 肥鵝腸併午餐肉 - 鵝腸厚膏入口滑溜帶爽,午餐肉火鍋一流,湯底滲透入午餐肉,好食。8. 花膠筒併廣島蠔 - 只得三隻蠔及三件花膠筒,看上去像很小,廣島蠔很重蠔味,花膠筒一般。9. 炸腐皮 - 一放入鍋內立即夾起,仍帶脆又有湯汁,不錯。整體食品水準不俗,與長沙灣店品質一樣。內在環境雖然簡單但感覺乾淨。另外叫了多支啤酒。
老三總是幫襯長沙灣,與朋友二人今次到旺角店一試。
開始點鍋料,老三的鍋料大部份也可以雙併,可以試到較多款式,
3. 大蜆 - 好大隻夠新鮮,甜美肉滑,好吃。
4. 花枝片併水魷魚 - 花枝片夠甜,水魷魚夠爽口。

另外叫了多支啤酒。
老鴨湯(半隻)
花膠筒併廣島蠔
肥鵝腸併午餐肉
炸腐皮

2015-02-05
$470 (Dinner)
老鴨湯(半隻)
大蜆
肥鵝腸併午餐肉
2014-12-16 4479 views
近來的天氣時涼時冷,飲食時選擇打邊爐是最適合,今次試過的是旺角分店的「老三火鍋」。旺角分店的「老三火鍋」是在旺角道33號凱途發展大廈三樓,地點上十分方便,在旺角港鐵站A1出口一出行去砵蘭街轉右行到旺角道就到,食店樓下有很多的裝修公司,人流十分之旺。在大廈乘升降機到三樓,開門一出全層都是這間食店,望落這店都幾簡約清潔,和一些新穎的火鍋店不同,這些是有一些「麻甩」的食店,感覺比較粗豪。全店的椅子都是紅色的膠椅,牆上都是貼滿了食物的相片和一些的餐牌,格局上和很多港式食店差不多但不會給人污穢和亂的感覺,地板望落也十分之清潔,沒有很多打邊爐地方很多水漬的情況,整體格局感覺可以。由於已經已經留了位,晚上六時來到時仍然沒有客人,當天天氣轉冷,整間店的位置也已經有人留了坐,沒有留位的就要等下一輪才有得食。來這店打邊爐都是為了它們的老鴨湯底火鍋,而從餐牌上見到其他還有十多二十種的其他湯底,而望餐牌配料上驚喜度不太大,大路的丸類、肉類、海鮮類、蔬菜類和餃類都有,較特別的就是個醉雞丸和駱駝峰,還有一些牛的特別部位可以選擇,其他的食物就沒有什麼較特出了。用膳當夜我們早到而有些朋友還未到,餐前小食叫了泰式蝦餅、
由於已經已經留了位,晚上六時來到時仍然沒有客人,當天天氣轉冷,整間店的位置也已經有人留了坐,沒有留位的就要等下一輪才有得食。來這店打邊爐都是為了它們的老鴨湯底火鍋,而從餐牌上見到其他還有十多二十種的其他湯底,而望餐牌配料上驚喜度不太大,大路的丸類、肉類、海鮮類、蔬菜類餃類都有,較特別的就是個醉雞丸和駱駝峰,還有一些牛的特別部位可以選擇,其他的食物就沒有什麼較特出了。
用膳當夜我們早到而有些朋友還未到,餐前小食叫了泰式蝦餅、泡椒雞腳、椒鹽豆腐孜然牛肉火鍋的湯底就當然是老鴨湯鍋,配料就叫了手切肥牛、牛脷心托、牛胸爽肉、牛心椗、黑牛柏葉、白鱔片、草鯇魚魚腩、花膠筒、醉雞丸、手打墨魚丸、蟹子鮮蝦滑、四寶餃、駱駝峰、肥鵝腸、柚子包心丸田雞
泰式蝦餅
泰式蝦餅($58)

是一整塊的蝦餅薄切而食,和外面的蝦餅不同,這一個蝦餅的外粉漿比較薄,所以炸感不大,反而能食到入面的蝦味,完整的蝦肉仍然可以在蝦餅中見到,這個是沒有想到的驚喜小食,小食中以這一個味道和特式上比較好。
泡椒雞腳
泡椒雞腳($38)

用一些辣黃辣浸泡而食的雞腳,食落凍凍地而帶有一些的辣感,但辣感的分佈不太平均,有些極辣但有一些就不太辣,可以一食的小食。
椒鹽豆腐
椒鹽豆腐($32)
又是一些送酒的小食,外表香脆但椒鹽味不足,所以食落比較淡口,和食之前的期望有一些的出入。
孜然牛肉
孜然牛肉($38)

本餐中比較令人失望的一味食物,好像只是將一些的孜然粉輕輕的放上在很薄的牛肉上,食落孜然粉味不足,加上牛肉凍而薄的狀態,更甚的是肉質太老,食一片已經要停手的食物。
老鴨湯鍋
餐前先來一碗老鴨湯
老鴨湯鍋(整隻)($138)

這店的招牌食物,在招牌上也有講明是老鴨火鍋,而在枱上其中的一張紙有兩面說明食鴨的好處和營養,簡單地說食鴨肉能排除毒素、清熱降火、恢復元氣和補血養顏的作用。當然去食火鍋味道始終是最重要,來到時這個鴨湯的顏色非常之濃,藥材的味道也非常之重,而和食其他火鍋不同,伙計們會為每一個食客從鍋中裝一碗老鴨湯去品嚐,飲落湯底非常之厚,鴨的味道十分之濃,因為這個湯是煲了4個小時,當中也充滿了一些例如是紅棗的甜味,這個湯可以當是老火湯來飲,飲一碗鴨湯再用來打邊爐感覺一流。然後伙計們會將個鴨身放在碟上,怕這些東西最後會「黏底」,而這些鴨身食落也不會好像湯渣一樣,食落仍然有很種的鴨味,伴著鴨皮來食當然又滑又香口,但健康感就差了不少。
手切肥牛(大)
手切肥牛($158)大碟

這店的手切肥牛用三種選擇,我們就選了最平的這一種,$158這一種的肥牛十分大碟,用價錢來說十分經濟,最平這一種肥脂比較少,但就更加重的肉味和多了一點點的健康感,所以就多叫了兩碟,一晚就叫了三碟來食。
牛脷心托
牛脷心托($48)
牛食的第二種,牛脷切得十分之薄,一淥就熟,但也是因為太薄,牛味和口感上也是不足
牛胸爽肉
牛胸爽肉($78)

牛食的第三種,牛胸爽肉是牛胸骨中間軟骨,又名牛白肉,望落全碟都是白色好像是一碟脂肪一樣,食落口感比較脆口,但一陣之後又會在口中融化,牛味一流
牛心椗
牛心椗($46)

牛食的第四種,另一個名就是牛黃喉,即是連着牛心的血管,所謂牛的大動脈,望落牛心椗非常厚身,顏色潔白,好像是大塊厚身的花膠一樣,淥一陣就可以食,食落本身沒有什麼牛味,但感覺爽脆,食這個東西都是食這一種的感覺。
黑牛柏葉
黑牛柏葉($56)

牛食的最後一種,選黑牛柏葉因為它們沒有經過用化學劑漂染,感覺上會好一些,食落十分之爽口,吸了鴨湯的牛柏葉牛味和鴨味一同融合感覺可以
白鱔片
白鱔片($78)

食海鮮河鮮類食物新鮮最重要,這個就最新鮮,食落魚肉很結實,魚味一流
草鯇魚魚腩
草鯇魚魚腩($36)
河鮮類也很新鮮,而且泥味不多,食落可以。
花膠筒
花膠筒($78)

淥熟的花膠筒只是放落煲內滾一滾就可以,雖然價錢不高但花膠筒都幾厚身,食落有少許的黏口,微微的魚膠的味道留在口中,骨膠原十足,可以一試的食物。
醉雞丸
醉雞丸($58)

另一個在餐牌中說明是招牌食物,當然會叫一叫來試試,來時見到有一個「小心燙口」的小招紙放在碟上,看來好像是包心丸這一類的食物,但要放一個「小心燙口」的小招紙在碟上就未見過,看來有很多食客中過招,看來這個舉動是應該的,因為一咬真是會將入面的汁液噴得很遠,不過味道就是一般,外面的雞肉肉質比較老,就算淥了一陣也不能解決這個問題,肉味也是不足,只是靠入面的孜然味酒的汁液來加味,但酒味也不是太多,總體上也不能幫到整個食物,水準之下。
手打墨魚丸
手打墨魚丸($58)

聽說這店另一個出名的太類就是手打墨魚丸,這個墨魚丸外色十分之雪白,食落也十分之爽口彈牙,墨魚的鮮味也很重,水準之作。
蟹子鮮蝦滑
蟹子鮮蝦滑($58)

眼見其他枱叫這個食物時會見到伙計將蝦滑和蟹子撈勻,所以就叫一個來試試,第一碟來時伙計將蝦滑和蟹子撈勻,食落感覺非常爽口,蝦味十足,而其中還有一些完整的蝦肉,感覺一流,所以就叫多一碟,但可能人手不足,已經沒有伙計幫手撈勻,要自己落手做,但無減這個食物的鮮味。
四寶餃
四寶餃($48)
眼見有韮菜餃、魚皮餃和椰菜餃,第四種就不知道是什麼餃因為沒有食,我也只是食過韮菜餃和魚皮餃,和一般外面食到的味道差不多,沒有什麼的驚喜。
駱駝峰
駱駝峰($48)
看來好像是一片片脂肪一樣,食落就沒有看見這樣肥膩,都有一些的爽口,還有一種和羊不同的羶味,味道有少少特別。
肥鵝腸
肥鵝腸($48)
賣相有少少特別,有一大塊雪白的脂肪在鵝腸上,一見到健康感頓時跌到零,但煮熟之後一食當然是味道一流,油脂味濃,而下面的腸邊有十分之爽口,不健康但好味的食材。
柚子包心丸
柚子包心丸($38)
食落入面除了有柚子味的汁液外還有一些的芝士醬,兩者都幾配合,只是外表的魚肉不太突出。
田雞
田雞($38)

來時見到田雞的腿還有一些的跳動,感覺有少少怪的,好像將一些活生生的物件煮熟,由於田雞的肉新鮮,食落都非常爽口,田雞腿也非常之滑和有肉味,水準之作。

還有一些蔬菜和午餐肉未數,六個人叫了二十多碟三十碟食物,連老鴨湯底的鴨也食得乾乾淨淨,心中想想也有些嚇人,如果香港現在沒有食物我們是最早死的一羣了………..

進餐期間人客漸多,人聲非常嘈雜,進餐時隔離的朋友說話也不是聽得太清楚,這是一些「麻甩」式的火鍋店必有的環境。

食物的心準也是可以,河鮮和海鮮類的食物都幾新鮮,而且食牛方面的各部份也十分鮮味,而且價廉物美,雖然不是樣樣的食物都是水準之作,但用這一個價錢來量度就十分滿意了。
價廉物美的火鍋店,老鴨湯鍋的「老三火鍋」。
2014-12-12
$360 (Dinner)
  • 蟹子鮮蝦滑
  • 手切肥牛
  • 泰式蝦餅
2014-10-30 3430 views
同兩個朋友經常嚟呢度今晚宵夜時間都好多人其實呢度湯底都好多選擇是晩清清地由朋友叫個普通清湯手切牛肉兩款都好淋,充滿牛肉味我地喜歡灼幾秒即刻食鮮味十足,連醬油都不用沾豬爽口弾牙,肉質比較爽實還有點了好多菜同丸類全部都係好新鲜企理環境光線充足地方企理招呼亦吾錯,最好地點方便容易約朋友在此宵夜
同兩個朋友經常嚟呢度
今晚宵夜時間都好多人
其實呢度湯底都好多選擇
是晩清清地由朋友叫個普通清湯
手切牛肉兩款都好淋,充滿牛肉味
我地喜歡灼幾秒即刻食
鮮味十足,連醬油都不用沾
豬爽口弾牙,肉質比較爽實
還有點了好多菜同丸類
全部都係好新鲜企理
環境光線充足地方企理
招呼亦吾錯,最好地點方便
容易約朋友在此宵夜
2014-10-28
有日心血來潮想打邊爐,就想起老三既老鴨湯底,上網找到深水堡店既電話打算訂位,點知已經Full晒,店員話可以試下打去旺角店可能有位,咁我就打電話去旺角店好在仲有位,當晚9點鐘去到店外,在門口已經感受到香噴噴既老鴨湯底味.當晚9點鐘左右,都差不多滿坐,但好在下午打電話來訂左位.來到老三當然一定要叫老鴨湯底,有老火湯飲有鴨食,飲完仲可以打邊爐,我地叫左招牌既本地牛同醉雞丸,等等,因為仲有位朋友未到,所以仲叫多左個燒雞泡魚干送下啤酒,雞泡魚干好香口配左個沙津醬,十分開胃,作為送啤酒小食真係唔錯,大約十多分鐘所有打邊爐配料已經到齊,牛肉一份168元份量都不小,抵食,其他配料如貴花蚌都好新鮮,整體上同我經常去開的深水堡店水準一樣,唯一樣唔滿意就係樓下沒有車位,所以駕車去就要泊得遠小小
Other Info. : 唯一樣唔滿意就係樓下沒有車位,所以駕車去就要泊得遠小小
2014-07-03
$200 (Dinner)
  • 老鴨湯底
2014-05-12 3490 views
早在去年揾食點時看到這家火鍋店,一直很想試其老鴨湯,難得今日假期,一於跟朋友試試看。老三火鍋店有點地踎﹑排檔feel,但地方光猛,環境乾淨,枱與枱之間尚算濶落,坐得幾舒適。我們先點老鴨湯,很快就上桌了。等待湯滾時,我們再點其他火鍋料,包括本地手切牛﹑牛粒﹑潮州魚蛋﹑醉雞丸﹑鯇魚腩﹑蜂巢豆腐﹑黑豚肉﹑油麥菜及萵苣。湯滾了,喝一口,味道不錯,幾清,但我又說不出是什麼味道,燉雞湯?總之蠻好喝的,另外鴨肉尚算嫩滑,但其實沒甚特別。由於心急試飲,故差不多見底才記得拍照,不好意思。接著我們加湯打邊爐,本來對手切牛充滿期望,可惜牛味欠奉。反而牛粒牛味超濃,烚得剛好時肉質不錯,如沒有過熟肉不嚡而又嚐到肉沒經梳打粉嚴重洗禮。醉雞丸算是唯一驚喜,雖然一點酒味也沒有,並且充滿孜然香,但味道反而不錯,雞肉丸以鮮雞肉打成,很彈牙。其餘如蜂巢豆腐﹑潮州魚蛋等屬一般之作,不用多提了。最hea是飲品,什麼蘆薈椰果﹑小麥草蘆薈﹑菠蘿椰果等都像色素水,只有甜味,飲汽水啤酒好過。總的來說,食物質素真的不如預期的好,只是價錢不算貴,每人約$140(共4人),可能沒點海鮮吧!大概由於人客不多,店員竟然幫忙片油,好貼心咁呢!不過

老鴨湯
本地手切牛
牛肉粒
醉雞丸
其餘如蜂巢豆腐﹑潮州魚蛋等屬一般之作,不用多提了。
鯇魚腩
潮州魚蛋
蜂巢豆腐
黑豚肉

總的來說,食物質素真的不如預期的好,只是價錢不算貴,每人約$140(共4人),可能沒點海鮮吧!大概由於人客不多,店員竟然幫忙片油,好貼心咁呢!不過旺角食肆多的是,我想下次不會再來了!
2014-05-06
$140 (Dinner)
老鴨湯
牛肉粒
2013-10-23 3120 views
一直都想試老三,但長沙灣老店又唔就腳,好開心比我發現係旺角有分店,於是拿拿聲約friend試吓,點知好失望咯!! 先講餐前小吃,鮑汁螺片,味道都ok,但d螺片好淋,沒咬口。我地兩果人叫左半隻老鴨湯,d湯味道都可以,但唔夠濃,有d清,似加左水帶有鴨味既鼓油汁感覺,反而最好味係d煲湯鴨肉。飲左兩碗湯之後服務員就加左d奶白色唔知乜湯比我地開始打火鍋啦! 但係我個人覺得,既然老三係以鴨湯打火鍋聞名,點解甘孤寒唔可以加番鴨湯比人打火鍋呢?? 用其他湯打,甘我不如平平地叫清湯再加碗鴨例湯飲,洗乜特登來幫襯呢?? 因為打出嚟既野都唔會帶有鴨香味,最主要係d湯唔夠濃,根本唔怕會有加番鴨湯打火鍋會過咸既問題發生!!全晚除左呢個湯同牛肉可以叫合格之外,其如全部野都差差地。打火鍋最緊要睇d料新唔新鮮,查實d料全部都算新鮮,但最大問題係味,除左口味之外,仲有一陣"拿"過內臟果陣"怪水味"仍然氣留係度,一入口根本吞唔落。最嬲係果黑牛柏葉,我係牛柏葉fans嚟架麻,次次叫黑牛柏葉都係黑色既,有咩理由來碟唔啡唔白既"黑牛柏葉"來呀,而且仲要同佢切片,點解唔係一梳梳架,果d鬚鬚去晒邊?? 甘樣切一d口感都沒
先講餐前小吃,鮑汁螺片,味道都ok,但d螺片好淋,沒咬口。

其如鴨腎反而就厚切到大大粒,如果可以切片,我諗一來可以快d滾熟,而且入口相信都唔會有甘濃烈既內臟腥味咯,又係一吃即吐既食品之一。仲有,雙拼雖然係想每樣吃小小,但都唔好甘嚇人呀,叫碟牛骨髓拼鴨腎,竟然係來左五小片牛骨髓加四粒鴨腎,雖然外面物價上漲,但係個心都係有d戚戚地咯!!

係網度見人人都話果醉雞丸ok,但我就唔太like咯,一吃果陣孜然粉味就殺人口,將內藏脹爆酒味都蓋過晒,而且十分咸,又硬,根本唔似雞肉,反而似大陞超市d香腸丸,頂唔住!!

至於d四寶鮫d皮好黏,好淋,沒滑沒爽!! 安格斯牛就不過不失,牛味可以濃d會prefect好多咯!
全晚最可取系環境干淨,冷氣夠,免加一!!
2013-10-22
$300 (Dinner)
2013-08-17 2208 views
說起旺角道的「老三」,最馳名名的就是它的「老鴨湯底」,我們也是為它而來。老水鴨湯具滋陰養胃、補中益氣的功效,比起甚麼沙嗲湯底,芫茜湯底等都要有益百倍。「老鴨湯鍋」$108原隻老鴨湯底上桌,中間夾雜著藥材的香氣,深啡色的湯水充滿鴨鮮。未打邊爐,先喝一碗靚湯,滋補又清甜。喝罷湯,加入豬骨湯,打邊爐正式開始!「醉雞丸」雞肉被搞成肉丸,內藏一粒花雕啫喱,猶如「醉雞」的份子料理版。雞丸一咬爆漿,花雕汁溶後一湧而出,熱燙好吃,而且味道與鴨湯出奇地夾,小心淥親咀仔!「蟹粉墨魚丸」手打墨魚丸,內包蟹粉,又是一咬爆汁。相對之下,我個人就不太喜歡這個。墨魚膠算彈牙,但就嚐不到甚麼鮮味,餡料似鹹蛋黃多一點。「駱駝峰」這個我也不喜歡,熟了後口感肥肥潤潤,有點似肥豬肉,也沒有甚麼肉味。另外也點了一道「招牌餃」,像是迷你版的水餃,餡料有木耳絲、肉絲等。平心而論,還可取。整體而言,此店最掂的讓是老鴨湯及醉雞丸。其實食肆未必需要瓣瓣精,有精彩的代表作已值得令人將它記住。
「老鴨湯鍋」$108
喝罷湯,加入豬骨湯,打邊爐正式開始!
「醉雞丸」
「蟹粉墨魚丸」
「駱駝峰」
2013-04-05
  • 醉雞丸
2013-04-01 1563 views
已經吃過老三好幾次,基本上仍能保持水準,海鮮 (abalone, seasells, oyster) 都不俗,不過今次份量明顯少了。服務一般,不要求什麼。註 : 醬油$12 per head, 小吃 $8,no 10% service charge。
2013-03-31
$170 (Dinner)
  • 海鮮、駱駝峰、老鴨湯底