2021-01-17 52 views
新開了2個月,今天就來食甚麼牛市☺️,原來主打食牛,而且特別煮法令我感到有驚喜🤗「特式牛腩濃湯拉麵」牛腩配拉麵我第一次食,湯底濃厚牛味,而且加了黑蒜,牛肋條部份爽口,而且易入口👍🏻👍🏻「咖哩牛腩河」咖哩有馬拉風味,好香咖喱而且帶有椰香,配上河粉,另有特別風味👍🏻😍😍另外叫了 「五香牛𦟌」冷盤,爽口👍🏻仲叫了2款自家制飲品 「洛神花雪梨茶」「金羅漢果花旗參茶」這個天氣飲杯熱飲,暖在被心頭🥰👍🏻👍🏻備註:店主好nice,詢問食物如何?而且介紹店內食品都是每朝新鮮烹調👍🏻👍🏻會再來食呀🥰
另外叫了 「五香牛𦟌」冷盤,爽口👍🏻
備註:
會再來食呀🥰

2021-01-17 157 views
鋪面唔大,只設三張枱,容納12人,疫情期間更只坐六人,店員服務親切。✨食物80分,服務80分,環境75分。.🔸咖喱牛腩飯($68)可選河粉米粉都得,不過個人好喜歡咖喱汁撈飯。咖喱好香,夠味,少少辣,有椰香,非常惹味。內有牛筋,牛腩,蘿蔔,薯仔,全部好稔,又好入味,牛味都好濃郁。如果再俾多啲飯我都食得到,好想撈晒佢啲汁嚟食。.🔸特色牛腩濃湯拉麵($60)好特別,好fusion,有創意,平時食開牛腩河/麵,配拉麵真係未試過!湯底十分濃郁,厚身而不油膩,沒有味精。拉麵軟硬剛剛好,個人喜歡比較硬身,牛腩嫩滑,同樣口落好軟稔,牛味濃。.🔸洛神花雪梨茶(跟餐$10)酸酸地,好啱食完濃味野飲,好清爽。.🔸金羅漢果花旗蔘茶(跟餐$17)飲落甘甜充滿整個口腔,清熱潤肺,好養生。
鋪面唔大,只設三張枱,容納12人,
疫情期間更只坐六人,店員服務親切。
✨食物80分,服務80分,環境75分。
🔸咖喱牛腩飯($68)
可選河粉米粉都得,不過個人好喜歡咖喱汁撈飯。
咖喱好香,夠味,少少辣,有椰香,非常惹味。
內有牛筋,牛腩,蘿蔔,薯仔,
全部好稔,又好入味,牛味都好濃郁。
如果再俾多啲飯我都食得到,好想撈晒佢啲汁嚟食。
咖喱牛腩飯

🔸特色牛腩濃湯拉麵($60)
好特別,好fusion,有創意,
平時食開牛腩河/麵,配拉麵真係未試過!
湯底十分濃郁,厚身而不油膩,沒有味精。
拉麵軟硬剛剛好,個人喜歡比較硬身,
牛腩嫩滑,同樣口落好軟稔,牛味濃。
特色牛腩濃湯拉麵

🔸洛神花雪梨茶(跟餐$10)
酸酸地,好啱食完濃味野飲,好清爽。
洛神花雪梨茶

🔸金羅漢果花旗蔘茶(跟餐$17)
飲落甘甜充滿整個口腔,清熱潤肺,好養生。
金羅漢果花旗蔘茶
2021-01-16
咖喱牛腩飯
特色牛腩濃湯拉麵
洛神花雪梨茶
金羅漢果花旗蔘茶
2021-01-16 51 views
今日同朋友一齊去灣仔,知道新開左間專食牛嘅小店,就係英皇集團中心嘅地舖,入口喺皇后大道東雖然店面細細,不過裝修雅致,燈光光猛,採用開放式廚房,一目了然,夠晒乾淨😊一定啱晒我呢個超鍾意食香港野嘅朋友😋牛坑腩好出名👍我哋叫咗✨牛骨濃湯坑腩~湯頭清甜,明顯係冇落味精!坑腩係牛腩嘅部位,肥瘦適中,師傅切得好細心,條條差不多大小,食完仲想叫多碟淨食添😁呢度嘅獨門✨馬泰咖喱牛腩炆得非常之入味,椰汁味香濃,有一陣馬來西亞嘅香葉味,而且夠淋,睇得係廚師心機之作👍另外跟餐可以加十幾蚊,就有佢嘅自家製飲品,我哋要咗洛神花雪梨茶和金羅漢果花旗蔘茶,唔會太甜,好健康!老細仲好好服務,好熱情咁介紹菜式添👍☺️☺️CP值好高呀!
一定啱晒我呢個超鍾意食香港野嘅朋友😋

牛坑腩好出名👍
我哋叫咗✨牛骨濃湯坑腩~
湯頭清甜,明顯係冇落味精!

老細仲好好服務,好熱情咁介紹菜式添👍☺️☺️

CP值好高呀!
2021-01-14 48 views
抗疫期間,喺屋企自己煮飯真係煮到好悶,喺OpenRice見到有間新嘅牛腩粉新開,身為金舌頭我當然要去試一試啦。今次嗌咗個牛坑腩河,牛坑腩好有驚喜,湯底好濃郁,牛坑腩炆到林,好入味 ,肥瘦融為一體,一咬入去有好多唔同嘅層次,加上蔥蒜撈埋口感十足,雖然係外賣,但店舖好細心咁樣分晒湯,包裝有驚喜。而另一碗就嗌左咖喱牛腩粉,咖喱汁調得相當入味,唔會太辣但係又好香咖喱味,呢碗仲有埋牛筋添,而且勁多肉,可謂超級抵食。最正係佢唔係安排普通嘅汽水,係洛神花茶,又好飲又健康,的確係老闆嘅用心。
TakeAway
2021-01-14 43 views
呢次嚟度灣仔接小女友收工,順道過嚟買啲外賣嘢食同佢撐下枱腳啦!咁啱就見到呢間新開無耐嘅牛腩專門店牛市,就決定一試究竟。入面唔算好大,大約有8-10個位,我地黎嘅時候已有好多人等緊外賣~ 我地幫下餐牌,諗緊食咩好,老闆就推薦試下牛腩拉麵,咁我地就試呢個再加埋一個咖喱牛腩淨餸~特色牛腩湯拉麵 $60有啲似日式嘅拉麵用上濃郁嘅牛骨湯湯底,佢哋用料上乘,真材實料,絕無味精,配上彈牙爽口嘅拉麵,再加埋佢哋遠近馳名嘅陳大哥牛腩,唔怪得咁多年輕人都會迷上呢款嘅拉麵。咖哩牛腩$68 呢度嘅咖喱係獨門秘製未食聞落都經已香氣撲鼻,辣度適中,辣而不燥,而唔多食辣嘅都能夠接受,而主角嘅牛腩亦煮得非常入味,仍能保持其口感不會話太爛。但份量就略嫌有啲少,男仔就一定唔夠喇~下次要加多個飯黎撈埋個汁先haha!

特色牛腩湯拉麵 $60

咖哩牛腩$68

2021-01-11 1851 views
早前要去灣仔做嘢,搞掂差唔多到晚餐時間又餓又攰,於是就入咗「牛市」坐下,順便食啲嘢。小店細細,廚房同座位區面積各佔一半,但其實都算裝修得幾四正😄。小店用得「牛」命名,當然主打牛啦,牛,全部都係牛🐮!老闆大哥好友善,我問佢有乜推介,佢就話牛腩同咖哩一樣咁正,咁我就一於兩樣都試吓😝。馬泰椰香咖喱牛腩🍛,老闆專登整咗個迷你份量比我,因為得我一條友食嘛,正價份量多好多。咖哩香味撲鼻,但食落辣味都唔嘢少🌶。牛筋腩口感唔錯,另外亦有蘿蔔同薯仔。坑腩粉($78),由於食完咖喱都過咗六點,冇得堂食,所以唯有外賣個粉返屋企食啦🥡。外賣碗有經過精心設計,因為可以將麵同湯分開,咁就唔驚河粉會浸到淋晒啦👍。坑腩紋理清晰,🐂牛味濃郁。湯底用牛骨熬製🦴,完全無味精,飲完唔會口渴。另外,客人可以揀芫荽蔥同炸蒜嘅量,加少少落湯底吊吊味,最適合不過。堂食嘅客人仲可以使用枱上嘅調味料🧂。總括嚟講,小店用心經營,客人係會感受到的。我認為整體唔錯,但略嫌價錢稍為貴啲啲,不過支持下素人嘅出品嘛😚。
小店用得「牛」命名,當然主打牛啦,牛,全部都係牛🐮!
堂食嘅客人仲可以使用枱上嘅調味料🧂。
2021-01-10 42 views
位于湾仔軒尼斯道288號英皇集團中心地鋪新開了一家牛市,店面不大但牛氣衝天。店堂整潔企理,座位不多但座得非常寬落舒適。招牌菜以老板陳大哥牛腩命名:採用新鮮頂級坑腩崩沙腩,揉合傳統加以創新的烹調手法,烹熬而成,肥瘦相夾,肉香湯甜,牛肉味濃郁,齒夾留香,真材實料,絕無味精。獨門馬泰椰香咖喱:微辣帶有少少甜味,質厚味濃,口感豐富而有层次,辣而不燥。老板陳大哥放棄高薪厚職,樣樣親力親為,從食材到出品費盡心思,力求最好給到食客舌尖上的滿足,精神可佳,值得敬佩,願牛市一飛衝天,生意興隆!
2021-01-09 52 views
在寒冷天氣下逛街逛到肚餓,食麵暖身就最適合。見附近有一間新開的牛腩麵小店就即管試試,結果頗有驚喜!店舖地方不算太大,只有四五張枱,但地方光猛乾淨,可能跟新開張有關。店員友善,服務不錯,加分!我跟朋友點了牛坑腩河及咖喱牛腩河,另外飲品則點了洛神花雪梨茶,以及羅漢果花旗蔘茶。牛腩河的配料豐富,除了牛腩牛筋外,另外有蘿蔔及雲耳絲。牛筋腩的牛味很香濃,筋位爽口彈牙,至於湯底十分清甜,沒有味精亦不會過於死鹹,喝幾口後很暖胃而且很舒服。而另一款的咖喱牛腩麵咖喱味香辣十足,但不會過辣,入口後有淡淡甜味的after taste. 至於河粉幾幼滑,每條河粉粗度均勻,配合清湯底或者咖喱汁各有滋味!至於我的洛神花雪梨茶酸酸甜甜,有點似酸梅湯的感覺,很開胃。雪梨茶底亦很潤喉,適合冬天飲用。總括來說整體用餐經驗良好,下次經過會再光顧,多點支持香港小店,加油!繼續努力!

2021-01-09
$70 (Lunch)
  • 咖喱牛腩河
2K
2021-01-09 33 views
又到午市時間 灣仔軒尼詩道人來人往 我趕時間要食個快速午餐 食粉麵飯係首選 -🍜#崩沙腩河粉 $98崩沙腩有嚼勁 煙韌彈牙 碗粉嘅價錢比想像中貴 最後都叫咗一碗 腩件有薄膜同豐富膠質 爽口肉軟 牛骨濃湯係足料熬製 -🍛#咖喱牛腩飯 $68牛腩大大嚿 咖喱汁好多 椰香味唔覺有 雖然唔辣都有咖喱香 撈飯食就啱晒啦 或者試吓配拉麵或烏冬 另一種食法-🥤#羅漢果花旗蔘茶 +$10難得喺粉麵店可以飲杯滋潤降火涼茶 套餐價只需加$10 相當抵飲-🧆🥚#五香牛𦟌加流心蛋 +$30 轉套餐牛𦟌炆得入味 流心蛋好食 幫碗麵或者碗飯加餸 食得豐富啲-📍#牛市灣仔軒尼詩道288號英皇集團中心地下G13號舖

🍜#崩沙腩河粉 $98

🍛#咖喱牛腩飯 $68

🥤#羅漢果花旗蔘茶 +$10

🧆🥚#五香牛𦟌加流心蛋 +$30 轉套餐

牛𦟌炆得入味 流心蛋好食 幫碗麵或者碗飯加餸 食得豐富啲
📍#牛市
灣仔軒尼詩道288號英皇集團中心地下G13號舖
2021-01-08 38 views
經過灣仔188附近見到間專食牛腩既牛市,雖然鋪唔大,但都好企理,6點點後無堂食關係,唯有外賣回家吃!仲有9折優惠,慳得幾蚊得幾蚊!Menu主打牛腩,我就要左份咖喱牛腩米and坑腩河粉。回到家,乾濕分離!唔使粉麵吸哂湯汁而淋哂!先說個咖喱,惹味到一個點!咖喱帶椰香後勁帶點辛辣,相當好味,牛腩牛筋入哂味,好嫩滑。牛骨湯湯底夠濃郁,蒜香粒更香口,咖喱汁放上米粉上,超正!咖喱可以叫做必食。牛坑腩河個質感都好嫩滑!比牛腩更有口感,牛味夠濃, 蘿蔔又夠哂甜唔起渣,河粉q彈,整體好食。

Menu主打牛腩,我就要左份咖喱牛腩米and坑腩河粉。

回到家,乾濕分離!唔使粉麵吸哂湯汁而淋哂!

先說個咖喱,惹味到一個點

!咖喱帶椰香後勁帶點辛辣,相當好味,

牛腩牛筋入哂味,

TakeAway
2021-01-08 29 views
店如其名,以牛來作主打。牛魔王朋友特別喜歡。店內面積不大,只有數張枱;食物方面,鎮店之作是牛骨湯的牛腩、牛坑腩、牛筋等製作而成的麵食。崩沙腩河粉先呷一口湯底的味道,以牛骨熬製而成的,湯頭鮮甜,充滿牛肉味,嚐得出沒有加添味精,吃完後也沒有感到特別口渴。崩沙腩連著橫間膜的部份,所以份量不多。肥瘦肉都有,而且有豐富的膠質,炆得很軟腍,肉質彈牙。另外浸在湯底裡的白蘿蔔甜甜的,而且十分入味。除了牛肉麵外,還點了一款小食。咖哩三寶三寶有魚蛋、白蘿蔔及豬皮,浸在咖喱裡面。咖哩非平日常吃到的那款港式咖哩,而是東南亞的椰香咖喱口味。馬泰咖哩的椰香味偏重,甜香辣俱備,變奏版的香港街頭小食。魚蛋豬皮都蠻彈牙,白蘿蔔很入味,吸進醬汁的精華,惹味非常。
店如其名,以牛來作主打。牛魔王朋友特別喜歡。
店內面積不大,只有數張枱;
崩沙腩河粉
除了牛肉麵外,還點了一款小食。
咖哩三寶
魚蛋豬皮都蠻彈牙,白蘿蔔很入味,吸進醬汁的精華,惹味非常。
2021-01-07 56 views
天氣突然變凍,就是想吃一碗熱騰騰的港式地道牛腩河來暖暖身,所以今天有要事來灣仔後便試試這家新開的店。坑腩河粉上桌的第一時間就立馬喝了一口湯底,湯底味道鮮甜,充滿牛香味,但沒有油膩的感覺。我個人比較喜歡吃瘦的牛腩,這個牛腩正合我心意,雖然瘦但卻不會硬,可見店家應該炆了很長時間才能有這個效果。至於河粉方面,河粉有口感而且也能掛湯,感覺就像吃了整隻牛一樣!咖喱牛腩河這個咖喱聽老闆說是招牌,有很香濃的椰奶味和有一點點的辣勁,與普通的港式咖喱不同,這個咖喱充滿南洋特色,冬天吃就最適合不過。牛腩的質地鬆軟,還有薯仔、紅蘿蔔和白蘿蔔配菜,份量十足。河粉的湯底比起上面的牛腩河會相對清淡一點,因為咖喱已經是很濃味,清淡的湯底更加適合。咖喱三寶三寶分別有魚蛋、豬皮和白蘿蔔,店主介紹這個咖喱汁和上面咖喱牛的汁是一樣的,每款吸收了咖喱的醬汁,充滿椰香味,份量足夠。

坑腩河粉
咖喱牛腩河
咖哩牛河
咖喱三寶
咖哩三寶
Type of Meal
Lunch
2021-01-06 27 views
舖頭細細 但內藏嘅野食真心高質 下次要再黎食多次 要再次回味一下崩沙腩河粉崩沙腩勁冧 而且牛肉既香味極重 肉汁係帶有絲絲既甜 好入味好香濃 而且煙靭彈牙 好有咬口 湯底都完全帶有腩既精華 飲哂都咖會覺得口乾 正咖哩三寶飯就咁睇以為好頹 但個咖哩汁好惦 原來佢係加左椰汁 估唔到係可以咁夾 好送得飯之餘 夾埋彈牙既魚蛋同超索汁既白蘿蔔一齊食可以話係一流 而且佢個汁係小辣得黎唔會好覺得食唔到咖哩牛筋咖哩勁入味 唔會太辣而且甜甜地幾好味 仲落左d椰汁 椰香令到成個咖哩汁既層次提升左一個層次 牛筋好香濃 質地好彈牙而唔會靭 食落去個種香味係充滿成個口腔 而且都好入味 同個咖哩汁夾得非常之好

崩沙腩河粉

咖哩三寶飯

咖哩牛筋
1K
2021-01-04 1821 views
灣仔是香港有名的商業地區,但說到美食,就見仁見智了,但今次讓我發現一間不起眼的黃店,而且價錢相宜,是上班一族的福音。位置:在皇后飯店那個街口轉左就會看到,正在英皇集團中心地下,離地鐵站約十至十五分鐘。環境:比較小,只有四個座位,兩邊兩個,門口的正後方就是廚房,牆上就是寫有招牌菜單,簡單裝修。服務:細心,會主動問客人對食物的要求或意見,例如牛腩要不要少肥膏。午市:咖哩牛腩飯$68+洛神花雪梨茶$10我和妹妹都很喜歡它的咖哩,因為又香又濃又辣,有椰奶的香,咖哩味道濃郁,帶有點點的辣勁,但不是麻辣,冬天吃真是一流。牛腩肉質軟腍腍,吸收了咖哩汁,送飯一流。我們真是一汁都沒有浪費掉。為了吃咖哩,加多一碟小食。洛神花雪梨茶比我平時喝的更酸一些,顏色亦更深色,是真材實料熬製,清熱解毒。牛腩河$60+金羅漢果花旗參茶$17呈上時帶有濃郁的牛香,師父給的爽腩不帶油膏,不肥膩,肉質爽軟,口感帶韌性。湯色是淺啡色,喝起來不油膩,但我略嫌氣味過濃,帶點牛騷味,只是蘿蔔未夠軟腍。花旗參茶有花旗參渣,喝起來潤喉,很適合需要養生的女士。咖哩三寶$25三寶是魚蛋、豬皮和蘿蔔,以豬皮吸引汁的能力最好,亦最好吃。咖哩帶有

環境:
比較小,只有四個座位,兩邊兩個,
門口的正後方就是廚房,牆上就是寫有招牌菜單,簡單裝修。

午市:

咖哩牛腩飯$68+洛神花雪梨茶$10

我和妹妹都很喜歡它的咖哩,

牛腩河$60+金羅漢果花旗參茶$17

咖哩三寶$25

三寶是魚蛋、豬皮和蘿蔔,以豬皮吸引汁的能力最好,亦最好吃。咖哩帶有許多蔥蒜,比前者的咖哩牛腩汁更重口味和鹹香。
2020-12-30
$100 (Lunch)
  • 咖哩牛腩
2020-12-23 52 views
一入門口老闆就好客氣招待客人 會先介紹鋪頭既招牌同烹製方式 我同友人2個就叫左2個主菜首先係崩沙腩河粉$98用左崩沙腩呢個部位價錢一定係會貴返少少 老闆話佢地既湯底係好似拉麵既做法 係用長時間熬出嚟既 而且冇落味精 湯底既味道的確有淡淡地 而且河粉都好滑😋 崩沙腩既份量都好多 大約6-7件 上下層都有軟膠質 而且好爽 之後就係咖喱牛腩飯🍛$68牛腩煮得好淋好入味 一咬得咬得開 而咖喱既椰汁好香 辣辣哋 甜甜地令到咖喱好惹味 一口接一口 紅蘿蔔🥕同薯仔🥔都好淋呢度既飲品唔係普通既咖啡奶茶 而係自家製既健康飲品 我地點左一杯熱既羅漢果花旗參茶 飲落淡淡既甜味 而且冬天飲暖既飲品好舒服 而另一支係凍既洛神花雪梨茶 酸酸地好解膩👍🏼睇得出老闆係每個細節位都花左心思 耐心對每枱客人講出佢既用心👍🏼
一入門口老闆就好客氣招待客人 會先介紹鋪頭既招牌同烹製方式
我同友人2個就叫左2個主菜