2022-01-27 60 views
屯門寶怡花園建生邨一帶搵到間🤓By the Tray 文青Cafe feel🥸裝修木色系復古為主👀✍️老實講地方唔大 不過四四方方企企理理大約七至八張枱左右 間隔做得幾好因為落緊大玻璃透光 成間舖頭都光猛大部份坐嘅位置都係望住大玻璃 佢哋做得幾細心 客人都係望住同一個方向唔會面對面令到尷尬 呢點幾欣賞打卡影相都係一個唔錯嘅地方早餐Menu我叫咗個早餐C沙嗲牛肉通粉配蒜蓉多士炒蛋 ❄️☃️凍餐飲朱古力鮮奶咖啡☕️另外叫咗個早餐H 芝士花生醬炒蛋三文治 🦦 沙嗲牛肉通心粉通粉煮得啱啱好唔會太硬唔會太林沙嗲味濃 炒蛋好大份🍽估佢有落少少牛奶好滑 炒得幾令 用一個木tray呈上 杯凍朱古力鮮奶咖啡好好飲 不過都差唔多成$50一杯 價錢有點貴三文治好厚 食到好飽🙈
屯門寶怡花園建生邨一帶搵到間🤓
杯凍朱古力鮮奶咖啡好好飲
不過都差唔多成$50一杯 價錢有點貴
三文治好厚 食到好飽🙈
2022-01-27 66 views
放假去左《盤子工房 By The Tray》建生這間隱藏於公共屋村中的Cafe,要由屯門站再轉輕鐵過黎,系算有啲偏…不過都算方便,估唔到附近有甘多新式又特別既小店😍因為真係第一次黎屯門建生,真係好特別!盤子大早餐 HKD$118餐廳全部食物都用左木托盤裝,之後放上食物及餐貝-次過上餐,呢份大早餐好大碟!一上餐個下視覺效果好早餐配左煙肉/腸/啡菇/沙律菜/多士/蔬菜薯餅/黑松露炒蛋/蕃茄/煙三文魚,樣樣同超好食😋比我印象最深刻多士,面頭有好嘅蒜蓉牛油香味,好脆口超好食!啡菇咬落去多汁🤤黑松露嘅炒蛋都十分之香而且炒蛋非常之滑身😆另一個就係素素地大早餐HKD$108配料同大盤子早餐其實係差唔多只不過就冇咗肉類多咗個牛油果🥑😆呢個就適合唔想食咁多肉嘅人就算冇肉類但都非常之份量多,超級飽🤣飲品叫咗熱蘋果肉桂荼HKD$36有我最喜歡嘅玉桂味超級香😍食個早餐再飲啲花茶都好配搭另一杯就係自家製焦糖奶奶HKD$45呢杯一睇已經非常之適合打卡影相📸️面頭有三四塊既焦糖脆脆🥰超級配搭
放假去左《盤子工房 By The Tray》建生
因為真係第一次黎屯門建生,真係好特別!

盤子大早餐 HKD$118
餐廳全部食物都用左木托盤裝,之後放上食物及餐貝-
次過上餐,呢份大早餐好大碟!
一上餐個下視覺效果好
早餐配左煙肉/腸/啡菇/沙律菜/多士/蔬菜薯餅/黑松
露炒蛋/蕃茄/煙三文魚,
黑松露嘅炒蛋都十分之香而且炒蛋非常之滑身😆

另一個就係素素地大早餐HKD$108
配料同大盤子早餐其實係差唔多只不過就冇咗肉類
多咗個牛油果🥑😆呢個就適合唔想食咁多肉嘅人
就算冇肉類但都非常之份量多,超級飽🤣

飲品叫咗熱蘋果肉桂荼HKD$36
有我最喜歡嘅玉桂味超級香😍食個早餐再飲啲花茶都好配搭

另一杯就係自家製焦糖奶奶HKD$45

2022-01-26 83 views
食物質素⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️All day breakfast - 分量夠,好味道忌廉蟹肉明太子意粉 - 蟹肉明太子好多,有別於一般cafe, 意粉分量足夠,很滿足。多款飲品都很有特色,上圖為"姜B 奶"價錢 ⭐️⭐️⭐️⭐️屋村Cafe 來說價錢不便宜,但整體性價比高。環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️全店只有約20個位,文清佈置,店內店外都適合打卡。服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️目測全店都是由年青人打理,友善服務,上餐時間合理。由於全店座位有限,每枱客人限時用膳45分鐘。
食物質素⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

All day breakfast - 分量夠,好味道

多款飲品都很有特色,上圖為"姜B 奶"

價錢 ⭐️⭐️⭐️⭐️

屋村Cafe 來說價錢不便宜,但整體性價比高。

環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

全店只有約20個位,文清佈置,店內店外都適合打卡。

服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

目測全店都是由年青人打理,友善服務,上餐時間合理。

由於全店座位有限,每枱客人限時用膳45分鐘。
2022-01-23
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
  • 蟹子蟹肉明太子忌廉意粉
  • 盤子大早餐
2022-01-22 53 views
💛黃店📜”盤子工房 (屯門)📍地址:屯門建生邨建生商場地下114號舖🤍分店地區: 屯門📝評價💬📢 盤子大早餐$108之前去嗰陣仲未裝修🤣而家已經好靚 好有質感💛多款野食可以選擇 不過最中意都係吾洗諗 食all day breakfast 一次過咩都食曬👍🏻雖然比起上一次食加左價 不過食材都明顯換埋😆有大啡茹 多士 薯餅 都好吸引😍😍🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️#美食推介 #屯門美食 #屯門黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店 #黃店系列#instafood #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #懲罰黃店 #foodiehk #良心小店 #foodieshk #hkfoodies #Yellowfood #852food #相機食先 #香港美食指南 #hkfoodblog #一路食一路post #美食地圖 #foodieksk黃店 #yellow屯門 #foodieksk屯門
💛黃店
📜”盤子工房 (屯門)
📍地址:屯門建生邨建生商場地下114號舖

🏵味道指數:👅👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️

2022-01-19 37 views
估唔到喺屯門會有一間裝修得咁悠閒嘅餐廳,好似去咗郊外一樣!呢度嘅食物好抵食,小食都係大約$40就有一份!今次就試咗佢嘅盤子雞翼同埋辣辣地水牛城雞翼因為我平時都好鍾意食雞翼,所以對於雞翼都好有要求,而呢一間嘅雞翼食得出係新鮮炸嘅,雞翼嘅外皮好脆, 裏面充滿着肉汁,讚!
估唔到喺屯門會有一間裝修得咁悠閒嘅餐廳,好似去咗郊外一樣!

2022-01-16 49 views
去屯門探朋友,我話想食all day breakfast 朋友就帶左我嚟呢間。雖然細細間但環境舒適,食物外貌相當吸引,令人食欲大增,當然唔係得個樣,食物亦有質素有水準👍🏻
2022-01-15 107 views
又一間屯門cafe💛🤣蟹子蟹肉明太子忌廉意粉 $98又係明太子意粉🤣🤣但今次呢一間唔係行重忌廉路線,而意粉係偏油嘅,蟹肉又係比得好多🤩加上有啲櫻花蝦,咸香味比較出😋不過面頭嘅蟹籽就咁食左就唔係好新鮮(Btw 係呀你無睇錯,係一棵mirror 樹😂😂😂但依家可能無左🙈)沙嗲牛肉意粉 $70都真係沙嗲牛面嘅味,咁所以意粉黎講係幾特別,但個人覺得食返茶記version 都得,只係麵質唔同🤣連牛肉質地都係茶記style🙈Overall 係幾好幾舒服嘅cafe,意粉質地合格,份量好多,裝潢係木系vintage 風,啲位幾好睇但唔算好錯🙈但衞生可以再注意下🙈見到佢執上一張枱嗰陣只係將啲嘢掃晒落地下🤨有少少popular,Weekday ~1330 黎都等左2張枱🙈🙈~1445走嘅時候就有幾張吉枱嘅
又一間屯門cafe💛🤣

蟹子蟹肉明太子忌廉意粉 $98

沙嗲牛肉意粉 $70
沙嗲牛肉意粉

2022-01-13 1266 views
《盤子工房 By The Tray》建生這間隱藏於公共屋村中的Cafe,其實我留意左好耐,但位置比較偏遠 ,要由屯門站再轉輕鐵過黎😅對於九龍人既我,係有少少難度,不過食完之後覺得好值得,應該好快有第二回💛去到岩岩有對情侶食完出黎,所以唔駛等位,原來11點半之前係有早餐𠺢,不過早餐係唔包飲品既,需要另外單點😌既然仲有早餐又不如試下🤭<全日小早餐 Little Breakfast>$58包括有蒜蓉多士、炒蛋、熱狗腸、菠菜芝士薯仔波、沙律🥗小早餐一點都唔少,炒蛋炒得出色,薯仔波比較特別,沙律好新鮮💛<英式奄列 British Omelette>$48包括有蒜蓉多士、芝士煙三魚奄列、菠菜芝士薯仔波、沙律🥗哇!奄列好大份,入面有好多煙三文魚好好食😌不過食完好飽😆<桂花蜜糖鮮奶咖啡>$44好特別!絕對值得一試,輕輕既桂花香味,而且我比較喜歡佢個豆香,好岩口味😙💛<鮮奶咖啡>$40都係豆香好正,這間既咖啡真心岩feel♡下回一定係試熱狗同意粉♡◇好快會有第二回◇
《盤子工房 By The Tray》建生

<全日小早餐 Little Breakfast>$58

<英式奄列 British Omelette>$48

<桂花蜜糖鮮奶咖啡>$44

<鮮奶咖啡>$40

都係豆香好正,這間既咖啡真心岩feel

♡下回一定係試熱狗同意粉♡
◇好快會有第二回◇

桂花蜜糖鮮奶咖啡

2022-01-08
$100 (Breakfast)
桂花蜜糖鮮奶咖啡
2022-01-10 71 views
發現好味又特別嘅咖啡☕️第一次飲橙味嘅咖啡,好fresh清新甜甜地唔苦!可能我本身鍾意橙汁😂仲有佢地自家製焦糖味咖啡,咖啡上面有兩大塊焦糖好甜明太子意粉超大碟,一個人食唔曬!仲有個素素地早餐搭配得好靚,大啡菇好juicy同黑松露炒蛋好香!鹹牛肉熱狗🌭️大大個😾總括嚟講,餐廳嘅食物選擇唔算好多,但好啱食!咖啡好好味,同埋影相打卡都好睇👍🏻

2022-01-10
$110 (Tea)
2022-01-08 53 views
今次帶朋友嚟,連朋友都讚高質,果然無介紹錯🥰因為係平日,等位容易好多,一嚟到下張枱就到我地。一如既往,必食A Big Breakfast💛朋友叫左軟殼蟹忌廉意粉💛 都係超級正,大大隻軟殼蟹,意粉軟硬適中,可惜忘記咗影相。飲品方面,我地叫左Tiramisulatte💛同埋Iced Americano💛。係社交平台見到介紹話呢杯Tiramisatte係winter limited,的確好值得一試,可以一路食住沾滿朱古力粉既手指餅一路飲,非常滿足🥰
今次帶朋友嚟,連朋友都讚高質,果然無介紹錯🥰

因為係平日,等位容易好多,一嚟到下張枱就到我地。

一如既往,必食A Big Breakfast💛

2021-12-31
$150 (Lunch)
  • A  big  breakfast
  • 蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉
2022-01-07 46 views
排左好耐隊我朋友推介呢間 大家都未食過既然佢想食 就一齊等☺️出名all day breakfast 所以我地兩個都叫all day breakfast☺️個蒜蓉包好香最重要係 冇茄汁豆!100分🥰
排左好耐隊
我朋友推介呢間 大家都未食過
既然佢想食 就一齊等☺️

出名all day breakfast
所以我地兩個都叫all day breakfast☺️

個蒜蓉包好香
最重要係 冇茄汁豆!100分🥰
2022-01-02 99 views
趁住周末入咗屯門周圍行吓,當去個小旅行而話明小旅行,梗係要食啲平時唔會食嘅嘢啦!就係Openrice搵左屯門幾出名嘅cafe試吓門面雖已冇餐廳招牌,但裝修非常有格調坐喺門口張木長凳度影相打卡一流!適逢聖誕節,仲有Mirror成員做裝修嘅聖誕樹,對鍾意Mirror嘅鏡粉一定係驚喜(前夫表示無奈😮‍💨)餐廳主要提供All day breakfast、意粉、熱狗飲品方面除咗咖啡之外,仲有梳打、茶同埋鮮奶Macha Latte $45拉花嘅圖案好靚,甜度適中,保留到抹茶嘅茶香,仲有啲朱古力碎做點綴芝士蕃茄肉醬熱狗 $45燒溶咗嘅芝士同埋肉醬混合埋一齊,多到好似瀑布咁瀉晒出嚟。熱狗包有輕輕烘過,有少少脆嘅口感,整體十分之配合,超推介!黑松露配大啡菇雜菌忌廉意大利粉 $88十分之足料,黑松露同埋雜菌係每一啖都有,岩曬鍾意食黑松露嘅人!大啡菇雖然望落去好乾咬落去都好多汁意粉軟硬適中,而家有忌廉掛麵,味道很好!總括嚟講,餐廳嘅食物質素唔錯,裝潢同埋食物都好精緻美觀,非常之適合打卡影相
趁住周末入咗屯門周圍行吓,當去個小旅行
而話明小旅行,梗係要食啲平時唔會食嘅嘢啦!
就係Openrice搵左屯門幾出名嘅cafe試吓

門面雖已冇餐廳招牌,但裝修非常有格調
坐喺門口張木長凳度影相打卡一流!

餐廳主要提供All day breakfast、意粉、熱狗
飲品方面除咗咖啡之外,仲有梳打、茶同埋鮮奶

Macha Latte $45

芝士蕃茄肉醬熱狗 $45

黑松露配大啡菇雜菌忌廉意大利粉 $88
大啡菇雖然望落去好乾咬落去都好多汁
意粉軟硬適中,而家有忌廉掛麵,味道很好!

總括嚟講,餐廳嘅食物質素唔錯,
裝潢同埋食物都好精緻美觀,非常之適合打卡影相
2021-12-26 265 views
平安夜呢日,朋友帶我去咗從來冇去過嘅建生邨,估唔到有間咁好嘅cafe。價錢都係咁上下,100蚊頭食個all day breakfast,40幾蚊飲杯咖啡,但份量係絕對足夠嘅。一間食店,食物質素固然重要,但我認為,cafe黎講,一去到就有位,又坐得舒服,唔趕,都好重要,唔係點chill? 可能地點真係太偏,所以先唔多人,我唔敢講其他時間會唔會好full,因為我係下午茶時間黎。總括而言,有時間嘅話我會再幫襯😋

總括而言,有時間嘅話我會再幫襯😋

盤子大早餐
羅勒菠菠蘿梳打
鮮奶咖啡
即係點啫薯條配黑松露醬
2021-12-24
$170 (Tea)
盤子大早餐
羅勒菠菠蘿梳打
  • 蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉
2021-12-20 55 views
進入這間店感覺很舒服,文青feel。南瓜湯較杰身,似南瓜蓉,我自己不太喜歡。沙律清新🥬,麵包美味。🥰🥰😋😋意粉也很美味,不過兩款食物都較濃味,醬汁較多及杰身,食落會覺得有點濟。
進入這間店感覺很舒服,文青feel。

🥰🥰😋😋

明太子蟹籽意粉+咸蛋軟殼蟹意粉

明太子蟹籽意粉+咸蛋軟殼蟹意粉
2021-12-13 63 views
住附近既關係,留意到LEI間小店佈置都唔錯,而且不論假日定平日都有唔少人幫襯,趁墟有日外賣左all day breakfeast試下,份量多味道唔錯,所以都不時幫襯今次難得朋友working hoilday返香港,都唔介意入嚟大西北探我,所以都推薦LeI間餐廳俾佢試下例牌叫左我最愛既煙三文魚青醬意粉,唔好睇佢得兩個卷到細細嚿既煙三文魚,其實攤返出嚟都好長,份量都唔會遜色過出面既,而且味道同質素都好好,唔會過咸,啲煙燻味同少少魚油香係口都keep到一段時間而佢既自家青醬都好正,可能有人會怕有濃濃的草青味,感覺好重口味,但lei間小店既青醬調配幾恰當,有淡淡香草味完全唔嗆,都幾推薦大家試吓,可能因為唔太鍾意食芝,覺得今次芝士份量太多,有少少膩嘅感覺朋友點既係Egg Benedict,上餐個下真係心心眼,賣相好得好靚份牛油果砌得好有心機,切一片片完整都唔容易,仲要咁有心思砌朵花,份量睇落係成隻牛油果,而且食得出係超新鮮個熟到係岩岩好,同埋塊高質三文魚撈埋蛋汁食成件事真係好正而且佢既熱香餅有啲黑朱古力粒粒,有少少澀澀地配佢既清香芒果醬真好夾,最正係每樣野分開食都好味,夾埋一齊食又好match好

而且佢既熱香餅有啲黑朱古力粒粒,有少少澀澀地配佢既清香芒果醬真好夾,最正係每樣野分開食都好味,夾埋一齊食又好match好有層次
之前幫襯過幾次,見餐牌配料最少一直無點lei個而點其他all day breakfast,真係估唔到咁有驚喜,下次再幫襯,我應該會剩係點lei個...XD

至於飲品,點左玫瑰花茶同咖啡,味道比較平凡
  • 自家制青醬煙三文魚意粉