2015-09-29 446 views
最近慢煮開始愈來愈HIT, 我當然要去試下啦!!!呢到既晚餐有2種: 3道菜同5道菜可供選擇!大廚先送左一道小食俾我地 – 威化餅上放了與蕃茄同青瓜混合既芝士,感覺清新,為一陣既晚餐掀起序幕。頭盤: 雜凍肉碟配慢煮蘋果及黑醋汁沙律 同 芒果蝦沙律配挪威煙三文魚及慢煮紅菜!慢煮蘋果口感仍保持蘋果爽口,質感實在在貌似雪梨,味道比平時食更加濃厚香甜。配以涷肉,減去油膩感之餘帶出肉既香味,讚!!!湯:野菌忌廉湯,每一口都有大量野菌充斥口腔中,混合忌廉令口感濃郁細滑,愛菌之人既首選!!!我特別要推介呢到既蓄茄清湯,平時既我對蓄茄湯既好感度不大。但呢到既蓄茄清湯鮮甜無比,最大既特點就係: 蓄茄湯色係好清澈卻有着好濃厚既蕃茄味道,真值得嘗試!!!Pasta: 自製牛肝菌雲吞配芝士及義式青醬忌廉汁 同 墨魚汁介子海鮮雲吞配龍蝦汁雲吞皮厚度剛剛好,配上牛肝菌同雲吞上既Ricotta Cheese,口感十分好而且所有既材料混合既味道配合得好好。而個個墨魚汁介子海鮮雲吞都唔錯,墨魚汁既雲吞配以新鮮既海鮮,鮮味十足。終於到左主菜啦,我地揀左慢煮挪威三文魚柳配粉紅胡椒白酒忌廉汁 同 慢煮美國牛肋條配法式紅酒汁。
最近慢煮開始愈來愈HIT, 我當然要去試下啦!!!
呢到既晚餐有2種: 3道菜同5道菜可供選擇!

配以涷肉,減去油膩感之餘帶出肉既香味,讚!!!
我特別要推介呢到既蓄茄清湯,平時既我對蓄茄湯既好感度不大。

慢煮既三文魚柳令我地驚喜萬分: 熟透既外表,切開卻係微微粉紅色既魚肉,加上焦香既三文魚皮,食落完全感受到三文魚肉既幼滑,啖啖魚肉既香味係口到散發出黎, 味道卻比平時食既三文魚更加濃烈。再配以時令蔬菜同十分好味既薯蓉, 值得一讚!!!!
至於慢煮牛肋條同樣都有驚喜: 牛肋條味道香醇濃郁,而且肉質軟淋,係同平時用壓力煲去煮淋牛肋條都做唔到呢種質感。完全食到牛肉既新鮮味道。
最後黎埋個甜品: 義大利芝士餅同梳乎里,為我地呢餐劃上完美句號!!!!

總括: 呢到既菜色真係好好味而且擺設令人食慾大增!!!慢煮食物真係可以令食物原始味道鎖於食物當中,下次一定會再黎食過!!!!
2015-09-22
2015-09-16 792 views
慢煮,以精準的溫度及時間,將食物煮至半熟或全熟,保留食材的味道與水份,原汁原味之餘,更有助提升食材的質感,變得更軟腍入味。慢煮,成為近年熱門的烹調手法。不過,慢煮的處理方法,溫度和時間拿捏,每位廚師都有不同的個人見解。同樣的食材,用上不一樣的烹調方法,口感味道,可以有天壤之別。還記得,當年小妹初嚐「慢煮三文魚」,那一份的驚艷和讚嘆﹗是夜,與友人去觀塘工廈覓食。用餐地點,乃毅力工中心內,主打意大利菜的的C.O.W. Dining。據說,其老闆兼大廚入廚多年,曾於醫管局工作,負責病人膳食,深知慢煮對健康的好處,故與友人開設餐廳。選址工廈內,估計乃貪其租金較為相宜,營運負擔的壓力也相對較少。由觀塘道入口,沿商場地舖走至中間,乘升降機上二樓。舊式工廈的格局,走廊通道密不透風的,且夾雜一陣味道,小妹只好急急步往左手邊的餐廳走去。餐廳的裝潢簡潔,牆身以紫色為主調,襯上有點幽默且詼諧的中式漫畫,稍稍增添了一分的趣味。餐廳晚市套餐準備需時,故須預先訂枱,暫時只提供五道菜$368/位或三道菜$298/位,另加一服務費。如在5天前預訂9月推廣套餐,每位可減$30,詳情可瀏覽餐廳於Openrice內的專頁。

餐廳晚市套餐準備需時,故須預先訂枱,暫時只提供五道菜$368/位或三道菜$298/位,另加一服務費。如在5天前預訂9月推廣套餐,每位可減$30,詳情可瀏覽餐廳於Openrice內的專頁。據說,餐廳稍後會推出晚市散點菜單。
侍應率先為每人送上兩隻鮮嫩香濃的忌廉洋蔥煮青口,為飯局揭開了序幕。
接著,再送上自家製的麵包 – 每人一條脆餅條和外脆內軟麥片麵包
我們要了五道菜晚市套餐,小妹的頭盤乃新鮮芒果蝦沙律配煙挪威三文魚和慢煮紅菜頭,擺碟設計足以大廚的心思,顏色配搭也鮮艷奪目,予人清爽之感。蝦肉爽彈,伴以香甜芒果同吃,食味甚佳。煙三文魚油潤豐腴,伴以洋蔥、醃製橄欖和慢煮爽口紅菜頭同吃,也蠻匹配的。沙律菜以青瓜片包著,咬下鮮爽脆萬分。
友人要了雜凍肉碟配慢煮蘋果和季節性沙律菜黑醋汁,一客有四款火腿凍肉,沙律菜伴以黑醋汁,入口酸香且開胃。小妹試了其中一款,肉質香腍,油脂四溢,宜伴以用慢煮方式烹調的爽甜蘋果同吃。
小妹乃一名徹頭徹尾的菇痴,然,番茄清湯較為少見,故最終決定捨棄菌湯。番茄清湯名符其實,清如水也,毫無雜質,只有少許番茄粒浮面。吃一口,好鮮香的番茄味,酸酸甜甜挺開胃的。事後,向大廚請教,始知看似簡單,香濃番茄清湯的製作過程是極其繁複的,故坊間餐廳一般都沒有供應。
相對番茄湯,野菌忌廉湯湯質濃稠,菌香撲鼻,更為誘人且好味。然而,其所需的烹調功夫,遠比番茄清湯為少。
在主菜前,各有一碟「意粉」,小妹還自作聰明地,請侍應吩咐廚房份量不用太多。侍塵笑說:「放心,份量不多的。」半信半疑下,自家製雲吞配牛肝菌、利可他芝士和義式青醬忌廉汁一端出,小妹和友人不禁呆了數秒﹗大白瓷碟上,只見兩粒齒輪邊的正方形自家製雲吞,淋上了以羅勒入饌的香濃幼滑青醬忌廉汁。挾一粒雲吞,吃起來,雲吞皮煙韌軟糯,挺具咬口嚼勁的。醬汁味道過份香濃,掩蓋了內裏饀料的食味。
另一款自家製墨魚汁介子海鮮雲吞配龍蝦汁的賣相有點兒似雲耳,咬下去雲吞皮爽滑,內裏包有蝦饀,食味較一般。
慢煮挪威三文魚柳配粉紅胡椒白酒忌廉汁伴以幼滑薯蓉、洋蔥番茄三色椒,以及茄子、粟米仔和露筍等配菜,構圖極具視覺效果,頗為精緻的一道菜。
大廚稍稍香煎過三文魚外層,故魚皮香脆,外層肉質稍為熟透。輕輕用叉切開三文魚,內裏肉質粉粉的,極其細滑鮮嫩多汁。放入口裏,三文魚軟腍滑嫩,鮮味洋溢,肉質鬆散爆汁,啖啖魚香魚鮮。
友人點了慢煮新西蘭羊扒配露絲瑪莉汁,一客三件羊扒,教她吃得舔舔脷﹗長時間用低溫烹調的羊扒,能慢慢分解羊肉本身的纖維,令肉質更為鮮嫩,也可以保留更多肉汁在肉中,達致原汁原味的境界。
壓軸的甜品,有梳乎厘Souffle傳統意大利芝士餅Tiramisu,中規中矩,驚喜度不算太大。
小結:
離開時,約九點了,走廊一片死寂的,大部份升降機已停止運作,好似只有一部仍運作的。升降機門一開,竟是停車場。兩個膽小女子,盲摸摸,終於找到出口,去到後巷,再折返觀塘道大街。餐廳創店理念甚佳,食物也不俗,然,選址不太理想,晚市套餐性價比不高。中上階層人士,未必會願意去工廈覓食;中下之輩,又未必會捨得吃一頓四百大元的晚餐。
2015-09-14
Type of Meal
Dinner
3K
2015-09-16 459 views
C.O.W. Dining是一間以慢煮為主的餐廳. 聽聞老板兼大厨入行多年, 堅持以慢煮為主, 務求另客人感受到食材的原汁原味, 食得有營健康.慢煮工序繁複, 要經過長時間烹調, 如沒有執著和堅持, 好難做到. 要比個”讚”********************晚上套餐有三道菜和五道菜可供選擇.下午套餐也有多款選擇, 價錢由$80至$200左右, 貴与否見仁見智啦!********************雜凍肉碟配慢煮蘋果和季節性沙律黑醋汁這個頭盤最吸引我的是那數片慢煮蘋果, 食落爽脆, 質感似食雪梨, 估不到效果如此神奇新鮮芒果蝦沙律配煙挪威三文魚和慢煮紅菜頭這個也無可挑剔, 只要材料新鮮己好味!********************野菌忌廉湯上枱時己香氣樸鼻, 綿綿的口感, 菌味濃郁蕃茄清湯好特別的一個湯, 坊間少有. 清, 甜, 酸共融, 口感複雜, 我喜愛…********************自家製雲吞配牛肝菌, 利可他芝士和義式青醬忌廉汁好優雅的一道菜, 醬汁做得出色, 絕對沒有膩感; 自家製的雲吞皮皮薄配以優香的牛肝菌, 絕配!自家製墨魚汁介子海鮮雲吞配龍蝦汁黑墨墨

********************

晚上套餐有三道菜和五道菜可供選擇.

新鮮芒果蝦沙律配煙挪威三文魚和慢煮紅菜頭

這個也無可挑剔, 只要材料新鮮己好味!

野菌忌廉湯

上枱時己香氣樸鼻, 綿綿的口感, 菌味濃郁

自家製墨魚汁介子海鮮雲吞配龍蝦汁

黑墨墨的雲吞皮釀入了海鮮餡料好特別, 咬了一口, 那海鮮鮮味隨即在口腔散發出來; 龍蝦醬汁亦毫不遜色地発揮增添鮮味的效果

慢煮挪威三文魚柳配粉紅胡椒白酒忌廉汁

經過慢煮的三文魚肉質嫩滑, 肉汁豐富. 伴碟的紅蘿蔔茸綿滑細緻, 好欣賞!

慢煮美國牛肋條配法式紅酒汁

醬汁以紅酒, 砵酒, 雞腳…. 經長時間餚製, 誠意之作.

牛肋條肉質軟腍, 口感似中式的牛腩

朱古力慕絲
濃郁的朱古力味, 入口即溶感覺

梳乎里
那疍白香好特出

傳統意大利芝士餅
酒香味好重, 至愛!
朱古力慕絲, 梳乎里, 傳統意大利芝士餅

Cappuccino

入口甘醇, 不錯的咖啡品質
********************

如此美妙的一頓晚餐, 好滿足啊….
2015-09-15
$405 (Dinner)
朱古力慕絲, 梳乎里, 傳統意大利芝士餅
2015-06-07 1729 views
上次嚟食過lunch覺得都唔錯,而且環境又舒服,咁啱又經過附近,所以決定再嚟多一次。今次個沙律已經轉咗做象拔蚌沙律,象拔蚌份量都算唔少,食落去都好爽口同鮮甜,加咗芝麻醬就更加惹味。今次嘅餐湯都同上一次唔同,轉咗做意大利菜湯,湯加咗少許香草油,除咗一般嘅雜菜,仲有意大利粉。一般嘅做法好少會加意大利粉,所以成個感覺好特別,而且過湯酸酸地又幾開胃。我比較欣賞呢度嘅自家製意粉,所以Main Course今次叫咗自家製墨魚汁麵配海鮮羅勒香草蕃茄汁。墨魚汁麵做得好好,依然好有水準,今次意粉做得比較軟身,再配賣蕃茄汁真係好好味。配料方面亦都有好多,有蝦、青口、魷魚。而且我幾鍾意呢個番茄汁做得比較稀同薄身,唔會有好濃膩嘅感覺。
$120 (Lunch)
2015-05-11 1631 views
藩茄芝士沙律夠新鮮,配上黑醋橄欖油,其實沒什麼特別,不過味道上不錯。餐湯跟蒜蓉包,蒜蓉包很香脆,一放下來己聞到蒜香,吃下去時也覺得香口。Main Course叫了慢煮雞扒配Rosemary Sauce,我喜歡這裡的食物味道不會太濃,有少許Rosemary的香味也又雞扒的味道。一般來說慢煮的肉應該比較juicy,但這塊雞扒吃起來比較乾,似煎多過似慢煮。後來厨師解釋慢煮之後會再把有皮的一邊再煎一陣,令有皮的一邊食起來比較香脆,有機會煎的時間多了一點才會有這效果。最後他說會注意慢煮和煎的時間,再配合一下改善,這個值得一讚。雞扒還配了自家製的扁意粉,意粉食得出很新鮮,不會太乾身,而且柔軟度和也剛剛好。其次還叫了自家製海鮮千層麵,千層麵中夾了很多海鮮,最高一層有蝦、墨魚,之後有一層是龍利柳,中間黑色一層是墨魚汁意粉,之後一層又是海鮮。整個層次很豐富,每一口也食到海鮮,而且整會千層麵濕度也剛剛好,其實不用伴藩茄汁就已經很好味!再配藩茄汁的話,成個味道會濃多一點。跟餐飲叫了熱奶茶,飲品方面就一般啦~茶太濃而且不夠滑!飲品方面有待改善!
Other Info. : 總括o黎講,食品質素不錯,而且我喜歡這裡的菜式不會用太多調味,而自家製意粉也有別於其他地方。以百幾蚊有4個course,而且有這樣的質素,其實已算抵食。
2015-05-09
$120 (Lunch)
2015-04-19 1590 views
每個工作天都係趕頭趕命咁,難得假日,好想時間走得慢一點。偶爾下得知哩間慢煮餐廳,所以特地嚟試下。午餐比晚餐抵食,因此就嚟小試牛刀。 餐廳裝修得懷舊西餐廳咁,環境舒適,牆上掛有不少掛畫。係等食物期間不忘欣賞一下畫作,作品都幾搞笑。 餐牌每星期都會轉,確保客人每次都有新鮮感。 午餐包沙律,餐湯同熱飲,絕對係抵食之選!跟餐沙律有好誠意,青口沙律,有三隻青口,配上新鮮蔬菜蕃茄,加埋黑醋,好開胃。跟住係南瓜忌廉湯,又係值得一讚。 飲到南瓜蓉,傑身嘅湯,好足料,絕對唔係罐頭貨色。另外,南瓜湯十分清甜,甜味係來自南瓜本身,前非後期加工。蒜蓉法包就略為燶左少少。慢煮雞扒係入門版,價錢適宜。雞扒一大件,配上薯條同慢煮菇。肉質結實,但並唔鞋口。雞肉無落咩調味,食到真正雞肉味,配上rosemary sauce幾夾。蕃茄下嘅慢煮菇係驚喜之作。蘑菇肉質嫩滑,陣陣鮮香。原本擔心煎得耐會太乾,佢唔單止可以保留到濕潤,仲有因為煎嘅關係有香口嘅味道,將蘑菇嘅鮮香昇華。席間主廚為我地介紹慢煮,哩餐確係得益不少。慢煮係講求保持食材最原始嘅味道,不破壞食物嘅營養,因此唔會加太多調味料。没有太多後期加工,品嘗食物嘅鮮味,因此慢
餐牌每星期都會轉,確保客人每次都有新鮮感。
Menu
午餐包沙律,餐湯同熱飲,絕對係抵食之選!
青口沙律

南瓜忌廉湯
慢煮雞扒配露絲瑪莉汁($128)
慢煮雞扒係入門版,價錢適宜。雞扒一大件,配上薯條同慢煮菇。肉質結實,但並唔鞋口。雞肉無落咩調味,食到真正雞肉味,配上rosemary sauce幾夾。蕃茄下嘅慢煮菇係驚喜之作。蘑菇肉質嫩滑,陣陣鮮香。原本擔心煎得耐會太乾,佢唔單止可以保留到濕潤,仲有因為煎嘅關係有香口嘅味道,將蘑菇嘅鮮香昇華。席間主廚為我地介紹慢煮,哩餐確係得益不少。慢煮係講求保持食材最原始嘅味道,不破壞食物嘅營養,因此唔會加太多調味料。没有太多後期加工,品嘗食物嘅鮮味,因此慢煮亦係較健康。廚師會首先以慢煮形式將食物煮熟,然後立即以凍水鎖住肉本身嘅質感。當客人落單時,再以慢煮方式加熱食物,而且慢煮只會煎雞扒有皮個面,另一邊絕不會煎,以免影響雞扒嘅肉質。用慢煮煮出嚟嘅食物確係知與別不同。哩種感覺要親身試過先知!自家製意粉亦係必試嘅誠意之作。
墨魚汁麵配海鮮羅勒香草蕃茄汁($128)
揀選嘅墨魚汁麵配海鮮羅勒香草蕃茄汁絕唔洗擔心會食到成口黑蚊蚊,因為墨魚汁係加入麵粉中整成麵條,啱哂淑女們。墨魚汁麵大約同平時食嘅意粉差唔多咁粗,但質感更彈牙厚實,特别有咬口。蕃茄汁係鮮茄蓉,食到粒粒蕃茄,而且好新鮮,撈埋麵食感覺清新。平時食開嘅意粉都幾油,但哩款唔會。海鮮分别有蝦、蜆肉、青口同魷魚。侍應會好留意顧客食野嘅進度,食完會立刻收碟,跟住上下一度菜。而且碟嘅温度亦保持得好,沙律碟係凍,熱食碗碟係熱嘅。小小嘅事情亦可以睇到餐廳嘅細心同誠意。
疏乎厘($28)
加錢要左個細嘅梳乎厘,不想太甜,餐廳特别整左個少甜嘅。可以彈性地配合客人所需,確係令人滿意。 梳乎厘親熱食,甜度剛剛好,中間好幼滑。小小嘅一份甜食,令人更開心。最後餐飲要左餐廳將會推出特别味道嘅咖啡,共四款。
神秘咖啡
神秘咖啡就等大家嚟試下吧!慢煮仲未係香港普及,佢嘅與别不同係需要更多人去細味同欣賞。主廚放棄自己穩定嘅工作,開設餐廳,係成餐飯都深深感受到佢對烹飪嘅熱誠。由於新店開張,like facebook會有優惠嫁!

P.S健談同親切嘅侍應令今餐食得好滿足
$140 (Lunch)
南瓜忌廉湯
慢煮雞扒配露絲瑪莉汁($128)
墨魚汁麵配海鮮羅勒香草蕃茄汁($128)
神秘咖啡
2015-04-13 1234 views
在開飯尋找到這間新開的店便一試相比同區的餐廳, COW的宣傳實在不足, 連大堂指示樓層的牌都沒標示雖然是平日午餐, 但全場只有我們一檯客, 實在有點擔心能否營運下去。客少但可與侍應們有多點的互動, 值得一讚是侍應們有足夠的知識去回答客人的問題,如烹調的方法與醃製用的材料, 絕非求其打份工。象拔蚌夠新鮮, 聽說是逢星期一才有的飛機貨, 略嫌醬汁太多說是開業首次加入的雜菜湯, 材料足夠, 個人喜好只覺得一般試食了一點, 嫩滑有牛味但普通口感嫩滑, 雖然配以炸薯不太飽肚, 但侍應說可要求加大份量或加意粉餡料夠多, 芝士味香濃不會過軟或過硬,有咬口, 值得一試的菜式, 配牛肝菌醬十分美味提早15分鐘ORDER的甜品, 好像是加$28, 不會太甜雖然定價比同區其他餐廳高了十幾廿元, 但不收加一, 又有9折, 變相更便宜.而且食物誠意十足, 希望在同區的激烈競爭下能站穩腳
在開飯尋找到這間新開的店便一試
如烹調的方法與醃製用的材料, 絕非求其打份工。
象拔蚌沙律
象拔蚌夠新鮮, 聽說是逢星期一才有的飛機貨, 略嫌醬汁太多
雜菜湯
說是開業首次加入的雜菜湯, 材料足夠, 個人喜好只覺得一般
慢煮肉眼牛扒
試食了一點, 嫩滑有牛味但普通
慢煮鴨胸
自製雲吞
餡料夠多, 芝士味香濃
自製闊條麵
梳孚里
提早15分鐘ORDER的甜品, 好像是加$28, 不會太甜
而且食物誠意十足, 希望在同區的激烈競爭下能站穩腳
2015-03-16
$100 (Lunch)
象拔蚌沙律
慢煮鴨胸
自製雲吞
自製闊條麵
梳孚里
2015-03-18 1391 views
今日同同事黎lunch, menu都幾多選擇,價錢偏貴,同事叫左意大利雲吞,我就試佢主打嘅慢煮雞。先黎沙律同湯,個意大利菜湯味道偏淡,用料新鮮,唔係一般茄膏貨色,加上分量幾足,女士飲完都飽左一半。食完好快上主菜,唔使等千年嘅慢煮雲吞一睇就知係home made 自家製,唔係超市現買,個雞都好juicy,肉質幾滑。今日仲送梳芺厘,超好味食完真係超飽。一百蚊唔使有齊咁多course, 分量足仲要唔係茶餐廳用料,其實計返真係唔算貴。仲要like 埋facebook有九折,真係有又食又拎嘅感覺
食完好快上主菜,唔使等千年嘅慢煮
梳芺厘
梳芺厘
  • 慢煮野
2015-02-21 2346 views
寫食評寫咗五個月, 一直都想寫啲未有食評嘅餐廳, 希望可以為各位介紹一間新餐廳! 等網友睇嘅時候參考價值都大啲, 而黎緊就係情人節, 相信大家要絞盡腦汁, 諗吓去邊到慶祝, 又係考心思嘅時候喇  嘿, 男朋友就搵到呢間新得黎而位置又比較隱閉, 係工廈裏面以Slow cook做賣點嘅西餐廳 店名 C.O.W 係兩位老闆用佢地嘅小朋友個名拼出黎, 用意係想將鋪頭一代傳一代! 晚市暫時只接受預訂, 我地6:30黎到人流唔多, 播住純音樂感覺好輕鬆, 枱之間距離都幾闊, 傾計都好有私隱 今晚餐牌    客人book枱嘅時候可以同店員溝通吓想食啲咩菜式, 餐廳都會盡量配合睇完餐牌, 店員就為我地送上餐前小食 (3.5/5)用三種唔同顏色嘅意大利青瓜, 炒到軟身之後整齊排好, 放cream cheese係中間, 好似卷壽司咁卷實佢, 雪凍後切好上碟  芝士味唔濃, 咬兩啖先出cream cheese個香, 嫌淡味可以配側邊黑醋汁, 裝飾之餘又可以當醬汁食  自家制黑橄欖麵包 配橄欖油、意大利黑醋、牛油 (2.5/5)望落好似scone, 外層食落口感脆口中間就好軟, 唔知由幾時開始鐘意

今晚餐牌
睇完餐牌, 店員就為我地送上餐前小食 (3.5/5)
餐前小食
餐前小食
望落好似scone, 外層食落口感脆口中間就好軟, 唔知由幾時開始鐘意食橄欖, 所以呢個包對我黎講有種特別吸引嘅味道, 淡淡哋嘅橄欖味, 就咁食都夠味, 又可以用麵包點其他菜式嘅汁, 咁就唔會做大晒鬼啦! 哈哈
黑橄欖麵包
黑橄欖麵包
鮮嫩菠菜慢煮甘筍沙律 意大利煙肉和黑醋汁 (4/5)
雖然選用煙肉驚喜唔大, 但食落比起平時嘅鹹味冇咁重, 油份都唔係好多, 有種食豬肉乾嘅感覺. 香同脆, 慢煮甘筍嘅原來好爽口, 咬落去以為未熟, 但又無生食嗰種草腥, 怕食生甘荀嘅朋友一定食唔出啦! 菠菜葉好厚身每片都好新鮮, 口感似嫩葉但唔會生澀, 上碟時已經撈好嘅黑醋汁, 亦用黑醋做了個簡單嘅裝飾, 畫龍點睛

鮮嫩菠菜慢煮甘筍沙律 意大利煙肉和黑醋汁
自家製醬汁凱撒沙律配慢煮紅菜頭和義大利巴馬火腿 (3.5/5)
火腿卷住沙律菜, 切起上黎都好方便, 上面有焗過嘅脆煙肉粒粒同自家製醬汁, 味道唔會單一都唔錯, parma ham比平時食到嘅無咁鹹, 亦都幾易咬, 油脂黐咗係菜上面好香, 配埋香口乾身芝士, 成個口感好複雜好特別, 紅菜頭造型好似紫色啫哩, 水份好多閃令令咁, 而質感好嫩軟熟, 似啱啱切出黎咁, 夠入味
自家製醬汁凱撒沙律配慢煮紅菜頭和義大利巴馬火腿
自家製醬汁凱撒沙律配慢煮紅菜頭和義大利巴馬火腿
香濃海鮮清湯配甜蝦 (3.5/5)
雖然呢款就淡啲, 不過有一種鮮魚同蝦味, 啲蝦好新鮮, 都幾爽口!
香濃海鮮清湯配甜蝦
清甜蕃茄清湯配帶子(4/5)
一上枱, 就聞到好香的蕃茄味, 個人鍾意蕃茄湯多啲, 酸酸甜甜好開胃! 望落去好清, 幾近無雜質嘅感覺, 後尾問過師傅先知制作過程都幾繁複, 煲完入雪櫃再拎出黎煲, 整走晒啲材料, 口感似水但味道好香濃, 簡簡單單一粒煎帶子 幾條蕃茄絲, 幾片菠菜葉作裝飾
清甜蕃茄清湯配帶子
自家製海鮮及蠔雲吞配意大利青醬汁(5/5)
個皮幾爽, 配蠔餃嘅湯汁, 味道好鮮, 有少少蝦肉同其他海鮮, 多咗份口感, 因為要食埋啲湯, 所以成舊放入口個感覺好full好正! 味道又唔會好漏, 因為份量都幾大, 建議切走部分皮再食中間, 直接切嘅時候可能會走晒啲湯汁, 旁邊有青醬汁係用牛油果整成, 配少少松子, 都幾好味
自家製海鮮及蠔雲吞配意大利青醬汁
自家製黑蒜餛飩配和牛及牛肝菌(5/5)
選用嘅和牛脂肪分佈平均, 令食嘅時候肉汁豐富, 和牛連牛肝菌整成蓉, 味道更濃郁更香, 同之前嘅菜式一樣唔濃味, 而dough係用黑蒜整, 所以個皮帶少少甜香味, 伴碟一啲都麻夫, 有鮮蕃茄蓉, 慢煮韭菜花及煎得好香嘅蘑菇, 擺放日本風簡單又好睇!
自家製黑蒜餛飩配和牛及牛肝菌
慢煮挪威三文魚柳配配慢煮蒔蘿青瓜及檸檬乳酪(5/5)
切細份又會食到一絲絲嘅質感, 一大啖食又會試到糖心嘅感覺, 點食都咁正! 因為係慢煮, 所以温度要控制得好穩定, 而令到啲三文魚好腍好嫩口, 鬆散嘅肉質就好似係個口入面融化咁, 再煎過嘅魚皮, 一脆一嫩, 好正! 底下啲青瓜超爽口, 味道較淡, 可以用黎中和吓, 兩者一齊食口感都唔錯
慢煮挪威三文魚柳配配慢煮蒔蘿青瓜及檸檬乳酪
慢煮法國鴨胸配燴紅棷菜, 蘋果西梅雲吞, 紅酒汁 (3/5)
鴨胸肉好巨型同一般嘅印象好唔同, 肉質較實味道有啲羶, 切細份啲連埋紅棷菜食, 水分多啲香味亦可以更多, 另外又點可以唔提前面嘅西梅雲吞!! 用青蘋果切薄片, 中間包啲西梅蓉酸微微咁, 食完肉類做一個間斷, 迎接甜品
慢煮法國鴨胸配燴紅棷菜, 蘋果西梅雲吞, 紅酒汁
慢煮牛柳配荷蘭汁和朱古力芥末(3/5)
牛柳感覺上口感同鴨胸有啲相似, 但就比鴨胸juicy 啲, 荷蘭汁係以薯蓉同青豆蓉整成, 牛柳嘅肉質同荷蘭汁嘅口感好配合, 多咗種層次, 除咗荷蘭汁, 仲有款朱古力芥末, 大廚話係諗咗好耐先諗到用朱古力混芥末, 一入口係朱古力嘅甜, 而去到喉嚨先有芥末嗰種辣! 怕食芥末嘅朋友可以一試!
慢煮牛柳配荷蘭汁和朱古力芥末
慢慢食邊傾計都用咗三個鐘, 店員會留意我地嘅進度, 安排上菜時間, 甜品終於上場啦!

首先有梳乎厘, 新鮮滾熱辣, 食嘅時候記得細啖啲, 怕燙傷辣親! 味道不過不失啦, 蛋香都幾豐富!
第二Tiramisu, 好似岩岩做好嘅燉奶咁滑身, 中間嘅蛋糕切成粒粒, 吸收好吸收咗好多咖啡, 中和忌廉甜味
最後嘅生果, 有雪梨, 蘋果及蓮慕, 其中一款用咗slow cook煮過, 估到係邊款嘛? 嘿
係蘋果呵! 因為slow cook或者煮過嘅生果, 俾我感覺都會變淋, 但三款都好爽口, 唔知道隱藏住嘅蘋果經過數slow cook特別處理, 首先去皮切好, 放入慢煮機, 要煮好幾個鐘先令到蘋果中間變成糖心狀態, 但又好爽甜, 非常欣賞
梳乎厘
Tiramisu
平均消費$480~$520, 每位5道菜
推介此餐廳 4.5/5 客人book枱嘅時候可以同店員溝道下想食啲咩菜式, 情況許可餐廳都會盡量配合

C.O.W. Dining
星期一至日: 11:00-16:00; 19:00-23:00
觀塘觀塘道396號毅力工業中心2樓F室
Tel: 3565 6814 (晚餐必須預先訂座)

2015-02-13
$520 (Dinner)
香濃海鮮清湯配甜蝦
清甜蕃茄清湯配帶子