1K
2015-06-22 1521 views
住在新界這地方,想找美食往往都得長途跋涉,跑到港島尖沙咀去消費。有女友的朋友,沒有千元大鈔,就得先使未來錢,把信用卡拿出來讓餐廳擦一擦,而昂貴的一餐最少有一半是付租金‧‧‧得知大圍屋邨開了新餐廳,又是我們出動的時候!由A出口一直走,其實不消10分鐘就走到了這個商場內的歐式餐廳: CAFE 1950。住在偏遠地方,屋苑樓下什麼也沒有的我,真的十分葡萄!聽聞只是年頭開業,還真的很有勇氣喔!半開放式的設計,能很清晰的看見商場內部。牆身以木色為主調,在老舊的商場算是內非常突出,一進商場後馬上就見到了。一堆堆的英式古典唱機,相機,小盆栽什麼的,下面放著一堆港式雜誌卻毫無違和感,看來香港跟英國還是密不可分的嘛~XD 小店內不只一家大小,連OL,外國人也有,尤像一個小小的聯合國啊。而且空間感還滿大的,兩個人並排的走在路中間也不怕會撞到,說秘密也不怕旁邊的桌子會聽得到,連空間感也很歐陸。只要有ORDER食物就可以任飲,除了凍飲,當中還有我最愛的美祿,讚啦!咖啡晚上就不喝了,明天還要上早班‧‧‧另外還真的可以只飲不吃啊,盛惠12大元。菜牌看得我也幾乎被傳染到選擇困難症,中英美法德意日澳俄什麼都有,真的好

菜牌看得我也幾乎被傳染到選擇困難症,中英美法德意日澳俄什麼都有,真的好難選!還好有廚師推介啊,省卻了很多麻煩。
白酒忌廉藍青口
經烹煮過的白酒把大部分的酒精都揮發了,剩下微微的酒香跟白葡萄的清甜,加上忌廉的幼滑CREAMY又豐盈,青口的鮮味在口內停留良久,份量也十分充足。屋邨餐廳來說,也太好吃了吧!
韓式拉芝士辛辣泡菜雞肉石板飯

名字還真的有夠長‧‧‧但真的沒有叫錯,芝士香滑綿軟黏度高,鐵板雞加上微辛的泡菜刺激之餘醒胃非常,連著濃厚的芝士一拉,好香!這令我想起在韓國吃過的春川炒辣雞,酸辣的泡菜令芝士不會太漏,少量的豆瓣醬令雞肉更醇濃,1950這道菜令人懷念起韓國來了‧‧‧

Other Info. : 在環境服務食物皆不錯的情況下, 實在無可挑剔, 不過要說的話, 就是冷氣開太大, 讓我們一眾柔弱男子不得不穿上外套了
2015-06-15 1182 views
又是CAFÉ 1950大圍店了,同樣都是在美林邨探朋友後來開餐。問心,個人很喜歡這裡的攞設同扮室外的位置,所以今次都選擇坐了這邊!不過今次有少許不同,我們因為不算太肚餓,點了一大堆小吃! 估不到這裡的小吃真的不錯 (比預期中好很多!!!)溫泉蛋凱撒沙律$56 - 這個一班女孩一定點的,清新得來又有纖維,加上用料新鮮,味道不錯!至尊薄餅$112 - 話實,這個薄餅十分像自家制的,家裡有什麼東東都放上去 (新鮮菠蘿,蛋,火腿⋯⋯)口味太港式了,但作為全餐的主食也不過不失黑椒蜜糖雞翼$26 - 這個大讚,雞翼十分入味,連骨都有蜜糖味!蜜糖芥醬雞軟骨$35 - 好像很熱氣的樣子,但加上了面頭的蜜糖芥醬,變得甜甜地,熱氣感覺大大減低了,加上雞軟骨炸的火喉剛好,不錯!椒鹽魷魚鬢$35 - 不論是椒鹽魷魚鬢或是椒鹽薯條都要大讚的。椒鹽味恰到好處,不會太鹹,惹味道十足!椒鹽薯條$24 - 這個不用多說,我們三兩下已經消滅了!連最後幾條,友人去拎飲品時,我同另一個朋友邊說邊食,一條都無剩!

至尊薄餅
黑椒蜜糖雞翼
蜜糖芥醬雞軟骨
椒鹽魷魚鬢
椒鹽薯條

Other Info. : 由下午12時至關門,自助水吧更有無限添飲,不用叫飲品,抵好多呀!
2015-06-09
$90 (Dinner)
黑椒蜜糖雞翼
蜜糖芥醬雞軟骨
椒鹽魷魚鬢
2015-06-13 347 views
Cafe 1950 之前聽朋友曾經推介過,不過在馬鞍山較遠,現在大圍也有分店,對我來就相當方便,好近工作地區,一下班就跟同事過來。地點在美林商場,從大圍火車站約10分鐘步程。餐廳佔地相當大,半開放式設計,有花卉盆栽等裝飾在旁邊,盡顯歐陸風格。很喜歡餐廳裝潢,星形及心型的小型盆栽擺設、黃色鐵皮櫃、七彩假草牆等看出心思。更有各款遊戲用具、雜誌提供,可以「又食又玩」。溫泉蛋海撒沙律 $56用料豐富,晶瑩通透的溫泉蛋、羅馬生菜、煙肉粒、炸麵包粒、蕃茄等等。享用前先將溫泉蛋分開用蛋汁將全部食材拌勻,不過溫泉蛋未夠熟有點生,羅馬生菜很新鮮脆口,不過沙律汁太多有點膩。椒鹽薯條 $24以為二十多元只是一小碟,一上檯就看到份量驚人,至於味道在這價錢上算是不錯,趁熱吃很脆再椒鹽味適中,不會太多太鹹。白酒忌廉藍青口 $75端上檯藍青口排列有心思,賣相一流。有少少白酒香味散發出來,青口新鮮,咀嚼青口時也嚐到滑而不膩的忌廉汁。美式豬仔肋骨 $150份量又是驚人!有2條骨,以蕃茄汁寫上1950幾有心思,不過味道一般,太多蕃茄作醬汁,而肉質算是合格。除了西式外,還有韓式食物。韓式拉芝士辛辣泡菜雞肉石板飯 $85,芝

地點在美林商場,從大圍火車站約10分鐘步程。

白酒忌廉藍青口 $75
端上檯藍青口排列有心思,賣相一流。

美式豬仔肋骨 $150
美式豬仔肋骨 $150

除了西式外,還有韓式食物。
韓式拉芝士辛辣泡菜雞肉石板飯 $85,芝士對我來就既吸引又是好邪惡,怕肥嘛!~
韓式拉芝士辛辣泡菜雞肉石板飯 $85

看著正在融化的香軟芝士,雞肉在芝士上隨意捲起一同享用,好滋味幸福,厚厚的拉絲芝士味濃,而雞肉嫩滑,至於泡菜不算辣,配有白飯滿足我這澱粉質女生,如果芝士份量再雙倍就好了。
韓式拉芝士辛辣泡菜雞肉石板飯 $85

小時候曾住過屋村 ,商場的食市多數是茶餐廳、快餐店、酒樓等,比較少有裝潢有特色、精緻,坐得舒適之餘,價錢都算親民,怪不得朋友會推介。
2015-06-13 1015 views
最近韓國芝士排骨/雞大行其道,我同朋友都食過幾間,今次我地特登走入大圍美林邨搵芝士雞 。入面Feel係歐陸餐廳,同我地準備食韓國野結合感覺好特別。我都有個差唔多既木盒,不過用黎放散銀唔係刀叉。依到凍熱飲品都係自座式 ,可無限添飲。椒鹽薯條 ($24) : 大大條薯條熱辣辣,椒鹽味剌激你停唔到手狂食。溫泉蛋凱撒沙律($56) : 溫泉蛋沙律幾有新鮮感,溫泉蛋蛋汁混合沙律醬令整個凱撒沙律變得不同。白酒忌廉藍青口($75) : 食落有好香白酒味,青口味較淡,差不多比白酒蓋過。美式燒豬仔肋骨($150) : 好大碟豬仔肋骨可以分到十幾舊,每一舊肉都不算太多,食落肉質較韌,醬好似茄汁較酸。韓式拉芝士辛辣泡菜雞肉石板飯($85) : 最後到我地黎既主要目的芝士雞 。食佢一定要快如果芝士凍左會變硬味道分會減半,泡菜既辣味同芝士中和不算太辣,雞肉好嫩滑連雞皮、芝士、泡菜一齊食好滋味,剩係依碟我都可以伴一碗白飯。基本上全餐都係食西餐,得芝士雞係韓國菜。
入面Feel係歐陸餐廳,同我地準備食韓國野結合感覺好特別。
我都有個差唔多既木盒,不過用黎放散銀唔係刀叉。
依到凍熱飲品都係自座式
 ,可無限添飲。
白酒忌廉藍青口
美式燒豬仔肋骨
韓式拉芝士辛辣泡菜雞肉石板飯

基本上全餐都係食西餐,得芝士雞係韓國菜
美式燒豬仔肋骨
2015-06-13 709 views
今日食lunch去試新野,見openrice呢一間餐廳有近50個,就去試吓啦。入到去之後,我叫咗個韓式芝士面配雞扒,賣相唔係幾好,味道一般,芝士湯冇乜芝士味。。。飲品方面,係自助餐飲,但係好混亂,啲冰同水周圍都係,咖啡都唔好飲,超甜。唔知有冇下次。
,就去試吓啦。
,咖啡都唔好飲,超甜。唔知有冇下次。
芝士面
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2015-06-13 641 views
今日同朋友係大圍踩單車,踩到鬼咁攰,於是係附近搵野食,跟住俾我發現到間好野,間野門面當眼位置寫住「無限添飲」,真心岩岩晒我地呢啲出左成身汗嘅。一入舖頭就發現呢間野裝修都算唔錯,地方夠大,空氣夠足。。。一坐低無幾耐,跟住我地成班餓鬼就瘋狂咁叫野食。之後首先上黎嘅野食係煙三文魚沙律,個份量同賣相真係ok喎,黑醋配埋啲爽脆嘅沙律菜,同埋鮮美嘅煙三文魚,真係開胃。白酒忌廉藍青口 -青口肉質不錯,但係啲汁唔夠味,如果可以濃味一啲會更好。韓式拉芝士辛辣泡菜雞肉石板飯,呢個韓式拉芝士辛辣泡菜雞肉石板飯真係令我好驚喜!真係無諗過會有咁多芝士碎,仲熱騰騰咁上碟,而且啲雞肉又唔係老,都幾嫩口,捲埋啲芝士一齊食,仲要配埋一大碗白飯,真係正到爆。德國鹹豬手,豬手外面表皮變得金黃脆身,食落去又脆卜卜,肉質幼滑,而且又好香,而且價錢比起外面又唔會太貴。總括黎講,呢度就真係幾正,咁嘅價錢,有咁好質素嘅食物,就實在太令人滿意喇。
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2015-06-12 713 views
之前在沙田返學,久不久都會來美林邨找同學仔去玩,自從出來返工之後,就好耐無來了!經過咁多年,這裡都變化好大,要不是恰巧約了班朋友來食飯聚下,都唔知這裡變成點!今晚我們來新張致慶的cafe 1950食晚餐!這裡環境裝修都幾好呀,一點也不像是屋邨食肆,看門面,還有點貴氣呢!就是這個了,看到有無限潻飲呢!不論是早餐時段,下午茶,或者是晚餐都可以無限潻飲呢!一聽到無限,還真令人興奮呢!所以我甫坐下,都未點餐就冲出去飲品區看個究竟。心理盤算應該是一般汽水機之類啦?誰料除了汽水機之外,也有部咖啡機,有黑咖啡白咖啡Latte也有小朋友最鍾意的美祿和巧克力,一按相關的製就會冲出飲品,我還冒着睡不着的危險嘆了兩杯Latte^^,都幾香濃和幾滑的!(誰知真是零晨7點才睡得着>_<)嘆了咖啡,是時候找吃的,見到隔離枱有塊鐵板冒出香噴噴的煙,原來是韓式拉芝士辛辣泡菜雞肉石板飯,看起來很是有意思,一半是肉,一半是芝士,因為熱力令芝士在沸騰着,看起來還真有點像熔岩呢!將雞肉浸在芝士中,用卷的方式打圈,即可拉出芝士圍出一個芝士圈呢!雞肉入口感覺幾嫩,而且泡菜味濃,加上芝士真是無敵的組合呀!另外有一個

今晚我們來新張致慶的cafe 1950食晚餐!

自動咖啡機

雞肉入口感覺幾嫩,而且泡菜味濃,加上芝士真是無敵的組合呀!另外有一個白飯跟餐

,這個雞肉剛好用來送飯一流!

大食Jack 如我又豈會滿足,試埋這個黑松露忌廉燴意大利芝士雲吞先,我聽到雲吞心想:無我份,正失望之際,望下個餐牌,寫住“素菜“,立刻“叮“一聲,原來沒有肉類,是素來的!這個比意大利粉更加有新意,又更好食!秘訣是超多汁吧!黑松露的香氣和質地如湯的醬汁,有點食湯雲吞的感覺,但又比湯更濃更入味!不好意思,我自己一個人食了大半碟!大家見我如此like佢也讓我多吃^_^

至於燒茄子亦是我推介之選,茄子雖然不是好大條,但超香噴噴,有香草味,有小小辣粉,熱乎乎的放入口,軟綿綿的茄子,醒胃的辣味,真的停不到口呢!

至於安格斯肉眼扒石板燒火喉和熟成剛好,是我喜歡的熟而不靭,切開不見紅卻仍保持到嫩口的口感實屬難得!而且份量更是king size,就算是超大吃的男生個胃,我相信都可以滿足到!

德國式啤酒焗雞聽個名已經夠特別,端上桌更是外形滿分,是謀殺菲林的好幫手,連路過的途人伯伯都忍不住駐足觀看呢!不知道是望隻雞定望支啤酒呢?而味道方面,就沒有如名字般啤酒了,幾乎沒有啤酒味,而雞肉又好似overcook左小小,未夠嫩滑,有點失望~

這個好似就嚟要爆的是西班牙鐵板魷魚筒,魷魚筒內釀了墨汁飯,幾有創意!

魷魚好有彈性,味道又鮮!而非常厚身的魷魚筒包住的的墨汁飯焗到軟滑而且入曬味,原來墨汁係甜甜地帶墨魚鮮味的!就算因為它食到成咀黑曬無曬儀態都抵,因為真是好味!這款其他地方都好少有,識食就要試呢個!

這裡連pizza都有得食,自家製的,我們選擇了和風親子薄餅,親子即雞肉和雞蛋,pizza面還佈滿了厚厚的芝士,一拉出來還有絲的!而且肉夠多,pizza屬厚批,咬落有質感!
2015-06-09
$180 (Dinner)
自動咖啡機
  • 韓式拉芝士辛辣泡菜雞肉石板飯
  • 魷魚筒釀黑魚汁飯
  • 燒茄子
  • 黑松露意大利雲吞
2015-06-11 541 views
在沙田返工, 收工不知道吃什麼好。認識到住在大圍美林邨的同事, 她提議可到她家樓下的商場, 有一家西餐廳值得一試。於是, 這天放工就與朋友特意去試下。沒想過屋邨商場, 會有裝潢如此有格調的餐廳, 覺得有點驚喜。餐廳很大, 有很多卡位, 住起來聊天很舒服, 也有私隱, 可以和密友聊心事。這裡設有飲品自助機, 食客可以自由添飲, 有汽水和熱飲機, 也有茶包、熱水等供應, 總有一種合心意。幾位女孩子, 點了幾個主食。這個紅湯跟套餐的, 很足料, 最適合喜歡吃蔬菜的食客。湯煮得很濃, 帶點酸味, 喝完很開胃。德國式啤酒焗雞: 用啤酒焗過的雞, 帶有淡淡的啤酒香, 又不會太濃, 不喝酒的人也可以試下。帶住膠手套撕下雞肉來吃, 薄薄的雞皮吃下去不覺得肥膩, 沾一點醬汁吃很惹味。薯條炸得香脆, 外表加了椒鹽, 不沾茄汁都很好味了。韓式拉芝士辛辣泡菜雞肉石板飯: 少許辣的泡菜, 配上醬汁煮過的雞肉, 肉很滑又不會乾身, 加溶了的芝士一起吃, 配上白飯一起吃就很滿足。芝士拉極不斷, 入口香濃的芝士味融化在口中。記得要熱烘烘的時候吃完芝士, 否則放涼了就會變硬啦。西班牙海鮮飯: 賣相十分之吸引, 單看已經
幾位女孩子, 點了幾個主食。
西班牙海鮮飯: 賣相十分之吸引, 單看已經覺得很足料, 每吃一口飯, 裡面都有海鮮和配料。每一顆飯都有蕃茄汁沾滿著, 愛吃蕃茄愛吃酸的食客, 絕對不容錯過。
2015-06-10 441 views
Cafe 1950 的版圖越來越大,每當開了一間新分店我通常會走去食,因為新的餐牌亦應運而生;至於我對1950 也有一套食的表達,啤酒雞、燒豬仔骨、意粉等等都是我對 Cafe 1950 的見解,可是今次我卻不想吃雞~一如以往採用空間感重的歐陸裝修~新店的獨特一面是設有飲品區,方便各人自助無限添飲~雀巢咖啡......並非是我杯啡~只要繼續留喺度,全程任玩任睇,組 friend 又有好地方~溫泉蛋凱撒沙律蔬菜夠新鮮, 充滿大自然的氣息, 伴以半熟的雞卵來吃, Fan~tas~tic ! 整個人頓感忘我飄然 ~美式燒豬仔肋骨 $150原條 baby back ribs 塗上燒烤醬再拿去烤焗 , 啖啖肉 , 醬汁好惹味 , 配菜有粗薯條及沙律菜 , 填肚與解膩兩相宜 ~本篇完 ~

一如以往採用空間感重的歐陸裝修~
新店的獨特一面是設有飲品區,方便各人自助無限添飲~
雀巢咖啡......
並非是我杯啡~
美式燒豬仔肋骨 $150
本篇完 ~
  • 溫泉蛋凱撒沙律
  • 美式燒豬仔肋骨
2015-06-10 677 views
是咁的,我正是追著S小姐而來,誰叫她把「韓式拉芝士辛辣泡菜雞肉」…… 拉絲,拍得如此引人口水流。特別遠道而來叫這道主食,不過從餐牌小食那頁中卻睇中了「椒鹽魷魚酥」,貪過口癮之餘也可以襯回店方所供應的無限任飲。它告訴我們: 新張期內,無論是午餐、下午茶、晚餐時段均可無限添飲 (餐牌寫過平時要額外每位加$12才有這種服務。)全店免費供應WIFI,這不特止 ... 要玩的桌上遊戲還是閱讀休閒雜誌,悉隨尊便只務求令舊屋邨譜上新的悠閒調子。我稱之為「無限添飲區」,飲品款式有冷有熱,有汽水熱茶及雀巢咖啡。茶包 --- 唔,我在阿信屋見過。雀巢咖啡機可供應多達六款熱飲包括咖啡、朱古力及美祿。白咖啡 ... 當然沒有南洋的好飲。椒鹽魷魚酥 $35炸到外表呈金黃色澤,椒鹽加上咬到咯咯聲的酥層,香噴噴,味道不賴,魷魚本身粗身大隻,炸過後仍然保持咬勁,讓人垂涎著迷。韓式拉芝士辛辣泡菜雞肉石板飯 $85送上來時女侍應生叮囑說要盡快把泡菜雞肉與熱溶芝士拌勻,熱石板令到芝士正在沸騰,急促的節奏更加在催促要快手,泡菜的辣味在與芝士拌和時已被解了,雞肉帶皮也是燒得肉嫩皮滑,那些雞油伴著芝士所溢出的油分,令到氣味香上加

茶包 --- 唔,我在阿信屋見過。
雀巢咖啡機可供應多達六款熱飲包括咖啡、朱古力及美祿。
白咖啡 ... 當然沒有南洋的好飲。
椒鹽魷魚酥 $35
韓式拉芝士辛辣泡菜雞肉石板飯 $85
送上來時女侍應生叮囑說要盡快把泡菜雞肉與熱溶芝士拌勻,熱石板令到芝士正在沸騰,急促的節奏更加在催促要快手,泡菜的辣味在與芝士拌和時已被解了,雞肉帶皮也是燒得肉嫩皮滑,那些雞油伴著芝士所溢出的油分,令到氣味香上加香,唯一是沉澱下來的去油芝士令整體味道變得有點鹹,不過拌著飯來吃便平衡一切。
$132 (Dinner)
  • 韓式拉芝士辛辣泡菜雞肉石板飯
  • 椒鹽魷魚酥
2015-06-04 500 views
難得個朋友約我食飯,佢介紹我去呢間到食😆😆呢間裝飾得好靚,咁我心水,作為一個designer人,職業病的我,見到個餐單設計得好好😍睇得好清楚啊,所以一見到牛排薯條,有紐西蘭牛排果個,即叫waiter😍汁又香,薯條軟硬岩岩好,加埋我鐘二食飯,真係好正( ̄∇ ̄)$65蚊,抵曬啦,有湯跟因為( ´▽` )ノ 啊,服務員唔錯,好多靚仔😍😍😍食物同風景都一流,下次再約fds去食~~
紐西蘭西冷牛扒牛肝菌汁
紐西蘭西冷牛扒牛肝菌汁
2015-06-03 372 views
得知商場有新餐廳開咗,同朋友去試一試,係舊屋邨商場入面有間歐陸餐廳感覺都幾有趣,見裝修都唔錯就入去試下喇晚市一人餐有個湯+主菜+野飲,晚市套餐跟餐飲品新張期內免費添飲,如果無叫任何晚餐就可以加12蚊無限飲菜湯最快黎到,好似有啲稀,但原來都有幾多雜菜係入面,另外蕃茄味都幾濃,而且酸酸地,好醒胃小食有好多款,令人花多眼亂最後我地叫咗芝士肉醬薯條,少少地一份唔怕食唔晒.上面有好多芝士同肉醬,有啲薯條頭尾邊位重脆脆地,中間就吸收咗肉汁變淋咗,肉醬味好香,重有上面嘅芝士都同樣好香口,重幾有口感添農夫包都有兩款選擇,有芝士汁海鮮同咖哩牛尾我地就揀咗咖哩牛尾配德國農夫包,農夫包好大個,入面裝住好幾舊牛尾,都幾巨型.咖哩味都幾香,無乜辣味.農夫包面焗得好脆,入面就同薯條情況一樣,比咖哩汁浸淋咗,有朋友幾鐘意濕立立嘅口感,但我就鐘意香脆嘅外皮喇,不過原來都幾飽肚,因為重有個韓式飯,所以都唔敢食晒個包廢事太飽韓式飯類就有四款.有肥牛溫泉蛋石窩飯,肉醬雞扒石窩飯,腩肉溫泉蛋石窩飯同拉芝士辛辣泡菜雞肉石板飯我地就揀咗最特別嘅拉芝士辛辣泡菜雞肉石板飯,左邊係一大堆芝士碎碎,右邊係泡菜雞肉粒,雞肉都幾滑,雖然紅色
小食有好多款,令人花多眼亂
農夫包都有兩款選擇,有芝士汁海鮮同咖哩牛尾
我地就揀咗最特別嘅拉芝士辛辣泡菜雞肉石板飯,左邊係一大堆芝士碎碎,右邊係泡菜雞肉粒,雞肉都幾滑,雖然紅色,但又唔係好辣.等芝士溶成一舊之後就捲起雞肉,再倒少少飯入芝士到,又幾好食喎.下次自已一個人黎叫一個飯都夠晒飽
Type of Meal
Dinner
2015-05-31 408 views
今日行行下美林商場,見到有新野,就入去試試,7個人。原來有得任飲,但好少人 薯條熱辣辣,好好味 芝士泡菜雞肉飯,好鹹西班牙海鮮飯,好淡肉醬雞扒,yummy 三文魚意粉,麻麻 青口吉列炸蝦飯,食左d餸,仲淨返極多飯又叫了炸魷魚鬚,幾好。。總括:good~ok
,但好少人

熱辣辣薯條
薯條熱辣辣,好好味

芝士泡菜雞肉飯,好鹹

西班牙海鮮炒飯

西班牙海鮮飯,好淡

肉醬雞扒飯

肉醬雞扒
,yummy

三文魚意粉

三文魚意粉,麻麻

吉列蝦青口白汁飯
青口吉列炸蝦飯,食左d餸,仲淨返極多飯

又叫了炸魷魚鬚,幾好。。

總括:good~ok
熱辣辣薯條
肉醬雞扒飯
  • 香炸魷魚鬚
  • 薯條
2015-05-30 744 views
Cafe 1950 位於美林邨一個唔起眼既商場裡面精緻的裝修令餐廳於平凡既食肆中吸引不少眼球,見上去好似話比大家聽:我賣既食物唔係粗製濫造!頭盤係三文魚沙律,同一般沙律唔同既係餐廳用黑醋同橄欖油取代白色既沙律醬。味道清新帶酸夾有新鮮野菜及橄欖油既清香味,食落十分開胃而且卡路里比一般沙律醬低,keep 緊fit 既女士終於唔洗再叫沙律走醬la XD近期heat 爆全城既食法,用鐵板燒熔d 芝士再揾d 泡菜同雞肉撈埋一齊,味道濃厚。滑dudu 既雞肉包上半熔既芝士連埋微辣微酸既泡菜,口感同味道都好豐富。跟住就係燒豬肋排,開頭仲擔心d 肉會太實食起上黎會唔方便,點知上左菜後就放心晒。D 肉好鬆軟輕輕用刀就切開厚厚既肉,下次成班fd 黎都要再食多次!事關我幾中意個醬汁酸酸甜甜好吸引,食完韓式芝士雞柳正好用個醬汁黎開開胃,但係怕酸既朋友就可能要鼓起勇氣試下啦。一睇隻豬手咁型就知道係主打菜式,餐廳可以提供原隻上同切開上。芥辣同茄汁令我食咸豬手冇咁膩,外皮好脆而d 肉就好爽嫩一d 都唔痴牙,心諗用黎餸酒睇波一流!另外值得一提既就係d 薯條,粗身薯條炸到外脆內軟加上少許鹽同胡椒,真係好食過某d 加"色

一睇隻豬手咁型就知道係主打菜式,餐廳可以提供原隻上同切開上。芥辣同茄汁令我食咸豬手冇咁膩,外皮好脆而d 肉就好爽嫩一d 都唔痴牙,心諗用黎餸酒睇波一流!另外值得一提既就係d 薯條,粗身薯條炸到外脆內軟加上少許鹽同胡椒,真係好食過某d 加"色色"粉既薯條多多聲 XD

連裝餐具既盒都一絲不苟,原來配合整個餐廳既氣氛,我都想揾一個放係公司既canteen~XD

餐廳仲提供大量雜誌同board game比客人消閒,感覺就好似係被一堆繁忙快餐店圍住既一個避難所咁,可以同朋友消磨大半日時間。

整間餐廳都裝修得好有氣氛,完全估唔到係位於一個屋邨商場既餐廳,每我印象深刻。
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 黑醋三文魚沙律
2015-05-29 701 views
今日同公司請左假,就係為左同幾個朋友去踩單車因為真係好耐冇運動喇朝早8點我就黎到大圍喇,8點3齊人食個早餐先!我話過下次再黎大圍要再幫襯1950架,估唔到連早餐都有驚喜滿足呀!!!
今日同公司請左假,就係為左同幾個朋友去踩單車
因為真係好耐冇運動喇
朝早8點我就黎到大圍喇,8點3齊人食個早餐先!
我話過下次再黎大圍要再幫襯1950架,估唔到連早餐都有驚喜
滿足呀!!!
吉列豬扒煎蛋
火腿滑蛋
沙爹穀飼牛公仔麵
豬柳漢堡意式公仔麵
2015-05-20
$28 (Breakfast)
吉列豬扒煎蛋
火腿滑蛋