2015-05-28 556 views
屋村 , cafe~一般人都唔會覺得 cafe唔會開係屋村入面(唔好同我講cafe de carol(大家樂)都係cafe )一到門口, 個裝飾唔錯, 有心機既擺設呢度既飲品,係自助形式, 可以適合一班人聚腳傾計完全切合左cafe既原意(個人認為)屋村既Cafe,價錢亦都屋村化味道係咪Cafe既質素就各有分別一場黎到,黎之前當然做下功課先,本身已經好多野想食,但胃容量有限當日食左太多野,抽幾個重要既菜式同大家分享韓式拉芝士辛辣泡菜雞肉石板飯 泡菜唔係好辣,只有微辣, 非常適合食唔到辣既人去食雞肉同泡菜既份量比例係唔錯,唔會話泡菜太多抵食度: 8.5/10咖哩牛尾農夫包呢個包見到時比想像中大,一見到個包時,聞落去個包好香 (ps:我係一個面包迷)夾出黎, 每舊牛尾都好有份量食落去肉質岩岩好,唔會太熟或鬆散食到近骨位係食到有啫喱壯既膠質,十分中意呢個口感好味度: 8/10德國啤酒焗雞呢個係唯一失望既菜式上菜時見到啤酒樽插住隻雞其他檯既啤酒樽都有唔同果時已經感覺到有不妙佢既香氣只係普通焗雞無異食落去毫無啤酒味,只係一隻普通焗雞驚喜度4/10美式燒豬仔肋骨量價比最好之一,148蚊一份,有6-
屋村 , cafe~
一般人都唔會覺得 cafe唔會開係屋村入面

一到門口, 個裝飾唔錯, 有心機既擺設

呢度既飲品,係自助形式, 可以適合一班人聚腳傾計
完全切合左cafe既原意(個人認為)

屋村既Cafe,價錢亦都屋村化
味道係咪Cafe既質素就各有分別

一場黎到,黎之前當然做下功課先,

本身已經好多野想食,
但胃容量有限
當日食左太多野,抽幾個重要既菜式同大家分享

韓式拉芝士辛辣泡菜雞肉石板飯

泡菜唔係好辣,只有微辣, 非常適合食唔到辣既人去食
雞肉同泡菜既份量比例係唔錯,唔會話泡菜太多

抵食度: 8.5/10
咖哩牛尾農夫包

呢個包見到時比想像中大,
一見到個包時,聞落去個包好香 (ps:我係一個面包迷)
夾出黎, 每舊牛尾都好有份量
食落去肉質岩岩好,唔會太熟或鬆散
食到近骨位係食到有啫喱壯既膠質,十分中意呢個口感

好味度: 8/10

驚喜度4/10
量價比最好之一,
148蚊一份,有6-7條骨
起初會以為用醬汁掩飾肉質好乾
但一切落去已經知道肉質依然嫩口, 容易骨用分離
如果再去食一定會再叫過

抵食+好味度  8.5/10
德國咸豬手
佢一上黎已經切好哂,賣相都唔錯
但美中不足係佢部分肉質比較乾
份量十足,要2,3個人先可以食得哂
2015-05-27 677 views
1950,一個好有舊式的歐洲感覺,今次我去試的地點係美林,都唔記得係佢第幾間分店啦!之前的我都覺得好食,所以對這間分店都好有期望!今次我地試了9個菜,其中最深刻的係佢的原隻咸豬手,味道絕對拍得上大品牌的豬手,但價錢絕對比較平,而且好大隻,真係意想不到!飲品更可以免費添飲!而另一個比較特別的係有孜然籽茄子,茄子就到到都有得食,但在餐廳有用孜然粉整的真的是少有,而且仲要入味!一大班人去食絕對抵食!芝士超愛者的小妹我又出動, 今次食韓式拉芝士辛辣泡菜雞肉石板飯, 我地主菜當然是芝士,特別係上台時仍然會"滋滋"聲!美式燒豬仔肋骨,不太硬,而且能鎖住肉汁, 正!小妹是一個食雞翼要食埋骨的人,好在佢地兩款雞翼連骨都熟透,而且味道剛好!到肉醬薯條,味道好食,但小妹唔喜歡淋了的薯條,但我朋友就好喜歡!餐牌:

飲品更可以免費添飲!
豬手
孜然瓜
一大班

人去食絕對抵食!

美式燒豬仔肋骨,不太硬,而且能鎖住肉汁, 正!
香辣雞翅
到肉醬
薯條,味道好食,但小妹唔喜歡淋了的薯條,但我朋友就好喜歡!
肉醬薯條
香辣雞翅
肉醬薯條
一人晚餐
2015-05-22 781 views
難得來到新界找朋友吃吃喝喝,總要編好路線。早上考試之後就馬上趕中午場,友人已經早早等著我。一輪吃喝玩樂後又再吃了,只因夜幕已經低垂。  我們走到大圍,甜品店多,飯後吃甜品不怕沒有好去處。正餐呢?就是本有試食機會,但我忙學校事務而沒有出席的1950。當時看到友人們上載的照片,總覺得好可惜。好吧,這次就要吃到補回上次的失落:^p  環境走木系自然田園風,甚有設計感,看起來不死板。入口處設有雜誌桌,提供大量多期的雜誌供客人閱讀,頗細心。另外要說,店家不只有主店位,還劃出了一個區域。有如小花園一般,寫意自在的半開放式小區。很適合一大群朋友相聚的時候自成一角,不怕麻煩他人,同時避免同場食客滋擾。  餐牌選擇多羅,神奇在於店名提到歐陸餐廳。但看看菜款,歐陸菜式專版只是兩頁,而其他當然都有西菜。不過當中不時加插各地方菜,例如中、泰及韓。有點混淆起來,雖說款式眾多讓食客選擇是好事,可是有點失去焦點。  桌上木盒實是餐具盒,客人可自取,方便得多。只是上面印有1905,讓人不禁想起店名1950,還打趣聊到是否籌備了45年才開張XDD  店方提供免費Wifi,用戶名稱及密碼印於紙巾盒之上。省卻客人及職員問答
  我們走到大圍甜品店多,飯後吃甜品不怕沒有好去處。正餐呢?就是本有試食機會,但我忙學校事務而沒有出席的1950。當時看到友人們上載的照片,總覺得好可惜。好吧,這次就要吃到補回上次的失落:^p
  店方提供免費Wifi,用戶名稱及密碼印於紙巾盒之上。省卻客人及職員問答所需時間,也夠清晰明確。
餐湯
  餐湯是隨餐上的,就是大路款羅宋湯。味道偏甜,稀身偏水,有點浮油。裏頭有點湯料,但都是蔬菜,如西芹,沒有一點肉氣。席間友人說感覺有點怪怪的,十分水稀,但味道可算正常又夠味。怎樣都好啦,我們只是輕輕嚐了幾口開開胃就作罷。
韓式拉芝士辛辣泡菜雞肉石板飯 $75

友人力推的一道新菜式,因為大家都受芝士排骨潮流影響嘛。這道也是韓式的,用料非豬肋骨,而是泡菜及雞肉。鐵盤盛起滿滿的泡菜雞肉,上面搭著紫菜絲及蔥花。當然不能少數芝士,芝士碎下得算闊綽,熱得半溶滋滋作聲。奉桌時白煙四冒,食物香氣隱約飄出,十分吸引。
  泡菜爽口,酸辣味道不嗆烈。不過嚐起來味道還正常,炒熱過後更是順口。至於雞肉就是稔身易嚼,脂肪位不多,肉香普通吧。兩者湊合起來,雖然未至於叫人眼前一亮,但總叫合格可接受。
  旁邊的芝士呈半溶熱滾狀態,但沒有一直加熱,所之不會熱得過頭至燶黑。滋滋起泡的模樣好不迷人,忍不住要瘋狂沾點抽捲芝士了。原本只有點點芝味香美,但接觸到泡菜雞肉的時候吸到少許酸辣汁。平平無奇的一堆Mozzarella現在不只有牽絲的功用,更有著絲絲的香辣。
美式燒豬仔肋骨 $141

作為豬肋骨愛好者,之前看到朋友拍了這家的出品,當然我也想一嚐。而且這個價位,對比起平常在Ruby Tuesday……也不說了。連便宜多多的Outback都沒有降到低過百半的叫價。這裏的還是全份上,想也不想就要了一客。
  一碟送上,豬肋骨之下還墊了些薯條。金黃微脆,不太油膩,入口頗香又夠味。沾上少許豬肋骨上的燒烤醬汁就更是潤口惹味。旁邊少許的沙律用來解解膩就份量剛好。生菜及車厘茄,澆上點點油醋汁,酸香微潤,未算過份油膩。
  豬肋骨至少有六條骨穿插之間,骨邊肉份量不少。並非起出大部分豬肉才燒的呃秤版。骨間肉段算是容易切分,肉質稔身,沒有燒至韌柴。豬肉肉味就不重,同時脂肪位不多,都沒有太多油香。配上帶酸帶辣的醬汁,開胃去膩感,吃多了肉卻是毫無滯意。
  新張期內,無論是午餐、下午茶還是晚飯時段,客人享有免費無限添飲優惠,可在自助區任添,也沒有限定款式。過了優惠期,只要每位$12就可以享用,未滿3歲的小童可以免費任飲。
  水、汽水、茶品及咖啡
之外,還有朱古力和美祿。說真的自助斟飲吧不是在每間餐廳都能體驗,就算可以任飲,通常為汽水、茶品及咖啡。這兩款飲品的出現是少之又少,一般要單點,還不便宜,要另加錢。在這裏就可以添飲,懷緬孩童時光。
  說到食物質素,表現真的不太突出,加分位甚少。若然加上價錢考慮,就是抵食這點能吸引客源。還有讓客人參與的部分,就是自助添飲吧,增加趣味。也許會說不就是喝個飲料,有多有趣啊?好玩的一點就是跟友人一起商量細想要喝什麼。三心兩意的時候,看到每款飲品就覺得新奇,原來這裏有這款,有那款。趣味,不就源自生活上交流?
$120 (Dinner)
2015-05-22 618 views
行過見有新餐廳開咗,見門面幾靚,又唔算多人門口重有塊板寫住無限添飲,岩晒我隔離隻水怪,所以就同男朋友入咗去試下啦~環境都幾大,好多都係梳化位叫主食加錢會有埋湯同飲品,加咗12蚊之後,飲品真係可以無限添架個餐湯就無得揀,一定係雜菜湯,稀稀地,但都幾濃蕃茄味因為價錢平,所以我地都叫咗好幾樣野食,男朋友鐘意香口野,要咗個美國脆香雞翼,個皮幾脆,啲肉都幾滑,幾香口我比好鐘意啲重慶或者新彊嘅味粉,所以叫咗個新彊燒原條茄子試下,但覺得唔夠味,比較淡口,鐘意落勁多粉嗰啲,好彩唔算油之後重有個白酒忌廉藍青口,聞落都幾,有好多隻,唔算太大,食落淡淡地,有啲忌廉香,又無腥味,都可以接受呀之後重叫咗我最鐘意嘅美式燒豬仔肋骨,真係好大條!上面有勁多燒烤醬,甜甜地,但比平時嘅燒烤醬酸啲,肋骨唔算多肉,但都幾入味,同埋好夠腍,不過兩個人食好似多咗啲整體黎講都算唔錯呀,見到門口重有雜誌同小遊戲,下次要再去試下其實野食,一路玩一路食
行過見有新餐廳開咗,見門面幾靚,又唔算多人

環境都幾大,好多都係梳化位

個餐湯就無得揀,一定係雜菜湯,稀稀地,但都幾濃蕃茄味
因為價錢平,所以我地都叫咗好幾樣野食,男朋友鐘意香口野,

要咗個美國脆香雞翼,個皮幾脆,啲肉都幾滑,幾香口

但覺得唔夠味,比較淡口,鐘意落勁多粉嗰啲,好彩唔算油
之後重有個白酒忌廉藍青口,

之後重叫咗我最鐘意嘅美式燒豬仔肋骨,真係好大條!

上面有勁多燒烤醬,甜甜地,但比平時嘅燒烤醬酸啲,

整體黎講都算唔錯呀,見到門口重有雜誌同小遊戲,

下次要再去試下其實野食,一路玩一路食
Type of Meal
Dinner
2015-05-21 1683 views
韓風不斷,大大小小的食肆也紛紛增設各色各樣的韓式食品吸引食客,當中最能吸引我的絕對非芝士莫屬。這次朋友聚會,朋友在屋企附近找到一間超抵吃的韓式拉芝士石板飯,雖然位置對我來說相對較遠,但見朋友們興致勃勃,我也去嚐一嚐吧門口有一大黑板寫上「中午、下午茶、晚餐。新張期內。無限添飲」的字樣,不知有甚麼呢~對於「任飲」或是「任食」的字眼,也好像份外吸引似的~環境佈置得蠻有心思的,帶點懷舊但用色鮮豔,然而木色的牆身及小盆的盆栽,同事帶點農村的感,加上地方寬敞,以梳化卡座為主,令人感覺舒適近入口位置的留聲機及小盆栽前,還擺放了大量雜誌,旁邊還有一個放有大量broad game的𣕧子,非常適合一班朋友聚會呢門口的右手面就是飲品吧了,有冷有熱。大量的杯子就擺放在旁邊,全自助形式,隨意任添。而且款式也比想像多呢,除了數款汽水外,還有熱咖啡及美祿,另外亦有香草綠茶、蘆薈綠茶及伯爵茶包,而我就比較喜歡健康的綠茶類了~看看餐牌,原來所有主食也可以+$12升級成為套餐,升級後會有一客餐湯及可以任飲飲品吧內的所有飲品,非常抵飲呢~另外,菜式款式還真多呢,有小食、薄餅、意大利麵、炒飯、烯飯、鍋物、焗飯、韓式飯、歐陸菜
對於「任飲」或是「任食」的字眼,也好像份外吸引似的~
加上地方寬敞,以梳化卡座為主,令人感覺舒適
近入口位置的留聲機及小盆栽前,還擺放了大量雜誌,
看看餐牌,原來所有主食也可以+$12升級成為套餐,升級後會有一客餐湯及可以任飲飲品吧內的所有飲品,非常抵飲呢~另外,菜式款式還真多呢,有小食、薄餅、意大利麵、炒飯、烯飯、鍋物、焗飯、韓式飯、歐陸菜及扒類,非常勵害

Soup of the day
[評分:7/10]

升級成套餐後,每人先來碗雜菜湯。橙紅色的菜湯,質感雖然比較稀調,但用料還真豐富呢,碗內有大曬的蔬菜,有蘿蔔、 青椒及棷菜,所有蔬菜也煮到軟腍的。
味道方面,也比想像中的好,味道亦夠濃呢,酸味相對突出,不愛酸的朋友可能會覺得略為酸了一點,但作為餐前湯品,先濕潤一下喉嚨及開開胃口,非常不錯
芝士肉醬薯條 $29

Barked French fried
[評分:8/10]

基本上不論去到那裡,咖啡店還是西餐廳也好,我這個「芝士控」,一看到芝士類食品,尤其焗薯條,也必定忍不住口和手,所以是必叫之選!
這裡的焗薯條除了芝士外,還加有大量的肉醬焗製,香噴噴的,最重要的是只售$29,超抵吃!
(味道)

肉醬用料非常重手,薯條上舖上了一層厚厚的肉醬,最上層的就是焗至金黃色的芝士~翻開芝士及肉醬,香氣滿溢,叉起薯條時,又能拉出芝士絲,令人垂涎欲滴。
另外,由於薯條吸收了大量肉汁,所以口感相對腍身,而且肉醬調度夠高,有大量的肉碎在內,富口感,再連著芝士同吃,非常惹咪呢
黑椒蜜糖雞翼 $24/3隻
Honey & black pepper chicken wings
[評分:7/10]

雞翼有兩款供選擇,有辣有唔辣,一客只有3隻,所以可以各要一份~由於不能吃辣,理所當然地取了一只黑椒蜜糖口味。雞翼表面有少量胡椒少粒,焗至金黃色並帶有油光,可惜雞皮裂開了,賣相方面稍為被扣分了
黑椒蜜糖雞翼
(味道)
皮身表面帶點微濕及蜜糖的黏口,帶有香甜口感,而胡椒味則不會過濃,正合我心意。
而雞翼內裏肉質嫩滑,但雞肉味不太顯注,略嫌油份較多,但愛甜吃的朋友應會覺得不錯
韓式拉芝士辛辣泡菜雞肉石板飯 $75
Spicy chicken & cheese with rice on hot stone
[評分:8.5/10]

聽到「吱~吱~」的聲音,就知道主角終於來到了!長型大鐵板上一半是芝士條一半是染紅的雞柳粒,上面還有過紫菜及蔥花作點綴。其實芝士雞肉石板還附有一碗白飯的,但由於受正在溶化的芝士所吸引,白飯正接被無視了,照片也沒有拍呢
(熱溶芝士)
一大板碎芝士條在鐵板的餘溫下,由邊位開始慢慢溶化,部分邊位位置開始結焦,空氣間頓時充滿了香濃的芝士味,等不及讓中心位置接近全溶,我們已急不及待的叉起雞肉準備拉芝士了
(拉芝士)

原來芝士的彈性蠻強的,若叉著雞肉再捲,恐怕用點困難,所以還是建議先挑起部分芝士,再拮雞肉再捲,或叫朋友幫幫手把芝士挑到雞肉後再捲吧。看~!一絲絲的芝士~是多麼的誘人呢~完全把減肥計劃拋開了
(味道)
很多韓式食店也會選用排骨作為包裹物,感覺大大件,方便把大量芝士捲起吧,但價錢比這裏高出1倍以上,這裏雖然只有雞肉,但真的很抵吃呢。
雞肉肉質頗嫩,味道不算太辣,泡菜味不算濃,有朋友覺得有點不夠惹味,但對我這個不能吃辣的芝士迷來說就最適合不過了。不過重點不在雞肉,對我來說,有芝士便足夠了~
徳國式啤酒焗雞 $91
Roasted chicken w/ beer
[評分:6.5/10]

啤酒焗雞也是這裏的特色食品之一吧~把原隻焗雞放在啤酒樽上,另外還附有一小杯薯條及燒汁。
也有朋友問過店員,焗雞會不會帶濃烈的啤酒味,店員解說,經焗製過後,其實大部份酒精經已蒸發,所以無需膽心酒味過濃,也不會吃醉~
(正面及背面)
啤酒雞大少適中,比一般的燒春雞大些少,正面比較飽滿,雞皮薄薄的,肉質看似嫩滑非常。
而背部賣相就一般了,顏色較深之餘,肉質也比較粗糙吧
(親手撕)
碟上還有一對膠手套,食客們可按自己的喜好隨意撕開,愛玩的友人帶上手套後就由左右兩邊雞翼撕起,小朋友可能會蠻喜歡這個環節吧~撕開後大概也能分成8份~非常適合一班朋友分著吃,若果只有兩個人,份量未免過多了~
(小雞腿)
而我就選擇了一只小雞腿,小小的一腳,感覺可愛,友人說雞肉入口蠻乾的,所以建議先沾一點燒汁再吃。沾上燒汁前試了一口,果然完全沒有啤酒味香,而燒汁味道淡淡的,即使沾上後也不會蓋過雞肉味。雞肉的口感只屬一般,沒有相像中的嫩滑,而且肉汁欠奉感覺一般
德國式咸豬手 $128

Roasted pork knuckle
[評分:7/10]

最後的德國式咸豬手也送到了,豬手已預先起骨及切成一片片的,整齊地排放在木板上,想不到百令元的價錢,竟有一只原隻大豬手,旁邊同樣有一杯薯條作伴。醬汁方面就比較特別,正接用蜜糖芥茉醬及茄汁寫上寫上了「1950」的字樣,作點綴之餘亦能為豬手提味,更重要的是看到相片就能清楚出處,相當聰明的做法呢
(味道)

豬手切開後大約也十多片,切得厚厚的,外層是金黃色的脆皮,內裡是嫩紅的豬手肉。夾起一件,發覺皮下脂肪蠻多呢. . . 怕肥的我還是吃掉脆皮後,再把脂肪去掉才再吃。由於皮下脂肪較多的關係,豬手皮烤得脆脆的,由放皮身較厚,所以同時帶來口感,和口非常。而嫩紅的豬手肉,肉質蠻滑的,但味道較鹹,沾一些帶甜味的蜜糖芥茉醬同吃,中和了部分鹹味,味道較佳,不過略嫌蜜糖芥茉醬有點不夠呢
後記

美林商場不竟是邨內商場,感覺比較殘舊,裝修設計獨特的「cafe 1950」在商場內可算是萬綠叢中一點紅,而且有多國美食,雖然不是正宗道地的,但以這個價錢及環境來說,也算是區內一間不錯的選擇

Cafe 1950歐陸餐廳 (大圍)
大圍美林商場1樓
~~~~~~~~~~~~~~~
味道:7/10
環境:8/10
服務:7/10
衛生:7/10
抵食:7/10
$100 (Dinner)
2015-05-18 563 views
因為E間店係屋企附近,所以一開張就知道E間餐廳。睇咗E間餐廳既食評之後,就好想黎試。今次因為有屋企人生日,所以就黎E間餐廳食晚飯。韓式泡菜豬頸肉石鍋飯:E個石鍋飯係我食過既石鍋飯中最好味。不會太酸,不會太辣,兩種味道好平均。豬頸肉好鬆,好好味!西班牙海鮮飯:E個飯有D偏甜,不過D海鮮好足料。燒豬仔骨肉好鬆軟,一入口,都吾使點咬,就可以吞。不過個汁太過酸。整體黎講,好抵,好食。
西班牙海鮮飯:E個飯有D偏甜,不過D海鮮好足料。
燒豬仔骨
肉好鬆軟,一入口,都吾使點咬,就可以吞。不過個汁太過酸。
整體黎講,好抵,好食。
燒豬仔骨$150
西班牙海鮮飯$82
韓式泡菜豬頸肉石碢飯$72
2015-05-17
$101 (Dinner)
2015-05-18 510 views
同女朋友餓餓地,去左屋企樓下諗住搵間餐廳填下餓見到有間叫歐陸1950既西式餐廳就入去試試,價錢又唔太貴 入去我地就一個德國鹹豬手(因為睇佢menu d圖好大件)個豬手黎個陣,見到個外表略為乾身,心諗會唔會中左伏 但係食落去又脆卜卜,肉質幼滑,而且又好香,我諗佢地係煮果陣造左d啤酒,所以先令表皮變得金黃焦脆,口感脆卜卜不過我相信依個就係個秘訣令到個肉汁咁豐盈同個皮咁脆(我估咖咋:yuk 但係唔知點解我女朋友就好似唔太鍾意食,唔知係唔係佢驚肥呢因為望落去都肥肥地,減緊肥既朋友就要諗下試唔試佢啦!ps你地得閒真係要試試佢!
同女朋友餓餓地,去左屋企樓下諗住搵間餐廳填下餓
見到有間叫歐陸1950既西式餐廳就入去試試,價錢又唔太貴

入去我地就一個德國鹹豬手(因為睇佢menu d圖好大件)
個豬手黎個陣,見到個外表略為乾身,心諗會唔會中左伏

但係食落去又脆卜卜,肉質幼滑,而且又好香,

但係唔知點解我女朋友就好似唔太鍾意食
,唔知係唔係佢驚肥呢
因為望落去都肥肥地,減緊肥既朋友就要諗下試唔試佢啦!

ps你地得閒
真係要試試佢!
2015-05-10
$80 (Dinner)
  • 德國鹹豬手
2015-05-17 536 views
老媽子無煮飯,我地就唯有自己落街搵野食啦~ 但有時呢啲咁ad hoc 嘅「無飯主意」,真係要對自己好啲,所以就去附近啲商場搵左間歐陸嘅餐廳食,係,的而且確歐陸唔係主因,其實係因為門面大大隻字寫住「無限添飲」而吸引到我。晚巿店員拎左個羅宋湯俾我,老實講,呢個湯太稀,無乜茄味,不過味道其實唔差,好有屋企煲嘅感覺,而且再望下其實啲料都算唔少,作為餐湯你仲想佢點? 之後又貪貪地心叫左個白酒忌廉藍青口,大佬~ $72 jar 喎! 就算同圖有差異,都應該唔差得遠啦~ 一上枱,個份量同賣相又真係唔差喎!!! 忌廉灑得幾靚,面頭又有幾片洋葱,而家住係啲屋村有呢啲咁嘅靚野食,都真係唔錯~ 仲有啲香草伴碟添~ 以前係呢個商場,多數都係得啲快餐店,尤其記得嗰間金城....好難食服務差,但你無得揀,而家總算多啲選擇囉~  嗱~ 不過咁.... 佢啲青口肉呢,係成粒蠔屎咁,你又真係無諗過佢係正常嘅一半大小,而且啲汁又無乜味,同食白灼嘅差唔多。嗱~ 之但係呢~ 呢度新推嘅韓式拉芝士辛辣泡菜雞肉石板飯就真係驚喜勒! 你又真係無諗過咁多芝士碎,仲熱騰騰咁上碟,啲芝士不停咁bilibala咁~ 大家睇下我條片就知幾震

白酒忌廉藍青口
嗱~ 之但係呢~ 呢度新推嘅韓式拉芝士辛辣泡菜雞肉石板飯就真係驚喜勒! 你又真係無諗過咁多芝士碎,仲熱騰騰咁上碟,啲芝士不停咁bilibala咁~ 大家睇下我條片就知幾震撼!
韓式拉芝士辛辣泡菜雞肉石板飯
以為佢都係圍威喂求求其其話係辛辣泡菜,誰知食落又真係有泡菜味,而且啲雞肉又唔係老,都幾嫩口,捲埋啲芝士,嘩~ 幾鬼靚呀! 而且芝味都夠,我幾乎食哂成盤呀!
老實講,呢度係就唔係乜野上等菜式架啦,但當班報紙佬一日到黑話香港人買唔到樓好鬼慘之際,又見佢地成日出去大魚大肉架喎~ 我唔使話搵個一齊食麥記嘅女朋友,不過,可以搵個食1950嘅都已經唔錯啦~ 咁嘅價錢,有咁嘅食物,週年紀念慳慳地之選囉!

2015-05-16
2015-05-17 445 views
當天在大圍的一位朋友家作客,晚飯朋友提議到美林商場解決。本身對食沒什麼要求,而且兩個「麻甩仔」志在寒喧,我估會在茶餐廳之類的吃個豆腐火腩飯浪漫一下便算。沒想到在這個平民的屋邨商場,竟然有一間頗用心的餐廳。先看門面,用上了溫室 / Garden的設計,內有古樸的擺設,照明則是很多室內設計師都熱衷的繩索吊燈,感覺很不錯。看來老闆在店舖設計方面下了些功夫。用餐日為星期二,不算太多人,很快便可入座。我們點了德國咸豬手、黑松露海鮮意式燴飯、韓式拉芝士辛辣泡菜雞肉石板飯。這個咸豬手賣相很好,而且份量足,廚師更以茄汁寫上了1950字樣,認真夠心思。味道方面,豬皮燒得脆口,咬落煙仞;肉質軟硬度尚可,小店能有這樣水準,實在不錯。另外薯條雖只是伴菜,但亦很香口。整體來說是款咸咸香香的菜式,送酒 / 汽水都很適合。兩個人你一件我一件,很快便把整隻豬手消滅。這碟韓式拉芝士辛辣泡菜雞肉石板飯的玩樂性很高。熱辣辣鐵板上碟,佔據鐵板一半的芝士在不斷融化。時機一到,便要把泡菜雞肉往芝士裡捲。雞肉入口芝士味香濃,隱隱有泡菜酸辣的感覺,配搭算不錯,若平時怕滿口芝士太油膩而不敢吃這類菜式的朋友可以一試,因為每口雞肉芝士的多
這碟韓式拉芝士辛辣泡菜雞肉石板飯的玩樂性很高。熱辣辣鐵板上碟,佔據鐵板一半的芝士在不斷融化。時機一到,便要把泡菜雞肉往芝士裡捲。雞肉入口芝士味香濃,隱隱有泡菜酸辣的感覺,配搭算不錯,若平時怕滿口芝士太油膩而不敢吃這類菜式的朋友可以一試,因為每口雞肉芝士的多與少,全由自己控制。但提提大家,這個要趁熱吃,因為時間一久,鐵板上的芝士開始硬化,便沾不到。所以吃這個要掌握時間。
最後這個是黑松露海鮮意式燴飯。賣相可以,而且相當黏口,吃完有再想吃一口的感覺。黑松露味再濃厚一點會更加好。海鮮則有青口、蝦等。忌廉般的醬汁味道夠濃,海鮮的味道都融入其中,不會令飯味跟海鮮配料格格不入。

總括來說這頓飯令2個男孩都很滿足,而且價錢合理。若一般商場都有這類食肆,相信會為街坊帶來更多選擇。
2015-05-12
$120 (Dinner)
2015-05-16 345 views
問客人需要幾分熟,首要有既係食物有咁既質素(要生點的話)其次就係廚師既功力,好可惜,呢兩樣野,呢度都係無既!7、80蚊份羊同牛 ,都預左唔會好好食,都唔敢叫4、5成,好穩陣地叫7成,但點都無諗過離譜到咁。。。因阿仔要求去食tea, 終於試過碗所謂既日式飯,公道講句,味道還可,但唔熱既!呢個對我來講係大問題,唔熱既飯,變左好難食!食面,無筷子!(個人偏好用筷子)總結,我就唔會再去~~~
食面,無筷子!(個人偏好用筷子)
總結,我就唔會再去~~~
2015-04-25
$80 (Lunch)
「梗有一間喺左近」7-11便利店的宣傳口號,這宣傳口號你跟我必定聽過,那跟我這食評有何關係?其實,今晚朋友相約到沙田逛街打算晚上好好招待我。原來她招待我的餐廳我是在屯門用膳過的,我們在沙田到大圍很方便的,我發現這店的特色是開在屋村?因為我家附近也有上一所,是我幸運還是它`梗有一間喺左近`!!!一眾好友由她帶領到美林村的屋村商場大吃大喝!!點餐的功夫也當然由她好好發板,這夜我只負責吃!!點餐後,不消五分鐘的餐湯便送上。羅宋湯很`素`,沒有牛肉粒,蔬菜很多,洋蔥椰菜頗淋身的。芝士肉醬焗薯條$29  這小食香脆又惹味,薯條加上芝士肉醬是誘人的滋味。半溶的芝士依附著濃郁的蕃茄肉醬,又開胃不過芝士會較膩。不過薯條炸得有點過火,有點硬身,咬下有點失望。白酒忌廉藍青口$72     青口肉頗大一顆,清潔得頗乾淨的!醬汁很配,忌廉不太漏,酒味不重。韓式拉芝士辛辣泡菜雞肉石板飯$75     鐵板美食係今年大熱,泡菜帶微酸小小辣拌著嫩滑的雞腿肉,已經很吸引。竟有芝士卷在一起,芝士味頗重的,芝士煙韌煙韌的,配飯吃一流啊!美式燒豬仔肋骨$141     豬肋骨肉質頗嫩口的,刀子可以輕易切割,
點餐後,不消五分鐘的餐湯便送上。
羅宋湯
羅宋湯很`素`,沒有牛肉粒,蔬菜很多,洋蔥椰菜頗淋身的

芝士肉醬焗薯條$29

芝士肉醬焗薯條$

白酒忌廉藍青口$72

韓式拉芝士辛辣泡菜雞肉石板飯$75

芝士煙韌煙韌

美式燒豬仔肋骨$141
豬肋骨肉質頗嫩口的,刀子可以輕易切割,近骨位的肉質有點爽及有點嚼勁。
醬汁酸酸的頗開胃的!
沙律的黑醋汁很重,有點蓋過新鮮的生菜甜味。

德國式啤酒焗雞$91
德國式啤酒焗雞
不要太期待有很重的啤酒味,因為在焗製過程中啤酒已經慢慢蒸發掉
雞不算大一隻,不過六個人夠分著吃。醬汁不太鹹,香草在醬汁上點綴。
雞胸嚡口,雞腿肉不太嫩滑雞皮烤至金黃色,但不太脆口

重量級的豬手
上枱已被這重量級的豬手嚇了嚇,上次在屯門也未有幸試一試。
今次六個人分著吃也夠吃,粉嫩粉嫩的肉質,脂肪位爽爽的,皮有點硬身,略嫌鹹豬手的鹹味過了點火。

黑松露海鮮意式燴飯$75

黑松露海鮮意式燴飯
燴飯就是要這個樣子,每口也充斥淡淡黑松露的香味,海鮮頗多的,蝦子很爽彈,飯有點漏不過小妹喜歡!

評分:7.5/10

餐廳設計及裝潢很特別,有戶外戶內適合不同的客人。食物方面有不同種類,西式韓式日式,頗有趣的。這可以有任飲的水吧位,種類也不少的。
芝士煙韌煙韌
黑松露海鮮意式燴飯
2015-05-14 339 views
同家人近近地諗住落樓下搵野食, 見到最近開張的這間, 望入去好闊落裝修幾特別, 就入去試下。一入去留意到最欣賞的, 是 corner 位的飲品 bar, 自助及無限添飲的Menu 選擇很多元化, 有 Pizza, Pasta, German dishes 等等, 屋村多數只有中菜或東南亞菜式,現在有這個歐陸選擇很不錯四個人點了以下的, 價錢尚算合理, 點完菜後才看到旁邊枱的鹹豬手好像很正, 下次要再來一試。這客野菌薄餅上枱的時候香噴噴,爆 cheese and mushroom 的 Pizza, 批底夠脆, 當然難與Pizza hut那些相比,特別這裡的價錢便宜得多~平常吃的凱撒沙律多是雞肉、三文魚,但這裡特別地用了溫泉蛋,頗特別,而且溫泉蛋非常流心,加上非常不錯的沙律醬, 溫泉蛋除了作為主角, 還令整個沙律添了 creamy 而 rich 的口感其實幾驚喜呢度有白酒忌廉藍青口,雖然 presentation 不錯, 但味道偏淡羊架有不錯的肉汁, 單吃不錯, 配搭的黑松露汁則一般作為另一主菜的慕尼黑肉腸拼盤,三款不同味道和口感的腸,包括芝士豬肉蛇餅腸、蘑菇雞肉腸同香草牛肉波子腸, 雖然

現在有這個歐陸選擇很不錯

野菌 Pizza
溫泉蛋凱撒沙律
白酒忌廉藍青口
羊架有不錯的肉汁, 單吃不錯, 配搭的黑松露汁則一般
羊架
作為另一主菜的慕尼黑肉腸拼盤,三款不同味道和口感的腸,包括芝士豬肉蛇餅腸、蘑菇雞肉腸同香草牛肉波子腸, 雖然三款各有特色, 而且賣相不錯, 但份量少了一點, 如果可以再多一點就好。
慕尼黑肉腸拼盤
其實以屋邨來說味道算是不錯,而且能吃到西餐又不貴~
2015-05-12
$130 (Dinner)
溫泉蛋凱撒沙律
羊架
2015-05-11 328 views
朋友又有好介紹!話有平價多國菜食XD早前一起來到大圍美林商場1樓Cafe 1950歐陸餐廳~Cafe 1950歐陸餐廳設計有點懷舊田園風裝潢以木為主調,地方闊落又開揚最有趣既係提供埋玩具和書籍俾大家消遣雖然係一間餐廳,但又有樓上Cafe既服務呀~自助飲品選擇仲勁多~新張期無限添飲架!!各式汽水,coffee,巧克力,茶咩都有就連出菜處設計都特別醒神溫泉蛋凱撒沙律$52生菜綠柔柔的非常生鮮!主角溫泉蛋汁跟沙拉醬混和再上脆香麵包糠和車厘茄打開了胃口之門 XD黑松露忌廉燴意大利芝士雲呑 $81濃滑既忌廉夾著淡淡既黑松露香加上濃郁芝士雲呑,多重口感享受~西班牙海鮮飯賣相跟味道都非常誘人用料新鮮嚴謹,睇下幾大隻墨魚!!!好吃得令人振奮德國式啤酒焗雞$91哈哈哈~賣相極有趣的真佩服廚師想到用啤酒樽來撐起一隻肥雞單是賣相已經夠曬娛樂性聽過有D人話啤酒雞無啤酒味既????其實用啤酒既原因係因為當加熱散發出既蒸氣可以保存雞腔內水份,因此雞焗得再香脆點都唔會老!!果然雞脾皮脆肉嫩非常Juicy~必試韓式拉芝士辛辣泡菜雞肉石板飯$75來Cafe 1950就是為了這道菜!!!嘩~~~一上檯時熱烘烘的還傳來陴陣
朋友又有好介紹!
話有平價多國菜食XD
早前一起來到大圍美林商場1樓
Cafe 1950歐陸餐廳~
Cafe 1950歐陸餐廳設計有點懷舊田園風
裝潢以木為主調,地方闊落又開揚
最有趣既係提供埋玩具和書籍俾大家消遣
雖然係一間餐廳,但又有樓上Cafe既服務呀~
自助飲品選擇仲勁多~
新張期無限添飲架!!
各式汽水,coffee,巧克力,茶咩都有
就連出菜處設計都特別醒神
溫泉蛋凱撒沙律$52
生菜綠柔柔的非常生鮮!
主角溫泉蛋汁跟沙拉醬混和
再上脆香麵包糠和車厘茄
打開了胃口之門 XD
黑松露忌廉燴意大利芝士雲呑 $81
濃滑既忌廉夾著淡淡既黑松露香
加上濃郁芝士雲呑,多重口感享受~
西班牙海鮮飯賣相跟味道都非常誘人
用料新鮮嚴謹,睇下幾大隻墨魚!!!
好吃得令人振奮
德國式啤酒焗雞$91
哈哈哈~賣相極有趣的
真佩服廚師想到用啤酒樽來撐起一隻肥雞
單是賣相已經夠曬娛樂性
聽過有D人話啤酒雞無啤酒味既????
其實用啤酒既原因係因為當加熱散發出既蒸氣
可以保存雞腔內水份,因此雞焗得再香脆點都唔會老!!
果然雞脾皮脆肉嫩非常Juicy~必試
韓式拉芝士辛辣泡菜雞肉石板飯$75
來Cafe 1950就是為了這道菜!!!
嘩~~~一上檯時熱烘烘的
還傳來陴陣濃郁芝士香
熔岩芝士齋睇都已經垂延欲滴令人瘋狂
將雞肉捲上芝士....
OMG...微辣既嫩雞肉混上濃香芝士
濃香芝士於口中迥旋著~
讓味覺層次再度昇華,極度滿足!!
豬仔肋骨肉質嫩滑BBQ醬汁惹味
Ribs雖然較瘦但完全是骨肉分離
你知啦最怕要同舊骨角力失儀態maXD
德國式鹹豬手$128
咁大隻豬手價錢真係超抵食
啖啖肉既豬手外皮鬆化煙韌又肉嫩
夠曬鹹香惹味,味蕾立即為之一振

2015-04-21
$114 (Dinner)
2015-05-10 254 views
之前在天水圍分店用餐感覺挺好,因為食物的素質高但價錢卻不算貴今天和朋友在大圍閒逛,才發現原來這裡也有分店,所以也來試試環境都是大同小異,裝潢的風格差不多,都是走歐陸風,另整體感覺整潔舒適自助飲品區的選擇不少,連不同種類的茶也有提供,算是比較罕見叫了不少食物,有意粉等等,但想重點地說說這個德國啤酒雞,原因是這個太特別了先說說賣相,把雞插在啤酒瓶的做法很有創意,賣相很吸睛,這個菜色肯定係讓相機先吃了再說味道了,雞有淡淡的酒味,就像醉雞般,但和醉雞不同的是,這個的味道是啤酒味到口感了,把雞撕開時看見有肉汁流出,放進口嘗同樣出色,肉質細嫩,配上醬料超棒的令人大快朵頤
今天和朋友在大圍閒逛,才發現原來這裡也有分店,所以也來試試
自助飲品區的選擇不少,連不同種類的茶也有提供,算是比較罕見
德國啤酒雞

令人大快朵頤
2015-04-30
  • 德國啤酒雞
2015-05-06 443 views
琴日帶仔仔入大圍搵朋友,朋友推介下就去左e間因為地方大又舒服所以就入左去啦 我就叫左【韓式烤焦糖麵包磚 】岩岩仔仔食,甜甜地ge包包 又多cream,正而朋友就叫左:黑椒蜜糖雞翼+薯條(雞亦外皮勁脆,黑椒唔辣,口感一流),咖喱薯仔洋蔥燴牛肉飯(牛肉勁林,咖喱又唔太辣岩小朋友)外表平凡ge餐廳,但原來都ok喎 但真係湊仔tea 1 tea 好地方 極力推介各位媽媽
琴日帶仔仔入大圍搵朋友,朋友推介下就去左e間
因為地方大又舒服所以就入左去啦

我就叫左【韓式烤焦糖麵包磚 】岩岩仔仔食,甜甜地ge包包
又多cream,正

外表平凡ge餐廳,但原來都ok喎

但真係湊仔tea 1 tea 好地方
極力推介各位媽媽
2015-04-20
$27 (Tea)